2018.09.14

A Tátika várhoz vezető tematikus túra, valamint a Keszthely vaskori emlékeit bemutató előadás is szerepel a kulturális örökség napjai alkalmából szervezett Zala megyei programok között. A szeptember 15-ei napon Havasi Bálint régész és Szentes Szilárd vezetésével Zalaszántóról indul a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkon át vezető túra. A látogatók bebarangolhatják és megtekinthetik a Tátika vár környékének vaskori emlékeit és megismerhetik a térség csodálatos természeti környezetét.

2018.09.14

A 145 éve született Szergej Rahmanyinov művei állnak az első Orosz Zenei Fesztivál középpontjában, amely Debrecenben és Budapesten várja a közönséget szeptember 29. és október 6. között. A fesztivál számos ritkaságot kínál olyan kiváló művészek koncertjeivel, mint Perényi Miklós, Farkas Gábor, Kolonits Klára, Anatolij Fokanov, Zsoldos Bálint és a moszkvai Rahmanyinov Trió, valamint a fiatal generáció legjobbjai, köztük Balogh Ádám, Razvaljeva Anasztázia és a Kruppa Kvartett.

2018.09.14

Változatos programok, a műemlékeket bemutató séták mellett kiállítások, előadások, koncertek, kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket a kulturális örökség napjai alkalmából Szegeden és Makón. A Szent István téri víztorony már szeptember 14-étől megtekinthető: a mai napig működő műemlékben látható a szikvíz készítését bemutató tárlat, valamint egy fizikatörténeti kiállítás. A Somogyi-könyvtár szervezésében szeptember 15-én és 16-án is tematikus sétákra invitálják a turistákat és a lakóhelyüket jobban megismerni kívánó szegedieket.

2018.09.14

Öt különleges műtárggyal gyarapodott a már 706 Zsolnay-porcelánritkaságból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény. Az új műtárgyak közül kettő különös jelentőséggel bír: az egyik egy Klein Ármin által tervezett virágtartó. A másik egy eozinmázas tál, „ami vélhetően ritka tanúsága annak, hogy milyen utat vett volna a milleniumot követően a Zsolnay gyár”, ha a szecesszió irányába való elmozdulás helyett továbbra is a historizmus ihlette volna porcelánjaikat. A másik három tárgy között szerepel egy 1870-es évekből származó, nagyméretű tál bambuszindás díszítéssel, egy tiger technikával készült sárga csőrös korsó és egy négyfülű váza, amelyen korai, népies jellegű díszítés látható.

2018.09.14

Kecskeméten kulisszajárás, nyílt próbák, jelmezes fotózás, Bácsalmáson és Kiskőrösön tárlatvezetések, Baján pedig épületbejárás és koncert várja az érdeklődőket a szeptember 14-ei hétvégén, a kulturális örökség napjain. Mészár Zsuzsanna, a kecskeméti Katona József Színház művészeti titkára elmondta: A beszélő köntös című musical próbájával, az új évad bemutatóihoz kötődő játékokkal, jelmezes fotózással, valamint megzenésített versek előadásával várják látogatóikat a teátrum szeptember 15-ei nyílt napján.

2018.09.14

Zenészként lép fel Magyarországon jövőre David Duchovny. A kétszeres Golden Globe-díjas amerikai filmsztár 2019. február 11-én a fővárosi MOM Sportban ad koncertet. Az 58 éves művész egy alternatív rockzenekar élén fog színpadra lépni. Az énekes, dalszerző filmes és irodalmi sikerei után néhány év óta a könnyűzenében is tevékeny, és erre a szakma, valamint a közönség egyaránt felfigyelt. David Duchovny a Danubius Music szervezésében érkezik Budapestre.

2018.09.14

Kezdetét veszi szeptember 14-én az első Győri Nép- és Világzenei Fesztivál, amelyen szeptember 16-áig csaknem húsz program várja az érdeklődőket a Dunakapu téren. A program délután zenés mesejátékkal indul: az Apnoé zenekar feldolgozásában lesz látható a Kincskereső kisködmön. A fesztiválon fellép egyebek mellett a Góbé zenekar, az Aurevoir zenekar, a Folk On 45, Szabó Balázs Bandája és a ToSoDa Projekt.

2018.09.13

Sorstársaiért ad jótékonysági koncertet Érdi Tamás szeptember 18-án a Zeneakadémia nagytermében. A zongoraművész és a francia Quatuor Hermés a vak gyermekek támogatását szolgáló „Szól a szív...” Alapítvány megsegítésére lép fel. A koncert első részében a zongoraművész Beethoven, Brahms, Kodály és Schumann műveiből játszik, a kíséretében zenélő francia Quatuor Hermes (Omer Bouchez és Elise Liu – hegedű; Jung-Hszin Csang – brácsa; Anthony Kondo – cselló), amely 2011-ben megnyerte az egyik leghíresebb genfi versenyt, most először lép fel Budapesten.

2018.09.13

Megismerkedhetnek a korabeli zászlós tűzjelzéssel a veszprémi tűztoronyban, az ingyenesen látogatható kiállítóhelyeken pedig tárlatvezetés, valamint ismeretterjesztő előadások, játékok és családi rendezvények várják az érdeklődőket a szeptember 14-ei hétvégén, a kulturális örökség napjai alkalmából. De a Veszprémi Petőfi Színház is megnyitja kapuit a látogatók előtt, akik a kulisszák mögé is betekinthetnek!

2018.09.13

Helyreállítják a szlovákiai füleki vár Bebek-tornya alatt álló ágyúbástyáját. Az építmény új tetőt kap, és jövő nyáron már látogatóközpontként szolgálja a turistákat. Az évtizedek óta romos állapotban lévő bástyán már elkezdték a munkákat: a felújítás során biztosítják a megfelelő statikát, és az 1970-es években véghezvitt szakszerűtlen beavatkozások miatt a fal egy részét lebontják, és mintegy másfél méterrel magasabbra építik.

2018.09.13
„A nagy lipótvárosi nyomozás” címmel mindenki számára nyitott zenés városi játékot indít a Közép-európai Egyetem (CEU) a kulturális örökség napján, szeptember 15-én, szombaton, 15 órakor. A játék résztvevői két-öt fős csapatokban, meghatározott nyomok mentén fedezhetik fel Lipótváros zenei emlékeit, miközben küldetést is teljesítenek: segítenek megtalálni egy eltűnt zenészt, a játékot lezáró esti Fourtuna quartet-koncert egyik kulcsszereplőjét. „A nagy lipótvárosi nyomozáson” való részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhelyek miatt regisztrációköteles: a regisztrációs felület EZEN a linken érhető el. A Közép-európai Egyetem további örökség napi programjairól az esemény Facebook-oldalán, a Kulturális Örökség Napok hivatalos oldalán és az egyetem honlapján találnak bővebb információt az érdeklődők.
2018.09.13

Évtizedeket kellett várnia első szólólemezére, annál gyorsabban, egy évre rá jött a folytatás: Falusi Mariann szeptember 20-án a fővárosi Muzikumban mutatja be friss, Királyok és Királynők című anyagát. „Szerettem volna egy lemezt, amelyen különböző műfajokból világslágereket énekelek. A CD-re felkerült számok egy része ilyen, az eredeti előadók között volt Leonard Cohen, Cher, Cindy Lauper, Bobby Darin vagy Louis Armstrong. Emellett saját, ismert és kevésbé ismert hazai számokból is válogattam, így állt össze a lemez” – árulta el Falusi Mariann.

2018.09.13

A Hortobágyon élő vadlovakról forgat Török Zoltán rendező-producer egész estés természetfilmet Hortobágyi mese címmel, amely a tervek szerint 2020-ban lesz látható. A Hortobágyi mese operatőre Jan Henriksson, vágója Hargittai László, a hangmérnök Várhegyi Rudolf. A Hortobágyon élő vadlovak életét bemutató nagyszabású természetfilm magyar-német-osztrák-svéd koprodukcióban készül. A mozifilm verzió mellett az alkotók egy rövidebb tévéfilmváltozatot is készítenek.

2018.09.13

Épületsétával, valamint demográfiai és statisztikatörténeti előadásokkal várja látogatóit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember 15-én és 16-án a kulturális örökség napjain. A látogatók a nyílt nap ideje alatt a 120 éves épületet bemutató hagyományos épületsétán és ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt. A túrán a hivatal kollégái vizualizációs technikák alkalmazásával teszik még érdekesebbé a nagyközönség számára a statisztikát.

2018.09.13

Három év szünet után jövőre újra Budapesten ad koncertet Eros Ramazzotti. A világhírű olasz popénekes 2019. október 24-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában. A római születésű 54 éves énekes, dalszövegíró új világkörüli turnéjának címe Vita Ce N’é lesz, amely az életre vonatkozó szójáték. Eros Ramazzotti úgy tud az életről és a szerelemről énekelni, hogy az egy pillanatig sem tűnik mesterkéltnek. Az énekes azt vallja, hogy a szeretet, a szerelem és az életigenlés mozgatja a világot és erről szólnak dalai is. Eddig háromszor énekelt Magyarországon, 2009-ben, 2013-ban, majd 2016-ban, mindannyiszor a Papp László Budapest Sportarénában.

2018.09.13

Zenés történelmi játékkal emlékeznek a pákozdi csata 170. évfordulójára az 1848-as ütközet helyszínén és időpontjában. A 70 perces produkciót Koltay Gábor rendezte, a történelmi játék történész szakértője és egyben a zenemű narrátora Hermann Róbert történész lesz, a zenét Koltay Gergely és a Kormorán együttes jegyzi. A szeptember 29-i előadást a Pákozdi Katonai Emlékparkban, az emlékmű körüli domboldalon tartják, megtekintése ingyenes, az előadás élvezhetőségét két nagyméretű kivetítő is biztosítja majd.

2018.09.12

Beethoven műveinek jazzfeldolgozásai után most Bartók-adaptációkból készített lemezt Sárik Péter, az új albumot szeptember 21-én mutatja be triójával a Zeneakadémián. „Bartóknál nagyon adja magát, hogy magyar és a környező országok népzenéjéből dolgozik, ezek a népzenék pedig bennünk vannak” – magyarázta Sárik Péter. „Ha elkezdem dúdolni, mindenki tudja folytatni, plusz a jazz is nagyon passzol a zeneszerzővel” – magyarázta a zongorista.

2018.09.12

Az elmúlt évadból finanszírozási nehézségek miatt elmaradt tervek pótlására törekszik a 2018/19-es évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Tompa Gábor igazgató úgy fogalmazott, hogy az intézmény anyagi helyzetének bizonytalansága miatt az új évad tervét javaslatként kezeli, melyet a jövő évi költségvetés függvényében valósít majd meg a színház. A bemutatók sorát szeptember 28-án az eredetileg márciusra tervezett A velencei kalmár bemutatója nyitja majd, októberben számos fesztiválmeghívásnak tesz eleget a társulat. A színház második bemutatója november elején lesz Under Construction munkacím alatt, amelynek központi témája a felnőtté válás. Az évad második felében mutatják be a Fiatal rendezők című pályázat nyertes produkcióit. Márciusban mutatja be a társulat Henrik Ibsen klasszikusát, a Nórát, az évad végén pedig Frank Wedekind Lulu című drámáját Eszenyi Enikő rendezésében, és elkezdődnek Brecht Kurázsi mamájának próbái is.

2018.09.12

Hatvan dirigens, köztük két magyar vesz részt a II. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterversenyen november 5. és 12. között Budapesten. A versenyre 380 karmester jelentkezett 5 kontinens 33 országából, Kazahsztántól Chilén át Marokkóig a világ szinte minden tájáról. Budapesten az előzetesen kiválasztott 60 legjobb karmester méretteti meg magát, köztük két magyar dirigensnek, Erdélyi Dánielnek és Károlyi Sándornak is szurkolhat a közönség. A díjazott karmesterek a pénzjutalmon kívül fellépési lehetőségekben részesülnek.

2018.09.12

Magyar nyelvű színművészosztálya lesz a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának. Az erről szóló megállapodást az iskola, a Kaposvári Egyetem és a Nemzeti Színház vezető képviselői írták alá a somogyi megyeszékhelyen szeptember 7-én. A tíz féléves képzés a tervek szerint a 2019/2020-as tanévben kezdődik az intézmények együttműködésének eredményeként, a majdani végzősök a Kaposvári Egyetemtől kapnak diplomát. Az oktatás legfeljebb tíz hallgatóval indul, akiket kaposvári tanárok a beregszászi főiskola bázisán, de részben Kaposváron és a Nemzeti Színházban tanítanak.

Újra Magyarországon forgat Fjodor Bondarcsuk orosz filmrendező, aki ezúttal stúdiófelvételeket készít Budapesten. A producer-rendező édesapjához, az Oscar-díjas Szergej Bondarcsukhoz hasonlóan számos történelmi filmet forgatott már, emellett a fellendülő orosz filmipar több kasszasikert hozó alkotása is az ő nevéhez fűződik. Új filmjéről azonban még nem árult el részleteket.

Elhallgatott zenekarok címmel kiadvány jelent meg a ’60-as, ’70-es évek magyar beat- és rock együtteseiről. A kiadvány a zenei anyag mellett tartalmazza az Elhallgatott zenekarok című dokumentumfilmet is, valamint két 73 perces CD-t is, amelyeken a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas és a Liversing számait hallhatja a közönség.

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma