2013.06.28

Háromnapos Várkonyi Nándor nyári egyetemet rendeznek péntektől Sümegen; pályatársak, barátok, kutatók idézik fel az író, szerkesztő, kultúrtörténész alakját, munkáit. A rendezvénynek azért Sümeg ad otthont, mert Várkonyi - feleségének családja révén - sokszor megfordult Sümegen, s találkozott itt pályatársaival. A záró előadást Jókai Anna író, Várkonyi Nándor személyes ismerőse tartja Az antitalentum" működése napjainkban címmel.

2013.06.28

Az új évad jegyeit és bérleteit augusztus közepén kezdik árusítani - jelentette be Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház új igazgatója.

2013.06.28

Álom a nyári éjszakában címmel, Kovács Nóri és Kovács Judit, a Motiva zenekar tagjainak közreműködésével magyar népzenei estet tartanak pénteken Moszkvában, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjában. A moszkvai fellépésre a Kovács-testvérek különleges műsorral készülnek a magyar és az orosz közönség számára. Saját, erdélyi gyűjtésű népdalaikat eredeti formában, valamint modern feldolgozásban is előadják. Éneküket népi hangszerekkel kísérik..

2013.06.28

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, valamint az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar is föllép a 64. dubrovniki Nyári Játékokon, amelyet július 10. és augusztus 25. között tartanak a délhorvát tengerparti városban.
Az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar augusztus 7-én, szerdán ugyancsak az óvárosban, a katedrális előtti téren ad hangversenyt. Igor Sztravinszkij orosz zeneszerző Tavaszi áldozat (Le sacre du printemps) című darabját adják elő, és megszólaltatják Maurice Ravel francia komponista Daphnisz és Chloé című balettjének zenéjét is. A mű egyike Ravel azon kevés alkotásának, amelyet kifejezetten zenekarra komponált, az együttes összeállításának különlegessége pedig az, hogy egy kórust is magában foglal.

2013.06.28

A Budapesti Fesztiválzenekar(BFZ) koncertjével kedd este nyílik meg az árvíz miatt júniusban zárva tartó Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A megnagyobbított színpad első fellépőjeként a Budapesti Fesztiválzenekar Mozart G-dúr szimfóniáját és Bizet-Scsedrin Carmen-szvitjét adja elő Takács-Nagy Gábor vezényletével.

2013.06.28

A paksi borok és a helyi értékek népszerűsítése a célja a kávé-, bor- és pálinkafesztiválnak, amelyet első alkalommal rendez a Fabro Pincészet Pakson, a kivételes adottságú Sárgödör téren június 29-én, szombaton.Kilenc helyi borász, két pálinkafőzde és több helyi kézműves települ ki a Sárgödör térre a fesztivál napjára, amelyet este a helyi érdekeltségű, blues- és rockzenét játszó Másképp zenekar zár fél 9-kor kezdődő koncertjével.

2013.06.28

A megújult Petői Csarnok immár Petőfi Rendezvényközpont néven, kétnapos bulival nyitja meg kapuit pénteken a látogatók előtt. Kasza Tibi, Tóth Gabi, Kállay-Saunders András, valamint a Fever zenekar, szombaton pedig Majka és Curtis, Gáspár Laci, illetve Cserpes Laura koncertjével indul a nyári szezon a Petőfi Rendezvényközpont szabadtéri helyszínén, a Petőfi Kertben. A koncertek után az elektronikus zene rajongóit a fedett csarnokban várják.

2013.06.28

Péntektől bárki megtekintheti Stuart Mária arcát, mármint a rekonstruáltat, egy törvényszéki szakértő jóvoltából, aki a lehető legnagyobb anatómiai hűségre törekedett. A skótok királynője a második különös gonddal rekonstruált királyi fő: III. Richárdé készült el elsőként.

2013.06.27

Somogyvár-Kupavár nemzeti emlékhelyét június 28-án avatják fel. A hagyomány szerint Somogyvár a Szent István király ellen fellázadt Koppány szállásterülete volt. Jelentősége 1091 után nőtt meg, mikor Szent László király megalapította a Szent Egyed bencés monostort, amely fontos egyházi központtá vált a XII. században. A török hódítások nyomán ma már csak romjai állak.

2013.06.27

Bujtor Istvánra, az alapítóra is emlékezik a tihanyi Bujtor István Szabadtéri Színpad a szabadtéri játékokon, amelynek repertoárjában idén már gyerekműsorok is szerepelnek. Július 5-én A kaktusz virága című darabot mutatják be Szulák Andrea és Reviczky Gábor főszereplésével, mivel ez a darab volt Bujtor utolsó rendezése. Másnap Frenreisz Károllyal ismét összeáll és koncertet ad a Skorpió, harmadnap pedig egy nagyszabású élő koncerttel emlékeznek a Tihanyi Szabadtéri Játékok kitalálójára, elindítójára, Bujtor Istvánra.

2013.06.27

Magyar kulturális intézet nyílik Pekingben, az erről szóló kormányközi megállapodást csütörtökön Budapesten írta alá Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Hsziao Csien, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete.

2013.06.27

Rotációs kapák ügyességi és gyorsulási versenyét rendezik meg szombaton Romhányban; a Kapák napját másodszor tartják a Nógrád megyei falu futballpályáján. Kelemen Tamás, a szervező, a Tegyünk Együtt Romhány Ifjúságáért Egyesület (TERIKE) elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta: eddig 18 versenyző regisztrált a versenyre, Fótról, Bonyhádról, Budapestről, Miskolcról, Veresegyházról érkeznek rotációs kapások. A program a környékbelieket is megmozgatja, tavaly sok nyugat-nógrádi településről utaztak Romhányba, hogy megnézzék a versenyt.

2013.06.27

Tíz helyszínen ezer programmal várja a gyerekeket és szüleiket a kisalföldi megyeszékhelyen a hatodik alkalommal megrendezendő Györkőcfesztivál július 5. és 7. között. A fesztiválon berendeznek három festményt megelevenítő művészettörténeti hintázót, a közönséget kisvasút viszi körbe, a levelezni kívánókat pedig apró meseposta várja. A programsorozat keretében látványos, meglepő, humoros kísérletteket végezhetnek a gyerkőcök az energiatakarékosság jegyében.

2013.06.27

Művészlelkek címmel tartja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének tanszaka hagyományos, év végi nyilvános operavizsgáját vasárnap délelőtt a Magyar Állami Operaházban. Elsőként a fiatal zeneszerző, Solti Árpád La Violetta című egyfelvonásos vígoperája ősbemutatóként hangzik el. A Művészlelkek című produkcióban a Concerto Budapest, a Zeneakadémia rezidens zenekara működik közre. A Solti Árpád ősbemutató vendégkarmestere Kocsár Balázs, az Orfeusz-blokkot Sándor Szabolcs, az operavizsgák zenei felelőse vezényli.

2013.06.27

A július 4-én kezdődő Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon versenyez a Groó Diana rendezte Regina című magyar-brit-német koprodukció. A világ első rabbinőjéről szóló alkotás a fesztivál Jewish Experience elnevezésű versenyprogramjában lesz látható. Groó Diana, a Csoda Krakkóban és a Vespa című filmek rendezőjének kreatív dokumentumfilmje Regina Jonas történetét viszi vászonra. A 66 perces alkotás Elisa Klapheck Regina Jonas Die weltweit erste Rabbinerin című könyve alapján készült brit és német partnerekkel a Katapult Film gyártásában.

2013.06.27

Év végéig a debreceni Déri Múzeumban lesz látható Munkácsy Mihály Siratóasszonyok a keresztfánál című nagyméretű festménye, amely a Múzeumok éjszakájára érkezett a cívisvárosba. A Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő festményt a művész 1895-ben fejezte be. Az alkotást a mai szlovákiai Terebesen található Andrássy-kápolna számára készítette Munkácsy Mihály, és elsőként 2011-ben láthatta a hazai közönség. A festmény a szintén a Déri Múzeumban látható Golgota Kálvária-részletét jeleníti meg, kiegészítve egy férfi és egy női alakkal.

2013.06.27

A komáromi és a révkomáromi múzeumokban, valamint a Duna két partján fekvő erődrendszerben szombaton közös családi napot rendeznek, mely az ókori életet mutatja be különféle játékos vetélkedőkön keresztül. A nap igazi különlegessége az ősfoci (harpastum) bemutató. Az Igmándi erődben két, ismert személyiségekből álló csapat mutatja be az antik labdajáték szabályait.


2013.06.27

Világkiállításokon elismert magyar műszaki alkotásokat mutatnak be szombaton, a Műszaki Tanulmánytár családi napján. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tárlata nem hagyományos módon, egymás mellé rendezve mutatja be a tárgyakat, hanem a látogatható raktári körülmények között, eredeti helyükön lehet megtekinteni az alkotásokat.

2013.06.27

Kivételes alkalom, hogy Pissarro, Monet, Degas, Renoir, Cézanne, Gauguin és Van Gogh magyar kortársaikkal együtt jelenjenek meg egy kiállításon. Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly, Vaszary János, Fényes Adolf, Mednyánszky László és Rippl-Rónai József legismertebb alkotásait ilyen gazdag nemzetközi összefüggésben még soha nem láthatta a nagyközönség. Az október 13-áig látogatható Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai. Impresszionista és posztimpresszionista remekművek című kiállítás mintegy 50 francia és csaknem 70 magyar remekművet tár a közönség elé. A kiállítás az intézmény történetében és a múzeumszerető közönség számára is mérföldkőnek számít.

2013.06.27

A Székelyföld szívében fekvő, ma már csupán 140 lelket számláló Énlaka építészeti örökségéről nyílt kiállítás szerdán Budapesten, a Hagyományok Házában. Énlaka kivételes eredetiségben és gazdagságban őrizte meg a székely építészet hagyományait.A falu házairól - a kiállítást is szervező - Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem professzora készítette a tárlaton látható fotókat, és munkacsoportjával együtt készítették el az építészeti metszetrajzokat, magyarázó szövegeket.

Madaras Gergely veszi át 2019 szeptemberétől az Orchestre Philharmonique Royal de Liege (OPRL – Liege-i Királyi Filharmonikus Zenekar) zeneigazgatói posztját. A zenekar majdnem két évig tartó választási procedúrát követően a 33 éves magyar karmestert választotta történetének legfiatalabb és egyben első magyar zeneigazgatójának, aki 2019 szeptemberében kezdi el hároméves munkáját.

A Hungarian American Filmfesztivál alapítója és elnök-igazgatója, Bunyik Béla a 17. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon jelentette be a Hungarian American Film–Theater Society megalakulását. A szervezet fő célja lehetőséget adni a kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére azoknak a hazai színészeknek, filmkészítőknek, akik közelebb szeretnének kerülni Hollywood világához. Első rendezvényük a Pre-Oscar Party, melyet március 3-án rendeznek meg Brentwoodban, a Magyar Konzulátus reprezentatív Club Házában.

Négy előadással vendégszerepel Kolozsváron májusban a Vígszínház, amely A Pál utcai fiúk című zenés darabot, a Találkozás, a Máglya és a Mondjad, Atikám! című előadást is bemutatja a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A Pál utcai fiúk című előadást május 29-én 16 és 20 órától, a Találkozás című drámát pedig május 30-án a kolozsvári színház nagytermében játsszák. A Máglya című darabot május 28-án 20 órától, május 30-án 17 óra 30 perctől pedig a Mondjad, Atikám! című színdarabot adják elő a stúdióban.

A Budapest Dal 2018 elnevezésű pályázatra március 22-ig várja a zsűri a főváros hangulatát leginkább tükröző dalokat. A projektre a tizenegy ismert előadó mellett három helyet még felfedezésre váró, tehetséges zenész és énekes számára tartanak fenn a kiírt pályázaton. A szervezők felkérését a Honeybeast, Berkes Olivér és Závodi Marcell, Király Viktor, Radics Gigi, a Compact Disco, Caramel, az Anna & the Barbies, Zséda, Charlie, Keresztes Ildikó és Frenreisz Károly fogadta el. A tizennégy dalt tavasszal koncerten mutatják be és CD is készül.

Arany- és különdíjjal jutalmazták ifj. Simet László artistaművészt és csapatát a The Astronauts című számukért a XI. Albacete-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A spanyolországi fesztiválon, a Teatro Circóban tartott eseményen ifj. Simet László és felesége, Simet Olga, valamint Kapitány Olívia a The Astronauts című produkcióval léptek fel, amelyben ötvözték a kötéltáncot és az úgynevezett halálkereket. Mindezt asztronautaöltözékben adták elő. A The Astronauts című számmal a csapat fellépett már a 42. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon is.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma