NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.09.06
Az építési munkák várhatóan jövő tavaszig tartanak, ezt követően a dekorálás, az oktató és tájékoztató eszközök, a termőtalaj beállítása, a növények és az állatok betelepítése következik. A komplexumot várhatóan 2021-ben adják át a nagyközönségnek. 2017 augusztusában kezdődött az öthektáros Pannon Park és központi építménye, az 1,7 hektáros Biodóm kialakítása. Ez az elmúlt száz év legnagyszabásúbb fejlesztése a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ráadásul a fedett parkként funkcionáló Biodóm rossz idő esetén is programlehetőséget nyújt. Rendkívül jól haladnak az állattartó terek és kifutók kialakítási munkálatai, köztük az édesvízi és tengeri medencék létrehozása: a 2,5 millió literes tengervizes medence Közép-Európa legnagyobbja lesz majd.
2019.09.06

A tavaly elhunyt DJ, Avicii zenéiből rendeznek jótékonysági koncertet december 5-én Stockholmban. A bevételt az öngyilkosságok megelőzésére fordítják: a pénzből az újonnan létrehozott Tim Bergling Alapítvány munkáját támogatják, amely a zenész eredeti nevét viseli. A koncert fellépői között lesz Adam Lambert, Rita Ora, David Guetta és Kygo is.

2019.09.06

Marianne Brandt német fémtervező 1924-ben készített jellegzetes teáskannáiból mindössze nyolc eredeti darab létezik a világon. A berlini Bauhaus Archívum ezek közül hetet gyűjtött össze az Original Bauhaus című tárlatára, amely szeptember 4-én nyílt meg a német fővárosban. A kiállításon több mint ezer híres vagy elfeledett Bauhaus-darabot vehetnek szemügyre a látogatók, és megismerhetik azok történetét. A Bauhaus Archive épületét jelenleg felújítják és kibővítik, ezért a tárlat a Kreuzberg városnegyedben lévő Berlini Galériában kapott helyet.

2019.09.05

Először tártak fel régészek az angol polgárháborút lezáró 1651-es worcesteri csatához kötődő leleteket: puskagolyók, lószerszámok és övcsatok kerültek felszínre a Worcestershire megyei Powickban. A 98 darab leletet egy folyóvölgy mélyén tárták fel, a több évszázad alatt felgyülemlett üledék kiásása után. Ezek alapján az feltételezhető, hogy a csata helyszíne délebbre volt, mint azt eddig gondolták.

2019.09.05

1,3 milliónál is többen voltak kíváncsiak Párizsban az elmúlt öt hónapban a Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájából származó kincsekből összeállított vándorkiállításra. Ez új rekordot jelent a franciaországi időszaki tárlatok látogatottságában. A Tutanhamon, az aranyfáraó kincsei című tárlat világkörüli turnén van, Párizsból novemberben Londonba megy tovább. A kiállításon 150 látható a fáraó sírjában talált tárgyakból, ezek közül 60 először hagyta el Egyiptomot.

2019.09.05

A brazil függetlenség 200. évfordulóján, 2022-ben nyithat újra az egy éve leégett Brazil Nemzeti Múzeum. A gyűjtemény közel fele megsemmisült a tűzben, egy részét máshol tárolták, így az megmenekült. 11 helyreállított tárgyból hétfőn kiállítást nyitottak egy partnerintézményben. A Dél-Amerika legnagyobbjának számító egyiptomi gyűjtemény 200 tárgyát – köztük Amerika legrégebbi emberi csontvázát és combcsontját – sikerült megmenteni. A tüzet egy nem megfelelően üzembe helyezett légkondicionáló okozta.

2019.09.05

Pályatársai köszöntik a Petőfi Irodalmi Múzeumban szeptember 6-án 18.00 órakor Kalász Márton Kossuth-díjas költőt, a Nemzet Művészét. A születésnap alkalmából megjelenő új, Annyi ábrándunk című verseskötetet a szerkesztő, Zsille Gábor méltatja.

2019.09.05

Csukás István mesehőseit ábrázoló, három bélyegképből álló, sorszámozott alkalmi bélyegblokkot bocsátottak forgalomba. A bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei alapján, 60 ezer példányban készült el. A közmédia felkérte Csukás Istvánt, írja meg a zenés bábjáték következő részeit.

2019.09.04

A World Music Charts Europe (WMCE) szeptemberi listáján Lajkó Félix és a lengyel Volosi zenekar CD-je a második, a szerb Boban Markovic Orkestar Mrak című albuma pedig a 6. helyre került – közölte a két lemezt gondozó Fonó Budai Zeneház. A WMCE legfrissebb listáján szintén az élbolyban, a 7. helyen szerepel a Meszecsinka Állj bele a mélybe! című anyaga, amely a Narrator Records/CPL Music kiadásában jelent meg. A WMCE-t 27 ország összesen ötven európai világzenei szakembere állítja össze hónapról hónapra.

2019.09.04

Egy 3,8 millió évvel ezelőtt élt, az australopithecus anamnesis fajhoz tartozó emberelőd csaknem teljes koponyáját tárták fel a kutatók Etiópiában. A fosszília egyedülálló felfedezésnek számít, hiszen a 3 millió évnél korábbi emberelőd-maradványok közül ez az eddig feltárt legteljesebb koponya, amelynek anatómiai sajátosságai segítenek meghatározni a faj jellegzetességeit, ezáltal könnyebben megismerhetők az evolúciós kapcsolatok. Az australopithecus anamensis két lábon járt, de valószínűleg fára is mászott. Masszív felépítésű, hosszúkás arca volt, előreugró állkapoccsal, és a fején csontos „taréj" húzódott, ami erős állkapocsizomról árulkodik. A koponya gazdája a jelek szerint egy folyótorkolathoz közeli száraz bozótosban élt.

2019.09.04

Két évig tartó vita után mindenki számára elfogadható helyet kapott Párizsban a 10 méter magas és 30 tonnás szobor, amely egy tulipáncsokrot tartó kezet ábrázol. Az alkotást a városi művészeti múzeum, a Petit Palais előtti kis parkban állítják fel, nem messze a Champs-Élysées-től. A 67 éves amerikai szobrász a 2015-ben és 2016-ban elkövetett párizsi terrortámadások áldozatainak emlékműveként és az amerikai és francia nép közti barátság szimbólumaként ajánlotta fel a francia fővárosnak a monumentális acél- és bronz köztéri alkotást.

2019.09.04

A Néprajzi Múzeum Kresz Mária születésének századik évfordulóján izgalmas felfedezésre invitálja a közönséget. 100 napon keresztül, napról-napra lehet megismerkedni a különféle kerámiák formájával, funkciójával, díszítésével, használatával. 100 nap, 100 edény, minden napra egy kérdés. Csatlakozni, regisztrálni a 100 nap alatt bármikor lehet, a kérdések visszamenőleg is megválaszolhatók az alábbi linken.

2019.09.04

Az idei mezőnyben egyebek mellett a spanyol Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című önéletrajzi ihletésű filmjére, A kedvenc című brit történelmi drámára, a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című zenés vígjátékra és a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei című brit-amerikai produkcióra szavazhat a közönség. A voksokat a www.europeanfilmawards.eu honlapon lehet leadni október 31-ig. A szavazók között egy utazást is kisorsolnak a 32. Európai Filmdíj átadójára, amelyet december 7-én rendeznek meg Berlinben.

2019.09.03

Feltehetőleg Charles Étienne Gudin tábornok maradványaira bukkantak Oroszországban július elején. A tábornok, akinek a nevét a párizsi Diadalívre is felvésték, 44 éves korában vesztette életét 1812. augusztus 22-én, miután egy ágyúgolyó eltalálta Napóleon francia császár kudarcba fulladt oroszországi hadjáratán. A tábornokot Napóleon ismerte és tisztelte. Halála után Gudin szívét a párizsi Pere Lachaise temetőben helyezték el egy kápolnában. A versailles-i kastélyban mellszobra áll, Párizsban pedig utcát neveztek el róla.

2019.09.03

Három szürkenyakú koronásdaru (Balearica regulorum) született a Nyíregyházi Állatparkban. A jelenleg kéthetes fiókák harminc nap után keltek ki a tojásokból. Az utódok színüket tekintve is jelentősen különböznek a felnőtt állatoktól, homokszínű tollazatuk pihés, fejükön még nincs tollkorona, amelyről a faj a nevét kapta. A szürkenyakú, vagy más néven déli koronásdarvak Kelet- és Dél-Afrika nyílt, szavannás területein őshonosak. Különösen folyók vagy nagyobb állóvizek közelében érzik otthon magukat.

2019.09.03

Exkluzív mozis forgalmazással debütál Martin Scorsese The Irishman című nagy költségvetésű Netflix-filmje, amely csak ezután kerül a streamingszolgáltató kínálatába. A Robert De Niro, Al Pacino és Joe Pesci főszereplésével forgatott, Frank Sheeranról szóló maffiafilmet november 1-től vetítik az észak-amerikai mozikban, és csak november 27-én kerül fel Netflixre. Nagy várakozás övezi a produkciót, ugyanis speciális látványeffektusokkal elérték, hogy egyes jelenetekben De Niro és Pacino és évtizedekkel fiatalabbnak látszik majd. A Netflix tavaly kezdte el saját produkcióit moziban forgalmazni, ősztől bővítéssel készülnek: egy-egy filmet akár négy hétig is vetítenek majd, mielőtt a szolgáltató oldalára kerülnek.

2019.09.03

A 16 ezer éves kőeszközök és állati csonttöredékek betekintést nyújtanak abba, milyen útvonalakon érkezhettek az emberek az új világba. A leleteket Idaho nyugati részén, Cottonwood város közelében, a Salmon folyó mentén lévő Cooper’s Ferry régészeti helyszínen találták. Korukat radiokarbonos kormeghatározással állapították meg. A bizonyítékok alapján a területen 16 600-15 300 éve éltek emberek először, majd mintegy 13 300 évvel ezelőtt többször visszatértek.

2019.09.03

A szeptemnerben induló, Füstbe szállt életek című nemzetközi távoktató program, mely internetről is teljesíthető, akkreditált továbbképzési lehetőséget nyújt általános és középiskolás tanárok számára. A 60 órás távoktató tanfolyam bemutatja a modernkori üldöztetés, az egyedi népirtás legfontosabb európai szakaszait, külön hangsúlyt helyez a magyarországi események jellegzetességeire. Jelentkezési határidő: szeptember 15. Részletek itt.

2019.09.02

Ezeréves adócsalásra derített fényt az a több ezer normann pénzérme, amelyre fémkeresők bukkantak a délnyugat-angliai Somerset grófságban. A pénzérmék egy része II. Harold angol királyt ábrázolja, aki 1066-ban a Normandiai Vilmos ellen vívott hastingsi csatában vesztette életét. Másik részük a trónra lépő győztest, Hódító Vilmost, Anglia első normann királyát ábrázolja. Három érmét hibridként, kétféle érme kombinációjaként azonosítottak. Ez a gyakorlat a pénzverők általi adóelkerülés egyik korai formája volt. Ezeken az érméken a nyelvezet és a rajzok egyaránt utalnak Haroldra és Vilmosra, és könnyen tovább lehetett adni törvényes fizetőeszközként, mivel egy átlag angolszász írástudatlan volt és a királyok képe hasonlított egymásra. Az érmék értéke több millió fontra rúghat, a szakemberek szerint 1067-68-ban elegendőek voltak arra, hogy 500 birkát vegyenek értük.

2019.09.02

James Blunt jövő évi európai turnéján ismét érinti Magyarországot. A brit dalszerző-előadó, akinek új albuma, a Once Upon a Mind idén októberben jelenik meg, 2020. április 1-jén a Papp László Budapest Sportarénában lép fel. A koncertsorozat Birminghamből indul és a londoni Royal Albert Hallban zárul. Az előadó legutóbbi lemezén az elektronika felé kacsingatott, új albuma visszatér a megszokott hangzásához, lesz rajta ballada, popos szám és countrys felvétel is. James Bluntnak a jövő évi lesz a negyedik koncertje Budapesten.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma