2013.06.17

Brad Pitt főszereplésével készült Z világháború vetítésével csütörtökön kezdődik és június 29-ig tart a 35. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál. A versenyprogramba 16 mű kapott meghívást, köztük van a szerb-német-francia-magyar koprodukcióban készült Mamaros című alkotás, Momcilo Mrdakovic első rendezése.

2013.06.17

A Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricumában mutatják be Ámos Imre festőművész és a 20. század kapcsolatát bemutató összművészeti kiállítást. A második világháborúban munkaszolgálatosként meghalt művész munkásságát és az életműve ihlette kortárs alkotásokat bemutató tárlatot hétfőn nyitják meg.

2013.06.17

Marton Éva Kossuth-díjas opera-énekesnő, a Corvin-lánc kitüntetettje június 18-án lesz hetvenéves. A világhírű szoprán születésnapja alkalmából tegnap gálaestet rendeztek a Magyar Állami Operaházban, fellépett Jonas Kaufmann német tenor és Grace Bumbry amerikai mezzo és Marton Éva több tanítványa is.

2013.06.16

A Mendelssohn Kamarazenekar latin világslágerekből álló összeállítása az idei városligeti Vajdahunyadvári Zenei Fesztivál újdonsága. A nyolc koncertből álló sorozat július 11-én kezdődik, az utolsó műsort augusztus 8-án a 100 Tagú Cigányzenekar adja.

2013.06.16

A Vígszínház Bertolt Brecht: Jóembert keresünk című produkciója lett a legjobb előadás a 13. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), ahol a legtöbb elismerést az Örkény István Színház művészei vehettek át a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten. A legjobb női főszereplőnek járó és a közönség zsűri díját egyaránt Eszenyi Enikőn nyerte el.

2013.06.16

A Bozsik Yvette Társulatelőadását mutatják be Győrben június 21-án a 9. Magyar Táncfesztivál programján belül. A darab élet, a halál, a szerelem, a kitartás és a hit nagy kérdéseit boncolgatja, az egyén felelőssége szempontjából. Az adott szó, a fogadalom, az önmagunkhoz való hűség, a vállalásaink melletti kiállás, és azok minden nehézségeken át történő képviselete, a remény példázata.

2013.06.15

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét veheti át Adem Dalgic, Rodostó (Tekirdag) polgármestere II. Rákóczi Ferenc és bujdosó társai emlékének ápolásáért. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott elismerést Kiss Gábor főkonzultól veheti át a polgármester a rodostói cseresznyefesztivál keretében szombaton.

2013.06.15

Fotókiállítással, régizenei és blues koncerttel, valamint a romániai Sziget honlap elindításának beharangozójával készült idén a Kulturális Intézetek Éjszakájára az ötletgazda intézmény, a bukaresti magyar intézet - számolt be Kósa András igazgató az idei rendezvényt megnyitó pénteki sajtótájékoztatón. Az Európa-szerte hagyománnyá vált Kulturális Intézetek Éjszakája Bukarestből indult, ahol a magyar intézet kezdeményezésére először 2007-ben rendezték meg. A seregszemlét immár az európai kulturális külképviseleteket összefogó EUNIC égisze alatt szervezik. Az esemény a kulturális kapcsolatépítésre, "szomszédolásra" is kiváló alkalmat ad.

2013.06.15

Nyilvános "terpeszkedésre" várják szerdától a látogatókat a szegedi Fekete ház Örkény-kiállításán, amelyen az egyik kultikussá vált egyperces novella alapján állítják fejtetőre a világot. Örkény István sajátos gondolkodását tükrözi az installáció, amely szerint a világot néha meg kell fordítani. Ennek alapját az Arról, hogy mi a groteszk című legendás egyperces adja.

2013.06.14

Jövő szerdától június 23-ig rendezik meg a 11. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált (KAFF), amelynek versenyprogramjába a csaknem ötszáz nevezett alkotás közül az előzsűri 30 ország 159 animációs filmjét válogatta be.

2013.06.14

A Nobel-díjas J. M. Coetzee Szégyen című regényének színpadi adaptációja látható ma a POSZT-on Mudruczó Kornél átiratában és rendezésében. Pécsen június 15-én hirdetik ki esti gála keretében az idei találkozó díjazottjait.

2013.06.14

Szlankó Bálint Miért jó a demokrácia? című könyvét mutatják be az Írók boltjában június 14-én, pénteken. Ez a könyv napjaink talán legfontosabb politikai kérdésére próbál választ adni: szükségünk van egyáltalán a demokráciára? A közvetlen hangon megfogalmazott, sok példával illusztrált kötetben a szerző amellett érvel, hogy az önmagukat kormányzó társadalmak stabilabbak és hatékonyabbak is, mint az önkényuralmak. A szerzővel Mészáros Sándor beszélget.

2013.06.14

Ma kezdődik Miskolcon a Bartók Plusz Operafesztivál június 24-ig tartó programsorozata, ezúttal Bartók Béla klasszikusai mellett bábjáték is színesíti a kínálatot. A kékszakállú herceg várát a Kolozsvári Magyar Opera, A csodálatos mandarint a Nagyszebeni Balettszínház társulata, A fából faragott királyfit a G.G. Tánc Eger viszi színpadra.

2013.06.14

A legjobb férfi előadó Young G, a legjobb női előadó Radics Gigi lett, a legjobb együttesnek járó Comet-gömböt a Children of Distance kapta a csütörtök esti rendezvényen. A legjobb új előadó a Bermuda lett, a legjobb videoklipnek járó elismerést a Mary PopKids és a Punnany Massif kapta a Mosoly című videóért. A közösségi média díját a Majka-Curtis-BLR trió kapta.

2013.06.14

Tiszavasváriban gasztronómiai fesztivállal, Nyírbátorban lovagi tornával, Mátészalkán táncházzal és színes gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket a múzeumok éjszakájának helyi rendezvényeire június 22-én szombaton.

2013.06.14

A hagyományőrzés, az értékközvetítés és a népmesék ma is aktuális mondandójának közvetítése állt a középpontban a debreceni Vojtina Bábszínház napokban záruló évadja során. A hagyományok ápolását és a szórakoztatás együttes megjelenítését a bábszínház maradéktalanul teljesítette a 2012/2013-as évadban. Ezt jelzi az is, hogy minden eddiginél több, csaknem 42 ezer nézőnk volt idén

2013.06.14

A New York Times és a USA Today bestsellere június 17-én jelenik meg e-könyvben Magyarországon, míg nyomtatott kiadásban június 24-étől vásárolható meg a könyv. A Szakítópróba a következő 10 országban jelenik meg: Nagy-Britannia, Görögország, Dél-Korea, Spanyolország, Törökország, USA, Franciaország, Olaszország, Brazília és Németország. E-könyvben egy héttel előbb megrendelhető az iTunes, Kobo, Barnes & Noble, Ekönyv Magyarország, Bookline, Líra és Digitalbooks webáruházakban.

2013.06.14

Az Artisjus díjas fuvolaművész június 18-án 18 órakor kezdő koncertjével zárja az évadot az Országos Idegennyelvű Könyvtár. Matuz Gergely fuvolaművész koncertjein előadóként és zeneszerzőként is képviseli a magyar kortárszenét.

2013.06.14

A fiatal zongorista-nemzedék egyik nagy ígérete, Danyiil Trifonov lép fel a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) évadzáró koncertjein június 27-én, 28-án és 29-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A 22 éves, Nyizsnyij Novgorodban született zongorista ötéves korában kezdte meg a tanulmányait a nagyhírű moszkvai Gnyeszin Intézetben, világhírű művészek tanáránál, Tatjána Zelikmannál tanult zongorázni. Tudását 2009-től Clevelandben tökéletesítette.

2013.06.14

A mindenség mérete címmel nyílik kiállítás Demeter István festményeiből és Haris László fotóiból szombaton Egerben, a Kepes Intézetben. Haris László elnökségi tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, s tagja a '70-es években életre hívott Szürenon csoportnak. Sokat dolgozik együtt festőkkel, filmesekkel.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A Rejtett történetek című kiállításához kapcsolódóan a budapesti Műcsarnok átfogó mozdulatművészeti programsorozat indított; ennek keretében mozdulatművészeti napot rendeznek november 13-án. A több hónapos programsorozat mostani állomásán többek között iskolásoknak szóló tánctörténeti előadással várják az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetésen szó lesz a mozdulatművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de önálló művészeti produkciók is szórakoztatják a közönséget. Köztük a sérült és egészséges test problémájáról szóló előadás, valamint egy ötvenfős mozdulatkórus fellépése lesz megtekinthető. A programsorozat következő állomásán, december 11-én az Egy polihisztor öröksége – avagy: Lábán és mi című táncelőadás várja a közönséget.

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

weber_henrik_noi_arckep_400x473_kiemelt3

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

Hamarosan kézbe vehetjük Sarány István Garabonciások című könyvét, amelyet november 16-án 17 órakor mutatnak be Marosvásárhelyen, a Rádió stúdió termében. A könyvbemutató pedig egyben zenés est is: részleteket hallhatunk a Garabonciás – Wandering Magicians Biztató című lemezéről.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma