GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2013.05.03

A nép ellensége című Ibsen-darabot tűzi műsorra a Katona József Színház; az előadást szombaton mutatják be a főszerepben Fekete Ernővel és Kulka Jánossal, aki ez alkalommal játszik először a Katonában. Henrik Ibsen klasszikus drámáját Zsámbéki Gábor állítja színpadra. A történet szerint Stockmann doktor felfedezi, hogy a városát felvirágoztató gyógyforrások vize mérgezett. A lakosság, élén a polgármesterrel - aki mellesleg Stockmann bátyja - nem akar szembesülni az igazsággal. Lassan az egész város a pénz hatalmával és a hivatali korrupcióval küzdő doktor ellen fordul.

2013.05.03

Egyházi és komolyzenei művek mellett népszerű horvát dallamok is felcsendülnek Aida Vidovic Krilanovic operaénekes és Milo Krilanovic orgonaművész előadásában vasárnap a Belvárosi Szent Mihály-templomban. A budapesti horvát nagykövetség által szervezett koncerten Aida Vidovic Krilanovic, a nemzetközi hírű mezzoszoprán többek között megszólaltatja Bach Ave Mariáját. A műsor második felében népszerű horvát szerzők ismert műveit adja elő, mint Tijardovic Mala Floramye című operettjéből Floramye áriáját és Jusic Igazság Dubrovnikról című oratóriumából egy imádságot. Az estet a tradicionális vallási énekkel, a Kraljice neba raduj se (Mennyeknek királynéja örvendezz) cíművel zárja a mezzoszoprán, akit férje, Milo Krilanovic kísér orgonán.

2013.05.03

A Nemzeti Színházban áprilisban és májusban is különleges programokon vehet részt a közönség: Az ördög szekrénye, a Mephisto és a Social Error - The Last Man in Budapest című előadások bemutatói mellett a Baltazár Színház produkciója, Rátóti Zoltán koncertje, Tót Endre kiállítása, könyvbemutatók és az Újvidéki Színház vendégjátéka várja a nézőket.

2013.05.03

Színiiskolák három napos nemzetközi találkozója kezdődik pénteken Békéscsabán, ahol harmadik alkalommal találkoznak a magyar, ukrán és szerb színművészeti főiskolák, egyetemek oktatói és hallgatói.A rendezvény három napon át a színészképzés és a színészi kifejezés határtalan lehetőségeiről szól. A hallgatók és az oktatók egymás változatos és egyedi képzési módszereivel ismerkedhetnek meg. A színiiskolákban eltérőek a képzések szerte a világon, a módszerek egyediek, magukon viselik az adott ország színházi szemléletét és a mesterek egyéniségé

2013.05.03

Az elmúlt évtizedek három világhírű brit könnyűzenei csapata, a Faithless, a Judas Priest és a Chemical Brothers koncertfilmje látható májusban és júniusban egy-egy alkalommal a fővárosi Corvin moziban.Május 14-én a Faithless, 28-án a Judas Priest, június 11-én pedig a Chemical Brothers egy-egy korábbi fellépéséről készült mozi látható a Corvinban. Az alkotások kiváló kép-, és 5.1-es hangminőségben tekinthetők meg.

2013.05.03

Életének 74. évében meghalt Bor József, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja, Jászai-, Erkel- és Szent István-díjas rendezője, egykori igazgatója. Dolgozott Debrecenben a Csokonai Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Budapesti Gyermekszínházban, Kecskeméten a Katona József Színházban és a volt az egykori Jugoszláviában is. 1978-ban lett a győri Kisfaludy Színház zenei tagozatvezetője, majd 1983-tól 1992-ig igazgatója. 1982-ben színházelmélet szakon szerezte meg diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

2013.05.03

Szabadtérre viszik a múzeumot vasárnap Győrött: a Művészetek utcája összművészeti fesztiválon különlegességeinek bemutatására, és a kollekciókhoz kapcsolódó szabadtéri foglalkozásokra invitálja az érdeklődőket a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum.Az interaktív standokon - amelyeknek a hagyományos helyszín, a Király utca tervezett felújítási munkálatai miatt ezúttal a közeli Bécsi kapu tér ad helyet - bemutatkozik egyebek között a Fruhmann-ház cserépkályha-történeti gyűjteménye, ahol lehetőséget teremtenek egy nagy múltú kézműipari technológia, a szériában gyártható kályhacsempék gipszformáinak tervezésére, kifaragására, majd az agyagnyomatok elkészítésére.

2013.05.03

Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából újra műsorra tűzik a New York-i Metropolitan Opera (Met) Ring-ciklusának HD minőségű felvételét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.A sorozat vasárnap A Rajna kincse vetítésével kezdődik, amelynek egyik főszerepét, Wotant Bryn Terfel világhírű basszbariton játssza. Egy héttel később, május 11-én látható majd A walkür, Terfel mellett Deborah Voigttal és Jonas Kaufmann-nal a főszerepekben.

2013.05.02

Molnár Ferenc A doktor úr című bohózatát mutatja be a Hevesi Sándor Színház társulata Lendvai Zoltán rendezésében pénteken Zalaegerszegen. A doktor úr volt Molnár Ferenc (1878-1952) első önálló színpadi műve, amelyet nagy sikerrel mutattak be 1902 novemberében a Vígszínházban.

2013.05.02

Az Izraeli Kulturális Intézet épülete ad otthont  május 10-én a Párniczky Trió koncertjének. Amikam Kimelman magyarországi látogatása apropóján, amelyet az Európa-nap alkalmából tesz, egy estére a magyar jazz élet kiemelkedő alakjai és az izraeli szaxofonművész közösen játszanak az Intézet falai között.

2013.05.02

Hit, mítosz, költészet – Ferenczy Károly és a nagybányai mesterek művei címmel látható május 4-től a balatonfüredi Vaszary Villában a Magyar Nemzeti Galéria és a Vaszary Villa közös kiállítása. A tárlat Ferenczy Károly és a nagybányai művésztelep alapító mestereinek biblikus és vallásos tárgyú képeiből, valamint mitológiai és irodalmi ihletésű műveiből ad reprezentatív válogatást.

2013.05.02

Leányálom címmel női sorsokat megelevenítő, felnőtteknek szóló darabot mutat be a győri Vaskakas Bábszínház szombaton Pelsőczy Réka rendezésében. A szövegkönyvet női élettörténetekből, vallomásokból állították össze az alkotók: a rendező, Solt Róbert dramaturg és az előadás három színésze, Kocsis Rozi, Ujvári Janka és Gergely Rozália

2013.05.02

Az író születésének 150. évfordulója alkalmából tíz borászat adta össze a különleges Gárdonyi-bor alapanyagát, amelynek vörös és fehér változatát a Demeter Pincészetben érlelik egésszé. A Gárdonyi Géza emlékére készült nedű az Egri Csillag Grand Superior nevet viseli.

2013.05.02

Már az interneten is elérhető százezer kötet az Osztrák Nemzeti Könyvtár történelmi állományából. A könyvtár 2010-ben a Google-lal közösen digitalizálási programba kezdett, amelynek keretében elektronikus úton beolvasnak és az interneten is elérhetővé tesznek hatszázezer, szerzői jogi oltalom alatt nem álló kötetet a könyvtár állományából a 16. század eleje és a 19. század vége közötti időszakból.

2013.05.02

Előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és könyvbemutatókkal ünneplik a portugál nyelv napját Budapesten május 8-9-én az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) Múzeum körúti épületében. A portugál nyelvű országok irodalmáról, politikai és gazdasági életéről és a magyar-brazil-portugál kulturális kapcsolatokról is értekeznek majd az esemény meghívott vendégei.

2013.05.02

Harmadik alkalommal nyitja meg kapuit május 11-én a Közös Piac – Közösségi Termelői Vásár, ahol a termelők hatalmas választékkal várják az egészséges és megbízható forrásból származó termelői finomságokra vágyó érdeklődőket. A Közös Piac szervezői számára a cél az, hogy minél többen helyi termelőktől és megbízható forrásból vásároljanak. A havonta megrendezendő program a nyári szezon idején új helyre költözik: a Central Passage – Új Gödör Klubban várja a látogatókat.

2013.05.02

Anyák Napja előtt egy nappal, május 4-én KismaMatiné címmel 300 várandós kismamát és kispapát vár az Operaház egy igazi családi szórakozást ígérő, vidám balettre, a Makrancos Katára. A résztvevő várandós kismamák között a CBA felajánlásával a szobatisztaságig elegendő pelenkamennyiséget (5000 db) sorsolnak ki. A kismamákat Soltész Miklós, az EMMI Szociális- és Családpolitikai államtitkára, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója köszönti. Az előadás szünetében a Misztrál együttes anyák napi meglepetése mellett nagy családi fotó készül az épület főbejárata előtt. Jelentkezni lehet péntek 18 óráig az anyaknapja@opera.hu e-mail címen.

2013.05.02
A Magyar Színházban május 3-án láthatják utoljára Háy János Háromszögek című drámáját. A 2011-ben bemutatott előadást Göttinger Pál állította színpadra Kubik Anna, Holecskó Orsolya és Horváth Lajos Ottó főszereplésével. A szülők szerepében pedig – ebben az évadban – Varga Mária és Tahi József játékát élvezhetik. Az előadást május 3-án 19.30-kor láthatják a Sinkovits Imre Színpadon.
2013.05.02

A Salzburgi Ünnepi Játékokon vendégeskedik a nyáron a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok zenei oktatását támogató nagyszabású venezuelai program, az El Sistema, és vele ezernégyszáz fiatal résztvevő. Idén július 24. és augusztus 11. között rendezik meg a világhírű kulturális fesztivált Salzburgban.

2013.05.02

Koncertek, kulturális programok, kézművesek utcája és számos bemutató, valamint kísérő rendezvény várja a főváros III. kerületébe látogatókat május 4-én az Óbuda Napon. A századfordulós hangulatot idéző fesztivál 12 helyszínen zajlik majd a kerületben és számos, ezen a napon ingyenesen látogatható intézményében.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma