2019.01.09

Lanthimosz filmje 12 jelölést kapott a brit filmakadémia (Bafta) díjaira. A produkció női főszereplője, a 17-18. században élt Anna brit királynőt megformáló Olivia Colman, aki alakításáért a hétvégén megkapta a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat a musical vagy vígjáték kategóriában, a legjobb színésznő díjára esélyes. A kedvenc továbbá a legjobb film, kiemelkedő brit filmalkotás és rendező díjáért is versenybe száll.

2019.01.09

Matt Dillon amerikai színész lesz a díszvendége az Emir Kusturica szerb rendező által megálmodott Kustendorf szerbiai film- és zenei fesztiválnak, amely pénteken kezdődik. A 12. Kustendorf fesztiválon 21 film verseng a legfőbb díjakért. A rendezvényt Emir Kusturica dokumentumfilmje, a Pepe, egy emelkedett élet nyitja meg, amelyet a szerb rendező José Pepe Mujica egykori uruguayi elnökről készített. A január 16-ig tartó fesztiválon levetítik Alice Rohrwacher A szent és a farkas című filmjét, amely a tavalyi Cannes-i filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, Matteo Garrone alkotását, a Dogmant, amelynek főszerepéért szintén Cannes-ban kapott díjat Marcello Fonte, és Wim Wenders Ferenc pápáról készült dokumentumfilmjét is.

2019.01.09

Elárverezik a Judit lefejezi Holofernészt című festményt, amelyet 2014-ben találtak egy dél-franciaországi ház padlásán, és amelyet egyes szakértők Caravaggiónak tulajdonítanak. A festményt nem vásárolta meg sem a francia állam, sem egyetlen francia közgyűjtemény, így az szabadon eladható. Az érdeklődés hiányát szakértők az eredet bizonyítatlanságával és a kért 120 millió eurós árral magyarázzák. A több mint 400 éves festményt 2014 áprilisában egy csőtörés nyomán fedezték fel egy Toulouse környéki házban, ahol 150 évig rejtőzött. A képen a bibliai Judit látható, aki Bethulia városában élt. Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt. Szakértők szerint jelentős műről van szó, akár Caravaggio, akár más festette azt.

2019.01.09

Rendezőként debütáló filmjéért, a Csillag születikért jelölték a legjobb rendező és a legjobb első rendezés díjára. A legjobb rendező kategóriában Cooper mellett Peter Farrelly (Zöld könyv), Spike Lee (Csuklyások: BlacKkKlansman), Adam McKay (Alelnök) és a mexikói Alfonso Cuarón (Roma) is esélyes a győzelemre. Cuarón, akit a hétvégén a Golden Globe díjátadón a legjobb rendezőnek választottak Roma című filmjéért, 2014-ben Gravitáció című űrdrámájáért kapta a DGA díját. A legjobb első rendezés kategóriájában Bo Burnham (Eighth Grade), Carlos Lopez Estrada (Blindspotting), Matthew Heineman (A Private War) és Boots Riley (Sorry to Bother You) jelölt a díjra Cooper mellett. Az elismeréseket február 2-án, Beverly Hillsben adják át.

2019.01.09

Baden-Badenben február 5. és március 2. között mutatják be Banksy brit graffitiművész Girl With Balloon (Lány léggömbbel) című művét, amely nagy szenzációt keltve félig bedarálta magát a Sotheby's tavaly októberi londoni árverésén. A kép látható a Frieder Burda múzeumban. Október elején nagy vihart keltett a mű, amely félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel azután, hogy 1,042 millió fontos (381 millió forint) áron elkelt. Banksy egyik leghíresebb művének reprodukciója egy szívformájú piros léggömböt felengedő kislányt ábrázol. A kilétét titkoló bristoli utcaművész közölte: az alkotásnak teljesen meg kellett volna semmisülnie, akciójával pedig a műkereskedelem eltorzulását kívánta bírálni.

2019.01.09

A szokatlanul jó állapotban fennmaradt, a Morenelaphus nemébe tartozó állat 70 százaléka őrződött meg, míg korábban csak töredékeket találtak. A fosszíliát Buenos Airestől északra találták meg. Az állat, melynek gerince és nyaka is természetes állapotában látható, részletes információkkal szolgálhat a történelem előtti időszakról. A Morenelaphus kihalt neme a pleisztocén korból származik. Ez a földtörténeti kor 2,5 millió éve kezdődött, és mintegy 12 ezer éve ért véget.

2019.01.09

Thomas Couture francia festőművész Fiatal ülő nő portréja című alkotása a 2. világháború idején kivégzett Georges Mandelnek, a francia ellenállás vezető alakjának a tulajdona volt. A képet a hírhedt Gurlitt-gyűjteményben fedezték fel. Cornelius Gurlitt tisztázatlan eredetű műgyűjteményét 2012-ben foglalták le egy müncheni lakásban egy adóhatósági vizsgálat eredményeként. Cornelius apjától, a Hitler műkereskedőjeként számon tartott Hildebrand Gurlitt-tól örökölte meg a több milliárd euró értékűre becsült, többek közt Picasso, Chagall, Matisse műveit magába foglaló kollekciót.

2019.01.08

Még lehet nevezni fiatal tehetséges zenészeket, valamint életműdíjra érdemes művészeket a Cziffra György zenei fesztivál díjaira, amelyeket február 24-én adnak át Budapesten, a Zeneakadémián. Cziffra György egyik legfontosabb célja volt, hogy a tehetséges gyerekek elkerülhessék azt a nélkülözést, amelyet neki kellett átélnie gyerekkorában, a fesztivál egyik kiemelt célja ezért a fiatal tehetségek támogatása. Az idén negyedik alkalommal, február 17. és 25. között Budapest több helyszínén megszervezett fesztiválon fellép José Cura tenor, Isabelle Oehmichen zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész, Miklósa Erika koloratúrszoprán, Várdai István csellóművész, Rúzsa Magdolna énekes, Sárközi Lajos és zenekara, de lesz improvizációs est, hangszerbemutató, valamint a zongora- és cigányprímás mesterkurzusok.

2019.01.08

Az újonnan létrejött intézetben elsősorban identitásképző kutatások zajlanak majd. Az intézet főigazgatója, Horváth-Lugossy Gábor elmondta: első körben az 5. és a 9. század közötti időszakkal, a magyarság őstörténetének kutatásával foglalkoznak, kutatási eredményeiket online, illetve nyomtatott formában publikálják, és rendezvényeket is szerveznek majd.

2019.01.08

A Fekete Párduc és a Csuklyások: BlacKkKlansman című film forgatókönyve is esélyes a hollywoodi írócéh (Writers Guild of America, WGA) díjára. A legjobb eredeti forgatókönyv mezőnyben Bo Burnham Nyolcadik fok című komédiája, Peter Farrelly, Nick Vallelonga és Brian Currie Zöld könyv című drámája, Bryan Woods, Scott Beck és John Krasinski Hang nélkül című horrorja, Alfonso Cuarón Roma, valamint Adam McKay Alelnök című műve verseng. Az adaptált forgatókönyvek közül Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott és Spike Lee Csuklyások: BlacKkKlansman című filmje, Ryan Coogler és Joe Robert Cole Fekete Párduc című szuperhősmozija, Nicole Holofcener és Jeff Whitty Megbocsátasz valaha? című életrajzi filmje, Barry Jenkins Ha a Beale utca mesélni tudna, valamint Eric Roth, Bradley Cooper és Will Fetters Csillag születik című alkotása szerepel a jelöltek mezőnyében. A díjkiosztó február 17-én lesz Los Angelesben és New Yorkban.

2019.01.08

A Bartók Rádió vasárnaponként 18.30-tól Régizenei kalandozások címmel indít új műsort, melynek házigazdája Vashegyi György karmester, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője, az MMA elnöke. A régizene világában számtalan remekmű vár még felfedezésre, és sok kompozícióról derítenek ki a zenetörténészek újabb érdekességeket. A zenei illusztrációkkal fűszerezett műsorban Vashegyi György és vendége az adott zenemű keletkezéséről, zenei és szellemi hátteréről, felépítéséről, a zeneszerzőről, a korról, a bemutató körülményeiről beszélget.

2019.01.08

A magyarországi mozik 13,98 milliós nézőszámmal tavaly 20,11 milliárd forintos bevételt értek el, így az egy évvel korábbihoz képest annak ellenére is 97 millió forintos többlet keletkezett a kasszákban, hogy együttesen 319 ezerrel kevesebben váltottak jegyet. 2017-ben a Star Wars: Az utolsó Jedik csaknem 1,13 milliárd forintos bevétellel kasszát robbantott. 2018-ban a Bosszúállók: Végtelen háború című film 897 millió forinttal nyerte az évet, és hét alkotás zárt 500 millió forint felett. A magyar filmek közül tavaly egyik sem vonzott annyit nézőt, mint az előző évben a Kincsem, de így – 2017-hez hasonlóan – több mint egymillió néző választása esett magyar filmre, erre legutóbb 2008-ban volt példa. Emellett a hazai alkotások tavalyi nézettsége az országos elérésű televíziókban meghaladta a 26 milliót.

2019.01.07

Egy Svájcban élő német férfi hosszú éveken keresztül tette zsebre az Omega jogdíjait: úgy árusította ki a zenekar lemezeit Dél-Amerikában, hogy Benkő Lászlóéknak erről nem szólt. Amint kiderült a lopás, az Omega megpróbálta előkeríteni a férfit a svéd hatóságok segítségével. Mire rátaláltak, perelni már nem lehetett, mert időközben meghalt.

2019.01.07

A Műcsarnok Gyönyörű zöld című dokumentumfilm sorozatában a Háborgó nagyik című norvég–amerikai–olasz–német alkotást vetítik január 10-én 17:30 órakor. A film arról szól, hogy folytatható-e a folyamatos fogyasztás, vásárlás, felhalmozás és a gazdaság egyre intenzívebb bővítése. Két idős amerikai hölgy nyakába veszi az országot, hogy változást érjenek el. Mindenkit – hajléktalanokat, gazdasági egyetemek hallgatót, szakértőket, de a Wall Street pénzügyi mágnásait megkérdeznek: fenntartható-e egy ilyen mértékű növekedés? Küzdelmük a bizonyíték: soha nem késő elindulni a változás útján, mert hatalmas az egyén felelőssége, bármennyire is szeretnénk ezt eltolni magunktól. Részletek itt.

2019.01.07

Gyapjas mamut DNS-ét mutatták ki brit kutatók elefántcsontból készült csecsebecsékben, amelyek Kambodzsából származnak. A 10 ezer éve kihalt faj génjei megléte a kambodzsai tárgyakban meglepte a vizsgálatot végző WildGenes természetvédelmi szervezetet, mivel már az első tesztek kimutatták a létezését és különösen szokatlan egy olyan trópusi ország termékeiben, mint Kambodzsa. A WildGenes az elefántcsontból készült tárgyak DNS-vizsgálatával igyekszik feltérképezni a csempészáru származását, hogy megkönnyítse a fellépést az elefántagyarral folytatott illegális kereskedelem ellen.

2019.01.07

Elhunyt Bukarestben Eugeniu Iordachescu építészmérnök, akinek 29 olyan épületet sikerült megmentenie a lebontástól, amelyek Nicolae Ceausescu kommunista diktátor városrendezési terveinek útjában álltak. Bukarestben a múlt század nyolcvanas éveiben csaknem 40 ezer épületet, köztük rengeteg műemléket bontottak le, hogy helyet csináljanak a diktátor által megálmodott palotának, a Nép Házának. Iordachescu egy tervezőintézet műszaki igazgatójaként sikerült meggyőznie Ceausescut, hogy nem szükséges minden templomot lebontani, elég ha „elbújtatják" őket az új betonkolosszusok mögé. Az építészmérnök által kidolgozott módszerrel az elköltöztetendő épületek alá betonlapot öntöttek, majd az egész építményt az erre a célra odakészített síneken egy darabban elvontatták. Így menekítették el Ceausescu buldózereinek útjából Bukarest egyik legértékesebb műemlékét, a 16. századból származó Mihai Voda kolostort. Összesen 13 műemléktemplom menekült így meg, de a bukaresti bontásoknak így is 22 templom és kolostor esett áldozatul.
Iordachescunak lakóházakat és közigazgatási épületeket is sikerült módszerével megmentenie. Gyulafehérváron egy – a központi sugárút kialakítását akadályozó – 80 lakásos panelházat vágott ketté, és az egyik darabját 55 méterrel arrébb költöztette úgy, hogy a benne lakókat ki sem költöztették a „vonatozás" csaknem hatórás időtartamára.

2019.01.06

2 millió 152 ezer érdeklődő kereste fel 2018-ban az egykori auschwitz-birkenaui haláltábort, ahol 1,1 millió embert, köztük csaknem egymillió zsidót pusztítottak el a nácik a második világháború alatt.  A látogatók száma 50 ezerrel haladta meg az ugyancsak rekordnak számító 2017-es év látogatottságát. Az emlékhely és múzeum honlapját több mint 27 millió alkalommal keresték fel, a Twitteren 275 ezer, a Facebookon 265 ezer követője van az intézménynek. Az emlékhely Auschwitzcal és holokauszttal kapcsolatos felvilágosító programjain tavaly 17 ezer ember vett részt.

2019.01.06

A marosvásárhelyiek előadásában láthatjuk január 12-én Székely Csaba Öröm és boldogság című darabját Ándi Gherghe rendezésében, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház január 14-én és 15-én az Urbán András rendezte One-Girl Showban ó Béres Márta saját életének epizódjait tárja elénk. Részletek itt.

2019.01.06

Esküdtszéknek kell döntenie arról, hogy a nemzetközi popvilág aktuális sztárja, Ed Sheeran egy 2014-es dala írásakor plagizált-e Marvin Gaye amerikai soulzenésztől. Egy 1973-as szám dallamait fedezték fel az akkori slágert írók örökösei.

2019.01.06

A San Diegó-i egyetem a tavalyi év 250 legsikeresebb filmjét vizsgálva kiderítette, hogy azoknak mindössze 8 százalékát rendezte nő. 2017-ben ugyanez az arány még 11 százalék volt.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma