NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2013.07.04

Tízmillió fontot (3,48 milliárd forintot) adományozott a londoni Tate Modern galéria új szárnyának építéséhez Ejal Ofer izraeli hajómágnás. A már javában zajló építkezés teljes költsége 215 millió fontra rúg, a mostani adománnyal az összeg 85 százaléka már rendelkezésre áll. Köszönetképpen a galéria az épület keleti szárnyának harmadik emeletén lévő kiállítóteret Ejal Oferről nevezi el.

2013.07.04

Az „artcenter Budapest” az APPlication Center Kft. első alkalmazása egy komplex, web alapú, okostelefonra fejlesztett alkalmazás, amivel a felhasználó – legyen magyar vagy külföldi - teljes képet kaphat a budapesti kortárs képzőművészeti palettáról.Ez egy olyan alkalmazást, amely összegyűjti az összes mértékadó intézményt, művészt és kiállítást, emellett az alkotásokról is benyomást nyújt. Az alkalmazás által elérhetővé válnak a kortárs művészeti galériák, a kortárs képzőművészetet bemutató múzeumok, és a kortárs non-profit kiállítóhelyek. A felhasználó könnyedén tájékozódhat a helyszínek, művészek és programok között.

2013.07.04

Hongkong, Kína és Tajvan érintésével távol-keleti koncertkörútra indul július közepén a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar.A meghívás a nagyszabású koncertsorozatra részben a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválnak, részben a Cantemus Vegyeskar két évvel ezelőtti sikeres útjának köszönhető. A július 13-tól augusztus 1-ig tartó turné programja várhatóan sűrű lesz a gyermekkar számára, számos koncert, mesterkurzus vár a 42 gyerekből álló kórusra.

2013.07.04

Jacobi Viktor Leányvásár című nagyoperettjével pénteken kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok idei műsora, amely augusztus 20-ig tart. A népszerű operettet Gothár Péter rendezésében három estén láthatja a közönség a szegedi Dóm téren.A játékok programja a Leányvásárt követően Az Operaház fantomjával folytatódik, majd az Elfújta a szélt láthatja a közönség, ezt az Operagála, illetve a Porgy és Bess követi, a záró produkció pedig az István, a király harmincéves jubileumi előadása Alföldi Róbert rendezésében.

2013.07.04

A VOLT Fesztivál kinőtte a soproni Lővér Kempinget, viszont lesz anyagi forrás az új helyszínen az infrastruktúra kialakítására. A lap emlékeztetett arra, hogy tavaly a politikus felügyelete alá tartozó szakhatóság először megvétózta, majd néhány nappal később megadta a rendezvény megtartásához szükséges engedélyt. A kormány is azon dolgozik, hogy a Páneurópai Piknik-emlékpark környékén komoly infrastrukturális fejlesztés menjen végbe - hangoztatta a lapnak az államtitkár, aki szerint a szükséges alapberuházások mellett egy villamosvonal megépítése is elképzelhető az új terület és a városközpont között. Illés Zoltán megfogalmazása szerint a költözés halasztható, de elkerülhetetlen.

2013.07.04

Az amerikai látogatók olyan lelkesen és nagy számban csatlakoznak a kalocsai pingáló asszonyokhoz a washingtoni magyar fesztiválterületen felépített, Kalocsa, Szék és Sárköz népművészetét bemutató Parasztházban, hogy időről időre le kell festeni a rendelkezésükre bocsátott falfelületet az újabb művészi hajlamú érdeklődők számára. A Parasztházban női munkákkal, egyebek között élő szövéssel, hímzéssel, rojtkészítéssel és gyapjúfeldolgozással mutatkozik be az erdélyi Szék és a tolnai Sárköz is. Az udvari melléképületekben a férfi kézművesség, egyebek között a faragás valamint a zsindely- és bútorkészítés rejtelmeibe tekinthet bele a vendég.

2013.07.04

Az űrben játszódik Alfonso Cuaron mexikói rendező Gravity című filmje, amelyet a 70. Velencei Filmfesztivál nyitóestéjén vetítenek le augusztus 28-án. George Clooney és Sandra Bullock amerikai színész a főszereplője a versenyen kívül bemutatott filmnek, amely 3D változatban lesz látható a nyitóünnepség estéjén a velencei Lidón található Palazzo del Cinema filmpalotában.A Gravity az űrhajójától elszakadó és az űrben elvesző két űrhajósról szól. Bullock Ryan Stone-t, az első misszióján részt vevő űrkutatót alakítja, Clooney Matt Kowalsky veterán űrhajóst, aki legutolsó missziójára indult. Űrséta közben egy véletlen baleset következtében űrhajójuk megsemmisül, és ők egymáshoz kötve egyedül maradnak a sötét, mélyen csendes űrben, távol a Földtől és a megmenekülés reményétől.

2013.07.04

Könyvet írt szerelméről, Kubáról az ismert televíziós újságíró, Horvát János. A Kubai retró című kötet útikönyvként és anekdotagyűjteményként is felfogható, emellett egyfajta időutazás a több mint fél évszázada Fidel Castro rendszerében élő szigetországban.Magyarország és Kuba kapcsolatai, ahogy a könyvből is kiderül, ma igen minimális szinten mozognak, akár politikai, akár gazdasági, akár kulturális vonatkozásban, és a turistákon kívül nem keresik fel magyarok a szigetországot.

2013.07.04

A visegrádi országok kulturális azonosságát, közös gyökereit mutatja be a Vácon szerdán megnyílt Visegrádi Négyek Fesztivál és Színházi Találkozó. Az ötnapos fesztivál nyitóestjén Kis Gergely Márton citeraművész és az Everdance Táncszínház lépett fel. Csütörtökön a csehországi Tesini Színház Diagnózis című mozgásszínházi előadása, majd Hobo és Bandája koncertje várja a közönséget. A debreceni Csokonai Színház pénteken vendégszerepel Olt Tamás Absinth című "derűs zuhanásával", ezt Rúzsa Magdi koncertje követi. Neil LaBute amerikai drámaíró Faragjunk férfit című darabját hozza el Vácra szombaton a lengyelországi Jan Kochanowski Popular Színház (Radom), utána Dolhai Attila és Vágó Bernadett ad koncertet Szabó P. Szilveszter vendégségével.

2013.07.04

Kínában vendégszerepel vasárnaptól július 20-ig a Magyar Állami Operaház társulata. A Verdi Minifesztiválnak nevezett sorozatban A trubadúr, a Rigoletto, és az Aida csendül fel a kínai közönség előtt. A magyar szólisták mellett néhány nemzetközi színtéren ismert operaénekes is színre lép, a főbb szerepeket Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Fokanov Anatolij és Lee Jeong-Won koreai tenor, Kálmándi Mihály, Ivan Magri, Elena Gorsunova, valamint Szvétek László és Palerdi András énekli a dalszínház negyventagú kórusának kíséretével.

2013.07.03

Július első hétvégéjén hamisítatlan fesztiválhangulattal, autentikus magyar népzenével, világzenével, újdonságként pedig dzsesszmuzsikával, valamint rockzenével várja látogatóit a Borsodi Fonó folkfesztivál a diósgyőri várban. A pénteken kezdődő és vasárnapig tartó, immár tizenhetedik alkalommal megrendezendő Borsodi Fonó több mint húsz koncerttel, mintegy háromszáz fellépővel, népi kismesterség-bemutatóikkal, gasztronómiai különlegességekkel fogadja a várba látogatókat.

2013.07.03

Az izraeli műkincspiac történetében rekordnak számító 31,4 millió sékelért, közel kétmilliárd forintért adták el árverésen Amedeo Modigliani (1884-1920) olasz festő egy képét. Az Anne Bjarne portréja című festményt, amely 1919-ben készült, Meshulam Riklis izraeli-amerikai milliárdos bocsátotta áruba jótékony célból, hogy a bevételből elsősorban izraeli hadirokkantakat támogasson.

2013.07.03
Szöllősy András zeneszerző, a Bartók után nemzedék egyik legjelentősebb képviselője hagyatékának fontos részét vásárolta meg a 20. és 21. századi zenei archívum és kutatócsoport. A Dalos Anna vezetésével működő csoport tavaly kezdte meg működését, miután a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Fiatal Kutatói Programjában 165 millió forint támogatást nyertek. A Kossuth- és Széchenyi-díjas magyar zeneszerző az 1960 előtt írt műveit "elutasította" és nem is tette ezeket nyilvánossá - mondta a zenetörténész, hozzátéve, hogy az alkotók sokszor viszonyulnak úgy - talán nem egészen objektíven - saját korai munkáikhoz, hogy "kinőtték" első korszakukat.
2013.07.03

Tizenegy év után ismét LGT-fesztivált tartanak, ezúttal a Balaton partján, az alsóörsi Európa Kempingben augusztus 18-án, a több helyszínes Nagyon Balaton fesztivál részeként. Presser Gábor elmondta, hogy a közreműködő muzsikusok egy kivételével ugyanazok lesznek, mint az Arénában: Kovács Péter Kovax a Queen Mary 2 óceánjáró hajóra kapott szerződést, őt Jamie Winchester gitáros helyettesíti. A többiek: Dely Domonkos (ütőhangszerek), Papesch Péter (basszusgitár), Kovács Ferenc (trombita), Csányi István (szaxofon), Elek István (szaxofon).

2013.07.03

A fogadást Szász János A nagy füzet című filmjének Karlovy Vary-i világpremierjéhez kapcsolódva tartotta a Magyar Nemzeti Filmalap. Ez az első olyan mozifilm, amely az új filmtámogatási rendszerben készült el.A Grand Hotel Pupp különtermében megrendezett kedd esti fogadáson a nemzetközi filmszakma Bodzsár Márk Isteni műszak, Császi Ádám Viharsarok, Mundruczó Kornél Fehér Isten, Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér, valamint Zomborácz Virág Utóélet című filmjéből is láthatott néhány percnyi előzetest.

2013.07.03

Somogyi Győző festőművésznek és grafikusnak Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című művéhez készített illusztrációit bemutató kiállítás nyílik július 5-én, pénteken a horvátországi Csáktornyán.Magyarország ezzel a kiállítással az Európai Unióhoz csatlakozó Horvátországot köszönti a Zrínyiek ősi fészkében, a csáktornyai várban. A kiállítás szervezői a zágrábi magyar nagykövetség, a budapesti Balassi Bálint Intézet, valamint a tárlatnak helyet adó csáktornyai Muzej Medjimurja (Muraköz Múzeum).

2013.07.03

Szöllősy András zeneszerző, a Bartók után nemzedék egyik legjelentősebb képviselője hagyatékának fontos részét vásárolta meg a 20. és 21. századi zenei archívum és kutatócsoport. A Dalos Anna vezetésével működő csoport tavaly kezdte meg működését, miután a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Fiatal Kutatói Programjában 165 millió forint támogatást nyertek.

2013.07.03

A Győri Balett őszi premierjén a Szentivánéji álom című táncjátékot viszi színre Mendelssohn zenéjére. A világhírű magyar származású koreográfus, Vámos (Youri) György kompozíciójának próbái már megkezdődtek, a darabot október 19-én mutatja be az együttes.

2013.07.03

A Városligetbe tervezett Múzeum Negyed mellett 2020-ig megújul többek között az állatkert, a Közlekedési Múzeum és a Petőfi Csarnok, új épületet kap a Fővárosi Nagycirkusz, míg a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteménye a létrehozandó komáromi Csillag Erőd Művészeti, Történeti és Hadkultúra Központba kerül.A tervek szerint létrejön egy kulturális-szabadidős élménypark, valamint a tájképi kertjelleget és az ide látogatók kiszolgálásának minőségét erősítő beruházások valósulnak meg, ide értve a Művészetek terének kialakítását és Nebbien Henrik eredeti tervei alapján a Liget-kapu oszlopcsarnokának korhű megépítését.

2013.07.03

Háromnapos fesztivállal ünneplik Magyarföldön az ökumenikus fatemplom felszentelésének harmadik évfordulóját július 19. és 21. között. Gryllus Dániel - Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész - a fesztivál szervezője elmondta; a szakrális hely adottságaihoz igazodva valamennyi korosztály számára színes, nívós programokat állítottak össze. A templomban lép fel Bognár Szilvia és a Sator Quartet, Weöres Sándor A teljesség felé című művéből részleteket ad elő Gryllus Dániel, Rátóti Zoltán és Szirtes Edina. A fesztiválra Szlovákiából és Szicíliából is érkeznek vendégművészek - fűzte hozzá.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

69445811_2480460328678712_5927992683179016192_n

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma