2019.01.12

A progresszív metálzene amerikai alapcsapata július 25-én lép fel a székesfehérvári fesztiválon. A zenekar eddig tíz alkalommal játszott Magyarországon: először 1998-ban, legutóbb 2017-ben a Tüskecsarnokban. A progrock zenekarban, amely eddig világszerte mintegy 15 millió albumot adott el, mára két alapító tag maradt, John Petrucci gitáros mellett John Myung basszusgitáros. Az együttes a tagok kimagasló technikai tudásáról, többtételes dalszerkezeteiről, valamint erőteljes koncertjeiről ismert. Az idei székesfehérvári Fezenen, amely idén július 24-től 27-ig tart, fellép az Airbourne, a Cradle of Filth, a Life of Agony, a Firewind és a Queensryche.

2019.01.12

Az ezeréves női csontvázat a nyugat-németországi Dalheim kolostorához tartozó temetőben tárták fel, és fogmaradványain a festők által hajdanán kék színezőanyagként használt lazurit nyomait fedezték fel. Ez megkérdőjelezi azt a régóta fennálló elképzelést, amely szerint a nők csupán kis szerepet játszottak a középkori Európa döntően vallási intézményekből származó írások megszületésében.

2019.01.12

A mű január 19-én a kismartoni Esterházy-kastélyban Anna Lucia Richter szoprán, Werner Güra tenor és Rudolf Rosen bariton, az Arnold Schoenberg Kórus és a Nicolas Altstaedt irányítása alatt álló Haydn Filharmónia előadásában hangzik el. A Teremtés az oratóriumirodalom egyik kiemelkedő alkotása, témája a világ teremtésének bibliai leírása. A darab 1796 és 1798 között keletkezett, komponálásának gondolata a szerző angliai látogatásakor született. A bemutató Bécsben volt 1798-ban.

2019.01.12
Tinódi emlékhangverseny lesz január 19-én a PIM-ben. Tinódi-lant díjjal kitüntetett művészek adnak koncertet, illetve a megemlékezés is kiemelt szerepet kap. Bővebb információ itt olvasható.

2019.01.11

Korának egyik nagy Richard Wagner- és Richard Strauss-előadója 92 évesen hunyt el. Theo Adam 1949-ben debütált a Drezdai Állami Operánál és rendszeres fellépője volt a Wagner műveinek szentelt Bayreuthi Ünnepi Játékoknak. Elbűvölte a világ olyan nagy operaszínpadainak közönségét is, mint a New York-i Metropolitan Opera. Magyarországon is fellépett, emlékezetes volt 1964. június 19-i vendégszereplése a Magyar Állami Operaházban, Giuseppe Verdi Don Carlos című operájában, II. Fülöp spanyol király szerepében.

2019.01.11

Színházzá alakítottak ki egy 2600 méter magasan fekvő iglut az olasz Alpokban, a Vermiglióban lévő létesítményben jégzenei fesztivált rendeznek több mint 60 koncerttel a programban három hónapon át. A heti négy koncerten a zenészek jégből készült hangszereken játszanak, ezért kesztyűben kénytelenek megszólaltatni az ütőhangszereket és leheletük gyakran ráfagy a hegedűkre, csellókra, gitárokra. A fesztivál alapítója Tom Linhart amerikai művész, aki már tíz éve készít hangszereket jégből.

2019.01.11

A január 19-i jelmezes bálon illuminátormesterek, vándormuzsikus és finom falatok várják az érdeklődőket. A bálra való belépés alkalomhoz illő udvari maszkában lehetséges, az est végén bálkirályfi- és bálkirálylány-választás is lesz. A Maszkabálon a részvétel ingyenes, de a kiállításra minden érdeklődőnek meg kell váltania belépőjegyét. Részletes program itt található.

2019.01.11

A kétes eredetű művek jó része múzeumokban található, de akadnak ilyenek állami hivatalokban és egy berlini raktárban is. A Washingtoni Egyezményhez történt csatlakozással bő két évtizede a német szövetségi állam kötelezettséget vállalt az erőszakkal elvett művek felkutatására és a jogos tulajdonosnak való visszajuttatásra, ám ez eddig csak 54 műalkotás esetében történt meg. A nácik 1933 és 1945 között számos művészeti alkotást erőszakkal vagy kényszerítéssel vettek el tulajdonosaiktól, főleg zsidó műgyűjtőktől, az ily módon összeharácsolt műkincsek számát 600 ezerre becsülik. Sok mű még mindig múzeumokban és magángyűjteményekben van szerte a világban, gyakran anélkül, hogy ismert lenne valós eredetük.

2019.01.11

Január 15-én 18 órakor Boksay József (1891-1975) kárpátaljai egyházi festő életmű-kiállításának finisszázsán a Kaláka együttes két tagja, Gryllus Dániel és Radványi Balázs lép fel, tárlatvezetést tart Erfán Ferenc, a művész unokája. Január 18-án 18 órától Kákonyi Konstantina (1908-1998) Látomások feketében, aranyban című tárlatát Cserháti Ferenc püspök nyitja meg. A kiállítás az esztergomi Keresztény Múzeum gondozásában lévő alkotásokat mutatja be. Részletek itt.

 

2019.01.11

A PTE Szenátusa címzetes egyetemi tanári címet adományozott Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművésznek, valamint Várdai István Liszt-díjas csellóművésznek, és egyetemi docensi címben részesítette Szőke Zoltán kürtművészt, valamint Szűcs Máté brácsaművészt. A nemzetközileg elismert művészek a jövő tanévtől oktatóként és kurzusok keretében is segítik az egyetem felsőfokú zenei képzését

2019.01.11

A január 16-i, egész napos rendezvényen megismerkedhetünk a Waldorf-iskolák és óvodák pedagógiájával. A bemutatók és előadások mellett a látogatók aktív résztvevői lehetnek különböző foglalkozásoknak, és közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek a Waldorf-pedagógia sajátos művészeti nevelési eszközeiről és módszereiről

2019.01.10

A fenti címmel tart koncertet a kárpátaljai születésű, Varsóban élő Angelika Korsinszky-Górny és együttese az egri Szent Antal templomban 2019. január 13-án, vasárnap 17 órától.

2019.01.10

A napokban kezdték el Velencében forgatni Az ifjú pápa című tévésorozat folytatását, Az új pápát Jude Law és John Malkovich főszereplésével. A helyszínek között van a Dona dalle Rose palota és a Szent Márk tér is. Az új sorozatban Law ismét Lenny Belardót alakítja, aki a történet szerint XIII. Piusz néven lett az első amerikai pápa. Azt még nem tudni, a kétszeres Oscar-jelölt Malkovich milyen szerepet kap a szériában.

2019.01.10

A régészeti leletre nemzetközi aukciós honlapokon végzett kutatások nyomán sikerült rátalálni. Azt egyelőre nem tudni, hogy I. Amenhotep egyik kártusának – hosszúkás keret, amelybe az ókori egyiptomi fáraók és királynék nevét írták – töredékét hogyan és mikor csempészték ki Egyiptomból. A lelet korábban a karnaki templomegyüttesnél lévő szabadtéri múzeumban volt kiállítva.

2019.01.10

2019. január 22-én 15 órától Csizek Gabriella, az állandó Robert Capa-kiállítás kurátora tart konzultációt azoknak, akik szívesen megmutatnák képeiket egy szakmabelinek. A Capa Központban tartott programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részletek itt.

2019.01.10

A január 25-én kezdődő svédországi filmfesztiválon a Déva című filmet a New Voices kategóriában mutatják be. A film egy árvaházban élő albínó lányról szól, aki a nyári szünetben új barátra tesz szert, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A filmet az erdélyi Déván és Petrozsényben forgatták, a főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, és szerepelnek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei is.

2019.01.10

Öt állomásból álló amerikai és európai turnéra indul januárban új albumával a Vadalma együttes. A San Franciscóból származó zenekar Music of Elderflowers címmel készítette el nemrégiben megjelent lemezét, melyen magyar népdalok hallhatóak egyedi feldolgozásban. A hanganyag magyarországi zenészek és az Egyesült Államokban élő diaszpóra közös munkájának eredménye. Az új lemezzel Erdélyben, Budapesten, Debrecenben és New Yorkban is koncerteznek majd.

A Fonó Budai Zeneházban január 26-án lépnek fel, a koncerten közreműködik Navratil Andrea, Fábián Éva és Agócs Gergely is.

2019.01.10

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusa január 15-én a Zeneakadémián a két Haydn testvér remekműveit adja elő. Michael Haydn főleg egyházzenei szerző volt Salzburgban. Ahogy Joseph Haydn Esterházy Miklós herceget szolgálta Eszterházán három évtizeden át, úgy Michael a salzburgi érsek alkalmazásában dolgozott. A koncerten Michael Haydnnak a kicsiny mártírok emlékére írt két oratóriumát a gyermekkórus, C-dúr trombitaversenyét pedig Borsódy László szólaltatja meg. Az aprószentekhez kapcsolódva Joseph Haydn két műve is felcsendül: A Megváltó hét szava a keresztfán című oratórium részletei, valamint az e-moll (Gyász) szimfónia. Vezényel Martin Haselböck, közreműködik Zemlényi Eszter, Ducza Nóra és Meláth Andrea (ének).

2019.01.10

Az 5. Magyar Filmhétre, amelyet április 22. és 27. között rendeznek meg a fővárosi Corvin moziban, 2018. január 1. és 2018. december 31. között mozi és televízió forgalmazásban vagy fesztiválon bemutatott alkotásokkal lehet nevezni játékfilm, tévéfilm, televíziós sorozat, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film és animációs film kategóriában. Egy alkotó több filmet is nevezhet a 4. Magyar Filmdíjra. Részletek itt.

2019.01.10

Minden szombaton 19 órától színvonalas tánctanítás, különleges táncok, neves muzsikusok és fergeteges hangulat várja a táncoslábúakat a Budai Vigadó belső udvarában, az Átriumban. Januárban és februárban kalotaszegi táncokat lehet tanulni a Magyar Állami Népi Együttes táncosaitól. Részletek: itt.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma