2017.12.31

Herczeg Ferenc Bizánc című történelmi színművét mutatják be február 23-án az Újszínházban, Budapesten. Herczeg Ferenc egyik legtöbbet játszott színművét Gregor Bernadett főszereplésével, Nagy Viktor rendezésében láthatja a közönség. Az Iréne császárnét alakító Gregor Bernadett szerint az általa játszott karakter a színésznők álma, amelyben a női lélek ezer színét lehet megmutatni.

2017.12.31

Újév napján, január 1-jén a Quimby az Akvárium Klubban lép fel Varázszene című műsorával, a Budapest Klezmer Band Palya Beával kiegészülve a Budapest Kongresszusi Központban köszönti 2018-at, a Korai Öröm a Gödörben, a Hot Jazz Band a MOMkultban lesz. Orosz Zoltán harmonikás és barátai január 2-án adnak újévi koncertet a MOMkultban, a Pankastic! a Budapest Jazz Clubban várja utószilveszterre az érdeklődőket, míg az Opus Jazz Clubban a Dés András Quartet játszik.

2017.12.31

Fischer Ádám karmester matinékoncerten mutatja be január 1-jén délután a Müpában Joseph Haydn A teremtés című oratóriumának fiatalabbakhoz szóló változatát, este pedig teljes egészében hallható lesz a mű a milánói Scala Akadémiai Zenekara, a Magyar Rádió Énekkara és neves szólisták közreműködésével. A délutáni matinékoncerten az esti, újévi hangversenyen elhangzó mű leglátványosabb részletei szólalnak meg, amelyeket Fischer Ádám magyarázatai tesznek teljessé.

2017.12.30

Elhunyt Cseh András rajzfilmrendező, a Frakk és a Vackor mesék egyik alkotója – közölte fia december 30-án a 24.hu hírportállal. Cseh András 90 éves volt. A rajzfilmrendező 1946 és 1951 között a Képzőművészeti Főiskolára járt, ahol Szőnyi István tanítványa volt, 1961-től a Pannónia Filmstúdióban mozdulattervezőként, majd operatőrként és rendezőként dolgozott – írta a hírportál.

2017.12.30

A vártnál nagyobb érdeklődés miatt 2018. január 14-éig lesz látogatható a budapesti Titanic-kiállítás. A tárlatot a július 20-ai megnyitó óta több mint 200 ezren látták, ezért az eredetileg kihirdetett december 31-ei időpont helyett két héttel tovább tart nyitva a kiállítás. A mostani, 2300 négyzetméteres kiállítás a korábbi, 2007-es tárlat kibővített változata.

2017.12.30

Negyvenmillió forinttal támogatja pályázati úton az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága 119 kistelepülés kulturális projektjeit. A keretösszegre 1000 fő alatti lélekszámú, hátrányos helyzetű magyarországi települések önkormányzatai pályázhattak kulturális projektek megvalósítása, minőségi kulturális értékekhez való hozzáférés lehetőségének bővítése céljából. A közlemény szerint a felhívásra 319 önkormányzat nyújtott be pályázatot, közülük 119 nyert el 140 ezer forinttól 400 ezer forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást programjai megvalósításához. A nyertesek listája INNEN letölthető.

2017.12.30

Szilveszter napján, december 31-én a Tankcsapda a Barba Negrában lép fel, a Budapest Bár a MOMKultban ad dupla koncertet, az A38 Hajón a Péterfy Bori & Love Band zárja az évet. Duplázik az Amadinda és Presser Gábor a Zeneakadémián (vendég: Szent Efrém Férfikar), a Magashegyi Underground a Kuplungban lép fel, a Fonó Folk Szilveszteren a Magyarpalatkai Banda Kalász Mátéval, az Erdőfű Bede Péterrel és Zimber Ferenccel, valamint a Góbé játszik, az Instantban Random Trip lesz Koszi Jankával, Zentai Márkkal és Columbóval. Az Akvárium Klubban három teremben szolgáltatják a zenét a dj-k, de lemezlovasok lesznek a Symbolban, a Dürer Kertben és a Gödörben is a Depeche Mode Tribute-esten. A Budapest Jazz Clubban Micheller Myrtill és Pintér Tibor duójával, az Elsa Valle y sus Hermanossal, illetve a Balázs Elemér Quartettel lehet búcsúztatni az óévet, a Muzikumban pedig az Ian Siegal Banddel.

2017.12.30

Nyílt nap lesz az Országházban január 6-án, szombaton a Szent Korona visszaszolgáltatásának 40. évfordulója alkalmából. Az érdeklődők 10 és 15 óra között ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A látogatók az Alkotmány utca felől közelíthetik meg az Országházat. A nagy érdeklődésre tekintettel sorban állás várható. A rendezvény alatt – 8 és 16 óra között – a megszokott rendben vezetett Országház-látogató csoportok is indulnak a Látogatóközpontból. Az Országgyűlési Múzeum A magyar törvényhozás ezer éve című állandó kiállítása 9 és 17 óra között tekinthető meg.

2017.12.29

Elhunyt Tarjáni Ferenc kétszeres Liszt-díjas kürtművész, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának szólamvezető kürtművésze, a Magyar Fúvósötös, a Budapesti Kamaraegyüttes, a Tarjáni Kürtkvartett alapító tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Több tucat szóló- és kamaralemez-felvétele jelent meg, lemezei közül kiemelkedik Brahms Kürttriója, amelyet Ránki Dezsővel és Takács-Nagy Gáborral rögzített. A világhírű zenészt 79 évesen, december 27-én érte a halál.

2017.12.29

Strauss, Brahms és Sarasate művei is megszólalnak a 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertjén december 30-án a Budapest Kongresszusi Központban. A Zene-Bor című koncerten a közönséget borkóstoló és néptáncbemutató is várja. A műsor egyik különlegessége, hogy Kodály Zoltánra emlékezve elhangzik a Kállai kettős és az Intermezzo, vendégművészként pedig Kállai Ernő hegedűművész is fellép. A gálakoncerten 114-en lépnek színpadra.

2017.12.29

Magyarországon először vetített dokumentumfilmek közül válogathat a közönség a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon január 23. és 28. között a Cinema City Aréna moziban. A fesztivál programjában a lengyel Anna Zamecka Az én vérem (Komunia) című, a saját kategóriájában az Európai Filmdíjat elnyerő dokumentumfilmje, továbbá két Oscar-jelölt alkotás – a Nem vagyok a rabszolgád (I Am Not Your Negro) és a Hazám, Watani (Watani, My Homeland) –, valamint hét, Európai Filmdíjra jelölt film is szerepel. A rendezvényen a világ csaknem 30 országából 50 alkotás közül válogathat az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt érzékeny néző.

2017.12.29

Demjén Ferenc (vendég: Ákos) december 30-án a Papp László Budapest Sportarénában lép fel, az Irie Maffia és a Mius az Akvárium Klubban, az Elefánt az A38 Hajón, az Óriás a Kuplungban, a Pokolgép a Barba Negrában játszik, előszilvesztert tart Odett a Gödörben, a Hot Jazz Band a MOMkultban, a Borbély Műhely, Kaltenecker Zsolt és Makó Ádám, a Nigun, valamint a Balázs József Trió a Fonóban, a Swing á la Django David Morgannel duplázik a Budapest Jazz Clubban, a Robotban pedig a Fatal Error látható és hallható. A Csík Zenekar a BOK (volt SYMA) csarnokban lép fel különleges sztárvendéggel, Mongólia budapesti nagykövetével.

2017.12.29

Kevesebb, mint két héttel hazai premierjét követően a 2017-es év legnagyobb magyarországi mozibevételét elérő filmje lett a Star Wars: Az utolsó Jedik 823 millió forinttal. A Csillagok háborúja-eposz nyolcadik epizódja az amerikai mozikban is vezeti a bevételi listát, miután a karácsony előtti hétvégén csaknem 69 millió dollárt (mintegy 18,4 milliárd forintot) hozott a filmgyártók becslése szerint.

2017.12.28

Közös dalt írt az új év köszöntésére a Müller Péter Sziámi AndFriends és a Kovács Antal által vezetett Romano Drom. A Boldog új évet! című szám mindkét zenekar stílusát magán viseli, magyarul és cigány nyelven is köszönti az új évet, a zenében is kultúrák találkozásának lehetünk fültanúi. A dal felvételén Müller Péter Sziámi (ének), Kovács Antal (ének, gitár), Kirschner Péter (gitár, perka, vokál), Kovács Máté (dob, cajon, kanna), Winterverber Csaba (basszusgitár) és Bakos Zita (vokál, shaker, csörgő, szintetizátor) hallható. A számhoz készült videó ITT tekinthető meg.

2017.12.28

Négy földrész 15 országának 126 artistaművésze mutatja be produkcióit január 8. és 14. között a Fővárosi Nagycirkuszban a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretében. Az újkori cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját ünneplik Európa-szerte 2018-ban, a nemzetközi rendezvénysorozatot először a budapesti fesztivál köszönti. A fesztivál után a seregszemle legjobb számaiból összeállított új műsorral március 15-ig várja az intézmény a közönséget.

2017.12.28

A 70 éves Horváth Charlie december 29-én ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában (vendég: Leslie Mandoki, Tátrai Tibor és Tóth Vera), a Szabó Balázs Bandája játszik a Müpában, Frenk új lemezét mutatja be az Akvárium Klubban, a Szászcsávási banda, a Besh o droM és az Aurevoir a Fonóban hallható. A Dürer Kertben megrendezik a Fekete Zaj fesztivált, amelyen fellép a VHK, a Volkova Sisters és a Black Nail Cabaret is. Kistehén-előszilveszter lesz az A38 Hajón, a Paddy and the Rats a Barba Negrában, a ColorStar a Gödörben, a Coltrane Legacy a Budapest Jazz Clubban, Sub Bass Monster a Kuplungban, az Esszencia a Zeneakadémián, a Trousers a Robotban, a Fran Palermo a Trafóban zenél.

2017.12.28

Találkozások címmel kilencnapos jubileumi mustrát rendez január 21. és 29. között a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A Small Size Fesztiválon 21. és 23. között 6 éves korig kínálnak előadásokat. Mesék és Opera címmel 24. és 26. között az 5-12 éves korosztálynak készült produkciók láthatók, míg a Platform Shift+ Fesztivál 27. és 29. között a 12+ korosztálynak szóló előadásokat vonultatja fel. A rendezvény célja, hogy bepillantást nyújtson a színház két és fél évtizedes művészeti tevékenységébe, és találkozási lehetőséget teremtsen a művészek, a szakma és a közönség számára.

2017.12.27

A Müpa sajnálattal tájékoztatja a közönséget, hogy Juan Diego Flórez perui tenor betegsége miatt lemondani kényszerült budapesti szereplését, így a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe módosított időpontban, 2017. december 30-án, 19:30 órára meghirdetett áriaest elmarad. A megváltott jegyek 2018. január 31-ig visszaválthatók a Müpa állandó jegypénztáraiban (IX. került, Komor Marcell utca 1; VI. került, Andrássy út 15.) vagy értéküknek megfelelően levásárolhatók a Müpa saját rendezésű produkcióira. Juan Diego Flórez eredetileg december 11-én lépett volna fel a Müpában, de e koncert betegség miatt elmaradt, ekkor tűzték ki a december 30-ai, új időpontot.

2017.12.27

Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjat alapított a Magyar Operatőrök Társasága, a Magyar Operatőrök Iskolája és a Sparks kamera és lámpakölcsönző cég. A díjakat minden év januárjában fogják átadni, odaítélésükről a Lajos Tamás operatőr-producerből, Nagy András operatőrből, Káel Csaba rendezőből és Novák Emil operatőrből, a Magyar Filmakadémia elnökéből álló zsűri dönt. Nevezni most csak diák kategóriában lehet a www.stabiskola.hu oldalon január 13-ig. Az első ünnepélyes díjátadót január 30-án a Pesti Vigadóban tartják, ahol a nyertes diákalkotó kihirdetésén túl életműdíjakat is átadnak.

2017.12.27

A Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató december 29-ei döntőjében tíz produkciót láthatnak a nézők. A négy kategória győztesei mellett a közönség kiválasztja 2017 legjobb produkcióját is. Az ötödik évad befejezéseként a műsor a Kodály-emlékév előtt tiszteleg: a tehetségkutatót Molnár Levente operaénekes és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkciója, az Erdélyi táncok Kodály népdalfeldolgozásaival című előadás zárja.

Török Richárd (1954–1993) szobrászművész emlékkiállítása nyílik január 19-én Budapesten, a Műcsarnokban. Török Richárd művészi pályája során magyar költőkről, írókról, a magyar és az egyetemes kultúrát, történelmet alakító és gazdagító személyiségekről mintázott szobrokat.

Aspektusok (Aspetti) címmel kortárs magyar grafikai és kisplasztikai kiállítás nyílik január 18-án a Római Magyar Akadémia galériájában. A magyar kultúra napja alkalmából nyíló kiállítás 22 magyar kortárs művész csaknem 80 munkáját tárja a római közönség elé a Falconieri-palotában. A február 18-áig megtekinthető tárlatot Simonffy Márta, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének elnöke nyitja meg.

A magyar tervezőgrafika elmúlt két év évben született legsikeresebb alkotásait mutatja be a 20. Országos Tervezőgrafikai Biennále budapesti tárlata, amely január 18-án nyílik a Klebelsberg Kultúrkúriában. A rangos seregszemle összegzi a magyarországi alkotók tervezőgrafikai munkáit különböző műfajokban. A február 8-áig látogatható tárlaton 187 kiállító műve tekinthető meg.

Freddie és zenekara melegíti be a közönséget a világhírű brit soul és R&B énekesnő, Emeli Sandé február 18-ai budapesti koncertje előtt a Papp László Budapest Sportarénában. Fehérvári Gábor Alfréd, vagyis Freddie 2016-ban megnyerte A Dal című versenyt, ezzel ő képviselte Magyarországot a stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválon Pioneer című dalával.

Egy hétig újra láthatóak január 16-ától a cseh koronázási ékszerek. Az értékes történelmi tárgyakat a prágai Hradzsin legdíszesebb termében, az Ulászló teremben tekinthetik meg az érdeklődők. A legféltettebb cseh nemzeti kincsnek számító koronázási ékszereket legutóbb 2013-ban Milos Zeman köztársasági elnök megválasztása alkalmával állították ki, a belépés a hagyományoknak megfelelően ingyenes volt. Most Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulója alkalmából láthatók.

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

sheet-music-1229481_960_720

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma