hangf_spotify_banner_728x90

2013.04.24
Wass Albert-esttel ér véget április 29-én az Újszínházi beszélgetések című irodalomtörténeti sorozat 2013-as tavaszi évadja. A januárban kezdődött műsorfolyamban az Újszínházhoz kötődő szerzőkhöz és műveikhez kaphattak hátteret az érdeklődő nézők Takaró Mihály irodalomtörténész segítségével. A Bubik István Stúdiószínpadon hétfőn este 7-kor kezdődő, Wass Albert-est házigazdája és moderátora, mint korábban is, az Újszínház sajtófőnöke, Mészáros Sándor újságíró lesz, a művészvendég ifj. Jászai László színész.
2013.04.24
Hiánypótló elektronikus zenei sorozatot indít a Trafó Electrify néven, sokszínű és haladó szellemű programmal, aktuális nemzetközi és feltörekvő hazai művészekkel, kiemelt szerepet biztosítva az izgalmas felfedezéseknek és koncertszerű zenehallgatási élménynek. A széria első állomásán a mérvadó nemzetközi underground zenei magazinok tavalyi nagy kedvencei, az angol dubtechno producer Andy Stott és az amerikai dalszerző-énekesnő Laurel Halo villanyozzák fel a közönséget április 27-én, hazai oldalról pedig Lower Order Ethics, S Olbricht és Synus0006 teszik teljessé az egészestés katarzist.
2013.04.24

Mostantól minden szerdán és vasárnap ingyenes tárlatvezetést tartanak a Nemzeti Múzeumban a Kogart önkéntesei. A programon bárki részt vehet, aki a kiállításra belépőjegyet vált. Vasárnaponként délelőtt 11-kor, szerdánként délután 15-tól indulnak a vezetések, az első alkalom április 28-án, vasárnap.

2013.04.24

Teresa de la Vega írónő 2013. április 29-én, hétfőn 17 órától az Országos Idegennyelvű Könyvtárban spanyol nyelvű beszélgetés keretében bemutatja „Recuerdos de una Infancia” (Gyermekkori emlékek) című könyvét. Teresa de la Vega Madridban született, 1975 óta Budapesten él. Elsősorban gyermekkönyveket ír, és rendszeresen publikál a Quincenal de Hungría spanyol online folyóiratban is. Legújabb kötetében nosztalgikus, de ugyanakkor humoros hangnemben emlékezik gyermekkorára.

2013.04.24

Hagyomány, sport és kultúra találkozása valósul meg ismét a Vérteslovasi Kemencés Fesztiválon, 2013. április 27. szombat. A pörgős, aktív családi napon Mintapinty élő koncert, interaktív színházi előadás, gyerekműsorok, mesemondás, suttogó-, csikós- és barantás bemutatók, lovaglás, pusztakocsizás, legelőmustra, Széna Színház is lesz.

2013.04.24

Retrospektív tárlatok egész sorával készül jövőre a londoni Tate. A Tate Modern Henri Matisse papírkivágásait helyezi a középpontba a francia festőművész mintegy 120 munkáját felvonultató tárlatán, míg a Tate Britain William Turner angol romantikus festő életének utolsó húsz évéből származó alkotásokat mutat be. A Tate Liverpool Piet Mondrian-kiállítása a művész párizsi stúdiójának életnagyságú rekonstrukciójával várja az érdeklődőket a holland festő halálának 70. évfordulója alkalmából.

2013.04.23

Bujtor Istvánnak szobrot állítanak, Ferenczy Károly műveiből pedig kiállítást rendeznek az idei Jókai-napokon, amelyet május 3. és 5. között rendeznek Balatonfüreden. Bujtor István (1942-2009) szerette a tájat és sokat tett a Balaton népszerűsítéséért játékfilmjeivel, amelyekben markánsan megjelenik Balatonfüred és Tihany.

2013.04.23

A svéd José González és Junip nevű formációja, az osztrák Richard Dorfmeister és Rupert Huber közös elektronikus projektje, valamint a Budapest Bár zenekar is fellép április 30-án a népszerű újbudai kulturális központ, az A38 hajó tizedik születésnapi programján.

2013.04.23

A 200 éve született Giuseppe Verdi egyik korai operája, A kalóz először hangzik el Magyarországon a Nemzeti Filharmonikusok és a Művészetek Palotája közös produkciójában. A csütörtök esti koncertszerű előadást a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a fiatal karmester-nemzedék Európa-szerte keresett képviselője, a varsói Teatr Wielki nemrég kinevezett zeneigazgatója, Carlo Montanaro vezényli.

2013.04.23

Szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és zenés összeállításokkal emlékeznek Ottlik Géza íróra 101. születésnapja alkalmából május 9. és 11. között Budapesten. Margócsy István, Thimár Attila és Horkay Hörcher Ferenc irodalomtörténészek, Cseke Ákos esztéta, Ács Margit és Kelecsényi László írók részvételével szakmai előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket a Hadik Kávéházban.

2013.04.23

Ötödik alkalommal vehette át a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) Az év kiadója díját a Könyvfesztiválon a Magvető Kiadó. A Magvető mögött a második helyezett megosztva az Európa Kiadó és a Kalligram Kiadó lett, a harmadik pedig a General Press Kiadó.

2013.04.23

Több száz hazai és határon túli önkormányzat és civil szervezet képviselőit várják a debreceni Vekeri-tavi ifjúsági táborba a Nemzeti Összetartozás Napjához, június 4-hez kapcsolódó, és június 8-ig tartó emlékhét programjaira. Fellép a Vekeri-tó partján mások mellett a debreceni Forgórózsa együttes, a felvidéki Berkenye Néptáncegyüttes, a partiumi Ezüstperje Néptáncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes.

2013.04.23

Nagy Dénes Lágy eső című rövidfilmje meghívást kapott a 66. cannes-i filmfesztivál Quinzaine des réalisateurs (Rendezők Kéthete) elnevezésű párhuzamos programjába - jelentették be kedden a szervezők Párizsban. A budapesti Friss hús elnevezésű rövidfilmfesztiválon közönségdíjat nyert alkotást a május 15. és 26. között megrendezendő rangos filmes mustrán láthatja először a nemzetközi közönség.

2013.04.23

A vígjátékokat ezentúl külön díjazza az Európai Filmakadémia. A testület ezzel a döntéssel tisztelegni kíván a műfaj előtt, amely "bizonyította, hogy képes az európai és az Európán kívüli közönség egyesítésére és szórakoztatására". A több mint 2800 tagot számláló Európai Filmakadémia (EFA) kedden Berlinben kiadott közleményében számolt be az "európai vígjáték", mint új díjkategória bevezetéséről. A testület évente három - külön bizottság által kiválasztott - jelölt közül szavaz a győztesről.

2013.04.23

A program az Antall József Tudásközpont, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézete és a We Love Budapest közreműködésével valósul meg április 25-én. A Konferencia ezúttal Budapestre fókuszál, annak marketingjére és imázsfejlesztésére fekteti a hangsúlyt. A résztvevők előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken keresztül járják majd körül a városarculat-fejlesztés problémáját,

2013.04.23

Díszvendégként érkezik a májusi cannes-i filmfesztiválra a nyolcvanéves Kim Novak, a Szédülés című Hitchcock-klasszikus egykori sztárja, aki részt vesz a felújított film bemutatóján. Az Alfred Hitchcock rendezésében 1958-ban készült pszichothrillert a fesztivál Cannes-i klasszikusok című sorozatában vetítik le. A program házigazdái közleményükben hangsúlyozták, hogy a Szédülésben Novak élete legjobb alakítását nyújtotta.

2013.04.23

Talpra magyar avantgarde! esőálló ideák (rainproof ideas) 1971-1993 címmel Tót Endre kiállításának megnyitóját és könyvbemutatóját tartják a Nemzeti Színház előcsarnokában április 27-én 17.00-kor. A megnyitó után a művész Nagyon speciális örömök /Very special joys retrospektív – 1971 – 2011 című kötetét Alföldi Róbert és Tót Endre mutatják be. A kiállítást Keserű Katalin művészettörténész nyitja meg

2013.04.23

A Komáromi Jókai Színház budapesti vendégjátékra érkezik a József Attila Színházba április végén: április 30. és május 2. között egy klasszikus vígjátékot, Gogol Revizor című darabját, egy gyerekelőadást, Csukás István Süsü, a sárkány című művét, amelynek 100. előadását tartják Budapesten, valamint egy sajátos művészi kézjegyeket hordozó előadást, Shakespeare III. Richárd című drámáját mutatják be a József Attila Színházban.

2013.04.23

Egyhetes rendezvénysorozat kapcsolódik a Magyar Táncművészeti Főiskolán (MTF) a tánc világnapjához, a szakma április 29-i ünnepéhez. A Tánc-Nagy-Hét című programsorozat hétfői indító napján nyílt meg a tavaly elhunyt kiemelkedő koreográfus, Seregi László emléke előtt tisztelgő fényképkiállítás, amelyen Kanyó Béla fotóművész Seregi-balettekről készített felvételei láthatók. A megnyitót követően a koreográfus Sylvia című balettjének bemutató próbáját tekinthették meg az érdeklődők.

2013.04.23

Hollósi Frigyes (†71) nevét viseli vasárnap óta a Nemzeti Színház színészbüféje – az emléktáblát A lföldi Róbert, a teátrum június 30-ig regnáló igazgatója avatta fel a délutáni előadások előtt. A Duna-parti épület legfelső szintjén található társalgó ezentúl hivatalosan Hollósi Frigyes Művészklub. A tavaly decemberben, súlyos betegség után elhunyt színművész április 21-én lett volna 72 esztendős.

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Szirtes_Edina_Mokus

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma