GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.07

Felháborodást keltett Belgiumban, hogy régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat vonultattak fel egy néhány nappal ezelőtti flandriai karneválon, amely szerepel a szellemi világörökség listáján. A menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül. Az Európai Bizottság szóvivője közölte: „Az ilyen típusú ábrázolás Európa utcáin teljességgel elfogadhatatlan 74 évvel a holokauszt után". A helyi polgármester úgy vélekedett, hogy nem volt szó rossz szándékról a szervezők részéről. Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

2019.03.07

A Békéscsabai Jókai Színház épülete 140 éves, a megnyitó ünnepséget 1879. március 8-án tartották az akkori Vigardában. Az évforduló tiszteletére az intézmény színháztörténeti vetélkedőt hirdet. A kérdésekre itt lehet válaszolni.

2019.03.07

Március 8-án 19.00 órakor nőnapi hangverseny lesz Tapolcán, a Tamási Áron Művelődési Központban, amelyen az Artisjus-díjas magyar énekesnő, dalszerző, Szekeres Adrien, valamint a könnyűzene és az opera világában is elismert énekes, László Boldizsár koncertjét hallhatják.

2019.03.07

Március 11-én 17:00 órakor mutatják be Hamburger Klára Nem pusztán zenész című tanulmánykötetét, amely a szerző Liszt Ferencről szóló írásait gyűjti egybe. Hamburger Klára zenetörténész, a 20. század második felében felvirágzó Liszt-kutatás egyik jelentős és nemzetközileg is elismert alakja. A kötetbemutató helyszíne a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont kamaraterme.

2019.03.07

A Yucatán-félszigeten fekvő maja romvárosban, Chichén Itzában lévő barlangban az azték esőistent, Tlalocot ábrázoló 155 kerámiaüstöt és tömjéntartót, valamint agyagdobozokat és egyéb edényeket találtak. A szinte tökéletes állapotban lévő edények nagyjából i.sz. 1000-ből származhatnak. A barlang nagyjából 2,75 kilométerre fekszik a tollas kígyóisten, Kukulkán piramistemplomától. A romváros területén több kútszerű karsztképződmény (cenote) látható, ám a szakemberek szerint a terület még több, eddig felfedezetlen vízlelőhelyet rejt a piramisok és templomok alatt.

2019.03.06

Március 16-án, szombaton 12 órától tekinthető meg az Örkény Színház új, most készülő produkciójának, M. Gorkij: A mélyben (Éjjeli menedékhely) című darabjának nyílt próbája. Az előadást Ascher Tamás rendezi, a bemutató április 13-án lesz.

2019.03.06

Megerősítette a Nobel Alapítvány, hogy idén nem marad el az irodalmi Nobel-díj odaítélése, az ideivel egy időben ősszel megnevezik a múlt évi díjazottat is, és a zsűri feladatát továbbra is a Svéd Akadémia látja el. A svéd nyelv ápolására 1786-ban alapított akadémia tavaly májusban jelentette be, hogy a testületet megtépázó szexuális zaklatási, összeférhetetlenségi és kiszivárogtatási botrányok nyomán, a munka megbénulása miatt nem neveznek meg irodalmi Nobel-díjast a 2018-as évre. A szervezet azóta rendezte sorait, jó néhány új rendelkezést léptetett életbe. Az irodalmi Nobel-díjat hagyományosan októberben ítélik oda.

2019.03.06

A Vörösmarty tér felújítása miatt idén a Vigadó téren, a Fővám téren, a Deák téren és a Városháza parkban várja a látogatókat kézműves termékekkel, vásári hangulattal és gyerekprogramokkal a Budapesti Tavaszi Vásár és Hagyományőrző Kulturális Fesztivál április 5. és 28. között. A kézművesek pavilonjaiban a látogatók a húsvéti kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományos és dizájntermékekkel találkozhatnak, a vendéglátósoknál pedig a legjobb húsvéti fogásokat lehet majd megkóstolni. A Duna-korzón felállított színpadon különböző koncertekkel, iparművészeti bemutatókkal, népzenei és néptáncműsorokkal készülnek, húsvétkor pedig tojásfestők, tojáspatkolók mutatják be mesterségüket.

2019.03.06

A hagyományos húshagyókeddi máglyagyújtással és a telet jelképező koporsó elégetésével véget ért Mohácson az idei busójárás, amelynek hétvégi fő programjaira több tízezren voltak kíváncsiak. Az eseménysorozat hat napja alatt 35 helyszínen nyolcvan rendezvényt tartottak, a szórakoztatásról 1700 busó és egyéb maskarás gondoskodott, 350 árus, köztük népművészek, iparművészek, kézművesek, vendéglősök kínálták termékeiket.

2019.03.06

A Meztelen Mona Lisaként ismert nagyméretű szénrajzon félmeztelen nő látható, arcán futó mosollyal, ugyanabban a testtartásban, mint a Louvre-ban őrzött híres Leonardo-festményen. Az Orléans-i Henrik, Aumale hercege által megszerzett rajzot a Párizstól északra fekvő kastélyban őrzik. A papírra készült rajzot annak idején vázlatnak tekintették da Vinci egy művéhez, a szentpétervári Ermitázsban őrzött Meztelen Mona Lisához. Később a kor és a nedvesség megrongálta festményt egyszerű műtermi másolatnak fokozták le, a vázlat is erre a sorsra jutott. A reneszánsz mester halálának 500 évfordulója alkalmából 2019-ben Chantilly-ban rendezendő kiállításra készülve a Condé Múzeum 2017-ben első ízben megvizsgáltatta a rajzot a francia múzeumok kutatási és restaurációs központjával. Az elemzéseknek köszönhetően kiderült, hogy a rajz da Vinci műhelyében készült, a mester közreműködése is nagyon valószínű.

2019.03.06

Borgó képzőművész Bolyai pszeudoszféra címmel tegnap nyílt kiállítása március 29-ig látogatható a Pozsonyi Magyar Intézet székházában.

2019.03.05

A világ legrégebbi ismert tetoválókészletét találták meg ausztrál kutatók Tonga egyik szigetén. Egyes részeit valószínűleg emberi csontból készítették. A bonyolult, többszörösen fogazott eszközöket még 1963-ban találták a csendes-óceáni Tonga fő szigetén, a Tongatapu-szigeten. Nemrég végzett szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a fésűszerű eszközök mintegy 2700 évesek, így ezek a legrégebbi ismert, többfogazatú tetováló eszközök Óceániában.

2019.03.05

Büntetik a jövőben azokat a turistákat, akik az olaszországi sziklás liguriai partvidék Cinque Terre Nemzeti Parkjának veszélyes ösvényein strandpapucsban járkálnak. Aki nem a megfelelő cipőben lép az öt települést magába foglaló Cinque Terre területére, 50-2500 eurós (16 000-790 000 forint) büntetéssel számolhat. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy elkerüljék az útviszonyoknak nem megfelelő lábbelik miatti baleseteket. Gyakori ugyanis, hogy a megsérült turistákat költséges mentőakcióval, helikopterrel kell a nemzeti park területéről kimenteni.

2019.03.05

Több mint 30 évvel Jean-Jacques Annaud A rózsa neve című filmjének bemutatása után Umberto Eco bestsellere televíziós sorozatként tér vissza John Turturro főszereplésével. Az olasz-francia-német koprodukció nyolc, egyenként 52 perces epizódból áll. A Gaicomo Battiato rendezte minisorozat hűen követi az 1980-ban megjelent, világszerte 50 millió példányban eladott regény történetét. A középkori kolostorban játszódó produkcióban John Turturro alakítja Baskerville-i Vilmos ferences szerzetest, akit Annaud filmjében Sean Connery játszott.

2019.03.05

Az Alexandriában a 20. század elején felfedezett ókori Kom el-Sugafa katakombáiban a beszivárgó víz miatt végeztek műkincsmegőrzési munkákat. A helyreállítás 2017-ben kezdődött. A munkákat az amerikai nemzetközi fejlesztési hivatal (USAID) 5,7 millió dollárral (1,6 milliárd forinttal) támogatta. A beruházás magában foglalta a javítási költségeket és a minisztériumi alkalmazottak képzését is. Az egyedülálló katakombák az ókori egyiptomi és a görög-római építészeti stílust ötvözik. A több mint 300 múmia sírjául szolgáló temetkezési hely három szintjét a sziklás kőzetbe vájták. Az alsó szintet a közeli mezőgazdasági területről és egy csatornából beszivárgó víz rongálta meg, emellett a szennyvíz is kárt tett benne.

2019.03.05

Az 1868 áprilisában lezajlott makdalai csata után a Robert Napier tábornok vezette győztes angol sereg magával vitte a makdalai könyvtár ősi kéziratainak jelentős részét, továbbá ékszereket és más felbecsülhetetlen értékű kincseket. A csata után II. Tevodrosz etióp császár öngyilkosságot követett el. Az Etiópiából zsákmányolt műkincsek egy részét tavaly a londoni Viktória és Albert Múzeumban állították ki, ami hatalmas felháborodást keltett az afrikai országban. Etiópia számára különösen érzékeny pontot jelent a császár két hajtincse, amelyet a londoni Nemzeti Haditechnikai Múzeum őriz. „Emberi testrészeket mutogatni az interneten és múzeumokban rettentő érzéketlen dolog" – nyilatkozta tavaly az etióp kulturális és idegenforgalmi miniszter.

2019.03.04

Az X - A rendszerből törölve című thriller Hegedűs Bálint és Ujj Mészáros Károly rendező által írt forgatókönyvét is díjazták a hét végén véget ért Fantasporto nemzetközi filmfesztiválon Portugáliában. A film főszereplője Balsai Móni, a további szerepekben Schmied Zoltán, Kulka János, Básti Juli, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán, Molnár Áron, Olasz Renátó és Szabó Győző látható. A thriller, amely a Filmalap támogatásával, a FocusFox Stúdió gyártásában készült, novemberben már elnyerte a 32. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

2019.03.04

Több száz éve elsüllyedt spanyol hajóroncsok lelőhelyéről készítenek világtérképet a spanyol kulturális minisztérium szakemberei. A víz alatti kulturális örökség leltárának nevezett gyűjtemény a történelem legnagyobb kincses térképe is lehet, mivel a spanyol hajók gyakran igen értékes rakományaikkal, arannyal, ezüsttel, drágakövekkel együtt merültek a mélybe.

2019.03.04

Hegedűs Endre, Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész, a nemzetközi és a hazai hangversenyélet ismert szólistája zenekari estet ad március 12-én 19.30-kor a Zeneakadémia Nagytermében. Közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, vezényel: Ménesi Gergely. Műsoron: Chopin: e-moll zongoraverseny, op. 11, Liszt: A-dúr zongoraverseny és Liszt: Les Préludes. További információk itt.

2019.03.04

Megnyitja mintegy 500 kortárs alkotást tartalmazó műgyűjteményét a nyilvánosság előtt az Európai Központi Bank (EKB): tavasztól rendszeres vezetéseket tartanak. A gyűjtemény zöme az EKB 2014-ben megnyitott, kettős toronyépületében kapott helyet Frankfurtban, egy része a banknegyedben bérelt épületekben található. Egy ingyenes applikáció is kapcsolódik a gyűjtemény átláthatóvá tételéhez: ez a műalkotások mellett az 1,3 milliárd euróba (410,4 milliárd forintba) került új épületek építészetét is be fogja mutatni. Az EKB csak kortárs európai műveket gyűjt, a fókuszban az Európai Unió tagállamai állnak. A bank bejárati előcsarnokában minden évben más-más ország alkotásainak szentelnek kiállítást. Az elmúlt évben Észtország, idén Horvátország alkotásai láthatóak.

A Honismereti Szövetség 2007 óta rendszeresen megünnepeli a honismeret napját minden évben március 24-én. Az országos rendezvénynek idén a budapesti Duna Palota ad otthont. Az ünnepi konferencia témája a Honismeret és a Z generáció, az előadók a témához kapcsolódó munkafüzeteket, köteteket, illetve applikációkat mutatják be. A szervezet célja, hogy minél több olyan kiadvány szolgálja a köznevelést és a lokálpatriotizmus kialakítását a fiatalokban, amely az élményalapú pedagógia eszközeivel adja át a magyar hagyománykincset és a helyi értékeket.

Mintegy 143 ezer darab történelmi emléket tártak fel kínai régészek egy Szung-dinasztia korából, a 960 és 1279 közötti időből származó teherszállító hajó roncsai között. A 22,1 méter hosszú és 9,35 méter széles hajóroncsot 2007-ben találták meg a Dél-kínai-tengerben, majd a Kuangtung tartománybeli Jencsiang város Tengeri Selyemút Múzeumába vitték, ahol azóta is az eredeti állapotában, homokra fektetve, és tengervízbe merítve őrzik. A roncsok feltárása most ér az utolsó fázisához. Becslések szerint a roncsok között található relikviák száma a 160 ezret is meghaladhatja. Az eddig feltárt leletek között porcelánból, aranyból, ezüstből, rézből és vasból készült tárgyak, bambuszból és fából készült holmi, illetve növényi és állati maradványok vannak.

Kétévnyi felújítás után szombaton megnyílik a London Greenwich városrészében lévő, 17. századi Old Royal Naval College Festett Csarnoka, melynek falait és mennyezetét az angol művész, James Thornhill díszítette 1707 és 1726 között. Az angol haditengerészeti sikereket, uralkodókat és mitológiai alakokat ábrázoló festményeket megtisztították és restaurálták a 8,5 millió font (hárommilliárd forint) költségű projekt során.

A 250 ezredik látogatóját fogadta csütörtökön a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. A szerencsés látogatót, Felnagy Krisztián matematika-történelem szakos tanárt a városvezető és az igazgató a látogatóközpontba szóló "örökbelépővel" lepte meg, amivel élete végéig térítésmentesen tekintheti meg a kastélyt. A polgármester szerint a vidéki múzeumok, kiállítóhelyek között rendkívül magasnak tekinthető a gyulai Almásy-kastély látogatószáma. Kiemelte: nemrégiben ünnepelték a látogatóközpont megnyitásának harmadik évfordulóját, a vendégek száma évről-évre nő.

David Lowery – The Old Man & The Gun című filmjének vetítésével nyílt meg csütörtökön este a 26. Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában. Az eseményen összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők, a 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli. A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

Ingyenesen látogatható programokkal: koncertekkel, mesejátékkal, vetélkedővel ünnepli szombaton a Bartók rádió névadója, Bartók Béla születésnapját. Lesz filmzene, bemutatkoznak fiatal és világjáró művészeik és jazzkoncertet is hallgathat a közönség.

Bartok_Radio_napja

Orosz és lengyel szerzők darabjaiból játszik Vida Mónika Ruth zongoraművész szombaton este a budai Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Béres József (1920-2006) élettörténetét bemutató sorozatot tűz műsorra szombattól a Duna Televízió Cseppben az élet címmel. A szombat esténként 20 óra 30 perctől látható filmsorozat négy része mintegy tíz évet ölel fel a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig, a Béres Csepp megalkotójának drámai életszakaszára összpontosítva.

Ötven éve rendezték meg a magyarországi művészeti színtér kánonformáló eseménysorozatát, az Iparterv I. (1968) és az Iparterv II. (1969) kiállításokat. Az ötvenedik évforduló alkalmából a Ludwig Múzeum január végétől kiállítással és programsorozattal jelentkezett.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma