2018.11.08

Aki érdekes szakmai programot keres, annak mindenképp ajánljuk az ELTE-Atelier Örökség estjét november 8-án 18 órától az ELTE bölcsészkarának főépületében. A Kulturális Örökség Mesterképzéshez (KÖMA) kapcsolódó előadások most következő állomásán a participatív örökség fogalma kerül középpontba. A részletes program ITT található.

2018.11.08

Potyó Imre nyerte a Lenergy – Az év természetfotósa 2018 pályázatot! Az év természetfotója címet Nagy Bertold Délutáni pihenő című, különleges technikával készült felvétele kapta, az év ifjú természetfotósának Füssi-Nagy Regőt választotta a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége hétfős szakmai zsűrije.

2018.11.08

Beer Miklós váci megyés püspök, Csikai Miklós agrárközgazdász, Eötvös Péter zeneszerző, Gombár Csaba szociológus, Mészáros Márta filmrendező, Ráday Mihály rendező, városvédő, valamint Tolnai Ottó költő, író kapja az idei Hazám-díjakat; a XXI. Század Társaság elismerését november 10-én, szombaton adják át a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) dísztermében.

2018.11.08

Elkészült Szabó T. Anna legújabb, Ár című verseskötete, amelynek november 8-án 17 órakor lesz a bemutatója az Írók Boltjában. A kötet a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A könyvbemutatón a szerzővel Török-Illyés Orsolya beszélget.

2018.11.08

Temesi Ferenc 49/49 című regényét november 8-án 17 órakor mutatják be a Pesti Vigadó könyvtárában, a Magyar Művészeti Akadémia és a Scolar Kiadó rendezésében. A szerzővel Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára és Illés Andrea, a kiadó főszerkesztője beszélget. A moderátor Borbély László, az MMA munkatársa.

2018.11.08

A legjobb játékfilm díját nyerte el Mészáros Márta legutóbbi rendezése, az Aurora Borealis – Északi fény című magyar alkotás Spanyolországban. A La Laguna Nemzetközi Történelmi Filmfesztivált San Cristóbal de La Laguna-ban rendezték meg november elején.

2018.11.07

Három grafikai pályázat és kiállítás találkozik először egy helyen a magyarországi tervezőgrafikai szakma egyik legrangosabb rendezvénysorozata, a 11. Graphifest keretében a budapesti Teslában. A november 7-én nyíló kiállításon az Arany Rajzszög Társaság (ART) 16. Arany Rajzszög pályázatának, a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága (MATT) „Lubalin 100” 11. tematikus tipográfiai pályázatának legjobb alkotásait mutatják be, emellett Budapesten először mutatkozik be a Vylyan Bogyólé 2018 borcímkepályázatára beküldött gazdag grafikai anyag is. A tárlaton több mint 600 kiállított művel találkozhatnak az érdeklődők november 20-áig.

2018.11.07

Tizenhárom friss olasz filmmel, köztük Paolo Sorrentino, Matteo Garrone és Daniele Luchetti legújabb alkotásaival várja a közönséget a 16. MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál november 7. és 16. között Budapesten, Debrecenben és Szegeden. Minden filmet olasz nyelven, magyar felirattal vetítenek, a filmek többségének angol felirata is lesz. A MittelCinemaFest teljes programja ITT érhető el.

2018.11.07

Igazi könyvritkaságokkal és más kultúrtörténeti szempontból is fontos kiadványokat láthatnak azok, akik ellátogatnak a Somogyi-könyvtárba, ahol a november 10-ei, jubileumi 20. Szegedi Könyvárverés anyagát mutatják be. A hagyományosan november első felében megszervezett aukción több mint ötszáz tétel, könyvek, folyóiratok, aprónyomtatványok, grafikák, ex librisek, fotók, kéziratok, képeslapok, oklevelek, plakátok és árjegyzékek kerülnek kalapács alá.

2018.11.07

Tizenhárom magyar és román játékfilmet vetítenek marosvásárhelyi 26. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, amelynek versenyprogramjában 48 rövidfilm szerepel. A november 7. és 11. között zajló fesztiválon 13 magyar és román játékfilmet vetítenek, ezek közül kiemelkedik a Nemes Jeles László által rendezett Napszállta, amelynek romániai premierje a marosvásárhelyi fesztiválon lesz. A Magyarország által a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjra jelölt mű mellett a fesztiválon bemutatják Románia Oscar-díjra jelölt filmjét, Radu Jude Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe című alkotását is.

2018.11.07

Rippl-Rónai „kukoricás” képe mellett Aba-Novák Vilmos egyik utolsó portréját árverezi el a BÁV Budapesten a MOM Parkban, ahol a festmények mellett ékszerekre és különleges műtárgyakra is licitálhatnak az érdeklődők november 13-án és 14-én. A mostani aukciós anyagban 160 festményt kínálnak eladásra: többek között Rippl-Rónai József Kék ruhás lány virágos kalapban című, 1910 körül készült, a művész kukoricás korszakából származó festményét, amelyre 60 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők.

2018.11.07

A felnőtté válásról szóló Under Construction című dokumentarista kísérleti előadással áll a közönség elé a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Visky András, a színház művészeti igazgatója elmondta: az előadás nem irodalmi szövegből, hanem közösségi történetekből épül fel, amelyeket az alkotók a felnőttkor küszöbén álló fiatalokkal folytatott fókuszcsoportos beszélgetésekből szűrtek ki. Hozzátette: az előadáshoz a színház a román kulturális alaptól pályázott támogatást, így a produkció kereteit a pályázat határozta meg. A kísérleti színházi produkciót november 10-én mutatják be a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében.

2018.11.06

Koncertekkel, irodalmi estekkel ünneplik a magyar nyelv napját Balatonfüreden. A november 9-én kezdődő programsorozat november 13-ai zárónapján több száz fiatal gyűlik majd össze közös versmondásra az egykori balatonfüredi kőszínház oszlopainál. A balatonfüredi fiatalok – a hagyományokhoz híven más városok diákjaival együtt – Dsida Jenő Az én dalom című költeményével készülnek az ünnepre. A versmondást követően Varró Dániel író mond ünnepi köszöntőt, majd bemutatja A szomjas troll – Kis viking legendárium című legújabb mesekönyvét. Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, mert 1844-ben ezen a napon vált hivatalos nyelvvé a magyar.

2018.11.06

Óriási közönségsikerként zárt a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo-kiállítása, amelyre több mint 220 ezer látogató volt kíváncsi az elmúlt négy hónapban. A Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo-tárlata az utóbbi három év legsikeresebb magyarországi kiállításaként zárt, csak tizenötezer látogatóval lemaradva a Szépművészeti Múzeum Rembrandt és a holland arany évszázad festészete című, 2015 elején bezárt kiállításától. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo remekműveire épülő, az életmű egészét átfogó tárlat megnyitását követően hétfőnként is nyitva állt, az utolsó hétvégén pedig éjfélig várta a látogatókat. A múlt héten újranyíló Szépművészeti Múzeum is sok látogatót fogadott, az október 30-ai megnyitó óta több mint tízezren váltottak belépőt a megújult intézménybe.

2018.11.06

Tizennégy filmtervet díjazott a Magyar Nemzeti Filmalap, amely a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait megjelenítő filmötletek megírására hirdetett pályázatot. A Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes programjára 404 filmterv érkezett augusztus 15. és szeptember 15. között. A Filmalap legújabb kezdeményezésének célja azon filmtervek felfedezése és megvalósításának támogatása volt, amelyek a közönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait. A részvételnek nem volt feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A kiválasztott tervek alkotói a program kiírása szerinti egymillió forint összegű díjazásban részesülnek.

2018.11.06

A nagyközönség is láthatja november 5-étől a székesfehérvári városházán azt a 13. század elejéről származó bronzkorpuszt, melyet a Szent István-székesegyházban zajló régészeti feltárás során találtak. A Szent István-székesegyházban végzett feltárásokról Reich Szabina, a Szent István Király Múzeum régésze, ásatásvezetője tartott előadást. A szakember elmondta, hogy a fellelt tárgyak közül minden kétséget kizáróan a román stílusú limoges-i korpusz (a keresztre feszített Krisztus testét ábrázoló szobrocska) a legértékesebb. A 13. század első harmadából, a tatárjárás előtti időkből származó, bronzból készült, zománcberakású korpusz feltehetően oltárkereszt vagy körmeneti kereszt funkciót látott el.

2018.11.06

Lengyel Balázs első mozifilmje, a Lajkó – cigány az űrben című fekete komédia nyerte a 18. Science+Fiction fesztivál közönségdíját Triesztben. A november 4-én véget ért olaszországi seregszemle 25 új mozifilmet és számos rövidfilmet vonultatott fel. Lengyel Balázs személyesen vette át a díjat. A Keresztes Tamás, Gyabronka József és Pálffy Tibor főszereplésével, a Filmalap támogatásával készült vígjátékot március végén mutatták be a magyar mozik, a nemzetközi premier az A-kategóriás varsói filmfesztiválon volt októberben.

2018.11.06

A szolnoki Damjanich János Múzeum rendkívüli divatbemutatót rendezett a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018 programsorozat részeként. A múzeum szeptemberben nyílt időszakos kiállítása adta az ötletet, mely szerint a különleges és egyedi készítésű fehérhímzéseket bemutató tárlata mellett ismerhessék meg a látogatók különböző korok divatirányzatát. Az alkalom egyszerisége miatt egyedülálló témára volt szükség, így a menyasszonyi ruhák bemutatására esett a választás. A Csipkék csacsogása – Textilek találkozása elnevezésű rendezvényen a múzeum csinos munkatársai és pár közeli hozzátartozójuk viselték a csodás darabokat, amelyeket többek között a Szigligeti Színház biztosított. A színháztól kapott ruhák közt szerepelt a Rómeó és Júliából Júlia jelmeze, továbbá számos esküvői kiegészítőt is megtekinthettek az érdeklődők az 1900-as évek ruhái mellett.

2018.11.06

Hogyan dolgozik egy modern geológus? Milyen műszerekkel néznek be a geofizikusok a Föld belsejébe? A Magyarhoni Földtani Társulat november 10-én és 11-én a Magyar Természettudományi Múzeumban zajló jubileumi rendezvényén nemcsak ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, de nevezetes ősmaradványokról, Szent László pénzéről, a Kárpátok sárkányáról és a triász tengeralattjárójáról is többet megtudhatunk. A kisebbeket geojátszóházak, a felnőtteket ismeretterjesztő filmek, előadások várják, az Utazó Planetárium pedig mindenkit elrepít a Marson át az univerzum határáig.

2018.11.06

Zabán Márta, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója kapta az idei a Kiss József-díjat Salamon Ferenc kritikai munkásságának feldolgozásáért, az 1854 és 1888 között megjelent irodalomkritikai írásainak összegyűjtéséért, szöveggondozásáért és forráskritikai értékű kiadásáért.

Az elismerést, melynek átadására november 5-én került sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a kiváló Petőfi-kutató emlékére gyermekei alapították olyan fiatal kutatók számára, akik a magyar irodalmi textológia területén kiemelkedőt alkottak.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A Rejtett történetek című kiállításához kapcsolódóan a budapesti Műcsarnok átfogó mozdulatművészeti programsorozat indított; ennek keretében mozdulatművészeti napot rendeznek november 13-án. A több hónapos programsorozat mostani állomásán többek között iskolásoknak szóló tánctörténeti előadással várják az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetésen szó lesz a mozdulatművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de önálló művészeti produkciók is szórakoztatják a közönséget. Köztük a sérült és egészséges test problémájáról szóló előadás, valamint egy ötvenfős mozdulatkórus fellépése lesz megtekinthető. A programsorozat következő állomásán, december 11-én az Egy polihisztor öröksége – avagy: Lábán és mi című táncelőadás várja a közönséget.

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

weber_henrik_noi_arckep_400x473_kiemelt3

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

Hamarosan kézbe vehetjük Sarány István Garabonciások című könyvét, amelyet november 16-án 17 órakor mutatnak be Marosvásárhelyen, a Rádió stúdió termében. A könyvbemutató pedig egyben zenés est is: részleteket hallhatunk a Garabonciás – Wandering Magicians Biztató című lemezéről.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma