MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2013.07.25

Igazán pörgősen alakul a szombathelyi banda idei nyara. Nemrég a legendás Buena Vista Social Club előtt léphettek fel szülővárosukban, turnéjuk során bejárják a vidéki nagyvárosokat, de természetesen Budapestet is útba ejtik: július 31-én, szerdán este a Zöld Pardonban adnak egy szokásosan jó hangulatú, igazi „hupogós” koncertet, ahol a készülő lemezükről is eljátszanak majd egy-két dalt.

2013.07.25

Christopher Walken is szerepet kapott Clint Eastwoodtól, aki a Jersey Boys című musical filmadaptációjának megrendezésére készül. A hetvenéves Walken a maffiózó Angelo "Gyp" DeCarlót személyesíti meg, aki a szárnyai alá veszi Frankie Vallit és a Four Seasons rockbandát.

2013.07.25

Egy évtized kihagyás után ismét film készül a tavaly irodalmi Nobel-díjjal elismert kínai szerző, Mo Jen egyik könyvéből. A hírt Jü Zsen producer jelentette be a Beijing News című pekingi napilapnak. Mint elmondta, Mo Kincsestérkép (Cangbao Tu) című könyvének vászonra viteli jogait vásárolta meg. A forgatáshoz a kínai televíziós főhatóság is engedélyét adta, így az akár már idén elkezdődhet.

2013.07.25

A Sam Mendes rendezte Skyfall című James Bond-epizód lett 103 millió fontos (35,4 milliárd forintos) jegybevételével minden idők legnagyobb kasszasikere az Egyesült Királyságban. A 007-es brit titkos ügynökről szóló akciófilmre, amelyben Daniel Craig alakította a főszerepet, világszerte 651 millió fontért (224 milliárd forintért) váltottak jegyet a nézők. A korábbi brit csúcsot az Avatar tartotta 94 millió fontos bevétellel, a harmadik helyen pedig jelenleg a Titanic áll 80,1 millió fonttal.

2013.07.25

Vadaspark nyílik a balatonfüredi Koloska-völgyben a helyi önkormányzat, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Balatonfüred és Környéke Földtulajdonosi Közösség és a Bakonyerdő Zrt. együttműködésében. A létesítmény 2,21 hektáron terül el, amely teljes egészében a magyar állam tulajdonában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő, védett természeti terület, része a Natura 2000 hálózatnak.

2013.07.25
Kamarazenekari kísérettel szólal meg Mozart Figaro házassága című operája augusztus 2-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A Budapesti Nyári Fesztivál keretében bemutatkozó produkcióval debütál rendezőként Hábetler András operaénekes. Almaviva gróf Kovács István, Figaro Hámori Szabolcs, Grófné Fodor Beatrix, Susanna Herczenik Anna, Cherubin pedig Mester Viktória lesz.
2013.07.25

Sir Harrison Birtwistle brit kortárs komponistának, a Benjamin Britten utáni nemzedék kiemelkedő alakjának Gawain című operájával kezdődik a Salzburgi Ünnepi Játékok operaelőadásainak sorozata péntek este. A sziklafalak övezte egykori lovasiskolában, a Felsenreitschuléban Ingo Metzmacher vezényletével, Alvis Hermanisnak, a híres baltikumi rendezőiskola neveltjének elképzelése alapján és színpadképében elevenedik meg az Arthur-mondakör egyik leágazásából komponált kétfelvonásos opera.

2013.07.25

Egy új tévésorozatban találkozik össze ismét a Nicsak, ki beszél-filmek két sztárja, John Travolta és Kirstie Alley. Travolta vendégszereplőként jelenik meg Alley új amerikai tévés vígjátéksorozatában, a Kirstie's New Show-ban. Színpadi díszletmunkást fog alakítani, Alley ugyanis egy Broadway-sztárt játszik.

2013.07.25
A Nagy Utcaszínház idei fellépője, a német Titanick társulat mellett más utcaszínházi produkciók, cirkusz és vurstli is várja a közönséget a Sziget fesztiválon. A Nagy Utcaszínház mellett az érdeklődők láthatnak szórakoztató és olykor meghökkentő "sétáló" utcaszínházi produkciókat is, amelyeknek eddigi leggazdagabb tárháza mutatkozik be a fesztiválon.
2013.07.25

A nagydíj mellett a legjobb Kodály előadás különdíját is elnyerte a kedd este zárult Muzsika Hídja Fesztiválon a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes.Az ötnapos énekkari világtalálkozó és verseny helyszíne Budapesten a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ volt. Több mint húsz kórus vett részt az eseményen, a magyar nagyvárosok énekkarai mellett több kínai városból, köztük Hangcsouból, Pekingből és Tiencsinből is érkeztek kórusok, sőt még egy kínai nyelven éneklő ausztriai énekkar is eljött Magyarországra.

2013.07.25

Minden nap programokkal várja a Kabóca Bábszínház a gyerekes családokat a veszprémi utcazene-fesztivál ideje alatt. A Kabóca Bábszínház és Gyermek Közművelődési Intézmény a szerdán kezdődött és szombatig tartó fesztivál ideje alatt az Óváros téren 10 óra és 16 óra 30 perc között játszóházakat és kézműves-foglalkozásokat tart. Minden nap fél háromtól bábelőadások vannak, fél öttől pedig gyermekkoncerteket hallgathatnak a családok. A Kabóca mellett fellép a Katáng együttes, a Szélkiáltó, Méhes Csaba pantomimművész, valamint a Makám együttes. Különlegesnek ígérkezik Danny Bain amerikai zenész előadása: ő afrikai ritmusokra mesél a gyerekeknek.

2013.07.25

A Magyar Vasúttörténeti Park eredeti lóvasút kocsija hét közben is megtekinthető, aki azonban a lovas menetet is szeretné kipróbálni, az hétvégenként keresse fel a Szabadtéri Színpad bejárata mellett kiépített helyet. Érdemes sétahajóval érkezni a Margitszigetre, amely a Vigadó térről naponta öt alkalommal menetrendszerűen közlekedik a Szabadtéri Színpad és Víztorony kikötőbe. (A menetrend IDE KATTINTVA elérhető, a jegyet a hajón is megválthatják.) A lóvasút mellett a látogatók megtekinthetik a felújított Víztorony kilátót és kiállításokat, szombat és vasárnap délelőtt 10:30-tól ingyenes gyerekelőadások illetve reneszánsz délelőttök várják a családokat, a közelben értékes műemlékek - Szent Margit-romok, Premontrei kápolna - látogathatók, de egy rövid sétával könnyen elérhető a Rózsakert, a Kisállatkert és a Palatinus strandfürdő is.

2013.07.24

Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet gipsz szobrát szeretné bronzba öntetni a Mikszáth Kálmán Társaság, erre kezdték el összegyűjteni a pénzt. Madách Imre és Fráter Erzsébet gipsz szobra jelenleg idős Szabó István szobrászművésznek a Nógrád megyei Benczúrfalván lévő műtermében látható. Az egész alakos szobrokon a házaspár egymás mellett áll, Fráter Erzsébet férje vállára teszi a kezét. Madách Imre és Fráter Erzsébet 1845 júliusában kötött házasságot, majd kilenc évvel később, 1854 júliusában írták alá a válási szerződést. Madách Imre ekkor 31, Fráter Erzsébet 27 éves volt.

2013.07.24

Nagy sikerrel szerepel a franciaországi Aix-en-Provence-ban a helyi fesztiválon Baráth Emőke. A magyar énekes Francesco Cavalli Elena című operájának címszerepét alakítja, az előadás még csütörtökön és szombaton lesz látható. A fiatal szoprán 2011-ben több díjat nyert az Innsbrucki Nemzetközi Régizenei Fesztivál Antonio Cestiről elnevezett versenyén, 2012-ben visszahívták Monteverdi Poppea megkoronázása című operájának főszerepére.

2013.07.24

A ma már kevesek által gyakorolt kékfestő mesterség hagyományainak megőrzésére, a termékek népszerűsítésére tizennegyedik alkalommal rendezik meg az Országos Kékfestő Fesztivált. Július 27-én és 28-án ismét a baranyai Nagynyárád a helyszín.A szombatra és vasárnapra tervezett programokra két-háromezer embert várnak. Az érdeklődők megtekinthetik a településen élő 93 éves Sárdi János kékfestő műhelyét, valamint a helyi művelődési házban nyíló, ruhákat, kelméket, foltvarró remekeket, háztartási kiegészítőket bemutató kiállítást.

2013.07.24

Balatonboglár közel negyed évszázados szünet után éleszti újjá régi hagyományát azzal, hogy augusztus 2. és 11. között megrendezi a balatonboglári színházi estéket a Vörös Kápolna melletti szabadtéri színpadon, felújított környezetben. Augusztus első hétvégéjén péntek és szombat este a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata hozza el a Balatonhoz az elmúlt évek leggyakrabban színre vitt kortárs magyar színdarabját, Egressy Zoltán Portugál című bohózatát. Augusztus második hétvégéjén a szentendrei Ivancsics Ilona és Színtársai, a korábban Száguldó Orfeumként ismert együttes Csurka István Az idő vasfoga című színpadi művét mutatja be.

2013.07.24

Július 27-től 40 napig forog a Swing című zenés komédia Balaton környékén és Budapesten; Fazekas Csaba rendező-forgatókönyvíró filmjében a főszerepeket Törőcsik Mari, Csákányi Eszter, Ónodi Eszter, Törőcsik Franciska játssza. A Swing a Magyar Nemzeti Filmalap 325 millió forintos támogatásával készül az Unio Film, a Tv2 és a Sparks koprodukciójában mintegy 495 millió forintból. A film jövő tavasszal kerülhet a magyar mozikba.

2013.07.24

A tranzit.sk egy 10 éve aktívan működő kortárs művészeti platform, mely a tranzit hálózat részeként működik Pozsonyban. A hálózat tagjai még Ausztria, Csehország, Magyarország, Románia és Szlovákia. Boris Ondreicka tavalyi távozása után átmenetileg Laco Teren állt a szervezet élén, 2013. augusztus 21-től azonban a Műcsarnok jelenlegi kurátora, Angel Judit veszi át a tranzit.sk vezetését.

2013.07.24

A korábbi fesztiválokon megszokottnál erőteljesebb biztonsági óvintézkedések közepette készülnek a péntektől vasárnapig tartó XXI. Váci Világi Vigalomra. A főtéren, a Duna-parton és számos más helyszínen zajló rendezvényen a becslések szerint akár százezren is megfordulhatnak. Az idei vigalom kínálata a szokásosnál is bőségesebb, ám a fesztivál központi színpadát most is a Március 15. téren állítják fel, ahol a nagyobb szabású rendezvényekre - például Nyári Károly zongoraművész, valamint lányai, Aliz és Edit koncertjére - kerül sor. Itt lép fel mások mellett Babos Gyula László Attilával és Tátrai Gáborral, valamint a United együttes, itt mutatják be a görög szigetvilág zenei és táncos hagyományait a váci görög nemzetiségi önkormányzat jóvoltából, de a város fúvószenekara és a könnyedebb műfajok népes csapatai is a főtéren szórakoztatják az érdeklődőket.

2013.07.24

Wagner világképe - A nagy operák filozófiai háttere címmel könyv jelent meg a Park Kiadó gondozásában Wagner születésének 200., halálának 130. évfordulójára időzítve. A brit Bryan Magee kötetének különlegességét egyebek között az adja, hogy nem napjaink Wagner-irodalmának életrajzi felülreprezentáltsága jellemzi, hanem az operák szellemi hátterével foglalkozik.

Tizenkét új művész mutatkozik be a következő évadban a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol az augusztus 20-ai héten indul el a bérletek értékesítése. Horgas Ádám főrendező az M1 aktuális csatorna augusztus 17-ei délelőtti műsorában arról beszélt, hogy az új főigazgatóval, Barnák László színész-rendezővel közösen kialakított értékrend alapján hívnak alkotótársakat, rendezőket, színészeket a színházba.

Sünispotály néven nyílt meg a mentett állatok új bemutatóközpontja augusztus 16-án a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A bemutató mentőközpontot a Holnemvolt Vár területén alakították ki 75 millió forintból, abban az eredetileg kocsiszínnek készült épületben, ahol az utóbbi évtizedben a nemrég új helyre költözött állatkerti klinika működött. A Sünispotályban az érdeklődők immár nyomon követhetik a sérült állatok gyógyulását, az emeleti oktatóteremben pedig a felelős állattartás szabályait sajátíthatják el. A Sünispotályban jelenleg többek között fecskét és denevért, fürjeket, egyéb rigófajok képviselőit, hollót, lappantyút, szalakótát, baglyot és számos más állatot gyógyítanak.

Több mint 1300 fő részesül szeptembertől művészjáradékban, amelyre a kormány a 2018. évi központi költségvetésben 780 millió forint többletforrást biztosít. A többletforrásra az igénylések magas száma miatt volt szükség. Az MMA kezdeményezésére a magyar állam a művészjáradék bevezetésével is kifejezi megbecsülését a kiemelkedő teljesítmények iránt, ennek eredményeképpen 2018-tól egyes művészeti díjak kitüntetettjei 65. életévük betöltését követően – kérelemre – élethosszig tartó, méltányos, garantált havi járadékban részesülnek.

Világhírű előadók szerepelnek a londoni West End legjobb újoncának járó díj idei jelöltjei között! A díjat, amelyet tavaly adtak át először, kilenc kategóriában osztják ki. Díjazzák a legjobb színészeket és színésznőket a szöveges és a zenés darabokban, a legjobb rendezőt, a legjobb dizájnert, a legjobb írót, a legjobb zeneszerzőt, valamint kilencedikként a legjobb újoncot a West Enden. Utóbbi kategóriában a Breaking Bad – Totál szívás című sorozatból és több nagysikerű filmből ismert Bryan Cranston mellett a jelöltek között van Aidan Turner és Kelli O’Hara is.

A Szent István-napi ünnepségek részeként az augusztus 18. és 20. között zajló, háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot, illetve a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri, fellép többek közötta Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Soulwave és az Anna and the Barbies.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma