782x90_karacsony_banner_2_ok
2017.11.11

Budapest – Volume 7 címmel készített új lemezt az idén tizedik születésnapját ünneplő Budapest Bár. A friss anyagon a produkció nyolc énekese szerzőként is szerepel, vadonatúj zenét írt az albumra Presser Gábor is. A főváros által ihletett lemez bemutató koncertje november 13-án lesz a MOM Kulturális Központban, az idén jubileumát ünneplő Budapest Bár 10 év 10 különleges koncertsorozata részeként. Az est vendége Presser Gábor.

2017.11.11

A Városligeti fasor 9-11. szám alatti ingatlanegyüttesbe (az egykori BM kórház épületeibe) költözhet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által fenntartott Magyar Építészeti Múzeum (MÉM), amely a kormány határozata értelmében Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központtá (MÉM-MDK) bővül.

2017.11.11

A nemzetközi színtéren ismert szaxofonos, Szelevényi Ákos (Akosh S) november 17-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban lép fel. A zenész sokáig élt Franciaországban, együtt játszott a Noir Désirrel is, ezúttal új felállásban mutatkozik be csapatával, az Akosh S Unittal. A formációnak hamarosan új lemeze jelenik meg a portugál Clean Feed gondozásában.

2017.11.10

Kilenc nagyjátékfilm, kísérleti és dokumentumfilmek, animációk és rövidfilmek szerepelnek a 11. Bukaresti Magyar Filmhét programjában, amely november 12. és 19. között lesz a román fővárosban. A Balassi Intézet bukaresti központja által szervezett seregszemle célja bemutatni a legfrissebb magyar filmtermést. Nyitófilmként a közönség a Török Ferenc rendezte 1945 című alkotást láthatja.

2017.11.10

Család és muzsika címmel Kokas Katalin, Kelemen Barnabás hegedűművész és gyermekeik, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenekara ad közös hangversenyt november 10-én a Pesti Vigadóban. A hangversenyen olyan muzsikák szólalnak meg, amelyek néha egymásra válaszként, népzenei és klasszikus zenei motívumokban jelentkeznek, néha pedig városi cigányzenekari hangzásban teljesednek ki.

2017.11.10

A Magyar Állami Operaház és Erkel Színház műhelyházaként és próbacentrumaként szolgáló Eiffel Műhelyház kialakításához 4,2 milliárd többletforrást biztosít a kormány, amely módosította felújított Operaház megnyitásának határidejét is. A Magyar Közlöny november 7-ei számában megjelentetett kormányhatározat hangsúlyozza, hogy a kabinet kiemelt célja az Eiffel Műhelyház létrehozását célzó beruházás mielőbbi megvalósítása.

2017.11.10

Som Lajost november 12-én, vasárnap délután búcsúztatják a budapesti Rockmúzeumban. A 15 órától kezdődő búcsúztatón a résztvevők egy szál virággal róhatják le kegyeletüket. A ravatalt és a temetést szűk családi körben rendezik meg.

2017.11.10

Másfél évtizeddel a legutóbbi hasonló rendezvény után harmadik alkalommal is megrendezik a Gitárpárbaj-koncertet. A fővárosi Barba Negra Music Clubban november 19-én a hangszer öt hazai kiválósága lép színpadra. A koncerten az évtizedek óta a pályán lévő Felkai Miklós, Karácsony János és Alapi István mellett színpadra lép két tehetség, a 19 éves Somogyi Remig és a 12 éves Fehér Ádám is.

2017.11.10

Hat nappal az amerikai bemutató után, december 7-én érkezik a magyar mozikba Kate Winslet, Jim Belushi, Justin Timberlake és Juno Temple főszereplésével Woody Allen legújabb filmje, a Wonder Wheel – Az óriáskerék. A film az ’50-es évekbe és New York egyik utánozhatatlan hangulatú városrészébe, Coney Island nyüzsgő vidámparkjába kalauzolja a nézőt, ahol négy ember sorsa fonódik össze és változik meg végzetesen.

2017.11.10

Új színházi játszóhely nyílik Budapesten: a Nemes Színpad a kelenföldi Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban várja a közönséget első előadásaival. Prózai, táncos és zenés színházi programokat egyaránt műsorra tűznek. A tervek között szerepel Tasnádi István Közellenség, Martin McDonagh A kripli, Bozsik Yvette Tavaszi áldozat, Bertolt Brecht Kaukázusi krétakör című műve, valamint a Chicago című musical bemutatása is.

2017.11.09

Hat magyar író képviseli idén Magyarországot a november 9. és 12. között zajló Buch Wien nemzetközi bécsi könyvvásár Donau Lounge programjában, amelynek keretében már hatodik éve találkozhat a bécsi közönség a Duna menti régió íróival. Az idei évben Bartis Attila, Szőcs Petra, Selyem Zsuzsa, Molnár T. Eszter, Bencsik Orsolya és Kiss Tibor Noé képviseli Magyarországot.

2017.11.09

A Makovecz Imre örökségét ápoló, az építészetet és a népzenét a középpontba állító, idén Bécsbe is eljutó összművészeti rendezvénysorozat, a Héttorony Fesztivál november 9-én indul a fővárosi Szent Imre-templomban és november 20-án a Pesti Vigadóban zárul. Az idei programok egyik kiindulópontja, hogy negyedszázaddal ezelőtt, 1992-ben készült el Makovecz Imre híres héttornyú pavilonja a sevillai expóra, amely a fesztivál megszületését is inspirálta.

2017.11.09

Déli Doku címmel november 8. és 12. között rendezik meg Budapesten a kortárs latin-amerikai dokumentumfilm szemlét, amelynek műsorán hét latin-amerikai ország egy-egy alkotását, valamint egy rövidfilm-válogatást láthat a közönség több fővárosi helyszínen. A filmeket eredeti nyelven, angol és legtöbb esetben magyar felirattal láthatja a közönség.

2017.11.09

Tizenkét friss olasz filmet mutat be november 6. és 16. között Budapesten és Szegeden a 15. MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál. A mustra a hagyományokhoz híven ezúttal is az olasz filmművészet legfrissebb terméséből nyújt válogatást a budapesti Puskin moziban és Tabán artmoziban, valamint a szegedi Belvárosi moziban. A nyitófilm a Fortunata lesz, amely a cannes-i filmfesztiválon is sikerrel szerepelt.

2017.11.09

Toót-Holló Tamás Csillan a hab című regényét mutatja be a Cédrus Művészeti Alapítvány 2017. november 14-én, kedden, 17:45-kor a Duna Palotában (1051 Budapest, Zrínyi u. 5.). A szerzővel, Kiss Anna Kossuth-díjas költővel és Hoppál Mihály Prima-díjas etnológussal a könyvről Szondi György József Attila-díjas irodalmár beszélget, közreműködik Csörsz Rumen István énekmondó és Varga Tamás színművész. Toót-Holló Tamás ötrészes kőmisztérium-trilógiája (A Garabonciás Könyve) után A Forrás Könyve-trilógia második köteteként teszi le nagy súllyal irodalmunk asztalára új, Szent László királyunkat megidéző művét. Az író új és korábbi könyvei a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók, melyeket a szerző dedikál is.

2017.11.09

Egyedülálló együttműködés keretében, a Pécsi Balett közreműködésével készült a Halott Pénz zenekar legújabb videóklipje az Ahol a május földet ér című dalhoz. A koreográfiát Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője készítette kifejezetten az új dalhoz. „Mindkettőnknek a közönség a legfontosabb, a műfajunkon belül ugyanolyan igényesek, profik és tudatosak vagyunk” – nyilatkozta Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője. A klip ITT nézhető meg.

2017.11.09

Közös verselés, versmondó verseny, zenei és gyermekprogramok is szerepelnek a magyar nyelv napja alkalmából november 10-től 13-ig tartó balatonfüredi rendezvénysorozat kínálatában. A hagyományokhoz híven idén is csaknem száz helyi fiatal gyűlik össze az ország első, egykori kőszínházának oszlopainál november 13-án délelőtt és Balatonfüred kulturális partnervárosainak diákjaival egy időben szavalják el Kisfaludy Sándor néhány versét. A programsorozat ideje alatt a Kisfaludy Színpadnál Arany-busz áll majd.

2017.11.08

Magyar filmet tüntettet ki a Science+Fiction fesztivál szakmai zsűrije az Európai Fantasztikus Filmfesztiválok Szövetségének díjával Triesztben. Madarász Isti első mozifilmje, a Hurok nyerte el az Ezüst Méliès-díjat, mely egyben jelölés a legjobb európai fantasztikus filmet illető Arany Méliès-díjra, a nyertest a résztvevő fesztiválok díjazottjai közül választják majd ki jövő októberben.

2017.11.08
„Mozgó dó…” – a Kodály-koncepció értelmezése a XXI. században címmel rendez szimpóziumot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) november 14-én. Az MMA székházában, a Pesti Vigadóban megrendezendő programsorozaton reggel tíz órától egészen délután négy óráig tartanak előadásokat a Kodály-koncepcióról. A rendezvény regisztrációhoz kötött, mely EZEN a linken megtehető.
2017.11.08

A német nagyiparosoknak a náci Németországban betöltött szerepéről szóló regény, Eric Vuillard L’ordre du jour (Napirend) című műve kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Az alig 160 oldalas szöveg Hitler hatalomra kerülésétől az Anschluss kulisszatitkain keresztül mutatja be, hogyan támogatta habozás nélkül a német nagyipar a náci háborús gépezetet. A másik legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri Olivier Gueznek ítélte La disparition de Josef Mengele (Josef Mengele eltűnése) című regényéért. A mű az auschwitzi haláltábor kegyetlen orvosának utolsó éveiről szól Brazíliában.

„Messziről jöttél, sokat láttál és a fényképeiddel sok mindent megmutatsz, talán még a mindennél is többet” – búcsúzott személyes hangú beszédében Kincses Károly fotótörténész a november elején elhunyt Balla Demeter fotográfustól, akit november 21-én temettek el a Farkasréti Temetőben. Mint mondta, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus gigantikus életművet hagyott hátra.

Őrfi József saját maga tervezte és építette piliscsabai családi háza nyerte épület kategóriában a Média Építészeti Díját, amelyet november 18-án este adtak át Budapesten. A tervek között Takács Gyula finnországi skanzenépülete lett a nyertes. Őrfi József saját családi házát bővítette ki, a tervezést és a kivitelezést is ő végezte.

Hontalanítás című, a kirekesztés témáját feszegető, több elismeréssel is díjazott produkciójával egyhetes erdélyi turnéra indul a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház. A Hontalanítás című produkció mellett délelőttönként a Felföld tánchagyományai című ismeretterjesztő darabot láthatja a közönség. Az erdélyi turné alkalmával november 26-áig Gyergyószentmiklósra, Székelyudvarhelyre, Csíkszeredába és Kolozsvárra is ellátogat a társulat.

Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban mutatják be november 28. és december 17. között a Seuso-kincset, a késő római ötvösművészet legjelentősebb, ismert leletegyüttesét. Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója arról számolt be, hogy az intézmény belső tereit átalakították, külön honlap készült, amely a múzeumpedagógia munkát is segíti. A múzeum a kiállítás ideje alatt 12 órás nyitvatartással működik.

A cigányság egyik eredettörténetét feldolgozó, nagyszabású oratóriumot mutatnak be december 19-én a pécsi Kodály Központban a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. A koncerten 14 országból származó autentikus cigányzene szólal meg népi-világzenei hangszerelésben. A Valaha madarak voltunk című produkcióban csaknem kétszázan működnek közre. Az előadás fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma