NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.09.15

A szklerózis multiplex kezelését segítő neurológiai kutatásokra ajánlott fel újabb nagy összeget J.K. Rowling, a Harry Potter-regényfolyam szerzője. A 15,3 millió fontot (5,3 milliárd forint) az Edinburghi Egyetem regeneratív neurológiai klinikájának ajánlotta fel. A pénzből új részlegeket emelnek és bővítik a kutatásokat. A szerző édesanyja, Anne Rowling 45 évesen szklerózis multiplexben hunyt el. Emlékére az írónő 2010-ben egy tízmillió fontos (3,7 milliárd forint) adományból megalapította az Anne Rowling nevét viselő klinikát az Edinburghi Egyetemen.

2019.09.14

Észak-Izraelben 4500 éves cserépedényeket és egy tőr pengéjét találta meg egy villanyszerelő. A régészek szerint az út építésekor a földgépek véletlenül lerombolhattak egy temetkezési barlangot, és ennek tartalma kerülhetett napvilágra. A kerámia tárolóedények és kancsók mellett egy kés pengéje is előkerült, amelyeket a középső bronzkorban rejthettek el a sziklabarlangban. A korabeli szokásoknak megfelelően a tőrt azért tették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon, az ételekkel teli kerámiaedényeket pedig azért, hogy ne éhezzen odaát.

2019.09.14

A szeptember 13-án rendezett Szinkronikum gálán Menszátor Magdolna és Tordy Géza kapta a szakma életműdíját. A legkeresettebb szinkronszínészek pályafutásuk során több ezer produkcióban kölcsönzik hangjukat az eredeti nyelven megszólaló sztároknak. Közel hatszáz magyar szinkronszínészt ismerünk, közülük a legnépszerűbb 50 csaknem ötezer film, tévésorozat, jelenet szereplőjének szavait tette a magyar közönség számára érthetővé.

2019.09.14

Rejtő Jenő egyik utolsó lakhelye volt a Bimbó út 3-ban található ház, ahol boldog időket töltött, itt vált elismert szerzővé, ekkor születtek első légiós regényei. Miután 1942 őszén egy szélsőjobboldali, nyilasbarát lap egy cikkben kifogásolta, hogy zsidó származása ellenére álnéven továbbra is dolgozhat, megkapta munkaszolgálati behívóját, és alig két hónappal később már halott volt. Az 1943-ban elhunyt magyar íróra emlékező alkotás Günter Demnig műve: a német szobrász huszonöt éve helyez el Európa-szerte botlatóköveket a nácizmus áldozatainak emlékére.

2019.09.14

Először találtak sírokat a második világháború alatti csehországi roma gyűjtőtábor helyén. A felfedezés segíthet rekonstruálni a láger teljes területét. 1942 és 1943 között 1308 romát tartottak itt fogva, közülük 327-en a helyszínen veszítették életüket, több mint 500 embert az auschwitzi haláltáborba küldtek. A brnói Roma Kultúra Múzeuma még ebben a hónapban pályázatot hirdet az egykori gyűjtőtábor helyén kialakítandó roma holokauszt emlékhely megtervezésére. Európában elsőként sikerült találni olyan sírokat, amelyekben a nácizmus roma áldozatait temették el.

2019.09.14

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus. Konrád György a magyar próza világszerte egyik legismertebb alakja, művei egyebek mellett angol, cseh, dán, finn, francia, héber, holland, német, norvég, olasz, orosz, spanyol és szerb nyelven jelentek meg. Ismertebb esszékötetei közé tartozik Az autonómia kísértése, az Antipolitika, az Ölni vagy nem ölni, Az újjászületés melankóliája, a Várakozás, az Áramló leltár, A közép tágulása (2004), Az író és a város, a Csodafigurák Arcképek, pillanatfelvételek, az Inga, a Harangjáték, a Zsidóságról. Fenn a hegyen napfogyatkozáskor című önéletrajzi regénye 2003-ban, Kakasok bánata című regénye 2005-ben jelent meg.

2019.09.13

A MÁV Szimfonikus Zenekar 75. évadát kezdi meg hamarosan. A szezon nyitókoncertje szeptember 20-án a Zeneakadémián lesz, új művészeti vezetőjük Daniel Boico vezényletével. Azonban a munka már megkezdődött a zenekarnál, hiszen holnap Zell am See-ben lépnek színpadra, korunk egyik legkiválóbb hegedűművésze, Maxim Vengerov koncertjén. A világhírű művész néhány napos kurzust tartott fiatal zenészek számára az osztrák városban, melynek zárókoncertjén való közreműködésre a MÁV Zenekart kérte fel. A hangversenyen a kurzus legkiválóbb növendékei kapnak lehetőséget, hogy a zenekar kíséretével és Vengerov irányításával Brahms Hegedűversenyének három tételével mutatkozzanak be a közönségnek. Az est helyszíne a rangos Ferry Porsche Congress Center lesz.

2019.09.13

Különleges koncerttel ünneplik debütáló albumuk 10 éves jubileumát a hazai Guns N’ Roses tribute banda, a Hollywood Rose egykori tagjai. A zenészek szeptember 20-án újra összeállnak és egy egyszeri, speciális buli keretében eljátsszák a 2009-ben megjelent Minimal Design teljes anyagát. A koncertnek a budapesti Metro Club ad otthont, ahol a Ganxsta Zolee és a Kartel dobosaként ismert Geröly Mátyással, valamint az Asphalt Horsemen basszusgitárosával, Megyesi Balázzsal kiegészülve lép színpadra a zenekar.

2019.09.13

A Profiles in History árverési ház közleménye szerint a Star Wars ikonikus gonoszának maszkját 250 ezer és 450 ezer dollár (75 millió és 135 millió forint) közötti összegért is megvásárolhatják. A sisakot és maszkot David Prowse viselte A Birodalom visszavág című Star Wars-epizódban. A Harry Potter-szemüveg, amelyet a fiatal Daniel Radcliffe hordott a Harry Potter és a bölcsek köve című filmben 2001-ben, várhatóan 30 ezer dollárért (9 millió forintért) talál vásárlóra. Az árverés további érdekességei között szerepel Sean Connery holdautója a Gyémántok az örökkévalóságnak című James Bond-filmből. A különleges jármű becsült értéke 600 ezer dollár (180 millió forint).

2019.09.13

A filmfesztiválon a német származású rendező számos filmjét, köztük az 1984-ben készült A Noé bárkája-elvet, A függetlenség napját, a Godzillát, a Holnaputánt és az Anonymust is levetítik. A fesztivál A Tribute To... elnevezésű életműdíját szeptember 29-én veheti át a filmes alkotó. A 15. Zürichi Filmfesztivált szeptember 26. és október 6. között rendezik meg. Idén Oliver Stone lesz a nemzetközi zsűri elnöke.

2019.09.13

A Grimm testvérek mesevilágát megidéző élménykiállítás nyílik szombaton Hamburgban. A látogatók 3000 négyzetméteren élhetik át a mesehősök érzelmeit: hősiességet, bátorságot, szerelmet, félelmet, árulást és vágyakozást. A kiállítást szervező Märchenwelten cég koncepciójának fontos részei a multimédiás és interaktív elemek. A bejáratnál mindenki kap egy chipet, amely elraktározza az életkorát, a nemét és az általa beszélt nyelvet, így az összes állomás a látogatóhoz alkalmazkodik. A szervezők évente mintegy 300 ezer vendéggel számolnak. Számos újdonságot lehet majd kipróbálni a kiállításon, például interaktív padlók és falak fognak működni, amelyek a mozgásra reagálva változnak. A digitális technológiának köszönhetően a mesefigurák megelevenednek a nézők előtt.

2019.09.12

A Bibliában is szereplő héber nevet viselő bullát, vagyis pecsétet találtak régészek Jeruzsálem óvárosában a föld alatt. A 2600 éves zárópecsétet – melyen a Júdai királyság legmagasabb udvari tisztségviselőjének címe van – a Siratófal alapjainál zajló régészeti ásatásokon hozták felszínre. A bullán található írás alapján a Kr. e. 7. századra, a Júdai királyság idejére becsülik a korát. A mindössze egy centimeter átmérőjű leleten a következő szöveg szerepel régi héber betűkkel: „A ház feletti Adnijahunak". Ezt a nevet hárman is viselik a Bibliában: Dávid király egyik, Hagittól született fia, Jehosafát idején egy levita pap, valamint Nehámiás idején a nép egyik vezetőjét hívták így. A pecsétet a 2013-ban, a Templomhegy nyugati falának alapjainál végzett ásatáskor elszállított törmelékben találták meg három héttel ezelőtt.

2019.09.12

A 44 éves színész a mustrán szereplő Joker című rendhagyó képregényfilm főszerepét alakítja. A 70.es, 80-as években Gotham Cityben játszódó thriller a Batman-képregények főgonoszának, Jokernek az eredettörténete. A Todd Phillips rendezésében forgatott film a mentális, pszichés problémái miatt sok nehézséggel küzdő bohóc, Arthur Fleck érzelmi és mentális átváltozását ábrázolja.

2019.09.12

A magyar népzene keleti párhuzamait is bemutatják szeptember 19. és 21. között a 29. Kecskeméti Népzenei Találkozón. A Kálmán Lajos népzenekutató által alapított programsorozat kiemelt figyelmet fordít a kodályi örökség és szellemiség megőrzésére.

Az idei fesztivált a magyar zenei keletkutatásnak szentelik: a szakmai konferencia és a találkozó gálaműsorának fókuszába is a magyar népzenének az északi török, úgynevezett kipcsák népek zenei kultúrájával való rokonsága kerül, amelyre Kodály Zoltán hívta fel a figyelmet először. Érkeznek fellépők Baskíriából is.

2019.09.12

Szeptember 17. és október 17. között Bartis Attila A szigeteken című kiállítása látható a Bukaresti Szépművészeti Múzeumban. Bár Bartis Attila íróként vált ismertté, a fotográfia végigköveti a munkásságát. Fényképezést tanult, s a kritikusok már a kilencvenes években felfigyeltek portréira. A mostani válogatás Bartis utóbbi években készült munkáiból mutat meg néhányat. A művek Jáva szigetéhez kötődnek, ahhoz a környezethez, ahol Budapest mellett Bartis az utóbbi években többnyire él és alkot,

2019.09.12

A hollandiai 's-Hertogenbosch formatervezési múzeuma nagyszabású kiállítást rendezett a dizájn nácizmus idején való szerepéről és történetéről. A nemzetiszocialisták tudatosan és tökéletesen használták fel a formatervezést eszközként a tömegek elcsábítására és a terrorra, és a Design Museum kiállítása foglalkozik elsőként ilyen átfogóan a jelenséggel. A tárlaton a bogárhátú autótól a horogkeresztes zászlóig formatervezett tárgyak százait mutatják be az 1933 és 1945 közötti évekből, plakátokat, brosúrákat, bútorokat és hétköznapi használati tárgyakat. A náci pár kongresszusain és az 1936-os berlini olimpián készült felvételekből is vetítenek a Design of the Third Reich című kiállításon.

2019.09.11

A 15. Zürichi Filmfesztivált (ZFF) szeptember 26. és október 6. között rendezik meg. A nemzetközi mustrán az amerikai filmcsillag Seberg című új filmjét is vetítik majd, amelynek a Velencei Filmfesztiválon volt a világpremierje. A Benedict Andrews rendezésében készült politikai thriller a fiatalon elhunyt Jean Seberget idézi meg a filmvásznon, aki a hatvanas években több francia újhullámos filmben szerepelt, majd az amerikai polgárjogi mozgalommal való kapcsolata miatt az FBI megfigyeltette, és 1979-ben állítólag öngyilkosságot követett el . Stewart filmjei között szerepel a Hófehér és a vadász, Walter Sellers Kerouac-adaptációja, az Úton, s még idén a Charlie angyalai egy új produkciójában is láthatja a közönség. Jövőre az Árok című tengeralattjárós katasztrófafilmjét játsszák a mozik. A ZFF Aranyszem-díját korábban Jake Gyllenhaal és Andrew Garfield is megkapta.

2019.09.11

A Fabula et Figura Műhely bábjátékosának, Kustárné Almási Zsuzsannának nyílik Égrejárók címmel kiállítása szeptember 12-én a Vojtina Bábszínház kiállítótermében. „Játék- és bábkészítőként az anyagba öntött jellemek, karakterek kifejezőereje ragadott meg. Ezért készültek az első bábjaim. A bábok történeteket hívtak elő, a történetek pedig képeket és újabb bábokat. Játék közben újra és újra megtapasztaljuk, hogy milyen nagy erő rejlik ezekben a szimbolikus figurákban, hogy képesek a rég elfeledett történeteket is kinyitni számunkra és a mai embert is beavatottá tenni” – vallja az alkotó.

2019.09.11

A Nirvana énekesének skicceivel, festményeivel és jegyzeteivel díszített, limitált ruhakollekció pólókból, pulóverekből és kapucnis pulcsikból áll. A Kurt Was Here (Itt járt Kurt) elnevezésű kollekció Cobain lánya, a 27 éves Frances Bean Cobain „kreatív irányítása" alatt született. Kurt Cobain 1994. április 5-én követett el öngyilkosságot. A kollekció bevételeinek egy része a Jed Foundation nevű szervezethez kerül, amelynek célja az öngyilkosság megelőzése a tinédzserek és fiatal felnőttek körében.

2019.09.11

Az Oscar-díjas Saul fia sztárja Jézust alakítaná a The Last Planet című filmben, amely bibliai példabeszédek nyomán készül. Röhrig Géza mellett az Oscar-díjas Mark Rylance (Kémek hídja/Bridge of Spies) a Sátánt, az A Hidden Life-ban is játszó Matthias Schoenaerts pedig Szent Pétert játssza majd Malick új produkciójában, amely 2022-re várható.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Függök ezen a zord élet-párkányon címmel tart szeptember 23.-án, hétfőn 18:00 órától Ady-estet a Petőfi Irodalmi Múzeumban Bogdán Zsolt Jászai Mari-díjas és kétszeres UNITER díjas Érdemes művész, az erdélyi színjátszás kiemelkedő tehetségű színművésze, a kolozsvári társulat tagja.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma