2019.01.06

Nemrég egy olyan iratra bukkantak, mely szerint adományozójuk, a köztiszteletben álló Georges Keller műkereskedő kapcsolatban állt egy francia kollégájával, aki a náci megszállás idején németekkel kereskedett. A francia-svájci-brazil állampolgárságú Keller az ötvenes évek és 1981-ben bekövetkezett halála között 116 műalkotást adományozott a svájci múzeumnak, közöttük Henri Matisse és Salvador Dalí festményeit. Ez nem az első eset, hogy nácik által elrabolt műkincsek kapcsán felmerül a svájci múzeum neve. A Kunstmuseum örökölte a 2014-ben elhunyt Gornelius Gurlitt több száz műkincsből álló gyűjteményét, akinek az apját, Hildebrand Gurlittot a nácik a zsidóktól elrabolt, vagy dekadensnek ítélt képek eladásával bízták meg. Az ügy nagy visszhangot keltett, máig is folyik a kutatás a Gurlitt-örökség tulajdonosai után, és ismét megindult a vita Svájcnak a második világháború idején tanúsított semlegessége kapcsán.

2019.01.06

Ez 7,4 százalékos emelkedést jelent 2017-hez képest. Naponta átlagosan 21 ezer látogatója volt a régészeti parknak. A legnépszerűbb hónap a március volt. 2019-ben minden hónap első vasárnapján ingyen látogatható a Colosseum, ahol jelenleg a felújítás második szakasza zajlik. A projekt során az aréna alatti termek restaurálásával együtt rendbehozzák a műemlék áramellátását is. A munkálatok várhatóan az év végére fejeződnek be, addigra kialakítanak egy látogatóközpontot is a Caelius-domb lábánál.

2019.01.05

A dél-kínai Kuangtung tartomány vizeiben nagy mennyiségű porcelántörmeléket tártak fel. A Hongkongtól 250 kilométerre elterülő területen civilizált város állt, amely égetőkemencékkel rendelkezett. Itt készítették a porcelánt a Szung-dinasztia középső periódusában. A híres Nanao-1, egy ősi kereskedelmi hajó a sziget partjaitól 2 kilométerre süllyedt el mintegy 69 évvel a szökőár előtt. A régészek a roncsról származó több mint 20 ezer antik darabot, köztük porcelánt és bronz érméket tártak fel. A szökőár 1076-ban söpört végig Kína déli partvidékén egy nagyerejű földrengés nyomán, és ez a térség drasztikus kulturális hanyatlását idézhette elő.

2019.01.05

Az épületet, melyben kétezer éve a gladiátorokat képezték ki, nyolc éve egy hatalmas vihar romba döntötte, gigászi munkával újították fel. A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, és konzerválta. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait. Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része.

2019.01.05

Az egri Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Leányka Superior és a soproni Luka Enikő Pincészet 2015-ös Kékfrankos borainak ítélte a 2018-as Magyar Bor Nagydíjat a Magyar Borszakírók Köre. A szakmai szervezet harmadik alkalommal tette közzé azoknak a magyar termelők által készített száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a Super 12 listáját, amelyeket tagjai az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítéltek. A listákon ezúttal összesen tizenegy borvidék képviselteti magát, a legtöbb borral Eger (6), Tokaj (4) és Szekszárd (3), míg a Balatoni borrégióból három borvidék összesen öt bora került a legjobbak közé. A díjakat január 26-án a debreceni Déri Múzeumban adják át.

2019.01.05

7,4 millió látogatót, 2017-hez képest 5,1 százalékkal többet fogadott a Central Park és az Ötödik sugárút sarkán lévő fő épületében, valamint a Manhattanben lévő két másik bemutatótermében együttesen a New York-i Metropolitan Múzeum 2018-ban. A siker a The New York Times című lap elemzése szerint 2018 nagyszerű és nagyszabású kiállításainak köszönhető, köztük a divat és a katolikus vallás közötti kapcsolatokat feltáró vagy a brit David Hockney festő műveinek szentelt tárlatnak. A látogatók 32 százaléka New York-i volt, 34 százalékuk az Egyesült Államok más vidékeiről érkezett, és 34 százalékuk volt külföldi turista. A legtöbb külföldi látogató Kínából érkezett.

2019.01.05

Összesen 129 pályázat érkezett a Pannónia Stúdió által meghirdetett nemzetközi versenyre, amelyben a zeneszerzőknek Mundruczó Kornél Jupiter Holdja című filmjének részletére kellett filmzenét komponálniuk. A versenyre olyan szimfonikus zenekari művekkel lehetett nevezni, amelyek egyedi megoldásokkal ötvözik a szimfonikus zenei megszólalást és a modern elektronikus hangzásokat. Ez alapján az amerikai Michael Simon érdemelte ki a győzelmet és a velejáró 6 ezer euró értékű hangfelvétel-lehetőséget, egy werkfilmet és a Pannonia Composer of 2018 címet. Emellett a nyertes, a második helyezett Kovács Levente és a harmadik Ed Beesley a Magyar Virtuózok felajánlásával részt vehet a 2019 tavaszán megrendezendő Filmzenei Gálaesten, ahol bemutathatják szerzeményeiket a szakmai közönségnek.

2019.01.04

Bulgáriában számos helyszínen több mint 300 projektet szerveznek, köztük fesztiválokat és olyan közösségi alapú projekteket, melyek Plovdiv jellegzetes vonásaival, történelmével és kulturális örökségével kapcsolatos témákra, valamint a város előtt álló kihívásokra épülnek. Matera programja különös figyelmet fordít a társadalmi és kulturális befogadásra, illetve az együttműködésen alapuló innovációra. A program kiemelt része az a kiállítás, amely kortárs szemmel vizsgálja a földalatti építészet történetét, kultúráját, és egy másik, amely a matematikának a művészek munkájára gyakorolt hatását mutatja be a különböző korokban. Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben rendszerint két országnak és városnak ítélik oda, de előfordult már az is, hogy három település osztozott rajta. Az első főváros 1985-ben Athén volt, tavaly a máltai Valletta és a holland Leeuwarden viselte a címet, amelyet magyar város (Pécs) eddig egyszer, 2010-ben.

2019.01.04

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendezőtől, volt országgyűlési képviselőtől, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjától a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában -vesznek búcsút. Kósa Ferenc december 12-én, életének 82. évében hunyt el. A rendezőt az MMA, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti. A filmrendező legjelentősebb munkái között van főiskolai diplomamunkája, az 1956-os eseményeket forradalomnak nevező, ezért évekig betiltott Tízezer nap, amely a legjobb rendezés díját nyerte el az 1967-es cannes-i nemzetközi filmfesztiválon. Fontos filmjei közt tartják számon többek között az Ítélet, a Feldobott kő, a Nincs idő, a Hószakadás, A mérkőzés vagy a József Attila önéletírása alapján készült Öngyilkosság, és A másik ember című műveket. Ellenzéki értelmiségiként Kósa Ferenc részt vett az 1985. évi monori és az 1987 szeptemberi lakiteleki tanácskozáson. 1990-2006 között az MSZP országgyűlési képviselője volt, nevéhez fűződött egyebek mellett a filmtörvény gondozása.

2019.01.04

A szabványok miatt vasbeton vázzal, de minden egyéb tekintetben az eredeti dokumentumok alapján, korhű anyagokból születik újjá az egykori budavári lovarda. A homlokzatépítést római cementtel végezték, a korabelivel azonosak a kovácsoltvas korlátok is, mint ahogy a belső lépcsők fokai is ugyanabból a trieszti karsztból készültek, mint annak idején. A tetőre is ugyanolyan zöld és vörös angol természetes pala került, mint egykoron. A barokkos jegyeket mutató, historizáló építményt Hauszmann Alajos tervezte, 1901-re készült el. Ekkor épült a lovarda mellett a most szintén rekonstruált főőrség és a Stöckl-lépcső is. A második világháborúban mind megsérültek, az ötvenes évektől sorra lebontották őket. Az új liftekkel és a gyalogos útvonalakkal együtt mintegy 6,5 milliárd forintból építik meg újra, 2019 végén adhatják át.

2019.01.04

A német főváros 1961 és 1989 közötti megosztottságának állít emléket a Bernauer Straßénál található legfőbb emlékhely, ahol a berlini fal napjainkban is fennmaradt, eredeti darabjai tekinthetőek meg. A Berlini Fal Alapítvány által fenntartott emlékhelyekhez tartozik továbbá a marienfelde-i menekültközpont, a Günter Litfin egykori őrtorony, valamint 2018 novembere óta East Side Gallery is. Az utóbbi egy szabadtéri kiállítás a berlini fal leghosszabban fennmaradt részén, a világ számos országából származó művészek alkotásai láthatók itt. A emlékhelyeken az elmúlt tíz év alatt több mint nyolcmillió látogatót számláltak.

2019.01.04

A múzeumot 10,2 millió látogató kereste fel tavaly, 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban (8,1 millió). A korábbi rekordot 9,7 millió látogatóval 2012-ben állította fel a párizsi Louvre. Az új rekord az elmúlt két évben végrehajtott bővítési munkáknak köszönhető, és annak, hogy újra talpra állt Párizsban a nemzetközi turizmus, amelyben 30 százalékos csökkenést eredményeztek a korábbi évek terrortámadásai.

2019.01.04

Megnyúzott emberek bőrét viselő papok mutattak be rituálékat Sipe-Totek prehispán istenségnek, akinek az első templomát fedezték fel Mexikó középső részén, Ndachjian-Tehuacan régészeti lelőhelyen. A kutatók két áldozati oltárt, két megnyúzott emberfejet ábrázoló szobrot és egy törzset találtak, ez utóbbi valószínűleg magát a Sipe-Totek (Megnyúzott urunk) néven ismert termékenységistent ábrázolja. A leletre Puebla államban, a popoloka indiánok kultikus központjában bukkantak. Az azték Sipe-Toteket a természet tavaszi megújulása, a termésbetakarítás és az oktli nevű bódító ital isteneként tisztelték szerte a mai Mexikóban és a közép-amerikai földnyelven, emellett az aranyművesek pártfogójának számított. Többnyire lenyúzott emberbőrből készült, hátán fűzővel záródó rövid kabátfélében ábrázolják, könyökétől a feláldozott ember szétterpesztett ujjú karjai lógnak le. Arcán emberbőrből készült maszkot visel, jellemző az ennek révén kirajzolódó kettős száj. A kegyetlen kultusz létezését bizonyító nyomokat másutt is találtak, de a pueblai az első, az istenségnek szentelt komplett templom.

2019.01.04

Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere a 63 éves korában szerdán elhunyt Peter Ogit (Hegedűs Pétert) a magyar alternatív zene egyik legismertebb egyéniségének, az első magyar punkzenekar alapítójának nevezte. Peter Ogi 1977-ben alapította az egykori legendás magyar neoavantgárd/underground/punk zenekart, a Spionst. Később az együttes másik meghatározó tagjával, Molnár Gergely énekessel együtt disszidáltak, és Nyugat-Európában, majd Amerikában próbáltak szerencsét. Ogi dolgozott együtt Malcolm McLarennel, a Sex Pistols egykori menedzserével, Peter Gabriellel, Boy George-dzsal, Kate Bush-sal. New Yorkban két együttest is alapított: a Backlasht és a Central Europe-ot.

2019.01.03

A több mint 2500 éves gőzfürdő a guatemalai Nakum ősi maja város északi részén helyezkedik el, ott, ahol templomok, piramisok és épületek, köztük paloták romjai is megtalálhatóak ugyanabból és későbbi korszakokból. A tudósok szerint a gőzfürdő időszámításunk előtt 700 és 300 között üzemelhetett, ezután teljesen beborította a törmelék. Az ősi maja hitrendszer alapján a gőzfürdőknek feltehetőleg nemcsak gyakorlati szerepük volt, hanem rituális tevékenységekkel is összekapcsolódhattak.

2019.01.03

A magyar hegedűművész-tanárt évtizedes nemzetközi művészeti tevékenysége, valamint a zenei tehetséggondozásban kifejtett erőfeszítései miatt választották a szervezet tiszteletbeli tagjává, olyan legendás zenészek közé, mint Zakhar Bron professzor, Michael Frischenschlager, a Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem nyugalmazott rektora, Konstanty Andrzej Kulka, a varsói Fryderyk Chopin Zeneművészeti Főiskola professzora és Gary Karr nagybőgős.

2019.01.03

A 2019-es év első állatbébije a Nyíregyházi Állatparkban, a Grévy-zebra (Equus grevyi) csikó újév első napján jött világra. A Szilveszternek elnevezett csődör egyelőre anyjával él közösen a Tarzan ösvénye fűtött istállójában.A csikó születésével immár ötfős tenyészcsapat él a Nyíregyházi Állatparkban, amely 2008 óta tartja a különleges zebrafajt. A legnagyobb termetű zebrafaj – egyben a legnagyobb vadon élő lóféle - Jules Grévy (1807-1891) 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta a nevét, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától. A szabad természetben kevesebb mint kétezer egyed él Dél-Etiópia és Kenya területein. A Nyíregyházi Állatparkban a Grévy mellett az alföldi zebra két alfaja, a Böhm- és a Chapman-féle zebra is látható.

2019.01.03

Az AppArt nevű helyen a MáSzínház bemutatta Apák fiai című darabját, amelyben értelmi fogyatékos és ép értelmű színészek játszanak együtt. A MáSzínház előadásaiban ép értelmű és enyhe- illetve középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő színészek egyenrangú partnerként játszanak közösen. Az előadások témái különbözőek, hasonlóságuk abban rejlik, hogy magukban hordozzák a társulat missziójának alapját: egy világban él ép és sérült ember és ebben az egy világban kell megtanulnunk közösen együtt élni.

2019.01.03

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő évadának Keresztény évad a címe. Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója közölte: az évadot Richard Strauss Salome című operájával indítják majd el. A mű magyar jelentősége, hogy Vörös Győző régész egyiptológus tárta fel Machareus várát, a helyet, ahol Heródes Antipas udvarában Keresztelő Szent Jánost lefejezték. Ezt a rekonstruált palotai környezetet a világon először mutatják majd meg az opera díszleteként.

2019.01.03

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkára több mint 4,2 millió forint értékű hangszert ad át a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskolának január 4-én 17 órakor. A fiatalok zenei nevelésének támogatása céljából a kormány Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából meghirdette a Kodály Programot, amelyhez kapcsolódóan, Magyarország 2018. évi központi költségvetéséből 3 milliárd forintot, ebben az évben pedig további 2,5 milliárd forintot fordítanak hangszercserére, valamint a Hangszercsere programmal összefüggő köznevelési művészetoktatási feladatok támogatására. A program segítségével az iskolák lehetőséget kapnak megfelelő hangszer beszerzésére.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma