2013.06.17

Dedikált szerkesztőségi levelekre, fotókra, karikatúrákra és plakátokra, egyéb médiatörténeti kuriózumokra írásban már licitálhatnak az érdeklődők az arverezohaz@bedo.hu címen. A licitet lezáró árverés június 19-én, szerdán 17 órakor kezdődik a MÚOSZ székházában. Az árverés teljes bevétele a nehéz helyzetbe jutott, munkanélküli újságírók segélyalapját gyarapítja.

2013.06.17

Fókuszban a kínai irodalom címmel tart beszélgetést a Szépirodalmi Figyelő. Az est meghívott vendégei a tematikus lapszám szerkesztői: Csibra Zsuzsanna, Major Kornélia, Nagy Mariann, Salát Gergely. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem épületében zajló párbeszédet a lap főszerkesztője, Pápay György vezeti.

2013.06.17

Holnap adják át Szentendrén az új Ferenczy Múzeumot átadása, amely egy milliárdos projekt eredményeként jött létre. Magyarország egyik legnagyobb idén megvalósuló kulturális fejlesztése a múzeum, amelynek megnyitója egyben a Szentendrei Nyár majd három hónapos rendezvénysorozatának nyitánya lesz.

2013.06.17

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs diákjai idén negyedik alkalommal  készítettek szignálfilmeket a KAFF számára. A hivatalos, Tóth Pál animációs filmrendező által készített szpot mellett 2013-ban hat további ID-filmmel készülnek az ötnapos kecskeméti animációs ünnepre.

A filmeket a fesztivál Youtube-csatornáján is meg lehet tekinteni, valamint a kecskeméti vetítések előtti felvezetők során. Az 50 másodperces szignálok változatos technikával és stílusban készültek.

2013.06.17

A nemzetközi hírű Amerika-kutató etnológus és egyetemi tanár, Dr. Boglár Lajos rendkívül értékes magángyűjteményét vásárolta meg a Néprajzi Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának valamint a Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvány magánszemélyektől és civil szervezetektől összegyűjtött felajánlásának köszönhetően. Az örökösöknél maradt két nagy értékű és páratlan szépségű tollkorona megvételéről még folynak a tárgyalások.

2013.06.17

Somló Tamás a Fővárosi Nagycirkusz Múzeumok Éjszakáján zajló programjának, az az Orfeum Hungaricumnak varietéműsor sztárfellépője lesz. Somló Tamás, aki korábban artista volt, elsősorban énekelni fog a porondon, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarának kíséretében. Az LGT ikonján kívül június 22-én éjféltől láthatja a közönség a Szomszéd néni produkciót, azaz Bálint Ferenc és Tóth Szabolcs komikusokat, akik nem csupán a székely viccekben jók.

2013.06.17

Brad Pitt főszereplésével készült Z világháború vetítésével csütörtökön kezdődik és június 29-ig tart a 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál. A versenyprogramba 16 mű kapott meghívást, köztük van a szerb-német-francia-magyar koprodukcióban készült Mamaros című alkotás, Momcilo Mrdakovic első rendezése.

2013.06.17

A Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricumában mutatják be Ámos Imre festőművész és a 20. század kapcsolatát bemutató összművészeti kiállítást. A második világháborúban munkaszolgálatosként meghalt művész munkásságát és az életműve ihlette kortárs alkotásokat bemutató tárlatot hétfőn nyitják meg.

2013.06.17

Marton Éva Kossuth-díjas opera-énekesnő, a Corvin-lánc kitüntetettje június 18-án lesz hetvenéves. A világhírű szoprán születésnapja alkalmából tegnap gálaestet rendeztek a Magyar Állami Operaházban, fellépett Jonas Kaufmann német tenor és Grace Bumbry amerikai mezzo és Marton Éva több tanítványa is.

2013.06.16

A Mendelssohn Kamarazenekar latin világslágerekből álló összeállítása az idei városligeti Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál újdonsága. A nyolc koncertből álló sorozat július 11-én kezdődik, az utolsó műsort augusztus 8-án a 100 Tagú Cigányzenekar adja.

2013.06.16

A Vígszínház Bertolt Brecht: Jóembert keresünk című produkciója lett a legjobb előadás a 13. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), ahol a legtöbb elismerést az Örkény István Színház művészei vehettek át a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten. A legjobb női főszereplőnek járó és a közönség zsűri díját egyaránt Eszenyi Enikőn nyerte el.

2013.06.16

A Bozsik Yvette Társulatelőadását mutatják be Győrben június 21-án a 9. Magyar Táncfesztivál programján belül. A darab élet, a halál, a szerelem, a kitartás és a hit nagy kérdéseit boncolgatja, az egyén felelőssége szempontjából. Az adott szó, a fogadalom, az önmagunkhoz való hűség, a vállalásaink melletti kiállás, és azok minden nehézségeken át történő képviselete, a remény példázata.

2013.06.15

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét veheti át Adem Dalgic, Rodostó (Tekirdag) polgármestere II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai emlékének ápolásáért. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott elismerést Kiss Gábor főkonzultól veheti át a polgármester a rodostói cseresznyefesztivál keretében szombaton.

2013.06.15

Fotókiállítással, régizenei és blues koncerttel, valamint a romániai Sziget honlap elindításának beharangozójával készült idén a Kulturális Intézetek Éjszakájára az ötletgazda intézmény, a bukaresti magyar intézet - számolt be Kósa András igazgató az idei rendezvényt megnyitó pénteki sajtótájékoztatón. Az Európa-szerte hagyománnyá vált Kulturális Intézetek Éjszakája Bukarestből indult, ahol a magyar intézet kezdeményezésére először 2007-ben rendezték meg. A seregszemlét immár az európai kulturális külképviseleteket összefogó EUNIC égisze alatt szervezik. Az esemény a kulturális kapcsolatépítésre, "szomszédolásra" is kiváló alkalmat ad.

2013.06.15

Nyilvános "terpeszkedésre" várják szerdától a látogatókat a szegedi Fekete ház Örkény-kiállításán, amelyen az egyik kultikussá vált egyperces novella alapján állítják fejtetőre a világot. Örkény István sajátos gondolkodását tükrözi az installáció, amely szerint a világot néha meg kell fordítani. Ennek alapját az Arról, hogy mi a groteszk című legendás egyperces adja.

2013.06.14

Jövő szerdától június 23-ig rendezik meg a 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF), amelynek versenyprogramjába a csaknem ötszáz nevezett alkotás közül az előzsűri 30 ország 159 animációs filmjét válogatta be.

2013.06.14

A Nobel-díjas J. M. Coetzee Szégyen című regényének színpadi adaptációja látható ma a POSZT-on Mudruczó Kornél átiratában és rendezésében. Pécsen június 15-én hirdetik ki esti gála keretében az idei találkozó díjazottjait.

2013.06.14

Szlankó Bálint Miért jó a demokrácia? című könyvét mutatják be az Írók boltjában június 14-én, pénteken. Ez a könyv napjaink talán legfontosabb politikai kérdésére próbál választ adni: szükségünk van egyáltalán a demokráciára? A közvetlen hangon megfogalmazott, sok példával illusztrált kötetben a szerző amellett érvel, hogy az önmagukat kormányzó társadalmak stabilabbak és hatékonyabbak is, mint az önkényuralmak. A szerzővel Mészáros Sándor beszélget.

2013.06.14

Ma kezdődik Miskolcon a Bartók Plusz Operafesztivál június 24-ig tartó programsorozata, ezúttal Bartók Béla klasszikusai mellett bábjáték is színesíti a kínálatot. A kékszakállú herceg várát a Kolozsvári Magyar Opera, A csodálatos mandarint a Nagyszebeni Balettszínház társulata, A fából faragott királyfit a G.G. Tánc Eger viszi színpadra.

2013.06.14

A legjobb férfi előadó Young G, a legjobb női előadó Radics Gigi lett, a legjobb együttesnek járó Comet-gömböt a Children of Distance kapta a csütörtök esti rendezvényen. A legjobb új előadó a Bermuda lett, a legjobb videoklipnek járó elismerést a Mary PopKids és a Punnany Massif kapta a Mosoly című videóért. A közösségi média díját a Majka-Curtis-BLR trió kapta.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma