2018.11.11

Az Eiffel-torony eredeti lépcsőjének egy darabját árverezik el november 27-én az Artcurial párizsi aukciósházban. A lépcsődarab, amely egykor a több mint 300 méteres torony második és harmadik emeletét kötötte össze, egy kanadai magánygyűjteményből származik. Értékét 40-50 ezer euróra (12,8-16 millió forintra) becsülik.

2018.11.11

A Tévé Macival, Mazsolával és Tádéval vagy Dörmögőékkel is találkozhatnak az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyének látogatói november 9-től a Játsszunk együtt! című interaktív kiállításon. A tárlaton minden a játékról szól, legyen az tévéjáték, rádiójáték vagy bábjáték: az egyedülálló interaktív „játszótérben” az érdeklődők műfaji határok nélkül válhatnak a kiállítás főszereplőivé. Megidézik a Tévé Macit, akivel szelfit is készíthetnek az érdeklődők, de újra lehet találkozni a tévéből ismert bábfigurákkal: eljön Mazsola és Tádé, felbukkan Bunyós Bálint a Zsebtévéből és be lehet pillantani Dörmögőék otthonába is. A kedves figurák mellett a kiállítás tévéjátékok és filmek világát is elhozza: az Egri csillagokat bemutató enteriőrben eredeti kellékekkel idézi meg a forgatás világát, ahol a látogatók fel is próbálhatják a szereplők jelmezét.

2018.11.10

Idén 166 filmet neveztek Oscar-díjra a dokumentumfilmek kategóriájában. A nevezettek között található az egymástól elszakítva felnevelt hármasikrek történetét feltáró Three Identical Strangers (Három azonos idegen) és a Free Solo, amely a Yosemite Nemzeti Parkban lévő 915 méter magas El Capitan sziklát kötél és biztosíték nélkül meghódító Alex Honnold sziklamászó egyedülálló teljesítményét mutatja be.

2018.11.10

Szeretettel várják a közönséget a Magyar Művészeti Akadémia, a Hargita Kiadóhivatal és a Kortárs Kiadó közös rendezvényére, Ferenczes István Veszedelmekről álmodom című könyvének bemutatójára, amelyet november 12-én 17 órakor tartanak az MMA Irodaházában. A szerzővel Ambrus Lajos író, a Kortárs Kiadó irodalmi vezetője; Lövétei Lázár László költő, a Hargita Kiadóhivatal igazgatója és Pécsi Györgyi irodalomtörténész, Ferenczes István monográfusa beszélgetnek.

2018.11.10

Horvát rendőrök olasz kollégáikkal közös akcióban több hónap nyomozás után először négy horvát, majd egy szerb állampolgárt tartóztattak le, akik még januárban több millió dollár értékben loptak el ékszereket a velencei Dózse-palotából. A horvát rendőrség közleménye szerint egy 60, egy 43 és két 48 éves horvát állampolgárt tartóztattak le, egyikük összefüggésbe hozható a Rózsaszín Párducok nevű nemzetközi ékszertolvajbandával.

2018.11.10

A Stephen Hawking doktori értékezésének másolata mintegy 585 ezer fontért (200 millió forint), motorizált kerekesszéke 296 500 ezer fontért kelt el a Chritie’s aukciósház árverésén, amely a néhai brit elméleti fizikus számos személyes tárgyát árverezte el az interneten. Az On the Shoulders of Giants (Óriások vállán) című online árverésen Hawking 22 személyes tárgya mellett Isaac Newton, Charles Darwin és Albert Einstein által írt dokumentumokat is eladásra kínáltak.

2018.11.10

Nagyszabású természetfilmes dokumentumfilm készül az idén 120. éve született Széchenyi Zsigmond Afrika-utazó és vadászíró életéről. A készülő film a gróf életét az utolsó Afrika-szafariján keresztül mutatja be; erre az útjára feleségével, egyben az expedíció fotósával, Hertelendy Margittal utazott. Az utazás állami megbízásából egy állatgyűjtő expedíció volt, amely a Nemzeti Múzeum 1956-os forradalomban megsemmisült Afrika-kiállítás anyagának pótlására szolgált. A gróf életét új szemszögből megvilágító film bemutatja az Afrika múltja és jelene közti drámai változásokat is, felhívva a figyelmet a természetvédelem jelentőségére. A film rendezője Lerner János, aki maga is Afrika-szakértő és természetvédő, az operatőr Tóth Zsolt Marcell, a dramaturg és forgatókönyvíró Bak Zsuzsa. A filmet várhatóan 2019 második felében mutatják be az alkotók.

2018.11.10

Az erdélyi művészek sokszínűségét mutatja be november 12. és 16. között az Erdélyi Művészek Hete, amelynek középpontjában az építészet, a színház, a rockzene és a filmművészet áll. A megnyitón a Magyar Tudományos Akadémián az erdélyi származású Makay Tamás építész és felesége, Makay Berta mutatják be az építészet Kárpát-medencei magyar hagyományát és hagyatékát, valamint a Miszlán működő művésztelepüket, november 14-én pedig az Újszínház Rice, Rice, Beatrice című zenés előadására várják a nőzőket. Az Erdélyi Művészek Hete záró rendezvényén a Duna Palotában a Hazajáró magazin készítőinek Erdélyről szóló filmjét vetítik, ezt követően a magazin szereplői mesélnek a forgatások során szerzett személyes erdélyi élményeikről.

2018.11.10

Hatalmas sikerrel mutatta be a Nemzeti Színház társulata A krokodilust november 9-én este a Csehovról elnevezett Moszkvai Művész Színházban (MHT). A Dosztojevszkij befejezetlen szatirikus novellájából készült darabot, amelynek ősbemutatója két évvel ezelőtt Budapesten volt, a moszkvai színházi biennálé keretében mutatták be. Az előadás rendezője Valerij Fokin, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház művészeti vezetője volt. A krokodilus tavaly szerepelt a VI. Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum műsorán is.

2018.11.10

Az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete és a Hagyományok Háza hat jótékonysági koncert bevételének felajánlásával segíti az idős, beteg zenészeket. A szervezők közleménye szerint az első koncertet a csíkszeredai Jeles Napi Táncház keretében rendezték meg, ahol mintegy kétszáz főnyi közönség előtt léphetett fel a tizenhat előadó. A következő gyűjtést november 10-én a sepsiszentgyörgyi 30 éves Népzene és Néptánc Találkozó keretében rendezik, november 14-én Székelyudvarhelyen az Össztánc Ősszel című program keretében gyűjtenek, november 24-én Kolozsváron, az Ördögtérgye Találkozón, december 12-én Budapesten, a Hagyományok Háza Összefogás koncertjén, december 17-én pedig Marosvásárhelyen, a karácsonyi táncház keretében.

2018.11.09

Három művész vehette át a Magyar Rádió Művészeti Együttesei (MRME) díjait. A 2017/2018-as évad zenekari művésze, egyben a Dohnányi Ernő-díj kitüntetettje Monoki Attila csellóművész lett, a Vásárhelyi Zoltán-díjat Fehérné Jánosi Margit szoprán és Szerdahelyi Pál bariton érdemelte ki.

2018.11.09

Különböző zenei műfajú koncertek, kiállítások, könyvbemutatók, gyerekelőadások és magyar gasztronómiai termékek lesznek a 13. Ars Hungarica kulturális fesztiválon, amelyet november 10. és 18. között rendeznek meg az erdélyi Nagyszebenben. A nagyszebeni magyar kulturális fesztivál kilenc napig több mint harminc eseményre várja az érdeklődőket. Az erdélyi város és térsége 2019-ben az Európa Gasztronómiai Régió címet fogja viselni és ennek jegyében a legfontosabb helyi fesztiválok kulináris kínálattal készülnek. Az Ars Hungarica magyar termelők nemzetközileg díjazott kézműves ínyencségeit vonultatja fel. Az ünnepi eseményen a magyarországi Területi Művelődési Intézmények Egyesület (TEMI) és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület elnökei aláírják a két intézmény partnerségi kapcsolatáról szóló megállapodást.

2018.11.09

Pozsgai Zsolt a Megszállottak című alkotása nyerte a legjobb játékfilmnek járó díjat az Indiában januárban megrendezendő Kolkatai Nemzetközi Művészfilm Fesztiválon (Calcutta International Cult Film Festival). A seregszemlén több mint negyven kategóriában versenyeznek egymással az alkotások, amelynek eredményeit még a januári gála előtt nyilvánosságra hozzák. A film reformáció idején játszódó története Kálvin János reformátor, egyházalapító és a jezsuita rendet életre hívó Loyolai Szent Ignác az akkori korban „lehetséges, ám meg nem valósult, fiktív” találkozását dolgozza fel. Kálvin Jánost Szabó Máté, Loyolai Szent Ignácot Lux Ádám alakítja a filmben, amelyben Fésűs Nelly és Árpa Attila is szerepel. A Megszállottak szeptemberben a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját is megnyerte az Argentínában megrendezett keresztény filmek világfesztiválján (Jesus Cine Fest).

2018.11.09

Az utóbbi 150 év magyar és külföldi filmes, zenei, reklám-, propaganda- és kiállítási plakátjait bocsátják árverésre Falra fel! címmel november 9-én Budapesten, a Kortárs Építészeti Központban (KÉK). A Múzeum Antikvárium, a Plakátfiú és a Gallery 567 szervezésében megvalósuló aukción több mint 160 tételt kínálnak az érdeklődőknek. A filmes plakátok közül nagy érdeklődésre tarthat számot a King Kong, a Conan, a barbár, a Halálos fegyver és a Die Hard című alkotások plakátjai a klasszikusok közül pedig az 1959-es Ben Hur című film posztere. Licitálni lehet a Maszk, a Száll a kakukk fészkére, a 12 majom moziplakátjaira is és az aukciós anyagban megtalálható a Csillagok háborújának japán kiadású plakátja. Licitálhatnak kis példányszámban készült koncertplakátokra, köztük a Queen legendás lemezéhez, a Bohemian Rhapsody-hoz készült plakát is új gazdára találhat. Az aukción megjelennek a propaganda falragaszok is, amelyek többek között arra figyelmeztetnek, hogyan bánjunk csínján az alkohollal, vagy mennyire fontos a zöldfőzelékek rendszeres fogyasztása.

2018.11.09

A Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőt és egy ökoturisztikai központot, valamint egy fahidat választott az elmúlt év magyar építészeti csúcsteljesítményeinek az újságírókból álló zsűri; a Média Építészeti Díját november 8-án este adták át a Müpában. Az idén átadott 1,6 kilogrammos, nagyszilárdságú finombeton díjakat Nagy-Mihály Márk tervezte és a VPI Beton gyártotta.

2018.11.09

Éppen ma, november 9-én van a magyar jelnyelv napja, amely a jelnyelv fontosságára és szerepére hívja fel a figyelmet. Több helyszínen is programokkal várják az érdeklődőket: egy iskolában jelnyelvhasználó családok mutatják be gyerekeknek a jelnyelvet, a Pesti Magyar Színházban pedig pódiumbeszélgetésen járják körbe a színház és a jelnyelv kapcsolatát, majd jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített színházi előadást mutatnak be. A programokról további információ ITT található.

2018.11.09

A Szegedi Kortárs Balett tagjai a társulat alapítójára, Imre Zoltánra emlékeztek a táncművész-koreográfus születésének 75. évfordulóján, november 8-án a Tisza-parti városban. A társulat tagjai megkoszorúzták Imre Zoltán emléktábláját a Szegedi Nemzeti Színház előcsarnokában. Emlékét két szakmai elismerés is őrzi, a Nemzeti Kulturális Alap pedig tavaly a nevét viselő programot indított fiatal alkotók támogatására.

2018.11.09

Pinczehelyi Sándor grafikus kapta az idei Arany Rajzszög életműdíját, míg posztumusz életműdíjjal jutalmazták Nagy András munkásságát a 16. Arany Rajzszög pályázat díjátadóján a 11. Graphifest keretében a budapesti Teslában. Az év grafikai stúdiója címet a Made by Zwoelf nyerte el. Az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat Vörös Botond kapta, míg az Arany Rajzszög szuverén tervezőgrafikai díjat Kiss József Gergely, a kulturális díjat pedig Kárpáti Tibor érdemelte ki.

2018.11.09

Hatodik alkalommal rendezik meg a Polska Jazz/Lengyel Jazz Fesztivált a Budapest Music Centerben (BMC). A november 7. és 10. között zajló koncertsorozat a közelmúltban elhunyt lengyel trombitásnak, Tomasz Stankónak állít emléket. A négy estén át tartó fesztiválon, amely a budapesti Lengyel Intézet közreműködésével valósul meg, az Opus Jazz Club színpadán a lengyel jazz krémje képviselteti magát.

2018.11.08

Bartók-művek átdolgozásai is szerepelnek Leslie Mandoki új, hamarosan megjelenő dupla lemezén. Az anyag első részén a Mini együttesből ismert Papp Gyula által hangszerelt és írt darabok lesznek hallhatók világsztárok előadásában. Az albumon játszik mások mellett a gitáros Al Di Meola, a háromszoros Grammy-díjas Hammond-billentyűs, Cory Henry, Ian Anderson fuvolás, a Jethro Tull frontembere, Randy Brecker trombitás, az énekesek között Bobby Kimball (ex-Toto) és Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band). A Leslie Mandoki németországi stúdiójában rögzített anyagon mindenkinek lehetősége volt improvizálni, Al Di Meola például a Hej páva, hej pávát játssza akusztikus gitárján, Cory Henry pedig három csíki népdalt ad elő.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A Rejtett történetek című kiállításához kapcsolódóan a budapesti Műcsarnok átfogó mozdulatművészeti programsorozat indított; ennek keretében mozdulatművészeti napot rendeznek november 13-án. A több hónapos programsorozat mostani állomásán többek között iskolásoknak szóló tánctörténeti előadással várják az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetésen szó lesz a mozdulatművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de önálló művészeti produkciók is szórakoztatják a közönséget. Köztük a sérült és egészséges test problémájáról szóló előadás, valamint egy ötvenfős mozdulatkórus fellépése lesz megtekinthető. A programsorozat következő állomásán, december 11-én az Egy polihisztor öröksége – avagy: Lábán és mi című táncelőadás várja a közönséget.

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

weber_henrik_noi_arckep_400x473_kiemelt3

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

Hamarosan kézbe vehetjük Sarány István Garabonciások című könyvét, amelyet november 16-án 17 órakor mutatnak be Marosvásárhelyen, a Rádió stúdió termében. A könyvbemutató pedig egyben zenés est is: részleteket hallhatunk a Garabonciás – Wandering Magicians Biztató című lemezéről.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma