2013.03.25

Balatoni képeslapokból kiállítás nyílt szombaton a keszthelyi Balatoni Múzeumban, a tárlat megnyitójával egy időben a várost ábrázoló régi képeslapok adatbázisával vált nyilvánossá a nemzeti digitális archívum állományának első szelete.

2013.03.25

Rendhagyó helyszínen, a Szépművészeti Múzeumban játssza Friedrich Schiller Don Carlos című drámáját a Maladype Színház a színházi világnapon, március 27-én. A Balázs Zoltán rendezte előadás este fél hétkor kezdődik a Barokk Csarnokban.

2013.03.25

Ágh István Kossuth-díjas költő 75. születésnapjának ünneplésére hívják az érdeklődőket március 26-án a Petőfi Irodalmi Múzeumba. Az ünnepi esten mutatják be a költő Szavak honvágya című esszékötetét. Az estet szervezi: a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Írószövetség, a Nap Kiadó és a Digitális Irodalmi Akadémia.

2013.03.25

Premierre készül vasárnap a veszprémi Kabóca Bábszínház: a Hófehérke című zenés mesejátékot mutatják be új felfogásban. A mese klasszikus alapokra épül.

2013.03.25
A zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény darabjai közül mutat be válogatást hétfőn nyíló kiállításán a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum. A háromezer darabos, Magyarországon egyedülálló kollekcióból 560 hímes tojást láthat a közönség Szekszárdon.
2013.03.25

A téli szünet után hétfőtől már nyári nyitva tartási rend szerint fogadja látogatóit a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu, amely húsvéti programmal nyitja meg újból kapuit.

2013.03.25

A ruhátlan férfitest ábrázolhatóságának tabuját, illetve kortárs ábrázolási lehetőségeit vizsgálja csaknem száz művész - mások mellett Richard Avedon, Lakner László vagy Oscar Kokoschka - munkáin keresztül a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) március 22-étől látogatható, A meztelen férfi című kiállítása.

2013.03.22

A Szláv Textus irodalmi portál kerekasztal-beszélgetés keretében folytat eszmecserét a szláv irodalmak magyarországi jelenlétéről, kiadásukról, terjesztésükről, a megjelent könyvek olvasottságáról, fogadtatásáról a magyar könyvkiadók képviselőivel. A programot március 25-én este hat órakor rendezik meg az Országos Idegennyelvű Könyvtárban.

2013.03.22

Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója, író-filmrendező kapta idén Józsefváros díszpolgári címét, a kerület legrangosabb kitüntetését. A polgármesteri hivatal közleménye hangsúlyozza, hogy Bereményi a mai magyar irodalom és filmművészet sokoldalú alakja, s több mint 20 évig a városrészben élt.

2013.03.22

Brazil-magyar zenei estet rendeznek Találkozások címmel vasárnap a Magyarság Házában Budapesten. A műsorban brazil népzene, őslakosok zenéje, afro-brazil és kortárs zene mellett Bartók Béla, Kodály Zoltán és kortárs magyar zeneszerzők művei csendülnek fel az Encuentros Énekegyüttes, a Batucada Girassol ütőegyüttes, valamint a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium kórusa előadásában.

2013.03.22

Bácsay Péter zenei témájú festményeiből nyílt kiállítás csütörtökön a Budapest Music Centerben (BMC). Nemcsak a ház alapító tulajdonosának, Gőz Lászlónak, hanem a régi barátjának, a kiállítást muzsikával köszöntő Szemző Tibor zeneszerzőnek a portréja is látható az anyagban. Az új épület számára készült képek június 30-ig látható.

2013.03.21

Hernai Béla tanító, néprajzi gyűjtő és amatőr fotográfus 1916 és 1920 között a Baranya megyei Véménd lakóiról készült képeit tekinthetik meg az érdeklődők péntektől a Néprajzi Múzeumban.

2013.03.21
A Kossuth-díjas jazz-zongorista Pecek Lakatos Krisztián bőgőssel és Balázs Elemér dobossal lép fel a Mom Parkban április 5-én. A Last Message egy utolsó üzenet, mely a szerző Vukán életének egy válságos pillanatát őrzi, a Storm szintén Vukán György zenéje, mely Shakespeare Vihar című drámájához készült.
2013.03.21

Tizenhét ország művészei mintegy 400 kerámiatárgyat állítanak ki csütörtöktől 15 éves a Vásárhelyi Kerámia Szimpózium címmel Budapesten, a Duna Palotában. Hódmezővásárhely 7000 éves kerámiaművészeti hagyománya folytatásaként jött létre a Vásárhelyi Szimpózium, amelyen 15 év alatt 17 országból 217 művész dolgozott.

2013.03.21

Händel legnagyobb olasz nyelvű operáját, az Agrippinát szombaton mutatja be a Giesseni Városi Színház Kovalik Balázs rendezésében, Michael Hofstetter vezénylésével. A giesseni előadás teli lesz a legmulatságosabb Feydeau-komédiákra emlékeztető őrült bohóckodással. Nero alakjában a romániai származású kontratenor, Valer Barna-Sabadus debütál.

2013.03.21

A jazz zenét zsidó dallamokkal egyesítő Nigun zenekar ezúttal Don Byron klarinétossal áll színpadra április 8-án a Művészetek Palotájában. Rokon lelkek párbeszédére van tehát kilátás ezen a Jazzműhely-koncerten, amely dialógus alaptémájául a Nigun legfrissebb albumának darabjai szolgálnak, s a műsor kikerekítéséhez Byron is hozzájárul néhány saját szerzeményével.

2013.03.20

Milonga Sin Palabras a Tango Harmony koncertjével régi-új helyszínen: a Kossuth Klub földszinti, utcai termében, a Nemzeti Múzeum mellett. A régóta tangózók számára sok szép milonga emlék kötődik ehhez a klasszikus palota épülethez. A program 2013. március 22-én 20 órakor kezdődik.

2013.03.20

Fürjesi Csaba képzőművész elmúlt négy-öt évben készített 47 alkotását mutatja be péntektől a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK). A munkák mélyen filozofikus, szürreális világot tárnak a látogató elé, titokzatossággal fűszerezve. A tárlat Fürjesi Csaba Szférák című, legutolsó ciklusát is bemutatja olyan képekkel a falakon, amelyeket most láthat először a közönség, hiszen kifejezetten a szegedi tárlatra készültek el. A Virtuális lét című kiállítás május elejéig látogatható.

2013.03.20

A bellunói Colophonarte kiadó művészkönyveiből mutat be reprezentatív válogatást az Országos Széchényi Könyvtár péntektől látogatható kiállítása. A tárlaton megtekinthető kötetekben kortárs olasz költők munkái, valamint a magyar közönség által is ismert szerzők - többek között Dante, Petrarca, Shakespeare, Goethe, Apollinaire, Verlaine, Brecht és Csehov - művei olvashatók.

2013.03.20

A magyar könnyűzenei élvonal több együttese, köztük a Csík Zenekar, a Tankcsapda és a Quimby is fellép az idei debreceni Campus Fesztiválon, amelynek záró koncertjét Ákos adja.

Háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik szülővárosában, Kolozsváron Mátyás királyt születése 575. évfordulóján február 23-tól február 25-ig. Az Amaryillis Társaság által immár 26. alkalommal megszervezett reneszánsz hangulatú kolozsvári Mátyás-napoknak az ad különös jelentőséget, hogy a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Mátyás-emlékévvé nyilvánította a 2018-as évet, amikor a Hunyadi Mátyás születésének évfordulója mellett királlyá választása 560. évfordulóját is ünnepeljük.

Idén 15 hangszerkészítő mester mutatja be hangszereit a Wine and Violin Hegedűkészítők Szalonjában, ahol koncertek is várják a közönséget április 7-én és 8-án a Fonó Budai Zeneházban. Két nemzetközi hírű művész, Kokas Katalin hegedűművész és Kokas Dóra csellóművész április 7-én ad koncertet a nagyteremben, előadásukban Maurice Ravel Szonáta hegedűre és csellóra, valamint Kodály Zoltán Duó hegedűre és gordonkára című műve hangzik el. Másnap az Opera Quartet – Deák Sára (hegedű), Hutás Erzsébet (hegedű), Sándor József (mélyhegedű) és Nagy Domonkos (gordonka) – az opera- és a kvartettirodalom remekeiből mutat be válogatást. Idén lesz két Violin Extra program is: április 9-én és május 28-án az Auer Trió – Kováts Péter (hegedű), Varga István (gordonka) és Fülei Balázs (zongora) – Beethoven műveit adja elő, április 14-én pedig Alexander Balanescu hegedűművész ad koncertet.

Pályázatot ír ki a kaposvári önkormányzat a Csiky Gergely Színház igazgatói posztjára, a direktor 2018. szeptember 1-jétől öt éven át töltheti be a tisztséget. A városi közgyűlés február 22-ei döntésének indoka, hogy a teátrumot Rátóti Zoltán 2016 augusztusi lemondása óta vezető Fülöp Péter megbízatása augusztus 31-én lejár. A pályázati kiírás február 28-án jelenik meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának honlapján, a pályázatok benyújtási határideje április 16., az igazgató személyéről a közgyűlés dönt egy szakértői, valamint a köznevelési, tudományos és kulturális bizottság véleményének ismeretében.

A magyarság kultúrájának sokszínűségét hivatott bemutatni a Falvak Ahol Lehetetlen Unatkozni (F.A.L.U.) elnevezésű összművészeti fesztivál, amelyet július 11. és 14. között rendeznek a Somogy megyei Szilvásszentmártonban. A látogatókat négyszáz-ötszáz programmal, azon belül koncertekkel, színházi, irodalmi, zenei és táncelőadásokkal várják. A fesztiválon fellép többek között a Leander Kills, a Budapest Bár, a Bohemian Betyars, Péter Szabó Szilvia és a Kiscsillag. Bővebb információ a www.falufesztival.hu honlapon érhető el.

Európai turnéja során Budapesten is fellép a King Crimson: a progresszív rock legendás együttese június 29-én a Müpában ad koncertet. Az Uncertain Times című turnén az alapító-gitáros Robert Fripp mellett három dobos, Pat Mastelotto, Gavin Harrison és Jeremy Stacey, a billentyűs Bill Rieflin, a gitáros-énekes Jakko Jakszyk, a basszusgitáros Tony Levin és a szaxofonos-fuvolás Mel Collins alkotja a zenekart. A koncerten megidézik a King Crimson valamennyi korszakát, a dalok között hat olyan darabbal, amelyet korábban koncertjeiken nem játszottak, megtoldva mindezt a legújabb, már három dobosra írt szerzeményeikkel. Jegyek már kaphatóak.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma