NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2013.03.19

Kuczka Péter születésének 90. és a Galaktika Alapításának 40. évfordulója alkalmából rendez beszélgetést a Magyar Írószövetség 2013. március 20-án. Az eseményen részt vesz Lőrincz L. László is, a beszélgetést követően pedig átadják a legjobb fantasztikus műfordítónak járó Trethon-gyűrűt.

2013.03.19

Pénteken, március 22-én mutatja be aznap megjelenő tizedik stúdióalbumát a világzenét etno-trance-tribal-rock hangzással vegyítő Korai Öröm a fővárosi Gödör Klubban. A 23 éve működő zenei kollektíva szerteágazó diszkográfiájában a sorlemezek mellett két bakelit-, két remix- és két koncertalbum sorakozik, a Korai Öröm 2013 című anyag pedig egyszerre követi a hagyományokat, és keres új utakat.

2013.03.19

Hat évig húzódó per lezárultával Tolmács önkormányzatának a tulajdonába került a műemléki védelem alatt álló Szentiványi-kastély; a nyugat-nógrádi községben még nem döntöttek az épület hasznosításáról

2013.03.19

Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítótagja a magyar irodalom legszebb borverseit zenésítette meg, melyeket egy felejthetetlen előadás keretében meg is hallgathatunk március 27-én a Thália Színházban. A Bor és a lányka még 2007-ben jelent meg CD-n.

2013.03.19

A Magyar Művészeti Akadémia az elmúlt másfél évben rendezett konferenciáiról megjelent köteteit 2013. március 26-án (kedden) mutatja be az Országos Idegennyelvű Könyvtárban

A konferenciák olyan témákat kívántak bevonni a szellemi közéletbe, amelyekről az elmúlt években – például Páskándi Géza, Nagy Gáspár életműve, a Czuczor–Fogarasi-szótár és Tormay Cécile munkássága – korszerű szemléletű feldolgozások nem születtek. A programon a II. Czuczor–Fogarasi-konferencia, a Nagy Gáspár-emlékkonferencia, a Tormay Cécile-emlékkonferencia, valamint a Jókai Anna-konferencia alapján készült köteteket ismerhetik meg az érdeklődök.

2013.03.19

A magyar fotó, a képzőművészet, a film, a zene, az építészet nagy korszakait és híres alakjait mutatják be brit előadók Magyar Mind Open Lecture Series címmel hétfőtől szabadegyetemi keretek között a Balassi Intézet Londoni Magyar Kulturális Központja szervezésében. Az első előadást A magyar fotográfia 1914-től 1989-ig címmel Colin Ford, a brit fotótörténet nemzetközi hírű szaktekintélye tartotta a Photographers' Gallery előadótermében.

2013.03.19

A lengyel műfordítás témájban tartja meg Európai körkép című sorozatának következő estjét 2013. március 20-án a Magyar Írószövetség. A rednezvény vendége Zsille Gábor költő, műfordító, publicista, házigazdája pedig Végh Attila költő, filozófus lesz a Magyar Írószövetség könyvtárában.

2013.03.19

Rekordot állított fel idei 168 ezer látogatójával a vasárnap véget ért lipcsei könyvvásár. A 168 ezer vendég közül mintegy ötvenezer szakmai vendég volt a könyvvásáron, amelyen négy nap alatt 43 országból 2069 kiállító mutatta be mintegy százezer kötetét.

2013.03.19
Csehov egyik leghíresebb darabjának, a Cseresznyéskert bemutatóját 2013. március 22-én, pénteken 19 órakor tartják a Pécsi Nemzeti Színházban. A színpadi művet Morcsányi Géza fordításában és Dömötör Tamás rendezésében mutatják be a nagyszínpadon.
2013.03.19

A Nemzeti Táncszínház aulájában Képes zászlók címmel nyílt csoportos kiállítás, amelyre az ország minden tájáról hívtak meg alkotókat kiállítani. A tárlat rendezője a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége tárlat témájaként a zászlót választotta Abból indultak ki, hogy a zászló gondolati, érzelmi, tartalmi kapcsolatok kifejezője, a szimbólumok képi és színbeli megfogalmazások hordozója.

2013.03.19

Gárdonyi Géza emléknap kijelöléséről dönthet mai ülésén az Országgyűlés. Nyitrai Zsolt és L. Simon László javaslata szerint, az író születésének 150. évfordulója alkalmából október 17-e, az egri várvédők 1552-es, törökök feletti győzelmének napján emlékeznénk az Egri csillagok írójára.

2013.03.19

A Katona József Színház 30 éves történetének tárgyi emlékeit bocsátják aukcióra a FUGA Budapesti Építészeti Központban a Katona30 - Emlékképek címmel látható kiállítás zárásaként szombaton. Március 23-án 18 órától Winkler Nóra közreműködésével a látogatók a kiállított kellékekre és jelmezekre, a katonajozsefszinhaz.hu/aukcio oldalon részletesen ismertetett relikviákra licitálhatnak, és a Katona 30 éves történetét meghatározó tárgyi emlékek tulajdonosai lehetnek.

2013.03.19

Megjelent a Szépirodalmi Figyelő idei első lapszáma, benne Szakonyi Károly és Láng Zsolt prózája, Nyerges Gábor Ádám, Payer Imre, Pál Sándor Attila, Szőllőssy Balázs, Vasadi Péter versei, Bereczky Eszter képverse, S. Sárdi Margit, Vancsó Éva, Nagy Ágoston tanulmányai a science fictionről és az utópiáról. Továbbá egy beszélgetés is olvasható a science fiction szubkultúráról Németh Attilával, Kánai Andrással és Kollárik Péterrel.

2013.03.18
Prágában mutatja be március 23-án és 24-én Georg Büchner Leonce és Léna című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A színház tudatta: a prágai turné a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Prágai Nemzeti Színház 2013-as csereprogramjának a része. A prágai társulatot áprilisban várják Kolozsvárra Samuel Beckett Godot-ra várva című drámájának előadásával.
2013.03.18
Jótékonysági gálaesttel és szakmai díjak átadásával ünnepli a MASZK Országos Színészegyesület a színházi világnapot március 27-én a veszprémi Petőfi Színházban. Az est bevételével, valamint a fellépők és a közreműködők által felajánlott aznapi gázsival az Ódry Árpád Művészotthon lakóit támogatják a szervezők - mondta el Hegedűs D. Géza, a MASZK Országos Színészegyesület elnöke.
2013.03.18

A Magyar Jazz Szövetség és a Budapest Jazz Club idén is megrendezi csütörtöktől szombatig a Magyar Jazz Ünnepét, amelyen a műfaj hazai nagyjai mellett a fiatal generáció legtehetségesebb képviselői is bemutatkozhatnak. A dzsessz sokszínűségéhez illőn idén is egymástól merőben különböző stílusú formációk lépnek színpadra csütörtöktől szombatig.

2013.03.18

A zenés-táncos Kucokfalva az évadban utoljára várja a kis mesehősöket: a gyerekek 2013. március 24-én (vasárnap) 16 és 17 órakor játszhatnak mesét a Tünet Együttessel az Akvárium Klubban. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében.

2013.03.18

Budapesten és Kecskeméten lép fel Bombaj Dzsjashri (Bombay Jayashri) indiai énekesnő, akinek hangját a magyar közönség a négy Oscar-díjjal jutalmazott Pi élete című filmből ismerheti. Az indiai klasszikus zene csillaga március 24-én, vasárnap 19 órakor a budapesti Átrium Film-Színházban koncertezik, 25-én, hétfőn 19 órakor pedig a kecskeméti evangélikus templomban lép fel.

2013.03.18

Dánia lesz az ELTE Társadalomtudományi Karának szervezésében március 20. és 24. között zajló Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál vendége, a filmjét elkísérő Mads Brügger dán rendező előadást is tart a rendezvényen.

2013.03.18
Akár több százezres példányszámban is megjelenhet Az elátkozott part című Rejtő Jenő regény német fordítása, amely nagy sikert aratott a német nyelvterület egyik legnagyobb szabású irodalmi fesztiválján, a vasárnap véget érő lipcsei könyvvásáron. A berlini Elfenbein Kiadónál Ein Seemann in der Fremdenlegion címmel megjelent regény bemutatóját a Balassi Intézet berlini kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) szervezte.

2018. december 19-én, szerdán este 19 órától betegség miatt a Pesti Színházban A testőr helyett A kellékes című előadás kerül színre. A jegyek érvényesek, vagy az előadás kezdetéig visszaválthatóak.

Az évforduló első tárlatán a milánói Ambrosiana Könyvtárban bemutatják a reneszánsz géniusz műszaki és tudományos felfedezéseit tartalmazó Atlanti Kódex leghíresebb oldalait is. Az intézmény 1637 óta őrzi a 12 kötetes gyűjteményt. Most három szakaszra bontva mutatja be a kódexben lévő 46 leghíresebb és legfontosabb rajzot, amelyek Firenzében töltött fiatalkorától a franciaországi utolsó évekig kísérik végig a Mona Lisa alkotójának életét és pályafutását. Az 1119 oldalas kódex egy enciklopédia a reneszánsz kor műszaki ismereteiről, bemutatva a mester saját találmányait. A 2019. szeptember 15-ig tartó kiállítássorozat első része a mester kifejezetten Milánóhoz kötődő rajzait, a második az építőmérnöki tanulmányait, a harmadik a Franciaországban töltött éveit mutatja be.

Egy új amerikai tanulmány szerint a női főhőssel forgatott filmek sikeresebbek, mint a férfi főhőssel készültek. A kutatók a 2014 januárja és 2017 decembere között a mozikban világszerte forgalmazott 350 legnagyobb bevételű filmet elemezték. Kiderült, hogy a kis, közepes és nagy költségvetésű filmek mezőnyében is nagyobb volt a globális bevétele a filmeknek, ha nő volt a főhősük.

A várhatóan jövő év elején induló űrszondába időkapszulába egy CD-nagyságú korongot tettek, tele Izraelről gyűjtött információval. A gyermekrajzok mellett Izrael nemzeti történelmi és kulturális szimbólumait, az 1948-as Függetlenségi Nyilatkozat szövegét, dalokat és imákat, valamint világtörténelmi tényeket küldenek a Holdra. Ezek az űrjármű küldetésének végeztével nem térnek vissza a Földre. Az izraeli légiipar SpaceIL nevű nonprofit vállalatának gyártmánya az első izraeli űreszköz. Utoljára Kína hajtott végre hasonló küldetést 2013-ban, a februárival Izrael lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után, amely eljut a Holdra.

A madár farktolla a dinoszauruszok korából, a földtörténeti kréta korszak kezdetéről származik, amely fontos időszaka volt a madarak evolúciójának. Ez a korszak mutatja meg, hogyan alakultak át bizonyos dinoszaurusz-típusok madarakká. A lelet különlegessége, hogy az áttetsző borostyánban látni lehet a toll háromdimenziós felépítését, és ezzel sokkal több információhoz lehet jutni, mint az eddig fosszilis állapotban megtalált tollakról. A borostyánban fennmaradt farktollra Mianmar északi részén, a Hukawng-völgyben bukkantak a kutatók.

Rendhagyó lemezbemutató koncert lesz a Zeneakadémián 2018. december 21-én. Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezbemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, mivel a református gyülekezeti énekeket egyedülálló módon, népi hangszerek kíséretével szólaltatják meg.

Timar_Sara

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma