2018.11.05

Születésnapja alkalmából barátai, művésztársai köszöntötték a Népművészet Mestere címmel is kitüntetett 80 éves Szabó Kinga keramikusművészt november 4-én délután Budapesten. Szabó Kinga a nemrég fejezett be egy újabb nagy munkát: a Budaörs és Törökbálint határában épülő Tópark lakóparkjában egy háromemeletes épület homlokzatára készített el frízt, amely összesen 85 négyzetméter. Ezen egy hullámzó vízfelületet imitálva különböző színű eozin elemek csillannak meg úgy, mintha egy halraj úszna keresztül a fríz bal alsó sarkából a jobb felsőbe. Szabó Kinga nem maradna ezután sem tétlen, hiszen szeretne egy, a falhoz kapcsolódó szökőkutat is elkészíteni, amelynek a koncepcióját és képét már meg is álmodta. A zártkörű születésnapi köszöntésen jelen volt mások mellett Jankovics Marcell rajzfilmrendező és kultúrtörténész, Bolba Henrik ötvös, képzőművész, Melocco Miklós és Párkányi-Raab Péter szobrászművész, Kecskeméti Kálmán fotó- és képzőművész, Hegedűs Endre és Hegedűs Katica zongoraművészek is.

2018.11.05

Camila Cabello volt a legnagyobb nyertese az MTV Europe zenetévé idei, az észak-spanyolországi Bilbaóban rendezett díjátadójának legnagyobb nyertese. A kubai születésű amerikai énekesnő hat jelöléséből négyet váltott díjra. Havanna című számáért átvette a legjobb dalnak járó elismerést, a rajongók szavazatai alapján Camila Cabello lett a legjobb előadó, és megkapta a legjobb amerikai előadónak járó díjat is.

2018.11.05

A csábítás fegyvere – Divat, stílus és öltözködés száz év magyar festészetében címmel tartanak könyvbemutatót november 5-én Budapesten a Kieselbach Galériában, ahol azonos címmel kiállítás is nyílik sok más mellett Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József és Vaszary János műveiből. A kötet 400 oldalon, több mint 620 színes és fekete-fehér kép segítségével mesél a magyar festészet és a divat kapcsolatáról, a 19. és a 20. század változó nőideáljairól, a magyar származású szépség- és divatikonokról, a leghíresebb divattervezőkről, a tengerész egyenruhában vagy éppen díszmagyarban megjelenő politikusokról, a szocialista divat kétszínű világáról, de leginkább azokról a festőkről és fotósokról, akiknek a pályáján különösen fontos volt saját koruk öltözködési kultúrájának megidézése – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. A kötethez kapcsolódó tárlat kiemelkedő festők alkotásain keresztül mutatja be a divat, az öltözködés és a képzőművészet kapcsolatát.

2018.11.05

Friedmann Endre fotográfusra, az MTI örökös tudósítójára emlékeznek pályatársai és egykori kollégái november 5-én a Capa Központban. A vendégeket az eseményen Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezetője és Cseke Csilla, az MTI Fotószerkesztőségének vezetője, az emlékezés kezdeményezője köszönti, majd vetítéssel egybekötve idézi fel a július 15-én elhunyt Friedmann Endre alakját és életművét Benkő Imre és Czimbal Gyula, az MTI volt és jelenlegi fotográfusa, valamint Kincses Károly fotómuzeológus – közölték a szervezők az MTI-vel.

2018.11.05

Idén, nemzeti zeneszerzőnk születésnapján ismét a Gyulai Vigadó ad otthont az Erkel Ferenc tiszteletére rendezett koncertnek. Erkel Ferenc születésének 208. évfordulóján, november 7-én 18 órakor a Gyulai Vigadóban lesz oratórikus est. Két nagyszabású művel a kiváló, ugyancsak 1893-ban elhunyt zeneszerző kortárs Beliczay Gyulának is emléket állítanak a szervezők, az Erkel Ferenc Társaság és Gyula Város Önkormányzata. A koncert szoprán szólóját idén is Schnöller Szabina svájci-magyar szoprán énekesnő énekli, aki állandó vendégművésze az Erkel szülővárosában megrendezett emlékkoncerteknek.

2018.11.05

A tokiói Vaszeda Egyetemnek adományozza regényei kéziratát és több mint 10 ezer bakelitből álló hanglemezgyűjteményét Murakami Haruki japán író. A 69 éves, többnyire az Egyesült Államokban élő szerzőt régóta az irodalmi Nobel-díj esélyesei között tartják számon, regényeit és novellásköteteit több mint 50 nyelvre fordították le, számos művét állították színpadra és vitték filmre.

2018.11.05

Debussy-Ravel-maratont rendez a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa 2019 februárjában, a fellépők között az Amadinda Ütőegyüttes, a MÁV Szimfonikusok, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Pannon Filharmonikusok és a Concerto Budapest is szerepel. A BFZ és a Müpa közös, immár tizenkettedik maratonja Csajkovszkij, Bach, Beethoven, Bartók, Mozart, Schubert, Dvorák, Sztravinszkij, Mendelssohn és Schumann, Brahms, legutóbb pedig Leonard Bernstein­ után Debussy és Ravel zenéjét ünnepli.

2018.11.04

Születésének 110. évfordulója alkalmából felavatták Wass Albert mellszobrát, Babusa János szobrászművész alkotását szombaton a Pest megyei Aszódon. A Válaszúton született Wass Albertnek eddig mintegy 230 helyen állítottak emléket szobor vagy dombormű formájában Székelyudvarhelytől Zentáig, Bohnyádtól Kaposvárig.

2018.11.04

Interaktív, az erdélyi kastélyokat, kúriákat népszerűsítő játékokat mutattak be szombaton pedagógusoknak Kolozsváron a Kastély Erdélyben program fejlesztői, amelyek egy eltűnt kor világát igyekeznek megismertetni a gyerekekkel. Az egyik játékkal az épített kincseket vaktérképen lehet megkeresni, a másikkal a különböző társadalmi rétegek és történelmi korok öltözködésével ismerkedhetnek: a kisebbek képek, a nagyobbak leírás alapján állíthatják össze, mit viselt egy erdélyi nemes, polgár vagy paraszt, milyen ételeket ettek, azokat mivel fűszerezték, milyen eszközöket használtak. Az élményalapú tanulást kínáló játékokat a szervezők a Kastély Erdélyben program rendezvényein kívül az iskolákban is ismertté szeretnék tenni.

2018.11.04

A Kerekes Band elmúlt évtizedeit bemutató könyv jelenik meg Kábé23 címmel, amelyet a november 30-ai koncert előtt ismerhet meg a közönség a budapesti Akvárium Klubban. A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. A kötetben a zenekar tagjai elmesélik, hogyan is járták végig a zenei színtér rögös útját, valamint olyan ismert emberek is nyilatkoznak, mint drMáriás, Sebő Ferenc és Berecz István. Az interjúkat Nuszbaum Tibor és Vass Norbert, a történeteket és legendákat Csarnó Ákos, Csepregi János és Fehér Viktor jegyzi. A NOW Books & Music gondozásában megjelenő könyv mellé letölthető válogatáslemez is kerül.

2018.11.04

Karl Ove Knausgård norvég író lesz a 2019. április 25. és 28. között megrendezendő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége. A hírt az író magyarországi kiadója, a Magvető jelentette be. Bár Knausgård már első regényével elnyerte a Norvég Kritikusok Irodalmi Díját (a díj történetében még nem volt rá példa, hogy elsőkönyves író művét ismerték volna el), és 2004-ben megjelent, második regényével is számos kitüntetést kapott, ismert íróvá csak a Min Kamp (Harcom) című, hatkötetes, több mint 3500 oldalas önéletrajzi regénysorozatával vált. Ennek első három kötete már magyarul is olvasható, a negyedik a könyvfesztiválra fog megjelenni.

2018.11.04

Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico bibliai témájú művei láthatóak a Várostörténeti Múzeum legújabb kiállításán. A Kesauri-gyűjteményből származó eredeti alkotások a 20. század első évtizedeinek lenyűgöző és szürreálisan álomszerű képeit idézik fel. A tárlat Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico csaknem száz bibliai témájú művét vonultatja fel hét tematikus részre tagolva. A 2019. január 30-ig látható kollekciót korábban Lengyelországban, Lettországban és Litvániában láthatta a közönség.

2018.11.04

A koncertek mellett bábelőadás, lovagi párviadal és divatbemutató is szerepel a Középkori összművészeti találkozó programjában november 10-én a Fonó Budai Zeneházban. Fellép a Sub Rosa zenekar, a Sárkánykönny, a Hollóének Hungarica Régizene Együttes, a Szelindek, az Anno Musica és a Bordó Sárkány Régizene Rend. Délután nyílik Both Theodóra festőművész kiállítása, majd Fekete Dávid bábművész előadása szórakoztatja a gyerekeket.

2018.11.03

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg december 6. és 8. között a Boogiefeszt – Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivált, amelyre a magyar fellépők mellett Hollandiából, Németországból és Franciaországból érkeznek művészek. Az 1930-as és 1940-es évek Amerikájának vidám zenei stílusát népszerűsítő program december 6-án ingyenes koncerttel kezdődik a győri Árkádban Boogie Christmas címmel, ahol fellép a holland Eric-Jan Overbeek, a Dániel Balázs Boogie Woogie Trió, Pleszkán Écska énekesnő, valamint két francia táncospár, Ludovic Chanton, Stacy Aurel, Jérémy Chanton és Mélanie Deniau.

2018.11.03

Cziffra György zongoraművész születésnapján, november 5-én emlékkoncerttel kezdődik el a Cziffra Fesztivált megelőző programsorozat az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban. A koncerten Liszt- és Puccini-dalok, Chopin g-moll cselló-zongora szonátája és Rahmanyinov Vocalise című műve hangzik el Horti Lilla énekművész és Devich Gergely gordonkaművész előadásában.

2018.11.03

A Fidelióban, egyetlen orerájában Beethoven a szabadság, a házastársi hűség és az önfeláldozás eszméjét fogalmazza meg. A művet november 3-án láthatjuk a Müpa hangversenytermében Gábor Sylvie rendezésében. Leonora szerepét Szabóki Tünde, Don Pizarrót Cser Krisztián alakítja. Az előadást vetítés kíséri.

2018.11.03

Háromszáz animációs rövidfilmet és tíz egészestés filmet vetítenek az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon november 28-tól december 2-ig az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A seregszemlét a Kirikou figuráját megalkotó Michel Ocelot francia rendező nyitja meg, akinek legújabb, a századfordulós francia művészvilág karikatúráját bemutató munkáját is láthatja a magyar közönség. Az Anilogue fókuszában idén Olaszország, Horvátország és Szlovénia áll.

2018.11.03

Varázslatos téli mesét kelt életre a Recirquel Újcirkusz Társulat Kristály című produkciója december 8. és 31. között a Müpa Sátorban. A hagyományostól eltérő, kör alakú játéktérről eltűnnek a székek, így a közönség is a produkció szerves részévé válik. A különleges színpadképnek köszönhetően az artisták sokszor karnyújtásnyira suhannak el a nézők feje felett. A társulat ez alkalommal is külföldi és hazai vendégművészekkel, köztük Magyarország legbravúrosabb hiphop táncosaival lép fel.

2018.11.02

A II. Nemzetközi Doráti Antal Karmesterverseny november 5-én kezdődik, amelyre Marokkótól Kazahsztánon át Chiléig a világ harminchárom országából 380 karmester jelentkezett. Az előzetesen kiválasztott hatvan dirigens november 5. és 8. között méretteti meg magát, a következő fordulóba tízen jutnak tovább. A középdöntős karmestereknek Eötvös Péter zeneszerző tart workshopot. A döntőben a szakmai zsűri által kiválasztott három legjobb versenyző vesz részt a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A zsűri elnöke Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek főigazgatója. A nemzetközi versenysorozatot lezáró gálakoncertet november 12-én a Pesti Vigadóban rendezik.

2018.11.02

„Emlékek helyett neked is mobiltelefonod van?” Ezt a provokatív kérdést is boncolgatja majd Teszári Nóra televíziós újságíró, műsorvezető és Légrádi Gergely író a Magvető Caféban november 6-án, 18 órakor kezdődő beszélgetésen, melynek kiindulópontja a szerző legújabb, októberben megjelent Nélkülem című regénye. A beszélgetés során szó esik a könyvről és a szövegben felvetett kérdésekről. Gondolkodunk tudatosan az életünkről? Megéljük a pillanatokat vagy sodródunk a mindennapokkal? Miből lesz emlék? Felül tudjuk írni a múltunkat a jelenünkkel? A beszélgetést Szilasi Dávid, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzős zongora szakos hallgatója, a Virtuózok első évadának döntőse kíséri zongorajátékával. Az ingyenes program végén az író dedikálja a kötetet.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A Rejtett történetek című kiállításához kapcsolódóan a budapesti Műcsarnok átfogó mozdulatművészeti programsorozat indított; ennek keretében mozdulatművészeti napot rendeznek november 13-án. A több hónapos programsorozat mostani állomásán többek között iskolásoknak szóló tánctörténeti előadással várják az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetésen szó lesz a mozdulatművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de önálló művészeti produkciók is szórakoztatják a közönséget. Köztük a sérült és egészséges test problémájáról szóló előadás, valamint egy ötvenfős mozdulatkórus fellépése lesz megtekinthető. A programsorozat következő állomásán, december 11-én az Egy polihisztor öröksége – avagy: Lábán és mi című táncelőadás várja a közönséget.

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

weber_henrik_noi_arckep_400x473_kiemelt3

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

Hamarosan kézbe vehetjük Sarány István Garabonciások című könyvét, amelyet november 16-án 17 órakor mutatnak be Marosvásárhelyen, a Rádió stúdió termében. A könyvbemutató pedig egyben zenés est is: részleteket hallhatunk a Garabonciás – Wandering Magicians Biztató című lemezéről.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma