728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2019.08.05

Több mint 20 falu adatközlőinek táncát tartalmazza az Új pátria DVD-kiadvány, míg az erdélyi Kis-Küküllő menti magyar népzenét mutatja be a Vízmelléki népzene című kötet. A Hagyományok Háza a több mint 20 éve zajlott Utolsó Óra programhoz kapcsolódóan adja ki a DVD formátumú táncanyagot, valamint a Hangszeres Népzenei Példatár következő kiadványát, amely az erdélyi-magyar népzenét mutatja be az ádámosi zenekar játékán keresztül.

2019.08.04

Az ügyben született ítélet szerint az énekesnő Gray Joyful Noise című 2008-as dalának egyes elemeit használta slágeréhez. A Flame művésznéven zenélő rapper először 2014-ben perelte be Perryt a szerzői jog megsértéséért. Katy Perry a per során azt mondta, a Dark Horse teljesen eredeti, saját mű, és hogy a rappert egyáltalán nem ismerte. Az illetékes Los Angeles-i bíróság végül a lemezkiadót 1,2 millió dollár, Perryt 550 ezer dollár kártérítés megfizetésére kötelezte.

2019.08.04

A Forbes magazin amerikai kiadása idén is elkészítette a legjobban kereső lemezlovasok aktuális listáját. A legtöbbet a Magyarországon is óriási népszerűségnek örvendő The Chainsmokers lapátolta össze, szám szerint 46 millió dollárt. A második helyezett Marshmello, a tavalyi győztes Calvin Harris pedig lecsúszott a dobogó harmadik fokára a maga 38,5 millió dolláros éves bevételével. A Primate.hu-t 2019-ben a Hangfoglaló Program alprogramján keresztül támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

2019.08.04

A világ egyik legkeresettebb élő képzőművészének számító Richter egyelőre nem döntötte el, hogy mi lesz a sorsa azon műveinek, amelyek még a tulajdonában vannak. Elmondta, egy részük a Gerhard Richter Archívumnak is otthont adó Drezdába kerül, másik részüket pedig egy Berlinbe tervezett modern művészeti múzeumnak fogják felajánlani. A Richternek szentelt múzeum ötlete Köln korábbi polgármesterétől, Fritz Schrammától származik, ám a művész egyértelműen kijelentette, hogy nem szeretne saját tárlatot.

2019.08.04

A prímásversenyre 16 és 35 év közötti, az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló zenészek jelentkezhettek. A győztes Kovács Márton mellett a második helyezett Dezső Attila lett, a harmadik díjat Horváth Balázs kapta. A másodszor megrendezett versenyen induló nyolc prímás egy kötelező és egy szabadon választott, maximum 5 perces összeállítást mutatott be a négytagú zsűri előtt. A bizottság tagjai a Kárpát-medence ismert és elismert népzenészei voltak: idősebb Tóni Rudolf, Árendás Péter, Koncz Gergely és Fazakas Levente.

2019.08.04

A kormány döntése értelmében Nemzeti Cirkuszművészeti Központ épül a Nyugati pályaudvar melletti Eiffel tér és a Podmaniczky utca, illetve a Ferdinánd híd és a vasúti pálya közti területen. Egyes kiszolgáló funkciók továbbra is a célra jelenleg használt helyeken működnek, továbbá korszerűsítik a beruházást lebonyolító és majdan üzemeltető Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. kezelésében lévő cinkotai és zuglói ingatlant is.

2019.08.03

Szokatlan sírmellékletre, két parányi agyagkerékre bukkantak német régészek egy rézkori – 4-5 ezer éves – gyermeksírban Svábföldön, a bajorországi Wallerstein községben egy építési területen. Az öt centiméter átmérőjű agyagkerekek az évezredek során olyan törékennyé váltak, hogy a német régészek csak az őket övező talajjal együtt tudták biztonságban egy restaurátorműhelybe szállítani, ahol csak később bontják ki és vizsgálják meg őket közelebbről. A sírban eltemetett gyermek életkorát fogai alapján hét év körülire teszik a szakértők.

2019.08.03

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára megnyitja Henye Péter festőművész kiállítását augusztus 4-én, vasárnap, a Vértesszentkereszti Apátságban. A rendezvény a vértesszentkereszti templom és bencés kolostorrom kulturális értékeit népszerűsíti.

2019.08.03

Két produkcióval és összesen több mint 40 előadással tér vissza az Edinburgh Fringe Fesztiválra a Recirquel. A magyar újcirkusz-társulat a teljes nemzetközi Edinburgh-i fesztivál tavalyi programjában a legjobbnak értékelt előadása, a My Land mellett a Párizs Éjjelt is színpadra viszi a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiválján. Utóbbi produkciót új díszletekkel és jelenetekkel megújítva mutatja be atársulat, amely az elmúlt évek sikerei után idén már a fesztivál legnívósabb, több száz férőhelyes előadótereiben lép fel augusztus 1. és augusztus 25. között.

2019.08.03

A The Irishman Frank Sheeran szakszervezeti tisztviselő és állítólagos bérgyilkos, valamint Jimmy Hoffa, a fuvarosok szakszervezetének rejtélyesen eltűnt vezetője kapcsolatáról szól. A több évtizeden át játszódó történetben Robert de Niro és Al Pacino is különböző életkorokban jelenik meg, amit nem csupán sminkeléssel, hanem a VFX digitális technológiával tettek tökéletessé. A digitális megfiatalítás technikáját a George Lucas alapította cég, az Industrial Light & Magic fejlesztette ki. Az eredmény különösen Robert de Niro esetében látványos, akit több mint 30 évvel fiatalítottak meg.

2019.08.02

Az augusztus 17. és 20. között tartandó rendezvény középpontjában a lábbeli áll, ezen belül is a szegedi papucs. Ehhez kapcsolóan kiállításokkal várják az érdeklődőket, akik cipőkészítésben is kipróbálhatják magukat. Az eseményen több mint ezer kiállító és több mint száz látványműhely vesz részt. Emellett koncertekkel is készülnek a szervezők. Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 150. évfordulója alkalmából a Mesterségek Ünnepének díszvendége idén Japán lesz.

2019.08.02

A régészek szerint az épületet a félsziget északi részén elterült ókori városok egyike, Pelusium szenátusának főhadiszállásaként használták, a város életéről fontos döntéseket hozó képviselők találkoztak itt. A 2500 négyzetméteres négyszögletes alakú épülethez körteraszokat is építettek, a főbejáratot pedig a keleti oldalon helyezték el. Az épület belsejében találtak három hatvan centiméter vastag kerek padot, amelyeket vörös téglából építettek és márvánnyal borítottak be.

2019.08.02

Zenészként portfólió fejlesztésére, hazai, Kárpát-medencei és külföldi programok költségeire lehet pályázni. Népzenei koncertsorozatok, nagykoncertek megrendezésére egyesületek, programhelyszínek és zenészek is jelentkezhetnek, de népzenei táborokat és konferenciákat is támogatnak, népzenével foglalkozó médiumok számára pedig a tartalomgyártás költségeihez járulnak hozzá. Idén is hangsúlyt kapott a nemzetközi színtér: népzenei szólisták és együttesek pályázhatnak külföldi koncertek, turnék megvalósítására, hogy zenéjüket magyar nyelvterületen kívül is többen megismerhessék.

2019.08.02

Bernard de Fallois, a könyvkiadó tavaly elhunyt megalapítója talált rá a kéziratokra, amikor Proust korai kiadatlan munkáit tanulmányozta. A novellákat eredetileg Proust a Gyönyörűségek és napok című első kötetébe szánta, amely 1896-ban jelent meg. Akkor azonban nem adta közre a történeteket, mivel azok a testi szerelem témáját állították középpontba és nem akarta sokkolni az olvasókat.

2019.08.02

Augusztus 4-ig látható a Pierre-Auguste Renoir tavasszal vásárolt, Fekvő női akt című remekművét bemutató kamarakiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A festményt augusztus 8-tól a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán tekinthetik meg a látogatók.

2019.08.01

A 125 millió dolláros költségvetéssel készült, eredeti történeten alapuló The Irishman című filmet az ír bérgyilkos és Jimmy Hoffa szakszervezeti vezető kapcsolatáról nagy várakozás övezi. A címszerepet Robert de Niro, Hoffát Al Pacino alakítja. Scorsese elmondta, hogy a Netflix volt az egyedüli, amely hajlandó volt finanszírozni ambiciózus alkotását, amely Charles Brandt Hallom, szobafestő vagy című bestsellerén alapul.

2019.08.01

Megfulladhat a műanyagszemétben a dél-csendes-óceáni Henderson-sziget, ahol hat tonna műanyaghulladékot gyűjtöttek össze két hét alatt. A Pitcairn-szigetek részét képező kicsiny korallzátonyt egykoron „környezeti koronaékszernek" tartották páratlan tisztasága miatt, azonban földrajzi elhelyezkedése és az óceáni áramlatok haladása miatt itt található a műanyagszennyezés egyik legmagasabb koncentrációja a Földön.

2019.08.01

21 alkalommal mutatta be folyamatos teltház mellett My Land című előadását a magyar Recirquel Újcirkusz Társulat az egyik legjelentősebb francia kulturális fesztiválon, a Festival OFF d’Avignon-on. A produkció levette a lábáról a francia kritikusokat is, akik szerint a Recirquel artistái, a „porond Apollónjaiként” értelmezik újra az előadó-művészeti műfajokat. A My Land többek között a 74 színházat tömörítő franciaországi Nemzeti Színházak Szövetségétől is meghívást kapott egy több hónapos franciaországi turnéra.

2019.08.01

Művészi vadábrázolások és tájképek születtek a Gemenc Zrt. 15. alkotótáborában, amelyet az erdőgazdaság Karapancsa Kastély és Major épületegyüttesében rendeztek július 22. és 28. között. A meghívásos alkotótábor résztvevői a környék ártéri erdeinek élőhelyein inspirálódtak, hogy új festmények és grafikák szülessenek. A tizennégy képzőművész – akik közül a legfiatalabb 20, a legidősebb pedig 88 éves volt – főleg olajképeket, pasztellkréta- és ceruzarajzokat készített, és alapvetően vadábrázolásokat és tájképeket vitt vászonra vagy papírra.

2019.08.01

Idegen hanghordozóról származó nagyon rövid részletek sokszorosítása is engedélyköteles – mondta ki a luxemburgi bíróság egy jogvita eredményeként, amely húsz éve tart a Kraftwerk düsseldorfi zenekar és Moses Pelham zenei producer között. A testület a Kraftwerk számára hozott kedvező döntést. A bírák azonban egy kivételnek teret engedtek: egyetlen hangszelet használata megváltoztatott és fel nem ismerhető formában nem számít „idézésnek", így nem sérti az eredeti mű szerzőinek jogait.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

A Szegedi Szabadtéri Játékok kimagasló szezonként értékelik az idei évadot, amely a Dóm téren saját bemutatóval, táncjátékkal indult Zsuráfszky Zoltán rendezésében, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közreműködésével. Az idei műsorban szerepelt még Verdi Aida című operája, de a közönség részt vehetett szimfonikus zenekari koncerten is, ahol magyar klasszikus és kortárs szerzők műveit csendültek fel. Idén újranyitott az Újszegedi Szabadtéri Színpad, ahol Petri György fordításában játszották Moliere Don Juan című drámáját, illetve határon túli együttműködés keretében, a sepsiszentgyörgyi színházzal közösen mutatták be Brecht Koldusoperáját, Bocsárdi László rendezésében.

Ohiói munkásokat bemutató dokumentumfilmmel debütált Hollywoodban az Obama házaspár: a korábbi elnök és felesége tavaly létrehozott produkciós cégével vett részt a Netflix számára forgatott American Factory elkészítésében. A dokumentumfilm azt mutatja be, mi történt a 2008-as gazdasági válság miatt Ohióban bezárt General Motors-gyár munkásaival, miután egy kínai vállalat átvette a telepet és újra munkához juttatta őket.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója lesz az új filmügyi kormánybiztos szeptember 1-jétől – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, Káel Csaba alkalmas arra, hogy eleget tegyen a kormánybiztosi feladatok ellátásának a Müpa vezetése mellett is. A miniszter úgy fogalmazott, az Andy Vajna halálával keletkezett űrt próbálják betölteni.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

georgy_tchaidze

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma