GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.10

A pénteki kormányellenes tüntetések idején felgyújtották és fosztogatták Algéria legrégibb múzeumát, az algíri Nemzeti Régészeti és Iszlám Művészeti Múzeumot - jelentette be az észak-afrikai ország kulturális minisztériuma.  A közlemény szerint az utcán zajló tömegtüntetést használták ki „bűnözők" arra, hogy észrevétlenül bejussanak az épületbe, ahol „kifosztották a múzeumi szárnyak egy részét, kiállítási tárgyakat loptak el, irodákat gyújtottak fel, dokumentumokat, köztük leltári nyilvántartásokat semmisítettek meg". A francia uralom (1830-1962) idején, 1897-ben felavatott algíri múzeum az egyik legrégebbi egész Afrikában, gyűjteménye 2500 év történetét és művészetét öleli fel. Abdul-Azíz Buteflika hivatalban lévő elnök elleni tiltakozások február közepe óta tartanak, amikor az idős és beteg, az országot 1999 óta irányító politikus bejelentette, hogy az áprilisi választásokon újra indulni akar az elnöki tisztségért.

2019.03.10

Hivatalosan is újranyitották a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományban a világ legrégebbi ismert, mintegy 12 ezer éves templomát, Göbekli Tepét (Pocakos-domb). A világhírű régészeti lelőhelyet 2016 júniusában az örökségvédelmi és modernizálási munkálatok miatt zárták le a látogatók elől. Közben kialakítottak a helyszínen egy látogatóközpontot és egy kilátóteraszt, valamint egy 4000 négyzetméteres acél tetőszerkezet is emeltek a lelőhely fölé, hogy megvédje azt az időjárás viszontagságaitól. Göbekli Tepe a kőkorszakban, mintegy 12 ezer évvel ezelőtt épült. Az épületmaradványok között a legfigyelemreméltóbbak az akár hat méternél is magasabb T-alakú oszlopok, amelyekbe az alkotók vadon élő állatok képeit faragták.

2019.03.10

A Déri múzeumban március 9-én nyílt időszaki kiállításon a két nemzet, illetve a testvérvárosok, Debrecen és Sumen közös történelmi és kulturális kapcsolatát mutatják be, például a sumeni Kossuth Lajos Emlékházat.

2019.03.10

Piroch Gábor magyar kaszkadőr, kaszkadőrszakértő Budapesten, 1953. január 22-én született. Több mint 350 televíziós és filmes produkcióban szerepelt. 2007-ben a kaszkadőrök legnagyobb elismerésének számító Taurus World Stunt Awardsra jelölték a Szabadság, szerelem című filmért. Számos hollywoodi kasszasikerben szerepelt kaszkadőrként. Pályafutása alatt több mint negyven országban, több mint száz filmben volt világsztárok dublőre. Kósa Ferenc Ítélet című filmjében debütált 15 évesen. Első nemzetközi munkája 1974-ben Woody Allen Szerelem és halál című alkotásában volt. Szerepelt többek között az Oroszlánszív, a Terminátor 3, az Evita, a Trója, a Menekülés a győzelembe, a Mr and Mrs Smith című alkotásban. 2007-ben jelentette meg életrajzi regényét Kaszkadőrnek születtem címmel.

2019.03.10

A gyulai vár körül egykor épített palánkvár korabeli maradványait mutatja március 9-től az új, állandó kiállítás Gyulán. A tárlat egy saját fejlesztésű holoprojektorral is bővült, amely három dimenzióban mutatja be a korabeli várat. A kiállítási elemek korábban az Almássy-kastély időszaki kiállítóterében bemutatott, Az eltemetett vár című tárlatban szerepeltek. Az új kiállítótéren az 1566-os török ostrom tárgyait mutatják be, amelyek a legutóbbi, a vár körül lefolytatott ásatások során kerültek elő, például egy ágyúgolyó és több fegyver is. A 2005-ben megújult vár kiállítása Magyarország leglátogatottabbjai közé tartozik, a látogatók száma az elmúlt esztendőben meghaladta a 100 ezret.

2019.03.10

Morijama Daido japán „utcafotósnak" ítélték oda idén a legrangosabb fotóművészeti elismerések között emlegetett Hasselblad-díjat. A fotósnak a nagyvárosi lét cudar oldalát, a mindennapok káoszát és szokatlan karaktereket bemutató munkássága különleges helyet foglal el az illuzórikus és a valós között. A díjat Victor Hasselbladról (1906-1978), a nevét viselő kamera feltalálójáról nevezték el. A kamerát a NASA űrprogramjainál és számos híres felvétel elkészítésekor használták. Az egymillió svéd koronával (30 millió forinttal) járó elismerést október 13-án adják át.

2019.03.09

Az amerikai polgárháború idejéből való katonai erődítmény maradványait találták meg a régészek a San Franciscó-i öbölben fekvő Alcatraz sziget híres börtöne alatt. A börtönt már meglévő szerkezetekre építették rá a 20. században. A gyér növényzetű szigeten csak tengeri madarak éltek, amikor 1775-ben a spanyol Juan Manuel de Ayala felfedezte. 1846-ban, még mexikói fennhatóság alatt itt épült a Csendes-óceán nyugati partján az első világítótorony. A sziget két évvel később az Egyesült Államokhoz került. Az öböl védelmére a szigeten erődöt építettek, a polgárháború 1861. évi kitörése után kazamatáiban hadifoglyokat is őriztek. 1907-től katonai börtön lett. Olyan „hírességek" is megfordultak itt, mint Al Capone, George „Machine Gun" Kelly és Roy Gardner.

2019.03.09

A 83 éves brit színésznő, A muzsika hangja és a Mary Poppins című családi filmek főszereplője egymás után a második brit színésznő, akit velencei mustra életműdíjjal tüntet ki, tavaly Vanessa Redgrave kapta meg az elismerést. A világ legrégebbi filmfesztiválját idén augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik.

2019.03.09

A Judit lefejezi Holofernészt című festményt 2014-ben találták egy dél-franciaországi ház padlásán, ahol mintegy 150 évig rejtőzködött. Az 1607-ben keletkezett bibliai tárgyú képen a bibliai Judit látható, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt. Ez a második olyan Caravaggio-festmény, amely a részeg asszír tábornokot, Holofernészt lefejező Juditot ábrázolja. Az első, 1600-ra datált kép a római Barberini-palotában látható.

2019.03.09

Szavannaterráriummal bővült a debreceni állatkert, ahol egzotikus gyíkfajok kaptak helyet, többek közt az állatkert egyik legújabb ritkasága, a galléros gyík. A dinoszauruszok világát idéző megjelenésű galléros agáma eredetileg Észak- és Északnyugat-Ausztrália, valamint Indonézia és Pápua-Új-Guinea füves pusztáin és száraz, bokros területein honos. Jellemző ismertetőjegye a nyaka alattifogazott szélű gallérja, amely ellenségei távoltartására alkalmas. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.

2019.03.09

Az Y generáció, a 22-37 éves fiatal gazdagok alkották azon műtárgyvásárlóknak a több mint felét, akik rendszeresen egymillió dollárt vagy még többet költöttek képzőművészeti alkotásokra az elmúlt két évben – állapította meg egy friss jelentés. Ez a korosztály egyre aktívabban jelenik meg a műtárgypiacon, rendszeresen használva ehhez az internetet. Az idősebb műgyűjtőkhöz képest egyre többen hajlandók közülük nagy összeget költeni képzőművészeti alkotásokra., és ők azok, akik lökést adtak a női képzőművészeknek is. 2020-ra az Y generáció vagyona elérheti a 24 ezer milliárd dollárt.

2019.03.08

A francia nők által rendezett vagy társrendezőként jegyzett filmek aránya tíz éve folyamatosan nő, 2008-ban 20,8 százalékos volt ez az arány, 2017-ben pedig már 27%. 2008 és 2017 között a női filmesek által forgatott művek aránya 62,8 százalékkal, 43 darab filmről 70-re nőtt, míg a férfiak által rendezte filmek száma 32,2 százalékos növekedést mutatott. Ebben az időszakban jelentkezett egy új játékfilmes generáció, közülük 39 nő készített legalább 3 filmet. Franciaországban egyébként jóval több női rendező dolgozik, mint más európai országokban. Általában a női fizetések is alacsonyabban az ágazatban, egy női rendező átlagosan 42,3 százalékkal kevesebbet kap, mint férfi kollégái.

2019.03.08

A kulturális és közművelődési szervezet 1949. március 5-én alakult meg Pozsonyban Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete néven, melynek rövidítése a Csemadok mozaikszó. Tevékenységével ösztönözte és támogatta a kisebbségi kultúra fejlesztését, az anyanyelv használatát, a szakképzést és az általános műveltségi szint emelését Szlovákia területén. Az évforduló alkalmából ünnepséget tartanak Érsekújváron, amelyen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

2019.03.08

A kecskefélékhez tartozó, megjelenésében inkább kis termetű szarvasmarhára emlékeztető takint 2009 óta tartja az állatpark. Az eddig egy ivarérett hímből, két ivarérett nőstényből és két borjúból álló csordában két utód is született. Az állatkertekben igazi ritkaságnak számító takinokból a világon mindössze 400 egyed látható mesterséges körülmények között. A mishmi takin nevét az Arunácsal Prades területén magasodó Mishmi-hegyekről kapta. Táplálékuk különféle növényekből áll. A természetben a Himalája keleti vidékén, csordákban élnek. Mivel természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, a Természetvédelmi Világszövetség sebezhetőként tartja számon, az Európai Állatkertek Szövetsége pedig fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat.

2019.03.08

A dániai Aarhus városában egyes kerületekben a megszokott lámpaemberke helyett az észak-európai ország történelmi őseinek, a vikingeknek a képei szabályoznák a járókelők forgalmát. A viking lámpaemberkével a város történelmi hagyományaira akarják felhívni a figyelmet. Számos utca a belvárosban ugyanazon a helyen fut, ahol a 10. században is, ami egyedülálló a dán városok között. Ezeken a történelmi helyszíneken állítanák fel az új jelzőlámpákat.

2019.03.08

Március 8-án 19.00-kor két hegedűművész, Hévízi Virág és Z. Lendvai József ad koncertet a Grazioso Zeneszalonban a Klebelsberg Kultúrkúriában. Meghívott vendég: Aradi Gizella közgazdász, író, a házigazda: Detvay M. Marcella. Zongorán közreműködik: Mikulik Márton.

2019.03.08

Negyven film készül a lengyel történelemről – jelentette be Piotr Glinski kulturális miniszter. Köztük van a Kurier, amely egy legendás második világháborús futár történetét idézi fel, a lengyel nemzeti hősről, Jan Pilsudskiról szóló, A fiatal Pilsudski című film, és a Csuhás című életrajzi produkció, amely a kommunista biztonsági szervek által 1976-ban, a radomi tüntetések és sztrájkok után meggyilkolt Roman Kotlaz katolikus papról szól.

2019.03.07

A rabszolgaság történetének és a meggyilkolt Rio de Janeiró-i önkormányzati képviselőnek, Marielle Francónak emléket állító produkciójával az egyik legrégibb szambaiskola, a Mangueira nyerte meg a szambaiskolák versenyét a szerdán befejeződött Riói karneválon. Az azonos nevű riói favellához kötődő, 1928-ban alapított Mangueirának ez a huszadik győzelme, legutóbb három éve nyerte a szambaiskolák vetélkedését

2019.03.07

Az egyetem Albert Einstein kéziratainak rendkívüli gyűjteményét szerezte meg a Crown-Goodman Alapítvány adományának köszönhetően. A magánleveleket és tudományos célú üzeneteket a negyvenes években írta Einstein, és túlnyomó többségük még soha nem került a nyilvánosság elé. Három levélben azt a rendkívüli gondolatát írja le, hogy az atomok fényt nyelhetnek el vagy bocsáthatnak ki – ez lett később a lézertechnológia alapja. Egy 1935-ben, Svájcban élő fiához írt levelében az európai helyzet romlása, és a náci párt németországi erősödése miatt fejti ki politikai aggodalmait. Albert Einstein az 1920-as években a jeruzsálemi Héber Egyetem egyik alapítója volt, és halála után erre az egyetemre hagyta szinte teljes kéziratgyűjteményét. A teljes jeruzsálemi Einstein-archívum jelenleg nyolcvanezer darabból áll: levelezésekből, fényképekből, a Nobel-díjas tudós tudományos, társadalmi és magánéleti dokumentumaiból.

2019.03.07

A kubai-amerikai énekesnőnek a rapper Young Thuggal közösen előadott dalát a világon 2,6 milliárd alkalommal töltötték le, ami 19 millió eladott példánynak feleltethető meg. A Havana valóban az év kiemelkedő slágere volt. Cabello dala mögött második helyen Drake God's Plan című dala, harmadik és negyedik helyen Ed Sheeran Shape Of You, illetve Perfect című dala, ötödik helyen pedig a Maroon 5 Cardi B-vel készített Girls Like You című slágere végzett.

A Honismereti Szövetség 2007 óta rendszeresen megünnepeli a honismeret napját minden évben március 24-én. Az országos rendezvénynek idén a budapesti Duna Palota ad otthont. Az ünnepi konferencia témája a Honismeret és a Z generáció, az előadók a témához kapcsolódó munkafüzeteket, köteteket, illetve applikációkat mutatják be. A szervezet célja, hogy minél több olyan kiadvány szolgálja a köznevelést és a lokálpatriotizmus kialakítását a fiatalokban, amely az élményalapú pedagógia eszközeivel adja át a magyar hagyománykincset és a helyi értékeket.

Mintegy 143 ezer darab történelmi emléket tártak fel kínai régészek egy Szung-dinasztia korából, a 960 és 1279 közötti időből származó teherszállító hajó roncsai között. A 22,1 méter hosszú és 9,35 méter széles hajóroncsot 2007-ben találták meg a Dél-kínai-tengerben, majd a Kuangtung tartománybeli Jencsiang város Tengeri Selyemút Múzeumába vitték, ahol azóta is az eredeti állapotában, homokra fektetve, és tengervízbe merítve őrzik. A roncsok feltárása most ér az utolsó fázisához. Becslések szerint a roncsok között található relikviák száma a 160 ezret is meghaladhatja. Az eddig feltárt leletek között porcelánból, aranyból, ezüstből, rézből és vasból készült tárgyak, bambuszból és fából készült holmi, illetve növényi és állati maradványok vannak.

Kétévnyi felújítás után szombaton megnyílik a London Greenwich városrészében lévő, 17. századi Old Royal Naval College Festett Csarnoka, melynek falait és mennyezetét az angol művész, James Thornhill díszítette 1707 és 1726 között. Az angol haditengerészeti sikereket, uralkodókat és mitológiai alakokat ábrázoló festményeket megtisztították és restaurálták a 8,5 millió font (hárommilliárd forint) költségű projekt során.

A 250 ezredik látogatóját fogadta csütörtökön a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. A szerencsés látogatót, Felnagy Krisztián matematika-történelem szakos tanárt a városvezető és az igazgató a látogatóközpontba szóló "örökbelépővel" lepte meg, amivel élete végéig térítésmentesen tekintheti meg a kastélyt. A polgármester szerint a vidéki múzeumok, kiállítóhelyek között rendkívül magasnak tekinthető a gyulai Almásy-kastély látogatószáma. Kiemelte: nemrégiben ünnepelték a látogatóközpont megnyitásának harmadik évfordulóját, a vendégek száma évről-évre nő.

David Lowery – The Old Man & The Gun című filmjének vetítésével nyílt meg csütörtökön este a 26. Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában. Az eseményen összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők, a 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli. A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

Ingyenesen látogatható programokkal: koncertekkel, mesejátékkal, vetélkedővel ünnepli szombaton a Bartók rádió névadója, Bartók Béla születésnapját. Lesz filmzene, bemutatkoznak fiatal és világjáró művészeik és jazzkoncertet is hallgathat a közönség.

Bartok_Radio_napja

Orosz és lengyel szerzők darabjaiból játszik Vida Mónika Ruth zongoraművész szombaton este a budai Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Béres József (1920-2006) élettörténetét bemutató sorozatot tűz műsorra szombattól a Duna Televízió Cseppben az élet címmel. A szombat esténként 20 óra 30 perctől látható filmsorozat négy része mintegy tíz évet ölel fel a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig, a Béres Csepp megalkotójának drámai életszakaszára összpontosítva.

Ötven éve rendezték meg a magyarországi művészeti színtér kánonformáló eseménysorozatát, az Iparterv I. (1968) és az Iparterv II. (1969) kiállításokat. Az ötvenedik évforduló alkalmából a Ludwig Múzeum január végétől kiállítással és programsorozattal jelentkezett.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma