2013.05.13

Magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs animációs filmeket, rajzfilmeket tekinthetnek meg az érdeklődők a tegnap rajtolt Országos Rajzfilmünnepen. A programsorozathoz idén 37 város csatlakozott mintegy hetven helyszínnel.

2013.05.13

Csütörtöktől öt napon át kortárs magyar filmeket vetítenek az ukrán fővárosban, a Kijev Filmszínház nevű kulturális központban. A Kortárs Magyar Mozi Fesztivált immár negyedik alkalommal rendezik meg az ukrán fővárosban.

2013.05.13

Júliusban Amy Winehouse-kiállítás nyílik a londoni Zsidó Múzeumban, ahol az érdeklődők megtekinthetik többek között az énekesnő első gitárját, lemezgyűjteményét, ütött-kopott bőröndjét és ruháit is. A néhai sztár családja a nagyközönség által még nem látott fényképeket is a múzeum rendelkezésére bocsát, amelyek egyebek között Amyt, barátait, családjának életét, a péntek esti vacsorákat, valamint bátyjának, Alexnek a férfivé avatását mutatják be.

2013.05.13

Az első kategóriában a pécsi Ódor Botond, a második kategóriában Kálnay Zsófia, az SZTE Zeneművészeti Karának hallgatója, a harmadik kategóriában pedig Heiter Melinda nyerte a Simándy József-énekversenyt, amelynek díjait vasárnap adták át a Szegedi Nemzeti Színházban. A versenyen olyan fiatal énekes növendékek vagy ifjú előadóművészek indulhattak, akik klasszikus - komolyzenei hangképzésen alapuló - magánének tanulmányokat folytattak vagy folytatnak.

2013.05.13

Három új időszaki kiállítást nyitnak meg a Múzeumok éjszakája május 18-i rendezvényén a szlovákiai Füleken; a programot immár hatodik alkalommal rendezik meg. A Városi Honismereti Múzeumban a Ján Spodniak magángyűjteményéből rendezett Fülek régi képeslapokon című tárlat megnyitója után a Füleki Művészeti Alapiskola növendékeinek koncertje várja az érdeklődőket.

2013.05.12

Kétéves heavy metal szakon indul felsőoktatási szakképzés szeptembertől egy nagy-britanniai főiskolán: a szakot a New College Nottingham indítja. A hallgatók megismerik az elektromosgitár-alapú kemény fémzene csínját-bínját, jelentős alkotóit, előadóit, szerepét filmekben, videojátékokban, megtanulják, hogy miként komponáljanak és adjanak elő heavy metal dalokat. A második évben a követelmények között a turnézás is szerepel.

2013.05.12

Az Eurovíziós Dalfesztivált 58. alkalommal rendezik meg Malmőben. A két elődöntő kedden és csütörtökön lesz, 18-án, szombaton pedig a döntő. A 39 induló között szereplő ByeAlex (Márta Alex) a második elődöntőben lép színpadra Kedvesem című dalával.

2013.05.12

A már hagyományos módon, szabadtéri koncerttel nyitották meg péntek este a Bécsi Ünnepi Heteket. Most utolsó alkalommal rendezik meg a neves fesztivált Luc Bondy művészeti igazgató vezetésével. A zuhogó eső ellenére sok százan gyűltek össze a bécsi Városháza előtti téren, hogy jelen lehessenek a megnyitón. Idén egy jellegzetesen bécsi műfaj, a wienerlied előtti tisztelgés jegyében zajlott a gálaest.

2013.05.11

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata vendégjátékra érkezik a budapesti Katona József Színházba két előadással: Lénárd Róbert Virrasztók című darabja május 20-án, Marius von Mayenburg A csúnya című műve 21-én látható. A Virrasztókat Hernyák György állította színpadra, A csúnya című darabot Dömötör András rendezésében láthatja a közönség.

2013.05.11

A 2006-ban elhunyt Faludy György író, költő, humanista emlékére avatott táblát egykori szülőházánál a VII. kerületi önkormányzat pénteken a Damjanich utcában Budapesten. A költő Magyarországra visszatérése előtt tisztelgő első köztéri emléktáblát Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere leplezte le.

2013.05.11

Jövő márciusban kerül a mozikba a 300 című történelmi akciófilm folytatása, A birodalom hajnala. A Warner Bros. filmstúdió eredetileg idén augusztusban akarta bemutatni az új produkciót, ám végül mégis a tavasz mellett döntöttek. Dan Fellman, a stúdió észak-amerikai forgalmazási igazgatója azzal indokolta a lépést, hogy 2007-ben ugyancsak márciusra esett az eredeti film premierje, és így 2014-ben is "epikus stílusban" nyílhat meg a tavaszi moziszezon.

2013.05.10

Új lemezének megjelenése napján, azaz május 14-én ad koncertet a Kard zenekar. A Kalapács József vezette hard rock formáció „Szívemen a dal” című bemutatkozó album dalai mellett természetesen a zenekar korábbi, Hard nevű változatának slágerei is felcsendülnek majd.

2013.05.10

Több mint kétszáz gyerek énekli együtt a Hangold újra! című könyvben és a hozzá mellékelt CD-n található dalokat szombat este Budapesten a MOM Kulturális Központban. A nagyszabású lemezbemutató koncerten fellép a Kós Gyermekkar, a Kós Kicsinyek kórusa, az Ádám Jenő Általános Iskola gyermekkórusa, a Solti György Zeneiskola Leánykara, a Zugligeti Gyerekkórus, valamint közreműködik a Jazz and More Vegyeskar is.

2013.05.10

Több mint húsz a cappella együttes lép fel Józsefváros öt különböző pontján szombat este a Kórusok éjszakáján. A Szabad az É! mottójú rendezvénnyel az emberi énekhang "változatos, megunhatatlan és elsöprő erejére" szeretnék felhívni a figyelmet. A palotanegyed közterületei, udvarai és vendéglátóhelyei változnak "koncertteremmé" egy éjszakára. A hangszerkíséret nélküli tiszta énekhang sokféleségét a régi zenétől a népzenén és a dzsesszen át az improvizációig élvezhetik az érdeklődők este 7 és 11 óra között.

2013.05.10

Kapitány-választással, tudományos konferenciával, koncertekkel, műfüves sportpálya avatásával, valamint szórakoztató programok sorával ünneplik szombaton a város napját Mezőtúron. A város nevezetes napja az önkormányzat döntése értelmében május 14., miután egy Nagy Lajos király korából származó írásos dokumentum ezzel a dátummal említi meg először Mezőtúr nevét. A születésnapi program egyik nagy érdeklődéssel várt eseménye a sportcentrumban rendezendő városkapitány-választás.

2013.05.10

Októbertől játsszák a mozikban Alfonso Cuarón mexikói rendező Gravity (Gravitáció) című háromdimenziós űrkatasztrófafilmjét Sandra Bullock és George Clooney főszereplésével. A The Hollywood Reporter honlapjára csütörtökön felkerült legfrissebb előzetes szerint a sci-fi két asztronautája (Bullock és Clooney) az űrben sodródik, miután űrállomásuk megsérül. A film végére kiderül, vajon sikerül-e visszajutniuk a Földre.

2013.05.10

Műsorra tűzi Deák Krisztina Aglaja című filmjét a brazíliai Porto Alegrében zajló nemzetközi filmfesztivál a hét végén. Deák Krisztina (Eszterkönyv, Jadviga párnája) legutóbbi filmje anya és lánya egymásrautaltságáról, a család széthullásáról, az összetartozás nagyszerűségéről és átkáról, a felnőtté válásról szól. A történet valós eseményeket dolgoz fel, egy menekült kelet-európai artista család kálváriáját meséli el Nyugaton.

2013.05.10

Több órás türelmes várakozásra kell számítania annak, aki Prágában meg akarja tekinteni a cseh koronázási ékszereket, amelyek péntektől május 19-ig láthatóak a Hradzsin legdíszesebb termében, az Ulászló Teremben.A legféltettebb cseh nemzeti kincsnek számító koronázási ékszereket az új cseh köztársasági elnök megválasztása kapcsán állították ki, a belépés a hagyományoknak megfelelően ismét ingyenes. A kiállítás naponta reggel kilenctől este hatig tart nyitva. A megnyitóra reggel négytől várakoztak az első érdeklődők.

2013.05.10

Pest megye 1990 utáni német, szlovák és szerb nemzetiségeinek újraéledő és újrateremtődő hagyományairól látható kiállítás szombattól a Szentendrei Képtárban. a Ferenczy Múzeum tárlata Pest megye nyugati területén folyó egy évtizedes kutatás eredményeit vonultatja fel és arra keresi a választ, hogy mit jelent a sváb, szlovák, szerb nemzetiségi hovatartozás a 21. század fordulóján, miként élik meg és hogyan közvetítik azt kifelé, a többségi nemzet felé. A tárlat ábrázolja azt is, hogy milyen új hagyományok születnek napjainkban, melyikből lesz települési, térségi rendezvény, melyek maradnak meg nemzetiségi keretek között.

2013.05.10

Vasárnap zár a Derkovits – most kiállítás, melyen 25 olyan művész munkái láthatók, akik 2013-ban kaptak Derkovits Gyula alkotói ösztöndíjat. A különleges tárlaton – az eddigi hagyományokkal szakítva –, nem csak azokat a műveket tekintheti meg a nagyközönség, melyek alapján a zsűri megítélte a támogatást, hanem olyanokat is, amelyek tágabb kontextusba helyezik az ösztöndíjasok eddigi alkotásait.

A tárlat zárásaként Takács Szilvia szobrász közreműködésével a látogatók kifesthetik és haza is vihetik a művész kisplasztikáit. Ezt követően két, 2013-ban zenei ösztöndíjban részesült előadó, a Fischer Annie ösztöndíjas Szűcs Péter klarinétművész, valamint a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjas Oláh Tzumo Árpád jazz-zongorista szép koncertjével búcsúzunk a kiállítástól.

Újra Magyarországon forgat Fjodor Bondarcsuk orosz filmrendező, aki ezúttal stúdiófelvételeket készít Budapesten. A producer-rendező édesapjához, az Oscar-díjas Szergej Bondarcsukhoz hasonlóan számos történelmi filmet forgatott már, emellett a fellendülő orosz filmipar több kasszasikert hozó alkotása is az ő nevéhez fűződik. Új filmjéről azonban még nem árult el részleteket.

Elhallgatott zenekarok címmel kiadvány jelent meg a ’60-as, ’70-es évek magyar beat- és rock együtteseiről. A kiadvány a zenei anyag mellett tartalmazza az Elhallgatott zenekarok című dokumentumfilmet is, valamint két 73 perces CD-t is, amelyeken a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas és a Liversing számait hallhatja a közönség.

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma