2017. október 23.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.10.07

Megvan az a tíz versenyző, aki a Bartók Rádió élő műsorfolyamában október folyamán több fordulóban méri össze tudását a Mikrofonpróba című műsorvezetői tehetségkutató versenyen. A versenyre szeptember 22-ig várták a komolyzenét szerető, 23 és 40 év közötti érdeklődők jelentkezését, akik szívesen kipróbálnák magukat rádiós műsorvezetőként. Az elődöntőben október 9. és 20. között a Muzsikáló délelőtt műsorát mindennap egy-egy jelölt vezeti majd. Ezt követően a zsűri döntése alapján a tíz jelölt közül négy juthat a középdöntőbe, akik majd október 24. és 27. között vezetik a délelőtti műsort. A négy jelöltből ismét a zsűri választ ki kettőt, a verseny nyertesére azonban már a közönség szavazhat SMS-ben. A hallgatók a jelöltekre október 30-án küldhetik el voksukat a 06-30-303-0160 nem emelt díjas telefonszámon.

2017.10.07

Előkerült Ernest Hemingway első elbeszélése, amelyet még tízéves korában írt. A fikciós útinaplót két Hemingway-kutató, Sandra Spanier és Brewster Chamberlin találta meg egy Key West-i magánarchívumban. „Európába utazunk” – így kezdődik a barna füzetben vezetett napló, amelyre a két kutató májusban bukkant rá, és amelynek létezését a napokban publikálták. A füzet 1909. szeptember 8-ai keltezésű írása olyan, mintha egy napló első bejegyzése lenne.

2017.10.07

Dánia áll a jövő évi groningeni Eurosonic Noorderslag fesztivál fókuszában. A rangos hollandiai eseményt 2018. január 17. és 20. között már 32. alkalommal rendezik meg. A Eurosonic minden évben más országokat állít a rendezvény fókuszába. Idén Portugália kapott kiemelt figyelmet, jövőre Dánia számos előadója léphet színpadra a fesztiválon, így játszik többek között August Rosenbaum, a BAEST, az Off Bloom, Soleima és a Velvet Volume. A Eurosonic az európai zene kulcsfontosságú eseménye, amely elsősorban feltörekvő zenészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget. A showcase fesztiválon a zeneipar képviseletében több mint négyezren vesznek részt évente. Magyarországról biztosan ott lesz a Mörk zenekar, amelyet a Nagy-Szín-Pad! című tehetségmutató verseny döntősei közül választottak ki a díjak felajánlói.

2017.10.07

A második ciklusa befejeztével leköszönő Fekete György helyére október 10-ei, keddi tisztújító közgyűlésén új elnököt választ a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Pesti Vigadóban. Az MMA alapszabálya szerint az elnök, az alelnökök és a négy fő elnökségi tag választását jelölőbizottság készíti elő, amely szeptember 15-ig Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, illusztrátor és művelődéstörténészt, a Nemzet Művészét; Marton Éva Kossuth-díjas operaénekest, a Nemzet Művészét és Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert ajánlotta az elnöki tisztségre.

2017.10.07

Az Alföldi Galériában október 8-án megnyíló 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat a legnagyobb múltú évente megrendezett országos képzőművészeti seregszemle, amelyhez több kísérő kiállítás is kapcsolódik. A tárlaton 134 művész 195 alkotását: 82 festményt, 23 grafikát, 24 plasztikát, egy multimédiás, valamint négy egyéb, műfajilag be nem sorolható alkotást láthat a közönség. A napot hagyományos művésztalálkozó zárja a Mártélyi Alkotóháznál.

2017.10.06

A kormány 250 millió forinttal támogatja a Szolnoki Szigligeti Színház felújításának előkészítését. A beruházás illeszkedik a kormány vidéki színházakat érintő felújítási programjába, melynek részeként a Modern Városok Program keretében döntés született a debreceni Csokonai Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a Veszprémi Petőfi Színház felújításáról, illetve a Győri Nemzeti Színház teljes rekonstrukciójának lehetőségéről.

2017.10.06

Magyar kategóriagyőztes született a világ legnagyobb nyílt fotópályázatán: egy uszoda belteréről készült képpel nyerte el Dudás Ágnes a CEWE „Our world is beautiful – Gyönyörű világunk” fotópályázat első díját építészet kategóriában. A több mint 22 ezer résztvevő 183 ezer alkotása közül az abszolút fődíjat a finn Janne Kahila Feröer-szigeteket ábrázoló fényképe érdemelte ki. A megméretésen valamivel több mint 3500 magyar résztvevő indult, akik összesen 31 ezernél is több képet küldtek be.

2017.10.06

Nagyszabású előadás keretén belül láthatják a nézők a Papp László Budapest Sportarénában Andrew Lloyd Webber klasszikus művét, a Jézus Krisztus Szupersztárt a Madách Színház előadásában október 15-én. Egymás után két alkalommal mutatják be Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperáját Szirtes Tamás rendezésében: a Papp László Budapest Sportaréna után az előadást a Veszprémi Aréna színpadán láthatják a nézők novemberben.

2017.10.06

A Bakonyt és a Balatont is magában foglaló, egész régió áll Veszprém Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázatának fókuszában. Az Európa Kulturális Fővárosa-címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti. A 2023-as EKF-pályázat benyújtási határideje december 20-a. Ezt követően februárig szakértők bevonásával az Emberi Erőforrások Minisztériuma által működtetett tárcaközi bizottság, valamint a brüsszeli szakértői testület is áttekinti a beérkezett pályázatokat, és kiválasztják a végső körbe továbbjutó városokat. Várhatóan 2018 végén derül ki, melyik magyar településé lesz az Európa Kulturális Fővárosa-cím 2023-ban.

2017.10.06
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága pályázati úton támogatja kistelepülések kulturális alapellátását. A 40 millió forintos keretösszegre 1000 fő alatti lélekszámú, hátrányos helyzetű magyarországi települések önkormányzatai pályázhatnak kulturális projektek megvalósítása, minőségi kulturális értékekhez való hozzáférés lehetőségének bővítése céljából. A vissza nem térítendő támogatás pályázatonként maximum 500 ezer forint. A részletes kiírás letölthető innen: http://www.kormany.hu/download/2/a3/31000/Pályázat 1000 fő alatti települések részére - 2017 - végleges.docx#!DocumentBrowse.
2017.10.06

Rippl-Rónai József egyik legkorábbi „kukoricás” képe és Korda Vince Oscar-díjas díszlettervező festménye is kalapács alá kerül október 14-én a Budapesti Kongresszusi Központban, a Virág Judit Galéria őszi árverésén. A Virág Judit Galéria tájékoztatója szerint az aukció szenzációja Rippl-Rónai József Piacsek bácsi a sárga szobában című alkotása, amely a legkorábbi „kukoricás” stílusban megfestett képe. Az 1907-ben készült mű a kaposvári otthonképek lírai és legfrissebb darabja. A tételek között szerepel számos Kádár Béla-, Berény Róbert-, Aba-Novák Vilmos-, Mészöly Géza-, Lotz Károly- és Mednyánszky-kép, ezek mellett Zsolnay-kerámiákat is elárvereznek.

2017.10.06

Káosz és Rend címmel a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) több mint hatszáz tagjának alkotásaiból nyílik a hazai kortárs képzőművészeti törekvéseket bemutató reprezentatív tárlat október 7-én a szegedi Reök-palotában. A MAOE fél évtizede azzal a szándékkal hívta életre szalon jellegű tematikus kiállítássorozatát, hogy megmozdítsa a magyar képzőművészszakma szinte egészét. A kiállítássorozat első állomásán, a Fővárosi Nagycirkuszban hasonló formában találkozhatott a közönség a kortárs alkotásokkal, majd a szentendrei MűvészetMalom adott helyet a tárlatoknak.

2017.10.06

„Szabó Magda tudta, hogy mi az irodalom és hogy kicsoda kell legyen az író” – hangsúlyozta Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozatának elnöke az írónő születésének 100. évfordulója alkalmából a Farkasréti temetőben lévő sírjánál rendezett megemlékezésen október 5-én. Szabó Magda sírja védett sír, a virtuális Nemzeti Sírkert része, amelynek síremlékeit a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság védi le 1999 óta. Szabó Magda nyughelye 2002-ben került védettség alá.

2017.10.05

Kazuo Ishiguro angol írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely október 5-én Stockholmban jelentette be döntését. A testület indoklása szerint a japán születésű, 62 éves írónak a díjat nagy érzelmi erejű regényeiért ítélték oda, melyekben feltárta a világgal való kapcsolatunk illuzórikus érzése alatt tátongó szakadékot. Sara Danius, az akadémia titkára Jane Austen és Franz Kafka keverékének nevezte Kazuo Ishiguro stílusát.

2017.10.05

Luther Márton életéről a középkori fametszetek stílusát idéző tízrészes rajzfilmsorozatot készített Richly Zsolt. A Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező új alkotásának képi világába az október 5-ei budai Várnegyed Galériában megnyíló kiállítás enged betekintést. A Luther című animációs sorozat első öt része már megjelent DVD-n, jelenleg a tizedik epizód befejezésénél tartanak, december elejére tehát a teljes produkció elérhetővé válik. Az érdeklődők október végéig nézhetik meg a Várnegyed Galériában a rajzfilmhez kötődő Luther Márton élete álló- és mozgóképeken című kiállítást, amelyet október 5-én a Kossuth-díjas Jankovics Marcell rajzfilmrendező nyit meg.

2017.10.05

Jelentős fauve és avantgárd művek mellett Czóbel Béla és Kontuly Béla egy-egy kiemelkedő alkotása is szerepel a Kieselbach Galéria 56. őszi aukcióján, amelyet október 8-án este tartanak Budapesten, a Marriott Hotelben. A több mint 230 tételt felvonultató aukciós anyagban két jelentős festmény is reprezentálja a magyar Vadak első vonalát: Czigány Dezső Kalapos nő virágos kertben című 1909-ben festett alkotása és Pólya Tibor 1910-ben Párizsban festett Fésülködő akt műteremben című képe.

2017.10.05

A magyar fővárost is érinti Rag ’n’ Bone Man jövő évi európai turnéja. Napjaink egyik legsikeresebb brit pop-soul-blues előadója 2018. május 4-én ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában. A Brit- és Echo-díjas Rag ’n’ Bone Man (polgári nevén Rory Graham) Grande Reserve című koncertsorozata hatalmas sikert hozó idei albuma, a Human dalaira épül, és húsz európai országban lép fel jövő év februárjától májusig.

2017.10.05

Bartók On Rock címmel a világhírű zeneszerző előtt tiszteleg most megjelent koncertlemezén a Mini Acoustic World. Török Ádám két esztendeje működő, vonósnégyessel megtámogatott formációja október 14-én Budakalászon mutatja be az anyagot. A lemezen Bartók művei közül az Este a székelyeknél, az Első román tánc és a Rondók átdolgozásának koncertfelvétele hallható, az anyag bónusz felvétele az Allegro Barbaro, amelyet stúdióban rögzítettek.

2017.10.05

Hét évig tartó felújítási munkálatok után október 3-án megnyitották a berlini Staatsoper Unter den Lindent (Berlini Állami Opera), a német főváros leghíresebb operaházát. A Németország újraegyesítésének évfordulójára időzített díszelőadáson, amelyen jelen volt Frank-Walter Steinmeier államfő és Angela Merkel kancellár is, Robert Schumann Jelenetek Goethe Faustjából című oratóriumát adták elő Daniel Barenboim vezényletével.

2017.10.05

Elsősorban a gyermekes családokat és a megyeszékhely környékieket szólítja meg új, 17:18 nevű bérletsorozatával a Győri Filharmonikus Zenekar, amely idén ünnepli hivatásos zenekarrá válásának ötvenedik évfordulóját. A sorozatban Berkes Kálmán karmester koncertjéből, Bényi Tibor hangversenyéből, Alastair Willis amerikai karmester műsorából és Gérard Korsten programjából szerepelnek művek.

Kuczogi Szilvia irányítja októbertől az Európa Könyvkiadót. Az új igazgató célja, hogy az olvasói elvárásokat szem előtt tartva az Európa Könyvkiadó továbbra is a minőségi ismeretterjesztő és szépirodalom igényes műhelye maradjon.

Négyen jutottak a Bartók Rádióban zajló Mikrofonpróba című műsorvezetői tehetségkutató középdöntőjébe: Fekete Dániel, Fellegi Lénárd, Tóth Endre és Véghelyi Gabriella folytathatja a versengést. A verseny győztesét a hallgatók választják ki, sms-ben lehet majd szavazni a döntő, az október 30-ai élő adás ideje alatt a 06-30-303-0160-as nem emelt díjas telefonszámon.

A januárban újjászervezett Filmarchívum nemzetközi filmfesztiválján, a Budapesti Klasszikus Film Maratonon november 2. és 5. között látható lesz egyebek mellett Zsombolyai János filmje, a Magyar rapszódia – A Queen Budapesten és Török Ferenc alkotása, a Moszkva tér. A játékfilmek mellett ugyanakkor történelmi reklámblokkok és Budapestet ábrázoló archív felvételek is várják az érdeklődőket.

A Szárnyas fejvadász 2049 is díjat kap a novemberi Hollywoodi Filmdíjak átadásán. A november 5-ei gálán Andrew A. Kosove, Broderick Johnson és Cynthia Sikes Yorkin veheti át a produceri díjat a harminc éve készült Szárnyas fejvadász folytatásáért. A sci-fit Denis Villeneuve rendezte, a főszerepeket Ryan Gosling és Harrison Ford alakította.

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című festményciklusának, nem a Mucha család – döntött október 19-én a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, a mű nem Prága tulajdona. De a bíróság szerint Alfons Mucha soha nem volt a festményciklus tulajdonosa, azt azzal a szándékkal festette, hogy Prágának ajándékozza.

Elkészült a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagjainak életművét bemutató weblap, a www.mmakademia.hu. A hiánypótló digitális lexikon 380 akadémikus életét, pályáját és művészetét gazdag fotó- és videótartalommal illusztrálja. A 170 szakértő közreműködésével létrehozott portál mind az élő, mind a néhai, illetve a posztumusz tiszteletbeli tagok életművét feldolgozza.

MMAlogoC_1_ketsoros

A Budafoki Dohnányi Zenekar augusztusban a Zempléni Fesztivál keretében mutatta be legújabb, egész estét show-műsorát. A nagy sikerű bemutató után, 2017. október 8-án a fővárosban, a Papp László Budapest Sportarénában is látható az Abba Symphony című előadás. A jól ismert ABBA-dalok új hangszerelésben, táncosokkal, énekes szólistákkal és egy 150 tagú kórussal kiegészülve szólalnak meg.

Megjelent a csodálatos hangú Lovász Irén Női hang című lemeze, mely a Gyógyító hangok című lemezsorozatának harmadik darabja. Az egész sorozat az archaikus magyar népdalok segítő, gyógyító erejére épül. Alapja, hogy a magyar népköltészetben is vannak olyan szövegek és dallamok, amelyekkel évszázadokon keresztül segítették a testi-lelki egészség megőrzését az emberek, főleg az asszonyok.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma