kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.07.14

Mintegy ezeréves, fából épített várfalmaradványokat találtak cseh régészek a dél-morvaországi Breclav városában álló kastély alatti ásatások közben. A leletek első kiértékelése alapján a kastély mai alaprajza megőrizte az egykori, tehát kora középkori várfalak alaprajzát. A lelet azért rendkívüli, mert a 11. századból származó erődítményfalak nagyon ritkák.

2019.07.13

Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című alkotása nyerte a közönségdíjat a szombat este véget ért poznani nemzetközi animációs filmfesztiválon, mely csaknem 500 alkotást vonultatott fel az elmúlt héten. Itthon a Mozinet mutatta be novemberben a filmet, eddig mintegy 50 ezren váltottak rá jegyet. Nemrég indult el a film temérdek művészeti utalását feldolgozó okosmozi.hu online tudástár.

2019.07.13

A barna kvarcitból faragott fejszobrot 4,7 millió fontért árverezett el a Christie's aukciósház a múlt héten Londonban az elmúlt évek egyik legvitatottabb adásvételén. A 28,5 centiméter magas fejszobrot annak ellenére bocsátották áruba, hogy Egyiptom az aukció törlését és a szobor visszaadását követelte a brit hatóságoktól és a Christie's-től. Az egyiptomi külügyminisztérium szerint az ifjú uralkodót ábrázoló 3000 éves műalkotást valószínűleg az 1970-es években lopták el az ország egyik műemlék templomából és csempészték külföldre.

2019.07.13

A Mank című film, amely Mankiewicz becenevére utal, a Netflixnél készül. Az életrajzi drámát David Fincher rendezi, aki ősszel kezdi forgatni a korabeli hangulatot felidézve fekete-fehér filmszalagra. Mankiewicz eredetileg újságíró volt, később ő írta Orson Wellesszel az Aranypolgár (1941) című filmklasszikus forgatókönyvét. Olyan produkciókon is dolgozott, mint az Óz, a nagy varázsló (1939) vagy a Szőkék előnyben (1953).

2019.07.13

Az október 13-ig meghosszabbított Az Inkák Aranya kiállítás műtárgyainak jelentős része a perui Aranymúzeumból, valamint hazai gyűjteményekből származik, ám emellett egy dúsgazdag spanyol magángyűjtő is hozzájárult ahhoz, hogy a látogatók minél jobban megismerjék a letűnt dél-amerikai nép történetét. A öreg olajmágnás nemrég személyesen kereste meg a tárlat szervezőit azzal a kéréssel, hogy súlyos betegségére való tekintettel még egyszer, talán utoljára az életében láthassa a kiállítás számára bérbe adott darabjait.

2019.07.13

Késő avar kori fülkesírokat tártak föl egy szegedi családi ház építésének előkészítése során a Móra Ferenc Múzeum régészei, a területet egykor a közgyűjtemény névadója is vizsgálta. A szakemberek 36 sírt találtak, közülük több úgynevezett fülkesír. Ez a temetkezési mód kezdetben feltehetően a sírrablások ellen védte az elhunytak maradványait, később azonban általánossá vált a térségbe élő avarok között a 7. század végén, a 8. század első felében. Az újonnan feltárt sírokban az emberi és állati maradványokon kívül szíjvégeket, csatokat, ékszereket is találtak a régészek.

2019.07.13

Az építkezést számos bírálat érte, mert a beruházás az eredetileg tervezett 71 millió euró helyett csaknem kétszer annyiba, 134 millió euróba (mintegy 43,6 milliárd forint) került. A David Chipperfield sztárépítész által tervezett épületnek ráadásul már hat évvel ezelőtt el kellett volna készülnie. A több mint 4000 négyzetméteres kiállítóterülettel rendelkező James Simon Galéria a zsidó származású német vállalkozó és műgyűjtő nevét viseli, aki 1932-ben bekövetkezett haláláig mintegy 10 ezer műtárgyat adományozott a berlini múzeumoknak.

2019.07.12

A régészek a feltárt cserépedények, a szénizotópos kormeghatározás, valamint az egymás feletti rétegek tartalma alapján megállapították, hogy 3000 éve a bibliai Ciklág feküdt a Chirbet al-Rai nevű dombon, ahol 2015 óta végeznek ásatásokat. A bibliai történet szerint a Gat városában uralkodó filiszteus Akis király menedéket nyújtott Dávidnak közös ellenségük, Saul király elől. Dávid 14 hónapig élt Ciklágban hatszáz családból álló udvartartásával, majd királlyá lett Hebronban. Távollétében Ciklágot feldúlták a sivatagi nomád amálékiak, akik elhurcolták a város kincseit, valamint a nőket és a gyermekeket. Dávid üldözőbe vette őket és visszaszerezte zsákmányukat, kiszabadította az elrabolt embereket.

2019.07.12

A Svéd Nemzeti Történelmi Múzeum régészeti intézetének szakemberei ritka viking hajósírokra bukkantak Gamla Uppsala falu közelében. Az egyik hajóban egy ember, egy kutya és egy ló maradványait találták meg, de előkerült még kard, díszes fésű, egy lándzsa és egy pajzs néhány darabja is. Az ilyen típusú hajóssírokat az 550 és 800 közötti vendel időszakban és a 800 és 1500-as évek közötti viking érában használtak. Ezekben a korokban az embereket általában elhamvasztották, a hajóstemetőkbe főként a társadalom gazdagabb emberei kerülhettek.

2019.07.12

Az izlandi származású dán képzőművész minden érzékszervre ható, retrospektív tárlata a londoni Tate Modernben nyílt meg. A nagyméretű szobrairól és a különböző természeti elemeket – fát, tüzet, fényt, vizet – alkalmazó installációiról híres művésznek több mint 40 munkáját vehetik szemügyre, illetve tapinthatják, szagolhatják és ízlelhetik meg a látogatók. A kiállításon helyet kapott egyebek között egy 11 méteres vízesés, egy mohával borított fal, egy tükrös kaleidoszkóp és egy színes köddel teli alagút, utóbbi kettőn keresztülsétálhatnak a látogatók. A múzeum híres Turbina-csarnokában pedig egy hatalmas legóváros megépítésében segédkezhetnek. Az 52 éves Eliasson mindig is szerette a nem kézzel fogható alapanyagok használatában rejlő kihívást. A természet iránti rajongásából fakadóan a munkái erős ökológiai üzenettel bírnak. Az Olafur Eliasson: In Real Life című tárlatot január 5-ig kereshetik fel az érdeklődők.

2019.07.12

Az első belga király, I. Lipót egy eddig ismeretlen kéziratát találták meg Németországban. Az 1837-es keltezésű levél egy másolatát szerdán Wittenbergben adták át meglepetés-ajándékként a kelet-németországi látogatáson tartózkodó belga királyi párnak, Fülöpnek és Mathildénak. A Luther Márton vallásreformátornak szentelt wittenbergi múzeum, a Luther-ház archívumában nemrég felfedezett levélben az 1831-től 1865-ig uralkodó I. Lipót részvétét nyilvánítja Adelaide nagynénjének férje, IV. Vilmos angol király halála alkalmából. A kéziratot egy magángyűjtő adta a Luther-háznak.

2019.07.12

Massimo Palombella 2010 óta állt a több mint fél évezrede alapított kórus élén, egy januári átszervezés óta azonban gyakorlatilag gyámság alatt dolgozott. A Vatikán hónapok óta vizsgálatot folytat a Coro della Cappella Sistina ellen gazdasági és adminisztratív visszaélések miatt, emellett több szülő azzal vádolta meg a karnagyot, hogy gorombán bánt a gyerekekkel. A 20 felnőtt hivatásos férfi- és 35 fiúénekesből álló pápai kórus vezetését átmenetileg Marco Pavan, a fiúkórus vezetője veszi át.

2019.07.11

A David Chipperfield brit sztárépítész tervezte James Simon Galéria öt év késéssel és a tervezett költség duplájáért épült fel, július 12-én pedig a közönség előtt is megnyitják. A galéria a korábbi raktárház területére került, az épületre egy tartóelem emlékeztet a Neues Museumba vezető átjáróban. A hatalmas faoszlop az építkezés egyik fő problémája: a jégkorszakban jelentkezett kimosódás miatt a stabil alap megteremtése érdekében 1200 cölöpöt kellett búvároknak leverniük az iszapos berlini talajba.

2019.07.11

Állandó kiállítóhelyként várja látogatóit a májusban átadott Gránátalma Patikatörténeti Gyűjtemény Nagyváradon. A közel 250 esztendős Gránátalma szerzetesi patika helyiségeiben berendezett gyűjteményben látható a gyógyszertár eredeti formájában fennmaradt és helyreállított officinája, a látogatók pedig megismerkedhetnek a Betegápoló Irgalmasrend-, illetve a rend nagyváradi házának történetével, valamint 18–19. századi orvoslás és gyógyszerkészítés izgalmas világával.

2019.07.11

Az áprilisban a Müpában debütált, Bauhaus Contemporary című fotóművészeti kiállítás Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban mutatkozik be július 12. és augusztus 25. között. A tárlatot Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyitja meg.

2019.07.11

Mátyás király életterei és a corvinák címmel nyílt új kiállítás a komáromi Limes Galériában. A tárlat július 31-ig látható.

2019.07.10

A Himnusz megzenésítésének alkalmából és első nyilvános bemutatójának évfordulóján 20 ezer forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank. Az esemény ünnepségét a gyulai Erkel emlékházban tartották.

2019.07.10

Mától minden szerdán délben megszólal a debreceni Református Nagytemplom orgonája: a nyári időszakban a templom orgonistái félórás, ingyenes koncerttel kedveskednek a turistáknak ezeken a napokon. Évek óta nagyon népszerűek a Nagytemplom orgonakoncertjei, amelyeken minden alkalommal több száz hallgató vesz részt. Tavaly júniustól augusztus végéig több mint 18 ezer látogató kereste fel a templomot, az idén is hasonló számú érdeklődő várható. A Református Nagytemplom számos érdekességet tartogat a látogatók számára: bejárható a templom mindkét tornya, a két tornyot összekötő panorámajárda, de megtekinthető a több mint 50 mázsás Rákóczi-harang is.

2019.07.10

25 évvel ezelőtt a Lőrinc pap térről indult a Cirko-Gejzír mozi. Július 11-én visszatér a csapat a kezdetekhez, és az eredeti helyszínen, a premier napján vetítik az Apró, kis hazugságok folytatását. Az Együtt megyünk című francia filmben többek között Marillon Cotillard, Francois Cluzet látható a főszerepben. A filmet szabadtéren és a huszonöt évvel ezelőtti Cirko-teremben is bemutatják párhuzamosan eredeti nyelven, magyar felirattal. A terasz a vetítés után 11 órakor zár, de a teremben lehet tovább ünnepelni. Az esemény ingyenes.

2019.07.10

Tudományos kalandozásra hívja a művészetkedvelőket a szentendrei MANK Galéria szerdán nyíló, ArtScience című kiállítása, amely a kiállított alkotásokkal többek között arra világít rá, hogyan inspirálhatják a tudomány, a technika vívmányai az alkotás folyamatát, a művészi produktum létrejöttét és kifejezési formáját. A kiállítás bizonyítja: a tudomány és a művészet nem egymással szemben álló, egymást kizáró kategóriák, hanem egymásra ható erők folytonos játéktere. A kiállítás augusztus 25-ig tekinthető meg hétköznap 9 és 17, hétvégén 10 és 17 óra között.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma