2018.09.16

Bujdosó Erika Ágnes Király utca szubjektív című filmje nyerte el a Szalay Annamária-filmdíjat szeptember 15-én Zalaegerszegen, a XIV. Göcsej Filmszemlén. A Zalaegerszegi Televízió által 14. alkalommal szervezett filmszemlére 45 alkotást neveztek magyarországi és határon túli alkotók. A dokumentumfilmek között első helyezett lett Csibi László Nussbaum 95736 című alkotása, filmetűd kategóriában Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Kozma Gábor Rozsda lepte, nem ragyog című filmje lett elsődíjas, a kisjátékfilmek között Timkó Imre Magamba zárva című produkcióját díjazta első helyen a zsűri, az ifjúsági kategóriában pedig Piák Barnabás 3 tipp a túléléshez című művét érdemesítették első díjra.

2018.09.15

Mintegy 1,3 milliárd forint jogdíjat fizet ki a napokban hatvanezer magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI). A most lezárt 2017. évi zenei jogdíjfelosztás magában foglalja a rádiós, televíziós sugárzási jogdíjakat, a háttérzenei jogdíjakat és a meghosszabbított védelmi idejű hangfelvételek előadóit illető kiegészítő díjakat. Az egyesület 230 milliónál is több elhangzást dolgozott fel a felosztás során.

2018.09.15

Csaknem 15 ezer látogatója volt a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton programjainak. Minden este megtelt Budapesten a Szent István-bazilika előtti tér, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi az esemény ideje alatt. A fesztivál legtöbb vetítése teltházas volt. A 63 budapesti programon 11 ezren, Győrben és Egerben összesen csaknem négyezren vettek részt.

2018.09.15

Szent István király örökségéről és Szent Imre herceg életéről szóló, a keresztény magyar állam alapításának időszakát bemutató kiadvánnyal vesz részt Magyarország a hétvégi brüsszeli képregényfesztiválon – közölte Vitézy Zsófia, a brüsszeli Balassi Intézet igazgatója az MTI-nek adott nyilatkozatában szeptember 15-én. Az igazgató elmondta: meghívásukra olyan nemzetközileg is elismert művészek képviselik hazánkat, mint Futaki Attila, valamint Németh Levente és Mészáros János, a Királyok és Keresztek című képregény rajzolója és forgatókönyvírója.

2018.09.15

Meghalt 59 éves korában Rachid Taha algériai származású francia zenész, aki a nyolcvanas évektől kezdve megkerülhetetlen, fontos alakja volt a francia rock- és világzenei életnek. Rachid Taha szólóelőadóként összesen tizenöt albumot jelentetett meg. Zenéjében ott volt a punk, a rock, de a maghrebi arab zene is, amit a Clash együttes Rock the Casbah című dalának átértelmezése is jól mutat.

2018.09.15

Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál, amely több mint hatszáz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja vendégeit szerte az országban és a határon túl is. A szeptember 23-ig tartó fesztivált Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a Magyar Nemzeti Múzeumban szeptember 14-én délután. Erdő Péter kiemelte: a 12. alkalommal megrendezett Ars Sacra Fesztivál évről évre arra ösztönöz, hogy különböző művészeti ágak alkotásain keresztül, „a művészetek teljes skáláján érzékeljük a szentet”.

2018.09.15

David Bowie első ismert stúdiófelvétele a becsült ár négyszereséért, csaknem 40 ezer fontért (14,5 millió forintért) kelt el a brit Newton-le-Willows-ban tartott aukción. A szeptember 11-én tartott árverésen 39 360 fontért vásárolta meg a felvételt egy tengerentúli gyűjtő. Árát korábban 10 ezer fontra becsülték. Az Omega Aukciósház igazgatója, Karen Fairweather szerint „őrületes licitharc” folyt.

2018.09.15

Mintegy 200 programmal, például épületsétákkal, tárlatokkal, előadásokkal és koncertekkel is várják a kulturális örökség napjaira az érdeklődőket a hétvégén országszerte. Összesen 284 műemlék, közte több mint 70, máskor nem látogatható épület nyitja ki kapuit a nagyközönség előtt, és 214 szervező közösség állt a programok mellé szeptember 15-én és 16-án.

2018.09.15

Pozsgai Zsolt a Megszállottak című alkotása nyerte a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját az Argentínában megrendezett keresztény filmek világfesztiválján (Jesus Film Fest). Az alacsony költségvetésű film a kétévente megrendezett keresztény témájú argentin seregszemlén 86 másik alkotást maga mögé utasítva nyerte meg a legjobb külföldi film díját, továbbá a zsűri különdíját.

2018.09.14

Ádám Zsuzsanna és Megyimórecz Ildikó Lilla személyében két magyar is bejutott a 3. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjébe. A budapesti esemény zsűrije által szeptember 13-án késő este kihirdetett döntés értelmében a két magyar mellett hét nő és négy férfi, hat szoprán, három mezzoszoprán, illetve három bariton, valamint egy tenor került be a fináléba, amelyet szeptember 15-én este rendeznek a Zeneakadémia nagytermében.

2018.09.14

Kodály, Liszt és Beethoven műveit szólaltatja meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 15-én és 16-án a kínai Wuhanban Hamar Zsolt vezényletével. Az együttes vendégszólistája a 23 éves Ránki Fülöp zongoraművész lesz. A hangversenyek helyszíne a Wuhan Qintai Concert Hall, amely a legnagyobb és legkorszerűbb kulturális helyszínek egyike, szórakoztató parkja több mint 50 millió négyzetméternyi területet foglal magában.

2018.09.14

Élete nemrég lezárult korszakát, válását és újrakezdését dolgozta fel most megjelent új lemezén Palya Bea. A népszerű énekes Hazatalálok című anyagát decemberben mutatja be az A38 Hajón. „Női szemszögből váltak dalokká egy válás mozzanatai, közös munkában új zenekarommal. Ahogy a legtöbb ember, kezdetben én is kudarcként éltem meg a válásomat, ugyanakkor a lemez nem egy tudatos alkotói folyamat eredménye. Rájöttem arra, hogy ha van bátorságom elmesélni, ami történt, akkor a dolgok visszamosolyognak rám és a lemeznek lehet ilyen hatása” – mondta Palya Bea a CD-t bemutató szeptember 12-ei sajtótájékoztatón.

2018.09.14

Könyvtári programok, kastélylátogatás és tárlatvezetés, valamint történelmi séta is szerepel a kulturális örökség napjainak Heves megyei programjai között. Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár fiatalokkal közösen alkotta meg tematikus programját, amelynek gerincét a Széchenyi keresztvetésétől a kéménybe szorult segédig és az Ezt nézd! Képes magyar történelem plakátok tükrében című helytörténeti előadások adják. A hatvani múzeum Fedezd fel a Grassalkovich-kastélyt! címmel hirdetett programot. A családok kalandlap segítségével járhatják végig úgy a kiállítótereket, hogy közben a kastély történetével kapcsolatos feladványokra keresik a választ.

2018.09.14

Másodszor rendezi meg a Magyar Elektrográfiai Társaság a nemzetközi digitális művészeti triennálét Szekszárdon. A Digitális Agora 2018 című tárlat az utóbbi három évben született, kiemelkedő elektrográfiai műalkotásokat mutatja be. A Művészetek Házában szeptember 15-étől látható kiállítás 137 magyar és 27 külföldi művész alkotásait, nagyméretű grafikákat, digitális, videó- és fényinstallációkat, light-boxokat és más fényobjekteket vonultat fel.

2018.09.14

Nógrád megyében az ipolytarnóci őslénypark és a terényi orsósmagnó-múzeum várja a látogatókat szeptember 14-ei hétvégén a kulturális örökség napjain. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen a kulturális örökség napjain ingyenesek lesznek a sétálójegyes programok. Terényben a magánerőből alapított és működtetett orsósmagnó-múzeumot kereshetik fel az érdeklődők; a technikatörténeti kiállítóhely a hangrögzítés fejlődésén vezeti végig a látogatókat.

2018.09.14

A Pénzügyminisztérium idén is csatlakozik a kulturális örökség napjai országos rendezvénysorozathoz szeptember 15-én és 16-án. A látogatók számos élménnyel fűszerezett épületbejáráson vehetnek részt, ahol többek között megtekinthetik a századfordulós hangulatot őrző miniszteri folyosót és dolgozószobát is.

2018.09.14

Egyebek mellett kastélysétákkal, koncertekkel, fürdő- és strandtúrával, könyvtárlátogatásokkal várják szeptember 15-én és 16-án az érdeklődőket a kulturális örökség napjai idei programjai Fejér megyében. Fehérvárcsurgón a Károlyi-kastély várja a látogatókat, ahol vezetett kastélylátogatás keretében megtekinthetők az Európai Kulturális Találkozó Központ helyiségei, de az állandó kiállítások, műtárgy-gyűjtemények, szalonok mellett a kápolna is nyitva lesz. A kápolnásnyéki Halász-kastélyban mindkét napon kastélytúrán vehetnek részt az érdeklődők, amelynek keretében az épület és a hajdani tulajdonosok története mellett a jelenlegi kiállítások is megismerhetők.

2018.09.14

Az idén is temetői sétákkal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szeptember 15-én és 16-án a Fiumei Úti Sírkertben, a Salgótarjáni Utcai Zsidó Temetőben és a Rákoskeresztúri Új Köztemetőben a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat keretében. A program keretében a Fiumei Úti Sírkertben bemutatják a mauzóleumokat, a művészparcellát, a sírkert szobrait és szobrászait.

2018.09.14

A középkort idéző programokkal várja a látogatókat az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál szeptember 15-én és 16-án Kaposváron. A somogyi megyeszékhely Vigasságok terén már harmadik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz harci és íjászbemutató, páncélos küzdelem, vívóverseny és csatajelenet is. Az érdeklődők megismerkedhetnek a korabeli viseletekkel, előadást hallhatnak középkori sodronypáncélokról és késekről, valamint vásári komédiát, középkori táncot, tűzzsonglőr produkciót is láthatnak.

2018.09.14

Pécsett bemutatják a Zsolnay-negyed különlegességeit, emellett tematikus sétákat is tartanak, a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum pedig színes előadásoknak ad otthont a kulturális örökség napjai alkalmából. Hangulatos szabadtéri koncertek, éjszakai társasjátékozás, távcsöves égboltmegfigyelés, táncház, filmvetítés és fáklyás séta is szerepel a negyed szeptember 15-ei esti kínálatban.

Újra Magyarországon forgat Fjodor Bondarcsuk orosz filmrendező, aki ezúttal stúdiófelvételeket készít Budapesten. A producer-rendező édesapjához, az Oscar-díjas Szergej Bondarcsukhoz hasonlóan számos történelmi filmet forgatott már, emellett a fellendülő orosz filmipar több kasszasikert hozó alkotása is az ő nevéhez fűződik. Új filmjéről azonban még nem árult el részleteket.

Elhallgatott zenekarok címmel kiadvány jelent meg a ’60-as, ’70-es évek magyar beat- és rock együtteseiről. A kiadvány a zenei anyag mellett tartalmazza az Elhallgatott zenekarok című dokumentumfilmet is, valamint két 73 perces CD-t is, amelyeken a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas és a Liversing számait hallhatja a közönség.

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma