2018.07.12

Három kőszínházban mutatja be Huszka Jenő Mária főhadnagy című operettjét a Budapesti Operettszínház és a Magyar Zenés Színház az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója jegyében. „Az együttműködési megállapodás alapján jövő márciusban a Békéscsabai Jókai Színházban, 2019 szeptemberében a Veszprémi Petőfi Színházban, 2020 márciusában pedig a Budapesti Operettszínházban adjuk elő a darabot” – mondta Bozsó József, a Magyar Zenés Színház igazgatója az M1 aktuális csatorna július 12-ei délelőtti műsorában.

2018.07.12

Magyar kézműves mesterek is részt vesznek azon a nemzetközi népművészeti vásáron, amelyet 50 ország 150 kézműves alkotójának részvételével rendeznek meg az Egyesült Államokban. A Santa Fében július 13-tól 15-ig megrendezett International Folk Art Market elnevezésű népművészeti fesztiválon és vásáron a 150 kézműves közül csupán nyolc érkezik Európából, és a rendezvény 15 éves története alatt is csupán egyetlen magyar, Sütő Levente bútorfestő-asztalos és fafaragó mester vett részt eddig az új-mexikói bemutatón. Idén viszont Borsos Gyula fazekas, Paál Sándor tűzzománckészítő, Szűcs Imre fazekas és Zsigmond Zsuzsa kéziszövő is részt vesz a vásáron.

2018.07.12

Múzeummá változtatják azt a thaiföldi barlangot, amelyben több mint két hétre bennrekedt 12 gyerek és az edzőjük. „A barlangból élő múzeum lesz, amely bemutatja, hogyan zajlott a mentés. Felállítunk egy interaktív adatbázist, a hely Thaiföld egyik idegenforgalmi látványossága lesz” – számolt be a tervekről az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongszak Oszotthanakorn, a mentőakció vezetője. A Tham Luang Nang Non, vagyis a „fekvő hölgy barlangja” a legenda szerint egy gyönyörű hercegnőről kapta a nevét. A hercegnő egyszerű származású szerelmével a barlangba menekült apja elől. Az apja azonban katonákat küldött utánuk, hogy megöljék a férfit, s a hercegnő emiatt öngyilkos lett, a környező hegyek pedig felvették testének formáját.

2018.07.12

Ingyenes és kedvezményes programokkal, kulturális kincskeresővel, vezetett sétákkal, hétvégente pedig zenés estékkel várják augusztus végéig a Kőszegre látogatókat – közölték július 11-én sajtótájékoztatón a Helló Nyár Kőszeg Rád Vár elnevezésű programsorozat szervezői. Már július 12-én este, a Kőszegi Várszínház bemutatójának napján elindul a főtéri zenés esték programsorozat, melynek jegyében fúvós zenével köszöntik a Hajmeresztő című zenés bűnügyi társasjáték bemutatójára érkezőket.

2018.07.12

Véglegesítették a Gombaszögi Nyári Tábor idei programját, amelynek közéleti része mintegy száz, a zenei és egyéb műsorokkal együtt pedig közel kétszáz műsorpontot tartalmaz. A Gombaszögi Nyári Tábort – amely a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvénye – az idén július 16. és 22. között rendezik meg a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi völgyben.

2018.07.12

Virgilius Moldovan román származású kortárs szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás Looking for Identity (Identitáskeresés) címmel július 12-én a szegedi Reök-palotában. Nátyi Róbert művészettörténész a július 11-ei sajtóbejáráson úgy fogalmazott, a meztelen emberi testeket ábrázoló monumentális alkotások alkalmasak a széles közönség érdeklődésének felkeltésére, de kínálnak meglepetéseket a művészettörténetben jártas látogatóknak is.

2018.07.12

A tervezett 2020 helyett egy évvel későbbre, 2021. júliusára halasztotta a Disney stúdió az Indiana Jones ötödik epizódjának bemutatóját. Az akcióhős visszatérését a forgatókönyvvel kapcsolatos problémák akadályozták: miután David Koepp forgatókönyvíró távozott, hogy megrendezze a You Should Have Left című filmet, a régész-akciómozi forgatókönyvét Jonathan Kasdanra bízták, aki Lawrence Kasdan, Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981) című film írójának a fia. Henry Walton Jones régészprofesszor szerepét újra a 75 éves Harrison Ford játssza, a rendező is Steven Spielberg maradt.

2018.07.11

A galaktikus szerencsejátékos, Lando Calrissian szerepében Billy Dee Williams is visszatér a Star Wars-sorozat legújabb, IX. epizódjában, amelynek forgatása még idén nyáron elkezdődik. A karakter az idén bemutatott Solo: Egy Star Wars-történet című, Han Solo fiatalságáról készült különálló Star Wars-filmben is megjelent, abban az ifjú Calrissiant Donald Glover játszotta. Az utóbbi években a Lendo Calrissiant alakító Billy Dee Williams különböző rajzfilmsorozatokban és videojátékokban szinkronizálta az űrsaga népszerű hősét. A produkció mozis forgalmazása 2019. december 20-án kezdődik, a Star Wars IX. részét J. J. Abrams rendezi.

2018.07.11

Több száz programot, azon belül koncerteket, színházi, irodalmi, zenei és táncelőadásokat kínál a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amely július 11-én kezdődik a Somogy megyei Szilvásszentmártonban. A határon inneni és túli magyarok között kulturális hidat építő, a magyarság kultúrájának sokszínűségét bemutató négynapos fesztiválon lesznek koncertek, író-olvasó találkozók, számos külhoni művész mutatkozik be a községben, a látogatóknak az Erdélyi udvarban kínálják erdélyi kézművesek, termelők portékáit, a Táltos udvarban pedig a magyar mágikus népi hitvilág és hagyományokkal, a népi gyógyászattal, boszorkánysággal ismerkedhetnek az érdeklődők. Az eseményről bővebb információ a www.falufesztival.hu honlapon és a Facebookon található.

2018.07.11

Eredeti fosszíliákat, valós méretű csontváz- és állatrekonstrukciókat mutatnak be a szegedi Móra Ferenc Múzeumban július 14-én nyíló dinoszauruszkiállításon. A látványos, interaktív, gyerekbarát kiállítás látogatói megtudhatják, miként alakultak ki a hatalmas dinoszauruszok, milyen események vezettek az állatcsoport kihalásához és megismerhetik a fosszíliaképződés folyamatát is.

2018.07.11

Komolyabb rendzavarás nélkül ért véget Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, a Balaton Sound Zamárdiban – közölte honlapján az ügyészség július 10-én. Mint kifejtették: a korábbi évekhez hasonlóan idén is a vagyon elleni, illetve a köznyugalom elleni bűncselekmények, valamint a kábítószerrel kapcsolatos visszaélések és az ittas járművezetés adtak munkát elsősorban a rendőrségnek. A rendezvényen összesen négy embert vettek őrizetbe és soron kívüli ügyészi intézkedésre is szükség volt.

2018.07.11

A Nemzeti Filharmonikusok martonvásári koncertsorozata július 14-én kezdődik, amelyen Beethoven életművének legkülönlegesebb darabjai szólalnak meg három alkalommal. A július 14-ei esten a Prometheus-nyitány, a C-dúr hármasverseny és a III. szimfónia hangzik el a Brunszvik-kastély parkjában. A július 21-i koncerten a IV. szimfóniát, a Karfantáziát és az Ah, perfido! koncertáriát hallhatja a közönség. Az első martonvásári nyári Beethoven-est hatvanadik évfordulója alkalmából július 28-án délután a Nemzeti Énekkar és a Grazioso Kamarazenekar hangversenye, Kolonits Klára ária-műsora és rézfúvós zene is várja a közönséget. Az esti ünnepi hangversenyen a C-dúr zongoraverseny és a C-dúr mise szólal meg.

2018.07.11

A müncheni Jézus Szíve templomban lép fel július 13-án a Magyar Rádió Énekkara. Az együttes a Müncheni Rádiózenekar meghívására a Paradisi gloria című koncertsorozatban Kodály műveit adja elő. A Magyar Rádió Énekkara ezzel a koncerttel zárja idei évadát, amelynek során tavasszal Brüsszelben is fellépett. Pad Zoltán vezető karnagy elmondta, hogy a következő, ősszel induló szezonban sokszínű itthoni jelenlét lesz jellemző rájuk, benne templomi koncerttel Bach műveivel, illetve Müpa-esttel, grandiózus alkotásokkal.

2018.07.11

Látogatói rekordot döntött a 6. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, melynek programjaira több mint tízezren látogattak el július 5. és 8. között. A visegrádi országok közreműködésével zajló, négynapos könnyűzenei és színházi eseményen felléptek Csehország, Lengyelország és Szlovákia legizgalmasabb fiatal együttesei, valamint a népszerű magyar zenekarok, és a környező országok színházi társulatai is bemutatták sikerdarabjaikat.

2018.07.11

Idén is elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok éjszakája a Balatonlellei Napfény strandon. A 7-es főúton július 14-én 13 órától öt afrikai elefánt indul el a lellei strandra, ahol több ezer ember előtt fürdőznek majd a tóban. A legbátrabbak vagy a legszerencsésebbek fel is ülhetnek az elefántok hátára. A további – éjfélig tartó – programokon a nézők bepillanthatnak a kulisszák mögé, találkozhatnak a művészekkel, megnézhetik az állatokat. Ugyanakkor külföldi artistákat is hívnak, lesz tűzijáték. A programban négy vidéki és egy fővárosi cirkusz vesz részt: a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, az Exit Cirkusz, az Eötvös Cirkusz és a Fővárosi Nagycirkusz.

2018.07.10

Igazi autentikus helyszínen, a Gödöllői Királyi Kastély díszudvarán mutatják be Kálmán Imre legnépszerűbb operettjét, a Marica grófnőt. Az előadás díszlete maga a kastély, melynek minden adottságát kihasználja az előadás: események történnek az udvaron, a teraszon, az erkélyen, az épület termeiben és ablakaiban, a parkban, sőt még a tetőn is! A Horváth Zoltán által rendezett darabot július 27-én és 28-án láthatjuk.

2018.07.10

A Román Nemzeti Múzeum aranykincseiből nyílik kiállítás Szegeden, a szinte felbecsülhetetlen értékű kollekció július 8-án délután érkezett meg a Tisza-parti városba. Az Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából című kiállításon a Romániában a 19–20. században előkerült legértékesebb, legszebb arany- és ezüsttárgyakat mutatják be. A kollekció sok ezer évet ölel át: az őskortól a középkorig találkozhatnak gyönyörű ötvösremekekkel a látogatók. A műtárgyak között szerepelnek fegyverek, pajzsok és sisakok, valamint különböző ékszerek és használati tárgyak is. A kiállítás várhatóan július 18-tól látható Szegeden.

2018.07.10

A Szentföld Jézus korabeli mindennapi életét bemutató új múzeumot nyitottak a ferencesek Jeruzsálem óvárosában. A Heródes háza: élet és hatalom az Újszövetség korában című kiállításon a Jézus születése utáni első évszázadok kulturális sokszínűségét mutatják be a héber, görög, latin és szamaritánus feliratok a különböző ásatásokon talált és eddig többségükben soha ki nem állított tárgyakon.

2018.07.10

A szicíliai, dél-olasz zene és kultúra áll a Taranta Fest elnevezésű zenei fesztivál fókuszában. Az ingyenes eseményt július 12-én és 13-án tartják a budapesti Anker’tben. A fesztivál főszereplője négy fiatal zeneszerző énekes – Mimí Sterrantino, Francesca Incudine, Valentina Balistreri és Roberta Gulisano –, akik zenéjükben a hagyományos szicíliai népzenét és a modern zenei elemeket ötvözik, kísérleteznek és új stílusokat hoznak létre.

2018.07.10

Idén huszonötödik alkalommal rendezik meg a Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábort: július 23. és 29. között számos könnyűzenei hangszer kiválósága oktatja az érdeklődőket, esténként pedig koncertek lesznek Szolnok-Tiszaligeten. A Gitármánia Táborra még lehet jelentkezni a www.instrumentweb.hu oldalon!

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok 15. jubileumi rendezvénysorozat alkalmából hirdettek meg. Pályázni eddig be nem mutatott, Pászti Szabó Zoltán Zengjen a dal című versére komponált kórusművel lehetett. Második helyezést Magyaróvári Viktor, harmadik díjat megosztva Megyeri Krisztina és Szalai Katalin kaptak.

Idén július 21-én este 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, melyre ötszáz vendéget várnak a szervezők az Anna Grand Hotelbe. A Blaha utcában idén is lesz utcabál, újdonságként pedig sétakocsikázásra is lesz lehetőség a bál estéjén. Az est folyamán a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, akik közül a zsűri választja ki a bál szépét és két udvarhölgyét. A bál királynője megújított motívumokkal díszített, egyetlen példányban készülő, Viktória-mintára épülő Royal Garden mintájú Herendi-vázát kap.

Elhunyt 79 éves korában július 19-én Adrian Cronauer, a Jó reggelt, Vietnam! című film főszereplőjének alakját megihlető egykori amerikai pilóta. Adrian Cronauer 1965-től 1966-ig őrmesterként teljesített szolgálatot Vietnamban, az ő nevéhez fűződik az amerikai hadsereg ottani rádiójának életre hívása. Az adásban köszöntőként hangzott el a híressé vált mondat: Jó reggelt, Vietnam!

A román kormány egymilliárd eurót fordít kultúrára a következő években Nagy-Románia megalakulásának századik évfordulója alkalmából – jelentette be Viorica Dancila román miniszterelnök. A kabinet kormányrendeletet fogadott el erről. Dancila elmondta: a román kultúrának sürgősen szüksége van egy több éves finanszírozási tervre, amelynek értelmében, múzeumokat, színházakat, kulturális központokat, könyvtárakat, koncerttermeket korszerűsítenek, valamint az épített és szellemi örökséget helyreállítják és bővítik.

ArTúr néven összművészeti fesztivált tartanak augusztus 7-étől öt napon át Mezőtúron, a rendezvénysorozat zárásaként pedig 12-én megtartják a több ezer embert vonzó Túri Vásárt. A nyitónapon Virágh László mezőtúri festőművész tárlata nyílik a Közösségi Házban, míg a katolikus templomban a hazai zenei élet egyik legtehetségesebb fúvós csapata, az Ewald Rézfúvós Együttes ad koncertet.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma