2018.07.10

Ingmar Bergman Egy nyári éj mosolya című filmjével, valamint a róla szóló Bergman – A Year in a Life című dokumentumfilmmel emlékezik július 14-én, születésének századik évfordulóján a svéd filmrendezőre az Uránia Nemzeti Filmszínház. Az idei Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott Bergman – A Year in a Life című filmet premier előtt láthatja a közönség. A dokumentumfilm Bergman sorsfordító évére, az 1957-es esztendőre koncentrál, hiszen akkor művészetében egy olyan intenzív időszak kezdődött, amelyben sorra születtek a filmművészet legnagyobb klasszikusai között számon tartott alkotásai. A filmben hozzátartozók, munkatársak, kutatók, és a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó próbálja megfejteni ennek az évnek a titkát.

2018.07.10

A székelyföldi Borszék fürdővárosban rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet az a multikulturális művészeti fesztivál, amely július 13. és 15. között zajlik az erdélyi városban. A Borszék Bogrács Fesztivál kínálatában szerepelnek magyar, román, roma néptánc- és népzene műhelyek, lesz hagyományos termékek vására, de ki lehet próbálni a népművészeti foglalkozásokat és a roma mesterségeket is. A történelmi Borszéket megidéző fotókiállítás mellett lesz szabadtéri filmvetítés. A fesztiválon különböző sporttevékenységeket is biztosítanak a szervezők és neves romániai sportolókkal népszerűsítik a testmozgást és az egészséges életmódot.

2018.07.10

Százkilencvenegy filmet neveztek a II. Hét Domb Filmfesztiválra, amelyet szeptember 3. és 9. között rendeznek meg Komlón. A beérkezett filmek közül hat kategóriában 60 alkotás került a versenyprogramba: az animációs, kisfilm, ismeretterjesztő- és természetfilm, valamint dokumentumfilm kategóriáiban szekciónként 10-10 film verseng egymással. A kategóriák első helyezettjei 300 ezer, a második helyezettek 200 ezer, a harmadik helyezettek 100 ezer forintos díjban részesülnek. A fesztivál fődíja 1 millió forint. A külföldi alkotásokat nemzetközi zsűri, a diákkategória alkotásait külön gyermekfilmes zsűri fogja értékelni.

2018.07.09
Látogatócsúcsot hozott az idei Balaton Sound: a vasárnap véget ért zamárdi rendezvény öt napján 165 ezer látogató volt, nyolcezerrel több, mint a 2016-os eddigi rekord. Csaknem hatvan ország fiataljai gyűltek össze július 4. és 8. között a Balaton-parti fesztiválon. A legerősebb nap július 7-e, szombat volt, akkor telt ház volt, 40 ezren voltak kíváncsiak a programokra, amelyeket a nagyszínpadon David Guetta francia dj-producer koncertje zárt.
2018.07.09

A Paul Rudd és Evangeline Lilly főszereplésével készült A Hangya és a Darázs című angol-amerikai akciófilm 76 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban bemutatója hétvégéjén, amellyel a kasszasikerlista élére került. A nemzetközi piacon A Hangya és a Darázs 85 millió dollárt forgalmazott, azaz nyitóbevétele elérte a 161 millió dollárt, azaz szinte behozta a forgatási költségeket (162 millió dollár). A Marvel stúdió által eddig készített 20 film globálisan már 17 milliárd dollár jegybevételt hozott, mind a húsz film a box-office-lista élén nyitott.

2018.07.09

A Recirquel újcirkuszi társulat idén is fellép az Edinburgh Fringe Fesztiválon, amelyen a My Land című új előadását mutatja be 23 alkalommal augusztus 1. és 28. között. Tavaly tíz év után kapott helyet újra magyar társulat az évente mintegy kétmillió érdeklődőt vonzó Edinburgh Fringe Fesztiválon, amelynek négyhetes programjában több mint 300 előadó és csaknem háromezer előadás szerepel a világ minden tájáról.

2018.07.09

Csaknem három évtized után vásárolt újra női alkotótól származó művet a londoni National Gallery. A világhírű intézmény a restaurálást követően, 2019-ben mutatja be Artemisia Gentileschi festményét. A 17. századi itáliai festőnőtől származó alkotásra 3,6 millió fontért tett szert a londoni nemzeti galéria. A londoni National Gallery birtokában lévő 2300 festmény közül mindössze 21 került ki női alkotók keze alól.

2018.07.09

Három koncerttel záruló régi zenei akadémiát rendez július 9-től a Tolna megyei Miszla Art Kulturális Központ, amely augusztusban képzőművészeti alkotóműhelynek is otthont ad. A település barokk kúriájából kialakított kulturális központ már nyolcadik alkalommal rendezi meg a zenei kurzust, amelyen ezúttal húsz magyar, ausztrál, lengyel és svájci növendék vesz részt.

2018.07.09

Ismét Magyarországra érkezik Jordániából a Fountain of Love (Szeretet kútja) nevű kórus, az együttes július 9-én Szegeden, az alsóvárosi ferences templomban, július 11-én Budapesten, a Szent István-bazilikában, majd július 14-én a balatonfőkajári református templomban ad koncertet. A nyolcvantagú Fountain of Love együttest 2002 karácsonyán alapították, tagjai keresztények és muszlimok. Céljuk Krisztus dicsőítése és Szűz Mária méltatása a művészet eszközeivel.

2018.07.09

A magyar autóbuszgyártás történetében meghatározó jelentőségű két Ikarus, a 200-as buszcsalád egyik tagja, egy 260-as és egy Ikarus 415-ös került a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményébe. A 260-as modell a 200-as család egyik meghatározó tagja volt. A most múzeumba került kocsi az első példány ebből az autóbuszcsaládból. A buszok 1971-ben jelentek meg, a sorozatgyártás 1973-ban indult be.

2018.07.09

Életének 82. évében elhunyt Fajó János Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész; a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja – tudatta a szervezet július 9-én az MTI-vel. A közlés szerint Fajó Jánost július 8-án érte a halál. A művész 1964 és 1967 között Kassák Lajos egyetlen növendéke volt. A hatvanas évek közepétől rendszeresen kiállított itthon és külföldön egyaránt.

2018.07.08
Az elmúlt évben rekordszámú, 7,35 millió látogató kereste fel a New York-i Metropolitan Múzeumot – írta július 6-án a The New York Times. A múzeum történetében a tavaly megnyílt Michelangelo: a rajzoló és tervező című tárlat volt a 10. leglátogatottabb kiállítás 702 ezer érdeklődővel. A Michelangelo-kiállítás mellett a legnagyobb közönséget vonzó programok között szerepelt a Cristobal de Villalpando mexikói barokk festőt bemutató tárlat, a David Hockney-kiállítás és a divattal és katolicizmussal foglalkozó Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination című, október 8-ig megtekinthető tárlat.
2018.07.08

A Golden Globe Race egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyen induló Kopár István kilenc hónapon át tartó útjának indulását örökíti majd meg az a forgatás, amely elnyerte a Magyar Média Mecenatúra Program ad hoc támogatását. A Médiatanács döntésével a Mecenatúra Program magyar vonatkozású, váratlanul bekövetkező események azonnali helyszíni forgatási költségeit támogató Escher Károly-pályázatának keretéből 1,29 millió forinttal járult hozzá a forgatáshoz.

2018.07.08

Számos fesztiválszereplés után Budapesten július 12-én a 10 éves Kobuci kertben játszik újra a Frenk zenekar! Az esemény azért is különleges, mert nyolc év után most először – és egyetlen alkalommal – lép színpadra Frenk korábbi zenekarának két énekesnője, Váczi Eszter és Kelemen Angelika. A július 12-ei koncerten a vendég a Bekvart lesz.

2018.07.08

Már fél éve remekel a világ nagy presztizsű rövidfilm fesztiváljain Banner Szűcs Loránd rövidfilmje, a Sandwich. Az alkotás a szeretetről szól, bemutatja a szülői szeretet valódi természetét és feltárja, mi történik, amikor nyitottan fordulunk a gyermekeinkhez. A Sandwich eddig 21 díjat hozott el a különböző megmérettetéseken, legutóbb a New York Film Awards fődíját.

2018.07.08

Öt európai ország nyolc múzeuma, régészeti intézménye – magyar részről a debreceni Déri Múzeum és az MTA BTK Régészeti Intézete – működik együtt egy európai uniós projekt keretében annak érdekében, hogy az európai bronzkori kerámiaművességből nyert inspirációkkal segítsék a modern kori kézművesség újjáélesztését. A több mint 104 ezer euró (mintegy 33 millió forint) költségvetésű együttműködési projekt július 1-jén indult a spanyolországi La Bastida régészeti lelőhely Baráti Köre (ASBA, Totana) vezetésével. A projekt hivatalos megnevezése Crafting Europe in the Bronze Age and Today (CRAFTER). A projekt másfél éven át, 2019 végéig tart.

2018.07.07
Az ünnepi kapavágással megkezdődött július 6-án Varsóban a Lengyel Történelmi Múzeum építése, a rendezvényen Piotr Gliński kulturális miniszter a legnagyobb lengyelországi kulturális kezdeményezésnek nevezte a tervek szerint 2021-ben nyíló intézményt. A múzeum a Visztula bal partján álló 19. század eleji erőd, a Citadella területén épül. Az összességében 44 ezer négyzetméternyi épület a kiállítótermek, a raktárak és pihenőzónák mellett egy 600 férőhelyes audiovizuális és koncertteremmel is rendelkezik majd. A Lengyel Történelmi Múzeum csaknem 500 millió zlotys (mintegy 37 milliárd forintos) beruházásként épül.
2018.07.07

Több magyar alkotás, köztük Bogdán Árpád Gettó Balboa című dokumentumfilmje és Szilágyi Zsófia Egy nap című játékfilmje is szerepel az augusztus 10. és 17. között zajló 24. Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál programjában. Csuja Lászó magyar-katari koprodukcióban készült Kilenc hónap háború és Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmjét is műsorra tűzik. A rövidfilmes versenyprogramba Lang Orsolya Szezon után című alkotását válogatták be. A fesztivál Focus szekciójában Mundruczó Kornél Jupiter holdja és Enyedi Ildikó Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmjét nézheti meg a közönség.

2018.07.07

Nyolc hét alatt 309 művészt utaztat Siófokra a Játékszín. Az idén ötéves teátrum jóvoltából nyolc előadás látható a déli part legnagyobb játszóhelyén olyan sztárokkal, mint Hernádi Judit, Nagy-Kálózy Eszter és Lengyel Tamás. A program július 7-én a Primadonnákkal veszi kezdetét, de a nyár folyamán láthatjuk a Dog Story, a Kölcsönlakás és a Hernádi Pont című műsorokat is.

2018.07.07

Régészeti örökségi tanösvényt avatnak július 7-én a hagyományos Kelta ünnepen a Soproni-hegységben található Várhelyen – tájékoztatott az Archaeolingua Alapítvány. Az 1,8 kilométer hosszú tanösvényen kihelyezett hét darab, háromnyelvű (magyar, német, angol) tábla tudományos igényű, ugyanakkor feliratokkal, képekkel és rajzokkal népszerűsítve ismerteti meg a látogatókat a Soproni-hegység vaskori régészeti tájaival.

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok 15. jubileumi rendezvénysorozat alkalmából hirdettek meg. Pályázni eddig be nem mutatott, Pászti Szabó Zoltán Zengjen a dal című versére komponált kórusművel lehetett. Második helyezést Magyaróvári Viktor, harmadik díjat megosztva Megyeri Krisztina és Szalai Katalin kaptak.

Idén július 21-én este 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, melyre ötszáz vendéget várnak a szervezők az Anna Grand Hotelbe. A Blaha utcában idén is lesz utcabál, újdonságként pedig sétakocsikázásra is lesz lehetőség a bál estéjén. Az est folyamán a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, akik közül a zsűri választja ki a bál szépét és két udvarhölgyét. A bál királynője megújított motívumokkal díszített, egyetlen példányban készülő, Viktória-mintára épülő Royal Garden mintájú Herendi-vázát kap.

Elhunyt 79 éves korában július 19-én Adrian Cronauer, a Jó reggelt, Vietnam! című film főszereplőjének alakját megihlető egykori amerikai pilóta. Adrian Cronauer 1965-től 1966-ig őrmesterként teljesített szolgálatot Vietnamban, az ő nevéhez fűződik az amerikai hadsereg ottani rádiójának életre hívása. Az adásban köszöntőként hangzott el a híressé vált mondat: Jó reggelt, Vietnam!

A román kormány egymilliárd eurót fordít kultúrára a következő években Nagy-Románia megalakulásának századik évfordulója alkalmából – jelentette be Viorica Dancila román miniszterelnök. A kabinet kormányrendeletet fogadott el erről. Dancila elmondta: a román kultúrának sürgősen szüksége van egy több éves finanszírozási tervre, amelynek értelmében, múzeumokat, színházakat, kulturális központokat, könyvtárakat, koncerttermeket korszerűsítenek, valamint az épített és szellemi örökséget helyreállítják és bővítik.

ArTúr néven összművészeti fesztivált tartanak augusztus 7-étől öt napon át Mezőtúron, a rendezvénysorozat zárásaként pedig 12-én megtartják a több ezer embert vonzó Túri Vásárt. A nyitónapon Virágh László mezőtúri festőművész tárlata nyílik a Közösségi Házban, míg a katolikus templomban a hazai zenei élet egyik legtehetségesebb fúvós csapata, az Ewald Rézfúvós Együttes ad koncertet.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma