2018.02.12

Kortárs román képzőművészeti alkotásokból Double Heads Matches (Kétfejű gyufa) címmel nyílik kiállítás február 16-án az Új Budapest Galériában. A május 27-éig látható tárlat 45 művész munkáit mutatja be. A kiállításon látható alkotások négy fontos román magángyűjteményből – Mircea Pinte, Ovidiu Sandor, Răzvan Bănescu és a Plan B Alapítvány kollekciójából – származnak, amelyek három városban találhatók: Kolozsváron, Temesváron és Bukarestben.

2018.02.12

Életének 65. évében február 12-én elhunyt Melis László Erkel Ferenc-díjas hegedűművész, zeneszerző. Számos kamara- és szólódarabot, valamint dalokat komponált, 1981-től mintegy 20 játék- és kisjátékfilmhez írt kísérőzenét és több mint 200 színházi és rádiójáték-zenét hozott létre. Ő komponálta Nemes Jeles László Oscar-díjat nyert Saul fia című filmjének zenéjét, és haláláig a rendező új, Sunset című filmjének zenéjén dolgozott.

2018.02.12

Milne klasszikusát, a Micimackót viszi színre február 14-én a Békéscsabai Jókai Színház. A mesejátékot rendező Tege Antal úgy nyilatkozott, nem az ismert Disney-filmet, hanem Milne klasszikusát vette alapul, amely Karinthy Frigyes fordításában jelent meg, majd Karinthy Ferenc alkalmazta színpadra. „Nem volt cél a rajzfilmet lemásolni, nem is tudnánk úgy megjeleníteni a Százholdas Pagonyt a színpadon” – mondta.

2018.02.12

Életének 72. évében elhunyt Gellér B. István Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja. Gellér B. István az 1970-es években geometrikus, neokonstruktivista szemléletű, ritmikus, forma- és színviszonylatokkal foglalkozó grafikai lapokat, festményeket, kerámiaszobrokat és installációkat készített. Később eltávolodott a személytelen művészi gondolkodásmódtól: 1978-tól egyéni mitológiát teremtett egy nem létező ősi kultúra, a Növekvő Város archeológiai feltárása, néprajzi, kultúrtörténeti feldolgozása által. A művész, illetve régész alteregója megteremtette a város archaikus társadalmának írásbeliségét, szokásait, kultuszait, a kvázi-feltárás eredményeit pedig installációkban, fotón, videón dokumentálta.

2018.02.12

Dánielfy Gergely és az Azt mondtad című szerzemény nyerte 47 ponttal a közmédia dalválasztó showműsora, A Dal 2018 első elődöntőjét február 10-én. A Duna Televízióban és a Duna World csatornán élőben közvetített műsorból a zsűri döntése alapján a döntőbe került még Süle Zsolt a Zöld május című dallal, 45 ponttal, valamint Heincz Gábor Biga, aki a Good Vibez című számot adta elő, amelyért 42 pontot kapott. A közönség szavazataival jutott tovább a Leander Kills és a Nem szól harang, így ez a produkció is ott lesz a február 24-ei döntőben.

2018.02.12

Megjelent a Gyula anno. könyvsorozat negyedik kötete: a Gyulai Évszázadok Alapítvány Szabó József 1936-os gyulai hentes termékek receptkönyvét adta ki. A kötettel a gyulai hentesipar születésének 150. évfordulójára emlékeznek. A receptkönyv a mai korban is használható információkat ad a gyulai hentesáruk hagyományos elkészítéséről.

2018.02.12

Lövétei Lázár László székelyföldi magyar költő, esszéista és Marin Georgiev bolgár műfordító veheti át a huszonkettedik alkalommal odaítélt Balassi Bálint-emlékkardot február 14-én a fővárosi Gellért Szállóban. A Balassi Bálint-emlékkard egy végvári szablya, amelyet a bonyhádi Fazekas József fegyvermester kovácsol, a díszokleveleket Vincze László szentendrei nyomdász készíti. A Molnár Pál újságíró által alapított elismerést 2017-ig 39 költő és műfordító vehette át.

2018.02.12

Teleki László grófról, a reformkor egyik vezető politikusáról, a Kossuth-emigráció kiemelkedő egyéniségéről és az 1861-es országgyűlés Határozati Pártjának vezéréről szóló tanulmánykötetet mutatnak be február 13-án a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiadvány címéül – „Tántoríthatatlan elvhűség, sziklaszilárd jellem, lovagias becsület” – Kossuth Lajos Teleki Lászlóról írt tömör jellemzését választották.

2018.02.12

Életének 81. évében január 27-én elhunyt Horesnyi László Jászai Mari-díjas színművész. Horesnyi László több tucatnyi játékfilmben és tévéjátékban játszott a televíziózás hőskorában, különös tehetsége volt az elesett kisember vagy a gonosz antihős megformálásához. Utolsó szerepe a Madách Színházban Az Operaház Fantomjának árverési kikiáltója, amelyben majdnem haláláig színpadra lépett.

2018.02.11

Riffekben, gitárszólókban nem lesz hiány a 2018-as FEZEN csütörtöki napján. A korábban már bejelentett Mr. Big mellett szintén július 26-án érkezik Székesfehérvárra a New York-i thrash metal legenda Anthrax, a brit power metal egyik kiemelt zenekara a DragonFroce, valamint a Mr. Big és a Poison volt, a The Winery Dogs jelenlegi gitárhőse, korunk egyik legjobb gitáros-énekes előadója, Richie Kotzen is.

2018.02.11

Dupla koncertet ad Rúzsa Magdi február 23-án és 24-én a Papp László Budapest Sportarénában. Az énekesnő vendége ismét Presser Gábor lesz, a koncerten pedig elhangzanak Rúzsa Magdi legismertebb dalai. Rúzsa Magdi zenekarának felállása évek óta állandó: Závodi Gábor billentyűs hangszereken, Sántha Gábor és Madarász Gábor gitáron, Kovács Barnabás basszusgitáron játszik, Hoffer Péter pedig dobol.

2018.02.11

Írás, Lenyomat és Rács címmel, Major Kamill Dél-Franciaországban élő festőművész munkáiból nyílt kiállítás január 31-én a Brüsszeli Balassi Intézetben. A kiállítás annak az együttműködésnek az eredménye, amely a Balassi Intézet és a Makláry Kálmán Galéria között 2015 óta fennáll. Eszerint a brüsszeli BRAFA Antik Art Fair ideje alatt, ahol egyetlen magyarként a Makláry Kálmán Fine Arts Galéria kiállítóként vesz részt, párhuzamosan a Balassi Intézetben kerül fókuszba a galéria által képviselt egy-egy magyar művész munkássága. A tárlat 2018. március 29-ig tekinthető meg a Balassi Intézetben.

2018.02.11

Közös estet tart Bereményi Géza és Másik János március 4-én a budai MOM Kulturális Központban (MOMKult). Az idén 75 éve született Cseh Tamás egykori alkotótársa különleges műsorral állnak színpadra. A programban a Levél nővéremnek, a Levél nővéremnek 2, és Az igazi levél nővéremnek című lemezről is elhangzanak dalok, sok más szerzemény mellett.

2018.02.11

A népi hagyományokat ápoló és felelevenítő falu és kézműves alkotóház épül a Veszprém megyei Kiscsőszön uniós forrásból, a létesítmények 2020-tól működnek majd. A pályázatot elnyert Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke, Kovács Norbert elmondta, hogy a hagyományok ápolását szolgáló látogatóhelyeket alakítanak ki Kiscsősz több pontján, többek között szekérmozi, a vizek pihenőkertje, állat- és növénybemutató várja majd az érdeklődőket.

2018.02.10

Ablak az örökkévalóságra címmel húsz képzőművész alkotásait bemutató vándorkiállítás nyílt február 8-án este Debrecenben, a görögkatolikus érseki hivatal kiállítótermében. A mintegy kétszáz ikont, festményt, grafikát, kegytárgyat bemutató kiállítás április 8-áig tekinthető meg Debrecenben, majd a tervek szerint „zarándokútra” indul, hogy az egész Kárpát-medencében megtekinthessék.

2018.02.10

Végső búcsút vesznek február 16-án, 14 óra 30-kor a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában Hencze Tamás Kossuth-díjas festőművésztől, aki január 21-én, életének 80. évében hunyt el. Hencze Tamás számos kollektív és önálló kiállításon szerepelt, egyebek mellett az Ernst Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Műcsarnokban, Debrecenben, Székesfehérvárott, Pécsett, Újvidéken vagy a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

2018.02.10

Az ország legkülönbözőbb részeiről és országhatáron túlról érkező, hátrányos helyzetű gyerekeket lát vendégül a Klauzál Lions Klub és a Magyar Állami Operaház közös jótékonysági előadásán az Erkel Színházban, ahol a Pomádé király új ruhája című darabot nézhetik meg február 11-én a gyerekek.

2018.02.10

A washingtoni magyar nagykövetség épületében látható február 8-ától a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten című kiállítása. A Budapesten tavaly ősszel bemutatott tárlat fókuszában a közel-keleti térség sokat szenvedő közösségei közül a keresztényekre fókuszál, mivel az elmúlt évek véres eseményei korábban soha nem látott mértékben gyorsították fel számarányuk radikális csökkenését.

2018.02.10

Gazdag programkínálattal – koncertekkel, gasztronómiai és gyerekprogramokkal, fényfestéssel és tűzijátékkal – egésznapos családi forgatagot rendeznek február 11-én a Várkert Bazárnál és környékén a visegrádi négyek megalakulásának évfordulója alkalmából. A színpadon koncertet ad a Kolompos együttes, Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik és a Kerekes Band is.

2018.02.09

Meghosszabbított határidővel várja a tehetséges fiatalok jelentkezését a Duna Televízió Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsora. A pályázatokat az új határidő szerint február 20-án éjfélig lehet beküldeni a mediaklikk.hu/virtuozok oldalon. Az online jelentkezési lap kitöltésén túl a pályázóknak egy videót is fel kell tölteniük az előadandó zeneműről.

A zenekar mesterei sorozatban hangzik el Magyarországon először Bella Máté Tabula Smaragdina című műve, valamint Louis Andriessen De Tijd (Az idő) című darabja március 6-án a budapesti Zeneakadémián Arie van Beek vezényletével. Bella Máté Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a rotterdami de Doelen koncertközpont megrendelésére írta kompozícióját, amelyben egy ókori ezoterikus iratot zenésített meg Hamvas Béla filológiai értelmezésének felhasználásával.

Rosamund Pike játssza a kétszeres Nobel-díjas tudóst a Marie Curie életéről szóló, Radioactive című filmben, amelyet Budapesten forgatnak. A produkció rendezője az iráni Marjane Satrapi (Persepolis), a forgatókönyvet Jack Torne írta Lauren Redniss Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout című életrajzi könyve nyomán.

Huszonnégy koncert, népzene, klasszikus és kortárs zene is várja a közönséget február 24-én a kórusok téli éjszakáján a budapesti Andrássy úton álló MagNet Közösségi Házban. A 12 meghívott kamarakórus között két gyermekkar is szerepel. A kórusok a capella, azaz kíséret nélküli zenével készülnek, öt különböző stílusban. A nemzetközi és magyar klasszikusok mellett népdalok, régi, modernebb és populáris darabok is felcsendülnek.

Elkezdődött február 21-én a Magyar Teátrumi Társaság fesztiválja a Zentai Magyar Kamaraszínházban: a II. Teátrum Neked! Zentai Teátrumi Napok keretében a vajdasági közönség egyaránt találkozhat gyermekeket és felnőtteket megszólító színházi programokkal. A program keretében február 22-én a Jövőre veled, ugyanitt! című romantikus vígjáték látható a Veszprémi Petőfi Színház és székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciójában, február 23-án este pedig Kövek a zsebben címmel a kaposvári Csiky Gergely Színház előadását tekintheti meg a közönség.

Pablo Picasso műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban: a tárlat látogatói több mint száz grafikát, valamint könyvillusztrációt láthatnak Picasso életművének eddig kevéssé ismert szeletéből. A kiállításon látható alkotások tulajdonosa, Thomas Emmerling nürnbergi műgyűjtő a művekről úgy fogalmaz: Picasso művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak, de mindegyikről visszaköszön a rá oly jellemző cinizmus. A Que viva Picasso, azaz Éljen Picasso című tárlat március 11-től október 31-éig tekinthető meg az Esterházy-kastélyban.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma