NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2013.07.03

Több mint ezer Kárpát-medencei magyar diákot és tanárt táboroztat az idén nyáron a Rákóczi Szövetség. Kilenc rendezvényük között találhatók általános iskolásoknak szóló anyanyelvi táborok, középiskolás és főiskolás tábor, valamint történelem és magyar irodalom szakos tanároknak szóló rendezvények. Sátoraljaújhelyen csaknem 400 Kárpát-medencei középiskolás diák, illetve tanár táborozik majd, az ottani programok között kassai kirándulás, előadások, koncertek, műveltségi és sportvetélkedők szerepelnek. Gyöngyösön mintegy 130 történelemtanár, Balassagyarmaton pedig 70 magyar nyelv és irodalom szakos tanár vehet részt a továbbképzést, kapcsolatépítést és kikapcsolódást nyújtó táborban.

2013.07.03

Immár ötödik alkalommal szervez irodalmi tábort a kaposvári székhelyű Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság a Somogy megyei Niklán, a társaság névadója, "a niklai remeteként" is ismert költő egykori lakóhelyén. A tábor célja a Berzsenyihez és az irodalmi társasághoz kötődő hagyományok ápolása és továbbörökítése, az irodalom és társművészetek értékeinek közvetítése. A résztvevők irodalmi ismereteit olyan vendégek gyarapítják, mint Pomogáts Béla irodalomtörténész, Tari István délvidéki költő, Vass Norbert kritikus, Szálinger Balázs költő, Csepin Péter író.

2013.07.02

Hrivnák Tünde kizárólag kalocsai, valamint Molnár-Madarász Melinda (Meyke) kalocsai, matyó, kalotaszegi és torockói motívumokat felhasználó kollekcióival mutatkozott be a magyar divatvilág több alkalommal is Washingtonban a Smithsonian Folklife Festival égisze alatt zajló Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei fesztiválprogram keretében.

2013.07.02

A filmes szakma fiatal tehetségei mutatkoztak be június 27-én a Toldi moziban, a Werk Akadémia eddigi legeredetibb és legegységesebb kínálatát bemutatva. A művekben olyan ismert színészek játékával találkozhattak a nézők, mint Csuja Imre, Pikali Gerda, valamint Trill Zsolt. A bemutatott filmek többsége aktuális társadalmi problémákat boncolgatott, úgy mint az alkoholizmus, vagy az előítéletek.

2013.07.02

Költők, a varieté csillagai, filmrendezők dolgoztak Norbert Glanzberg zeneszerzővel. A két zongorára komponált Jiddis Szvit című műve először hangzik el Magyarországon szeptember 1-jén a Zsidó Nyári Fesztiválon. Az 1985-ben írt Jiddis Szvit a neves Liszt-előadó, Mocsári Károly, valamint Neumark Zoltán zongoraművész előadásában lesz hallható az augusztus 25-én kezdődő budapesti Zsidó Nyári Fesztiválon az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

2013.07.02

A II. Hajdúsági Expót, amely a hajdúsági térség legnagyobb kulturális és mezőgazdasági fesztiválja, augusztus 14. és 19. között rendezik meg Hajdúböszörményben. A Hajdúsági Expo a több évtizedes múlttal rendelkező Hajdúhét, valamint a 2012-ben megrendezett Hajdúsági Nyár folytatása, amelynek Hajdúböszörmény ad otthont augusztusban.

2013.07.02

Elhunyt Dobos Kálmán zeneszerző, zongoraművész, a Magyar Rádió volt szerkesztője. Életének 82. évében hétfőn érte a halál. Dobos Kálmán temetéséről később intézkednek. A Zeneakadémia elvégzése után, 1957 és 1991 között Dobos Kálmán szerkesztőként dolgozott a rádiónál. Zeneszerzői tevékenysége elsősorban a kamarazene és a kórusmuzsika terén bontakozott ki. Zongoraművészként magyar alkotásokat tartott repertoárján: Bartók, Kodály, Weiner, Liszt műveit, valamint saját kompozíciókat.

2013.07.02

Jelentősen nőtt Győr idegenforgalma: tavaly kétszer annyi vendégéjszakát töltöttek a kisalföldi megyeszékhelyen, mint 2008-ban, és a városba érkezők tovább is maradnak. A Magyar Turizmus Zrt. adatai alapján a város bekerült az ország tíz leglátogatottabb települése közé, a külföldi vendégek számát tekintve a hetedik lett tavaly, Győrt a főváros mellett csupán hagyományos fürdőhelyek előzték meg.

2013.07.02

Egy operatőr felvételt készít Benczúr Gyula Mátyás és Beatrix esküvője című, eddig lappangóként nyilvántartott festményéről a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

2013.07.02

Szarvas híres szülöttére, Melis György Kossuth-díjas operaénekesre emlékeznek kedden a Békés megyei városban születésének 90. évfordulója alkalmából. Az emléknappal a szarvasiak a magyar operatörténet legnagyobb alakja előtt tisztelegnek, aki szarvasi lokálpatrióta volt, és az is maradt élete végéig. Rendszeresen visszajárt szülővárosába rokonaihoz, barátaihoz és ismerőseihez - mondta Bukovinszky Béla, az emléknap szervezője az MTI-nek.

2013.07.02

Újabb elismerés a Budapesti Fesztiválzenekarnak: A Wagner: Az istenek alkonya című lemez vezeti ezen a héten a brit Specialist Classical Albums Top 20-as listáját (A Channel Classics által kiadott lemezen Fischer Iván vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart.

2013.07.02

A budapesti Goethe Intézet idén lesz 25 éves. Az intézmény július 5-én egy kerti mulatság keretében ünnepelimeg a negyed évszázados születésnapot. A programon kedvcsináló nyelvórák, tárlatvezetés, könyvcsere, német nyelvű rövidfilmek és a vendégek által hozott fotókból összeálított Emlékkönyv várja a közönséget.

2013.07.02

A Stúdió Galéria nyári szünete előtti utolsó kiállítása nyílik július 5-én. A tárlat címe "Itt jön a néptudomány!". A kiállító művészek Loránt Anikó és Kaszás Tamás.  A kiállítást megnyitja: Paksi Endre Lehel, művészettörténész.

2013.07.02

TEST és ÁLLAM címmel szervez beszélgetést a Krétakör a Budapest Pride-on július 4-én.

Beszélgető partnerek: Bán Zsófia - író, Dr. Dobos Emőke - pszichológus, Imre Zita - református lelkész, Rózsa Krisztián - pszichológus, Noémi – „gyakorló anyuka”, Moderátor: Gulyás Márton.

2013.07.02

Ismét Gergely László rendezőt választotta elnöknek budapesti tisztújító közgyűlésén a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség (MNSZSZ). Az idén hároméves szövetség a Magyarországi Szerb Színház épületében június 27-én tartotta tisztújító közgyűlését. A jelenleg 17 taggal rendelkező szervezet elnökhelyettesi tisztére Vidákovics Szlávent, a Pécsi Horvát Színház igazgatóját választották meg.

2013.07.02
A tegnapi nappal Vidnyánszky Attila lett a Nemzeti Színház új igazgatója. Alföldi Róbert öt évig igazgatta a színházat, amelytől társulatával együtt június 30-án, vasárnap ünnepélyes gála keretében köszönt el.
2013.07.02

Nemcsak megtapsoltatta és dalra fakasztotta, de meg is táncoltatta közönségét hétfő este a washingtoni Kennedy Centerben a Parno Graszt roma zenekar. Az autentikus cigányzenét játszó, paszabi együttes a Smithsonian Folklife Festival égisze alatt megrendezett Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei fesztiválprogram keretében lépett fel a Kennedy Center Millenniumi Színpadán.

2013.07.02

A fonyódligeti Erzsébet-tábor előadó-művészeti táborának vendége szerda délután Szakcsi Lakatos Béla. Az Erzsébet-táborok sorában ezen a héten rendezik a Horváth Ádám operaénekes vezette előadó-művészeti tábort (klasszikus és népzene). Több mint 40 gyermek zenekedvelő és zenész gyermek vesz részt a fonyódligeti Erzsébet-táborban szervezett programokon, melyek egyike szerda délután a Szakcsi Lakatos Béla zongoraművésszel és zeneszerzővel történő örömzenélés.

2013.07.02

Mintegy százharminc egész estés filmet és több sorozatban több tucat rövidfilmet mutatnak be a július 4-én megnyíló Jeruzsálemi Filmfesztiválon, a közel-keleti térség egyik legrangosabb filmes seregszemléjén. A július 13-ig tartó fesztiválon az előző évekhez hasonlóan mintegy nyolcvanezer vendéget várnak a vetítésekre, a nézők fele jeruzsálemi, másik fele pedig Haifától Eilatig egész Izraelből vagy külföldről érkezik.

2013.07.01
Ujjongással, vastapssal és ovációval ünnepelte a közönség a hétvégén a washingtoni magyar néprajzi fesztiválprogram keretében A magyar falu címmel bemutatott néptáncprodukciót.A Kárpát-medencei táncokat és viseleteket bemutató műsort a szerdán kezdődött Smithsonian Folklife Festival A Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei című fesztivál keretében mutatták be. A fergeteges ünneplést kiváltó produkciót a Szentendre, a Gödöllő és a Válaszút Táncegyüttes, valamint a Fitos Dezső Társulat tagjai adták elő.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma