2018.07.16
Idén augusztusban rendkívül izgalmas koncepcióval indul Magyarország első különleges „erdőfesztiválja”, az OHMYDEER. Az augusztus 31. és szeptember 1. között zajló, kétnapos nemzetközi fesztivált gyönyörű környezetben, Zala megyében, a Nagykanizsa mellett fekvő Csónakázó-tó partján és az Alsóerdőben rendezik meg, ahol a populárisabb nagyszínpad mellett egy kifejezetten érdekesre sikeredett másik színpadot is összehoztak a szervezők Forest Stage néven. A fesztiválon fellép többek között a MORCHEEBA (UK), Ákos, a Wellhello, a Blahalouisiana, a Hősök, Szabó Balázs Bandája és a 30Y.
2018.07.15

Az idén 28. alkalommal jelentkezik a szegedi THEALTER: a művészeti fesztivál augusztus 3. és 11. között várja Szegeden a színházkedvelőket és a színházi workshopok iránt érdeklődő fiatalokat. A programkínálat fókuszpontja ezúttal 5 határon túli társulat 7 kivételes produkciója, melyeknek többsége elsőként itt lesz látható Magyarországon. A fesztivál nyitónapján lesz az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójának magyarországi bemutatója: a Rhapsody in Blue Glue (#bluebird) szövegét Nótáros Lajos írta, a darabot Tapasztó Ernő állította színpadra.

2018.07.15

A Fiatal Írók Szövetsége hetedik alkalommal rendezi meg nyári táborát, ezúttal új helyszínen, a Szokolya melletti Királyréten július 18. és 22. között. Az ötnapos irodalmi rendezvény számos szakmai programot tartogat: az érdeklődők Ladik Katalinnal, Kemény Istvánnal, Földényi F. Lászlóval és Zoltán Gáborral hallgathatnak beszélgetéseket délutánonként. Napközben líra, próza, kritika, műfordítás vagy nemzetközi műhelyekben dolgozhatnak a jelentkezők, este pedig felolvasásokon, szakmai beszélgetéseken, társtudományi, társművészeti programokon vehetnek részt.

2018.07.15

Megnyílt a Város vs. természet című kiállítás a Deák17 Galériában! A tárlat tíz kortárs képzőművész alkotásait mutatja be, amelyek a város és a természet viszonyának kérdéseit járják körbe. A kiállított alkotások között olyan műfajokkal találkozhatunk, mint a fotó, a videó, az objekt, a grafika, vagy a térspecifikus installáció. A kiállítás augusztus 24-éig látogatható.

2018.07.15

Idén július 17-én 15 órakor kezdődik a 193. Anna-bál Prímásversenye a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. Az idei versenyre tíz fiatal muzsikus jelentkezett, a versenyzők Magyarországról, Szlovákiából és a Vajdaságból érkeznek. A prímásversenyen egy kötelező és egy szabadon választott versenyprogramban mutatják meg tehetségüket a hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök. A legjobb prímás 1 millió forint pénzjutalomban részesül.

2018.07.15

Húsz országból érkeznek fellépők a július 16-án kezdődő Babel Sound világzenei fesztiválra, amelynek a balatonboglári Platán Strand ad otthont. A világzenei koncertek mellett olyan interaktív programok is várják az érdeklődőket, amelyeken közelebbről is megismerkedhetnek a távoli kultúrák szokásaival. Magyarországról olyan előadók zenélnek majd a Balaton-parton, mint a Meszecsinka, a Holddalanap, a Chalaban vagy a Dzsinnkaladzsi.

2018.07.14

A STRAND Fesztivált is elérte a retro láz, jön a ’90s Retro by Total Dance! A fesztivál zárónapján, augusztus 25-én színpadra lépnek a ’90-es évek ikonikus előadói, és felcsendülnek a legnagyobb bulislágerek. Az MVM Nagyszínpadon láthatjuk a Snap! és DJ Sash! fellépését, majd jönnek a korszak ismert magyar slágerei a Kozmix, a V-tech, a Hip Hop Boyz az UFO és Mr. Rick előadásában. A fesztivált a töretlen népszerűségnek örvendő, állandó teltházzal büszkélkedhető NECC Party zárja. Időutazásra felkészülni!

2018.07.14

A komolyzenei előadások megszokott esti órái helyett a reggeli kávé mellé kínálják Mozart, Beethoven, Haydn, Schubert, valamint két koreai dal vonósnégyes feldolgozásának dallamait július 18-án délelőtt a Koreai Kulturális Központban. A dél-koreai és magyar kamaraművészekből álló Hangaram Együttes alapító tagjai a Budapesti Fesztiválzenekar művészei, Iván Tímea (hegedű), Juhász Barna (brácsa) és Lee Yanghee (cselló). A koreai popzene rajongói duplázhatnak július folyamán: 21-én este a Changwon k-pop világfesztivál magyarországi elődöntője tekinthető meg a Hatszín Teátrumban, 27-én pedig a k-popper-képzés záróeseményeként ének- és táncbemutatók lesznek a központban.

2018.07.14
Két-két kategóriában izgulhatnak a Kolozsvári Állami Magyar Színház (Rosmersholm), a Miskolci Nemzeti Színház (Kabaré, A kaukázusi krétakör), az Örkény Színház (A hattyú, IV. Henrik) és a TÁP Színház (Utas és holdvilág) alkotói. A várományosok között található az Átrium (A félelem megeszi a lelket), a kecskeméti Katona József Színház (Csárdáskirálynő), a Nemzeti Színház (Bánk bán) és az Újvidéki Színház (Borisz Davidovics síremléke) is. A függetlenek élmezőnyében három, a Trafóban bemutatott előadás (Tótferi, Utas és holdvilág, Vaterland), a gyerek- és ifjúsági előadások kategóriájában a k2 Színház és a szombathelyi Mesebolt Bábszínház is esélyes. A legjobb új magyar drámák között Szilágyi Eszter Anna és Tasnádi István műve is szerepel.
2018.07.14

Közzétette a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikusok díjára jelöltek névsorát; a szervezet már 39. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben. A Radnóti Miklós Színház két produkciója – Egy piaci nap, III. Richárd – kilenc kategóriában várományos, öt-öt kategóriában van jelen a szombathelyi Weöres Sándor Színház (A salemi boszorkányok) és a Vígszínház (Hamlet, Kinek az ég alatt már senkije sincsen). A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház két bemutatója (Alice, Chioggiai csetepaté) négy kategóriában esélyes, valamint a Katona József Színház három előadása (Ithaka, Ascher Tamás Háromszéken, Háztűznéző) is a legjobbak közt szerepel.

2018.07.14

A mai Románia területén a 19–20. században talált, csaknem ezer arany- és ezüstkincset bemutató kiállítás nyílik a szegedi Fekete házban. A kollekció a Kr.e. V. évezred és a Kr. u. VII. század között készült műtárgyakból áll. A kiállítás anyaga rendkívül sokszínű, szerepelnek benne ékszerek, ruházati kiegészítők, edények, tálak, védekező és támadó fegyverek, egészen egyszerű tárgyak éppúgy, mint míves ötvösmunkák. Az aranyból készült együttes eredetileg 22–24 darabból állt és 40 kilogrammot nyomott, ez az egykori Római Birodalom területén talált legnagyobb aranyedénylelet. A kiállítás január 20-áig látható.

2018.07.13

Több mint tízezren látták eddig a Nemzeti Galéria Frida Kahlo-kiállítását, amely jövő héttől hétfőnként is látogatható lesz – közölte az intézmény július 13-án az MTI-vel. A kiállításon szereplő 35 alkotás – 26 festmény és kilenc rajz – között látható néhány Frida Kahlo védjegyévé vált önarckép is, de szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az egyik legelső vászonfestménye. A festőnő születésének 111. évfordulóján megnyílt kiállítás november elejéig látogatható.

2018.07.13

Sigmund Freud osztrák neurológus és pszichiáter titkos ajándékgyűrűiből nyílik kiállítás Jeruzsálemben, az Izrael Múzeumban júliusban – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap. A gyűrűk Freudja című kiállításon első alkalommal mutatnak be olyan gyűrűket, melyeket a pszichoanalízis atyja hűséges tanítványainak, olykor pácienseinek ajándékozott. A bécsi orvos elsőként Eva Rosenfeld nevű tanítványának adott át 1912-ben egy ilyen ékszert, amely később Rosenfeld adományaként az Izrael Múzeumba került. Freud ajándékgyűrűibe antik gyűjteményéből származó köveket rakatott és mindegyikbe egy-egy mitológiai szereplőt vésetett, melyek tanításaival, valamint a megajándékozotthoz fűződő kapcsolatával függött össze.

2018.07.13

Magyarország egyik legnagyobb boros rendezvényét, a résztvevők számát tekintve a legnagyobb jazzfesztiválját, a Debreceni Bor- és Jazznapokat augusztus 2. és 5. között rendezik meg a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Ismét Debrecen vendége lesz a cseh Jiří Stivín Quartet, amely negyven éve lépett fel utoljára a jazznapokon.

2018.07.13

Steve McQueen Nyughatatlan özvegyek című filmjével nyílik meg októberben a Londoni Filmfesztivál. A Nyughatatlan özvegyek egy ’80-as évekbeli brit filmsorozat, az Özvegyek (Widows) nyomán készült, amelyben gyászoló nők követik el a néhai férjeik által kitervelt rablást. A filmben Viola Davis, Cynthia Erivo, Michelle Rodriguez és Elizabeth Debicki alakítja az özvegyeket.

2018.07.13

A szeptemberben nyíló, megújult Budai Vigadóba hirdette meg új bérletes előadásait a Magyar Állami Népi Együttes a 2018/2019-es évadra. A Táncról táncra szabad bérlet keretében az együttes kilenc, repertoáron levő darabjából négyet választhatnak az érdeklődők. Látható lesz többek között a Naplegenda, a Szarvasének, a Tánckánon és a Megidézett Kárpátalja című folklórműsor is. A repertoárban szerepel még a Mátyás király Budapesten, Az örök Kalotaszeg, az Aranyba táncolva, az Apám ablakából az ég és a Földön apám fia volnék című műsor is.

2018.07.13

A Lazzaro Felice (Boldog Lazzaro) című olasz film nyitja meg július 14-én az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját Palicson, amelyen – július 14. és 20. között – több mint száz filmet mutatnak be 12 kategóriában. A vajdasági Szabadka melletti Palicson tizenkét alkotás indul a legjobb filmnek járó Aranytorony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Toronyért és a zsűri különdíjáért.

2018.07.13

A tavalyi év legjobb brit fesztiváljának megválasztott Latitude fesztiválon lép fel Párizs Éjjel című produkciójával a magyar Recirquel újcirkusz társulat július 13-án és 14-én. A Párizs Éjjel Magyarországon legközelebb július 20-án és 21-én lesz látható a Művészetek Völgyében, majd a darabot augusztusban Finnországban, a Tamperei Színházi Fesztiválon és a hollandiai Cultura Nova fesztiválon is bemutatják.

2018.07.13

Elbúcsúzhatnak július 20-án, pénteken 14 órától Fajó János Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművésztől barátai, tanítványai, tisztelői a Fiumei úti Sírkert ravatalozójában. A július 8-án 81 évesen elhunyt művész életművének otthont adó ház emlékmúzeumként látogatható, és végakaratának megfelelően hamvai annak kertjében nyerik el végső nyugalmukat.

2018.07.12

A Magyar Média Mecenatúra Program azonnali helyszíni forgatási költségeit támogató Escher Károly-pályázatának másfél millió forintos támogatásával Sellei Ábel Vendvidék című, az 1951-es kitelepítéseket feldolgozó dokumentumfilmjéhez készíthet felvételeket. A nyertes egyben vállalja, hogy a támogatott forgatási nyersanyaggal pályázik az Ember Judit-pályázat következő fordulójára. A tanács félmillió forint pénzdíjat ajánl fel a IV. Magyar Speciális Független Filmszemle nagydíját elnyerő alkotónak. Az eseményt a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület (MSMKE) rendezi, a szemlére értelmi fogyatékossággal, autizmussal élő alkotók és szociális területen dolgozók filmjeit, továbbá sérült emberek életét bemutató alkotásokat lehet nevezni szeptember 17-éig. A szemlét október 24. és 25. között rendezik meg Budapesten, további részletek az MSMKE honlapján.

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok 15. jubileumi rendezvénysorozat alkalmából hirdettek meg. Pályázni eddig be nem mutatott, Pászti Szabó Zoltán Zengjen a dal című versére komponált kórusművel lehetett. Második helyezést Magyaróvári Viktor, harmadik díjat megosztva Megyeri Krisztina és Szalai Katalin kaptak.

Idén július 21-én este 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, melyre ötszáz vendéget várnak a szervezők az Anna Grand Hotelbe. A Blaha utcában idén is lesz utcabál, újdonságként pedig sétakocsikázásra is lesz lehetőség a bál estéjén. Az est folyamán a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, akik közül a zsűri választja ki a bál szépét és két udvarhölgyét. A bál királynője megújított motívumokkal díszített, egyetlen példányban készülő, Viktória-mintára épülő Royal Garden mintájú Herendi-vázát kap.

Elhunyt 79 éves korában július 19-én Adrian Cronauer, a Jó reggelt, Vietnam! című film főszereplőjének alakját megihlető egykori amerikai pilóta. Adrian Cronauer 1965-től 1966-ig őrmesterként teljesített szolgálatot Vietnamban, az ő nevéhez fűződik az amerikai hadsereg ottani rádiójának életre hívása. Az adásban köszöntőként hangzott el a híressé vált mondat: Jó reggelt, Vietnam!

A román kormány egymilliárd eurót fordít kultúrára a következő években Nagy-Románia megalakulásának századik évfordulója alkalmából – jelentette be Viorica Dancila román miniszterelnök. A kabinet kormányrendeletet fogadott el erről. Dancila elmondta: a román kultúrának sürgősen szüksége van egy több éves finanszírozási tervre, amelynek értelmében, múzeumokat, színházakat, kulturális központokat, könyvtárakat, koncerttermeket korszerűsítenek, valamint az épített és szellemi örökséget helyreállítják és bővítik.

ArTúr néven összművészeti fesztivált tartanak augusztus 7-étől öt napon át Mezőtúron, a rendezvénysorozat zárásaként pedig 12-én megtartják a több ezer embert vonzó Túri Vásárt. A nyitónapon Virágh László mezőtúri festőművész tárlata nyílik a Közösségi Házban, míg a katolikus templomban a hazai zenei élet egyik legtehetségesebb fúvós csapata, az Ewald Rézfúvós Együttes ad koncertet.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma