2013.08.04
Idén is jelen lesz az EU Sziget fesztiválon, ahol a European Meeting Point sátorban várják az uniós témák iránt érdeklődőket. Idén már negyedik éve, hogy az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája képviselteti magát a Sziget Fesztiválon European Meeting Point néven.
2013.08.04

Egész napos programmal és exkluzív koncerttel várja a látogatókat a második alkalommal megrendezendő Közmédia napja szeptember 7-én, a Millenárison. Az érdeklődők betekinthetnek a televízió- és rádióműsorok készítésébe, találkozhatnak a közmédia műsorvezetőivel és kipróbálhatják magukat a kamerák és mikrofonok előtt.

2013.08.04

A Bátor Táborban gyógyuló beteg gyerekeknek ajánlja fel a Kiscsillag zenekar az októberi Spar Budapest Maratonon lefutott kilométereit. A Bátor Tábor Alapítvány jótékony sportközösségéhez, az Élménykülönítményhez csatlakozó Kiscsillag-tagok, Lovasi András, Leskovics Gábor, Ózdi Rezső és Mihalik Ábel célja, hogy 1 millió forintot gyűjtsenek a táborban gyógyuló daganatos és krónikus betegséggel küzdő gyermekek gyógyulásáért.

2013.08.03

Egyebek mellett francia, baszk, szerb és magyar lecsókülönlegességekkel várják a vendégeket ezen a hétvégén a szentendrei Dumtsa Korzón. A program középpontjában ezúttal a lecsó áll, amely a számtalan magyar variáns mellett a cukkinivel és padlizsánnal készített ratatouille-t, azaz a francia lecsót, az olívaolajjal és Jambon de Bayonne sonkával készített Piperade Basquaise-t, azaz baszk lecsót vagy szegfűszeggel és fahéjjal fűszerezett hegyi lecsót kínál, a helybeli lecsót pedig a szerb változat képviseli.

2013.08.03

A Külföldi Magyar Cserkészszövetség azt kezdeményezi, hogy augusztus 20-án a magyar szolidaritás jelképeként gyúljanak tábortüzek és gyertyák a magyarok által lakott területeken a Kárpát-medencében és szerte a világban.

2013.08.03

Az elképzelések szerint a 2015-ös milánói világkiállításon is bemutatják a híres emberek tárgyaiból összeállított, Hungarikonok elnevezésű művészeti gyűjteményt. A csaknem 100 relikviát a magyar pavilonban tervezik kiállítani.

2013.08.02

Tízmillió forinttal támogatja a Nemzeti Kulturális Alap a miskolci CineFest Nemzetközi Filmfesztivált – írja a minap.hu. A program jubileumi lesz, hiszen tízedik alkalommal rendezik meg a városban Filmfesztivált. A fellépők listája már alakul, a filmek mellett ugyanis zene is várja a közönséget.

2013.08.02

Az Alaptörvény illusztrációi címmel nyílik monumentális kiállítás Szekszárdon, Vármegyeházán augusztus 8-án. A 16 történelmi témájú festményből és 60 kiváló gyermekrajzból álló tárlat célja a művészet és az alkotás tükrén keresztül megismertetni a nagyközönséggel az alaptörvényt. A kiállított művek eredetileg a Magyar Nemzeti Galéria Hősök, királyok, szentek című tárlatának részét képezik, és az utóbbi százötven év sarkalatos történelmi eseményeit mutatják be.

2013.08.02

Csalog Gábor és barátai idén is koncerteznek a vértesacsai pajtában. Ahogyan 2009 óta minden évben, most is augusztus első felében, idén augusztus 4-én zajlik a különleges esemény, a műsoron ezúttal Fauré, Bach, Debussy és Brahms művei szerepelnek.

2013.08.02

A WikiLeaks-dráma világpremierjével nyílik meg szeptemberben a 38. Torontói Filmfesztivál, amelyen idén is egy sor Oscar-esélyes produkció mutatkozik be. Észak-Amerika legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválján, látható lesz majd a Nelson Mandela Long Walk to Freedom című önéletrajzából született film, a Colin Firth főszereplésével forgatott Railway Man, valamint a Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor sztárszereposztást felvonultató August: Osage County című családi dráma.

2013.08.02

Tudatosság Völgye címmel négynapos rendezvénysorozat lesz idén július 31-augusztus 4. között Taliándörögdön, a Művészetek Völgye fesztivál eseményeivel egy időben. A rendezvény célja a tudatos életet élők és a társadalomért elkötelezettek, a gondolkodók és a művészek együttműködésének serkentése.

2013.08.02

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménysorozata az idén augusztus 9-18. között megrendezendő Zempléni Fesztivál. A magyar művészeti élet kiválóságai, neves hazai és külföldi vendégművészek, együttesek lépnek fel ebben az évben is Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein.

2013.08.02

A Figaro házasságát láthatja a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon 2013. augusztus 2-án és 3-án este.A mű szereplői nem legyőzhetetlen hősök, nem mitikus alakok, nem félistenek, hanem mi, az egyszerű átlagosok. A gróf, a grófné, a szobalány, az inas, a kertész, a szomszéd, az unokahúg... Szeretetről, magányról, féltékenységről, odaadásról, bizalomról, kiszolgáltatottságról, csalásról és megbocsátásról szól az opera.

2013.08.02

Elfoglaltságai miatt augusztusban ismét Budapesten tartózkodik a népszerű ír származású zenész, Jamie Winchester. Így aki lemaradt tavaszi Zöld Pardonos koncertjéről, keresve sem találhat jobb alkalmat augusztus 10-e estéjénél, hogy a szabad ég alatt hallgathassa meg az énekes dalait.

2013.08.02

Kilenc roma és nem roma kortárs képzőművész alkotásait, valamint roma költők irodalmi reflexióit mutatják be azon a kiállításon, amely a roma holokauszt emléknapján, pénteken nyílik a Gallery8-ban Budapesten.

2013.08.02

Turisztikai fogadóközpont létesül a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély volt mosóházában, a 170 millió forintos beruházás 2014 júliusára valósul meg. A csütörtöki projektindító sajtótájékoztatón Marjay Gyula, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingó és ingatlanvagyonért felelős főigazgatója közölte: mintegy 70 millió forintot fordítanak saját forrásból a kastély volt mosóházának teljes állagmegóvására.

2013.08.02

Eddig mintegy 18 ezren látták a szegedi Móra-múzeum Egyszer volt... az ősember című kiállítását, a tárlat az érdeklődésnek köszönhetően az eredetileg tervezett nyár végi időpont helyett csak október 25-én zár.

2013.08.02

Holnap, augusztus 3-án ünnepli 60. születésnapját Wahorn András Munkácsy-díjas grafikus, képzőművész, zenész, filmes, performer. Az elképzeléseit időről időre más-más művészeti ágban megvalósító alkotó tagja volt a Bizottság együttesnek, és 13 évig élt Amerikában.

2013.08.02

Parti-túra címmel öt különleges zenei produkcióból álló rendezvénysorozat várja augusztusban Szolnokon, a Tiszai hajósok terére kilátogatókat: a hétvégi esteken romantikus, szerelmes dallamok, filmzenék, komolyzenei alkotások, valamint katonaindulók egyaránt felcsendülnek. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott rendezvénysorozat célja, hogy azokat az embereket is kicsalogassák a zenés estekre, akik nem rendszeres koncertlátogatók.

2013.08.02

Két új díjkategóriát hozott létre az Amerikai Rendezők Céhe (DGA) kifejezetten az internetes tartalmak számára, és ezzel a kettővel együtt összesen nyolc kategóriában terjesztette ki a jelöléseket az online programokra - tette közzé a BBC online hírszolgálata. A céh díjainak kiosztását rendszerint nagy várakozás előzi meg, a díjazottak komoly eséllyel indulnak az Oscar-versenyben. A DGA következő díjátadó ceremóniájára 2014. január 25-én kerül sor.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma