782x90_karacsony_banner_2_ok
2013.05.03

A bronzszobrot Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész készítette a fővárosban élő grafikusművész, Vörösmarty Magda felkérésére. A Szózat alkotóját ábrázoló szobrot Vörösmarty Magda adományozta szülővárosának, Kaposvárnak.

2013.05.03

A Requiemjéért nemrég Artisjus-díjjal elismert Zombola Péter zeneszerző egy latin nyelvű passió komponálásán dolgozik. Kék hermelin című operettje már csak előadóra vár, a következő lépcsőfok pedig egy opera megírása lehet a zeneszerző számára. A Concerto Budapest remek vonóskarának hangzása, vezetőjük, Keller András személyisége ihletően hatott Kamaraszimfóniájának megírására. Sok zenész véli úgy, hogy a "halott szerző a legjobb, mert nem vitatkozik az előadásról". Ezzel kapcsolatban kifejtette: ez zeneszerzői habitus kérdése, ő igyekszik "halott szerzőként" viselkedni, azaz az előadókat alkotótársnak tekinti, érdekli, vajon mit látnak a darabjában.

2013.05.03

A nép ellensége című Ibsen-darabot tűzi műsorra a Katona József Színház; az előadást szombaton mutatják be a főszerepben Fekete Ernővel és Kulka Jánossal, aki ez alkalommal játszik először a Katonában. Henrik Ibsen klasszikus drámáját Zsámbéki Gábor állítja színpadra. A történet szerint Stockmann doktor felfedezi, hogy a városát felvirágoztató gyógyforrások vize mérgezett. A lakosság, élén a polgármesterrel - aki mellesleg Stockmann bátyja - nem akar szembesülni az igazsággal. Lassan az egész város a pénz hatalmával és a hivatali korrupcióval küzdő doktor ellen fordul.

2013.05.03

Egyházi és komolyzenei művek mellett népszerű horvát dallamok is felcsendülnek Aida Vidovic Krilanovic operaénekes és Milo Krilanovic orgonaművész előadásában vasárnap a Belvárosi Szent Mihály-templomban. A budapesti horvát nagykövetség által szervezett koncerten Aida Vidovic Krilanovic, a nemzetközi hírű mezzoszoprán többek között megszólaltatja Bach Ave Mariáját. A műsor második felében népszerű horvát szerzők ismert műveit adja elő, mint Tijardovic Mala Floramye című operettjéből Floramye áriáját és Jusic Igazság Dubrovnikról című oratóriumából egy imádságot. Az estet a tradicionális vallási énekkel, a Kraljice neba raduj se (Mennyeknek királynéja örvendezz) cíművel zárja a mezzoszoprán, akit férje, Milo Krilanovic kísér orgonán.

2013.05.03

A Nemzeti Színházban áprilisban és májusban is különleges programokon vehet részt a közönség: Az ördög szekrénye, a Mephisto és a Social Error - The Last Man in Budapest című előadások bemutatói mellett a Baltazár Színház produkciója, Rátóti Zoltán koncertje, Tót Endre kiállítása, könyvbemutatók és az Újvidéki Színház vendégjátéka várja a nézőket.

2013.05.03

Színiiskolák három napos nemzetközi találkozója kezdődik pénteken Békéscsabán, ahol harmadik alkalommal találkoznak a magyar, ukrán és szerb színművészeti főiskolák, egyetemek oktatói és hallgatói.A rendezvény három napon át a színészképzés és a színészi kifejezés határtalan lehetőségeiről szól. A hallgatók és az oktatók egymás változatos és egyedi képzési módszereivel ismerkedhetnek meg. A színiiskolákban eltérőek a képzések szerte a világon, a módszerek egyediek, magukon viselik az adott ország színházi szemléletét és a mesterek egyéniségé

2013.05.03

Az elmúlt évtizedek három világhírű brit könnyűzenei csapata, a Faithless, a Judas Priest és a Chemical Brothers koncertfilmje látható májusban és júniusban egy-egy alkalommal a fővárosi Corvin moziban.Május 14-én a Faithless, 28-án a Judas Priest, június 11-én pedig a Chemical Brothers egy-egy korábbi fellépéséről készült mozi látható a Corvinban. Az alkotások kiváló kép-, és 5.1-es hangminőségben tekinthetők meg.

2013.05.03

Életének 74. évében meghalt Bor József, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja, Jászai-, Erkel- és Szent István-díjas rendezője, egykori igazgatója. Dolgozott Debrecenben a Csokonai Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Budapesti Gyermekszínházban, Kecskeméten a Katona József Színházban és a volt az egykori Jugoszláviában is. 1978-ban lett a győri Kisfaludy Színház zenei tagozatvezetője, majd 1983-tól 1992-ig igazgatója. 1982-ben színházelmélet szakon szerezte meg diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

2013.05.03

Szabadtérre viszik a múzeumot vasárnap Győrött: a Művészetek utcája összművészeti fesztiválon különlegességeinek bemutatására, és a kollekciókhoz kapcsolódó szabadtéri foglalkozásokra invitálja az érdeklődőket a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum.Az interaktív standokon - amelyeknek a hagyományos helyszín, a Király utca tervezett felújítási munkálatai miatt ezúttal a közeli Bécsi kapu tér ad helyet - bemutatkozik egyebek között a Fruhmann-ház cserépkályha-történeti gyűjteménye, ahol lehetőséget teremtenek egy nagy múltú kézműipari technológia, a szériában gyártható kályhacsempék gipszformáinak tervezésére, kifaragására, majd az agyagnyomatok elkészítésére.

2013.05.03

Richard Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából újra műsorra tűzik a New York-i Metropolitan Opera (Met) Ring-ciklusának HD minőségű felvételét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.A sorozat vasárnap A Rajna kincse vetítésével kezdődik, amelynek egyik főszerepét, Wotant Bryn Terfel világhírű basszbariton játssza. Egy héttel később, május 11-én látható majd A walkür, Terfel mellett Deborah Voigttal és Jonas Kaufmann-nal a főszerepekben.

2013.05.02

Molnár Ferenc A doktor úr című bohózatát mutatja be a Hevesi Sándor Színház társulata Lendvai Zoltán rendezésében pénteken Zalaegerszegen. A doktor úr volt Molnár Ferenc (1878-1952) első önálló színpadi műve, amelyet nagy sikerrel mutattak be 1902 novemberében a Vígszínházban.

2013.05.02

Az Izraeli Kulturális Intézet épülete ad otthont  május 10-én a Párniczky Trió koncertjének. Amikam Kimelman magyarországi látogatása apropóján, amelyet az Európa-nap alkalmából tesz, egy estére a magyar jazz élet kiemelkedő alakjai és az izraeli szaxofonművész közösen játszanak az Intézet falai között.

2013.05.02

Hit, mítosz, költészet – Ferenczy Károly és a nagybányai mesterek művei címmel látható május 4-től a balatonfüredi Vaszary Villában a Magyar Nemzeti Galéria és a Vaszary Villa közös kiállítása. A tárlat Ferenczy Károly és a nagybányai művésztelep alapító mestereinek biblikus és vallásos tárgyú képeiből, valamint mitológiai és irodalmi ihletésű műveiből ad reprezentatív válogatást.

2013.05.02

Leányálom címmel női sorsokat megelevenítő, felnőtteknek szóló darabot mutat be a győri Vaskakas Bábszínház szombaton Pelsőczy Réka rendezésében. A szövegkönyvet női élettörténetekből, vallomásokból állították össze az alkotók: a rendező, Solt Róbert dramaturg és az előadás három színésze, Kocsis Rozi, Ujvári Janka és Gergely Rozália

2013.05.02

Az író születésének 150. évfordulója alkalmából tíz borászat adta össze a különleges Gárdonyi-bor alapanyagát, amelynek vörös és fehér változatát a Demeter Pincészetben érlelik egésszé. A Gárdonyi Géza emlékére készült nedű az Egri Csillag Grand Superior nevet viseli.

2013.05.02

Már az interneten is elérhető százezer kötet az Osztrák Nemzeti Könyvtár történelmi állományából. A könyvtár 2010-ben a Google-lal közösen digitalizálási programba kezdett, amelynek keretében elektronikus úton beolvasnak és az interneten is elérhetővé tesznek hatszázezer, szerzői jogi oltalom alatt nem álló kötetet a könyvtár állományából a 16. század eleje és a 19. század vége közötti időszakból.

2013.05.02

Előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és könyvbemutatókkal ünneplik a portugál nyelv napját Budapesten május 8-9-én az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) Múzeum körúti épületében. A portugál nyelvű országok irodalmáról, politikai és gazdasági életéről és a magyar-brazil-portugál kulturális kapcsolatokról is értekeznek majd az esemény meghívott vendégei.

2013.05.02

Harmadik alkalommal nyitja meg kapuit május 11-én a Közös Piac – Közösségi Termelői Vásár, ahol a termelők hatalmas választékkal várják az egészséges és megbízható forrásból származó termelői finomságokra vágyó érdeklődőket. A Közös Piac szervezői számára a cél az, hogy minél többen helyi termelőktől és megbízható forrásból vásároljanak. A havonta megrendezendő program a nyári szezon idején új helyre költözik: a Central Passage – Új Gödör Klubban várja a látogatókat.

2013.05.02

Anyák Napja előtt egy nappal, május 4-én KismaMatiné címmel 300 várandós kismamát és kispapát vár az Operaház egy igazi családi szórakozást ígérő, vidám balettre, a Makrancos Katára. A résztvevő várandós kismamák között a CBA felajánlásával a szobatisztaságig elegendő pelenkamennyiséget (5000 db) sorsolnak ki. A kismamákat Soltész Miklós, az EMMI Szociális- és Családpolitikai államtitkára, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója köszönti. Az előadás szünetében a Misztrál együttes anyák napi meglepetése mellett nagy családi fotó készül az épület főbejárata előtt. Jelentkezni lehet péntek 18 óráig az anyaknapja@opera.hu e-mail címen.

2013.05.02
A Magyar Színházban május 3-án láthatják utoljára Háy János Háromszögek című drámáját. A 2011-ben bemutatott előadást Göttinger Pál állította színpadra Kubik Anna, Holecskó Orsolya és Horváth Lajos Ottó főszereplésével. A szülők szerepében pedig – ebben az évadban – Varga Mária és Tahi József játékát élvezhetik. Az előadást május 3-án 19.30-kor láthatják a Sinkovits Imre Színpadon.

„Messziről jöttél, sokat láttál és a fényképeiddel sok mindent megmutatsz, talán még a mindennél is többet” – búcsúzott személyes hangú beszédében Kincses Károly fotótörténész a november elején elhunyt Balla Demeter fotográfustól, akit november 21-én temettek el a Farkasréti Temetőben. Mint mondta, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus gigantikus életművet hagyott hátra.

Őrfi József saját maga tervezte és építette piliscsabai családi háza nyerte épület kategóriában a Média Építészeti Díját, amelyet november 18-án este adtak át Budapesten. A tervek között Takács Gyula finnországi skanzenépülete lett a nyertes. Őrfi József saját családi házát bővítette ki, a tervezést és a kivitelezést is ő végezte.

Hontalanítás című, a kirekesztés témáját feszegető, több elismeréssel is díjazott produkciójával egyhetes erdélyi turnéra indul a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház. A Hontalanítás című produkció mellett délelőttönként a Felföld tánchagyományai című ismeretterjesztő darabot láthatja a közönség. Az erdélyi turné alkalmával november 26-áig Gyergyószentmiklósra, Székelyudvarhelyre, Csíkszeredába és Kolozsvárra is ellátogat a társulat.

Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban mutatják be november 28. és december 17. között a Seuso-kincset, a késő római ötvösművészet legjelentősebb, ismert leletegyüttesét. Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója arról számolt be, hogy az intézmény belső tereit átalakították, külön honlap készült, amely a múzeumpedagógia munkát is segíti. A múzeum a kiállítás ideje alatt 12 órás nyitvatartással működik.

A cigányság egyik eredettörténetét feldolgozó, nagyszabású oratóriumot mutatnak be december 19-én a pécsi Kodály Központban a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. A koncerten 14 országból származó autentikus cigányzene szólal meg népi-világzenei hangszerelésben. A Valaha madarak voltunk című produkcióban csaknem kétszázan működnek közre. Az előadás fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma