2013.10.02

A békéscsabai XVIII. Országos Tervezőgrafikai Biennále öt díjazott művészének alkotásaiból nyílik tárlat csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Táncszínház Galériájában. Felsmann Tamás, Felvidéki András, Láng Anna, Nagy Áron és Sára Ernő műveit láthatják az érdeklődők november 11-ig.

2013.10.02

Híres püspöke, Padányi Bíró Márton emléke előtt barokk nappal tiszteleg Sümeg szombaton. A város barokk hagyományai Padányi Bíró Márton idejére vezethetők vissza: a püspök tette Sümeget a vallási élet egyik központjává, emléke előtt a város hagyományőrző programmal tiszteleg.

2013.10.02

Brilliant by Design címmel a híres cseh üveg- és porcelánipar kortárs alkotásaival találkozhat az érdeklődő csütörtöktől a budapesti Ponton Galériában.A kortárs cseh üveg- és porcelánkiállítást úgy állították össze, hogy az érdeklődő történelmi visszapillantást is kaphasson a híres cseh üveggyártásról, amelynek központja Jablonec.

2013.10.02

A vasárnap nyíló hatvanadik Vásárhelyi Őszi Tárlathoz kapcsolódva a festészet, valamint a politikum és a társadalom kapcsolatát bemutató kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi Emlékpontban. Nagy Imre művészettörténész, a szombattól látható kiállítás kurátora elmondta: a Tornyai János Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből válogatta össze a tárlat anyagát, olyan műtárgyak közül, melyeket a közgyűjtemény fenntartói - Hódmezővásárhely városa, Csongrád megye, illetve a kulturális minisztérium.

2013.10.02

A 15 éves magyar Jánócsik Zsófia nyerte meg az Isztriai-félszigeti Groznjanban rendezett Extempore nemzetközi festészeti versenyt az ifjúsági kategóriában. A Törökbálinton élő lány Kleinheincz Magdolna festőművész tanítványa és 44 induló közül lett a legjobb. A magyar fiatal mentora, Kleinheincz Magdolna arról beszélt a díjátadón, hogy évről évre sok ezer ember látogat az észak-nyugat isztriai városkába a világ minden tájáról, még Amerikából is érkeznek alkotók, így nagy a presztízse az ott szerzett elismerésnek.

2013.10.02

Passiójátékot mutat be Csíksomlyói passió címmel Csiszár Imre rendezésében pénteken a Hevesi Sándor Színház társulata Zalaegerszegen. A kétszáz-háromszáz éves nagypénteki misztériumjáték szövege a csíksomlyói ferences barátok lejegyzésében maradt az utókorra. A régi magyar népi színjátszás hangulatát megidézve, a jegyzetek alapján, kiegészítve régi imádságokkal, énektöredékekkel, betlehemes rigmusokkal készült el a Csíksomlyói passió.

2013.10.02

Levetette az új Diana-film plakátját kedden a francia forgalmazó a párizsi Alma híd melletti hirdetőtábláról, ahol a néhai brit hercegnő 1997-ben autóbalesetben életét vesztette. "A brit médiában folyó polémiát követően kértük a plakát bevonását" - közölte a francia mozikban szerdától látható film francia forgalmazója, a Le Pacte. "Azt kértük, hogy a plakátot hétfő délután vegyék le, és ez az este folyamán meg is történt" - olvasható a közleményben.

2013.10.02

Nagy Gáspár emlékét őrzi az az állandó kiállítás, amely a Kossuth-díjas költő felújított szülőházában nyílt meg és e hét hétfőtől látogatható a Vas megyei Bérbaltaváron. A szülőházat uniós pályázati támogatással sikerült felújítania a vasvári Nagy Gáspár Alapítványnak, a kiállítást pedig, amely számos kéziratot, fotót, személyes használati tárgyat mutat be, a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia segítségének köszönhetően tudták megrendezni.

2013.10.02

A Budapest Sound Collective két Haydn- és egy Beethoven-művet szólaltat meg csütörtökön este a MOM Kulturális Központban Dubóczky Gergely vezényletével. A kompozícióban a zenekarral négy szólóhangszer – hegedű, gordonka, oboa és fagott – "beszélget". Az estet Beethoven IV. szimfóniája zárja.

2013.10.02

Az ötvösműhelyek zárt világába nyerhetnek betekintést a Kincskészítők Műhelytitkai című kiállításra látogatók a Közlekedési Múzeumban. A kedden megnyílt új időszaki kiállításon egyebek mellett Mátyás király korabeli szarvasüllőt, egy több száz éves, egyedi formatervezésű ritkaságokat is láthatnak az érdeklődők, de megismerkedhetnek például az ékszerek és ötvös remekek készítésének nagyközönség előtt ritkán feltárt fortélyaival is.

2013.10.02

Magyar és külföldi néptáncegyüttesek, valamint több könnyűzenei koncert szerepel a programban az idei Móri Bornapokon, amelyet csütörtöktől vasárnapig rendeznek meg a Fejér megyei városban. A rendezvény alatt borutca látogatható a Kapucinus téren, ahol a móri borvidék termelői faházakban kínálják boraikat. Természetesen a borok mellett nem hiányoznak az édességek, pecsenyék, frissensültek sem.

2013.10.02

Az olaszországi Velence patinás helyszínén, a San Lio-templomban látható Mátrai Erik kortárs magyar képzőművész kiállítása. A Műcsarnok által megépített, november 20-ig látható tárlat az olasz-magyar kulturális év részeként, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával valósult meg. A templom főhajójában látható grandiózus gömb a látszat és a tükröződés művészeti hagyománya mentén szakrális témát jelenít meg.

2013.10.02

A Nemzeti Filharmonikusok titkos szavazással idén is megválasztották az év zenekari muzsikusát és az év énekkari művészét. A kitüntető címet Horváth Béla oboaművész és Dóri Eszter Zita szoprán nyerte el. Az elismeréseket húsz éve rendszeresen odaítélik.

2013.10.02

Barcelona legnépszerűbb tengerparti sétányán mutatja be gyűjteménye 26 remekművét, többek között Raffaello, El Greco, Velázquez és Szinyei Merse munkáinak élethű reprodukcióit óriásmolinókon keddtől a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. A tavaly egyesült két budapesti múzeum történetében ez az első alkalom, hogy hasonló módon mutatkozik be. Az Art on the street from Budapest című tárlat 2014 tavaszán Madridban, majd ősszel a frankfurti könyvvásáron lesz látható.

2013.10.01

Véradásra várja nézőit október 13-án vasárnap délután az Anamnesis című előadása előtt a budapesti Katona József Színház. A vérellátás közvetlen támogatásán túl az akcióval az a céljuk, hogy a hazai egészségügy problémáira ilyen módon is felhívják a figyelmet - olvasható a színház közleményében.

2013.10.01

Rendkívüli örökbefogadói napot tartanak szombaton a budapesti Rex Állatszigeten az állatok világnapja alkalmából. Az örökbefogadó napon a 8 évnél idősebb kutyák számára szeretnének új gazdikat találni, emellett állatbemutatókkal, vetélkedőkkel, állatismereti társasjátékkal és kézműves foglalkozásokkal várják a látogatókat.

2013.10.01

Andrej Borejko vezényletével, a Monte-Carlói Filharmonikus Zenekar és Daniel Ciampolini ütős előadásában ünnepelte ősbemutatóját Eötvös Péter legújabb hangszeres műve, a Speaking drums című darab, amely Weöres Sándor nonszensz verseire íródott.

2013.10.01

A Molnár Ani Galéria harmadik alkalommal, idén is részt vesz a Bécsben, október 10 - 13. között megrendezésre kerülő VIENNAFAIR kortárs művészeti vásáron. A Molnár Ani Galéria Benczúr Emese, Cseke Szilárd, Jakatics-Szabó Veronika és Mayer Éva alkotásait állítja ki egy egységes koncepció köré felépítve, a vásár D 17-es standján.

2013.10.01

A Műcsarnokban adták át szeptember 30-án a 2013-as Magyar Formatervezési és Design Management Díjakat. A hagyományosan a Design Hét Budapest egyik legfontosabb eseményeként megrendezésre kerülő díjátadó egyben a díjazott és a kiemelt pályamunkákat bemutató kiállítás ünnepélyes megnyitója is.

2013.10.01

Új filmet forgat a DreamWorks filmstúdió Hirokazu Koreeda japán filmrendező Like Father, Like Son (Apja fia) című drámájából, amelyen Steven Spielbergnek, a stúdió társalapítójának a cannes-i filmfesztivál zsűrielnökeként akadt meg a szeme.

A november 25-én a Millenárison tartandó dizájnvásáron a hazai tehetségek mellett a V4-es régió közel negyven alkotója is bemutatkozik, így a magyarok mellett elismert lengyel, szlovák és cseh kiállítók munkáiból is válogathatunk.

A nemzet művésze, Kocsár Miklós 85. születésnapja alkalmából ünnepi kilenc kórus fellépésével kórushangversenyt rendeznek november 20-án este 6-kor a szegedi piarista templomban.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutató kapja. A művészeti egyetem 2006-ban alapított elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni. A korábbi díjazottak között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám nyelvész professzor, közíró. Az elismerést november 21.-én adják át. Az eseményen Barabási Albert-László előadást is tart a kultúra és a fizika összefonódásáról.

A november 10-i győri premier után november 21-én 19.00 órától a Müpában is látható a Győri Balett legújabb előadása. Az I. világháború áldozatainak emléket állító , Black to Say Silence – Sötét, csönd című előadás üzenete: van jövő egy nehéz időszak után is. A táncdarab koreográfusa Ángel Rodriguez, zeneszerzője Fernando Lázaro.

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű, 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el Lythrangomi falu Panayia Kanakaria templomából. A műkincsnyomozó majdnem két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede.

A Rábaköz hagyományait, népi iparművészetének jellegzetes tárgyait, motívumait és ma is aktív alkotóit mutatja be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum november végéig látogatható, időszaki kiállítása. A tárlatról Nagy-Pölös Andrea néprajzkutató muzeológust, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

2018_11_18_Szaladostol

Jelentős segítséget kapnak a munkájukhoz azok a múzeumpedagógusok, akik hátrányos helyzetű látogatókkal foglalkoznak. A Múzeumi iránytű című kiadványsorozat 16. részeként 2018 novemberében jelenik meg az Esélyt a múzeummal – Hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása a múzeumpedagógia eszközeivel című módszertani kézikönyv, amelyben rengeteg gyakorlati példával szolgálnak a téma szakértői.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

„Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.” Ez a témája a Közös Halmaz Alapítvány első filmfesztiváljának, amelyet november 16. és 18. között tartanak a Premier Kultcaféban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma