kultura.hu_banner_herend_002uj

2013.06.23

Paradise Lost, a Gojira, az Overkill és a Sabaton is fellép az első Rock Beach Fesztiválon, amelyet július 26. és 28. között rendeznek Balatonszemesen a rock, a metál és a punkzene rajongóinak. A nyitónapon a gothic metál kiemelkedő csapata, a brit Paradise Lost ad koncertet, amely már többször járt Magyarországon, legutóbb három évvel ezelőtt a Sziget fesztiválon.

2013.06.23

Célegyeneséhez érkezett az idei tíznapos washingtoni Smithsonian Folklife Festival (SFF) előkészítése, amelynek meghívott díszvendége Magyarország lesz. A június 26-30., illetve július 3-7. között megtartandó fesztiválon Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei címmel mutatkozik be a magyar zene, tánc, kézművesség, borászat és gasztronómia az amerikai főváros szívében.

2013.06.23

A Gyulai Várszínház Összművészeti Fesztivál rangos esemény, ötven év óta töretlen szakmai elismerés és közönségszeretet övezi - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében szombaton este Gyulán, az ötvenedik jubileumi évad ünnepélyes megnyitóján.

 

2013.06.22

Az ország legnagyobb fehér homokos vízparti szórakozóhelye nyit pénteken: a siófoki Beach Club felújított külsővel és számos programmal várja látogatóit két hónapon át, hétvégente. A műsor Caramel koncertjével indul pénteken este. A zenei programot úgy állították össze, hogy azok minden réteget igyekeznek kiszolgálni.

2013.06.22

Zenélni... címmel kampányt indított a zene ünnepén, június 21-én a Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz). A Budapesten ismertetett felhívás lényege, hogy minél többeket sikerüljön rábírni a zenélésre. A zene ünnepe koordinációs irodája a cél érdekében összefogott a Zenélni... kampánnyal, amely az élő zenét, és lehetőségeit az iskolapadtól a koncerttermekig szándékozik népszerűsíteni. Pénteken elindult a www.zenelni.hu oldal, és a Zenélni... kampánynak Facebook-oldala is van.

2013.06.22

Iparművészeti vásárral, a francia újcirkusz ízelítőjével, remek borokkal és süteményekkel, francia eredetű golyójátékkal, villám nyelvtanfolyammal, divatshow-val és szakmai tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket a hét végén az Iparművészeti Múzeum.

2013.06.21

Az Egri csillagok eredeti kéziratát és Gárdonyi Géza az egri várról készült rajzát nézhetik meg a látogatók a Magyar Nemzeti Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján. Számos egyéb program mellett hőlégbalonnal szállhatnak magasba a átogatók a múzeum kertjében. A kéziratról és a hőlégballonról készült képek itt megtekinthetők.

2013.06.21

A MÁV Szimfonikus Zenekar a Curtis Intézettel a hónap végén egy három koncertből álló sorozattal lepi meg a közönséget. A programot Teddy Abrams állította össze, aki a valaha felvett legfiatalabb dirigens hallgatóként tanult az intézményben. Június 23-án este 19 órakor a Sixth Floor Trio mutatkozik be a MÁV Zenekar próbatermében. Június 28-án este 19 órakor pedig nagyzenekari koncerttel zárják a programsorozatot, az Olasz Kultúrintézetben.

2013.06.21

MűKINCSvadászat fantáziacímmel 2010 óta zajlanak biblioterápiás foglalkozások könyvtári környezetben fejlesztő jelleggel. A program az Országos Idegennyelvű Könyvtárból indult el, majd a Veres Pálné Gimnázium Könyvtárában és a Magyar Írószövetség Könyvtárában folytatódott havi rendszerességgel térítésmentesen. A jubileumi, 50. foglalkozást 2013. június 27-én rendezik a Veres Pálné Gimnázium Könyvtárában.

2013.06.21

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere játékos kémiai kísérleteket mutat be, egyebek mellett óriás szappanbuborék-alapanyagot állít elő a „Giga Bubi” elnevezésű rendezvényen az idei Múzeumok Éjszakája alkalmából a A Tomory Lajos Pedagógiai és Helytörténeti Gyűjtemény „Múzeumsarok” kiállítótermében június 22-én.

2013.06.21

Misztikus délutánnal és éjszakával, a magyar mellett a balti és a skandináv országokhoz kapcsolódó napfordulós hagyományokkal, tűzugrással, és boszorkányégetéssel várja a szentendrei Skanzen Szent Iván napját követő szombaton, június 29-én az érdeklődőket. A skandináv és az északi országokban Szent Iván az év legkiemelkedőbb napja, nemzeti ünnep, amelyet áthat a bűbáj és a varázslat, és amikor bármi megtörténhet.

2013.06.21

Csaknem negyven előadással több helyszínen várja a közönséget a Pannon Várszínház az idei nyári színházi szezonban július elejétől augusztus közepéig; a társulat Balatonfüreden, Sümegen, Alsóörsön, Veszprémben és Nagyvázsonyban lép majd színpadra. A július 3. és augusztus 15. közötti programsorozat nyitóelőadása a Valahol Európában című musical lesz, amelyben húsz balatonfüredi gyermekszereplő működik közre.

2013.06.21

Lovagrendi találkozót tartanak szombaton és vasárnap a Somogy megyei Patcán. A Katica tanya hetedszer fogadja az ország különböző részéből érkező hagyományőrző csapatokat, hogy igazi középkori hangulatot varázsoljanak a Kaposvárhoz közeli szabadidőközpont várába.

2013.06.21

A Brad Pitt főszereplésével készült Z világháború című filmet vetítették le elsőként a 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon, a csütörtöki megnyitó ünnepségen azonban Costa-Gavras görög filmrendező-forgatókönyvíró kapta a legnagyobb elismerést. A versenyprogramban 16 film szerepel.

2013.06.21

Huszadik alkalommal rendezik meg a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált Komlón, a város egyik legjelentősebb kulturális eseményét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg pénteken. A fesztiválon három ország tíz kórusa vesz részt.

2013.06.21

A napokban jelent meg Ujj Zsuzsi: Fotósmunkák, 1985-1991 című kötete a MissionArt Galéria gondozásában, mely bemutatja az eddig feltáratlan életmű új, korábban ismeretlen részleteit. A kötetet Oltai Kata szerkesztette, ő a hosszú kutatáson alapuló tanulmány szerzője, az életmű katalógus rendezője. A kötet több mint kétszáz reprodukcióját archív, mindmáig publikálatlan fotók egészítik ki, Várnagy Tibor kísérő írásával.

2013.06.21

Élőzene, divatbemutató, környezetvédelmi programok, ingyenes városnéző séták és könyvbemutató is szerepel a fővárosi Ráday KultUcca éjfélig tartó szombati programjában. Az éjfélig nyitva tartó Ráday utca ünnepi díszben fogadja a látogatókat. Gyepszőnyeggel borítják be az aszfaltot, virágosítják a járdákat, és mécsesekkel, gyertyákkal világítják ki az utcát.

2013.06.21

Három év után ismét Budapesten koncertezik Mark Knopfler: a Dire Straits egykori gitárosa, énekese szombaton lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. Az ötszörös Grammy-díjas, 63 éves gitáros áprilisban indult európai turnéja keretében lép fel a magyar fővárosban, három évvel legutóbbi itteni koncertje után.

2013.06.21

Zárul a Gombold újra! Közép-Európa divattervezői pályázata: az úgynevezett Central European Fashion Dayst június 22-én rendezik meg a Millenárison. a részletes program itt található. A Design Terminál és stratégiai partnere, az Ökumenikus Segélyszervezet az esemény teljes hossza alatt gyűjtést rendez az árvízkárosultak javára.

2013.06.21

Hollókő öröksége címmel megjelenő könyvet mutatnak be június 24-én a FUGA Budapesti Építészeti Központban. az eseményen köszöntőt mond Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke és Szabó Csaba, Hollókő polgármestere. A kötetet Balassa M. Iván, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság alelnöke, a Népi Építészeti Szakbizottság elnöke mutatja be, melyhez Dobosyné Antal Anna, a kötet szerkesztője fűz szerkesztői gondolatokat.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma