IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2013.04.25

Kortárs magyar festőművészek csoportos kiállítása nyílik pénteken Győrött, a Napóleon-házban. A Polifónia című tárlat csaknem hatvan alkotó egy-egy munkáját mutatja be a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége rendezésében. A kiállítás a klasszikus festészet jelenkori irányzataiból ad keresztmetszetet a bemutató, amely felvonultat geometriára épülő alkotásokat és kollázsokat, lírai képeket és absztrakt festményeket, a realizmus elemeiből építkező és onnan "ellépő" műveket egyaránt. Az érdeklődők láthatják egyebek között Jovián György és Nagy Gábor, Krajcsovics Éva és Végh András, Balogh László és Dévényi János egy-egy festményét.

2013.04.25

Elek Judit legutóbbi filmjét, a Visszatérést is meghívták a Zsidó Motívumok elnevezésű varsói nemzetközi filmfesztiválra, amelyet immár kilencedik alkalommal rendeznek meg a lengyel fővárosban.A szerdán kezdődött ötnapos fesztiválon (http://www.jewishmotifs.org.pl) 34 zsidó témájú filmet mutatnak be.A 2011-ben magyar-román koprodukcióban készült Visszatérés - Retrace című film főhőse Katherine, aki egy erdélyi faluban gyerekként élte túl a holokausztot, majd Svédországban telepedett le. Amikor 1980-ban először látogat vissza családjával a szülőföldjére, nemcsak elveszettnek hitt gyermekkorának boldog és félelmetes emlékei elevenednek meg, hanem szembesülnie kell Ceausescu diktatúrájának nyomasztó valóságával, a férje és húga között kibomló szerelemmel is.

2013.04.25
Nyolc játékfilm és egy animációs válogatás várja a kortárs orosz filmművészet rajongóit mától négy napon át a budapesti Puskin moziban. Az Orosz Filmnapokon első ízben a Szocsi Filmfesztivál, a Kinotavr műsorából is szerepel egy csokorra való alkotás. A rendezvény vendége lesz a fesztivál programigazgatója, Sitora Alijeva.A vetítéssorozat csütörtökön a Ködben című háborús drámával kezdődik, amelyet a 20. Titanic Filmfesztivál közönsége is láthatott a közelmúltban. A vasárnapig tartó programban a bemutatják a Kinotavr fesztiválon rendezői díjjal jutalmazott Élni! című produkciót, a velencei filmfesztiválon Arany Oroszlán díjjal kitüntetett Faust című drámát, A lázadás napját, amely egy válságba jutott tanár lázadásának tanulmánya és a Legyen meg az ő akarata című családi drámát.
2013.04.25

Három premier előtti filmvetítést is tartanak az idén másodszorra megrendezendő Artmozik éjszakáján, május 24-25-én Budapesten a Toldi, a Művész és a Puskin mozikban. Premier előtt vetítik a Nyitott szívvel című, Marion Laine rendezte filmet Juliette Binoche főszereplésével, a Régis Roinsard rendezte Populaire című francia vígjátékot, amelyben Romain Duris, Déborah Francois és Bérénice Bejo tűnik fel, valamint Bernardo Bertolucci Én és te című filmjét, amelyet a világhírű alkotó sok év kihagyás után Niccolo Ammaniti regényéből forgatott.

2013.04.25

Sigalit Landau betegsége miatt nem tud Budapestre utazni, ezért az április 26.-árn 18 órára tervezett tárlatvezetés és előadás elmarad. A Műcsarnokban március 14-én nyílt kiállítás az izraeli képzőművész első magyarországi bemutatkozása. Videóiban, különböző technikával készült szobraiban, installációiban tradicionális szimbólumokat használ: a víz, a homok, a dinnye, a cukor vagy éppen az egyszerre megőrző és pusztító hatású só e művekben rendre az emberi létezés paradox mivoltát közvetítik.

2013.04.25

Az ezredforduló óta a fotográfia elmélete és gyakorlata is jelentősen megváltozott. Szinte minden képzőművészeti ág használ fotót, s éppen ezért különösen képlékenyek azok a határok, amelyek a fotóművészt, a fotót használó művésztől elválasztják. Milyen hatása van a tömegesen használt digitális technológiának a kortárs fotóművészetre, s egyáltalán kit is nevezhetünk 2013-ban fotóművésznek?Sikerült-e megőrizni a fotó régi rangját és tekintélyét, s beszélhetünk-e még a régi értelemben vett fotóművészetről?A Magyar fotóművészet az új évezredben című kiállítás a fenti kérdésekre az alkotók egy-egy fotósorozatának bemutatásával kíván válaszolni.

2013.04.25

A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Hippolyt, a lakáj és A padlás című musical is szerepel az egri Gárdonyi Géza Színház jövő évi repertoárjában. Színpadra kerül még Paul Portner Hajmeresztő című interaktív bűnügyi vígjátéka, Vörösmarty Mihály klasszikusa, a Csongor és Tünde című verses dráma-táncjáték, valamint Gárdonyi Géza Annuska című színműve. A padlás mellett szintén a gyerekeknek szól még egy klasszikus mesejáték, a Grimm testvérek Holle anyója, amelyet a nagyszínpadon mutatnak be.

2013.04.25

Illatképeket készített a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Thorma János-kiállításának tíz festményéhez Zólyomi Zsolt parfümkészítő; szerdától illatokkal a tárlat május 5-i zárásáig találkozhat a közönség. Az alkotó tíz olyan Thorma-képet választott ki a kiállításról, amelyek különösen megfogták, egyben illatban is jól elmesélhetők. A festmények mellett papírkorongokon érezhetők az illatok, a kevésbé tartósak természetesen folyamatosan frissítve.

2013.04.25

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg júniusban a Kecskeméti Animációsfilm Fesztivált, ahol nyolc és öt egész estés játékfilmet, valamint öt és két tévés rövidfilmet mutatnak be. A kétévente megrendezett hazai animációs seregszemlén többek között vetítik a legjobb francia animációs filmnek járó César-díjjal kitüntetett Ernest és Celestine-t, a Césarra jelölt A festményt, az Európai Filmdíjra jelölt Ráncokat, az animációs filmek Cannes-jának számító Annecyban tavaly fődíjas Crulic – A túlvilágra vezető út című animációs dokumentumfilmet, és az ugyanitt közönségdíjas Örökbeadható című alkotást, bemutatjuk az Európai Filmdíjas Alois Nebelt, valamint a Terhelt Terkel című dán kasszasiker alkotóinak legújabb 3D-s családi moziját, a Ronal, a barbárt is.

2013.04.24

A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata 2013. április 30-án tartja Ágh István, Kiss Benedek és Mezey Katalin születésnapi vers-estjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban 18 órai kezdettel. Az estet megnyitja Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. Elhangzanak Ágh István, Kiss Benedek és Mezey Katalin versei.

2013.04.24

Dimitrisz Hadzisz emlékestet tart az ELTE Bölcsészettudományi Kara április 29-én. Dimitrisz Hadzisz görög író harminc éven keresztül élt Magyarországon, a nevéhez fűződik több, a bizánci és az újgörög irodalom kiemelkedő alkotásait magyar nyelven bemutató antológia kiadásán túl az egyetemi szintű újgörög-oktatás magyarországi bevezetése. Ezzel az emlékesttel Hadzisz születésének századik évfordulójára emlékezünk.

2013.04.24
Wass Albert-esttel ér véget április 29-én az Újszínházi beszélgetések című irodalomtörténeti sorozat 2013-as tavaszi évadja. A januárban kezdődött műsorfolyamban az Újszínházhoz kötődő szerzőkhöz és műveikhez kaphattak hátteret az érdeklődő nézők Takaró Mihály irodalomtörténész segítségével. A Bubik István Stúdiószínpadon hétfőn este 7-kor kezdődő, Wass Albert-est házigazdája és moderátora, mint korábban is, az Újszínház sajtófőnöke, Mészáros Sándor újságíró lesz, a művészvendég ifj. Jászai László színész.
2013.04.24
Hiánypótló elektronikus zenei sorozatot indít a Trafó Electrify néven, sokszínű és haladó szellemű programmal, aktuális nemzetközi és feltörekvő hazai művészekkel, kiemelt szerepet biztosítva az izgalmas felfedezéseknek és koncertszerű zenehallgatási élménynek. A széria első állomásán a mérvadó nemzetközi underground zenei magazinok tavalyi nagy kedvencei, az angol dubtechno producer Andy Stott és az amerikai dalszerző-énekesnő Laurel Halo villanyozzák fel a közönséget április 27-én, hazai oldalról pedig Lower Order Ethics, S Olbricht és Synus0006 teszik teljessé az egészestés katarzist.
2013.04.24

Mostantól minden szerdán és vasárnap ingyenes tárlatvezetést tartanak a Nemzeti Múzeumban a Kogart önkéntesei. A programon bárki részt vehet, aki a kiállításra belépőjegyet vált. Vasárnaponként délelőtt 11-kor, szerdánként délután 15-tól indulnak a vezetések, az első alkalom április 28-án, vasárnap.

2013.04.24

Teresa de la Vega írónő 2013. április 29-én, hétfőn 17 órától az Országos Idegennyelvű Könyvtárban spanyol nyelvű beszélgetés keretében bemutatja „Recuerdos de una Infancia” (Gyermekkori emlékek) című könyvét. Teresa de la Vega Madridban született, 1975 óta Budapesten él. Elsősorban gyermekkönyveket ír, és rendszeresen publikál a Quincenal de Hungría spanyol online folyóiratban is. Legújabb kötetében nosztalgikus, de ugyanakkor humoros hangnemben emlékezik gyermekkorára.

2013.04.24

Hagyomány, sport és kultúra találkozása valósul meg ismét a Vérteslovasi Kemencés Fesztiválon, 2013. április 27. szombat. A pörgős, aktív családi napon Mintapinty élő koncert, interaktív színházi előadás, gyerekműsorok, mesemondás, suttogó-, csikós- és barantás bemutatók, lovaglás, pusztakocsizás, legelőmustra, Széna Színház is lesz.

2013.04.24

Retrospektív tárlatok egész sorával készül jövőre a londoni Tate. A Tate Modern Henri Matisse papírkivágásait helyezi a középpontba a francia festőművész mintegy 120 munkáját felvonultató tárlatán, míg a Tate Britain William Turner angol romantikus festő életének utolsó húsz évéből származó alkotásokat mutat be. A Tate Liverpool Piet Mondrian-kiállítása a művész párizsi stúdiójának életnagyságú rekonstrukciójával várja az érdeklődőket a holland festő halálának 70. évfordulója alkalmából.

2013.04.23

Bujtor Istvánnak szobrot állítanak, Ferenczy Károly műveiből pedig kiállítást rendeznek az idei Jókai-napokon, amelyet május 3. és 5. között rendeznek Balatonfüreden. Bujtor István (1942-2009) szerette a tájat és sokat tett a Balaton népszerűsítéséért játékfilmjeivel, amelyekben markánsan megjelenik Balatonfüred és Tihany.

2013.04.23

A svéd José González és Junip nevű formációja, az osztrák Richard Dorfmeister és Rupert Huber közös elektronikus projektje, valamint a Budapest Bár zenekar is fellép április 30-án a népszerű újbudai kulturális központ, az A38 hajó tizedik születésnapi programján.

2013.04.23

A 200 éve született Giuseppe Verdi egyik korai operája, A kalóz először hangzik el Magyarországon a Nemzeti Filharmonikusok és a Művészetek Palotája közös produkciójában. A csütörtök esti koncertszerű előadást a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a fiatal karmester-nemzedék Európa-szerte keresett képviselője, a varsói Teatr Wielki nemrég kinevezett zeneigazgatója, Carlo Montanaro vezényli.

Az idei programsorozatot augusztus 18. és 25. között tartják. A jubileumi alkalomra mindenkitől várják a korábbi fesztiválokon készült fényképeket, filmeket, hogy ezeket a világhálón tegyék közzé, és egy új helyszínen, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának udvarán kiállítást rendezzenek az emlékekből. Idén is 500-600 program várja a látogatókat, köztük a kolozsvári színház miniévada, Szent István Napi Néptánctalálkozó, Kolozsvári Filmnapok, kiállítások, városnéző séták. A főtéri nagyszínpadon lép fel Zorán, Ákos, a Quimby, a Honeybeast, a Ladánybene 27, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna" is.

Április 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Asztali beszélgetéseken Galambos Ádám Kolozsváry Marianna művészettörténésszel és Pataki Gábor művészettörténésszel beszélget Korniss Dezső és Vajda Lajos üzeneteiről. Szó lesz arról, hogy miként viszonyul egymáshoz a két életmű és, hogy milyen hatással volt a két festőművész egymásra. A beszélgetés apropóját a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében és a szentendrei Ferenczy Múzeumban bemutatott Világok között – Vajda Lajos élete és művészete című életmű-kiállítás adja.

A Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében létrejött színházi szabadegyetemen esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével térképezik fel a kortárs színházi jelenségeket és a szakmát érintő problémákat. A korábbi alkalmakon a színházi és a társadalom viszonyáról volt szó, április 25-én 18 órától a kísérleti színházról beszélgetnek majd.

Egy 3500 éves sírt, valamint egy i.e. 1069-ből való koporsót és benne egy múmiát tártak fel a régészek a dél-egyiptomi Luxor két helyszínén. A 18. dinasztia (i.e. 1549/1550-1292) idejéből való sírhely, amelyhez egy hatalmas udvar is tartozik, egyike a Draa Abul Naga nekropoliszban feltárt eddigi legnagyobb sírhelyeknek.

Április 24-én, szerdán 19 órakor lesz Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas, a nemzet művésze díjjal kitüntetett zeneszerző születésnapi szerzői estje. Az ünnepeltet Vashegyi Gyögry, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora köszönti a Pesti Vigadó dísztermében.

Szerdán kezdődik a 3. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál Miskolcon, amelyen a magyar balettművészek mellett öt ország táncosait láthatja a közönség.

Zagreb

Időradír címmel gyerekeknek szóló lemezét és könyvét mutatja be Bíró Eszter énekesnő április 27-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban. Az Időradír a Móra Kiadó gondozásában jelenik meg. A könyvben található 15 dalos nagylemezen a hazai zenei élet kiemelkedő művészei is vendégszerepelnek. A koncert egy mese köré szövődik, ami a világórát összetörő időmanóról szól.

A budapesti székhelyű Magyar Táncművészeti Egyetem mellett öt vidéki nagyváros – Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs és Szeged – csatlakozott a Nagy Táncválasztó eseményhez. A „Válaszd a táncot! Válassz egy táncot!” szlogennel meghirdetett április 28-án zajló programot a tánc világnapja alkalmából hívták életre.

Május 2-án szervezi meg a Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata nyilvános gyerek- és ifjúsági irodalmi programsorozatát Plüss nap Gyermekirodalomról nem (csak) gyerekeknek címmel. Az események a városi könyvtárban, az egyetem helyszínein és a nyugi kertben zajlanak majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma