2018.10.09

A Művészetek Háza Veszprém és a MANK Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja Önt és kísérőit Kari Piippo finn grafikusművésznek és alkotótársainak a GYERMEKKOROM című plakátszerkesztői workshopon készült műalkotások kiállításának megnyitójára 2018. október 10-én, szerdán, 17:30-ra a Csikász Galériába. Köszöntőt mond Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A kiállítást Hegyeshalmi László képzőművész, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója, az esemény házigazdája nyitja meg. Résztvevő alkotók: Fónagy Dániel, Navratil Ferenc, Tom Boergonje, Vad Bence, Varga Zsófia. A kiállítás 2018. november 10-ig, hétfőtől szombatig, 10 és 17 óra között tekinthető meg. A galéria 2018. október 22-én és 23-án zárva tart.

2018.10.09

Az izraeli magyar színházat az ötvenes években megteremtő, de azóta elfeledett Pásztor Béla életéről szóló, három nyelven írt könyvet mutattak be Izraelben. Szalai Anna egy kötetben magyarul, héberül és angolul kiadott munkáját nagy sikerrel mutatták be október 7-én Jeruzsálemben, majd október 8-án Tel-Avivban. Az Egyesült Államokba való 1957-es költözése után Izraelben feledésbe merült Pásztor Béla a harmincas évek budapesti filmes világának egyik kiemelkedő alakja volt, majd az újonnan megalakult zsidó államban megteremtette a magyar nyelvű színházat.

2018.10.09

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára 87 ország pályázott idén egy-egy filmmel. Tavaly az ideinél kissé több, rekordszámú, 92 jelentkező indult a mezőnyben. Magyarország az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című filmjét küldte Hollywoodba az amerikai filmakadémia díjáért. Az idei jelentkezők között szerepel két olyan ország, amely még soha nem nevezett: Malawiból Shemu Joyah The Road to Sunrise, Nigerből pedig Rahmatou Keita The Wedding Ring című filmje kvalifikálta magát a versenybe.

2018.10.09

A kortárs német irodalom fiatal nemzedékének legnagyobb alkotói között számontartott Inger-Maria Mahlke Spanyolországgal foglalkozó családregénye, az Archipel (Szigetcsoport) kapja idén a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerését, a Német Könyvdíjat. A regény egyik különlegessége, hogy az időben visszafelé haladva, 2015-től 1919-ig beszéli el történetét, amely a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén játszódik. A középpontban három család áll, amelyek ugyan más-más társadalmi réteghez tartoznak, de egyaránt „töréseket és sebeket” okoz bennük a spanyol történelem alakulása.

2018.10.09

Százak búcsúztatták a 85 éves korában október 6-án elhunyt Montserrat Caballé világhírű operaénekesnőt Barcelonában október 8-án. A Les Corts ravatalozóban rendezett szertartás a művész kérésének megfelelően rendkívül egyszerű és szerény volt, a gyászmisét három katolikus pap – a szoprán közeli ismerősei – celebrálták.

2018.10.09

A szerzők kivételes engedélyével non replica változatban, vagyis saját rendezői koncepcióval állíthatja színpadra a Titanic musicalt Somogyi Szilárd rendező a Szegedi Szabadtéri Játékokon jövő augusztusban magyarországi bemutatóként. A rendező és a jelenleg elsősorban Németországban dolgozó Balassa Krisztián karmester az október 8-ai héten tartotta a szereplőválogatás első körét Budapesten.

2018.10.09

Konferenciával idézik fel a magyar iparművészet, formatervezés és építészet nagy alakja, a hetven éve elhunyt Kozma Lajos emlékét a Műcsarnokban október 9-én, a Design Hét keretében. A Műcsarnok kamaratermében szeptember elejétől látható Kozma Lajos tervezőművészeti és grafikai tevékenységét és a Kozma által alapított Budapesti Műhely történetét áttekintő kiállítás. Az idei Kozma-emlékévhez és a tárlathoz kapcsolódva öt intézmény közös szervezésében hirdettek konferenciát a Műcsarnokba.

2018.10.09

A Szegedi Nemzeti Színház máskor rejtve maradó zugaiba is bepillanthatnak azok, akik október 11-én ellátogatnak a kulturális intézmény nyílt napjára. Évről-évre hagyomány, hogy az egyetem Őszi Kulturális Fesztiváljának keretében az új évad elején vendégül látják a színház falai között a város fiataljait. A nyílt nap megnyitóját követően jelmezbemutató következik, és a látogatók a ruhaköltemények némelyikét föl is próbálhatják.

2018.10.08

Különleges évaddal tér vissza a közmédia népzenei és néptáncos tehetségkutató műsora, a Fölszállott a páva. Az előző öt évad legtehetségesebb versenyzőit hívta vissza a zsűri a Fölszállott a páva idei különleges szériájába, amelyben az egyes előadók továbbjutása már csak a nézőkön fog múlni, a zsűri csupán véleményezi a produkciókat. A Döntők döntője alcímet viselő új évad első adása október 26-án várja a közönséget a Duna televízióban.

2018.10.08

Kísérleti és dokumentumfilmekkel ünneplik idén a vajdasági magyar mozgókép napját; a közelmúltban készült vajdasági filmeket október 12-én és 13-án Zomborban, Topolyán, Magyarkanizsán, Zentán és Szabadkán mutatják be. A közönség láthatja többek között Tolnai Szabolcs 2012-es dokumentumfilmjét, a Hernyák és a magyar bor című alkotást, amely Hernyák László borász történetét mutatja be. Bicskei Zoltán a Magyarkanizsát körülvevő szikes pusztaságról készült alkotását, a Szikfilmet is láthatják a vajdaságiak október 12-én és 13-án.

2018.10.08

Wolfgang Amadeus Mozart fuvolaversenyeivel indítja a 2018/2019-es évad műsorát a Budapesti Vonósok Kamarazenekar október 17-én a budapesti Zeneakadémián. A varázslatos fuvola című koncerten a G-dúr fuvolaverseny, a D-dúr fuvolaverseny, a C-dúr fuvola-hárfaverseny és a C-dúr Andante hangzik el Vigh Andrea hárfaművész és Drahos Béla fuvolaművész közreműködésével.

2018.10.08

Több mint száz, többségében fiatal népzenész, népdalénekes lép fel a Halmos Béla Országos Népzenei Találkozón, amelyet október 27-én és 28-án már nettizennyolcadik alkalommal rendeznek meg Bonyhádon. A produkciókat négytagú zsűri, Juhász Katalin néprajzkutató, Eredics Gábor, Mohácsi Albert és Vizeli Balázs népzenészek értékelik, a legjobbak nívó-, illetve kiemelt nívódíjat kapnak.

2018.10.08

Simon Broughton, a rangos brit világzenei magazin, a Songlines főszerkesztője vehette át a Budapest Ritmo Díjat az október 5-ei hétvégén a fővárosban megrendezett világzenei fesztivál zárónapján. A díjjal minden évben egy meghatározó külföldi szakember tevékenységét ismerik el, aki sokat tett a világzenéért a nemzetközi szinten és kiemelten hozzájárult Magyarország és a régió kulturális jelenlétéhez. A dokumentumfilm-rendezőként is ismert Simon Broughton, a világzenei színtér meghatározó alakja zenészek generációit inspirálta.

2018.10.08

Negyvenkilenc évesen elhunyt Tóth Loon színművész. A Veszprémi Petőfi Színház művészét hosszan tartó, súlyos betegség után október 7-én hajnalban érte a halál. Mint írják, Tóth Loon 1998 óta a Veszprémi Petőfi Színház társulatának meghatározó tagja volt. „Hangja, felejthetetlen egyénisége, különös színpadi jelenléte, betegségében is töretlen alkotóvágya örökké szívünkben él!” – fogalmazott közleményében a társulat.

2018.10.08

Magyar Gábor festőművésznek az elmúlt 35 évet reprezentáló munkáiból nyílik kiállítása október 8-án a Vigadó Galériában, Budapesten. A válogatás egyfajta visszatekintés, összegzése egy folyamatos munkának. A kiállított művek fő motívuma a cseppforma, és az abból született konstrukció. A kiállítást Szemadám György festőművész, az MMA elnökségi tagja nyitja meg. A tárlat október 9. és november 18. között látogatható a Vigadó Galériában.

2018.10.07

A spanyol és nemzetközi művészvilág, a közélet és a politika ismert képviselői gyászolják Montserrat Caballé világhírű spanyol operaénekesnőt, aki 85 éves korában hunyt el október 6-án Barcelonában. „Személyisége és páratlan hangja örökre elkísér minket. Nagyon fájlaljuk elvesztését” – fogalmazott a spanyol királyi ház Twitter-oldalán közzétett részvétnyilvánító üzenetében, hangsúlyozva, hogy a lírai szoprán az opera nagyasszonya, az univerzális kultúra legendája volt, „a legjobb a legjobbak között”.

2018.10.07

Milorad Krstić Ruben Bandt, a gyűjtő című filmje nyerte a legjobb egészestés alkotás díját a bukaresti Anim’est nemzetközi filmfesztiválon. Milorad Krstić a díjat személyesen vette át a fesztivál október 6-ai záróünnepségén. A 13. alkalommal megrendezett egyhetes bukaresti seregszemlén brazil, francia, olasz és orosz egészestés filmek versenyeztek a magyar alkotással, a díjakról szakmai zsűri döntött.

2018.10.07

Bartókék Bécsben címmel a monarchia katonadalaiból rendez koncertet október 7-én a Hagyományok Háza a Zeneakadémiával közösen. Száz évvel ezelőtt Historikus hangverseny címmel Bécsben koncertet rendeztek Bartók és Kodály közreműködésével az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek régi és újabb katonadalaiból. A bécsi koncert sikerén felbuzdulva a műsort, az akkori Magyarország nemzetiségeinek katonadalaira is kiterjedően, Budapesten is meg szerették volna ismételni, de a korabeli körülmények miatt ez nem jöhetett létre. A Bartók eredeti koncepciójának megfelelő műsort 100 év után a Hagyományok Háza állítja színpadra október 7-én a Zeneakadémián. MIndemellett a Hagyományok Háza négy napon át tartó rendezvénysorozattal ünnepeli meg október 4. és 7. között, hogy visszaköltözhetett a megújult Budai Vigadóba. A programok között lesznek táncelőadások, gyerekfoglalkozások, építészek által vezetett épületbejárások is.

2018.10.07

Játékfilmes feldolgozás készül a 2002-ben bemutatott Lilo és Stitch – A csillagkutya című animációs filmből a Disney stúdióban. Az élőszereplős, de a CG-technológiát is felhasználó film története Hawaiion játszódik, főhőse egy magányos kislány, Lilo, aki összebarátkozik egy rombolásra teremtett, kutyaszerű földön kívüli lénnyel. A rajzfilm a mozikban nem lett átütő siker, de végül megtalálta a közönségét. Egyelőre nem világos, hogy a játékfilmes feldolgozás mozikba kerül-e, vagy a Disney 2018-ben induló streaming szolgáltatásában forgalmazzák majd. A stúdió az utóbbi években sikeresen bányássza elő és frissíti fel a régi klasszikus animációit élő szereplős filmekké változtatva azokat. A készülő produkciók között szerepel a Dumbo, Az Oroszlánkirály és az Aladdin, ez utóbbi 2019. május 24-én debütál az észak-amerikai mozikban.

2018.10.07

Aki szépen tubáskodik címmel Varró Dániel, a Szeged Trombone Ensemble és a STUDIO 5 ad közös estet október 7-én, vasárnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A koncert címe Varró Dániel Aki szépen butáskodik című kötetére reflektál. A Studio5 öt zeneszerzője Varró Dániel egy-egy versét zenésítette meg, ezeket adják elő a koncerten. A kiválogatott versek egy-egy napszakot festenek le. Az ősbemutatóként felhangzó darabok között Varró Dániel olvassa fel verseit a CaFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programján.

Száz fiatal és középgenerációs művész nyert el három évre szóló ösztöndíjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) idén első alkalommal meghirdetett pályázatán. A kilenctagú bizottság nyáron döntött a győztes pályázatokról. Az MMA költségvetéséhez rendelt forrásból szeptember 1-jétől, havi bruttó kétszázezer forinttal támogatott alkotókat Vashegyi György, az MMA elnöke köszöntötte október 18-án a Pesti Vigadóban. A program keretében keletkező művek végcélja nem az íróasztal fiókja vagy az archívum lesz, hanem kiállítások, koncertek, előadások, könyvbemutatók sora hoz majd terveik szerint „áttörő pezsgést” a kortárs magyar művészeti életbe. Az ösztöndíjat a következő két évben szintén 100-100 alkotó nyerheti el.

Átadták a Gyulai Várszínház idei nívódíjait a Nemzeti Színházban a Székely János Napok programsorozata keretében a Caligula helytartója című előadás előtt október 19-én. A Sík Ferenc-díjat Béres László rendező vehette át Venczel Péter és Orbán János Dénes Búbocska című ördögmusicalének kiemelkedő színvonalú megrendezéséért. A Havasi István-díjat Szász János rendezőnek ítélték oda Székely János Caligula helytartója című drámájának kiemelkedő színvonalú, a Gyulai Várat alkotó módon bejátszó megrendezéséért. Az Őze Lajos-díjat Tege Antal színművésznek, rendezőnek adták át Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című darabjában nyújtott kiemelkedő színművészi teljesítményéért és a Shakespeare Fesztiválon diákszínjátszók által előadott utcaszínházi produkció megrendezéséért.

Erős női karaktereket bemutató három európai alkotás versenyez az Európai Parlament (EP) Lux filmdíjáért, a filmeket novembertől vetítik Európa minden országában. Benedikt Erlingsson, az Izlandi amazon rendezője energetikus és életigenlő filmet készített egy zenetanárnő és környezetvédelmi aktivista kettős életéről. A szerb Mila Turajlic A másik oldal című dokumentumfilmje egy család történetén keresztül mutatja be az ország demokráciáért folytatott küzdelmét. Az osztrák Wolfgang Fischer, a Styx rendezője pedig a menekültválságot dolgozza fel egy vitorlázónő morális vívódását követve. Magyarországon az Uránia moziban lehet megnézni a filmeket, a Styxet november 7-én, A másik oldalt november 8-án, az Izlandi amazont november 9-én. A győztes filmet az EP-képviselők választják ki, de a nézők is szavazhatnak 2019. január 31-ig a Lux filmdíj honlapján. A nyertest novemberben jelentik be.

Egész évben működő befogadó színház alakult Magyarpolányban. A Pajtaszínház első előadása Márai Sándor és Hamvas Béla írásaiból készült A magány változatai október 22-én lesz a Soproni Petőfi Színház és a Forrásszínház koprodukciójában. Február végéig tíz produkciót tűztek műsorra nyolc társulat előadásában: a nézők láthatják egyebek mellett a Soproni Petőfi Színház Rejtő, a megejtő című szilveszteri kabaréját, a Fabók Mancsi Bábszínháztól az Amikor betér az égi király című produkciót, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színháztól pedig Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékát.

Szerelmes regénnyel jelentkezett Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja. A 49/49 című kötetet október 17-én mutatták a Petőfi Irodalmi Múzeumban Budapesten. A kötetbemutatón Temesi Ferenc elmondta: a regény egy olyan szerelem története, amely egy rövid kamaszkori diákszerelemként kezdődik, majd csupán negyven év elteltével teljesedik be. Főhőse az 1949-ben született Márk és Ilona. A regény ennek megfelelően két idősíkon, a 60-es évek végén és a 2010-es években játszódik – fűzte hozzá az író, megjegyezve, hogy mindkét szál 49-49 fejezetre tagolódik. Temesi Ferenc elárulta azt is: jelenleg egy filmterven dolgozik, ám régóta foglalkozik egy másik regénnyel is, amelyben minden tudása benne lesz, amit csak férfi íróként a nőkről tudhat.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma