728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2013.06.21

A napokban jelent meg Ujj Zsuzsi: Fotósmunkák, 1985-1991 című kötete a MissionArt Galéria gondozásában, mely bemutatja az eddig feltáratlan életmű új, korábban ismeretlen részleteit. A kötetet Oltai Kata szerkesztette, ő a hosszú kutatáson alapuló tanulmány szerzője, az életmű katalógus rendezője. A kötet több mint kétszáz reprodukcióját archív, mindmáig publikálatlan fotók egészítik ki, Várnagy Tibor kísérő írásával.

2013.06.21

Élőzene, divatbemutató, környezetvédelmi programok, ingyenes városnéző séták és könyvbemutató is szerepel a fővárosi Ráday KultUcca éjfélig tartó szombati programjában. Az éjfélig nyitva tartó Ráday utca ünnepi díszben fogadja a látogatókat. Gyepszőnyeggel borítják be az aszfaltot, virágosítják a járdákat, és mécsesekkel, gyertyákkal világítják ki az utcát.

2013.06.21

Három év után ismét Budapesten koncertezik Mark Knopfler: a Dire Straits egykori gitárosa, énekese szombaton lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. Az ötszörös Grammy-díjas, 63 éves gitáros áprilisban indult európai turnéja keretében lép fel a magyar fővárosban, három évvel legutóbbi itteni koncertje után.

2013.06.21

Zárul a Gombold újra! Közép-Európa divattervezői pályázata: az úgynevezett Central European Fashion Dayst június 22-én rendezik meg a Millenárison. a részletes program itt található. A Design Terminál és stratégiai partnere, az Ökumenikus Segélyszervezet az esemény teljes hossza alatt gyűjtést rendez az árvízkárosultak javára.

2013.06.21

Hollókő öröksége címmel megjelenő könyvet mutatnak be június 24-én a FUGA Budapesti Építészeti Központban. az eseményen köszöntőt mond Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és Szabó Csaba, Hollókő polgármestere. A kötetet Balassa M. Iván, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság alelnöke, a Népi Építészeti Szakbizottság elnöke mutatja be, melyhez Dobosyné Antal Anna, a kötet szerkesztője fűz szerkesztői gondolatokat.

2013.06.21
Gárdony helytörténetéről szóló könyvet mutatnak be június 22-én, Agárdon a Gárdonyi Géza Emlékházban - a kiadványt L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke ismerteti. A Gárdony Város Helytörténeti Tára I. Épített és zöldfelületi értékek című helytörténeti kötet elkészítésére a Gárdonyi Építész és Mérnökkör (GÉM) szakemberei vállalkoztak: gimnazisták bevonásával gyűjtötték össze Agárd, Dinnyés és Gárdony épített és környezeti értékeit.
2013.06.21

Frenák Pál koreográfus emblematikus, Európa-szerte nagy sikerrel turnézó InTimE című előadása látható június 21-én, pénteken az Ernst Múzeumban kiállított Csurka Eszter-festmények között. Képzőművészeti alkotássá varázsolt színpadi pillanatok, műtárggyá varázsolt test – mondják a produkcióról. A sokoldalú képzőművész legfőbb témája ugyanis a szüntelenül mozgásban lévő emberi test; az alkotó kiállításon bemutatott képei előbb olaj-akril mozdulatlanságba zárják a mozgó, táncoló testek lendületét.

2013.06.21

Formaruhák hetedhét országból címmel nyit kiállítást a BKV Deák téri Földalatti Vasúti Múzeumában június 21-én, pénteken, ahol különböző közlekedési társaságok formaruháit mutatja be szerte a világból. A program a Múzeumok Éjszakája programhoz kapcsolódik, a kiállítást dr. György István, budapest főpolgármester-helyettese, Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója nyitja meg.

2013.06.21

Ma nyílik meg a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválja, ahol köszöntőt mond Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere, dr. Seszták Miklós, a KDNP országos alelnöke, Tőkés László református püspök, a fesztivált pedig Halász János kultúráért felelős államtitkár nyitja meg.

2013.06.21

Szombattól hétfőig tart a siófoki Víztorony fesztivál, amelyen a település jelképévé vált építménynél egyebek között légtornászokkal, koncertekkel és Szent Iván-éji programmal várja a nyár fővárosa a vendégeket

2013.06.20

Egy új térképes alkalmazás, a Budapest Design Map segíti júniustól a turistákat, hogy egyszerűbben leljenek rá a fővárosi dizájnboltokra és dizájner műhelyekre. A térképet és az alkalmazást csütörtökön mutatták be a sajtó képviselőinek Budapesten.A Magyar Formatervezési Tanács megbízásából összeállított angol nyelvű térkép a főváros dizájnértékeire irányítja a figyelmet, több mint 130, tematikus csoportokba rendezett budapesti boltról, galériáról és múzeumról nyújt alapinformációkat mobilalkalmazás (Android, iOS) és hagyományos nyomtatott térkép formában is.

2013.06.20

Az egyházzene sokszínűségét mutatja be az Egyházzenei Fesztivál, amelyet immár hatodik alkalommal, június 22. és 30. között rendeznek meg a baranyai megyeszékhelyen. A fesztivál több mint harminc rendezvényből áll, melyekre a város több templomában és a Szent Mór Iskolaközpontban kerül sor. Az előadók révén az érdeklődők részesei lehetnek a keresztény liturgia kultikus pillanatai közül a papszentelésnek, zsolozsmáknak, ünnepi, püspöki miséknek és a zenekari szentmiséknek is.

2013.06.20

A Dohány utcai zsinagógánál szombaton, a múzeumok éjszakáján 22 órától koncertekkel, a Magyar Zsidó Múzeumban állandó és időszaki kiállításokkal, felolvasásokkal, a Magyar Zsidó Levéltárban pedig gasztronómiai bemutatóval és tárlatvezetéssel várja a látogatókat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz). A múzeumban a spanyol és közel-keleti zsidó zenei világ hangulatát 23 órától Budai Miklós és Gyulai Csaba duója után Szentkirályi György idézi fel, a zenei fellépéseket a keleti zsidó kulturális hagyományokról szóló előadások egészítik ki.

2013.06.20

Fiataloknak szóló kiadványt mutatnak be a régi pesti zsidónegyedről a Múzeumok éjszakáján, a szombati programsorozaton a kötet már kapható is lesz a Zachor Alapítvány standján a Wesselényi utcában.Az ismeretterjesztő és oktatási anyagként, valamint útikönyvként egyaránt használható zsebkönyvet tizenhárom fiatal egyetemista írta és fotografálta fiataloknak.

2013.06.20

A hagyományosan az ünnepi könyvhéten megrendezésre kerülő irodalmi hajóút - az árvíz miatt- június 21-én pénteken este 7 órakor indul útjára a Vigadó térről. Az irodalmi hajóúton a Magyar Napló szerzői is részt vesznek.

2013.06.20

Az idén elhunyt dalszerző-énekes, Bódi László Cipő emlékére rendeznek koncertet a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján. Augusztus 5-én több mint három órán át fognak szólni a Republic egykori frontemberének dalai a magyar könnyűzenei élet élvonalának közreműködésével.

2013.06.20

A 100 éve született Weöres Sándor tiszteletére szervezett emlékév csütörtöki hivatalos megnyitóján bemutatták a Magyar Nemzeti Bank emlékérmét, valamint a Magyar Posta alkalmi feláras bélyegkisívét is.
A június elején indult és várhatóan novemberig tartó emlékév megnyitóján Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, június 22-én Budapesten, valamint a költő egykori lakhelyén, Csöngén és Szombathelyen is lesznek programok. Kiemelte: a centenárium példátlan társadalmi és kormányzati összefogás révén valósul meg.

2013.06.20

A Fesztivál idén július 18-21-ig kerül megrendezésre a dobai Erdődy Kastély gyönyörű ősparkjában. Az előadók közül nem maradhatnak ki a magyar népzenei, világzenei és jazz élet legkiválóbbjai.

A Somlón – több helyi hatású – program után a Somló Hegy Hangja Fesztivál volt az első esemény, amely túlmutatott a kistérség határain. A rendezvény szervezői a helyi emberek kulturális szokásaihoz, érzékenységéhez igyekeztek kijelölni a programok fő vonulatát. A legnagyobb szerepet a népi alapú világzene, az autentikus népzene és az értékes jazz muzsika kapja. A kiegészítő programokban nagy hangsúly kerül a családok, kisközösségek kikapcsolódásának lehetőségére és a helyben fellelhető, termelődő értékek bemutatására, népszerűsítésére.

 

2013.06.20

Rúzsa Magdi és Tony Cetinski koncertjével ünneplik Horvátország európai uniós csatlakozását június 30-án, vasárnap Eszéken. Az ingyenes koncert 22 órakor kezdődik Eszék óvárosi negyedében, a Szentháromság téren. A koncertet a két énekes egy éjféli duettel zárja, ezt követően tűzijátékban gyönyörködhetnek az odalátogatók.

2013.06.20
Felfedező körútra hívja a nagykőrösi családokat az idei múzeumok éjszakáján az Arany János kulturális központ és a helyi önkormányzat. A szombat este „fénypontja” a tábortűz és a zseblámpás múzeumi tárlatvezetés lesz.Az éjszakába nyúló program délután 6 órakor egy olyan családtörténeti kiállítás megnyitójával kezdődik, amelyhez a régi és újabb fotókat a nagykőrösi famíliák adták kölcsön

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező, Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója és Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kapta meg idén a Tony Curtis-díjat. Az elismeréseket a Fényes Napok rendezvénysorozat keretében adták át a mátészalkai Zsinagógában tartott ünnepi rendezvényen. A tanács programjának fókuszában idén a 73. születésnapját ünneplő Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező állt.

A díjat tavaly hozta létre a Magyar Hollywood Tanács olyan személyiségek elismerésére, akik a filmes hagyományok ápolásáért, a fiatal nemzedékek számára továbbörökítéséért önzetlenül tevékenykednek. A díj átadása szimbolikus is volt, hiszen a helyszín Tony Curtis szüleinek városa, Mátészalka volt.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma