kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.07.05

Megkezdődött a komáromi múzeum új kiállítóhelyének kialakítása, a hajdani Méntelep főépületébe telepítik a római korral foglalkozó régészek képzésnek egy részét is. Az épület felújítása és korhű helyreállítása után ott lesz látható a Brigetio emlékeit bemutató állandó kiállítás. A múzeum új helyszínén a rekonstrukciót, a hologramot és a 3D technikát alkalmazva mutatják be a római kori katona- és polgárváros életét. A komáromi méntelep eredetileg 12 épületből állt, fénykorában ezernél több embernek biztosított megélhetést.

2019.07.05

A zsidók bibliai ellenségeinek 2016-ban megtalált temetője és annak tíz késő bronzkori és vaskori csontváza arról tanúskodik, hogy a filiszteusok i. e. 12. században érkezhettek Dél-Európából és gyorsan beolvadtak a helyi népességbe. A Bibliában filiszteusoknak nevezett csoport a mai Gázai övezettől északra, a tengerparton és a Júdeai-hegyekig tartó dombos vidéken élt. Egykori településeik emlékét nem csak a Biblia történetei őrzik, például a Sámsont eláruló Delila vagy Góliát, akit Dávid parittyájával legyőzött, hanem számos régészeti lelőhely is.

2019.07.05

A tárgyak között ókori szobrok, vázák, kancsók, tálak vannak, értékük 139 ezer eurót (44,8 millió forintot) tesz ki. A legrégebbi kerámiák az időszámítás előtti 3-4. évezredre vezethetők vissza, és sírrablásokból származnak. A tárgyakat a francia hatóság 2006-ban foglalta le a Charles de Gaulle párizsi repülőtéren. Az eltérő időpontokban érkező csomagok egy francia művészeti galériának voltak címezve. A galériát 2007 júniusában átvizsgálták, és további 335 tárgyat foglaltak le. A kutatóknak több mint 10 évükbe került, mire vizsgálatokkal igazolták a tárgyak eredetiségét, és vissza tudták adni őket Pakisztánnak.

2019.07.04

Nyolc teltházas előadás, világsztárok, és hatalmas kritikai siker. Az istenek alkonya című produkciót követően nem szűnő taps és álló ováció ünnepelte a Budapesti Wagner-napok művészeit a Müpában. A New York Times újságírója már néhány évvel ezelőtt a Bayreuthi Ünnepi Játékok mellé emelte rangban a Budapesti Wagner-napokat, a Telegraph kritikusa pedig szuperlatívuszokban ír a sztárszólisták teljesítményéről és a Müpa akusztikájáról. Jövőre a Wagner-napok a megújult Ring-tetralógiával, A nürnbergi mesterdalnokokkal és Waltraud Meier dalestjével varázsolja majd el a közönséget.

2019.07.04

Yoko Ono kezdeményezésére a békéért szóló csengetéssel nyílik meg csütörtökön a Manchesteri Nemzetközi Fesztivál. Több ezer ember szólaltatja meg a harangját. „Amikor kislány koromban ünnepeltünk, mindig csengettünk. A béke pedig szintén egy ünnep" – fogalmazott a 86 éves tokiói származású művész, aki videokapcsolaton keresztül a kivetítőkről instruálja majd a koncert résztvevőit. A fesztivál helyszíne a manchesteri Cathedral Gardens lesz, amely a Manchester Aréna közelében fekszik, ahol 2017-ben egy öngyilkos merénylő bombát robbantott Ariana Grande koncertje után. A terrortámadásnak 22 halálos áldozata volt.

2019.07.04

Kass János-relikviákkal, levelekkel, bélyegekkel, fotókkal gazdagodott a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, a tárgyakat Sárközi Mátyás író adományozta a közgyűjteménynek. Az Alföldi Galériában július 21-ig látogatható Kass János gyűjteményes kiállítása. Sárközi tizenhárom relikviát adományozott a múzeumnak, közöttük Kass kézzel írott levelét, négy, Kass János által tervezett bélyeget elsőnapos bélyegzéssel ellátott borítékkal, egy lektori véleményt a művész Fejek című sorozatáról, egy karácsonyi képeslapot, amelyet Kass és John Halas közösen készített, valamint két fényképet és Kass gyászjelentését.

2019.07.04

10. alkalommal szervezi meg a hungarikumokat bemutató fesztivált a HÍD Egyesület július 4. és 7. között Nagyszebenben. Az idei rendezvény az Európa Gasztronómiai Régió címet viseli,

2019.07.04

A Vatya-kultúrához köthető, középső bronzkori temetkezési helyet és egy szarmata településrészletet tárnak fel a szakemberek Kecskeméten. Mint kiderült, az itt élők kettős rituáléval temetkeztek, ezt igazolja a területről előkerült mintegy harminc urnatemetkezés és egy zsugorított csontváz, ami jól illeszkedik a temető rendjébe. A most megtalált csontváz alapján megállapítható, hogy a kultúrának az idősebb periódusából származik a fiatal férfi nyughelye, amelyet később megbolygattak, amikor rátemettek egy urnát.

2019.07.04

Szebenyi János 1924-ben született Budapesten, a Zeneművészeti Főiskolán diplomázott, közben már a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának szóló fuvolása volt. Genfben Marcel Moyse, Darmstadtban Severino Gazzelloni mesterkurzusán vett részt, mellette a Magyar Rádió zenekarának, majd az Állami Hangversenyzenekarnak az első fuvolása volt. Összesen 7 önálló lemeze és 6 CD-je jelent meg, munkásságáért Liszt Ferenc-díjban és Bartók-Pásztory-díjban részesült, valamint átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét. A művészt július 16-án helyezik örök nyugalomra a budapesti Belvárosi Szent Mihály-templomban.

2019.07.03

Folytatva a hagyományt, 2019 nyarán is Borszerdákkal színesi programjait a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum. Júliusban minden szerdán más-más tematika szerint szerveznek tárlatvezetést, előadást és koncertet, melyeket közös koccintás kísér 18 és 22 óra között. Mindezt a Magyar Nemzeti Galéria város fölé nyúló gyönyörű panorámateraszain és kupolaterében élvezhetjük, a borok pedig minden szerdán más borászat jóvoltából emelik az est fényét.

2019.07.03

Július 1-től új társulatigazgató áll a Szabadkai Népszínház magyar társulatának élén. Miloš Stanković, a színház igazgatója Körmöci Petronella színésznőt nevezte ki a Magyar Társulat új művészeti vezetőjének. Körmöci Petronella a Színművészeti PH-n végzett, játszik a Tanyaszínház, a Békés Megyei Jókai Színház, az Újvidéki Színház, a Fővárosi Nagycirkusz, a budapesti STB Stúdió, a KPGT, a Kosztolányi Dezsõ Színház, valamint a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház előadásaiban is.

2019.07.03

Július 3-án a székesfehérvári Hiemer-Házban tartják a könyvtárosok éves vándorgyűlésüket. Az idei rendezvényen Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntőt.

2019.07.03

Több mint 22 ezer könnyű- és komolyzenei rendezvényt tartottak tavaly országszerte az Artisjus statisztikái szerint. Az élőben legtöbbször játszott dal a Hungária együttes régi slágere, a Csókkirály volt. A szerzői egyesület a teljes tavalyi koncertjogdíj a komolyzenei és könnyűzenei alkotók számlájára került. Az Artisjus felhasználási csatornánként – rádió, televízió, élőzenés rendezvények, hangfelvételek, online zenehallgatás – méri a zeneművek lejátszását, majd ezek alapján osztja fel a dalszerzők között a korábban beszedett jogdíjakat.

2019.07.03

Szalay-Berzeviczy Attila közgazdász, fotográfus, a Budapesti Értéktőzsde korábbi elnökének 80 képét mutatja be A Nagy Háború százéves nyomában – Szarajevótól Versailles-ig című kiállítás, amely július 5-től látható a szarajevói városházán. A művész 2014-ben indította el centenáriumi projektjét, amelynek részeként fotókat készített az első világháború helyszíneiről. Az elmúlt öt évben 59 országban örökítette meg a legfontosabb állami és helyi megemlékezéseket, katonai temetőket, háborús emlékműveket, valamint a hadijátékokat. A szarajevói kiállításon ezekből a fotókból látható válogatás.

2019.07.03

Az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete, valamint a Fővárosi Nagycirkusz a nyugdíjas artisták támogatására jótékonysági előadást szervez, amelynek július 5-én a Fővárosi Nagycirkusz ad otthont. A műsorban a nagysikerű Repülő cirkusz című produkció lesz látható, melyet áprilisban mutatott be először a társulat.

2019.07.02

Több mint 500 szecessziós tárgyat adományozott saját gyűjteményéből egy német mecénás a wiesbadeni tartományi múzeumnak, amely így a 19. és a 20. század fordulóján feltűnt művészeti irányzat egyik központjának mondhatja magát. A használati tárgyak és műalkotások együttes értéke 41 millió euró. Az egykori műkereskedő több mint 40 év alatt gyűjtötte össze a kollekciót, amelyben egyebek közt Gustave Moreau és Franz von Stuck festményei, Alfons Mucha szobrai, komplett bútorgarnitúrák, üveg- és porcelántárgyak szerepelnek.

2019.07.02

A kínai filmstúdió semmilyen magyarázatot nem adott a változás okáról, de már a sanghaji filmfesztivál ideje alatt komoly kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy The Eight Hundred a kínai filmvásznakra kerülhet. Helyi filmipari bennfentesek körében elterjedt nézet, hogy a 80 millió dolláros költségvetésből készült film megsértette a Kínai Kommunista Párt neves alakjait, mivel a kínai-japán háború egy hősi fejezetét bemutatva a később Tajvanra menekült kínai nacionalistákat, a Kuomintangot állítja a középpontba és nem Mao Ce-tung kommunista erőit.

2019.07.02

Jan Traas mintegy 200 festményt, köztük a világhírű Napraforgót is restaurálta a két világháború között, és csekély hozzáértése okozhatta azt, hogy az alkotás Amszterdamban őrzött példánya jelentősen megfakult. Traas húszévesen került a hágai Mesdag Múzeumba gondnokként, és mivel kevés munka jutott neki, Steenhoff javasolta, hogy képezzék ki reasturátornak, és dolgozzon a van Gogh család képein. A dublírozás és a lakkozás mindennapos gyakorlat volt abban az időben, de Traas beavatkozása a Napraforgók megsérüléséhez vezetett.

2019.07.02

Jan van Huysum holland mester Virágváza című csendéletét először Firenzében állították ki 1824-ben. A németek akkor vitték el, amikor a második világháború idején visszavonultak. Az alkotás 1991-ben, a német újraegyesítés után bukkant fel ismét, de a visszaszerzési kísérletek eddig kudarcba fulladtak. A média szerint jelenleg egy család birtokában van, akik kétmillió eurót kértek a képért, a német hatóságok pedig a 30 évnél régebbi bűntény elévülése miatt nem avatkoztak be.

2019.07.01

A kitüntetéssel az 56 éves brit színész pályafutását ismerik el. A június 27. és július 6. között zajló filmfesztiválon több mint 200 játékfilmet és egészestés dokumentumfilmet mutatnak be, köztük két magyar alkotást: Kárpáti György Mór 1949-ben játszódó Guerilla című történelmi filmjét és Kenyeres Bálint Tegnap című, Észak-Afrikában játszódó drámáját. A Müncheni Filmfesztivál, melyet 1983 óta rendeznek meg évente, a Berlinale után a második legnagyobb német nemzetközi filmmustra.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma