15_eves

2019.07.29

Pénteken felavatták a Simándy József Kossuth-díjas operaénekes bronz mellszobrát, Kelemen Kristóf alkotását. A Magyar Állami Operaház legendás művészét, hazánk legkedveltebb Bánkját ábrázoló műalkotás a szegedi Dóm tér Nemzeti Pantheonjában kapott helyet

2019.07.28

A Nike cipőért 437 500 dollárt (128 millió forintot) adtak a Sothesby's New York-i árverésén. A kézzel készült, Moon Shoe elenevezésű futócipőt Bill Bowerman, a Nike társalapítója tervezte az 1972-es olimpiára. A kollekcióból mindössze 12 pár készült, ez a mostani talán az egyetlen, amelyet soha nem viseltek. A kifizetett ár rekordnak számít: sosem adtak még ennyit egy pár futócipőért.

2019.07.28

A Tribute Actor Award nevű díjat február 9-én egy jótékonysági gálán adják át a színésznőnek, akit az amerikai filmakadémia a legtöbbször jelölt Oscar-díjra, és háromszor el is nyerte azt. Az adománygyűjtő gála bevételét a filmek és az iparág vezetői alkotói népszerűsítésére fordítják. A szeptember 5-én nyíló filmfesztivál közönsége láthatja majd Steven Soderbergh The Laundromat című oknyomozó újságírós drámáját, amely Meryl Streep, Gary Oldman és Antonio Banderas főszereplésével készült.

2019.07.28

A hannoveri városi bíróság archívumában talált irat alapján a gyújtogatásért elítélt és kivégzett Marinus van der Lubbét a náci párt fegyveres szervezetének (SA) egyik különítménye szállította a Reichstaghoz 1933. február 27-én este, és az épület már füstölgött, amikor megérkeztek. A dokumentum a különítmény egyik tagja, Hans-Martin Lennings 1955-ös tanúvallomását tartalmazza.

Az egykori SA-tag a posztumusz perújrafelvétel esetére tett úgynevezett eskü alatti nyilatkozatot, amely szerint Marinus van der Lubbét a szervezet egyik kórházából hurcolták a Reichstaghoz autóval. Amikor a zavartan viselkedő holland fiatalemberrel az épülethez értek, az már égett. Később az egység valamennyi tagja tiltakozott Marinus van der Lubbe letartóztatása ellen. Lenningst és társait a tiltakozás miatt őrizetbe vették, és aláírattak velük egy nyilatkozatot, miszerint semmit sem tudnak a gyújtogatásról. Idővel csaknem mindenkit kivégeztek, aki a bűncselekményben érintettek szűkebb körébe tartozott.

A német parlament felgyújtása fordulópont volt a náci diktatúra kialakulásában. Másnap, 1933. február 28-án szükségrendelet érvénytelenítette a weimari alkotmány szabadságjogokat védő cikkelyeit, és megszüntette a tartományok autonómiáját, így a rendőrség és az SA bárkit letartóztathatott.

2019.07.28

Egy észrevétlenül csöpögő csap okozta a súlyos károkat, amelyeket az Osztrák Tudományos Akadémia egy kutatója vezetésével sikerült elhárítani. Végül egyetemi hallgatók tisztították meg a több ezer kottalapot a penésztől, a hullámosodástól és az elmosódott tintától. Összesen három évszázad 557 papírját újították fel, amelyek dokumentálás és katalogizálás után hamarosan ismét visszakerülnek a helyükre, a székesegyház archívumába. A legértékesebb darabok között vannak ifjabb Georg Reutter, W. A. Mozart, Joseph és Michael Haydn műveinek leiratai az 1800-as évekből.

2019.07.27

A Star Wars-filmek szőrös hősének maszkja egy online aukción kelt el. A maszkot július elején Lewis Capaldi skót énekes öltötte magára a glasgow-i TRNSMT fesztiválon, miután Noel Gallagher, az Oasis egykori zenésze azt mondta róla, hogy úgy néz ki, mint a Star Wars népszerű karaktere. A fesztivál után a koncert egyik munkatársa tette fel az aláírt maszkot az Ebay online aukciós oldalra, hogy a Frightened Rabbit együttes jótékonysági szervezetének adományt gyűjtsön a bevételből.

2019.07.27

Joker eredettörténete Joaquin Phoenixszel a főszerepben, egy Tom Hanksszel forgatott életrajzi dráma és a Jennifer Lopezzel és Cardi B-vel készült Hustlers című film is szerepel a 16 gálavettést és 37 díszbemutatót tartalmazó programban. A Torontói Filmfesztivál szeptember 5-én nyílik a The Band rockegyüttes gyökereiről szóló című kanadai dokumentumfilmmel. Az iráni származású Marjane Satrapi Rosamund Pike-kal forgatta együtt a Marie Curie-ről szóló Radioactive című filmjét, amely szeptember 15-én zárja az eseményt.

2019.07.27

A Thirty Seconds To Mars július 23-án adta első önálló magyarországi koncertjét a Budapest Parkban. A színészi munkásságáért Oscar-díjjal kitüntetett frontember, Jared Leto egy korábbi interjúban elárulta, hogy nagyon szereti a helyi tervezők ruháit hordani. Erre lett figyelmes a NUBU márka, akik kapva az alkalmon egy egész szettel kedveskedtek neki. A NUBU tervezői Leto egyik sikerfilmjét, a Szárnyas Fejvadász 2049-et és annak futurisztikus világát vették alapul a ruha tervezéséhez.

2019.07.27

A freskók, melyeket Szidón közelében a Földközi-tenger partján egy bronzkori épület romjai között találtak, Kr. e. 1900 táján készültek, az első bizonyítékai a Földközi-tenger térségében a freskótechnika kezdeteinek. A régészek szerint a palota a Kr. e. 1900-as években épült, és mintegy 200 évig használták.

2019.07.27

A Titanic egyik túlélőjének világító sétabotja 62 500 dollárért (18,1 millió forint) kelt el egy Rhode Island-i árverésen. Ella White egykori amerikai utas a botban lévő lámpa fényével integetve adott vészjeleket a mentőcsónakból az 1912-ben történt hajószerencsétlenség után a 8-as számú mentőcsónak nevében. A tárgyat a Williams család bocsátotta árverésre. Brad Williams azt mondta, nagymamája White unokahúga volt, aki az idős nő üzleti ügyeit intézte. Amikor White 85 évesen, 1942-ben meghalt, az unokahúg örökölte a botot, amelyet lányára hagyott, ő pedig Brad Williamsre.

2019.07.26

Kelemen Kristóf alkotását Szegeden a Dóm tér Nemzeti Pantheonjában adták át július 26-án, a Szegedi Szabadtéri Játékok újraindításának 60. évfordulója alkalmából. Simándy magánénekesként a Carmen Don Joséjaként léphetett először színpadra 1946-ban, 1978 nyaráig pedig a fesztivál 41 előadásban játszott főszerepeket. Emlékét a többi közt a kétévente megrendezett, a nevét viselő országos énekverseny őrzi a városban.

2019.07.26

Az ókori kánaáni palotához vezető impozáns lépcsősor arra enged következtetni, hogy további gazdag leletek feltárására lehet számítani. A galileai Tel Hacor nemzeti parkban már 30 éve folytatnak ásatásokat, és korábban már feltárták az uralkodói palota jelentős részét. A palota falai két méter magasan maradtak fenn, túlélve az egész várost egykor elpusztító hatalmas tűzvészt, amelyet a honfoglaló zsidó törzsek okoztak, és amelyet a Biblia is leír.

A palota már napvilágra került részein más fontos leletekre is bukkantak, mint például egyiptomi szkarabeuszokra, hatalmas tárolóedényekre, a palota műhelyeiben használt nyersanyagokra és négy királyi feliratra. Hármat közülük egyiptomi hieroglifákkal, a negyediket pedig akkád nyelven írták. Két egyiptomi szobrot is találtak: az i. e. 2500 évvel ezelőtt uralkodó Menkauré egyiptomi fáraó szfinxtöredékét, illetve egy i. e. 18-19. században élt egyiptomi tisztviselő szobortöredékét.

Tel Hacor Izrael legnagyobb és legjelentősebb bibliai dombja, melyet az UNESCO világörökségi helyszínnek nyilvánított. Elfoglalása Józsué vezetésével megnyitotta Izrael törzsei előtt az utat Izrael földjének elfoglalásához, és kutatása kulcsfontosságú a bibliai történetírás megbízhatóságának vizsgálatához.

2019.07.26

A szolgálólány meséjét 1985-ben adták ki, később nagy sikerű tévéfilmsorozat is készült belőle. A regény The Testaments című folytatása szeptember 10-én jelenik meg. Margaret Atwood korábbi regényei közül ötöt jelöltek Booker-díjra, köztük 33 évvel ezelőtt A szolgálólány meséjét is. A vak bérgyilkos 2000-ben el is nyerte a rangos elismerést. Az idei 13 díjesélyes kötet között van többek között még Salman Rushdie Quichotte című könyve, az egy mondatban megírt, ezeroldalas Ducks, Newburyport című regény Lucy Ellison tollából, az egyetlen debütáló szerző, a nigériai Oyinkan Braithwaite Húgom, a sorozatgyilkos műve is. A jelöltek hat szerzőre szűkített rövid listáját szeptember 3-án hozzák nyilvánosságra, a díjazott nevét pedig október 14-én jelentik be.

2019.07.26

Izraeli régészek úgy vélik, megtalálták az újszövetségi Bétszaidát, Péter és András apostol falvát. Vélhetően az Apostolok templomára bukkantak, amely a keresztény hagyomány szerint Jézus két apostolának, Péternek és Andrásnak a háza fölé épült Bétszaida egykori halászfaluban, a Kinneret-tó északi partvidékénél. A leletek pontos datálását még nem végezték el, de a mintegy száz, ott talált érme alapján az ötödik században építhették, és a hetedik-nyolcadik században hagyhatták sorsára.

2019.07.26

A Richard Wagner tiszteletére 108. alkalommal megrendezett Bayreuthi Ünnepi Játékok.a 39 Celsius-fokos melegben, a világhírű szerző Tannhäuser című operájának új rendezésű előadásával kezdődött csütörtök délután. A 19. századi operát az orosz Valerij Gergijev vezényli, a főszerepet Stephen Gould énekli. Tobias Kratzer rendezésében az előadás a színháztermen kívül is folytatódik, és az első szünetben a Festspielhaus előtti parkban egy drag queen előadása látható. A következő öt hétben a világ minden tájáról érkeznek vendégek Bayreuthba, hogy meghallgassák a Wagner operáiból megrendezett 32 előadást. A fesztivál jelmeztervezője elmondta: 3000 méternyi ruhaanyagot használtak fel az előadásokhoz, csak a kórusnak 600 kosztümöt készítettek. Az operafesztivál augusztus 28-ig tart.

2019.07.25

A prágai Kampa-szigeten lévő híres John Lennon-fal tulajdonosa, a Máltai Lovagrend nagyobb védelmet akart a népszerű helynek, amely az utóbbi időben a főként külföldi turisták prédájává vált. A jövőben a falra csak a John Lennonra utaló képek kerülhetnek, azok is kizárólag hivatásos művészektől. A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, amikor a lovagrend kertjének falán, a Velkoprevorské téren megjelentek a korabeli szocialista rendszert bíráló első versek, szövegek. Később egy Lennon-portré is a falra került. A Velkoprevorské tér azokban az időkben a Lennon-megemlékezések és olykor az ellenzéki találkozók színhelyéül is szolgált. A szocialista hatóságok ezért a Lennon-falat többször átfestették, de az mindig megújult, bekerült a prágai úti kalauzokba is. Ma Prága egyik idegenforgalmi látványossága.

2019.07.25

A Vörös-tenger északi részén fekvő kikötőváros, Akaba partjainál szerdán nyílt meg a múzeum. A korallzátonyok ölelésében kialakított látványosság célja, hogy a múzeumlátogatás egy „új típusát" nyújtsa a búvároknak és az üveges aljú hajón érkező turistáknak A 28 méteres mélységben elhelyezett 19 kiselejtezett katonai jármű között tankok, egy katonai mentőautó, egy légvédelmi eszköz, fegyverek és egy harci helikopter kapott helyet.

2019.07.25

Richard Wagner négy operából álló Ring-ciklusát egy 30 éves fiatal osztrák rendező, Valentin Schwarz állítja színpadra a csütörtökön megnyíló ünnepi játékokon a szintén fiatal, Pietari Inkinen finn karmester vezényletével. Az 1980-ban született finn karmester jelenleg a Saarbrückeni Német Rádió Filharmónia vezető karmestere, aki 2013-ban Melbourne-ben már sikeresen bemutatta A Nibelung gyűrűjét. Az 1989-ben született Valentin Schwarz számos neves rendező, köztük Jossi Wieler, Armin Petras és Kirill Szerebrennyikov mellett dolgozott segédrendezőként. Weimarban színpadra vitte Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát és Bizet Carmenjét, Darmstadtban Verdi Álarcosbálját.

2019.07.25

Az Európán végigsöprő hőhullám miatt beomolhat a párizsi Notre-Dame boltozata. A 12. századi székesegyház kőfalai még mindig nedvesek az április 15-i tűzvész oltási munkálatai nyomán, és fennáll a veszélye annak, hogy túlságosan gyorsan száradnak ki a Párizsban e héten várható rekordmelegben. Jelenleg szakértők dolgoznak a templom szerkezetének stabilizálásán azelőtt, hogy megkezdődnek a helyreállítási munkálatok.

2019.07.25

A Müpa hobpapján több mint 80 exkluzív videó- és hangfelvétel érhető el, és most újabb 6 anyag vált hozzáférhetővé. Többek között az elmúlt évek legemlékezetesebb koncertjeinek egészestés, vágott verzióját is megnézhetjük, ha csatlakozunk a Müpa+ hűségprogramhoz, például Pátkai Rozina és a Minka, a Punnany Massif, Nik Bärtsch’s Ronin, Michael Wollny és Tamar Haplerin produkcióját.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

A Kárpátok visszhangja című turnén az együttes a Táncrapszódia és a Kalotaszeg című előadással lép fel Szatmárnémetiben, Margittán, Brassóban és Marosvásárhelyen. A sokszínű repertoár a történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjed. A Kárpát-medence táncait felvonultató műsoraikkal novemberben is útra kelnek, hogy részt vegyenek egy néptánctalálkozón Székelyudvarhelyen, de ellátogatnak Sepsiszentgyörgyre és Kolozsvárra is, hogy ízelítőt adjanak a magyar néphagyományokból, és tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.

Keanu Reeves ismét magára ölti Neo, Carrie-Anne Moss Trinity szerepét. A film forgatókönyvét társszerzőként Lana Wachowski írta, és ő fogja rendezni a negyedik filmet, továbbá producerként is közreműködik. Wachowski szerint a Mátrix világának gondolatai most még helytállóbbak, mint valaha, és a forgatókönyv író örömét fejezte ki, hogy újraélesztheti a film karaktereit. A forgatás 2020 derekán kezdődik.

A WarnerMedia új, HBO Max nevű műsorszolgáltatója a tervek szerint tavasszal indul, körülbelül 10 ezer órányi tartalommal, és elsőként bejelentett filmjeinek egyike a Let Them All Talk. Streep a vígjátékban ünnepelt szerzőt játszik, aki barátaival utazásra indul, hogy szórakozzanak és begyógyítsák régi sebeiket. Velük utazik unokaöccse (Lucas Hedges), aki beleszeret egy fiatal irodalmi ügynökbe (Gemma Chan). A forgatás a múlt héten kezdődött New Yorkban, majd a Queen Mary 2 óceánjáró fedélzetén és Nagy-Britanniában folytatódik.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

59921619_10156123901991129_8034803308713476096_n

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma