hangf_spotify_banner_728x90

2019.05.18

Mark Rothko (1903-1970) orosz származású amerikai absztrakt festő 1960-ban készült, sötét alapon pink, piros és fehér téglalapokat ábrázoló absztrakt festményre a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumának tulajdonában volt. Rothko aukciós rekordja 86,9 millió dollár, ennyit adtak 2012-ben az Narancs, vörös, sárga című festményéért. A tavasz aukciós rekordjai közé tartozik Jeff Koons amerikai képzőművész Nyúl című szobra, mely 91,1 millió dollárért kelt el szerdán a Christie's New York-i aukcióján, élő képzőművész alkotásáért ilyen magas összeget még soha nem fizettek árverésen.

2019.05.17

A múzeum belsejében a Szabadság-szoborral kapcsolatos tárgyak, fotók és filmek láthatók, amelyek bemutatják a műemlék történetét az építésétől egészen addig, amíg a bevándorlók befogadásának és Amerika erejének a jelképévé vált. A belépés ingyenes a Manhattanből évente kompon odaérkező mintegy 4,5 millió látogató számára.

2019.05.17

A Romanian Design Week a román formatervezői szakma legjelentősebb eseménye. A május 18. és 26. között Bukarestben zajló eseményen a Balassi Intézetben a MOME divat- és textil-, valamint ülőkekiállítását láthatják az érdeklődők. A magyarok és a Bauhaus színházi forradalma című kiállítás az Odeon Színházban lesz látható. A Balassi Intézet udvarán lesz a Csernátoni Design Tábor kültéri kiállítása. Az alkotótábor olyan fiataloknak szól, akik formatervezői szakon tanulnak különböző magyarországi és romániai egyetemeken. A tárlat az utóbbi két év alkotótáborainak munkáiból nyújt válogatást.

2019.05.17

A Liszt Ferenc-díjas hegedűművész pénteken Szabadkán lép fel. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntetett művész kiemelte: a jótékonysági misszió célja, hogy támogassa a hátrányos helyzetben élőket, nagycsaládosokat, betegeket, kórházakat, tehetséges fiatalokat, cigány és nem cigány rászoruló gyerekeket, de támogattak már iskolákat, szépkorúakat, nyújtottak segítséget hősi halott rendőrök, katonák hozzátartozóinak és megszólalt a művész hegedűje templomok felújításáért, munkahelyteremtésért és a társadalmi békéért is.

2019.05.17

A Kantonban született Pei 18 esztendős kora óta élt az Egyesült Államokban, kiemelkedő alkotásai szerte a világban dicsérik tehetségét. Alkotásai között van a párizsi Louvre előtti üvegpiramis, a bostoni Kennedy Könyvtár, a washingtoni Szépművészeti Múzeum keleti szárnyának modern épülete vagy a Katarban nemrégiben megnyílt Iszlám Művészeti Múzeum, de tervezett iskolákat, kórházakat, irodaépületeket, lakóházakat is. Munkásságát számtalan amerikai és nemzetközi díjjal ismerték el. Pei nagy műgyűjtő volt, valamint a költészet és a természet szerelmesként is számon tartották. Feleségét, akivel hetvenkét évig élt házasságban, öt éve vesztette el.

2019.05.17

Az Újszínház társulata már a következő évi bemutatókra készül, a darabok között két Herczeg Ferenc-mű, a Kék róka című színjáték, valamint Az élet kapuja című regényből készült színdarab is szerepel. Az élet kapuja című, Bakócz Tamásról szóló regény színpadi változatát jövő év februárjában mutatják be a színházban. A gyerekeknek szól A palacsintás király című előadás, amely Fésűs Éva írása alapján készül. Nyáron a társulat a diósgyőri lép fel a Ricse, Ricse, Beatrice című darabbal.

2019.05.17

A pénteken nyíló Nitsch. Terek színből című kiállítás a művész száz alkotását mutatja be, és több érzékterületnek is élményt nyújt: bár a figyelem a festményekre összpontosul, a művész kompozíciói adják a zenei aláfestést, egy videó pedig a performanszaiba ad betekintést. A 80 éves alkotó a bécsi akcionizmus legismertebb és egyben legvitatottabb képviselője. Főként vallási és mitológiai kérdésekkel foglalkozik. Többek között lemészárolt állatok testrészeit és vérét és is felhasználó művészeti akcióival vált világhírűvé. A kiállítás augusztus 11-ig látható az osztrák fővárosban.

2019.05.16

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 13. és 18. között a baranyai megyeszékhelyen nyolc társulat részvételével. A házigazda Pécsi Balett mellett fellép a Győri Balett, a Bozsik Yvette Társulat, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duda Éva Társulat, az M Studio Sepsiszentgyörgyről, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat és a dán Black Box Dance Company. A nézők látványos részleteket láthatnak a moderntánc világirodalmából és a világhírű klasszikus balett repertoárból a Kodály Központban.

2019.05.16

110,7 millió dollárért (32 milliárd forint) kelt el Claude Monet Kazlak című festménye egy kedd esti New York-i árverésen. Ez a világon legdrágábban elárverezett képe a francia impresszionista művésznek (1840-1926). A festményt, mely otthona, Normandia vidékét ábrázolja, 1890-ben fejezte be. Amikor 1986-ban utoljára elárverezték, mindössze 2,53 millió dollárért cserélt gazdát, addig majdnem egy évszázadon át egyetlen család birtokában volt. Monet Kazlak-sorozata 25 képből áll, többségük galériák tulajdonában áll szerte a világon.

2019.05.16

A tájegység hagyományos ételeit és azok újszerű elkészítési módját mutatják be az első Village Food Fesztiválon május 18-án Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban. A fesztiválprogram arra a kérdésre ad választ, hogy az eredeti alapanyag felhasználásával, az eredeti ízvilág megtartása mellett milyen módon lehet korszerűbbé tenni a göcseji konyha hagyományos ételeit. A falumúzeum portáin a tradicionális göcseji ételek eredeti és újszerű technológiával készült, változatosabb formáját is megkóstolhatják a látogatók.

2019.05.16

Katonai erőd maradványaira bukkantak a Sinai-félsziget északi részén, melyet a későkori I. Pszammetik (Kr.e 664-610) fáraó uralkodása idején, a 26. dinasztia idején építettek vályogtéglából. Az erőd 85 méter hosszú déli falát egy másik befejezetlen vár szerkezetére húzták fel. A 11 méter széles erődnek 16 tornya volt. A feltárások idején megtalálták az erődöt védő katonák szobáinak egy részét is.

2019.05.16

Öt hellenisztikus kori sírrelikviát és három amforát adnak vissza a Krasznodar régióban lévő Tyemrjuk régészeti múzeumának. A kincseket a második világháború alatt, 1943-ban egy salzburgi származású katonatiszt küldte a tyemrjuki múzeumból szülővárosába. Bár már régóta tudott volt, hogy a tárgyak nem a salzburgi kultúra részei, származásukat csak most tudták végérvényesen bizonyítani. A műtárgyak átadását őszre tervezik. A Salzburg Múzeum raktáraiban összesen mintegy 5000 tárgy található, melyek nagy valószínűséggel kétes eredetűek.

2019.05.16

Dénes Valéria 107 év lappangás után előkerült remekművét 110 millió forintnál ütötték le a Virág Judit Galéria szerda esti árverésén. A 38 évesen elhunyt festőnő életművéből alig több mint egy tucat festményt ismernek a szakértők. Ritkán felbukkanó művei a műkereskedelemben eddig 30 és 50 millió forint közötti összegért cseréltek gazdát. A most eladott, Bruges-t ábrázoló festmény az életmű legkiemelkedőbb darabjának számít, és a legnagyobb magyar kubista képként tartják számon.

2019.05.15

2018-ban Párizsban 1062 forgatás zajlott, míg 2016-ban csak 885 film készült a francia fővárosban. A tavalyi produkciók között 76 játékfilm és sorozat volt, köztük A legendák hivatala 4, a Can't Buy Me Love vagy az Alice Nevers. A francia fővárosban 170 nemzetközi produkciót, köztük 16 játékfilmet is forgattak.

2019.05.15

Ez a második eddig felfedezett röpképes ősmadár ebből a földtörténeti korszakból, és bizonyítékul szolgál arra, hogy a mai madarak a ragadozó dinoszauruszok közvetlen leszármazottai.

2019.05.15

Integráció a színpadon a zene és a tánc jegyében mottóval nyolcadik alkalommal rendezik meg az esélyegyenlőségi gálát, amelyen ismert művészek együtt szerepelnek fogyatékkal élő társaikkal május 19-én a fővárosi Aranytíz Kultúrházban. A fellépők között szerepel Bernáth Ferenc gitárművész, Berta Dániel énekes, a Csepeli Mosolygó Dalkör, a Dóka Attila Akusztik és a Gördülő Tánccsoport is.

2019.05.15

A május 19-én a budapesti Erzsébet téren rendezendő dizájnvásárra Jeruzsálemből Alush különleges hajtási technikával készített, minőségi bőrtáskákkal, hátizsákokkal és bőrkiegészítőkkel készül, az osztrák Wholly Wear izgalmas hátkivágásokkal díszített sportos pólókkal és pólóruhákkal, a szerb Tamarita ruhái pedig a feltűnőbb, nőies darabok iránt érdeklődőket várja. A Fruit Bijoux a lengyel Simon Ciechorski dizájner 2002 óta működő ékszermárkája, amelyre jellemző a letisztultság, a geometrikus formák, valamint a nemesfém és a szintetikus anyagok ötvözése. A magyar alkotók közül jelen lesz többek közt a Balllon Showroom, amelynek alkotói közt van több évtizedes iparművészi múlttal rendelkező tervező és a nemzetközi szakmai fórumokon díjazott alkotó is. A hónap tervezője májusban az Inventino, amelynek tervezője, Jakócs Zsanett 2015 óta dolgozik egyedi ékszerkollekcióin.

2019.05.14

Chopin és Liszt műveit adja elő Balázs János zongoraművész a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban május 14-én. A műsorban Chopin Andante Spianato és Nagy polonéz című műve, valamint Liszt magyar fantáziája és Esz-dúr zongoraversenye szerepel. A magyar zongorista idén negyedik alkalommal kapott meghívást a Csajkovszkij Konzervatóriumba, ahonnan aztán Bukarestbe utazik, majd a Budapesti Vigadóban ad szólóestet Liszt Ferenc és Dubrovay László műveiből. Izraeli turnéján a Győri Balett Társulatával adja elő a Piano Plays elnevezésű, Budapesten és Győrben már bemutatott előadását.

2019.05.14

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára előadást tart a Partnerségben a közművelődéssel – In Partnership with Community Culturecímű nemzetközi tudományos konferencián. A prezentációnak a Lakitelki Népfőiskola ad otthont május 15-én délelőtt 10 órakor.

2019.05.14

A május 25-én nyíló tárlat Christian Zehnder zenész és hangművész közreműködésével mutatja be a visszhang működését. Zehnder évek óta foglalkozik az Alpok hangzásvilágával. Eközben 80 visszhangos helyszínt talált, ezekből állította össze az alpesi térség hangtérképét. A berni kiállítás középpontjában Svájc különböző régióinak hét visszhangfelvétele áll. Zehnder egy nagyon érzékeny fejmikrofonnal rögzítette kiáltásait és jódlizásait, amelyek végül egy háromdimenziós hangélménnyé álltak össze. A kiállítás közönsége egy tükrös teremben merülhet el a hangok világában.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma