GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.15

Az Újságmúzeum gyűjteményéből nyílik tematikus sajtótörténeti kiállítás március 15-én Pécelen, a Ráday-kastély területén lévő Márványistállóban. A csaknem kétszáz, nagy történelmi eseményről tudósító ritka újság, különkiadás mellett sajtótörténeti tárgyi emlékek is szerepelnek a tárlaton.

2019.03.14

Ifjabb Pieter Brueghel (1564-1637/38) flamand festő Krisztus keresztre feszítését ábrázoló műalkotásának másolatát szerda reggel vitték el a tolvajok Castelnovo Magra liguriai település Szent Mária Magdolna templomából. Brueghel jól ismert képének több változata is fennmaradt, egyet a budapesti Szépművészeti Múzeum őriz.

2019.03.14

Az 54 éve létező német hard rock csapat november 18-án a Crazy World Tour koncertsorozat részeként lép fel Budapesten. Az 1965-ben Hannoverből indult, Rudolf Schenker gitáros által alapított Scorpions Németország és a kontinentális Európa egyik legsikeresebb rockcsapata. 1988-ban ez volt az első nyugati rockbanda, amely koncertet adott az akkori Szovjetunióban, de úttörők voltak Kínában és Délkelet-Ázsiában is, rengeteg helyen léptek fel elsőként a nyugati zenekarok közül. A Scorpions jelenlegi felállásában Rudolf Schenker és Klaus Meine mellett Matthias Jabs gitározik, Pawel Maciwoda basszusgitáron játszik, Mikkey Dee dobol.

2019.03.14

A Bloomfield Aukciósház egy étkészletet kínált eladásra, amely szvasztikával díszített asztalterítőt, szalvétákat és ezüst étkészletet tartalmaz. Állítólag Adolf Hitler 50. születésnapjára készült a német birodalmi vasút különleges, személyes vagonja számára. Heino Schonfeld, az írországi Holocaust Education Trust igazgatója szerint felháborító a készlet értékesítése, ezeket a tárgyakat múzeumban kellene tartani. Véleménye szerint az aukció teljes érzéketlenséget mutat a náci terrorrezsim áldozatainak és üldözötteinek érzéseivel szemben. A felháborodás hatására az aukciósház törölte az árverést. Náci emléktárgyak eladása az Egyesült Királyságban nem illegális, más európai országokban azonban tiltott, például Németországban, Franciaországban, Oroszországban, Ausztriában és Magyarországon is.

2019.03.14

Leonardo da Vinci 16. században született híres festményének „őseit és utódait", mintegy negyven Meztelen Mona Lisát állítanak ki a francia kulturális örökség gyöngyszemének számító, a Párizstól északra fekvő Chantilly-kastélyban. A Leonardo halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás június 1-től október 6-ig tart nyitva.

2019.03.14

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a váci Duna-parton vonultatja fel a legnépszerűbb magyar zenekarokat július 4. és 7. között. Fellép többek között a Margaret Island, a Tankcsapda, a Vad Fruttik, a Follow The Flow és az Irie Maffia, valamint számos külföldi előadó érkezik Lengyelországból, Csehországból és Szlovákiából is. A koncertek mellett a kultúra, a közösségépítés és a természeti környezet kerül a fókuszba, így nemzetközi színházi előadások és utcaszínházi bemutatók is várják az érdeklődőket.

2019.03.13

A Harcos lovon nevű szkopjei szobor kerülne Athénba, a Dromeas (A futó) című alkotást pedig az észak-macedóniai fővárosba helyeznék át. A Harcos lovon 23 méter magas szobor, amely Nagy Sándort (Kr.e. 356-323) ábrázolja, 2011 óta színesíti Szkopje városképét. A Dromeas Athén egyik látványossága. A 12 méteres szobor egymásra rakott üveglapokból készült, és egy mozgásban lévő futót ábrázol. A cserére a görög kulturális miniszter tett javaslatot.

2019.03.13

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei és áldozatai előtt tisztelgő ingyenes koncertet ad csütörtökön a Pannon Filharmonikusok zenekar a pécsi Kodály Központban. A regisztrációs jeggyel díjmentesen látogatható hangversenyen magyar zeneszerzők – Erkel Ferenc, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc – művei csendülnek fel. A Szabadság című esten Zemlényi Eszter, Bergovecz Dávid és Bognár Szabolcs énekművészek közreműködnek, a zenekart Erdélyi Dániel dirigálja. További információk itt.

2019.03.13

Októberig a turné helyszínein több mint 200 alkalommal adják elő a gálaműsort 70 fős társulattal, nyolctagú fúvószenekarral, és több mint 100 idomított állattal. Az előadássorozat első állomása csütörtökön lesz Budapesten, a cirkusz 1500 fős utazósátrában.

2019.03.13

Ziegler Sándorról (1823-1879) tartanak konferenciát szerdán a somogyi községben. A résztvevők előadást hallhatnak a huszár hagyományőrzésről, a forradalom emlékjeleiről, a Rákóczi- és az 1848/49-es szabadságharc harctéri sikerességéről, az 1848 áprilisában elfogadott törvényeknek a falusi lakosságra gyakorolt hatásáról, valamint Petőfi és Jókai barátságáról is.

2019.03.13

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum várostörténeti sétára invitálja az érdeklődőket március 15-én. A programon kiderül, hogy milyen volt a városkép az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, mely belvárosi épületek álltak akkoriban, milyen lenyomata van napjainkban az akkori eseményeknek és személyeknek. A 14:30-kor kezdődő vezetésen Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmuzeológusa várja az érdeklődőket a zalaegerszegi Deák téren. További részletek itt.

2019.03.12

Egy eddig ismeretlen, wallaby kenguru méretű, növényevő dinoszauruszt azonosítottak a kutatók öt megkövesedett felső állkapocs alapján a délkelet-ausztráliai Victoria államban. A Galleonosaurus dorisae-nek elnevezett faj fosszíliáit a 125 millió évvel ezelőtti kréta időszakból származó kőzetekben fedezték fel a Gippsland régióban. Az ornithopoda alrendbe tartozó Galleonosaurus kis termetű, növényevő dinoszaurusz volt.

2019.03.12

Bodri, meg a többiek címmel nyílik kiállítás március 14-én a budapesti Eötvös 10-ben. A tárlat betekintést nyújt a diavetítés és a technika történetébe, a nagyipari gyártás kezdeteibe, és végigkíséri a mesediafilmek kiadásának múltját és jelenét. A kiállítás történeti része Bíró Ferenc magángyűjtő diafilm-múzeumának anyagából építkezik. Számos vetítőkészüléket és technikai eszközt tekinthetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, köztük egy 120 éves laterna magicát. A mesefilmkiadás 65 éves történetét több mint 100 grafika illusztrálja, köztük olyan neves művészek eredeti alkotásai, mint Csergezán Pál, Czeglédi István, Dargay Attila, F. Györffy Anna, Gyulai Líviusz, Macskássy Gyula, Richly Zsolt, Zórád Ernő és Zsoldos Vera. Részletek: www.eotvos10.hu

2019.03.12

Korábban nem látott, eredeti felvételeket tartalmazó dokumentumfilm mutatja be az ember első holdra szállását az Apolló-11 misszióval. Az 1969-es küldetésről olyan eredeti felvételeket találtak az amerikai Nemzeti Archívum raktárában, amelyek eddig nem kerültek nyilvánosságra. A filmkockákat szakértőcsapat digitalizálta, ezt használta fel a produkció. A dokumentumfilmben a misszióról eredetileg közvetítő narrátor, Walter Cronkite hangja, valamint a legénység és a houstoni irányítóközpont eredeti párbeszéde hallható.

2019.03.12

Több mint fél évszázad után, mintegy négymilliárd forintból jövő nyárra megújul Budapest egyik legforgalmasabbpedig egy kulturális célokra tervezett épület fogja megidézni az egykor itt álló Nemzeti Színház emlékét.

2019.03.12

Harmadik éve folyamatosan százmilliárd forint fölött költöttek filmgyártásra Magyarországon, amelynek 84 százaléka kizárólag külföldről érkezett. Összesen 333 film gyártását regisztrálták itthon, ebből 245 magyar alkotás volt, négy koprodukció és 84 külföldi film. Az összesített nézőszámok alapján tavaly a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című filmre váltottak a legtöbb jegyet a hazai mozinézők. Az utolsó negyedévben az artmozikban a tizenkét legnézettebb filmből hét volt magyar.

2019.03.11

Az 1879-es nagyárvíz festményeiből nyílik tárlat Szegeden, a Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete Házban. 140 évvel ezelőtt nagyárvíz pusztította el Szeged városának jelentős részét. Vágó Pál egy 7 méter széles és 3, 5 méter magas festményt készített a tragédia emlékére, majd többszöri átfestés után 1902-ben a szegedi múzeumba helyezte az alkotást. Az eredeti kép olajlenyomata mellett a tárlaton bemutatják az árvízi festménypályázatra beérkezett pályaműveket, valamint az árvíz és Szeged újjáépítésének főbb mozzanatait.

2019.03.11

A szobrok jelenleg esetlegesen helyezkednek el a Szigeterdőben, egy körülbelül 4100 négyzetméteres területen. A Szigeterdei közösségi tér kialakítása során a Magyarország első felelős kormányának tagjait ábrázoló alkotásokat a magyarság küzdelmeit ábrázoló, szintén a kompozíció részét képező csoport mellett, egy 17 méter sugarú körben helyezik el. Horvay János (1874-1944) szoborcsoportját 1927-ben állították fel Budapesten, a Kossuth Lajos téren. A monumentális kompozíciót 1951-ben elbontották, 1959-ben Dombóvárra szállították, és 1973-ban helyezték el a szigeterdei parkban. A kompozíció másolatát 2014. március 15-én avatták fel a Kossuth téren.

2019.03.11

A legendás színésznő mintegy félszáz személyes tárgya, köztük kézitáskái, a sminkasztala, egy komód és dísztárgyak, régiségek kerülnek kalapács alá március 30-án a Ruef aukciósház szervezésében. A tárgyak a Berchtesgadenhez közeli szülői házból származnak, ahol a bécsi születésű, de német–francia állampolgárságú színésznő a gyermekkorát töltötte, és ahova felnőttként is rendszeresen visszajárt.

2019.03.11

Az Artphoto Galériában március 12-én, kedden 18 órakor a Balogh Rudolf-díjas Drégely Imre fotóiból nyílik kiállítás Luna 69’ – Hold relikviák címmel. A tárlatot Cséka György esztéta nyitja meg. Drégely Imre a magyar pop-art és konstruktivista fotográfia kiemelkedő alakja. Kedvelt eszköze a multi-image, vizuális kísérleteihez gyakran használ Polaroid vagy fekete-fehér nyersanyagokat. A kiállítás része a Budapest Fotó Fesztivál 2019 hivatalos programjának.

A Honismereti Szövetség 2007 óta rendszeresen megünnepeli a honismeret napját minden évben március 24-én. Az országos rendezvénynek idén a budapesti Duna Palota ad otthont. Az ünnepi konferencia témája a Honismeret és a Z generáció, az előadók a témához kapcsolódó munkafüzeteket, köteteket, illetve applikációkat mutatják be. A szervezet célja, hogy minél több olyan kiadvány szolgálja a köznevelést és a lokálpatriotizmus kialakítását a fiatalokban, amely az élményalapú pedagógia eszközeivel adja át a magyar hagyománykincset és a helyi értékeket.

Mintegy 143 ezer darab történelmi emléket tártak fel kínai régészek egy Szung-dinasztia korából, a 960 és 1279 közötti időből származó teherszállító hajó roncsai között. A 22,1 méter hosszú és 9,35 méter széles hajóroncsot 2007-ben találták meg a Dél-kínai-tengerben, majd a Kuangtung tartománybeli Jencsiang város Tengeri Selyemút Múzeumába vitték, ahol azóta is az eredeti állapotában, homokra fektetve, és tengervízbe merítve őrzik. A roncsok feltárása most ér az utolsó fázisához. Becslések szerint a roncsok között található relikviák száma a 160 ezret is meghaladhatja. Az eddig feltárt leletek között porcelánból, aranyból, ezüstből, rézből és vasból készült tárgyak, bambuszból és fából készült holmi, illetve növényi és állati maradványok vannak.

Kétévnyi felújítás után szombaton megnyílik a London Greenwich városrészében lévő, 17. századi Old Royal Naval College Festett Csarnoka, melynek falait és mennyezetét az angol művész, James Thornhill díszítette 1707 és 1726 között. Az angol haditengerészeti sikereket, uralkodókat és mitológiai alakokat ábrázoló festményeket megtisztították és restaurálták a 8,5 millió font (hárommilliárd forint) költségű projekt során.

A 250 ezredik látogatóját fogadta csütörtökön a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. A szerencsés látogatót, Felnagy Krisztián matematika-történelem szakos tanárt a városvezető és az igazgató a látogatóközpontba szóló "örökbelépővel" lepte meg, amivel élete végéig térítésmentesen tekintheti meg a kastélyt. A polgármester szerint a vidéki múzeumok, kiállítóhelyek között rendkívül magasnak tekinthető a gyulai Almásy-kastély látogatószáma. Kiemelte: nemrégiben ünnepelték a látogatóközpont megnyitásának harmadik évfordulóját, a vendégek száma évről-évre nő.

David Lowery – The Old Man & The Gun című filmjének vetítésével nyílt meg csütörtökön este a 26. Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában. Az eseményen összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők, a 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :), valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli. A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

Ingyenesen látogatható programokkal: koncertekkel, mesejátékkal, vetélkedővel ünnepli szombaton a Bartók rádió névadója, Bartók Béla születésnapját. Lesz filmzene, bemutatkoznak fiatal és világjáró művészeik és jazzkoncertet is hallgathat a közönség.

Bartok_Radio_napja

Orosz és lengyel szerzők darabjaiból játszik Vida Mónika Ruth zongoraművész szombaton este a budai Marczibányi Téri Művelődési Központban.

Béres József (1920-2006) élettörténetét bemutató sorozatot tűz műsorra szombattól a Duna Televízió Cseppben az élet címmel. A szombat esténként 20 óra 30 perctől látható filmsorozat négy része mintegy tíz évet ölel fel a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig, a Béres Csepp megalkotójának drámai életszakaszára összpontosítva.

Ötven éve rendezték meg a magyarországi művészeti színtér kánonformáló eseménysorozatát, az Iparterv I. (1968) és az Iparterv II. (1969) kiállításokat. Az ötvenedik évforduló alkalmából a Ludwig Múzeum január végétől kiállítással és programsorozattal jelentkezett.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma