2018.03.08

A Karenina, Anna című darabot tűzte műsorra a József Attila Színház; a Tolsztoj műve alapján született előadást Létay Dóra címszereplésével, Telihay Péter rendezésében mutatták be. A produkcióban – amelyet havonta kétszer játszanak, és március 11-én és 12-én látható legközelebb – Létay Dóra mellett többek között Gazdag Tibor, Mészáros András és Zöld Csaba áll színpadra.

2018.03.07

Három bemutatót tart tavasszal a veszprémi Kabóca Bábszínház, amely más bábszínházakkal közösen készül a tavaszi bábszínházi világnapra. A március 21-ei világnapra 12 magyarországi és hat határon túli intézmény közösen jeleníti meg bábszínházi technikával a világnap felirat egy-egy betűjét. Az így kirajzolódó feliratot az interneten lehet majd megtekinteni – tájékoztatott az intézmény vezetője, Szőke Kavinszki András az MTI-t. Hozzátette: a világnapon a közönség láthatja Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika című mesedarabját Pájer Alma Virág rendezésében, valamint a Kodzsugukila, a boszorkány című zenés játékot Szántó Viktória rendezésében.

2018.03.07

Több mint 250 millió forintot nyert el az önkormányzati tulajdonú Békéscsabai Jókai Színház műemléki védettség alatt álló épülete energetikai korszerűsítésre az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán – tájékoztatta a pályázó március 7-én közleményben az MTI-t. Mint írják: a beruházás során a műemléki értéket nem képviselő épületszárnyak homlokzati hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét, a lapos tető csapadékvíz- és hőszigetelését, valamint a zárófödémek hőszigetelését végzik el. Ragány Misa, a teátrum sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a felújítás során végig zavartalanul működik majd a színház.

2018.03.07

Rekordszámú, 13 Laurence Olivier-díjra jelölték a Hamilton című musicalt Londonban. A West Enden játszott hiphop-musical az Olivier-díj történetének legtöbb jelölését kapta. Összesen tíz kategóriában nyerhet díjat, mivel vannak kategóriák, ahol két díjra is jelölték. A korábbi rekordot 11-11 jelöléssel a Hairspay (2008) és a Harry Potter és az elátkozott gyermek (2017) tartotta. A Laurence Olivier-ről elnevezett díjat 1976-ban alapította a Londoni Színházi Társaság. Nagy-Britannia legrangosabb színházi díjaként tartják számon.

2018.03.07

Több mint száz pályamű érkezett a közmédia AranyCORE zenebajnokságára – hangzott el az M1 aktuális csatorna március 7-ei reggeli műsorában. Merkl László szerkesztő a műsorban elmondta, nem számítottak arra, hogy ennyi pályamű érkezik az Arany-emlékév keretein belül még tavaly novemberben elindult AranyCORE zenebajnokságra. A jelentkezők feladata az volt, hogy zenésítsék meg Arany János verseit, amelyeket március 2-től a kezdeményezés honlapján (www.aranycore.hu) lehet meghallgatni.

2018.03.07

Ötvenhat ember, művészek, sportolók, tudósok és mások életútját villantja fel egy-egy interjúval Varga Attila újságíró a Hazai hősök című frissen megjelent könyvében, amelyet március 6-án mutattak be Budapesten. Lévai Anikó, az Ökumenikus Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete a premieren a kötetet méltatva azt mondta: Varga Attila írása nem sikerhajhász, nem a percemberek életét tárja az olvasók elé, hanem azokét, akik áldozatos munkával és szívós kitartással maradandót alkottak.

2018.03.07

Nagycsütörtökön, március 29-én elsőként Joseph Haydn a Megváltó utolsó hét szava a keresztfán című művének eredetijét, majd annak kortárs adaptációját is műsorra tűzi a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) a pécsi Kodály Központban. Az eredeti Haydn-művet március 29-én 18 órától, a kortárs átiratot pedig 21 órától hallhatja a közönség.

2018.03.07

Szabadtéri fotókiállítás nyílik március 7-én a százéves fennállását ünneplő Hadtörténeti Intézet és Múzeumról. A Hadtörténeti 100 – A Hadtörténeti Intézet és Múzeum 100 éve képekben című időszaki kiállítás az intézmény fotóarchívumában őrzött, nagyjából 10 ezer fényképből készült válogatás, amely 16 tablón és 80 képen keresztül jeleníti meg a hadtörténeti múzeum első világháború végén kezdődött történetét.

2018.03.07

A Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasai – Aba-Novák Vilmos, Molnár C. Pál, Pátzay Pál és Szőnyi István – festményeiből nyílik kiállítás Az első lépések címmel március 16-án a Római Magyar Akadémia épületében. A Római Magyar Akadémia fennállásának 90. évfordulója alkalmából szervezett tárlat a magyar művészettörténet egyik legizgalmasabb és legszínesebb törekvését mutatja be, amely az utókor számára Római Iskola néven vált ismertté. A kiállítás március 16. és április 15. között tart nyitva.

2018.03.06

A hentes, a k*rva és a félszemű című „kegyetlen mese” nyerte a Fantasporto nemzetközi filmfesztivál kritikusi zsűrijének a díját. Szász János filmje a genti és a haifai seregszemléket követően a portói nemzetközi filmfesztivál Rendezők Hete (Semana dos realizadores) versenyprogramjában szerepelt. A február 20. és március 4. között megrendezett Fantasporto mintegy száz új alkotást vonultatott fel.

2018.03.06

Aktuális csillagászati, űrkutatási témájú előadások, távcsöves bemutatók és planetáriumi vetítések várják a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedbe látogatókat március 19. és 25. között. A negyed planetáriumában és látogatóközpontjában megrendezendő mintegy 30 program közül kiemelték, hogy Nagyváradi László, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) földrajzi intézetének egyetemi docense a világvége-elméletekről és -jóslatokról tart előadást. Lesz szó többek között űrturizmusról, a Magyarországon talált legnagyobb meteoritról, a Marsa utazásról, valamint a sci-fi és a valóság kapcsolatáról.

2018.03.06

Fennállásának 40. évfordulóját ünnepli a Korál együttes május 5-én a Papp László Budapest Sportarénában. A Balázs Fecó énekes, billentyűs, zeneszerző által vezetett csapat két éve állt utoljára színpadon. A koncerten a zenekar tagjai mellett közreműködik Fekete-Kovács Kornél (trombita), Elek István (szaxofon), a billentyűs Herrer Pál, aki annak idején a Korál állandó turnézenésze volt, a Virtuózok Kamarazenekar és lesznek meglepetések is.

2018.03.06

Budapesten ad koncertet az egyik legnépszerűbb amerikai reggae zenekar, a SOJA (Soldiers of Jah Army). A SOJA 1997-ben alakult középiskolai barátokból. A nyolctagú zenekart azóta kétszer jelölték Grammy-díjra, a közösségi médiában csaknem 4,5 millió követője van, YouTube-megtekintéseinek száma átlépte a 300 milliót. A csapat július 11-én a Barba Negra Trackben lép fel, ahol Sena, a Ghánában született népszerű énekesnő, az Irie Maffia frontasszonya lesz a SOJA vendége.

2018.03.06

A Fekete Párduc harmadik hétvégéjén is messze megelőzött minden más filmet az észak-amerikai mozikban, és az első 17 napban 501,1 millió dollár bevételt hozott hazai piacán, a 10. legnagyobbat a filmtörténelemben. Eddigi félmilliárdos bevételével a Fekete párduc minden idők második legnagyobb hazai bevételű Marvel-produkciója a Bosszúállók (623,4 millió dollár) után, megelőzve a Bosszúállók 2-t. A Fekete párduc dominanciája miatt szerény eredménnyel indított a hétvége két premierfilmje, a Vörös veréb és a Bosszúvágy.

2018.03.06

Kiállításai ugyan bezártak, alapítását azonban idén is megünnepli a Néprajzi Múzeum egy olyan online sorozat indításával, amely az egyes gyűjtemények kulisszatitkait, a költözés fázisait és a hónap műtárgyát dolgozza fel. A hagyomány szerint az intézmény március elején idézi fel Xántus János 1872. március 5-ei igazgatóőrré való kinevezését. A rendszeresen jelentkező népszerű szakmai anyagokat a múzeum honlapján és Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

2018.03.06

Több mint 472 millió forintból újítják fel a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumot. A munkálatok várhatóan áprilisban kezdődnek és év végén fejeződnek be – mondta el Roszik Zoltán igazgató. Tájékoztatása szerint a felújításra az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyerték el a támogatást, amely mellé a város saját forrást is tervez biztosítani.

2018.03.06

Amedeo Modigliani Egy lány portréja című mesterműve alatt egy korábbi, eddig ismeretlen alkotását fedezték fel a londoni Tate múzeum szakemberei röntgensugaras vizsgálattal – olvasható a The Guardian brit napilap honlapján. A művészettörténészek szerint a most felfedezett portré az olasz művész múzsájának, Beatrice Hastingsnek a portréját ábrázolja.

2018.03.06

Koncertekkel ünnepli fennállásának 55. évfordulóját a Liszt Ferenc Kamarazenekar, amely március 28-án David Fray zongoraművész szólójátékával ad jubileumi estet a Zeneakadémián. A zenekar 1963-as alapításának napra pontos évfordulóján tartandó hangversenyen Händel Tűzijáték szvitje, Bach d-moll zongoraversenye, A-dúr zongoraversenye és D-dúr zenekari szvitje hangzik el – mondta el Pálfi Gábor ügyvezető igazgató.

2018.03.05

A legnagyobb hazai fesztiválszakmai szervezet, a 201 tagot tömörítő Magyar Fesztivál Szövetség közgyűlésén újabb három évre kapott bizalmat Márta István elnök (a Művészetek Völgye alapítója, a Bőköz-Ormánság Fesztivál igazgatója, a Kapolcska Program vezetője), Borsa Kata alelnök (Öt Templom Fesztivál – Győr) és Elekes Zoltán alelnök (Hungarikum Fesztivál – Szeged). A Felügyelő Bizottság élére Gál Gábor került, bizottsági tag lett Bak Lajos és Rózsa Zoltán.

2018.03.05

Magyar rekordot állított fel lovasakrobata-produkciójával Richter Kevin máricius 3-án a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol a két lovon álló artista lábai között egyenként tizennyolc ló vágtatott át. A Győztesek karneválja című műsor előadásán mutatta be Richter Kevin akrobata az úgynevezett magyar posta produkcióját, amelyben szabad idomításban, húsz lóval dolgozik együtt. A teljesítményt a Magyar Rekord Egyesület hitelesítette.

Felnőtteknek és gyerekeknek szóló francia nyelvórák, kreatív foglalkozások, filmvetítés, digitális könyvtárbemutató, a franciaországi ösztöndíj-lehetőségekről szóló tájékoztató is lesz a Francia Intézet nyílt napjának programjai között március 24-én. A nyelvtanulás iránt érdeklődők számos nyelvi programon vehetnek részt, például szintfelmérő segítségével tesztelhetik franciatudásukat, bemutatóórákon próbálhatják ki a Francia Intézet nyelviskolájának oktatási módszereit, személyesen találkozhatnak a tanárokkal, valamint előadások keretében kaphatnak tájékoztatást a nemzetközi francia nyelvvizsgákról is. A nyílt nap programjai ingyenesen látogathatók.

Huszadik alkalommal rendezik meg a Tánc Fesztiválját Veszprémben; május 28. és június 3. között 17 produkciót láthat a közönség a város öt pontján, kulturális intézményekben és köztereken egyaránt. A rendezvényen fellépnek többek között a Pécsi Balett, a Duda Éva Társulat és a Frenák Pál Társulat művészei, a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház pedig Abszurdia című, közös produkcióját mutatja be. A fesztivál előrendezvényeként április 29-én, a tánc világnapján veszprémi és környéki táncosok adnak műsort a Hangvillában és három nagyszínpadi táncelőadás is várja majd az érdeklődőket.

Koncertekkel, musicalekkel, táncszínházi produkciókkal és fesztiválok sorával várja a vendégeket a Mórahalmi Nyár programsorozata a homokháti kisvárosban. Koncertezik többek között a P. Mobil, Zorán és a Kormorán, fellép az Üllési Fonó Néptáncegyüttes és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, lesz Rétesfesztivál és fúvószenei találkozó, a Kecskeméti Katona József Színház pedig két vígjátékkal: Ray Cooney Család ellen nincs orvosság és Michael Frayn Függöny fel! című darabjával vendégszerepel a kisvárosban.

Edward Elgar, William Walton és Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov műveit szólaltatja meg a Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezényletével és Várdai István gordonkaművész szólójátékával március 23-án a Müpában. A Pannon Filharmonikusok Müpában futó koncertsorozatának utolsó előtti állomásán a közönség olyan műveket hallgathat meg, amelyek mindegyikéből árad a zeneszerzők alkotói energiája.

A nevezési határidő március 25-én jár le, de az már most is elmondható, hogy minden eddiginél több pályamű érkezett a május 23. és 25. között Szombathelyen megrendezendő V. Savaria Filmszemlére, amelyen a dokumentumfilmek, a játékfilmek és a filmetűdök mellett ebben az évben diákfilm kategóriában is várják a nevezéseket – közölte március 20-án Lovass Tibor, a filmszemle főszervezője, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE) elnöke.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma