MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2018.08.07

Színházi előadások, szabadtéri filmvetítések, koncertek és belvárosi forgatag: több mint 350 programmal és mintegy száz fellépővel várják a közönséget augusztus 24. és szeptember 1. között a nyíregyházi Vidor Fesztiválon. A nagy érdeklődésre való tekintettel két produkciót ingyenesen tekinthetnek meg a látogatók a Kossuth téren. A részletes program ITT érhető el.

2018.08.07

Újabb példánya bukkant fel és kelt el 27 500 dollárért (7,6 millió forint) Prince The Black Album című 1987-ben készült lemezének, amely a Discogs internetes zenei adatbázis és áruház legdrágábban eladott tétele lett. Az albumot Prince nem engedte forgalmazni, mint akkor fogalmazott, egy hirtelen felismeréstől vezérelve. Prince döntése azt eredményezte, hogy csak egy maroknyi promóciós vinyl maradt fenn az albumból. A Discogs által eladott példány különösen ritka, egyike annak az 500 ezer korongnak, amelynek megsemmisítéséről Prince rendelkezett.

2018.08.07

A kínai hatóságok nem engedélyezték a Walt Disney legújabb családi fantasy filmjének, a Barátom Róbert Gidának a bemutatását. a tilalom annak a számlájára írható, hogy az „országban keresztes háború folyik a film főszereplője Micimackó képe ellen, amely a kínai Kommunista Párttal és Hszi Csin-Ping kínai vezetővel szembeni ellenállás szimbólumává vált”.

2018.08.07

Eltemették augusztus 6-án Mose Mizrahit, Izrael augusztus 3-án, 86 évesen elhunyt egyetlen Oscar-díjas filmrendezőjét. Mose Mizrahi a Franciaországban 1977-ben Romain Gary regényéből forgatott, Előttem az élet című filmjéért kapta meg a filmszakma legrangosabb elismerését. Mose Mizrahinak három alkotását jelölték a legjobb külföldi filmnek járó Oscarra, a győztes Előttem az élet mellett az 1972-es izraeli Róza, szeretlek, valamint a Chelouche utcai ház című, szintén Izraelben forgatott 1973-as alkotását.

2018.08.07

Három magyar film is látható a 71. Locarnói Filmfesztiválon! A több mint 200 rövid-, játék - és dokumentumfilmet felvonultató mustra fődíjáért, az Arany Leopárdért tizennégy másik alkotással együtt Kenyeres Bálint Tegnap című játékfilmje is versenyez. A svájci filmünnepen debütál az Ezüst Medve-díjas Milorad Krstic legújabb alkotása, a Ruben Brandt, a gyűjtő is, Zurbó Dorottya Könnyű leckék című első rendezése pedig augusztus 7-én és 8-án a Kritikusok Hete programban lesz látható.

2018.08.07

Huszadik alkalommal rendezik meg a nemzetközi katonazenekari fesztivált Debrecenben augusztus 9. és 11. között. Az idén nyolc zenekar, a három magyarországi mellett öt külföldi népesíti majd be Debrecen tereit, a Nagyerdőt és a Főnix csarnokot a hétvégén. Koncertek, látványos zenés felvonulások, térzenék, alaki bemutatók teszik majd emlékezetessé a találkozót.

2018.08.07

Kétszázöt alkotást válogatott be a több mint félezer beadott mű közül a zsűri a 65. Vásárhelyi Őszi Tárlatra – tájékoztatta a Tornyai-múzeum közönségkapcsolati munkatársa augusztus 6-án az MTI-t. Arany-Tóth Attila közölte, hogy az október 7-én nyíló kiállításon 135 művész alkotásait láthatja majd a közönség. Az Alföldi Galériában 114 festményt, 38 grafikát, 47 plasztikát, valamint hat egyéb, műfajilag be nem sorolható művet mutatnak be.

2018.08.06

Több mint ötven év után nyílt újra kiállítása Londonban Tony Vaccarónak. A 95 éves amerikai fotós képein mások mellett Sophia Loren, Pablo Picasso, Hubert de Givenchy és Georgia O’Keeffe látható, de eddig nem látott felvételeket is bemutatnak a brit fővárosban. A Getty Images képügynökség londoni galériájában augusztus 6-ától látható tárlat azt járja körül, miként változtak a fotós témái és íveltek át a 20. század mély- és csúcspontjain.

2018.08.06

Megnyílt a külhoni magyar fiatalok számára szervezett DemoWood alkotótábor augusztus 6-án Tokajban. Az egyhetes program megnyitóján Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője kiemelte: az államtitkárság arra törekszik, hogy minden külhoni korosztályt és közösséget megszólítson. Céljuk, hogy támogatásaik segítségével felépüljön egy képzési és közösségi láncolat, és ennek révén a fiatalok olyan képzettséget szerezzenek, amellyel a szülőföldjükön is boldogulni tudnak.

2018.08.06

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik hétvégi előadását Ian McKellennek a londoni West Enden. A nézők visszakapták az esetenként 170 fontos (61 ezer forintos) jegyek árát, ráadásul a színész megkérte őket, hogy maradjanak, hallgassák meg pályafutása és élete legemlékezetesebb történeteit. Az esemény óriási siker lett!

2018.08.06

Vízparti helyszínnel is jelen lesz augusztus 21. és 25. között a Petőfi Rádió Zamárdiban a Strand Fesztiválon. A Petőfi Part minden nap déltől hajnalig hazai és világsztár dj-ket lát vendégül, köztük a Petőfi Rádióban rendszeresen szereplő belga Lost Frequenciest, a török származású, amszterdami dj-producer Burak Yetert és Nora En Pure-t, a Petőfi Rádió rezidensét, Peter Sharpot, illetve Izilt, Lotfi Begit, Candymant és a Pool and Beer partisorozatot.

2018.08.06

Grigorij Szokolov napjaink egyik legnagyobb zongoraművésze. Zongoraestjeinek szerves része az általában 45 perces ráadás, amely többnyire 6–7 darabból áll – szinte egy második koncerttel ajándékozza meg közönségét. Így lesz ez minden bizonnyal augusztus 10-én, a művész kismartoni fellépésén, az Esterházy-kastély Haydn Termében is. És nemcsak maga a koncert ígérkezik fantasztikusnak; az is csodálatos, hogy Szokolov – a hely szelleme előtt tisztelegve – Haydn szonátáival kezdi előadását.

2018.08.06

A magyar néptánc, népzene értékeit mutatják be a világnak a Csángó Fesztiválon – mondta Papp Imre, a rendezvény alapító elnöke augusztus 5-én az M1 aktuális csatornán. Papp Imre a Jászberényben zajló Csángó Fesztivál – Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásár kapcsán elmondta: a cél, hogy a „külhoni kulturális közösségek” is bemutatkozzanak. Így jönnek Erdélyből, Csángóföldről, de lesznek fellépők távolabbi területekről, Szerbiából, Törökországból, Szenegálból vagy éppen Mexikóból is – tette hozzá.

2018.08.06

Megtisztelőnek tartja Tátrai Tibor Liszt Ferenc-díjas gitáros, érdemes művész, hogy az idén ő kapta meg a Petőfi rádió zenei életműdíját. A művész a hirado.hu-nak adott interjúban elmondta: idén télen lesz 50 éve, hogy a színpadon áll, és ötvennél több nagylemezt készített. Tátrai Tibor beszélt arról is, hány koncertre készül éppen: augusztus 10-én a Tátrai Banddel, 11-én Hobóval lép fel az új Ifi Parkban, aztán 15-én Deák Billel Debrecenben, 19-én Kőbányán, 20-án és 21-én pedig a Strand Fesztiválon az Ivan & The Parazollal játsszák a Hobo Blues Band Vadászat albumából a Vadászok gyülekezőjét.

2018.08.06

V. Nagy Nándor, a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum főrestaurátorának szobraiból nyílik kiállítás Tavaszvárók címmel augusztus 7-én Makón, a Glorius Vigadó udvarában. V. Nagy Nándor a 2000-es évektől a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum munkatársa, jelenleg főrestaurátora, 2007 óta országos képzőművészeti kiállítások rendszeres résztvevője, a kortárs kerámiaszobrászat többszörösen díjazott művésze. A Makón augusztus 22-éig látható tárlatának anyagát az elmúlt tíz munkájából válogatták.

2018.08.05
Interaktív résszel is várják a látogatókat a Rómer Flóris Terv részeként megújuló, határon túli magyar műemlékek restaurálását bemutató kiállításon – közölte az Ideje az építésnek című budapesti tárlat kurátora az M1 aktuális csatorna műsorában augusztus 4-én. Deák Ildikó elmondta: az interaktív részen a többi között a régészettel, a falképfeltárással és a restaurálással ismerkedhetnek meg a látogatók játékos formában. A kiállítás augusztus 7-től a Miniszterelnökség örökségvédelmi ügyekért felelős helyettes államtitkárságának épületében tekinthető meg.
2018.08.05

A Boban Marković Orkestar, a Besh o droM, a Maszkura, a Tölcséres zenekar, a Zuboly, a Nana Vortex, a Dalinda, a Zűrös Banda, az osztrák Cobario és az Erdőfű Népi Kamarazenekar, valamint a Fanfara Complexa is fellép augusztus 13. és 19. között az Óbudai Világzenei héten, a Kobuci kertben. Világzenei héttel ünnepli tizedik évadát a Kobuci kert.

2018.08.05
Ben Affleck és Matt Damon együtt készít filmet a McDonald’s gyorsétteremlánc Monopoly-játékával milliókat elcsaló amerikai ex-rendőr igaz történetéről. A film bemutatja, hogy az FBI miként csapott le egy bűnszövetkezetre, amelyet egy bizonyos Jerry bácsi (Uncle Jerry) működtetett, aki biztonsági főnökként dolgozott annál a cégnél, amely a játékhoz tartozó sorsjegyeket nyomtatta a McDonald’s számára – írja a The Hollywood Reporter című filmes portál. A 45 éves Affleck rendezőként, a 47 éves Damon főszereplőként működik közre a moziban, amelyet közös produkciós cégük, a Pearl Street Films készít.
2018.08.05
Arra törekedtek, hogy a Székely Nemzeti Múzeum anyagáról „minőségi metszetet” mutassanak be Budapesten, felkeltve azok érdeklődését is, akik nem ismerik az erdélyi művészetet – mondta Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese augusztus 3-án az M1 aktuális csatornán. Szücs Györgyöt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Pesti Vigadóban mutatja be gyűjteményeit augusztus végétől a Székely Nemzeti Múzeum. Szücs György közölte: Mattis Teutsch János, Baász Imre, Szervátiusz Jenő vagy Nagy Imre alkotásai is szerepelnek a kiállításon, amelyen jelzésszerűen román és szász művészeket is bemutatnak.
2018.08.05

Id. dr. Béres József életét már számos könyv, dokumentumfilm és színdarab dolgozta fel, azonban most először készül róla televíziós játékfilm. A Cseppben az élet című, négy részes, az MTVA és a Projekt Film koprodukciójában készülő filmsorozat forgatása jelenleg is zajlik. A filmsorozat a Béres Csepp feltalálójának 1960–1970-es évekbeli küzdelmes életét mutatja be, a premier 2019-ben várható. A forgatókönyvet Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence, Kabay Barna írta, a sorozat rendezője Gyöngyössy Bence, operatőre Csukás Sándor, producere Kabay Barna. A főbb szerepekben Gáspár Tibor, Für Anikó, Huszárik Kata, Lukács Sándor, Seress Zoltán és Trokán Péter látható.

A nagyváradi magyar színjátszás 220 éves évfordulóját ünnepli augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház, amely két bemutatóval, beszélgetésekkel, megemlékezésekkel eleveníti fel a partiumi város magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit. A rendezvénysorozat augusztus 21-én az Utcakölykök című előadás díszbemutatójával kezdődik.

A kenyérrel kapcsolatos hagyományokat bemutató rendezvénnyel és látványos katonai programokkal köszöntik Szent István napját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A program keretében augusztus 19-én és 20-án a park látogatói megismerhetik, és akár ki is próbálhatják azokat a régen elfeledett tevékenységeket, amelyeknek köszönhetően az aratást követően elkészült az első kenyér.

Elindult a Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes programja, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehet jelentkezni szeptember 15-ig. Olyan terveket várnak, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait. A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség. A teljes pályázati kiírás a Filmalap honlapján érhető el.

Megállapodás született az Eurovíziós Dalfesztivál finanszírozásáról Izraelben. Az utolsó pillanatban jutott egyezségre egymással a jövőre Izraelben esedékes Eurovíziós Dalfesztivál költségeiről az izraeli pénzügyminisztérium és a helyi közmédia vezetése. A megállapodás szerint a Tagíd nevű közmédiaszervezet felvett ötvenmillió sékel (négymilliárd forintot) bankkölcsönt, amelyet a határidő lejártáig letétbe helyezett az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által megnevezett svájci bankban.

Az ötvenedik évfordulón világszerte újra látható a mozikban Elvis Presley Comeback Special című legendás, 1968-as televíziós koncertfilmje. A digitálisan felújított és újrakevert filmet Magyarországon a Pannonia Entertainment mutatja be: augusztus 24-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, augusztus 26-án a szegedi Belvárosi Moziban vetítik, emellett Szentendrén és Szigetszentmiklóson is látható lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma