2019.01.15

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben ingyenes vetítésen mutatják be csütörtök este Gerebics Sándor A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566 című 50 perces dokumentumdrámáját. Az alkotás a végvári játékon és a szakértői megszólalásokon keresztül rekonstruálja az akkori történelmi eseményeket. A neves szakértők – köztük Hóvári János, Fodor Pál, Négyesi Lajos hadtörténész és Varga Szabolcs történész – mellett a filmben mintegy ötszáz szigetvári hagyományőrző is szerepel. A film ősbemutatóját tavaly októberben tartották Nagykanizsán, Szigetváron decemberben tűzték műsorra.

2019.01.15

A népszerű svéd rockzenekar, valamint a Deep Purple egykori tagja is fellép az idei Harley-Davidson Open Road Festen. Az alsóörsi fesztivált immár huszadik alkalommal rendezik meg, ezúttal június 5. és 9. között.

2019.01.15

A Critics' Choice Awards gálát 24. alkalommal rendezték meg. A legnagyobb nyertes a mexikói Alfonso Cuarón Roma című önéletrajzi ihletésű, fekete-fehér alkotása let: a legjobb film és a legjobb idegen nyelvű film díján kívül a legjobb operatőr és legjobb rendező díját is megkapta. A legjobb színésznő díját megosztva a The Wife főszerepét alakító Glenn Close és a Csillag születik sztárja, Lady Gaga kapta. Close egy hete a Golden Globe-díjátadón is elnyerte a legjobb színésznő elismerését. A Fekete párduc és az Alelnök három-három trófeát kapott, a Dick Chaney volt alelnököt játszó Christian Bale a legjobb színész díját vette át. A Mission: Impossible – Utóhatás a legjobb akciófilm, a Crazy Rich Asians a legjobb vígjáték, a Hang nélkül a legjobb sci-fi-horror díját kapta. Az Eighth Grade című kamaszfilm főszereplője, Elise Fisher a legjobb elsőfilmes színésznő díját vehette át.

2019.01.15

Missy Elliott az első női rapper, aki a Dalszerző Hírességek Csarnokába kerül, ahová 2019-ben Cat Stevens legendás brit énekest is beiktatják. Az idén beiktatandók között lesz Tom T. Hall, akit Johnny Cash kedvenc dalszerzőjének nevezett, Jack Tempchin, aki az Eagles és Glenn Frey szólóalbumaira írt számokat, valamint Dallas Austin, aki többek közt Pinknek és Madonnának írt slágereket.

2019.01.15

Dr. Issekutz Sarolta: Az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület és örmény önkormányzatai 20 éve – 1001 mosolygós örmény arc emlékalbumát Alexa Károly irodalomtörténész, A Gyertyánffy család története a 19. században című DVD kiadványt a szerző, Gyertyánfy András mutatja be 2019. január 17-én 17 órától a Fővárosi Örmény Klubban. Fellép Vikol Kálmán és kórusa. További információ itt.

2019.01.14

A legendás cigány dzsesszgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában. Az Európai Roma Fesztiválzenekar vezetője Kathy Horváth Lajos, a Müpában színpadra lép Sárközi Lajos, Emilio, Ifj. Kathy Horváth Lajos, Patai Anna, Orbán György, Csík Gyula, Szakcsi Lakatos Róbert, a külföldi sztárfellépő a Dotschy Reinhardt Quartet. A budapesti koncert rendezője Káel Csaba. Szakcsi Lakatos Béla elmondta: s zenekar missziója nemcsak az anyaország nélküli romák, hanem az európai őshonos kisebbségek zenéjének hiteles bemutatását is felvállalni.Az együttes európai turnéján a fellépők között mindig ott lesz az adott ország nemzeti kisebbségének képviselője.

2019.01.14

A világhírű brit múzeum az elmúlt csaknem száz évben mindössze kétszer engedte Londonon kívül bemutatni gyűjteményének egyik legértékesebb darabját, amelyet most a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából ad kölcsön, hatvan másik alkotással együtt. Az olimpiai játékokat 2020 július 24. és augusztus 9. között rendezik. A japán fővárosban látható Vincent van Gogh egy másik napraforgós képe is, azt a Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art őrzi.

2019.01.14

A legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös, a Rolling Thunder Revue című koncertkörútjáról szóló filmben új interjúk is lesznek. A turnén számos neves előadó kötetlen csapata járta be az országot 1975 októbere és 1976 májusa között. A film témájául szolgáló őszi koncerteken többek között Joni Mitchell, Joan Baez, Bette Midler, Emmylou Harris és Allen Ginsberg is fellépett Dylan mellett. Scorsese nem az egyetlen, aki Dylanről forgat, a Szólíts a neveden rendezője, Luca Guadagnino a zenész 1975-ös Blood on the Track című albuma alapján készít filmet.

2019.01.14

Mojca Erdmann, az egyik legsikeresebb, világhírű német szoprán betegsége miatt Schnöller Szabina operaénekesnőt kérte fel beugrásra szoprán szólistaként a Brémai Filharmonikusok. A brémai Glocke Nagytermében január 15-én megrendezendő koncertet Marko Letonja, a Brémai Filharmonikusok zeneigazgatója vezényli.

2019.01.14

Szokolay Sándor valamennyi, köztük eddig kiadatlan rézfúvós kamarazenei műve hallható az In Medias Brass kvintett legújabb albumán a trombitaduótól a rézfúvós kvartetteken, kvintetteken és szextetteken át a tizenkét harsonára írt darabokig. A felvételeken a kvintett tagjai, Kresz Richárd, Pálfalvi Tamás, Benyus János, Sztán Attila, ifj. Bazsinka József mellett közreműködik Angyal János, Brindás Barnabás, Kovács Balázs, Lukács Gergely, Tóth Márk és Ujj Tibor.

 

A szerzői album az együttes magánkiadásában és Czövek Béla hangmérnök gondozásában jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően.

2019.01.14

A Kolozs megyei önkormányzati múzeumok közül a leglátogatottabb a Néprajzi Múzeum volt közel 68 ezer látogatóval, a második a főtéri Bánffy-palotában lévő Művészeti Múzeum, ahol 64 ezer látogató fordult meg 2018-ban, 3700-zal több, mint 2017-ben. A csucsai Goga Emlékmúzeumot (az egykori Boncza-kastélyt, ahol Ady is élt, és amelyet Octavian Goga román költő és miniszter vásárolt meg) 17 ezren keresték fel.

2019.01.13

 A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra, megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül. A szovjet Vörös Hadsereg 1943. január 12-én a mínusz 30-35 fokos fagyban indította meg a támadását a Don-kanyarban, melynek következtében a 207 ezer fős magyar katonaságból mintegy százezren vesztették életüket. Emléküket az 1990-es években Pákozdon épült kápolna őrzi, ahol végső nyughelyet talált az orosz földről, Rudkino falu mellől hazaszállított ismeretlen katona földi maradványa is. A kápolnában minden évben megemlékezést szerveznek az esemény évfordulóján.

2019.01.13

Az ünnepélyes átadáson 2019. január 12-én részt vett Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője és Hidi László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nagydobronyi alapszervezetének elnöke,

2019.01.13

A január 12-én nyílt tárlaton hazai kiállítók mellett szlovák, belga, német, szerb, román tenyésztők több száz postagalambját lehet megtekinteni. A bírálók által győztesnek kiválasztott postagalambok indulhatnak a 36. Postagalamb Olimpián, a lengyelországi Poznanban.

2019.01.13

A Liszt-díjas operaénekes első szólólemezén dolgozik, amelyen zömében bariton áriákat hallhat majd a közönség. Az albumon a MÁV Szimfonikus Zenekar kíséri, amelyet egy olasz származású karmester, Claudio Morbo vezényel.

2019.01.13

A Vasi Múzeumbarát Egylet január 16-án 17:00 órakor A földabrosztól a MapSource-ig címmel a régi térképek digitálisan hozzáférhető változatairól és a számítógépes túratervező programokról tart fórumot a Savaria Múzeumban. Vendég Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázum nyugalmazott igazgatója.

2019.01.12

A 232 éves, felújított református templomot, valamint az új gyülekezeti házat és parókiát pénteken adták át a Bács-Kiskun megyei Solton. A beruházás több mint 100 millió forintból valósult meg.

2019.01.12

Január 25-én a Müpában a Könnyed elegancia című koncerten Erik Satie két műve mellett César Franck d-moll szimfóniája hangzik el, Szymanowski I. hegedűversenyét Benjamin Beilman adja elő a Pannon-bérletsorozat harmadik előadásán. A magyar gyökerekkel rendelkező Gilbert Varga január 1-jétől tölti be posztját a Pannon Filharmonikusoknál. A kinevezéssel hazánkban a pécsi zenekarnál valósul meg elsőként, hogy két vezető karmester áll egy zenekar élén. Gilbert Varga az évadban még további három koncerten vezényli a zenekart a pécsi Kodály Központban.

2019.01.12

Születésének 190., halálának 150. évfordulóján került először nyilvánosság elé Szendrey Júlia összes verse kritikai igényű kiadásban. A 2019. január 17-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban tarandó könyvbemutatón elhangzik Szendrey Júlia több verse, valamint korabeli dallamra írt népies műdala Tallián Mariann színművész és Csörsz Rumen István régizenész, irodalomtörténész előadásában. A költeményeket sajtó alá rendező Gyimesi Emesével Margócsy István és Szilágyi Márton irodalomtörténész beszélget. Részletek itt.

2019.01.12

Évszázadok óta foglalkoztatja a kutatókat a Húsvét-szigeteki kőszobrok rejtélye. A zömmel 13. és 17. század között készült több száz kisebb-nagyobb szobor jellegzetessége, hogy az emberalakok feje aránytalanul nagy a testhez képest. Az alkotások általában az őslakosok törzsfőnökeit vagy az isteni hősöket ábrázolták.
Amerikai kutatók megállapították, hogy a szobrok jellemzően mind friss vízforrások közelében vannak. Elméletük szerint a szobrok jellegzetességei, például a méretük a vízforrás bőségére és minőségére utalhat. A szobrokat eszerint nem rituális helyszíneken állították fel, a rituálét a szobrok szimbolikus jelentése reprezentálja, de egyébként a közösség életének részei voltak. A Húsvét-szigeteken több mint háromszáz megalitikus platform található, mindet különálló közösség készíthette.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma