NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2013.07.05

Fekete Ádám átirat, Vajdai Vilmos rendezés, a Puszi Együttes közreműködésével –címszavakban a TÁP Színház Jövedelmező állás című bemutatója, amely a VOLT Fesztivál keretein belül a Lővér Kempingben zajlik július 5-én.

2013.07.05

Az elmúlásról mutat be irodalmi emlékezést a Momentán Társulat Zalaegerszegen a Kvártélyház Szabadtéri Színházban július 6 - 7- 8-án este. A saját szerkesztésű kedvcsináló felolvasóestek célja: megkedveltesse a hallgatókkal a kortárs irodalmat, és olvasásra buzdítsa őket.

2013.07.05

Még két napig tekinthető meg a Hadik Kávéházban a Memento című tárlat. Gyükér Zsófia, Kovács Attila, Kovács Sándor csendéletei és zsánerképei július 7-én láthatóak utoljára. A gyűjteményben bemutatott alkotások az emlékezés, az elmúlás tematikájában és a csendélet, zsánerkép formai keretei között szólalnak meg.

2013.07.05

A fennállása ötvenedik évfordulóját ünneplő El Camino Ifjúsági Szimfonikus Zenekart a San Franciscó-i öbölvidék legtehetségesebb fiatal muzsikusai alkotják. Július 5-én este a Művészetek Palotájában ad koncertet az amerikai együttes a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

2013.07.05

Július első hétvégéjén idén ismét lesz Ghymes Fesztivál a Balaton északi partjának kedvelt turistacélpontjain elhelyezkedő vidékén. A zene mellett idén is lesz kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, Szent György-hegyi borok kóstolója, a jó ital után megéhezőket pedig lacikonyhákkal várják.

2013.07.05

Bemutatták a Belvárosi Színházban a Hippolyt című darabot Kulka János főszereplésével. A Mohácsi testvérek átirata a Zágon István féle színdarabhoz nyúlik vissza, amely alapján írta anno Nóti Károly a híres, 1931-ben forgatott filmet.

2013.07.05

Magyar és angol nyelvű képzőművészeti album jelent meg drMáriás, az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art és a szürrealizmus eszközeit egyaránt használó alkotó képeiből. A 280 oldalas vaskos kiadvány több mint 350 színes reprodukciót tartalmaz.

2013.07.05

A népszerű 103 éves japán költő, Mado Micsio gyermekeknek szóló verseiből jelentetett meg két angol nyelvű fordításkötetet Micsiko, a szigetország császárnéja. A Kesigomu (radír) és Nidzsi (szivárvány) című kötetek az 1994-ben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Hans Christian Andersen-díjával jutalmazott költő 40 versét tartalmazzák.

2013.07.05

Csaknem három év után Pierrot ismét színpadra áll megújult zenekarával és repertoárjával. Az új produkció 2013. július 13-án este 22:00 órakor debütál a VeszprémFest keretében zajló Rozé, Rizling és Jazz Napok Óváros téri színpadán.

2013.07.05

Lovas túrákkal, történelmi bajvívó bemutatóval, családi horgászversennyel és számos zenei fellépővel szórakoztatják a közönséget a II. Szamosfeszt-Monostori Napok elnevezésű rendezvényen pénteken és szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádon. A Szatmári-síkságon, a Szamos folyó jobb partján fekvő községben található az Alföld egyik legszebb kastélyparkja, amely már második alkalommal ad helyet a fesztiválnak.

2013.07.05

Az amerikai függetlenség napján, csütörtökön a látogatók minden eddiginél nagyobb tömegét fogadta a Smithsonian Folklife Festival és ezen belül a Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei fesztiválprogram Washingtonban.

2013.07.05

Az ötven évvel ezelőtt elhunyt Bosnyák Ernő (1876-1963) zombori filmrendezőnek, a filmművészet egyik legnevesebb vajdasági úttörőjének emeltek szobrot a nyugat-bácskai város főutcáján.

2013.07.05

Egy 1500 fős koncertteremmel és a szociális-kulturális programoknak helyet adó Erzsébet Műhellyel bővül 2014 tavaszáig az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park (EKKP); a nettó 1,7 milliárd forintos beruházás keretében megújul az EKKP fölötti tér és bővül a Design Terminál épülete is.Az Akvárium Klub szeptember, a Design Terminál december végéig fog zavartalanul üzemelni, csak három hónapig lesz teljesen körbekerítve a tér.

2013.07.05

A több száz porcelánt négy teremben, a hely adottságaihoz igazodva mutatják be, a lámpakiállítást bemutató terem falait például erre az alkalomra feketére festették. Az egyik nagyteremben az alapítás évétől (1826-tól) mutatják be a manufaktúra történetét, a másikban pedig herendi kortárs alkotók munkái lesznek láthatók. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tradicionális gyárnak számít, az eltelt majdnem két évszázad alatt a forma- és a motívumkincs nem sokat változott, de a kortárs iparművészek posztmodern, organikus munkái korszellemet tükröző alkotások.

2013.07.05

Négy borvidék mutatkozik be különböző tematikájú programok kíséretében a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Borszerda estéin július 10-től négy héten át. A Budavári Palota panorámateraszán július 10-én két badacsonyi borászat mutatkozik be: a Folly arborétum és a Laposa birtok fehérborait kóstolhatják a látogatók. Kulturális programokból sem lesz hiány: Paul Gauguin és Rippl-Rónai József művészetét Gimesy Péter művészettörténész mutatja be, az állandó gyűjteményben pedig Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, majd Kőrösfői-Kriesch Aladár munkáiról szólnak tárlatvezetések.

2013.07.05

Középkori harci bemutatók és ostromjátékok is várják az érdeklődőket a Szondi Várjátékokon szombaton a Nógrád megyei Drégelypalánkon; a programot 22. alkalommal rendezik meg Drégely váránál. Esztergom és Nógrád eleste után Várday Pál érsek a jobbágy származású Szondi Györgyöt nevezte ki a rossz állapotú vár parancsnokává. 1552. július 6-án Ali pasa 12-14 ezer fős hadseregével érkezett meg a vár alatti fennsíkra. Szondi György és katonái négy napon át védekeztek elszánt bátorsággal a túlerő ellen. Drégely vára a nemzeti örökség része, történelmi emlékhely.

2013.07.04

Az évad másik premierjével, Az áttöréssel nyitották a IX. Magyar Táncfesztivált, amelynek júniusban adott otthont Győr. Két egyfelvonásost vittek színre: a belgrádi születésű, nemzetközi hírű koreográfus, Leo Mujic, valamint Velekei László alkotását. A táncfesztiválon 23 professzionális és 25 amatőr együttes mutatkozott be. Az esemény ma már a legnagyobb hazai táncfesztivál, amelyet külföldön is jegyeznek.

2013.07.04

Peter Handke A falvakról című művének bemutatójával - a francia Emmanuelle Béart-ral és Jeanne Balibarral a főszerepben - veszi kezdetét szombat este a 67. Avignoni Fesztivál, amelynek idei két társult művésze a nyitóelőadást rendező Stanislas Nordey francia és Dieudonné Niangouna kongói alkotó. A fesztivál három hete alatt 12,7 millió eurós költségvetésből összesen 40 előadást mutatnak be, amelyből 21-nek Avignonban lesz a világpremierje, 12-t pedig először itt láthat a francia közönség.

2013.07.04

Borsos Miklós Kossuth-díjas szobrász- és grafikusművész több vázlatszerű és precíz tusrajzát először állítják ki azon a tárlaton, amely szeptember 7-ig látható a Cultiris Galériában Budapesten. A Horizont című, kedden megnyílt tárlat anyagában 49 grafika, a tárlókban két alkotás, egy nagyméretű lapozó és négy, a Szépirodalmi Kiadó gondozásában megjelent kötet szerepel. Köztük Ady Összes novellái, Garai Gábor Orpheusz átváltozásai, valamint Babits Mihály Erato és Jónás könyve című műve.

2013.07.04

Közel fél éves késéssel átadták Kassán a Művészetek Csarnokát (Kunsthalle); az egykori fedett uszoda épületének átépítése az Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekthez kötődő egyik legnagyobb befektetés volt.
A kassai Kunsthalle épülete a jövőben a tervek szerint a kortárs művészetek új, eredeti formáinak bemutatására szolgál majd, ennek részeként az építmény belső terét úgy alakították ki, hogy megfelelő térrel szolgáljon olyan modern művészeti megnyilvánulások bemutatására is, mint a különböző hang- és fényinstallációk. A nyáron közel ezer, télen pedig mintegy ötszáz látogató befogadására alkalmas Kunsthalle a hasonló létesítményektől eltérően nem rendelkezik majd saját gyűjteménnyel és tárlatanyaggal, ugyanakkor mindig új és eredeti kiállítások bemutatására szolgál majd.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

69445811_2480460328678712_5927992683179016192_n

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma