2017. szeptember 21.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.09.05

Az Oscar-díjra nevező bizottság szeptember 5-ei ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2017. évi „legjobb idegennyelvű film” kategóriában Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmje képviseli. A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál rendező-producer vett részt.

2017.09.05

Tizenhárom művész részvételével szeptember 5-én elkezdődik a jubileumi, huszadik Vásárhelyi Kerámia Szimpózium. A szimpózium résztvevői a vásárhelyi hagyományokat továbbörökítve a modern gondolkodásmód legkifinomultabb eszközeivel is képesek páratlan formai és tematikus változatossággal megragadni az anyag megformálásának művészetét.

2017.09.05

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője Nemes Jeles László szeptember 2-án befejezte második nagyjátékfilmje, a Sunset forgatását. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készülő Sunset forgatása június 12-én kezdődött és 53 napig tartott budapesti és vidéki helyszíneken. A film 2018 nyarán kerül a magyar mozikba.

2017.09.05

Ismét kinyitja kapuit a Pesti Vigadó, ahol az épület és a kiállítások ingyenes látogatása mellett kézműves foglalkozások, élőzenés műsor és táncoktatás, valamint koncert is várja az érdeklődőket szeptember 16-án Budapesten a 6. Nyitott Ház programon. A Nyitott Ház programjain való részvétel ingyenes, de egyes rendezvények előzetes regisztrációhoz kötöttek, amelyre szeptember 1-jétől van lehetőség.

2017.09.05

A Vígszínház társulata idén is számos meglepetéssel várja a közönséget a szeptember 10-ei VígNapon, amikor a hagyományokhoz híven bárki bepillanthat a kulisszák mögé a színház művészeinek vezetésével, valamint beleshetnek Eszenyi Enikő legújabb rendezésébe, a Hamlet című előadás próbájába is. A VígNapot a színház Facebook-oldalán élőben is lehet majd követni.

2017.09.05

Ősszel írják ki az Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiumának első pályázatait pályakezdő táncművészek, előadóművészek számára. A program célja lehetőséget biztosítani az ifjú művészek számára a bemutatkozáshoz, segíteni pályakezdésüket és kijutásukat a nemzetközi színtérre. Az Imre Zoltán Programra 2017-ben 100 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre.

2017.09.04

A tervtanácsi hozzájárulást követően a jogerős építési engedélyt is megkapta a diósgyőri vár rekonstrukciójának második és harmadik üteme, a munka a jövő évben megkezdődik és várhatóan két évig tart, a vár eredeti pompájában újul meg, miként környezete is. A projekt mintegy 8,5 milliárd forintba kerül, uniós, állami és pályázati forrásból valósul meg.

2017.09.04

Idén november 24-én mutatják be a Queen-dalokból készült, We Will Rock You című musicalt Budapesten, a BOK Csarnokban. A Londonban 2002-ben debütált előadást eddig 17 országban játszották nagy sikerrel, 16 millió néző látta szerte a világon. A Ben Elton és a Queen által jegyzett musical főbb szerepeiben többek közt Sári Éva, Egyházi Géza, Scheich Dávid, Török Anna, Veres Mónika, Balogh Anna, Zöld Csaba, Szemenyei János és Stéphanie Schlesser látható.

2017.09.04

Huszonöt éves jubileumát ünnepli a Székesfehérvári Művészek Társasága, ezért szeptemberben egyéni és csoportos tárlatokkal invitálják a közönséget a város galériáiba, képtáraiba, művelődési házaiba. A társaság negyedszázados jubileumát öt kollektív tárlattal – négy Székesfehérváron és egy Budapesten – és három egyéni kiállítással ünneplik meg.

2017.09.04

Először rendezik meg a Pécsi Zsidó Kulturális Fesztivált, amelyen szeptember 10. és 17. között kilenc programra várják az érdeklődőket. Indító eseményként Pécsi levelek 1944-ből címmel a „zsidókérdés megoldásának” pécsi dokumentumaiból rendeznek felolvasószínházi előadást Hábel János helytörténész levéltári gyűjtésének alapján szeptember 10-én.

2017.09.04

Vranik Roland filmje, Az állampolgár nyerte el a szerelmesfilmek várnai nemzetközi fesztiváljának nagydíját, az Arany Aphroditét a hétvégén. Idén 25. alkalommal rendezték meg a Love is Folly Nemzetközi Filmfesztivált, a szerelmesfilmek seregszemléjét a Fekete-tenger partján fekvő bolgár nagyvárosban. A nagydíjat most először nyerte el magyar alkotás.

2017.09.04

A Kutyaharapás, a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház, a Nézőművészeti Kft., a Szkéné Színház és a Vádli Alkalmi Társulás közös produkciója kapta a legjobb nagyszínpadi előadásnak járó díjat a szeptember 2-án befejeződött 16. Vidor Fesztiválon. A Kutyaharapás nem csak a legjobb darabnak járó elismerést kapta meg: a darab rendezőjét, Szikszai Rémuszt jutalmazták a legjobb rendezésért adható díjjal is.

2017.09.03

Nyolc bemutatót tervez a következő színházi évadban a szombathelyi Mesebolt Bábszínház, és felújítanak két, korábban már műsoron lévő darabot is. A Kőszegi Várszínházzal szeptember 10-én közös előadásban állítják színre Szombathelyen is Dániel András Kicsibácsi és Kicsinéni című meséjét. A legkisebbeknek szól a Papírvarázs című pöttöm-színházi előadás, melyet október 1-jén mutatnak be, október 22-én pedig először játsszák a Rumcájsz című mesét, ezt követően, november 26-án a Lúdas Matyit tűzik műsorra.

2017.09.03

Bukarestben szeptember 2-án kezdődik a George Enescu Nemzetközi Klasszikus Zenei Fesztivál, amely számos világhírű művészt és zenekart vonultat fel három hét alatt. A szeptember 2. és 24. között zajló, kétévente megszervezett fesztiválnak az idén új vezetői vannak, a művészeti igazgatója Vlagyimir Jurovszkij orosz karmester, a tiszteletbeli elnöke Zubin Mehta karmester. A mintegy 80 koncerten és egyéb kiegészítő rendezvényen kiemelt hangsúlyt kap a névadó zeneszerzőnek, a román George Enescu életműve, akinek 37 alkotását játsszák, ezek közül kettőt először a fesztivál történetében.

2017.09.03

Nagysikerű gyermekelőadásokkal, kortárs balett- és néptáncprodukciókkal, tánctanítással és fotókiállítással várja szeptember 14. és 16. között az érdeklődőket az idén 15. születésnapját ünneplő Keszthelyi Táncpanoráma. A Bozsik Yvette Társulat a Pinokkió című produkcióval, a Győri Balett a hu.győribalett című előadással, a Duna Művészegyüttes az Örökkön örökké című darabjával érkezik a Balaton Színházba. Az intézmény idén Lakatos János Tánc és Egészség, avagy test a lelke mindennek című szórakoztató tánctörténeti előadásával érkezik Keszthelyre.

2017.09.03

Nyílt pályázatot hirdet Magyarország térképét formázó, különleges alakú emlékérme tervezésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A pályázatokat december elsején 16 óráig kell személyesen vagy postai úton az MNB Szabadság téri székházába eljuttatni a bank honlapján található részletes pályázati kiírásnak megfelelően.

2017.09.02

Huszonnégy órás programsorozattal zár szeptember 3-án az átfogó rekonstrukció előtt álló Iparművészeti Múzeum (IMM) épülete. Az IMM többek között éjszakai múzeumi wellness mozimaratonnal, homokmandalával, interaktív játékkal, textilfestéssel, Mozart-esttel várja az érdeklődőket. A zárórendezvény részletes programja a www.imm.hu honlapon érhető el.

2017.09.02

Tíz éve kerültek elő a bükkábrányi ősfák, az évforduló alkalmából e leletek köré szervezi programjait az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. A Kulturális Örökség Napjaitól egészen október végéig minden hétvégére más-más programot kínálva filmvetítésekkel, gyerekfoglalkozásokkal és VR-szemüveges bemutatókkal idézik meg a hétmillió évvel ezelőtti Pannon-tenger világát. A programok sorában Ipolytarnócon szeptember 10-én nyitják meg Galbács Tamás fotókiállítását, 23-án pedig Palóc Termelői Napot tartanak.

2017.09.02

Változatos évadot kezd a Szegedi Szimfonikus Zenekar, amely több bérletsorozattal és a színház zenés előadásain is várja a közönséget. Balogh Sándor Ludas Matyi című darabjának felvételét szeptemberben rögzítik lemezre a muzsikusok. A zenekar az új évadban három új operabemutatóban vesz részt: A sevillai borbélyt, a Carment és Verdi Ernani című darabját tűzik műsorra. A színházi premierek között szerepel még a János vitéz című daljáték gyermekváltozata, valamint a Bál a Savoyban című nagyoperett.

2017.09.02

A táncházmozgalom kiemelkedő szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők szeptember 2-án a szentendrei Skanzenben. A Hagyományok Háza által szervezett IV. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóján magyarországi és határon túli zenekarok, hangszeres szólisták, énekesek várják a közönséget. Az esti gálaműsoron a hagyományőrző zenész és énekes mesterek mellett a Magyar Állami Népi Együttes táncosai lépnek fel.

Épp a mai napon, szeptember 21-én van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból a színházak országszerte és a határon túl is magyar szerzők műveivel, nyílt próbával, díjátadóval és rendhagyó programokkal várják a közönséget. A budapesti Nemzeti Színházban Katona József Bánk bán című darabját mutatják be. Másnap, 22-én a teátrum nyílt nappal várja a látogatókat, gyermek- és ifjúsági programokat szerveznek, nyílt próbákat tartanak, kiállítással, kulisszajárással és ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket.

Deák Kristóf új, A legjobb játék című rövidfilmje már a vágóasztalon van. „Ez egy elég komplex vágói feladat. Talán már az írásnál is a vágói agyam volt az előtérben, hiszen a filmben emberek néznek kamerákon és képernyőkön keresztül más embereket. A történet egyébként a gépi intelligencia és az emberi játékosság találkozásáról szól” – mondta a rendező. Deák Kristóf emellett a Foglyok című alkotást készíti elő, mely egy 1951-ben játszódó szatirikus történet.

Napjaink egyik aktuális témáját dolgozza fel fotókon, tárgyakon, táblázatokon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten címmel szeptember 19-én megnyílt kiállítása. Ez a rendhagyó kiállítás kilép a történelem és a művészettörténet keretei közül, és egy napjainkban zajló eseménysorral foglalkozik – hangsúlyozta a megnyitón Varga Benedek, az MNM főigazgatója.

A budapesti Kempinski Hotel Corvinus szálloda képzőművészeti gyűjteményéből mutat be válogatást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) tihanyi galériája november 12-éig. A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei címmel a kollekció legszebb darabjait, csaknem negyven magyar festményt, grafikát és szobrot állítottak ki, ezeknek mintegy fele kortárs alkotás.

A Zeneakadémián Az ősök ritmusa című bérlet koncertjeivel, a Budapest Music Centerben Kodály-sorozattal várja a közönséget az Óbudai Danubia Zenekar ősszel. Az ősök ritmusa című, négy koncertből álló bérlet Haydn A Teremtés című oratóriumával kezdődik október 1-jén a Nemzeti Énekkar, Rab Gyula tenor, Kolonits Klára szoprán és Bakonyi Marcell basszus közreműködésével, Vásáry Tamás vezényletével.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma