2018.05.11

A Farkasréti temető Makovecz-termében vesznek végső búcsút Melis László hegedűművésztől, zeneszerzőtől május 11-én, 14 óra 45 perckor az evangélikus egyház szertartása szerint. Melis László életének 65. évében, február 12-én hunyt el tragikus hirtelenséggel. Sokat foglalkoztatott filmzeneszerző (Anarchisták, Glamour, Presszó, Nyomozó) és színházi zeneszerző (Holdbeli csónakos, Hazám hazám, Csongor és Tünde, Faust, Honderű, III. Richárd) volt. Főszereplője volt A halál kilovagolt Perzsiából című filmnek, de játszott Az Árvai-Művek című dokumentumfilmben is. Számos kamara- és szólódarabot, valamint dalokat komponált, 1981-től mintegy 20 játék- és kisjátékfilmhez írt kísérőzenét és több mint 200 színházi és rádiójáték-zene fűződik nevéhez. Ő komponálta Nemes Jeles László Oscar-díjat nyert Saul fia című filmjének zenéjét, és haláláig a rendező új, Sunset című filmjének zenéjén dolgozott.

2018.05.11

Sánta István Csaba jazzportréiból nyílt kiállítás május 8-án Veszprémben. A kiállításon 15 nagyméretű, két és félszer kétméteres tablón olyan világhírű jazzművészek portréi láthatók, mint például Charles Lloyd vagy Quincy Jones. A négyszeres Magyar Sajtófotó-díjas, szabadúszó, erdélyi származású fotóriporter képei korábban a Müpában már láthatók voltak, a tárlat anyagát a budapesti intézmény bocsátotta rendelkezésre. A tárlat december 10-éig ingyenesen látogatható a veszprémi Hangvillában.

2018.05.08

Bródy János az emberi jogok világnapján, december 10-én ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban. Az ENSZ közgyűlése 1948-ban ezen a napon fogadta el az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát (Universal Declaration of Human Rights), így az énekes a fellépésével az esemény 70. évfordulója előtt tiszteleg. Bródy János a hatvanas évek óta képviseli az ENSZ dokumentumában foglalt alapvető értékeket, és sokszínű művészetében jelentős szerepet játszik az egyetemes emberi jogok tisztelete és védelme. Az Illés zenekar 1971-ben oratóriumot írt Human Rights címmel: a csapat Mensáros László színművész közreműködésével adta elő az anyagot, amely fehér borítóval jelent meg.

2018.05.08

A Nagy-Szín-Pad! versenyén idén is nyolcan indultak, akik közül Antonia Vai, az Apey & the Pea, valamint az NB jutott be a döntőbe. A közönség szavazatai mellett a Nagy-Szín-Pad! korábbi résztvevőiből álló Crew tagjai is értékelték az előadókat. A végső fázisban viszont már csak a közönség adja le voksait, ezek összesítése után jelentik be a Nagy-Szín-Pad! idei győztesét. Szavazni a www.nagyszinpad.com-on, a zenekarok oldalain, illetve sms-ben és az Instagramon lehet. A VOLT Produkció és a Petőfi Rádió tehetségmutatójának fináléja május 11-én lesz a fővárosi Akvárium Klubban, melyet a Nagy-Szín-Pad! Facebook- és weboldalán, valamint a www.petofilive.hu-n online streamen is követhetünk.

2018.05.08

Több ezer látogatót várnak a 24. Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvénysorozatra május 19-én és 20-án. A csaknem 30 kulturális programot is kínáló eseményen idén 10 pincészet 25 féle szortimentjéből lehet kóstolni a villányi borvidékhez tartozó községben. Palkonya legnevezetesebb műemlékegyüttese a faluvégi domboldalon található, 53 présházból álló pincesor, ahol minden pünkösdkor kinyílnak a pinceajtók, hogy a borosgazdák széles körben megismertessék legszebb tételeiket. A borkósotolás mellett lesznek gyermekkoncertek, kiállítások, hagyományőrző bemutatók, délutántól éjszakába nyúlóan pedig könnyűzenei koncertek szórakoztatják a közönséget.

2018.05.08

Hozomány címmel különleges kiadvánnyal jelentkezett Herczku Ágnes. Az énekesnő együtt adta közre az erdélyi Visában folytatott gyűjtőútja eredeti anyagát és a mezőségi dalok autentikus énekes-zenekari változatát. Az énekesnő elképzelése szerint a Hozomány egy sorozat első darabja, melyet Kallós Zoltán emlékére készít.

2018.05.08

A magyar könnyűzenei élet legnevesebb képviselőivel, népzenével és néptánccal, színházi előadásokkal, közéleti beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és életmódudvarral is várják a magyar közönséget a Double Rise Fesztiválon, Torockón június 27. és 30. között. A nagyszínpadon 17 magyar zenekar lép fel, többek közt a Quimby, a Tankcsapda, Lovasi András, az Irie Maffia, a Carbonfools, a Mary Popkids vagy a fesztivál idei himnuszát is jegyző hiperkarma. A nagyszínpados fellépők mellett mintegy 50 népzenei és néptánccsoport, 40 DJ, három színházi társulat, hat komolyzenei koncert és slam poetry-bajnokság várja a közönséget.

2018.05.08

Swing City címmel elkészítette első lemezét a Swing á la Django. A magyar autentikus zene, a francia manouche swing és sanzon, a tangó és a jazz elemeiből táplálkozó együttes május 8-án a Budapest Jazz Clubban dupla koncerten enged betekintést különleges muzsikájába. A django szving stílus képviselője bemutatkozó stúdióanyagára kizárólag a tagok saját szerzeményeit szerkesztette. Az együttesnek nincs hivatalos énekese, ezért több művészt is felkértek a lemezen és a május 8-ai lemezbemutató koncerten való közreműködésre. Kozma Orsi a Szív Cityt énekli, Toldi Viktória és Csík László a Bolero című számban működik közre, az albumon megtalálható a Liliom, amelyet a zenekar hegedűse és szövegírója, Gazda Bence énekel, Kökény Attila pedig a Bye-Bye című dalban hallható.

2018.05.07

Kilenc versenyző jutott tovább a Nagyok korcsoportjából a közmédia klasszikus zenei tehetségkutatója, a Virtuózok negyedik szériájában. A válogató után a Virtuózok Személyesen című műsorban adták át a legjobb zongorakísérőnek járó Gábor József Emlékdíjat. Hegedűvel jutott tovább Nagy Torma Krisztina (harmonika), Kászoni Annamária (magánének), Győri András (oboa), Ninh Duc Hoang Long (magánének) és Hart Gábor (gitár). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Szabó Réka (magánének), Fekete Tamás (zongora), Havár-Ferenczy Anna Vivien (magánének) és a visszatérő Bánkövi Bence (cselló) jutott tovább.

2018.05.07

Történelmi séták, mozisátor, gyerekkibuc és civil utca is várja a látogatókat idén június 7. és 10. között, a fővárosi Judafest programjai között. Szabadtéri filmvetítéssel indul a fesztivál június 7-én, majd másnap a Hősök zsinagógájában és a Dohány utcai zsinagógában tartanak mindenki számára nyitott istentiszteletet.

2018.05.07

Huszadik alkalommal adják át Dömötör-díjakat, a szegedi színházi szakma elismeréseit hagyományos gálaműsor keretében május 26-án. A díj tizenkét kategóriája a teljes szegedi színházi életet lefedi. Maga az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása. A közönség május 18-áig adhatja le szavazatát.

2018.05.07

Gazdag gyűjteményének bemutatására, a kiállításai iránti érdeklődés növelésére másodszor rendezi meg a Pécsi Múzeumi Majálist a Janus Pannonius Múzeum (JPM) május 12-én a baranyai megyeszékhelyen. Az eseményen többször is megnyílnak a Káptalan utca középkori pincejáratai, tárlatvezetés keretében ismerhető meg a Puszták aranya – A nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatai című időszakos, valamint a Sopianae – Baranya római kori leletei című állandó kiállítás.

2018.05.07

Galimberti Sándor sokáig rejtőzködő, Kilátás Nagybányára című olajfestménye is szerepel a Kieselbach Galéria tavaszi aukcióján, amelyet május 13-án tartanak a Budapest Marriott Hotelben. A galéria 58. Tavaszi aukcióján 223 tételt árvereznek el. Köztük van Galimberti Sándor több mint egy évszázados rejtőzködés után most előbukkant képe, amely a nagybányai festészet, a korai magyar modernizmus egyik főművének számít.

2018.05.07

Új kulturális és művészeti eseménysorozat indul MiroArt címmel a Városliget Caféban. Az első alkalom témája Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye lesz május 10-én. A MiroArt alkalmait havonta rendezik meg a több mint 120 éves Városliget Café épületében. A kulturális rendezvénysorozat háziasszonya Juhász Anna irodalmár.

2018.05.07

Mátyás korát idéző kiállítással nyitották meg a 27. veszprémi Gizella-napokat. A tíznapos kulturális rendezvényt megnyitó tárlat Porga Gyula polgármester szavai szerint azt üzeni, hogy Mátyás király tanult Európától és egyúttal példát is mutatott az európai népeknek. A kiállításon tablókon követhetők nyomon Mátyás király jelentős tettei, korának történelmi, egyházi vonatkozásai. Láthatóak egyebek mellett a király portréját ábrázoló pénzérmék, pecsétek, korabeli tárgyak, köztük egy övcsat és egy patrontáska, valamint Mátyás pápai követnek írott levele 1478-ból. A Gizella-napok programsorozata idén 27. alkalommal 25 helyszínen 75 programmal várja az érdeklődőket. A rendezvény fő műsora május 12-én este lesz a Szentháromság téren, ahol fellép a Honvéd Együttes, ünnepi beszédet mond Zoób Kati divattervező. A kulturális programok mellett családi, gyermek-, valamint sportrendezvények és népművészeti kirakodóvásár várják a látogatókat április 13-ig.

2018.05.07

Lázár Ervinre emlékeznek május 7-én a Tolna megyei Pálfán és Sárszentlőrincen, ahol az író születésének 82. évfordulóján gyermekprogramokkal, mesemondó-délelőttön és rajzkiállításon idézik fel műveit. A hagyományos Lázár Ervin-emléknap délelőttjén a pálfai művelődési házban több mint hatvan környékbeli általános iskolás diák mond meséket Lázár Ervintől, és ugyanitt nyílik tárlat az író meséit illusztráló rajzpályázatra érkezett nyolcvan alkotásból. Az emléknap szintén visszatérő programja lesz a Lázár Ervin-futballkupa, amelyre tíz településről érkeznek csapatok.

2018.05.06

Világhírű 19. századi magyar képzőművészek ritkán látható alkotásait mutatja be a Janus Pannonius Múzeum (JPM) legújabb kiállítása, amelyet május 9-étől Pécsett, a Modern Magyar Képtárban tekinthet meg a nagyközönség. Az érdeklődők Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László és mások mellett Székely Bertalan olyan, a múzeum anyagából válogatott műveit láthatják, amelyek eddig többnyire raktárban és csak kutatók számára voltak elérhetőek, a tárgyak közül legfeljebb néhány szerepelt egy-egy időszaki kiállításon. A látogatók a november 11-ig nyitvatartó kiállításon megcsodálhatják Munkácsy Mihály Vázlat a Miltonhoz, Weber Henrik Női önarckép és Wagner Sándor Ötös-fogat című munkáját is.

2018.05.06

Több előadás is várja a közönséget júniusban a budapesti Hősök terén. Az etno- és punk-rock zenét keverő Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra előzenekara Szalonna és Bandája, a Kolo Zenekar és barátaik lesznek, akik a világszerte ismert rendező és zenész tiszteletére új színben ötvözik a magyar és a délszláv népzenét június 15-én. A zenei élményt tánc is kiegészíti a Tököli Délszláv Táncegyüttes közreműködésével. A Visegrádi Tánckarnevál című előadás június 17-én látható a Hősök terén. Az Esztrád Színház pedig június 22-én és 23-án mutatja be ugyanitt a Trianon című rockoperát Koltay Gábor rendezésében.

2018.05.06

Tempó címmel újra a magyar rockzene szereplőit szokatlanul bemutató kötettel jelentkezett Baksa-Soós Attila. Az író, költő, zenész, előadó szabad gondolataihoz az elsősorban kliprendezőként ismert miki357 társított fotókat.

2018.05.06

Szent István Könyvhetet tart a Kairosz Kiadó. A programsorozat május 8-án kezdődik és egészen május 12-ig tart. Az érdeklődők találkozhatnak többek között Kerényi Lajossal, Kondor Katalinnal, Dér Katalinnal és Csath Magdolnával is, és olyan alkotásokkal ismerkedhetnek meg, mint a Misztikus nők, a Kapcsolatteremtő spiritualitás és a Domonkosok a társadalomért. További információt ITT olvashatnak.

Életének 78. évében, hosszú betegség után május 22-én hajnalban meghalt Berkovits György író, szociológus, a Szépírók Társasága alapító tagja, a Budapestért-díj, a József Attila-díj és a 2018-as Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje.

Három versenyző: Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű) jutott a döntőbe a Kicsik korcsoportjából a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató adásában. A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán sugárzott elődöntőben kilenc tehetség állt újra a zsűri elé. Hegedűvel jutott tovább szintén a Kicsik korcsoportjának válogatójából Szabó Vencel (trombita), Kováts-Szőcs Benedek (zongora). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Zétényi Áron (gitár), Szilassi Bálint (zongora), Vanyó Karsa (trombita) és Szalovszky Viktória (furulya) jutott tovább. A Nagyok elődöntőjét május 25-én követhetik majd a Duna Televízió és az M5 csatorna nézői.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda döntése alapján az eredetileg betervezett 16 helyett 75 étterem kapta meg a lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson a Muzsikáló Magyarország program keretében. Nagy érdeklődés kísérte az éttermi cigányzene hagyományainak népszerűsítésére áprilisban Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázatot. A felhívásra 106 étterem adta be jelentkezését, a kiválasztott 75-tel a program szeptember 2-ig tart. Az indulás első szakaszában 32 helyszínen, június 1-től pedig további 43 étteremben játszanak a program támogatásával cigányzenekarok. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg. Több mint ötven előadó, köztük tíz külföldi játszik idén a Fekete Zajon, köztük lesz a VHK, az Alcest, Anna von Hausswolff, az Aesthetic Perfection és a Crippled Black Phoenix is. A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi motel mellett elkészült az új hotelépület, lesznek két- és négyszemélyes faházak és apartmanok, de sátorozni is lehet. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely szintén található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült. A programokról részletesen ITT olvashattok.

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a május 22-én kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A programokról részletesen ITT olvashat.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma