2013.11.21

Roma festők képeiből nyílt kiállítás szerdán a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központban (FROKK), ahol bemutatták Halper László Zenészlegendák című könyvének bővített és átdolgozott kiadását is.

2013.11.21

A skandináv országok írói az idei díszvendégei a Gaudeamus nemzetközi könyvvásárnak, amelyet huszadik alkalommal szervezett meg a román közszolgálati rádió Bukarestben.

2013.11.21
Négy magyar művet is bemutat - köztük két saját kompozíciót, Szőllősy András Trasfigurazioni című darabját és Eötvös Péter Hommage á Domenico Scarlatti című művét - az elkövetkező két hétben Vajda Gergely zeneszerző-karmester.
2013.11.21
A budapesti Corvin moziban tekintheti meg a közönség november 26-án és 27-én az Európai Parlament filmművészeti elismerésére, a Lux-díjra jelölt döntős filmeket: a Miele-t az Alabama és Monroe-t és Önző óriás vetítik.
2013.11.21

Makovecz Imre-emléktáblát avattak Újbudán a Kossuth-díjas építész egykori Villányi úti lakóházának falán, a művész születésének 78. évfordulóján.

2013.11.20

A magyar RANDOM csoport 15 kortárs fotósának munkáiból és André Kertész fiatalkori képeiből nyílik kiállítás Young Kertész & Young Hungarians címmel pénteken az athéni Long Room Galériában.

2013.11.20

Gárdonyi Géza életének "titkos" oldalát is bemutatja a Móra Ferenc Múzeum új időszaki kiállítása. A láthatatlan ember arcai című, csütörtökön nyíló tárlaton az is kiderül, miért párbajozott többször az író Szegeden töltött évei alatt.

2013.11.20

Öt év restaurálás után ismét látogatható Rómában a Priscilla-katakomba, mely a Google Maps térképszolgáltatásra is felkerült. A Vatikán műemlékvédelmi felügyelőségéhez tartozó katakombát Gianfranco Ravasi a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke nyitotta meg kedden.

2013.11.20

Komolyzenei koncerttel ünnepli fönnállásának 25. évfordulóját Ideje van az örömnek címmel a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szombaton a Festetics-palotában, Budapesten.

2013.11.20

Visszakapja jogosan birtokolt képeit Cornelius Gurlitt, akinek müncheni lakásában 1406 festményt, grafikát és nyomatot, köztük feltehetően a náci diktatúra idején zsidóktól rabolt műkincseket találtak.

2013.11.20

Tíz-tízmillió dollárt - fejenként 2,2 milliárd forintos összeget - adományozott a hollywoodi Oscar-múzeum létrehozására Steven Spielberg és Jeffrey Katzenberg - jelentette be kedden az amerikai filmakadémia.

2013.11.20
A Magyar Közlöny keddi számában megjelent kormányhatározat szerint a napokban megnyíló Tokiói Kulturális és Turisztikai Információs Központ kialakítására és működtetésére idén 3,5 millió forintot biztosítanak.
2013.11.20

A kormány támogatja a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Egyesületnek a 2016. évi Bocuse d'Or szakácsolimpia európai döntőjének megrendezésére és lebonyolítására vonatkozó pályázatát, és annak sikeressége esetén vállalja a döntő megrendezéséhez szükséges feltételek biztosítását.

2013.11.20

A párizsi Musée d'Orsay Allegro Barbaro című kiállítását mutatta be keddi számában a francia Le Figaro. A budapesti Szépművészeti Múzeummal együttműködésben rendezett tárlat Bartók Béla és a magyar modernizmus művészetét tekinti át.

2013.11.20

Pénteken kezdődik Kassán a Kazinczy napok 45. évada, amelyen az idén a nyelv szerepének történelmi összefüggéseit is vizsgálják. A Kazinczy napok gerincét a nyelvműveléssel összefüggő előadások és egyéb műsorok adják.

2013.11.20

Másodszor is első díjat nyert Jánka Eszter, a budapesti Thomas Mann Gimnázium diákja egy nemzetközi ifjúsági rövidfilmpályázaton, amelyet az emberi jogok témakörében hirdettek meg 10 és 20 év közötti fiataloknak négy országban az ENSZ támogatásával.

2013.11.20

Szerdától december 31-ig ideiglenesen zárva tart a szigligeti vár a felújítási munkálatok miatt. Balassa Balázs elmondta: háromszázmillió forintot nyert a szigligeti önkormányzat a működtetésében lévő vár felújítására az Új Széchenyi Terv pályázatán.

2013.11.20

Befejeződött Novák Erik legújabb filmjének, a Fekete levesnek a forgatása. A fekete humorral fűszerezett akció-thriller bemutatója 2014 késő tavaszára várható.

2013.11.20
A Monty Python csoport tagjai újra összeállnak egy színpadi műsor erejéig - erősítette meg a héten Terry Jones, a társulat egyik tagja.
2013.11.20

Bemutatták Az év novellái 2013 című antológiát szerdán Budapesten. A Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent kötet a mai magyar irodalmi élet fontos szereplőitől kínál sokoldalú válogatást.

A Duna és a Duna World csatornán élőben sugárzott döntőben a nyolc finalista mezőnyét a szakmai zsűri pontozással négyre szűkítette. Pápai Joci (dalának címe: Az én apám), az Acoustic Planet (Nyári zápor), Vavra Bence (Szótlanság) és Nagy Bogi (Holnap) közül a tévénézők választották ki a nyertest. A nézőktől Pápai Joci kapta a legtöbb szavazatot, Az én apám lett Magyarország legjobb dala, és az énekes képviselheti az országot az Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között Tel-Avivban.

Brit kutatók nyolc éven át tartó kutatásukra alapozva megkérdőjelezték, hogy a megalitikus kulturális emlék-hely kövei a tengeren keresztül, hajón érkeztek volna a mai Anglia területére. Azt nem vitatták eddig sem, hogy a 42 kisebb kő, a „kék kövek” egy nyugat-walesi hegységből származnak. Most bemutatták annak a két kőbányának a helyszínét, ahonnan a kövek származhatnak. Az ókori Egyiptom kőbányáitól eltérően ezeket a lelőhelyeket könnyebb volt kiaknázni, mivel természetes, függőleges oszlopokból álltak. A kutatás során emberek készítette kőeszközöket, kövek maradványait és padozatokat is találtak, melyek szintén alátámasztják a feltételezésüket. A kőbányák korát ötezer évben határozták meg. Úgy gondolják tehát, hogy Stonehenge eredetileg egy kidolgozatlan, érdes kékkő-oszlopokból készült kör volt, és a homokkő-tömbjeit csak mintegy 500 évvel később kapta.

A nemzetközi hírű szoprán, Laki Krisztina március 18. és 25. között Budapesten tart mesterkurzust. A magyar és német nyelven zajló kurzus anyagát nemzetközi repertoárból választott lied, oratórium és ária adja. Jelentkezés és további információ: lakicoursehungary@gmail.com.

Két-két trófeával a The 1975 pop-rock együttes és Calvin Harris lett a Brit Awards nagy győztese a szerdán Londonban megrendezett díjátadó gálán. A The 1975 megkapta a legjobb brit együttes díját, és A Brief Inquiry Into Online Relationships című lemezükkel ők nyerték el a legjobb brit album díját is.

Rekord számú nevezés érkezett az idei filmhétre: hét kategóriában összesen 200 filmet regisztráltak a filmelőállítók és filmalkotók. A 2019. április 22-27. között zajló 5. Magyar Filmhét a Corvin moziban lesz.

2019. február 25-én, hétfőn, 18 órától a KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva tárgyközpontú elemzés keretében járhatják végig az érdeklődők a Capa Központ nagy kiállítóterét Frazon Zsófia etnográfus, kurátor, a Néprajzi Múzeum muzeológusa vezetésével.

kep_elmeny

Lakatos Béla zongoraművész és zeneszerző mesél a jazzről a Beyond Budapest Jazztörténeti időutazás a Belvárosban című élményséta-sorozat következő, március 9-i állomásán.

Először hallható Magyarországon Georg Friedrich Händel monumentális oratóriuma, a Joshua. Händel kései oratóriumai közül ez volt talán a legsikeresebb. A magyarországi bemutatóra február 26-án este fél 8-kor kerül sor a Zeneakadémián a Magyar Händel Társaság és Savaria Barokk Zenekar közös rendezésében. A címszerepet az Artisjus- és Junior Prima-díjas tenor, Szigetvári Dávid énekli.

A búcsújárást bemutató színpadi műsorral és hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket szombaton a 23. Csángó Bálon a budapesti Millenáris parkban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma