2013.05.07

A budapesti Art IX-XI Galériában május 9-én, csütörtökön 18 órakor nyílika Vásárhelyi Anzix című kiállítás. A harmincegy festményből álló tárlatot Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere ajánlja a közönség figyelmébe; köszöntőt mond Kupper András Újbuda polgármestere.

2013.05.07

A Pannónia Fesztivál színpadain több mint 150 zenekar lép fel, köztük olyanok is érkeznek Szántódpusztára, akik jó eséllyel még soha nem jártak a Balatonnál – így május 17-én a Rudimental, 18-án a Foreign Beggars és az utolsó napon, 19-én a Dub Pistols.

2013.05.07

Egy éjszakára kórusok koncerttermeivé válnak a közterek, udvarok, padlások és pincék május 11-én. Az a cappella együttesek a Palotanegyed különböző helyszínein ezen az éjszakán szokatlan zenei performanszokkal mutatják meg, hogy a kóruszenének van üzenete a 21. század embere számára is.

2013.05.07

Magyarországra látogatott Michael Geaney ír népdalénekes, aki május 8-án, szerdán 17 órától népdalesttel várja az érdeklődőket az Országos Idegennyelvű Könyvtár Rendezvénytermébe. Az est során megismerhetik a látogatók a felcsendülő dalok történetét, melyek az ír népi hagyomány szerves részei. Emellett bepillantást nyerhetnek az ír népdalok világába, megismerhetik a hagyományos ír népi hangszereket, az ír zene világát és történelmét.

2013.05.07

Huszonhat kiemelkedő elismertségű kutató – közöttük az MTA Lendület programjának három kiválósága – az Akadémia levelező tagja lett a közgyűlés első napján megtartott szavazás eredményeként. Az Alapszabály szerint az választható taggá, aki az MTA doktora címmel vagy azzal egyenértékűnek minősített tudományos fokozattal rendelkezik, és „aki tudományát elismerten és különösen magas színvonalon, alkotó módon műveli”.

2013.05.07

Az Aquincumi Múzeumban szombaton és vasárnap az ókori Róma életébe tekinthetnek be az érdeklődők: az intézmény kézműves műhelyekkel, költőversennyel, gladiátorbemutatókkal idézi meg a római kor egyik legkedveltebb ünnepét, a Florialiát.

2013.05.07

Felvételét kéri a Magyar Teátrumi Társaságba a Nemzeti Színház július 1-jével – mondta el Vidnyánszky Attila, aki közölte: visszalép a színházi bizottság elnöki posztjáról és a teátrumi társaságban betöltött elnöki tisztségéről. A döntés a szervezet legközelebbi, tisztújító közgyűlésén születik meg.

2013.05.07

Örkény Istvánra emlékeznek tisztelői kedden a Moszkva környékén lévő Krasznogorszkban, ahol az író oroszországi fogságának utolsó éveit töltötte. Az orosz műfordító, Tatyjana Voronkina vezette csoport minden évben tiszteleg a magyar abszurd dráma és a novella nagymestere előtt.

2013.05.06

Visszaad Kambodzsának két 10. századi szobrot a New York-i Metropolitan Múzeum, miután kiderült, hogy a kambodzsai polgárháború idején csempészték ki a műkincseket a délkelet-ázsiai országból. A világhírű múzeum 1987 és 1992 között négy darabban - két fej és két törzs - jutott hozzá ajándékozás nyomán a több mint ezeréves homokkőből készült alkotásokhoz. Mostanra azonban a kambodzsai kormány illetékesei dokumentumokkal igazolták, hogy a Phnompentől mintegy 300 kilométerre északnyugatra fekvő Koh Ker-i templomegyüttesből való az a két életnagyságú szobor, amelyek a Met 1994-ben megnyílt délkelet-ázsiai tárlatának bejáratát őrizték.

2013.05.06

Születésének centenáriuma alkalmából kamarakiállítással tisztelegnek Csikós Miklós (1913-1988) festőművész munkássága előtt a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Képzőművészeti szabadiskolájában és művészeti szakkörében a vásárhelyi festőgeneráció nagyjai képezték magukat; a tárlat megnyitóján, május 8-án, szerdán délután fél hatkor egykori tanítványa, Sonkoly Tibor festőművész méltatja mesterét a múzeum előcsarnokában.

2013.05.06

Három észt építészeti kiállítás is nyílik kedden a Budapesti Építészeti Központban, a FUGÁ-ban. A Boom/Room - Új észt építészet című anyag válogatás az utóbbi évtized legjobban sikerült épületeiből,A Boom/Room - Új észt építészet és A szlömtől a divatos lakónegyedig: faépületek Tallinnban című kiállítás május 27-ig, Eve Kiiler fotókiállítása június 5-ig tart nyitva.

2013.05.06

Bár a múzeuma kedden megnyílik a nagyközönség előtt Stockholmban, az ABBA együttes nem fog újra összeállni még egyetlen koncert erejéig sem. Az 1970-ben alakult ABBA együttes akkor vált világszerte ismertté, amikor 1974-ben a Waterloo című dalával megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. 378 millió lemezt adtak el világszerte, és éveken át uralták a különböző toplistákat.

2013.05.06

Öt nagy felekezet templomai öt napon át adnak otthont Győrött az Öt templom fesztivál csütörtökön kezdődő kulturális és vallási programjainak. A Budapesti Vonósok kamarazenekar az ökumenikus fesztivál nyitóestjén kortárs szerzők műveit szólaltatja meg a zsinagógában Kovács Zoltán vezényletével. Másnap ugyanott a Pénzügyőr Zenekar Verdi, Händel és Alfred Reed műveiből játszik Kapi-Horváth Ferenc vezényletével.

2013.05.06

Törőcsik Mari lesz a vendég Érdi Tamás zongoraestjén: a színésznő előadásában verseket hallhat a közönség a zongoraművész koncertjén a budapesti Rózsavölgyi Szalonban május 7-én és 25-én. A két művész közös estjén Törőcsik Mari Kosztolányi Dezső, Shakespeare, Petőfi Sándor, Vajda János, Pilinszky János és Szécsi Margit verseiből olvas fel, Schubert, Debussy, Prokofjev, Beethoven, Chopin és más ismert zeneszerzők zongoradarabjai között.

2013.05.06

A Junkies május 7-én a Zöld Pardon színpadán lép fel "Mi van veled? Semmi" című, Fonogram-díjra jelölt albumával. A koncert érdekessége, hogy az együttes tagjai öltönyben zenélnek majd, illetve a koncertre is ebben várják a rajongókat. Szekeres András énekes hozzátette, hogy sok ritkán hallott dal is elhangzik majd a ZP-ben.

2013.05.06

Negyedszer rendezik meg a Haydn Akadémiát Kismartonban (Eisenstadt) az Esterházy-kastély Haydn-termében: a 2013-as sorozat, amely a Haydn és a szerelem címet kapta, május 11-én indul. Az első hangversenyen Kovács Róbert orgonaművész működik közre. Az első esten a 11-es számú Esz-dúr szimfónia, a C-dúr orgona-, az F-dúr orgona- és hegedűverseny, valamint a 27-es G-dúr szimfónia hangzik el. A program Maria Anna, illetve Therese Kellernek állít emléket.

2013.05.06

Csajkovszkij Vonósszerenádja és Sosztakovics XIII. szimfóniája lesz a Nemzeti Filharmonikusok csütörtöki koncertjének műsorán. Az estet Mihail Jurowski vezényli, aki Sosztakoviccsal közeli barátságban állt. Csajkovszkijra jelentősen hatott Mozart: az orosz szerző neoklasszicizmusának legszebb darabja a lírai érzékenységében, mértéktartásában, formai tömörségében és kecses dallamvilágában a 18. században gyökerező Vonósszerenád.

2013.05.06

Molnár Gyula Ferenczy Noémi-díjas grafikus a magyar plakáttervezők közül az elsők egyikeként állítja ki mintegy 50 plakátját Krakkóban, a Galeria Schodyban keddtől május 27-ig. Molnár Gyula művészprofesszort a krakkói Jan Matejko képzőművészeti akadémia egyik rektorhelyettese, Piotr Bozyk hívta meg, hogy állítsa ki munkáit az akadémiához tartozó galériában.

2013.05.06

Horvát fotóművészek panorámaképeiből nyílt kiállítás pénteken a KIM Szalonban Horvátország idei csatlakozása alkalmából. Hétfőn az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér galériájában is tárlata nyílik Mario Romulicnak és Drazen Stojcicnak. A Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium Szalonjában - a Közép-Európa Közép-Európai szemmel című kiállításon - 42 panorámaképet állítottak ki.

2013.05.06

Felavatták az Örkény Árkádot a VII. kerületi Madách téren, az Örkény István Színház előtti részen szombaton. "Innentől fogva tehát ezt a helyet Örkény Árkádnak hívják. Szép szimbólum, szívünkhöz közel álló és én nem látok semmi okot az életműben, hogy ez valaha, amíg ezek a házak állnak, megváltozzon. Ha megváltozik, annak nem a szerző lesz az oka, hanem valami más" - mondta Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója az árkád avatóünnepségén.

Péntektől vasárnapig rendezik meg Melbourne-ben az ausztráliai magyarság legnagyobb rendezvényét, a Hungarofest kulturális seregszemlét, amelyen mintegy 60 programmal várják az érdeklődőket. A 15. találkozót 2-3 ezer vendég keresi fel alkalmanként a Magyar Központban. A pénteki megnyitón mutatták be Domaniczky Endre Ausztrália magyar szemmel című könyvét. Fellép többek között a Székely zenekar, a melbourne-i Gyöngyösbokréta, a Fonó tánccsoport és az Aranykalász tánccsoport, valamint a Csík János vezette Esszencia. Az eseményen Kű Lajos olimpiai ezüstérmes válogatott labdarúgóval is találkozhatnak az érdeklődők.

Hetedik alkalommal tartják meg február 28. és március 3. között Kárpátalján a magyar konyha hetét, amelyen 30 étterem és vendéglátóhely kínálja a megye hat járásában kedvezményes áron magyar ételeit. A magyar kormány által is támogatott, legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseménynek jelentős szerepe van abban, hogy nagy mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. A vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. A vendéglátóhelyek listája, kínálatuk és áraik megtalálhatók itt.

A nemek közötti szakadékra mutatott rá a BBC kutatása, amely szerint a tavalyi toplistás popzenei számok előadói között háromszor annyi férfi volt, mint nő. Az olyan énekesek sikere ellenére, mint Dua Lipa és Ariana Grande, a nemek közötti szakadék tovább nőtt az elmúlt évtizedben. A tavalyi száz legnépszerűbb dalból csupán 13 olyan szerepelt a toplistán, amelyet kizárólag nők adtak elő, míg 2008-ban 35 ilyen szám volt. A BBC kutatása szerint a brit toplistákon nincs kevesebb a nő, mint tíz éve, viszont a férfi előadók száma 50 százalékkal nőtt, mivel a vezető popszámok esetében nagyon gyakori lett, hogy két popsztár együttműködéséből születnek. A popzenében mindig is jelen volt ez a nemek közötti kiegyenlítetlenség, elég visszatekinteni az elmúlt hatvan év legnagyobb sztárjaira, de mára többen hangsúlyozzák, hogy a kiegyenlítetlenség ellen tenni kellene.

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére. A Ludwig van Beethoven (1770-1827) élettörténetét jelenleg időrendben bemutató kiállítás gyökeres átdolgozásán kívül koncertek sorával és tudományos kongresszusokkal is megemlékeznek a zeneszerző születésének jubileumáról.

A milánói központú nemzetközi bankcsoport szociális projekteket finanszíroz a bevételből. Az olaszországi, ausztriai és németországi műgyűjteményeket dobják piacra, klasszikus és kortárs műveket, köztük 19. századi remekműveket, például impresszionisták képeit. Egyes műalkotásokat helyi múzeumoknak adományoznak, emellett fiatal művészeket is pártfogolni akar a bank. Az UniCredit tavaly 72,9 millió eurót fordított szociális projektekre Olaszországban, főleg mikrohitelezésre. Idén kiterjesztik a programot más olyan országokra is, amelyekben a bank jelen van, így Magyarországra is.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

index

Lezárult a Fashion Street Budapest, a Bartók Béla Boulevard és az ArtHungry.com Tales/ Art/Fashion művészeti pályázatsorozat első felvonása. Az eredmény: Bereczki Kata február 19-én Tales of my life címmel nyílt kiállítása.

Liszt Esz-dúr zongoraversenyének első vázlatait még ifjúkorában vetette papírra, de csak később, a weimari időszakában kezdte kidolgozni, s összesen öt változatot készített az idők során. A bemutatón Berlioz vezényletével Liszt maga játszotta a zongoraszólamot. Február 22-én a Müpában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Liszt-estjén az olasz Mariangela Vacatello zongoraművésznő szólaltatja meg a művet.

A nemrég elhunyt Grendel Lajosra emlélezve február 21-én 19 órától Grendel-emlékestet tartanak a a felvidéki Somorján, a Mozi klubban Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, valamint N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár részvételével. Tandori Dezsőre pedig két budapesti helyszínen emlékeznek ezen a héten: február 22-én 18 órától a Három Hollóban, 24-én 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma