2018.09.18

Országos népmese-konferenciát rendeznek Benedek Elek születésnapja, a népmese napja alkalmából szeptember 28-án és 29-én Budapesten – mondta Kovács Marianna mesemondó, a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület elnöke az M1 aktuális csatornán szeptember 16-án. A 14. népmese-konferencia Mátyás királyhoz kapcsolódik és a mesék feldolgozásának különböző módszereit járja körbe, a rendezvény második napján pedig a mese élményszerű művelésének módszereivel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

2018.09.18

Madách Imre Az ember tragédiája című drámája előtt tiszteleg a Várkert Irodalom-sorozat szeptember 20-án a Várkert Bazárban a magyar dráma napja alkalmából. A magyar irodalom egyik legfontosabb művéről Huszti Péter színművész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező, író és Szinetár Miklós rendező, forgatókönyvíró beszélget – mondta el Juhász Anna irodalmár, az est műsorvezetője szeptember 16-án az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában.

2018.09.18

George Gershwin születésének 120. évfordulójára megjelent albumát mutatja be Karosi Júlia dzsesszénekes szeptember 21-én a Márványteremben Budapesten. A Karosi Júlia Quartet és az RTQ vonósnégyes előadásában a népszerű, jól ismert dalok új, modern, különleges hangzásvilágban szólalnak meg. „Gershwin világa hidat képez a klasszikus zene és a dzsessz között, s ebben a világban rendkívül otthonosan érzem magam” – nyilatkozta Karosi Júlia.

2018.09.18

Hosszan tartó betegség után, 81 éves korában szeptember 17-én elhunyt Budapesten Rónay László József Attila- és Prima-díjas irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár. Számos monográfiája jelent meg, Kosztolányiról, Sík Sándorról Mécs Lászlóról, Márai Sándornak pedig ő volt az egyik legjelentősebb kutatója. Rónay László 1990-től az idei év nyaráig az ELTE Modern Magyar Irodalom Tanszékén oktatott, előbb egyetemi tanárként, nyugdíjazását követően professor emeritusként.

2018.09.18

Négy nagyszínpadi bemutatóval és két stúdió-, valamint három mesedarabbal mutatkozik be az új színházi évadban a Békéscsabai Jókai Színház – mondta a teátrum direktora, a már hagyományosan nyilvánosan megtartott évadnyitó társulati ülésen szeptember 15-én. Seregi Zoltán hozzátette: közérthető művészetet és minőségi szórakoztatást kell nyújtani a közönségnek. Az idei évad szeptember 21-én kezdődik, amikor a kamaraszínházban mutatják be Noal Coward: Vidám kísértet című komédiáját. A nagyszínpadon pedig októberben láthatjuk Arthur Miller: Pillantás a hídról című színművét.

2018.09.18

Bogdán Árpád filmje, a Genezis nyerte a Fünf Seen Filmfesztivál fődíját a szeptember 14-ei hétvégén Dél-Németországban. A négy helyszínen megrendezett bajorországi seregszemle szeptember 6. és 15. között csaknem 150 filmet vonultatott fel. A magyar rendező a fesztivál fődíját személyesen vette át, a német szakmabeliekből álló zsűri a Genezis című film „izzó intenzitását” emelte ki indoklásában.

2018.09.18

Az M4 metró négy állomásán zenél a Budapesti Vonósok Kamarazenekar szeptember 17. és 20. között a Budapesti Közlekedési Vállalattal (BKV) és a Klasszik Rádióval együttműködésben. Az M4 utasai jegy vagy bérlet birtokában négy napon keresztül, a 17 és 18 óra közötti időszakban, mintegy 25 percben, naponta más-más megálló galériáján lehetnek részesei A Vonósok a metróban elnevezésű program akusztikus minikoncertjeinek: szeptember 17-én a Kálvin téren, másnap a Móricz Zsigmond körtéren, a harmadik napon a Rákóczi téren, végül pedig a Szt. Gellért téren.

2018.09.17

Balla József festőművész, a 20. századi nagybányai művészet utolsó nagy alakjának egész életművét felölelő kiállítás látható szeptember 14-től a Nagybányai Művésztelep falai között, a Nagybányai Magyar Napok keretében. Az 1991-ben elhunyt Balla József volt az utolsó, aki még a szabadiskolában tanult, mielőtt politikai nyomásra 1935-ben átalakították az intézményt. A művésztelepen Balla József halála után huszonhét évvel megnyílt kiállítás az erdélyi festő ötven képét vonultatja fel múzeumok, magángyűjtemények tulajdonából.

2018.09.17

Planet Jarre címmel eddigi fél évszázados pályáját összefoglaló, 41 számot tartalmazó kiadvánnyal jelentkezett szeptember 14-én Jean-Michel Jarre. A 70 éves francia szintetizátorvarázsló hamarosan friss stúdiólemezzel is jelentkezik Equinoxe Infinity címmel. A zeneszerző huszonharmadik stúdiólemeze Equinoxe Infinity címmel november 16-án jelenik meg.

2018.09.17

Kezdetét veszi a szeptember 17-ei héten Szabó István Zárójelentés című új filmjének forgatása Klaus Maria Brandauer, Eperjes Károly és Kerekes Éva főszereplésével. Szabó István 30 évvel utolsó közös munkájuk – az 1988-ban bemutatott Hanussen – után a főszerepet ismét Klaus Maria Brandauerre bízta, akivel olyan világhírű filmeket forgatott, mint az Oscar-díjas Mephisto és a Redl ezredes. A Zárójelentés további szerepeiben Stohl András, Udvaros Dorottya, Csomós Mari, Szirtes Ági, Börcsök Enikő, Csákányi Eszter és Szarvas József lesz látható.

2018.09.17

Steinway Zongoraesték címmel új hangversenysorozatot indít a Debreceni Egyetem (DE) Zeneművészeti Kara! Váradi Judit, a kar művészeti menedzsere elmondta: a hét hangversenyből álló Steinway Zongoraesték célja, hogy az intézmény világszínvonalú zongorájának adottságait a nagyközönség is megismerhesse. A szeptember 19-ei első hangversenyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, Borbély László Beethoven, Brahms, Schumann és Schubert műveit játssza.

2018.09.17

Galeano Salas mexikói-amerikai tenor vehette át a 3. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny 15 ezer eurós nagydíját a szeptember 16-ai gálaesten a budapesti Zeneakadémián. A Grand Prix mellett már szeptember 15-én kihirdették a verseny további díjazottjait. A 15-ei döntő első helyezettjeként a mongol Badral Csulúnbátar bariton végzett, második helyezést ért el Ádám Zsuzsanna szoprán, a harmadik pedig az orosz Julija Muzicsenko szoprán lett. A Magyar Művészeti Akadémia különdíjában Megyimórecz Ildikó Lilla szoprán részesült, a közönségdíjat szintén Galeano Salas nyerte el.

2018.09.17

Emléktáblát avattak Tersánszky Józsi Jenő író születésének 130. évfordulója alkalmából szülőháza közelében. Tersánszky Józsi Jenő (1888–1969) – Misi Mókus és Kakuk Marci megalkotója – tiszteletére szülővárosában, Nagybányán emlékkiállítást is berendeztek, ahol a látogatók műveiből is hallgathattak részleteket az író előadásában.

2018.09.17

Matl Péter kárpátaljai szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás szeptember 13-án Székesfehérváron, a Szabadművelődés Házában. A megnyitón Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy Matl Péter az alkotásain keresztül óvja és segíti a magyar kultúrát. „Művei láttán kétség sem férhet ahhoz, hogy számára elsőbbséget élvez a család- és a haza szeretete, mint azt témaválasztásai is bizonyítják” – fogalmazott.

2018.09.17

Idén nevet változtatott csapatával készített új lemezt Pribojszki Mátyás. A külföldön is elismert blues szájharmonikás Jumping Matt and His Combo elnevezésű formációja Dressed Up című anyagát szeptember 20-án a MOMKultban mutatja be. A bluest bugi-vugis, rock and rollos elemekkel vegyítő Pribojszki Mátyás eddig több mint harminc országban koncertezett és számos lemezt készített.

2018.09.16

Tel-Avivban rendezik a jövő évi, 64. Eurovíziós Dalfesztivált. Az esemény 2019. május 14. és 18. között fog lezajlani az izraeli városban. Szeretném megköszönni a rendezésre pályázó izraeli városoknak ajánlataikat, és az izraeli közmédiának, a KAN-nek, hogy egy szakértőt kért fel a körülmények alapos felvázolására és értékelésére, ami hozzájárult a végső döntés meghozatalához. Tel-Aviv nyújtotta be a legátfogóbb pályázatot a világ legnagyobb zenei eseményének megrendezésére – mondta Jan Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál főellenőre, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetője.

2018.09.16

Tartalmas évaddal, változatos műsorral várja a közönséget a szegedi Kövér Béla Bábszínház, amely folytatja a csecsemőknek írt produkciók bemutatását és kamaszoknak szóló tantermi előadássorozatát is. Az első bemutatót már láthatta is a közönség: az Urbán Gyula írta és rendezte Két kicsi pingvin című, óvódásoknak szóló darabot szeptember 2-án játszották első alkalommal. M ár nagyobb gyerekeknek készül a Gimesi Dóra Mindent látó királylány című meséjéből készült darab, amelynek premierjét október végén tartják.

2018.09.16

Öt év után visszatér Budapestre Peter Hook, a könnyűzene történetének legendás basszusgitárosa, a Joy Division és a New Order egykori tagja. A brit muzsikus november 13-án a Dürer Kertben ad koncertet Peter Hook & The Light elnevezésű formációjával. Peter Hook eddig egyszer lépett fel Magyarországon: 2013 márciusában az újbudai A38 hajón.

2018.09.16

Rendezőként is bemutatkozik a közönségnek Halle Berry Oscar-díjas színésznő, aki márciusban kezdi el forgatni a Bruised című harcművészeti filmet. Berry, aki a Szörnyek keringője című filmben nyújtott játékáért kapta meg az amerikai filmakadémia díját, egy leírt harcművészről készít filmet, akinek a magánéleti problémáit is meg kell oldania.

2018.09.16

Egy csikó életét követi végig a születéstől kezdve Török Zoltán Vadlovak – Hortobágyi mese című új természetfilmje, amelyet 2020-ban láthat a közönség. A film „főszereplője” egy csikó: az ő szemén keresztül láthatja majd a közönség a csapatában lejátszódó drámákat, valamint a puszta változását évszakról évszakra.

Újra Magyarországon forgat Fjodor Bondarcsuk orosz filmrendező, aki ezúttal stúdiófelvételeket készít Budapesten. A producer-rendező édesapjához, az Oscar-díjas Szergej Bondarcsukhoz hasonlóan számos történelmi filmet forgatott már, emellett a fellendülő orosz filmipar több kasszasikert hozó alkotása is az ő nevéhez fűződik. Új filmjéről azonban még nem árult el részleteket.

Elhallgatott zenekarok címmel kiadvány jelent meg a ’60-as, ’70-es évek magyar beat- és rock együtteseiről. A kiadvány a zenei anyag mellett tartalmazza az Elhallgatott zenekarok című dokumentumfilmet is, valamint két 73 perces CD-t is, amelyeken a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas és a Liversing számait hallhatja a közönség.

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma