2018.07.03
Pályázati úton 300 millió forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma azokat a települési önkormányzatokat, amelyek közművelődési intézményt, közösségi színteret működtetnek saját fenntartásban vagy közművelődési megállapodás alapján. A pályázat célja, hogy a közművelődési intézmények, közösségi színterek karbantartását vagy felújítását, műszaki-technikai eszközállományának, berendezési tárgyainak gyarapítását segítse. A vissza nem térítendő költségvetési támogatás megállapítása a települési önkormányzatok által vállalt önrész arányában történt. A támogatás minimális mértéke 100 ezer forint. A keretösszegre összesen 673 pályázat érkezett be, közülük 472 nyert támogatást. A részletes döntési lista INNEN letölthető.
2018.07.02

Mintegy 5,7 millió forint gyűlt össze a Magyar családok a damaszkuszi keresztény gyermekekért elnevezésű akcióban. A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által indított gyűjtés július 1-jén este gálaelőadással zárult a budapesti Turay Ida Színházban. Az összegyűlt összeget átutalják a tábort szervező Naim Gharbinak, a damaszkuszi görögkatolikus patriarchátus parókusának. A magyar családok által felajánlott összeggel a fiatalok nyári táborozását segítik Szíria egy biztonságos zónájában.

2018.07.02

Megkezdődött július 1-jén az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó, a Csiperó Kecskeméten, amelyen 18 ország több mint 25 csoportja, több száz fiatal vesz részt. Az Európa Jövője Egyesület 1990-ben azzal a céllal alakult meg, hogy a kecskeméti gyermekek megismerkedhessenek Európa többi országának fiataljaival. Gyermekcsoportokat hívnak meg, akiket a találkozó keretében egy hétig helyi és környékbeli családok szállásolnak el. A következő évben a külföldi csoportok hívják vendégségbe a vendéglátókat. Az eddigi 14 találkozón több mint 14 ezer gyermeket láttak vendégül Kecskeméten.

2018.07.02

A magyarországi Fluid csapata Seven című alkotásával nyerte meg a 3. Zsolnay Fényfesztivál fényfestőversenyének első díját Pécsett. A második helyezett Kertész Éva lett, harmadikként pedig a mexikói Nullpixel végzett. A közönségdíjat a magyarországi Artcontrols csapata nyerte el. A Zsolnay Street Artist versenyen az utcaszínházi és utcai cirkuszi produkciók versengtek: közülük a közönség az argentin Circo Eguapot választotta győztesnek. Az idei fényfesztiválon több mint 70 ezer látogató vett részt. A fesztivál leginkább magával ragadó látványossága egy hét méter átmérőjű valósághű, ragyogó Hold-installáció volt.

2018.07.02

Öt nap alatt közel 152 ezren vettek részt a 26. Telekom VOLT Fesztiválon a soproni Lővér kempingben június 26. és 30. között. Az Iron Maiden június 28-án lépett fel a nagyszínpadon, akkor mintegy 40 ezren buliztak, továbbá közel teltházas volt a nyitónap, amikor a Depeche Mode koncertezett, illetve a június 30-ai zárónap is. A fesztivál ideje alatt a Csillagok városa nevű projektben ezúttal a Széchenyi téren avattak egy Ef Zámbó István képzőművész által készített, egyedi megformálású széket, amelyet a Linkin Park tavaly elhunyt frontembere, Chester Bennington dedikált. A projekt idén a Depeche Mode székével gazdagodik, amelyet jövőre a június 26. és 29. között megrendezendő fesztiválon helyeznek el a város egyik pontján. A zenei rendezvény az idei évtől minden évben felvállal egy társadalmilag fontos ügyet, idén ez az autizmus volt.

2018.07.02

Glück Orfeo & Euridice című operájával július 1-én este kezdődött és július 5-ig tart a kortárs operák népszerűsítését felvállaló Armel Opera Festival, amelynek helyszíne a budapesti Művészetek Palotája és a bécsi MuTh Színház. A Müpában Svédország, Szerbia és Franciaország társulatainak bemutatóit, a bécsi MuTh-ban pedig Eötvös Péter és Vajda Gergely műveit lehet megtekinteni. A bécsi bemutatókra ingyenes operabuszok szállítják az utasokat Budapestről Bécsbe és vissza július 3-án és 4-én. Az előadásokat július 6-án 11 órakor a Müpa üvegtermében a nemzetközi zsűri értékeli, majd ugyanitt adják át a díjakat is ünnepélyes keretek között.

2018.07.02

Koncertekkel, főzőversennyel, tradicionális magyar ételek és italok bemutatójával, valamint külföldi és magyar előadókkal várja a blues, jazz és rockzene kedvelőit július 2. és 8. között a paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál. A 26. alkalommal megrendezett seregszemle hagyományosan a július 2-ai klubkoncerttel indul, ahol többnyire fiatal helyi előadók, zenekarok is bemutatkozhatnak, július 5-től pedig a hagyományokhoz híven a nemzetközi és magyar fellépőké lesz az ESZI Csarnok nagyszínpada. Idén újdonság lesz július 6-án és 7-én a Jó ebédhez szól a blues! című program, amely déltől a csarnok nyitásáig várja az érdeklődőket. Az ingyenesen látogatható július 8-ai szabadtéri főzőversenyeken pedig szélesebb zenei kínálattal is találkozhat majd a közönség.

2018.07.02

Milos Forman Oscar-díjas cseh származású amerikai filmrendező Egy szöszi szerelme című 1965-ben készült csehszlovák filmjének levetítésével június 30-án Karlovy Varyban megnyílt az 53. nemzetközi filmfesztivál. A kilencnapos rendezvény, amely Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú filmszemléje, az idén Milos Forman életműve előtt tiszteleg. Az ünnepélyes megnyitón Tim Robbins Oscar-díjas amerikai színész, rendező, forgatókönyvíró és zenész, a fesztivál legfőbb sztárvendége a világ filmművészetét gazdagító munkásságáért életműdíjas Kristályglóbuszt kapott. Karlovy Varyban az idén 182 filmet mutatnak be, minden alkotást legalább háromszor fognak levetíteni. A nemzetközi filmszemle díjkiosztó zárógáláját július 7-én tartják. A versenyfilmek kategóriájában 12 alkotás szerepel, a nemzetközi filmfesztiválon lesz Csuja László Virágvölgy című alkotásának világpremierje is.

2018.07.02

Tizenöt ország 160 textilművészének 204 alkotása látható a VI. Textilművészeti Triennálén, amelyet június 30-án délután nyitottak meg a Szombathelyi Képtárban. A triennálé témakiírásának megfelelően a művekben jelen van az „elmozdulás”. A Szombathelyi Képtár földszintjén a triennáléval egy időben megnyílt a Textil szombathelyi útja 1970-2018 című kiállítás is, amely az elmúlt évtizedek biennáléinak és triennáléinak anyagaiból válogat és a szombathelyi gyűjtemény leghíresebb, a kiállításokra legtöbbször kikölcsönzött darabjait mutatja be. A triennálé és a kiállítás is szeptember 2-ig tekinthető meg.

2018.07.01

A 2018-as évet a magyar kormány Semmelweis-emlékévvé nyilvánította abból az alkalomból, hogy idén 200 éve született az anyák megmentője, Semmelweis Ignác. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum legújabb, A szülészet születése című időszaki kiállításával a Semmelweis által megreformált területet és annak történetét, a szülészetet mutatja be. A különleges tárlat 2019 márciusáig látogatható.

2018.07.01

Az idén 55. évadában járó Gyulai Várszínház az elmúlt évek hagyományainak megfelelően összművészeti programsorozatot kínál: a XIV. Shakespeare Fesztivált július 9. és 15. rendezik meg. A fesztivál idén a Hamlet és Társai címet kapta: nemcsak a shakespeare-i remekmű, hanem különböző átiratai, parafrázisai kerülnek a középpontba. A színházi előadások mellett zenei- és irodalmi programokkal, valamint tudományos konferenciával várják a közönséget.

2018.07.01

A Duda Éva Társulat Virtus című előadását varázslatos helyszínen láthatjuk a nyáron. Testközelben a történelmi várral egy hamisítatlan nyáresti szórakozás vár mindenkire, aki ellátogat a Gyulai Várszínházba július 19-én, sok vidámsággal, groteszk tükörrel, akrobatákkal, élőzenével, tűzzsonglőrökkel és sok-sok tánccal!

2018.07.01

Új kiállítás várja júliustól a kortárs képzőművészet iránt érdeklődőket: a III. Modern Kortárs Képzőművészeti Kiállítás Budán című tárlat megnyitója július 6-án 18 órakor lesz a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár VárMező Galériában. A tárlatot Gáspár Imre grafikusművész nyitja meg.

2018.07.01

Felújítják a párizsi Pompidou Központ arculatához szervesen hozzátartozó külső mozgólépcső-hálózatot ősztől. A munkálatok egyéves időtartama alatt a látogatók lifttel közelíthetik meg a felsőbb szinteket – közölte Serge Lasvignes, az egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkező kulturális intézmény igazgatója.

2018.06.30

A londoni British Museum több mint 500 kínai eredetű elefántcsonttárgyat fogadott be gyűjteményébe adományként a néhai Sir Victor Sassoon híres kollekciójából. Az i. e. 2. évezred és a korai 20. század közötti időszakból való kínai faragványok között a buddhizmus és a taoizmus alakjainak szobrai, valamint egyebek között ecsettartók és művészien kidolgozott, kis méretű asztali paravánok sorakoznak.

2018.06.30

Prince 35 lemezét újra megjelenteti a Sony Music. Az amerikai megakiadó a két évvel ezelőtt elhunyt sztárzenész örökségét kezelő Prince Estate-tel állapodott meg. Az újra forgalmazott Prince-lemezek között van többek között a The Gold Experience (1995), az Emancipation (1996), a Rave Un2 The Joy Fantastic (1999), a The Rainbow Children (2001) és a 3121 (2006) is.

2018.06.30

Különleges új kiadvány tiszteleg Jackie Orszáczky (Orszáczky Miklós) életműve előtt. A legendás Syrius együttes egykori tagjának munkásságát egy tizenkét CD-t, a zenész visszaemlékezéseit és számos eddig nem publikált fotót felvonultató album mutatja be. A Jackie Orszaczky című kiadvány 300 számozott példányban jelent meg Novák Emil, az ismert filmrendező, operatőr, fotós szerkesztésében.

2018.06.30

A kínai hatóságok június 27-én bejelentették, hogy maximálják a kínai film- és tévésztárok gázsiját. Az indoklás szerint az ágazatban elharapódzott adócsalással és túlzott pénzhajhászással akarnak leszámolni. Az új rendelkezés szerint a filmek és tévéprogramok színészei legfeljebb a teljes produkciós költség 40 százalékát kaphatják majd meg. A főszereplők gázsija pedig nem haladhatja meg a teljes szereposztás költségének 70 százalékát.

2018.06.30

Emlékérme-kibocsátással tiszteleg a 200 éve született Semmelweis Ignác előtt a Magyar Nemzeti Bank, amely 10 ezer forint névértékű ezüst és 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét ad ki az „anyák megmentője” tiszteletére szervezett ünnepi tudományos ülés keretében június 30-án, a Semmelweis Egyetemen.

2018.06.29

Morbiust, az élő vámpírt alakítja Jared Leto a Sony új Marvel-képregényfilmjében. A The Hollywood Reporter értesülése szerint az Oscar-díjas színész már aláírta szerződését a filmhez. A filmet, amelyben a színész a tudós Michael Morbiust, vagyis Morbiust, az élő vámpírt alakítja, a svéd Daniel Espinosa rendezi Burk Sharpless és Matt Sazama forgatókönyve alapján.

Világsztárok áriaestjeit bemutató koncertfilmekkel várják az operabarátokat a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban csütörtökönként. A vetítéssorozat programjában Anna Netrebko, Jonas Kaufmann, Rolando Villazón, Erwin Schrott és Juszif Ejvazov szerepel. Ezen a héten Anna Netrebko és Juszif Ejvazov a Magyar Állami Operaház zenekara közreműködésével, augusztus 2-án Anna Netrebko, Jonas Kaufmann és Erwin Schrott a Prágai Filmharmonikusok kíséretével hallható. A Belga Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével augusztus 16-án Anna Netrebko és Rolando Villazón párizsi estjét láthatják az érdeklődők, augusztus 30-án Jonas Kaufmann Csillagok alatt című műsorát vetítik a Berlini Állami Rádió Szimfonikus Zenekara közreműködésével.

Fiatal zenészek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra az idei Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon. A felkészülésben segítséget is nyújtanak nekik, hogy a rutinba jobban bele tudjanak illeszkedni. Bálint Gábor szervező arról is beszélt, hogy bár 28 éve klasszikus zenei fesztiválként indultak, a közönségigényeknek megfelelően ma már más zenei stílusok is megjelennek a programban, fellép például a Budapest Bár és a 100 Tagú Cigányzenekar is. A koncerteket július 2-től augusztus 2-ig, hétfői és csütörtöki napokon tartják, a részletes program megtalálható a www.vajdahunyad.hu oldalon.

Kápolnává alakítják annak a zágoni tölgyfának a kiszáradt törzsét, amelyet a hagyomány szerint Mikes Kelemen édesapja ültetett a család portáján. Az egyszerre két ember befogadására alkalmas kápolna kialakítása folyamatban van, erre Mónus Béla magyarországi fafaragóművész kapott megbízást a székelyföldi Zágon polgármesterétől. A művész szeptemberre tervezi a munka átadását. Olyan teret akar kialakítani Mikes Kelemen kiszáradt zágoni tölgyfájának a belsejében, amely a béke és a hűség gondolatát sugallja – mondta az alkotó.

Ismeretterjesztő előadással, középkori viselet- és harci bemutatóval, táncházzal, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences kolostorban és a rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén, július 20. és 22. között. A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János törökök fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

A hely szelleme is hozzátesz a II. András életét felelevenítő Koronázási Szertartásjáték című produkcióhoz – emelte ki Szikora János rendező az M1 aktuális csatorna július 15-ei, délelőtti műsorában. A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen augusztus 18-án és 19-én tartják meg a hatodik Koronázási Szertartásjátékot. A darabot a Vörösmarty Színház igazgatója, Szikora János rendezi. Az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodójának életútját három fontos motívum – az általa kiadott Aranybulla, lánya, Szent Erzsébet élete és felesége, Gertrúd meggyilkolása – mentén igyekszik bemutatni.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

mank-kiallitas

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma