2013.06.01

A Zorall nyári kalandja már július elején megkezdődik Dunavarsányban: a hagyományos Kalóztúra ugyanis idén sem maradhat el, a résztvevők július 5. és 7. között kibújhatnak a hétköznapokból, s kalózkiáltással előretörhetnek a Dunán, hogy aztán egy jó ebéd után hajnalig ropják a táncot a Macskajaj zenéjére.

2013.06.01

Az Abigail Galéria és Aukciós Ház június 13-án, csütörtökön 18 órakor nyitja következő, értékesítéssel egybekötött kiállítását, melyen Aba-Novák Vilmos, Bán Béla, Bíró Antal, Borsos Miklós, Bozsó János, Kádár Béla, Klie Zoltán, Gy. Molnár István, Neuhaus Ervin és Szalay Lajos hagyatékából válogatott egyedi grafikák lesznek láthatók. A kiállítás megtekinthető a galéria termeiben június 14-től július 12-ig.


2013.05.31

Tánctagozat alakul a kecskeméti Katona József Színházban a következő évadban, amelyben öt nagyszínpadi bemutató mellett három-három gyermek- és kamara-előadás, valamint két stúdiódarab színrevitelét tervezik.

2013.05.31

Az idén 40 éves Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) ezúttal nem a pusztára hívja az érdeklődőket, hanem "beviszi" a debreceni Emlékkertbe a hazai nemzeti parkokat, a puszta varázsát június 7. és 9. között, a Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében.

2013.05.31

A vígjátékoké és a zenés daraboké a főszerep az idei, immár 38. Agria Nyári Játékokon, amelyet június 15. és augusztus 24. között rendeznek meg Egerben. Az összesen 18 előadásnak, illetve koncertnek a Líceum udvara, illetve az egri vár ad otthont - közölte Kelemen Csaba, a játékok főszervezője a csütörtöki egri sajtótájékoztatón.

2013.05.31

A Budapesthez közeli péceli Ráday-kastély nemrég felújított dísztermében ad barokk zeneművekből vasárnap este hangversenyt a Budapesti Fesztiválzenekar. Szefcsik Zsolt hegedűművész, a zenekar tagja, a hangverseny szervezője és koncertmestere csaknem egy évtizede minden évben összeállít egy-egy érdekes programot –írja az MTI.

2013.05.31

A MüPa június 21-ei előadása a kétszáz esztendeje született operaszerző ismeretlen oldalát mutatja be, kiváló énekesek és a romantikus dalkíséretben már több nagy sikerű lemezen bizonyított Virág Emese közreműködésével. A különleges műsor Kovács Sándor kalauzolásával hangzik el, és a népszerű zenetörténészre nagy szükség is lesz, hiszen ezekről a művekről a nagyközönség szinte semmit nem tud. Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy többségük Richard Wagnernek abból a korszakából származik, amikor operáival még nem szerzett hírnevet.

2013.05.31

Közös remix-pályázatot hirdetett a 30Y zenekar, a Hortobágyi Nemzeti Park, valamint a Fürge Diák Iskolaszövetkezet az együttes öt dalának újragondolására. A pályázók a Hortobágyi Nemzeti Park hangarchívumát, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet irodáinak hangparkját, valamint a 30Y Szentimentálé című lemezén szereplő öt dal hangsávjait használhatják, és alkothatnak belőlük egy új világot.

2013.05.31

Két szlovákiai fiatal magyar zenész, Gyöpös Krisztina pianista és Bertók Tibor hegedűs szólóestet ad hétfőn Pozsonyban a Zichy-palota Zeneszalonjában a fiatal tehetségek sorozatban. Gyöpös Krisztina zongorista műsorán Bach A-dúr Prelúdium és fúga, Beethoven e-moll szonáta, Chopin e-moll etüd és Debussy Pour Le Piano című műve szerepel. Bertók Tibor hegedűn Bach g-moll szonátájának adagio és fúga tételét játssza, Paganini 24. Capriccióját és Ravel Tzigane című darabját adja elő.

2013.05.31

Új kiállítótérrel és turisztikai központtal bővült a Monostori Erőd Dunai Bástyája Komáromban. A 444 millió forintból megvalósult fejlesztéssel az erőd a dunai turisztikai forgalmat szeretné bővíteni és kiszolgálni.

2013.05.31

A Nemzeti Színház elmúlt öt évének záróeseményét június 30-án, vasárnap 18 óra és éjfél között rendezik meg a Csoport A Kultúráért (CSAK) és a színház szervezésében. A Mohácsi János rendezésében megvalósuló nagyszínpadi gálára – amelynek keretében az Évad nézője-díjat is átadják – június 2-án, vasárnap 11 órától kezdik árusítani a belépőjegyeket a színház jegypénztárában, az Andrássy úti jegyirodában és az interneten – áll a Nemzeti Színház hírlevelében.

2013.05.31

A korábbi évek utazó színházi működése után újra állandó játszóhelyen működik a Vidám Színpad az óbudai Eurocenterben. A közlemény szerint a továbbiakban is vidám darabokat kívánnak játszani shakespeare-i színvonalon. Egyrészt a Vidám Színpad régi sikerdarabjait újítják fel, másrészt új darabokat keresnek.

2013.05.31

Az ötödik rész is elkészül a Johnny Depp főszereplésével nagy sikert aratott filmsorozat, a Karib-tenger kalózai című alkotásból. Az új epizóddal az idén a legjobb film Oscar-díjára jelölt Kon-Tiki című produkció norvég rendeződuóját bízta meg a Disney stúdió. A bemutatót 2015. július 10-re tűzte ki a filmstúdió.

2013.05.31

Egy sebészházaspár drámája elevenedik meg Marion Laine francia rendező Nyitott szívvel című alkotásában, amelynek női főszerepét Juliette Binoche alakítja. A film csütörtökön került a magyar mozikba. Marion Laine az MTI-nek elmondta, hogy általában irodalmi adaptációkat készít, a Nyitott szívvel alapjául Mathias Énard Remonter l’Orénoque című 2005-ben megjelent könyve szolgált.

2013.05.31

Egymillió dollárt adományozott az amerikai filmakadémia múzeumának létrehozására Brett Ratner filmrendező. A filmakadémia 2012-ben kezdte meg adománygyűjtő akcióját a múzeum megvalósításáért, és azóta a háromszáz millió dollárra tervezett költség több mint fele összegyűlt.

2013.05.30

Tizenhat rendes taggal bővült a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA), a jelöltekről a testület tagsága döntött többlépcsős jelölési eljárás után. Új rendes tag lett Balla Zsófia költő, Kornis Mihály író, Pinczehelyi Sándor festőművész, Forgács Péter grafikus-, videoművész, Gellér B. István képzőművész, Gothár Péter filmrendező, Mácsai Pál és Máté Gábor színházi rendező, Dukay Barnabás zeneszerző, Perényi Miklós zeneszerző-csellista, Serei Zsolt zeneszerző-karmester, valamint Dévényi Tamás, Getto Tamás, Perényi Tamás, Sugár Péter és Tomay Tamás építész.

2013.05.30

Örkény Istvánnak, a magyar irodalom rendkívüli egyéniségének, a hazai groteszk próza megteremtőjének nyílik emlékkiállítása a szegedi Móra Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén, a Fekete házban pénteken. 101 éve született Örkény Istvánt személyes tárgyain és kultikus művein keresztül mutatják be, az Örkény-világ kartondobozokból felépített labirintusában barangolhatnak az érdeklődők a kiállítóhely emeleti termeiben.

2013.05.30

Öt produkció valósulhat meg a TITÁNium projekt keretében a jövő évadban: Boross Martin, Radnai Márk, Bodzsár Márk, Bartha Lóránd, valamint Benkó Bence és Fábián Péter kap támogatást előadása bemutatásához. TITANium projekt keretében az 51 beérkezett pályázat közül öt produkció valósulhat meg anyagi és menedzsmenti támogatással a 2013/2014-es évadban a Jurányi Inkubátorházban, az Átrium Film-Színházban, a Thália Színházban és a Trafó.

2013.05.30

Kolozsváron Pedro Almodovar Szeretők, utazók című vígjátékának a vetítésével kezdődik pénteken a 12. alkalommal megrendezendő Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely Forgács Péter filmjeiből retrospektív programot mutat be. A TIFF tíz napja alatt 155 játékfilmet és 35 rövidfilmet vetítenek kilenc helyszínen. A Pálfi György magyar filmrendezőt is soraiban tudó zsűrinek tizenkét versenyfilm közül kell majd kiválasztania a legjobbat. A versenybe beválogatott alkotások központi témája a nő, a nőiség.

2013.05.30

Kertész Imre Kaddis című művét nézhetik meg 2013. június 5-én az érdeklődők a Jurányi Inkubátorházban. Az elődás után egyedülálló lehetőség nyílik arra, hogy egy közönségtalálkozó keretei között találkozzanak Jake Goodman színművésszel és Barbara Lanciers rendezővel New Yorkból. A találkozó a Színházi Kritikusok Céhével közösen jön létre.

Elhunyt 90 éves korában május 21-én szívelégtelenségben Clint Walker hollywoodi westernsztár, akit a nézők A piszkos tizenkettő című filmből is ismerhettek. A színész az ötvenes évek közepétől hét évadon át szerepelt a Cheyenne című, polgárháború után játszódó westernsorozatban. Később Frank Sinatra őt választotta ki a Csupán a bátrak című háborús filmjének kulcsszerepére.

Megkezdődött az V. Savaria Nemzetközi Filmszemle május 23-án Szombathelyen, amelyre a szervezők tájékoztatása szerint több mint kétszáz filmet neveztek be alkotóik dokumentumfilm, filmetűd és kisjátékfilm, valamint idén először diákfilm kategóriában. A három naposra bővült filmszemléhez idén először egy konferencia is kapcsolódik, amelynek központi témája a film mint közösségformáló eszköz. A zsűri tagjai András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, Halmy György filmrendező, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező. A díjátadó gálát május 25-én este tartják az AGORA Savaria Filmszínház nagytermében.

Tavaly ismét a Louvre lett a leglátogatottabb múzeum a világon, százezer látogatóval többen keresték fel, mint a statisztika szerint a második helyen végzett pekingi Kínai Nemzeti Múzeumot. A múzeumok látogatói adatait 12. alkalommal tette közzé a Themed Entertainment Asssociation (TEA) szolgáltató cég és az AECOM. A világ toplistás múzeumainak összesen 108 millió látogatója volt 2017-ben. A jelentés szerint a húsz leglátogatottabb múzeum közönsége globálisan alig egy hajszálnyival, 0,2 százalékkal nőtt tavaly a 2016-os adatokhoz képest. A regionális múzeumok azonban jobban teljesítettek, azokban 5 százalékkal nőtt a vendégek száma elsősorban az ázsiai térségben tapasztalt felpezsdülésnek köszönhetően.

Egyedülálló gyűszűkiállítás nyílik Vácrátóton, a gyűjteményben valamennyi földrészről összesen több mint 5 ezer gyűszű található. A magángyűjteményben megtalálhatók fém, fa, üveg, porcelán, bőr, gyöngyház, kerámia, műanyag, használati, reklám- vagy emléktárgynak készült gyűszűk. Vannak olyan gyűszűk, amelyeken híres emberek láthatók, egy porcelán és egy fa gyűszűkészlet 24 darabja pedig Jézus életét mutatja be. A gyűjteményben szerepelnek olyan gyűszűk is, amelyeken miniatűrben láthatók országok, városok, szigetek, címerek, templomok, várak, fáraók, királyok, híres emberek, mesealakok, növények és állatok képei is. Az érdeklődők ingyenesen tekinthetik majd meg a magánkiállítást, de tulajdonos különleges gyűszűt vagy azok megvásárlásához adományt szívesen fogad, gyűjteményével szeretne ugyanis bekerülni a Guinness-világrekordok könyvébe. A nyitva tartásról a polgármesteri hivatalban adnak tájékoztatást az érdeklődőknek.

A cigány tradíciók szerinti szertartás keretében kísérik utolsó útjára Choli Daróczi József írót, a magyarországi cigány közélet egyik ismert alakját május 24-én, csütörtökön 14 órakor a Csepeli Temetőben Budapesten. A temetést megelőző este, szerdán 18 órától a Kossuth Klubban tartanak nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást az elhunyt emlékére. Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő életének 79. évében, május 12-én hunyt el. Choli Daróczi Józsefet az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma