NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2013.07.07

A nőuralom című komédiát láthatja a közönség július 12-14. között a Budapesti Aquincumi Múzeum romkertjében található ókori színtéren. Arisztophanész vérbő, szókimondó komédiájában az athéni nők csellel magukhoz ragadják a hatalmat, és új törvényeket hoznak. Az abszurdumig vitt komikus helyzetekben nagyszerű női és férfi karakterek sora próbál eligazodni a feje tetejére állított világban.

2013.07.06

A zenészek megfelelő erkölcsi és anyagi elismerésének fontosságára hívja fel a figyelmet a zenei alkotók által most indított Fair Play kampány, amely a zenét szerető és támogatni is hajlandó közösség összekovácsolását tűzte ki céljául.

2013.07.06

Ma zárul a VOLT Fesztivál a Soproni Lővér Kempingben: az utolsó napon, július 6-án az Anna and the Barbies, a Parov Stelar és Ákos koncertezik. Emellett fellép a tízéves Punnany Massif, a Heaven Street Seaven és a Kaukázus is.

2013.07.06

A Gastroblues Fesztivál zajlik Pakson július első hétvégéjén. A fellépők között szerepel Al Di Meola, aki a Sturcz Quertettel itt mutatja be új lemezét. Fellép még Dana Fuchs, Collegium Musicum, Eric Sardinas, Andrea Braido, a Boom Boom, Little G. Weevil (Szűcs Gábor), Varga János Project & Sturcz Quartet, Sonia & The Soulbreakers, Petruska András, Sonny and his Wild Cows és még sokan mások.

2013.07.06

A Könnyű préda című zenés komédiát láthatja a Szentendrei Városháza udvarán a közönsége július 6-án. Az előadásban olyan nagyszerű művészekkel találkozhat a közönség, mint Margitai Ági, Bezerédi Zoltán, Balikó Tamás vagy a címszerepet alakító Pikali Gerda, akik időnként dalra is fakadnak. Az előadást legközelebb a Városmajori Szabadtéri Színpadon július 9-én és 11-én játsszák.

2013.07.05

Fekete Ádám átirat, Vajdai Vilmos rendezés, a Puszi Együttes közreműködésével –címszavakban a TÁP Színház Jövedelmező állás című bemutatója, amely a VOLT Fesztivál keretein belül a Lővér Kempingben zajlik július 5-én.

2013.07.05

Az elmúlásról mutat be irodalmi emlékezést a Momentán Társulat Zalaegerszegen a Kvártélyház Szabadtéri Színházban július 6 - 7- 8-án este. A saját szerkesztésű kedvcsináló felolvasóestek célja: megkedveltesse a hallgatókkal a kortárs irodalmat, és olvasásra buzdítsa őket.

2013.07.05

Még két napig tekinthető meg a Hadik Kávéházban a Memento című tárlat. Gyükér Zsófia, Kovács Attila, Kovács Sándor csendéletei és zsánerképei július 7-én láthatóak utoljára. A gyűjteményben bemutatott alkotások az emlékezés, az elmúlás tematikájában és a csendélet, zsánerkép formai keretei között szólalnak meg.

2013.07.05

A fennállása ötvenedik évfordulóját ünneplő El Camino Ifjúsági Szimfonikus Zenekart a San Franciscó-i öbölvidék legtehetségesebb fiatal muzsikusai alkotják. Július 5-én este a Művészetek Palotájában ad koncertet az amerikai együttes a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

2013.07.05

Július első hétvégéjén idén ismét lesz Ghymes Fesztivál a Balaton északi partjának kedvelt turistacélpontjain elhelyezkedő vidékén. A zene mellett idén is lesz kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, Szent György-hegyi borok kóstolója, a jó ital után megéhezőket pedig lacikonyhákkal várják.

2013.07.05

Bemutatták a Belvárosi Színházban a Hippolyt című darabot Kulka János főszereplésével. A Mohácsi testvérek átirata a Zágon István féle színdarabhoz nyúlik vissza, amely alapján írta anno Nóti Károly a híres, 1931-ben forgatott filmet.

2013.07.05

Magyar és angol nyelvű képzőművészeti album jelent meg drMáriás, az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art és a szürrealizmus eszközeit egyaránt használó alkotó képeiből. A 280 oldalas vaskos kiadvány több mint 350 színes reprodukciót tartalmaz.

2013.07.05

A népszerű 103 éves japán költő, Mado Micsio gyermekeknek szóló verseiből jelentetett meg két angol nyelvű fordításkötetet Micsiko, a szigetország császárnéja. A Kesigomu (radír) és Nidzsi (szivárvány) című kötetek az 1994-ben a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Hans Christian Andersen-díjával jutalmazott költő 40 versét tartalmazzák.

2013.07.05

Csaknem három év után Pierrot ismét színpadra áll megújult zenekarával és repertoárjával. Az új produkció 2013. július 13-án este 22:00 órakor debütál a VeszprémFest keretében zajló Rozé, Rizling és Jazz Napok Óváros téri színpadán.

2013.07.05

Lovas túrákkal, történelmi bajvívó bemutatóval, családi horgászversennyel és számos zenei fellépővel szórakoztatják a közönséget a II. Szamosfeszt-Monostori Napok elnevezésű rendezvényen pénteken és szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Cégénydányádon. A Szatmári-síkságon, a Szamos folyó jobb partján fekvő községben található az Alföld egyik legszebb kastélyparkja, amely már második alkalommal ad helyet a fesztiválnak.

2013.07.05

Az amerikai függetlenség napján, csütörtökön a látogatók minden eddiginél nagyobb tömegét fogadta a Smithsonian Folklife Festival és ezen belül a Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei fesztiválprogram Washingtonban.

2013.07.05

Az ötven évvel ezelőtt elhunyt Bosnyák Ernő (1876-1963) zombori filmrendezőnek, a filmművészet egyik legnevesebb vajdasági úttörőjének emeltek szobrot a nyugat-bácskai város főutcáján.

2013.07.05

Egy 1500 fős koncertteremmel és a szociális-kulturális programoknak helyet adó Erzsébet Műhellyel bővül 2014 tavaszáig az Erzsébet téri Kulturális Központ és Park (EKKP); a nettó 1,7 milliárd forintos beruházás keretében megújul az EKKP fölötti tér és bővül a Design Terminál épülete is.Az Akvárium Klub szeptember, a Design Terminál december végéig fog zavartalanul üzemelni, csak három hónapig lesz teljesen körbekerítve a tér.

2013.07.05

A több száz porcelánt négy teremben, a hely adottságaihoz igazodva mutatják be, a lámpakiállítást bemutató terem falait például erre az alkalomra feketére festették. Az egyik nagyteremben az alapítás évétől (1826-tól) mutatják be a manufaktúra történetét, a másikban pedig herendi kortárs alkotók munkái lesznek láthatók. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tradicionális gyárnak számít, az eltelt majdnem két évszázad alatt a forma- és a motívumkincs nem sokat változott, de a kortárs iparművészek posztmodern, organikus munkái korszellemet tükröző alkotások.

2013.07.05

Négy borvidék mutatkozik be különböző tematikájú programok kíséretében a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Borszerda estéin július 10-től négy héten át. A Budavári Palota panorámateraszán július 10-én két badacsonyi borászat mutatkozik be: a Folly arborétum és a Laposa birtok fehérborait kóstolhatják a látogatók. Kulturális programokból sem lesz hiány: Paul Gauguin és Rippl-Rónai József művészetét Gimesy Péter művészettörténész mutatja be, az állandó gyűjteményben pedig Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, majd Kőrösfői-Kriesch Aladár munkáiról szólnak tárlatvezetések.

Drámasorozat kategóriában a Trónok harca nyolcadik évada tíz kreatív Emmy-díjat nyert el, a Csernobil című sorozat hét díjat kapott a korlátozott epizódsorozatok kategóriában, a Free Solo - Mászókötél nélkül című filmet a dokumentumfilmek között szintén hét díjjal jutalmazták. Kreatív Emmy-díjjal jutalmazták Cherry Jones und Bradley Whitford színészeket A szolgálólány meséje című drámasorozatban való vendégszereplésükét, valamint Jane Lynchet és Luke Kirbyt a The Marvelous Mrs. Maisel című vígjátéksorozatban nyújtott vendégszereplésükért. Utóbbi sorozat a vígjáték kategóriában hat díjat zsebelt be. A legjobb dokumentumfilmnek járó kreatív Emmy-díjat kapta továbbá a Michael Jackson állítólagos szexuális molesztálásait feldolgozó Neverland elhagyása című film. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az egykori árvaház helyén immár egy interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont, közösségi kávézó, bolt és kertek várják a Beatles rajongóit. A területen álló eredeti, gótikus épületet 1878-ban építtette egy hajómágnás, majd 1934-ben az Üdvhadsereg vásárolta meg a wooltoni ingatlant és gyermekotthonná alakította. Az akkoriban a nagynénjével Élő fiatal Lennon mindössze pár sarokra lakott az intézménytől, ahová gyakran ellátogatott, hogy fára másszon és bújócskázzon, valamint nagy kedvence volt az árvaházban évente megrendezett nyári kerti mulatság. Évekkel később Lennon ezekből az emlékeiből táplálkozva írta meg az 1960-as évek egyik leghíresebb számát, a Strawberry Fields Forever-t. Az eredeti épületet a 70-es évek elején lebontották, és egy kisebb gyermekotthont emeltek a helyén, amely azonban 2005-ben végleg bezárt. Az Üdvhadsereg tulajdonában lévő és általa üzemeltetett új látogatóközpont, kávézó és bolt bevételeiből a szervezet Steps to Work elnevezésű programját támogatják, amely a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok munkába állását segíti.

A Jojo Rabbit nyerte el vasárnap a Torontói Filmfesztivál fődíját, amelyről közönségszavazás dönt. Az új-zélandi rendező második világháborús komédiája a náci Németországban játszódik, és egy 10 éves kisfiúról, Jojóról szól, akinek képzeletbeli barátja Adolf Hitler. A Thor: Ragnarok rendezője maga játssza a náci vezért a filmben, amelynek további sztárjai között van Scarlett Johansson, aki a kisfiú anyját alakítja, továbbá Sam Rockwell és Rebel Wilson is. A fiú szerepében a filmmel debütáló Roman Griffin Davis látható. Waititi filmje a kanadai filmfesztivál legfontosabb trófeáját, a közönségdíjat kapta, amely 15 ezer kanadai dollár (3,4 millió forint) pénzjutalommal jár.

A közönségszavazatok alapján a második helyet Noah Baumbach Marriage Story című válási drámája kapta Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben, a harmadik pedig Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című thrillere lett, amely májusban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.

Marc Chagall színpompás képeinek megalkotásánál egész pályafutása során hű maradt nyolc festékhez, bárhová is vetődött a világban – többek között ezt állapította meg egy ötéves kutatás, amelyet az amszterdami Stedelijk Múzeum szakemberei végeztek. A kutatók a művész kilenc festményét vizsgálták meg nagyon alaposan a modern technológiai vívmányok felhasználásával. Chagall művészetében keveredtek az olyan modern művészeti stílusok, mint a kubizmus és a fauvizmus, munkáit hagyományos vászonra, de kerámiára, üvegablakra, egy operaház mennyezetére, sőt asztalterítőre is festette. Az orosz származású francia festő Vityebszkben, egy kis faluban született, onnan jutott el Szentpétervárra, majd később tovább Párizsba és New Yorkba.

A régészek eddig nem foglalkoztak az alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, de a Dél-Izraelben talált apró kőszerszámok tanulmányozása kiderítette: használat után nem mosták el a pengéket, elefántzsírt találhattak a kőeszközökön. Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt Homo Erectus képét.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

820QI1zM

Október 18-án újult erővel lép fel az InStartban a The Anahit.

Itália áll a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar rendezvénysorozatának középpontjában. Az Európai Hidak szeptember 18. és 27. között várja a közönséget koncertekkel, filmvetítéssel és irodalmi esttel.

A Művészek a klímatudatosságért egy összművészeti kezdeményezés, amelyen magyar írók, képzőművészek, slammerek, zenészek és színészek igyekeznek szélesebb körben felhívni a figyelmet a közelgő ökológiai katasztrófára, illetve az ezzel kapcsolatos egyéni és közösségi felelősségvállalás fontosságára. Az első eseménynek szeptember 19-én a Trafó ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma