IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2019.04.19

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

2019.04.19

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

2019.04.19

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

2019.04.19

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

2019.04.18

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

2019.04.18

A MRAK című album egy balkán buli hangulatát idézi a maga kihagyhatatlan csúcspontjaival és szomorúságba hajló mélységeivel. A lemez olyan válogatás, amely egyszerre tradicionális és aktuális, ismerős és idegen, harsány és visszafogott. A zenei anyag a 2018-as év rendkívül sűrű koncertszezonjában készült: a zenekar sokat turnézott külföldön, és a koncertek közötti szünetekben születtek meg a jobbnál jobb zenei ötletek. A lemez a Fonó gondozásában jelent meg.

2019.04.18

A Kaposvártól nyolc kilométerre található falumúzeum portáin péntektől vasárnapig hagyományos technikájú tojásfestő-, tojáshímző-bemutatón, tojáskereső foglalkozáson, sonka- és tormakóstolón, valamint szagosvíz-készítésen vehetnek részt az érdeklődők. Hétfőn hagyományos húsvéti locsolkodásra, a Ziránó Színház Babszem Jankó című bábelőadására, a Násfa Együttes népzenei koncertjére, helyi termékek vásárára és kézműves foglalkozásra várják a közönséget. A négy évtizede létrehozott, a talpas-favázas népi építészet emlékeit őrző, évente mintegy húszezer embert fogadó skanzenben rendszeresek az egyházi évhez, a természet körforgásához kapcsolódó programok. A falumúzeum látogatói megismerkedhetnek a hagyományos állattartással, a gyümölcsészettel, a gyógynövények termesztésével és alkalmazásával is.

2019.04.18

Komplett restaurálás után újra látható szerdától az amszterdami Vincent Van Gogh Múzeumban a holland festőnek azt a két festménye, amelyet három éve találtak meg Olaszországban egy maffiarejtekhelyen. A tolvajok 2002-ben létrán másztak fel a világhírű múzeum tetejére, ahonnan kötélen ereszkedtek le a kiállítótermekbe. A festmények egyike egy tengeri tájképet ábrázol Scheveningennél, a másikon Van Gogh szülővárosának, Nuenennek a református temploma látható.

2019.04.18

Az együttes hétfőn és kedden adott hangversenyt a kínai Nankingban, a mintegy 1500 férőhelyes Csiangszui Előadóművészeti Központ hangversenytermében Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével. A hétfői koncerten Kodály Galántai táncok és Bartók III. zongoraversenye, majd Csajkovszkij VI. szimfóniája hangzott el. A zenekar második koncertjén Beethoven három műve szólalt meg.

2019.04.18

A május 16-án debütáló, Rocketman című filmben Taron Egerton alakítja a brit világsztárt. A produkciót Dexter Fletcher rendezte, aki a végül több Oscar-díjjal is jutalmazott Bohém rapszódiát befejezte, amikor annak rendezőjét, Bryan Singert elbocsátották. A 72. cannes-i filmfesztivált május 14. és 25. között rendezik meg.

2019.04.17

Az orosz színházi rendező a kitüntetést a magyar színházi életet gazdagító rendezői tevékenysége elismeréseként kapta. Rizsakov európai hírű, Sztanyiszlavszkij-díjas rendező, színészpedagógus, díszlet- és jelmeztervező, a moszkvai Mejerhold Központ igazgatója. Magyarországon 2007-ben a debreceni Csokonai Színházban rendezett először, Vidnyánszky Attila meghívására. Rendszeresen tart kurzusokat a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán működő Színházi Intézetben. A Nemzeti Színházban megrendezte a Fodrásznő, a Részegek, A mélyben és az Álomgyár című színdarabot.

2019.04.17

A Jingtö városában lévő Csingtang romoknál talált őskőkori leletek újabb bizonyítékként szolgálnak arra, hogy Kína déli része lehetett a fazekasmesterség bölcsője. Az elmúlt három évben több mint tízezer leletet, köztük emberi csontmaradványokat, kő- és agyagedényeket tártak fel a romoknál. A kínai régészek sütés-főzéshez kialakított helyeket, valamint az élelmiszerek elraktározására és a hulladékoknak kialakított, elszeparált területeket azonosítottak a romok között kijelölt 30 négyzetméternyi ásatási területen. A Csingtang romok megtalálása volt a tíz legjelentősebb kínai régészeti felfedezés egyike 2018-ban.

2019.04.17

A Queen együttes frontemberéről, Freddie Mercuryról szóló Bohém rapszódia lett az eddigi legnagyobb zenei életrajzi kasszasiker: eddig világszerte több mint 900 millió dollárért, azaz 255 milliárd forintért váltottak rá jegyet a nézők. A film két Golden Globe-díjat és négy Oscart nyert, köztük Rami Malek az amerikai filmakadémiától is megkapta a legjobb színésznek járó díját.

2019.04.17

A Vissza a zseni gyökereihez című, hétfőn nyílt kiállítás a művész munkásságát meghatározó forrásokat, szülőföldjével való kapcsolatát tárja a közönség elé Vinciben. A tárlaton szerepelnek Leonadro első alkotásai, valamint a gyermek- és ifjúkorát meghatározó dokumentumok is. Látható például híres Paesaggio (Tájkép) című, első rajza, amelyet 1473-ben, huszonegy éves korában készített.

2019.04.17

A néhai neves orvos és műgyűjtő, Anton Löw lánya, Gertrude Felsövanyi-Löw 1939-ben elmenekült Ausztriából. Az értékes műtárgyak kezelésével egy ismerősét bízta meg, aki azonban visszaélt jóhiszeműségével: több festményt, így Ferdinand Georg Waldmüller Magdalena Werner portréja és Johann Werner című munkáját is eladta a Belvedere Múzeumnak. A család a háború vége óta küzdött azért, hogy visszaszerezze az egykor a családi gyűjtemény részét képező festményeket. Nemrég a német restitúciós testület saját, korábbi ajánlását felülbírálva azt javasolta: adják vissza a képeket az eredeti tulajdonosnak.

2019.04.17

A Magyar Hollywood Tanács Tatán tartotta meg a magyar felmenőkkel rendelkező Robert John Downey Jr. amerikai filmszínésznek dedikált estjét április elején. Robert Downey Jr. magyar szépapja, Stern Jakab 1820-ban Tatán született, és ott is élte le az életét lisztkereskedőként. Feleségével, a szintén tatai Deutschländer Eleonórával mindketten a helyi zsidó temetőben nyugszanak.

2019.04.16

Három zsűri is díjazta Bogdán Árpád Genezis című filmdrámáját az idén 20. alkalommal megrendezett európai filmek fesztiválján az olaszországi Leccében. A film fényképezéséért Dobos Tamás kapta a legjobb operatőrnek járó díjat, Bogdán Árpád pedig a Cineuropa-díjat és a diákzsűri elismerését is megkapta. A Genezis világpremierje a 2018-as Berlinalén volt, azóta számos rangos fesztivál tűzte műsorra. Bogdán alkotását a spanyolországi Cinema Jove, a bajorországi Fünf Seen fesztiválokon és a szófiai nemzetközi filmfesztiválon is díjazták tavaly.

2019.04.16

Hétfő este tűz ütött ki a Notre-Dame épületében, a lángok a világhírű székesegyház felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett. A katasztrófa az egész világot megrengette, és több ország is felajánlotta segítségét az újjépítéshez. Tarlós István főpolgármester együttérzését fejezte ki a párizsiak felé, és kijelentette: Budapest is támogatja lehetőségeihez mérten az épület helyreállítását.

2019.04.16

A díj történetében első alkalommal jutalmaznak nőt a halála után. A soul királynője 76 esztendősen hunyt el tavaly. A Pulitzer-díjakat odaítélő testület indoklásában Franklinnek az amerikai zenéhez és kultúrához több mint öt évtizes, rendkívüli hozzájárulását méltatta.

2019.04.16

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján mutatja be Gyöngyössy Imre és Kabay Barna a Jób lázadása című, 1982-es film digitálisan felújított változatát kedden 21 óra 50 perckor az M5 kulturális csatornán. Az Oscar-díjra jelölt film különlegessége, hogy egy gyerek szemszögéből ábrázolja a zsidóság üldöztetését és deportálását.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

ibolyanap

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

Már pénteken elkezdődik a négynapos húsvéti fesztivál a világörökségi Hollókőn. A Nógrád megyei faluban gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások, koncertek, családi- és gyermekprogramok várják a látogatókat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma