hangf_spotify_banner_728x90

2019.05.14

A Kolozsvári Nemzeti Színházban adták át hétfő éjjel a romániai színházi világ legfontosabb elismeréseit. A legjobb rendezőnek járó díjjal a Kolozsvári Állami Magyar Színház A velencei kalmár című előadásáért Tompa Gábort tüntette ki a Román Színházi Szövetség (UNITER).

2019.05.14

Pozsony Ferenc, az MTA külső tagja, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Néprajz és Antropológia Intézet egyetemi tanára, a Kriza János Néprajzi Társaság tiszteletbeli elnöke a néprajzkutatás és folklorisztika terén kifejtett szerteágazó, úttörő és iskolateremtő munkássága néprajzkutatók egész nemzedékét indította útjára. Kiemelkedő tudományos tevékenysége mellett hangsúlyos a kisebbségi magyar közösség szolgálatában végzett tevékenysége, intézményszervező aktivitása is.

2019.05.13

Egyedülálló munkássága elismeréseként idén Werner Herzog kapja az Európai Filmakadémia életműdíját. A rendező a 32. Európai Filmdíj-gála díszvendége lesz december 7-én Berlinben. Werner Herzog több mint 70 filmet készített, producerként, íróként és rendezőként. Lenyűgöző karrierje során olyan filmek kötődnek a nevéhez mint a Tanórák a sötétben (1992), A kis Dieter repülni akar (1997), A legyőzhetetlen (2001), A grizzlyember (2005), A találkozások a világ végén (2009) és A mocskos zaru – New Orleans utcáin (2009). Az alkotó színészként is dolgozott, számos prózai mű szerzője, és több operát rendezett.

2019.05.13

Topolánszky Tamás Curtiz című filmjével nyílt meg Tel-Avivban a május 20-ig tartó izraeli magyar filmhét. A filmeket először a város legnagyobb művészmozijában, a Cinematheque-ban vetítik, majd további helyszíneken, Haifában és Jeruzsálemben is műsorra tűzik. A felsorakoztatott alkotások bemutatják a változásokat a magyar filmben a nagy klasszikusoktól – mint Kertész Mihály és Korda Sándor – a jelenkor sikeres filmalkotásainak világáig.

2019.05.13

Az MTA külső tagja, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott egyetemi tanára a magyar történeti nyelvészet és dialektológia nélkülözhetetlen forrásának, a háromkötetes, szöveges idézetekkel és képekkel gazdagon illusztrált A moldvai magyar nyelv szótára című munkának a megalkotásában játszott jelentős szerepéért kapta a kitüntetést.

2019.05.13

Megszínesített napfény címmel nyílt Róth Miksa iparművész (1865-1944) alkotásainak másolataból kiállítás a felvidéki Losoncon, a Szabó Gyula Emlékházban. Róth Miksa korának olyan jelentős építő- és festőművészeivel dolgozott együtt, mint Steindl Imre, Lechner Ödön, Alpár Ignác, Körösfői-Kriesch Aladár, Thoroczkai Wigand Ede és mások. Legismertebb művei az Országházat, a budai vár Szent Jobb-kápolnáját, a Zeneakadémia, a Nemzeti Bank, a Gresham Biztosító épületét, a marosvásárhelyi és a szabadkai városházát díszítik.

2019.05.13
A Szent István Könyvhéten idén 29 keresztény szellemiségű magyarországi és határon túli magyar kiadó közel hétezer kiadvánnyal, köztük 50 újdonsággal várja a közönséget május 18-ig a Ferenciek terén. A seregszemlét Erdő Péter bíboros nyitotta meg. A prímás, esztergom-budapesti érsek kiemelte: tartalmi szépség és gazdagság jellemzi a spiritualitással, az egyházi atyákkal, a modern lelkipásztori témákkal, a szent tudományokkal foglalkozó új köteteket, valamint a világi irodalom, a költészet és próza területén megjelent kiadványokat is.
2019.05.13

Az eddigi legfiatalabb kitüntetettként Penélope Cruz spanyol színésznő vehet át életműdíjat az idei a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A 45 éves, világhírű Oscar-díjas spanyol művész ráadásul ebben az évben a fesztivál arca is; fekete-fehér portréja díszíti az esemény hivatalos plakátját, amelyet a kitüntetés bejelentésével egy időben mutattak be. A Donostia-díjat az elmúlt években olyan kiváló, nemzetközileg is elismert filmes alkotók kapták meg, mint például Judi Dench, Monica Bellucci, Antonio Banderas és Robert De Niro. A baszk tengerparti városban szeptember 20. és 28. között rendezik meg immár 67. alkalommal a filmes seregszemlét, amely a cannes-i, a velencei és a berlini mustrával együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik.

2019.05.12

Az elismerést Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója és Várkonyi Zoltán unokája, Várkonyi Gáspár adta át vasárnap a színházban. Várkonyi Zoltán, a Vígszínház egykori legendás igazgatója nagyon szerette és becsülte a háttérben dolgozó kollégáit. Ezért halála után özvegye, Szemere Vera 1984-ben megalapította a Várkonyi Zoltán-díjat. Az elismerést minden évben az a kolléga kapja, akit a Vígszínház munkatársai titkos szavazással megválasztanak. Az idei díjazott 30 éve hűséges tagja a Vígszínháznak, töretlen lelkesedéssel, odaadással végzi munkáját a Pesti Színházban. Fontos feladatának tekinti és sok energiát fordít a fiatal világosító kollégák nevelésére. Munkáját mindig kimagasló szakértelemmel, lelkiismeretesen végzi.

2019.05.12

85 éves korában vasárnap elhunyt Vass Éva kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész. Jelentős színpadi szerepei között volt Catherine (Miller: Pillantás a hídról), Miranda (Shakespeare: A vihar), Ophelia (Hamlet), Stella (Williams: A vágy villamosa), Lucy (Brecht-Weil: Koldusopera) és Júlia (Hubay-Vass-Ránki: Egy szerelem három éjszakája). A filmvásznon 1953-ban a Rákóczi hadnagyában debütált, majd mások mellett a Nem ér a nevem, A gyilkos a házban van, a Hideg napok, a Hangyaboly című produkciókban láthatta a közönség, emlékezetes alakítást nyújtott a Menekülés a börtönbe, a Rettenetes szülők, a Földnélküli János és a Pá, drágám! című tévéjátékokban is. Utolsó szerepét Oscar Wilde: Bunbury című darabjában a Kamaraszínházban játszotta. Férje, Gábor Miklós Kossuth-díjas színművész 1998-ban bekövetkezett halála után nem lépett fel többé.

2019.05.12
A dór stílusú templom cellájához felhasználják azokat a márvány- és kődarabokat, amelyek a műemlék körül hevernek. Ez lesz az első alkalom, hogy szűz Pallasz Athéné templomának egy részét újjáépítik, hogy az ókori műemlék eredeti pompáját bemutathassák az athéni Akropoliszon.
2019.05.12

A Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat Mádl Dalma, a Polgári Magyarországért Díj első kitüntetettje adta át május 11-én a Millenáris Parkban.

2019.05.12

A 20 soros írást néhány éve fedezték fel a bretagne-i Plougastel mellett egy sziklatömbbe vésve, de eddig senkinek nem sikerült rájönnie, mit jelent. Az írásban a francia betűk némelyikét fordítva vagy fejre állítva vésték a kőbe. A szövegben skandináv típusú O-betűk is szerepelnek. A feliratban két dátum látható: 1786 és 1787, ami alapján néhány évvel a francia forradalom kitörése előtt keletkezhetett. Dominique Cap, Plougastel polgármestere elmondta, hogy az általuk felkért történészek és archeológusok nem tudták megfejteni a feliratot. Ezért gondoltak arra, hogy talán a világ más táján egy szakértő segíteni tud.

2019.05.12

A szakemberek 2018 végén találtak rá az eddig ismeretlen teremre, melynek a Szfinx nevet adták, mivel mintegy 20 évszázadon át sötétségben volt. A terem az első évszázad hatvanas éveinek légkörét hozza el hozzánk. A terem falán a freskók jó állapotban maradtak fenn. Néró császár a Róma egy részét elpusztító tűzvész után, 64-ben építtette az Aranypalotát a Colosseum szomszédságában. Halála után a kertekkel övezett palota műkincseit széthordták, és a földdel feltöltött területre fürdőt emelt Traianus császár. Csak a reneszánsz korban bukkantak rá. A feltárt Domus Aureát 2000-ben megnyitották a látogatók előtt, de a gyakori omlások miatt később bezárták. 2014-ben újranyitották a helyreállítás alatt álló épületegyüttest. A Domus Transitoriát 10 éves munkával állították helyre, idén tavasszal nyílt meg a látogatók előtt.

2019.05.12

18 helyett 11 előadással, FélTESZT néven szervezi meg 2019. május 20-26. között a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozót a Csiky Gergely Állami Magyar Színház, miután a városi tanács a 2018-as évhez képest felére csökkentette az intézmény éves költségvetését. A meghirdetett előadásokból hatot mondtak le, nem megy például a budapesti Forte Társulat és Szkéné Színház, a szlovéniai Mladinsko Színház, a TESZT törzsvendégének számító szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, az isztambuli Bakırköy Városi Színház és elmarad a szerbiai Vrooom Erotika című koncertje.

2019.05.11

Tamás Iván Macskakirálylány című filmterve nyerte a tévésorozatok és különkiadások versenyét a CEE Animációs Fórumon (korábban Visegrádi Animációs Fórum). Közép-Kelet-Európa legnagyobb animációs pitchfórumát hetedszerre rendezték meg május 6. és 8. között a csehországi Třeboňban. A szakmai találkozón 33 projekt mutatkozott be, köztük három magyar animációs filmterv. A Macskakirálylány című minisorozat, melyet a médiatanács is támogat, Tamás Zsuzsa azonos című mesekönyve alapján készül.

2019.05.11

A 2016-ban alapított Libri irodalmi díjakkal az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit tüntetik ki. A nevezési kritériumoknak 2018-ban 154 könyv felelt meg, 38 tényirodalmi és 116 szépirodalmi kötet. Ebből a listából választotta ki kedvenceit 2019 februárjában a Libri által felkért 140 művész, tudós, véleményvezér, neves közéleti személyiség. Szavazataik alapján alakult ki a döntős könyvek listája, amelyre a közönség is voksolhat május 12-ig. A tízes listából ugyanis a zsűri és a közönség választja ki azt a két könyvet, amelyek május 15-én megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

2019.05.11

A múzeum a színész gyermekkorának egyik helyszínén, a németországi Lommatzschban nyíliik szombaton. A Mario Girotti néven született Terence Hill édesanya Lommatzschból, édesapja Olaszországból származott. 1943 és 1947 között töltötte gyermekéveit a szászországi kisvárosban. A múzeum két szintjén Terence Hill és szinte állandó filmbéli társa, Bud Spencer (1929-2016) filmjeihez kapcsolódó tárgyakat mutatnak be.

2019.05.11

Asa Wikforss író az új tag, akinek fő szakterülete a nyelv és a tudat filozófiája, valamint a tudáselmélet. Az 57 éves filozófiaprofesszor december 20-án foglalja el helyét a 7-es széken, amelyet a közelmúlt botrányaiba belebukott Sara Danius, az 1786-ban alapított akadémia első női vezetője foglalt el. Az akadémia tagsága valójában nem a friss szexuális és összeférhetetlenségi botrányok óta volt hiányos, egyes tagjai már az 1989-es Salman Rushdie-ügy óta távol maradtak az érdemi munkától.

2019.05.11

A természet védőszentjének csaknem ember nagyságú bronzszobra Dienes Attila munkája.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma