NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.09.11

Zürichben született 1924-ben, fiatalon érkezett az Egyesült Államokba. Az országot járva egészen új szempontból, dokumentarista módon, fekete-fehér spontán képekkel örökítette meg a vidéki embereket. Ezekből a fotóiból született 1959-ben megjelent híres albuma, a The Americans (Amerikaiak), amelynek anyagát mintegy 28 ezer fényképből válogatta össze. Látásmódja nagy hatással volt kortársaira. A 60-as, 70-es években az ellenkultúra egyik neves képviselőjévé vált és filmeket kezdett készíteni. Rövidfilmjeiben Jack Kerouac, Allen Ginsberg és Alice Neel is megjelent.

2019.09.10

A Bajor Gizi Színészmúzeum filmklubot indít a Hősök tereSzáz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan. Az egykori Bajor-villában várják a mozizni vágyókat havi több alkalommal a magyar filmművészet klasszikusaival. A mozibelépővel a múzeum kiállításai is megtekinthetők.Részletek itt.

2019.09.10

Restaurálták és megnyitják a látogatók előtt két ókori egyiptomi nemesember sírját Luxorban, a Drá Abul Naga nekropoliszban. A több mint 3000 éves sírok közül az egyik az újbirodalmi 19. dinasztia idejéből (i.e. 1295-1186) származik, és Ámon isten negyedik főpapja, Raja, valamint felesége, Mutemvia nyugodott benne. A másik, a 20. dinasztia idejéből (i.e. 1186-1069) származó sírban egy Niai nevű tisztségviselőt, az áldozati asztal írnokát helyezték örök nyugalomra. A gazdagon díszített barlangszerű sírkamrákat 2,14 millió dolláros támogatásból, az Egyiptomi Amerikai Kutatóközpont részvételével, három évi munkával állították helyre.

2019.09.10

Szeptember közepén indulnak a Lumiere Filmiskola őszi képzései, ahol a filmszakma iránt érdeklődők a forgatókönyvírói, new media, rendezői, operatőri, vágó, scripter, rendezőasszisztens, segédoperatőri és vágóasszisztens szakok közül választhatnak. A forgatókönyvíró osztályt Bereményi Géza, a rendező osztályt Máttyássy Áron, az Aranyélet rendezője és Petrányi Viktória, producer, a Proton Cinema alapítója vezetik majd. Azok a diákok, akik sikeresen elvégzik képzésüket, közösen készített vizsgafilmjeiket 2020 őszén, egy tengeren túli fesztiválon mutathatják be.

2019.09.10

Októberben többek között Mahler IV. szimfóniája hangzik el, az esten közreműködik Pasztircsák Polina szoprán, a második koncerten az idén 75 éves Eötvös Péter előtt tisztelegnek The Gliding of the Eagle in the Skies című művével, s fellép Ránki Dezső zongoraművész. Az újévi koncerten Bernstein és Gershwin művei is megszólalnak mások mellett Tompos Kátya közreműködésével, a negyedik koncerten Weber és Brahms, az utolsón Csajkovszkij művét is hallhatja a közönség.

2019.09.10

Henrik Ibsen drámája Andrij Zsoldak rendezésében szeptember 13-án és 14-én lesz látható a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház új színpadán. A június 15-én elkezdődött, több hónapon át tartó szentpétervári Színházi Olimpián 15 ország több mint 30 színházi előadása látható. A nagyszabású fesztivál célja egy nemzetközi színházi világtalálkozó létrehozása és a világ minden tájáról érkező színházi alkotók közötti párbeszéd kialakítása. A kolozsvári Rosmersholm 2018-ban a Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a legjobb előadásnak, a legjobb színésznőnek (Imre Éva) és a legjobb díszletnek (Andrij Zsoldak, Daniel Zsoldak) járó díjat.

2019.09.09

Hetedik évadát kezdi meg a Váci Dunakanyar Színház: hat produkció a színház falai között lesz látható és egy a V4 fesztivál rendhagyó, négy nyelven bemutatott előadásaként kerül színre. A szeptember 21-én induló évadban a színháznak három koprodukciós előadása lesz, a repertoárban megtalálhatóak kortárs és klasszikus darabok is. Emellett a színház folytatja a kulturális missziós tevékenységét, amelynek a célja a fiatalok színházi nevelése.

2019.09.09

Az Apey & the Pea 2009-ben alakult. Első stúdióalbumuk, a Devil's Nectar 2013-ban jelent meg, de már addig kiadott anyagaikkal és koncertjeikkel is ismertek lettek. Kezdetben könnyebben emészthető grunge-os dalokat játszottak, de harmadik lemezük, a 2017-es Hex már egy jóval extrémebb világát képviseli a színtérnek. Tavaly megnyerték a Nagy-Szín-Pad!-ot, a VOLT Produkció és a Petőfi Rádió közös versenyét, amelynek köszönhetően felléptek a Sziget fesztiválon, a Telekom VOLT-on, a Strandon, a Campuson, a MOL Nagyon Balaton rendezvényein, az Akvárium Klubban, a Petőfi Zenei Díj showműsorában, képviselhették Magyarországot a 2019-es Eurosonic Festivalon, valamint egy lengyel és egy cseh fesztiválon is. A jubileumi koncert vendége a Stubborn és a Shell Beach.

2019.09.09

Orosz-ukrán fogolycsere keretében szabadon engedték Oleh Szencov, Oroszországban 20 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán filmrendezőt. A filmest, akinek bebörtönzése ellen a nemzetközi filmes szakma és emberi jogi szervezetek is tiltakoztak, 34 további Oroszországban fogva tartott ukránnak együtt szállították Moszkvából Kijevbe szombat délután. Ez volt 2017 óta az első orosz-ukrán fogolycsere. Szencov kritikusan viszonyult Ukrajna korábbi oroszbarát kormányához és elítélte a Krím annektálását. 2014 májusában tartóztatták le krími otthonában, és egy év múlva ítélték el Moszkvában terrorizmusért, húsz év börtönre. A filmrendező 140 napig éhségsztrájkot folytatott.

2019.09.09

A Kínában eddig felfedezett legnagyobb lepárlóüzem romjait tárták fel az ország keleti részén. A Ming (1368-1644) és a Csing dinasztia (1644-1911) idején működő főzde maradványaira építőmunkások bukkantak rá. A terület mintegy 18 ezer négyzetméter, ebből eddig nagyjából 3 ezret tártak fel. Szeszfőzéshez szükséges berendezéseket, egyebek mellett három lepárlótűzhelyt és több mint 30 fermentálótartályt találtak, továbbá előkerültek ivótálkák, cigarettatartók, tubákospalackok, ezek közül több a Ming-korra jellemző, fehér-kék mintázatú porcelánból készült. A jó állapotban megmaradt felszerelésen keresztül megismerhetővé válik a Kína északi részén mesteri szinten űzött szeszkészítés hagyománya.

2019.09.08

Megnyitották vasárnap a Bauhaus történetét bemutató új múzeumot a németországi Dessauban, a 100 éve alapított összművészeti irányzat egyik központjában. A 28 millió eurós (9,2 milliárd forint) beruházással két és fél év alatt felépített, 1500 négyzetméter alapterületű múzeumépület a „ház a házban" gondolat megvalósulása, az Addenda Architects nevű barcelonai iroda munkája. Maga a múzeum egy téglaalakú, sötét acéllemezekkel fedett zárt építmény, amely egy állványzaton fekszik, egy emelet magasságban. A szinte lebegő építményt acélszerkezetes üveghéj veszi körül. A padlózattól a tetőig futó üveg a fényviszonyoktól függően a környezetet tükrözi vagy a kiállítótermek alatti tágas földszintet mutatja meg a külvilágnak. A földszint szabadon látogatható, találkozóhelyként, rendezvények helyszíneként, fórumként és mindenekelőtt kortárs képzőművészeti tárlatok rendezésére szolgál. Az emeleten rendezett első kiállításon nagyjából 1000 tárgyon keresztül mutatják be a Bauhaus kialakulását és történetét.

2019.09.08

Az amerikai popsztár-filmszínész a Palmer című drámában játszik. A történet szerint Eddie Palmer a középiskola egykori futballsztárja volt, ám börtönbe kerül. Hazatérve egy fiatal fiú védelmezőjévé válik, akit elhagyott az édesanyja. A filmet a főként dokumentumfilmjeiről ismert Fisher Stevens rendezi. A forgatás ősszel kezdődik. Timberlake-et utoljára Woody Allen 2017-es komédiájában, a Wonder Wheel: Az óriáskerékben láthatta a közönség.

2019.09.08

Emberi maradványokat és világháborús kézigránátokat is találtak a nyáron felfedezett négy újabb szlovákiai barlangban. A feltárás vezetője elmondta, hogy emberemlékezet óta nem fedeztek fel ennyi üreget a föld alatt egyetlen idényben. Szinte mindegyikben találtak valami furcsaságot: az egyikben például egy emberi csontvázat, egy másikban két Skoda 34-es kézigránátot. A barlangokat valószínűleg nem látogathatja majd a nagyközönség, mert nehezen járható, bonyolult rendszerekről van szó, amelyek felkereséséhez mászórutinra van szükség.

2019.09.08

Todd Phillips rendező filmje nyerte el a 76. Velencei Filmfesztivál legjobb filmért járó fődíját. A második legrangosabb velencei elismerést, a zsűri nagydíját Roman Polanski J'accuse (Vádolom!) című alkotása nyerte el. A legjobb színésznőnek járó díjat a francia Ariane Ascaride kapta a szintén francia Robert Guediguian által rendezett Gloria Mundi című filmben játszott szerepéért, a legjobb színésznek járó díjat pedig az olasz Luca Marinellinek ítélték oda a Martin Eden című Jack London-adaptációban alakított szerepért. A rendező az olasz Pietro Marcello volt. A különdíjat Franco Maresco olasz rendező szatirikus dokumentumfilmje (A maffia már nem az, ami volt régen) kapta meg. A legjobb rendező a svéd Roy Andersson lett A végtelenségről című novellasorozatáért. A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a kínai Yonfan érdemelte ki a Cherry Lane, 7-es szám című romantikus regényfeldolgozásáért. Versenyen kívül kapta meg a legjobb filmért járó díjat Nate Parker American Skin című alkotása.

2019.09.07

Az elmúlt hét hónapban rekordszámú, csaknem 595 ezer látogatója volt a londoni Victoria és Albert Múzeumban megrendezett kiállításnak, amely a Christian Dior divatházat mutatta be. A Christian Dior: Álmok tervezője kiállítás február 2-án nyílt meg és szeptember 1-jén zárult, ezalatt 594 994 látogató kereste fel. A tárlat 1947-től követte végig a divatház történetét és a divatvilágra gyakorolt hatását. A múzeum termeiben több mint 500 tárgyat állítottak ki a kiegészítőktől a ruhákig, köztük Dior személyes gyűjteményének darabjait. A Victoria és Albert Múzeum eddigi látogatócsúcsát 480 ezer vendéggel a 2015-ben megrendezett Alexander McQueen: Savage Beauty című kiállítás tartotta.

2019.09.07

Játékfilmet forgat a prágai Bontonfilm társaság Václav Havel volt cseh államfő és drámaíró szocialista rendszerbeli ellenzéki tevékenységéről. Az első felvételeket jelképesen augusztus közepén, Csehszlovákia 1968. augusztus 20-ei megszállásának évfordulója előestéjén rögzítették, az utolsó felvételeket novemberben, az 1989-es bársonyos forradalom kitörésének évfordulója körüli napokban tervezik elkészíteni. A film elsősorban a szereplők életét, jellemét és kapcsolatait fogja bemutatni, a történelmi korszak csak ennek hátterét adja.

2019.09.07

Ellopták a világhírű brit graffitiművész, Banksy egyik alkotását a párizsi Pompidou Központ földalatti parkolójából. Az alkotás egy bejárati fémtábla hátoldalán volt. A jelentős kortárs képzőművészeti kiállítóhely feljelentést tett lopás és rongálás címén. A graffitin egy, a kezében ceruzát magasba emelő, a fején szájkosárral letakart patkány látható. 2018 júniusában került a táblára, és Banksy másnap az Instagram oldalán jelezte, hogy az ő alkotása. Banksy kilétét szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Művei nagyvárosok közterein, utcáin, falain, kapuin jelennek meg, jellegzetes stílusát könnyen fel lehet ismerni. Alkotásai óriási összegekért kelnek el aukciókon, emellett – mint ahogyan most is – rendszeresen ellopják őket.

2019.09.07

1940 és 1944 között a Franciaországot megszálló Németország légierejének a nyugati frontért felelős teljes vezérkara a francia szenátus épületében székelt. A francia szenátorok 1940. június 10-én Tours-ba, majd június 14-én Bordeaux-ba költöztek át, mielőtt július 3-tól Vichy lett a francia állami és kormányszervek székhelye. Gérard Larcher és a szenátorok is meglepetésüknek adtak hangot, amikor a Le Monde című napilaptól megtudták, hogy egy 35 centiméteres Hitler-szobrot, valamint egy két méterszer három méteres náci zászlót is őriznek az épület raktárában.

2019.09.06

Beválogatták Fabricius Gábor legújabb nagyjátékfilmtervét a világ egyik legrangosabb forgatókönyv-fejlesztő workshopjára. Több száz nevezett projekt körül tizenhatot választottak ki.

A Rule munkacímű filmterv témája a természet és ember kapcsolata, annak különböző aspektusai.

A workshopon résztvevő forgatókönyvírók és rendezők egymás és neves európai szakemberek előtt mutatják be új projektjeiket, majd közösen fejlesztik azokat. 2008 óta több mint száz alkotás készült el a TFL segítségével és mutatkozott be Cannes, Berlin, Velence, Locarno, Toronto vagy San Sebastian filmfesztiváljain, valamint a Sundance-en. Olyan magyar alkotások vettek eddig részt a szakmai programokon, mint Nagy Dénes hamarosan forgó Természetes fény, Pálfi György Az Úr hangja vagy az Oscar-díjas rendező, Nemes-Jeles László Napszállta című filmje.

2019.09.06

Szeptember 7-én nyílik az Emlékezés Blaski Mártára című tárlat a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen. Az eseményen közreműködik Lauer Ágnes zongoraművész és Vágó János kürtművész. A kiállítás 2019. november 25-ig tekinthető meg előzetes egyeztetést követően. A látogatók jelentkezését a következő e-mail címre várják: rapcsak.katalin@alkotomuveszet.hu.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma