2018.09.20

Tizenhat programmal készül a szeptember 22-ei színházak éjszakájára a Játékszín, ahol nyíltpróbával, varietéműsorral és kulisszajárással is várják a közönséget. A Bock Színpad első programja a Mesedélután lesz, amelynek szereplői Hapci Benő, Mirr-Murr, Pom Pom és Oriza Triznyák. Ugyancsak délután, méghozzá 3 órakor kezdődik az első kulisszajárás, amelyet háromnegyed óránként tartanak meg. Mindezek mellett idén is megrendezik a Vers a’la carte elnevezésű programot Hirtling István vezetésével, aki a közönség tagjaival közösen instruálja színésztársait, majd további produkciók várják a közönséget.

2018.09.20

Két kiállítással kapcsolódik az európai kulturális örökség napjaihoz a szlovákiai Füleki Vármúzeum: szeptember 21-én az egykori Felső-Magyarország területén működő üveghuták festett, gravírozott, vésett és egyszerűbb termékeit a vár Bebek-tornyában, Fülek második világháborús éveit pedig a várhegy földalatti óvóhelyén mutatják be. A szezonzáró kiállításon a 18. század végétől a 20. század elejéig mutatják be az üvegtermékeket, különös tekintettel a nógrádi üvegműhelyekre.

2018.09.20

Idén több mint száz alkotó várja 42 budapesti és egy pécsi helyszínen az Ékszerek Éjszakája közönségét szeptember 21-én, pénteken kora délutántól egészen éjfélig, de a sorozathoz egész hétvégén át számos kiállítás és előadás is kapcsolódik. Idén először csatlakoznak külföldi kortárs alkotók a programokhoz – a magyar és külföldi alkotók számára Szimbiózis címmel hirdettek meg nemzetközi pályázatot, a 38 kiválasztott munkát a Kortárs Építészeti Központban (KÉK) szeptember 20. és 23. között lehet megtekinteni. Az idei év vendégkiállítása a K.A.S. Galériában kap helyet, ahol a németországi Burg Giebichenstein University of Art and Design Halle professzora, Hans Stofer a hallgatókkal együtt mutatja be munkáit. A rendezvény célja a magyar kortárs ékszertervezés szélesebb körben való megismertetése, valamint a pályakezdő és gyakorlott alkotói közeg inspirálása, összefogása.

2018.09.20

A 20. századi magyar festészet és grafika jelentős képviselőinek munkáit láthatja a közönség a Mihályfi-gyűjteményből rendezett kiállításon szeptember 20-tól a szegedi Reök-palotában. Mihályfi Ernő az 1920-as, 30-as években újságíróként felfigyelt a magyar progresszív képzőművészetre, támogató kritikákat írt és így kapcsolatba került a kortárs alkotókkal. Magángyűjteményét az 1950-es és 1960-as években alakította ki, a műveket saját ízlése alapján válogatta, de döntéseit később a művészettörténet igazolta. Ebből a több mint nyolcszáz alkotásból 155 festmény és grafika látható a Reök-palotában. A gyűjtő elsősorban kortárs alkotók munkáit vásárolta meg, de kollekcióját történelmi kitekintéssel állította össze, így a november elejéig látható kiállításon szerepelnek Mednyánszky László, Rippl-Rónai József és Gulácsy Lajos festményei és grafikái, valamint a legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoport, a Nyolcak munkái, és többek között három Picasso-grafika is.

2018.09.20

A Madách Színházban ad koncertet a Müller Péter Sziámi AndFriends szeptember 28-án. Az est folyamán vendégként színpadra lépnek a Pintér Béla Társulat színészei, valamint Kiss László és Másik János is. A Müller Péter Sziámi AndFriends játszik idén megjelent új albumáról, a Nevess magadra! című anyagról, de elhangzanak Müller Péter Sziámi korábbi zenekarai: az URH, a Kontroll Csoport, a Sziámi, illetve az Európa Kiadó kiemelkedő dalai is.

2018.09.20

Szívlázadás címmel hirdette meg az Újvidéki Színház a 2018/2019-es évadját, amelyben hat bemutatót tartanak. Mind a hat idei bemutató olyan hősökről szól, akik nem az utcára vonulva lázadnak, hanem az érzelmek szintjén zajlik bennük a revolúció, „úgy is mondhatjuk, hogy a szívükkel lázadnak” – hangsúlyozta Lénárd Róbert, a teátrum művészeti vezetője. Elmondta: már szeptemberben láthatja a közönség Mark Twain Tom Sawyer kalandjai című regényének adaptációját, amelyet Puskás Zoltán rendez.

2018.09.20

Harminchat év után vezeti ismét az amerikai albumlistát Paul McCartney. A 76 éves brit ex-Beatle új lemezével, az Egypt Stationnel állt a Billboard 200 élére. Ez legutóbb 1982-ben fordult elő Tug of War című korongjával. Az Amerikában szeptember 7-én az MPL/Capitol Records gondozásában megjelent Egypt Station Paul McCartney 25. szóló- vagy a Wingsszel közösen készített lemeze, amely öt évvel követte a 2013-as New című anyagot.

2018.09.20

Kortárs lengyel darabokat láthat a közönség a filmvásznon és a színpadon a budapesti Katona József Színházban a színházak éjszakáján és a következő napon, szeptember 22-én és 23-án. A szervezők az utóbbi évtized érdekes új darabjaira kívánják felhívni a figyelmet lengyel tévészínházi alkotások bemutatásával. A Katona József Színház Sufnijában szeptember 22-én délután három, 23-án négy új lengyel színdarab filmes adaptációját láthatják az érdeklők. Emellett szeptember 22-én 15 órakor Elzbieta Chowaniec Gardénia, 17 órakor Malgorzata Sikorska-Miszczuk A bőrönd, 18 óra 30 perckor Julia Holewinska Dolce vita című darabja látható majd.

2018.09.19

Okos infokommunikációs fejlesztések, többek között intelligens világítás, helyszínt monitorozó applikációk, valamint számos biztonsági funkció szolgálja majd a külföldi és a magyar turisták, valamint a környék lakóinak kényelmét a megújuló Városligetben. „Azt gondolom, hogy az a 21. században nem lehetőség, hanem kötelesség, hogy a már rendelkezésre álló digitális technológiákat egy egységes rendszerbe fogjuk össze” – emelte ki az M1 aktuális csatorna szeptember 17-ei műsorában Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

2018.09.19

Olyan színdarabok szerepelnek a Pannon Várszínház idei évadának kínálatában, amelyek az életigenlést üzenik a közönségnek. Az évadban elsőként a nyáron már bemutatott Béke presszó című zenés játékot láthatják a nézők, mely a Vad Fruttik zenekar, Likó Marcell, Géczi János és Vándorfi László közös alkotása. Márton Gyula Csinibaba című zenés, táncos művét október 27-én mutatják be, az előadás a Tímár Péter által rendezett film eredeti, színpadi változata. Marc Camoletti Boeing, boeing – Leszállás Párizsban című vígjátékának premierjét december 1-jén láthatják a nézők.

2018.09.19

A Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva komolyzenei fesztivál rendeznek szeptember 21-étől a csongrádi megyeszékhelyen. Az október 1-jéig tartó hangversenysorozaton olyan komolyzenei ritkaságnak számító művek csendülnek fel, amelyek Szeged gazdag zenei életét tovább színesítik. A fesztivál nyitányaként a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara oktatóinak közreműködésével rendeznek kamarakoncertet.

2018.09.19

Velencei látképek az Intesa Sanpaolo műgyűjteményéből címmel nyílt Canaletto, Francesco Guardi, Hendrik Frans van Lint és Michele Marieschi vedutáit (látképeit) felvonultató kamara-kiállítás szeptember 17-én a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). A Intesa Sanpaolo pénzintézet kulturális programja keretében nyitotta meg a Gallerie d’Italiát, azaz a Milánó, Nápoly és Vicenza városközpontjában álló műemlék épületekben kialakított múzeumokat. Az intézmény aktív szerepet vállal Olaszország kulturális életében.

2018.09.19

Mesefesztivált szerveznek Veszprémben a szeptember 21-ei hétvégén. A kétnapos rendezvényen egyebek mellett babaszínházi előadás és gyermekkoncert is várja az érdeklődőket. A fesztiválon a Cókmók, avagy a morgolódó szekrénymanó című előadást láthatják a nézők a szatmárnémeti Brighella Bábtagozat előadásában, Szívós Károly rendezésében szeptember 22-én délelőtt. A nagyváradi Szigligeti Színház társulata a Kezeslábas című babaszínházi produkcióval érkezik a fesztiválra.

2018.09.19

Ősbemutató, kiállítás és koncertek színesítik az idén húszéves Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál programját október 5. és 14. között a Gödöllői Királyi Kastélyban és a budapesti Zeneakadémián. A fesztivált Vigh Andrea hárfaművész nyitja október 5-én a kastély dísztermében, amelyen kéthárfás művek is elhangzanak, a Debussy-évforduló alkalmából pedig a Kis szvitet is műsorra tűzik. Az első hétvégén a Camac hárfagyár hangszereit tekinthetik meg az érdeklődők a lovardában, és a hét további koncertjein is a Camac művészei lépnek fel. Október 6-án és 7-én, valamint 13-án 11 és 14 órakor ingyenesen látogatható koncertek várják a közönséget. Vigh Andrea A hárfa sokszínűsége című, gyerekeknek szóló koncertjei mellett fiatal tehetségek és hárfaegyüttesek mutatkoznak be, valamint ekkor rendezik meg a Kezdő Hárfások Tücsökfesztiválja című programot is. A koncertek sorát 12-én Szasa Boldacsev estje nyitja, amelyen többek között Bach, Beethoven, Chopin és Stravinsky művei mellett megszólal Freddie Mercury, a Red Hot Chili Peppers és Piazzolla egy-egy darabja is. A fesztiválon ismét lesz hárfakiállítás, a rendezvény záróakkordjaként a Zeneakadémia Nagytermében 3 hárfaverseny és egy-egy szóló hárfadarab hangzik el, valamint először csendül fel Fekete Gyula hárfaversenye.

2018.09.19

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 25. születésnapja alkalmából ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar szeptember 25-én a Pesti Vigadóban. A szeptember 23. és október 17. között 25 év, 25 nap, 25 esemény címmel zajló ünnepi fesztiválon az NKA valamennyi kollégiuma önálló programmal ünnepel, amelyek Budapest mellett az ország különböző kis- és nagyvárosaiban valósulnak meg, de több eseménynek is határon túli település ad otthont. A családok évéhez is kapcsolódó programsorozat célja, hogy minél szélesebb körben bemutassa az NKA tevékenységét és eredményeit. Az esten elhangzik Balogh Máté Melodiemusik a szerző vezényletével, Liszt Ferenc Malédiction Balog József zongoraművész előadásában, valamint Orbán György Búcsú Rasumoffsky gróftól és Bartók Béla Divertimento című műve.

2018.09.19

A Dorian Gray című produkció bemutatójával kezdi az évadot a Spirit Színház. Az előadást, melynek bemutatója szeptember 20-án lesz, Czeizel Gábor rendezte, a címszereplőt Eszes Szabolcs alakítja. Oscar Wilde Dorian Gray arcképe című regénye, korának botránykönyveként elhíresült műve görbe tükröt tartva mutatja be a társadalmat, amelyet elvakítanak a külsőségek, és ahol bármit képesek megtenni az élvezetek hajszolásáért. Egy hónappal később, október 18-án Thomas Mann Mario és a varázsló című művét tűzi műsorra a színház – Gulyás Dénes operaénekes ezzel a darabbal debütál prózai rendezőként.

2018.09.18

Mintegy 150 programmal, köztük a Pannonia Allstars Ska Orchestra és a Mongooz and the Magnet koncertjével várja a közönséget szeptember 20. és 23. között a Pécsi Napok a baranyai megyeszékhelyen. Ez alkalommal sem marad el a gazdag gasztronómiai és kézműves kínálat: a Bor és dal ünnepén a szüreti felvonulás mellett különböző népek bordalaival és táncaival ismerkedhetnek az érdeklődők. A Pécsi Napokhoz csatlakozik a II. Pécsi Tanuló Fesztivál, amelynek keretében a többi között retro könyvvásár, élménypedagógia, római divatbemutató és tanösvényépítés is várja a résztvevőket. A Pécsi Tudományegyetem Pont itt elnevezésű kezdeményezésének keretében egészségügyi szűrések, tanácsadások, borkóstoló, Teddy maci kórház, kvízjátékok, kiállítás, minipiac, sport, játék és látványos színpadi produkciók lesznek láthatóak a Kossuth téren. A fesztivál főbb helyszínei a Széchenyi tér, a Kossuth tér, a Sétatér és a Szent István tér, míg a társrendezvények Pécs több pontján kaptak helyet.

2018.09.18

Az emberi erőforrások minisztere Honvári Erzsébetnek költői munkásságáért elismerő oklevelet adományozott, melyet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adott át Nyíregyházán szeptember 18-án. Az 1936-ban született Honvári Erzsébet két évtizede ír verseket. Tizenegy önálló kötete jelent meg, köztük a Kiáltó csönd (1991), A szeretet szolgálatában (2007), Emlékek szárnyán (2009). Költészete középpontjában az élet harcait sikerrel megvívó ember életigenlése és a megváltoztathatatlan isteni akaratba belenyugvó személyiség áll.

2018.09.18

K-pop, taekwondo, kalligráfiaműhely és gasztroshow is várja az érdeklődőket a 4. Koreai Kulturális Fesztiválon szeptember 22-én Budapesten. A koreai kultúra legnagyobb hazai rendezvényén több mint 30 különböző programból válogathatnak a látogatók. A Koreai Kulturális Központ egynapos fesztiválján húszpercenként új programmal szórakoztatják a közönséget a nagyszínpadon fellépő k-pop cover, taekwondo vagy éppen tradicionális koreai tánccsapatok.

2018.09.18

Amerikai stúdió vásárolta meg a Magyar Nemzeti Filmalaptól a Ruben Brandt, a gyűjtő című új magyar film észak-amerikai és latin-amerikai forgalmazási jogait. Az egész estés animációs akció-thriller forgalmazási jogait a Sony Pictures Classics (SPC) vette meg. A vezető amerikai forgalmazó a legnevesebb rendezők filmjeit juttatja el az amerikai nézőkhöz, illetve forgalmazta a Saul fiát, és hamarosan a Napszállta című filmet is ők mutatják be Amerikában.

Újra Magyarországon forgat Fjodor Bondarcsuk orosz filmrendező, aki ezúttal stúdiófelvételeket készít Budapesten. A producer-rendező édesapjához, az Oscar-díjas Szergej Bondarcsukhoz hasonlóan számos történelmi filmet forgatott már, emellett a fellendülő orosz filmipar több kasszasikert hozó alkotása is az ő nevéhez fűződik. Új filmjéről azonban még nem árult el részleteket.

Elhallgatott zenekarok címmel kiadvány jelent meg a ’60-as, ’70-es évek magyar beat- és rock együtteseiről. A kiadvány a zenei anyag mellett tartalmazza az Elhallgatott zenekarok című dokumentumfilmet is, valamint két 73 perces CD-t is, amelyeken a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas és a Liversing számait hallhatja a közönség.

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma