2013.09.17

Egy teljes nappal hétfő esti hivatalos megjelenése előtt kiszivárgott az internetre Britney Spears Work Bitch című új száma. Spears honlapján a Billboard.com szerint már hetek óta ketyegett a megjelenést jelző visszaszámláló óra, a dalt szeptember 16-án akarták bemutatni, de a terv vasárnap dugába dőlt.

2013.09.17

Bodrogi Gyula színművész kapta a Szenes Iván Életműdíjat, Csobot Adél énekesnő és Rakonczai Imre zenész Kornay Mariann Művészeti Díjban részesült a dalszerző emlékére rendezett vasárnapi budapesti koncerten.A pénteki emlékkoncerten Koós János, Aradszky László, Zalatnay Cini, Voith Ági és az Apostol együttes mellett fellépett a fiatalabb generáció képviseletében Wolf Kati, Kocsis Tibor, Tabáni István és Mészáros János Elek is.

2013.09.16

Felavatták Lev Tolsztoj orosz író bronz mellszobrát hétfőn Budapesten, a Városligetben.  Alekszandr Tolkacs orosz nagykövet az ünnepségen elmondta: a mellszobor avatása is alátámasztja azt, hogy Lev Nyikolajevics Tolsztoj (1828-1910) nemcsak Oroszország kulturális öröksége, hanem az egész világé.

2013.09.16

Klasszikus szerzők négy, romániai társulat által még nem játszott művét állítja színre a 2013-14-es évadban a Kolozsvári Magyar Opera.  Az országos bemutatók sora Gioachino Rossini Ory grófjának a szeptember 22-i bemutatójával kezdődik, majd Giuseppe Verdi három Friedrich Schiller-szövegre írt operájának, a Giovanna D'Arcónak, a Haramiáknak és a Luisa Millernek a decemberi bemutatásával folytatódik.

2013.09.16

Bodrogi Gyula színművész kapta a Szenes Iván Életműdíjat, Csobot Adél énekesnő és Rakonczai Imre zenész Kornay Mariann Művészeti Díjban részesült a dalszerző emlékére rendezett vasárnapi budapesti koncerten.

2013.09.16

Az 1956-ban Angliába emigrált, és 2006-ban ott elhunyt Határ Győző Kossuth-díjas író, költő, műfordító és gondolkodó tiszteletére rendeznek országos versmondó versenyt ifjúsági és felnőtt kategóriában novemberben 15-én a gyomaendrődi Hátár Győző Városi Könyvtárban.

2013.09.16

Szerda estétől, majd december közepéig még három alkalommal operafilmeket vetítenek a budapesti Olasz Kultúrintézet, a Rada Film és a Puskin mozi közös szervezésében. Az Olasz operamesék című sorozatban először Puccini Toscája látható a Puskin moziban. Ez volt az első olyan produkció, amelyet Andrea Andermann eredeti helyszínekre vitt 1992-ben. Az egész napos tévéközvetítésben a cselekmény eredeti napszakaiban sugározták a felvonásokat.

2013.09.16

Szolzsenyicin vs. Sztálin" - Sztálinizmus és antisztálinizmus a mai Oroszországban címmel tart előadást Ljudmila Szaraszkina eszmetörténész, Szolzsenyicin és Dosztojevszkij monográfiák szerzője az Országos Idegennyelvű Könyvtárban szeptember 23-án, hétfőn 14 órakor. Az előadásra a Terror Háza Múzeumban megrendezett Szolzsenyicin-emlékkiállítás párhuzamos programjaként kerül sor. A Terror Háza Múzeum időszaki kiállítása 2013. szeptember 21-től, „Egy orosz hazafi” címmel mutatja be Alekszandr Szolzsenyicin életútját.

2013.09.16

Évadnyitó utcabált tart ma a fővárosi Bálint Ház: zenei és gyerekprogramok mellett a zsidó konyha ízei és vásár is várja az érdeklődőket a Révay utcában. A Rájátszás című koncerten Kollár-Klemencz Lászlónak, Erdős Virágnak és Grecsó Krisztiánnak tapsolhat a közönség. A koncert nem más, mint költészet popritmusban: zenészek dolgozzák át egymás munkáit, hogy közösen valami újat hozzanak létre.

2013.09.16

A csillagszemű juhász című interaktív bábelőadást mutatja be a Vándor Bábszínház a népmese napján, szeptember 30-án a vajdasági Újvidéken. A nevelő szándékkal átdolgozott mese Illemországban játszódik, ahol a híres Csillagszemű juhász szeretné megszerezni Illemkisasszony kezét, ehhez azonban néhány alapvető szabályt meg kell tanulnia a közönség segítségével.

2013.09.16

Az irodalmi, kulturális, nyelvi, politikai határokon átlépésre utal az Európa Könyvkiadó új könyvsorozatának a címe; a Transz-sorozat első kötete, Iceberg Slim Strici voltam című önéletrajza a hiphop/rap szubkultúra alapkönyvének számít.

2013.09.16

Magyar siker is született az úgynevezett kreatív Emmy-díjak helyi idő szerint vasárnap este az egyesült államokbeli Los Angelesben tartott díjkiosztóján. A Borgiák című televíziós sorozatban való közreműködéséért a legjobb jelmezért járó kreatív Emmy-díjat kapta meg Homonnay Gábor jelmezkivitelező.

2013.09.16

Két első díjat osztottak ki a Budapesti Nemzetközi Fuvolaversenyen vasárnap a Művészetek Palotájában: a kínai Csen Ting-vej és a lengyel-izraeli Elya Levin azonos pontszámmal zárt az élen. Második díj így nincs, a harmadik helyen az orosz Mihail Kvosztyikov végzett.

2013.09.15

Búcsúzik a zenekarától Subicz Gábor: a trombitás szeptember 19-én csütörtökön a fővárosi Zöld Pardonban (ZP) utoljára lép színpadra a Pannonia Allstars Ska Orchestrával, utódja Koós-Hutás Áron. A nyárbúcsúztató esten a PASO két egykori énekese is közreműködik.

2013.09.15

Évadnyitó utcabált tart ma a fővárosi Bálint Ház: zenei és gyerekprogramok mellett a zsidó konyha ízei és vásár is várja az érdeklődőket a Révay utcában. A Rájátszás című koncerten Kollár-Klemencz Lászlónak, Erdős Virágnak és Grecsó Krisztiánnak tapsolhat a közönség. A koncert nem más, mint költészet popritmusban: zenészek dolgozzák át egymás munkáit, hogy közösen valami újat hozzanak létre.

2013.09.15

Kulturális csemegét kínál közönségének jövő kedden a győri Vaskakas Bábszínház: egy Japánban hagyományos, de már alig játszott stílust képviselő társulat bemutatóját.A Vaskakas Bábszínház közlése szerint az élő zenével kísért programban helyet kapott békéért és termékenységért fohászkodó ünnepi tánc éppúgy, mint komikus táncmű vagy hagyományos japán szerelmi történet.

2013.09.13
Nagy József világhírű koreográfus-táncművész kiállításával és a Jel Színház Woyzeck, avagy a szédület karcolata című előadásával kezdődik csütörtökön este a 19. magyarkanizsai dzsesszfesztivál.Az észak-vajdasági település háromnapos rendezvényére a szerbiai és magyarországi vendégek mellett az Egyesült Királyságból, Németországból, az Egyesült Államokból és Csehországból érkeznek résztvevők.
2013.09.13
A Debreceni Református Kollégium múzeuma első alkalommal csatlakozik a Templomok éjszakája rendezvényéhez, amelynek során körsétát szervez a belvárosi templomokban. A történelmi egyházak képviselői szeptember 14-én számos hazai településen kinyitják a templomkapukat, és színes programokkal várják az érdeklődőket.
2013.09.13
Egy korábbi hasonló múzeum helyén csütörtökön megnyílt az Óbudai Múzeum Goldberger Textilipari Gyűjteménye, melynek 112 millió forintból felújított épületében új állandó kiállítás is létrejött.Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere és L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke emlékeztettek: a beruházáshoz a kormányzat 60 millió, míg a kerület 52 millió forinttal járult hozzá.
2013.09.13
A Német Színházi Szövetség (Deutsche Bühnenverein) rangos, az előző év legjobb színházi teljesítményeit jutalmazó Faust-díjára a zenés színházi rendezői kategóriában Szemerédy Alexandrát és Parditka Magdolnát is jelölték. A magyar rendezőpárost a Coburgi Tartományi Színházban bemutatott Pillangókisasszony színpadra állításáért jelölték a díjra.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A városban működő közgyűjtemények, kiállítóhelyek sokszínűségét mutatják be a Múzeumok Éjszakáján Szombathelyen: a Vasi Skanzen június 23-án nyitja meg kapuit a látogatók előtt, a Savaria Múzeumban és a programsorozathoz csatlakozó intézményekben pedig június 30-án szerveznek programokat. A Szombathelyi Képtárban textiltervező, iparművész és művészettörténész tart előadást: a téma a képtárban látható Textiltriennálé lesz.

Enrico Morelli olasz táncos és koreográfus egy mitológiai művet, Orfeusz és Euridiké szerelmét feldolgozó táncjátékát mutatja be június 27-én a Müpa Fesztivál Színházában a Szegedi Kortárs Balett. Az Orfeusz és Euridiké című előadással, amely a táncszínház évadzáró bemutatója lesz, Morelli ezúttal a világirodalom egyik legszebb szerelmi történetét viszi színpadra.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma