2018.11.02

A Homo Ludens Project független színházi alkotóközössége november 17-én 19 órakor mutatja be Budapesten a Homo Ludens Project feat. Roskó Gábor: A csillagok szíve című transzparens-játékát, a Patyolat / PRÓBAüzemben (Baross utca 85.). Az felnőtteknek szóló előadás az azonos című, A csillagok szíve afrikai mesegyűjtemény alapján készült, Roskó Gábor Munkácsy-díjas képzőművész ötlete és felkérése kapcsán. A cél a performansz-művészet, a színház, a zene és a képzőművészet összetalálkozása, a határterületek egyensúlyban tartása volt, ahol mégis egy tiszta, egyszerű nyelvezeten tudnak megszólalni az afrikai mesék. Így született meg a transzparens-játék.

2018.11.02

Balaton, Duna, Tisza, Szamos, Dráva és Garam-völgy. Emlékfolyamok címmel folytatódik a KönyvTÁRlat, az Országos Széchényi Könyvtár irodalom- és kultúrtörténeti sorozata. A nyolcadik évadban a nemzeti könyvtár fontos vizeinkhez köthető alkotókat, írókat, költőket és helyszíneket idéz meg neves írók, irodalomtörténészek, zenészek, színészek és előadóművészek segítségével. A sorozat első estjén Ambrus Lajos író és Alexa Károly irodalomtörténész a Balatonhoz köthető írókról és költőkről beszélget november 8-án 17 órától az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében. A rendezvénysorozat az NKA támogatásának köszönhetően ingyenesen látogatható.

2018.11.02

Budapesten, Debrecenben, Pécsen és Szegeden is látható lesz az a huszonkét film, amelyet az idén november 5–11. között zajló Koreai Filmfesztiválon vetítenek. A programok négy szekcióban futnak: az egyik filmes blokk a legújabb koreai filmeket vonultatja fel, a másik Korea nagyhatású filmkészítőit mutatja be. Lesz egy-egy speciális témára összpontosító, és a magyar filmes szakemberek válogatásait tartalmazó szekció is. A fesztivál Ri Csung Tung rendező Murakami Haruki novellájának adaptációjával, a Gyújtogatók című misztikus film vetítésével kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az alkotás az idei cannes-i filmfesztiválon elnyerte az európai filmkritikusok FIPRESCI-díját. Dél-Korea 2018-ban ezt az alkotást nevezi az Oscar-díjra.

2018.11.01

Felújítják a zuglói Róheim-villát, amely három éven belül ismét „régi fényében” lesz látható. Klinghammer István, a Magyar Corvin-lánc Testület főtitkára az M1 aktuális csatorna október 31-ei esti műsorában elmondta: 2016 decemberében döntött a kormány arról, hogy a Corvin-lánc testület tulajdonába kerül a főváros XIV. kerületében a Hermina út 45. szám alatt álló Róheim-villa. Az évek során azonban a villa tetőszerkezete beomlott, így hosszú ideje ázik. Emiatt a villa restaurálása sokba fog kerülni – közölte a főtitkár, hozzátéve: becslések szerint csak a ház felújítása 1-1,5 milliárd forintba kerül, és talán ugyanennyibe kerül majd a belső tér rendbe hozása is.

2018.11.01

Liszt-mozaikok címmel mutatta be tánckoncertjét a Magyar Állami Népi Együttes október 31-én a Müpában. Mihályi Gábor együttesvezető elmondta, hogy a Liszt-mozaikok három tematikai pillérre épül: Liszt, a magyar; Liszt, a pap; valamint Liszt, a virtuóz. Véleménye szerint ezek jellemzik a leginkább Lisztet, miközben óriási komponistaként is sokat jelent a világ számára. Kiemelte: ebben az előadásban a zene, a tánc és az énekhang is ugyanolyan erővel bír.

2018.11.01

A magyar filmet állítja reflektorfénybe az október 31. és november 11. között a Denver Film Society szervezésében zajló 41. Denveri Filmfesztivál, amely tíz magyar mozifilmet és egy rövidfilmet tűz műsorra. A szervezők a világhírű magyar rendező, Mészáros Márta előtt tisztelegnek legutóbbi alkotása, a Törőcsik Mari főszereplésével készült történelmi film, az Aurora Borealis – Északi fény vetítésével. Antal Nimród A Viszkis című alkotása és Gárdos Éva Budapest noir-ja szintén meghívást kapott a rangos amerikai seregszemlére, utóbbit a rendezőnő személyesen mutatja be a filmfesztivál közönségének.

2018.11.01

Koncertekkel, kiállításokkal, színház- és táncművészeti előadásokkal, gyermekprogramokkal, népművészeti rendezvényekkel, tematikus filmnapokkal és közönségtalálkozókkal várja az érdeklődőket a Debreceni őszi fesztivál. A közönség november 7. és 16. között élvezheti többek között a Nagyváradi Állami Filharmónia vendégjátékát, a Csík zenekar koncertjét, a 100 tagú Cigányzenekar 30 fős kamarazenekara és a Sabbathsong Klezmer Band közös koncertjét, a hetven éve alapított Debreceni Lyra Szimfonikus Zenekar Hetvenkedés című jubileumi koncertjét és a Requiem a magyar hősökért című, az I. világháború lezárásának 100. évfordulójára szervezett emlékkoncertet.

2018.11.01

A magyar filmek is bemutatkoznak 2019 tavaszán a Go Short Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon a hollandiai Nijmegenben. A filmfesztivál fókuszában a legjobb frissen forgatott európai rövidfilmek állnak. A 2019-es év tavaszán több mint 300 film lesz látható a programban, amelyet műhely- és panelbeszélgetések, valamint olyan kísérőrendezvények színesítenek, amelyeken kiemelt figyelmet kap Magyarország és a magyar rövidfilm.

2018.10.31

Dvořák Requiemjét adják elő a halottak napja alkalmából a Nemzeti Filharmonikusok november 1-jén Hamar Zsolt vezényletével a Zeneakadémián. Az esten közreműködik Balga Gabriella, Wiedemann Bernadett, Balczó Péter, Kovács István, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba).

2018.10.31

Pesitz Mónika, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának művésze vehette át a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki-gyűrű díjat október 29-én este Szabadkán. A színésznő a Mi történt Baby Jane-nel? című előadásban Jane megformálásáért érdemelte ki a Pataki-gyűrűt. A darab szövegkönyvét Henry Farrell regénye alapján Ernyei Bea és Galambos Péter írta, az előadást Galambos Péter rendezte.

2018.10.31

Jerzy Popiełuszko, a kommunizmus idején vértanúságot szenvedő lengyel pap halála megerősítette a szabadságért, a megfélemlített emberekért, a bebörtönzött áldozatokért és családjaikért küzdők hitét – mondta Tarlós István az 1984-ben meggyilkolt pap életét bemutató kiállítás megnyitóján október 30-án a budapesti Kiscelli Múzeumban. A főpolgármester méltatása szerint a lengyel szolidaritási mozgalom jelképévé vált Jerzy Popiełuszko azt hirdette, hogy „a jóval kell győzedelmeskedni a gonosz felett”.

2018.10.31

Áder János államfő és felesége, Herczegh Anita jelenlétében tartották meg New Yorkban a Magyar Állami Operaház díszelőadását október 30-án este: Erkel Ferenc Bánk bán című operája volt műsoron. A díszbemutatót a Lincoln Központ David H. Koch színházában tartották. A vendégjáték alkalmával tartotta meg az október 23-ai ünnepi megemlékezését Magyarország ENSZ-missziója.

2018.10.31

Elhunyt 63 éves korában Bessenyei István színész, rendező, a Harag György Társulat örökös tagja, volt igazgatója, a Proscenium Alapítvány elnöke – közölte október 30-án az erdélyi színház. A művész október 29-én hunyt el méltósággal viselt súlyos betegség után. Földi maradványait a Szatmárnémeti Északi Színház előcsarnokában ravatalozzák fel november 1-jén, ugyanazon a napon a helyi vasút melletti református temetőben helyezik örök nyugalomra.

2018.10.31

Karl Ove Knausgard lesz a díszvendége a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, amelyet 2019. április 25. és 28. között rendeznek a Millenárison. A norvég író legismertebb műve a Harcom (Min Kamp) című, hat részből álló önéletrajzi regénysorozat, amelynek első három kötete Halál, Szerelem és Játék címmel a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A regényfolyamot, amelyet Knausgard negyvenévesen kezdett el írni, eddig huszonkét nyelvre fordították le. Az oslói Oktober Kiadó tájékoztatása szerint az életrajzi sorozat 2010-ben eladási rekordokat döntött Norvégiában.

2018.10.31

Behemót macska irodalmi alakjára összpontosító tárlatvezetést indít novembertől a moszkvai Bulgakov-múzeum abból az alkalomból, hogy a Mester és Margarita című regény által világhírűvé vált, „gyanús hírű lakásba” egy fekete kandúr költözött. Ezáltal Moszkvában két múzeumi macska él hivatalosan Behemót néven, mindkettő a Bolsaja Szadovaja utca 10. szám alatt, ahol valaha az író lakott. Az első, egy feketeszőrű szibériai-perzsa keverék 2005 óta „dolgozik” a 2004-ben megnyílt, és magánintézményként fenntartott Bulgakov-házban, amelyhez egy színházterem is tartozik. A Moszkva városa által üzemeltetett Bulgakov-múzeumot 2007-ben nyitották meg a Bulgakov-ház tőszomszédságában, abban a „nem is éppen rossz, de gyanús hírben” álló valamikori közös lakásban, amelynek egyik szobájában az író 1921 és 1924 között élt. Ide költöztették most be a rivális macskát.

2018.10.31

Idén három, hazai és külföldi muzsikusok alkotta trió fellépésével tartják november 9-én a Jazzkanizsa harmadik rendezvényét, amelynek helyszíne a klubhangulatú Medgyaszay Ház lesz. Az estet a Nagykanizsán felnőtt zongorista tehetség, Gayer Mátyás nyitja, aki a New York-i dzsesszvilág elitjéhez tartozó Pete Van Nostrand dobossal, illetve Hofecker Mátyás bőgőssel lép fel. Őket Kovács Linda triója követi, aki Fenyvesi Márton gitárossal és a sokoldalúságáról ismert ütőhangszeressel, Dés Andrással játsszik. A harmadik fellépő a zalai születésű, de évtizedek óta New Yorkban élő és számtalan Grammy-díjassal játszó dobos, Németh Ferenc triója lesz, akivel Greg Tardy szaxofonos és Tzumo Áprád zongorista lép színpadra. A nagykanizsai jazzprogramot idén is kiállítás kíséri, a résztvevők az elmúlt évtizedek kanizsai jazzfesztiváljainak plakátjai révén idézhetik fel a nagy múltú koncertsorozat egykori fellépőit.

2018.10.30

Először ad koncertet Budapesten a Pharoah Sanders Quartet. A jazz történetének egyik legegyénibb, legizgalmasabb tenorszaxofonosa és formációja november 1-jén csütörtökön a MoMSportban lép fel. Kvartettjében három másik világsztár játszik: William Henderson zongorázik, Oli Hayhurst nagybőgőzik, Gene Calderazzo pedig dobol. A 78 esztendős, Grammy-díjas Pharoah Sanders a szintén szaxofonos John Coltrane holdudvarának zenészeként vált világszerte ismertté, és mára az improvizáció egyik karizmatikus mesterévé vált. Az amerikai tenorszaxofonos különböző zenei kontextusokban alkotott, köztük volt az R&B, a mainstream és a hard bop, zenéjében megjelent például az afrikai, a japán, az ausztrál kultúra erőteljes hatása.

2018.10.30

A magyar mozikban és televíziós sugárzásban be nem mutatott filmeket lehet megnézni mozivásznon a havonta jelentkező Cinema Niche sorozta keretében. A sorozat ötletgazdáinak – Donáth Péternek és Bognár Péternek – a célja egy olyan közönség kialakítása, amelynek folyamatosan gyűjthetik a világ különböző fesztiváljain bemutatott izgalmas kortárs filmeket, „megkerülhetetlen nagymesterek és egyéni látásmóddal rendelkező új alkotók munkáit”. Olyan filmeket akarnak bemutatni, amelyek moziban hatnak a legjobban, vagyis széles vásznon, jó hangminőséggel és közösségi élményként.

2018.10.30

Mozart klasszikusa, a Figaro házassága lesz az évad első operapremierje a Szegedi Nemzeti Színházban. A darabot Szabó Máté rendezésében november 2-ától láthatja a közönség. „Félelmetes humorral teli kritikája ez a darab a hierarchikus társadalmi rendszernek, amely megmutatja, hogy a magasabb és mélyebb szinteken is emberek vannak, kiszolgáltatva egymásnak, illetve a legnagyobb hatalomnak: a szerelemnek” – nyilatkozta a rendező.

2018.10.30

A magyarországi vidéki helyszínek közül elsőként Szegeden mutatják be fiatal koreográfusok a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával készült produkcióikat. Imre Zoltán, a program névadója Szegeden élt és alkotott 1962-1967-ig, majd 1987-1994-ig mint balettigazgató tért vissza a városba, ahol vezetésével szerveződött önálló tagozattá a Szegedi Balett. A Tisza-parti város közönsége öt alkalommal összesen tíz különböző, a program által támogatott produkcióval találkozhat majd a következő hónapokban. A Szegedi Nemzeti Színházban elsőként október 29-én este Gera Anita társulata, a DanceLab mutatja be Image című darabját, amely a média által sugallt nőideáloknak és a társadalmi konvencióknak való megfelelés kényszerével foglalkozik.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A Rejtett történetek című kiállításához kapcsolódóan a budapesti Műcsarnok átfogó mozdulatművészeti programsorozat indított; ennek keretében mozdulatművészeti napot rendeznek november 13-án. A több hónapos programsorozat mostani állomásán többek között iskolásoknak szóló tánctörténeti előadással várják az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetésen szó lesz a mozdulatművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de önálló művészeti produkciók is szórakoztatják a közönséget. Köztük a sérült és egészséges test problémájáról szóló előadás, valamint egy ötvenfős mozdulatkórus fellépése lesz megtekinthető. A programsorozat következő állomásán, december 11-én az Egy polihisztor öröksége – avagy: Lábán és mi című táncelőadás várja a közönséget.

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

weber_henrik_noi_arckep_400x473_kiemelt3

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

Hamarosan kézbe vehetjük Sarány István Garabonciások című könyvét, amelyet november 16-án 17 órakor mutatnak be Marosvásárhelyen, a Rádió stúdió termében. A könyvbemutató pedig egyben zenés est is: részleteket hallhatunk a Garabonciás – Wandering Magicians Biztató című lemezéről.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma