2018.05.14

A hazai és külföldi kórusok hangversenyei mellett workshopok és interaktív gyerekprogramok is várják a közönséget a III. Budapesti Nemzetközi Kórusünnepen május 18. és 21. között. A nemzetközi kórusfesztiválon mintegy ezerötszáz énekes lép pódiumra a Müpában. A gálakoncertek, versenyfellépések, az esti és éjszakai hangversenytermi koncertek között a részt vevő kórusok az átriumban és a Fesztiválszínházban adnak ingyenes koncerteket.

2018.05.14

Ebben az évben is megrendezik Veresegyházon a Mézesvölgyi Nyár elnevezésű szabadtéri rendezvénysorozatot. A szervezők ezúttal két helyszínen több mint 20 színházi és gyermekprogrammal, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket július 6. és augusztus 25. között. A Veres1Színház által szervezett Mézesvölgyi Nyár programsorozat július 6-ai nyitóelőadásán az ExperiDance Produkció lép fel Nagyidai cigányok című tánckomédiájával a Búcsú téri nagyszínpadon.

2018.05.14

Plácido Domingo operaénekes a Virtuosos Holding Ltd. részvénytulajdonosává válásával, a Fulwell 73 produkciós vállalat a licenszjogok megszerzésével teszi nemzetközivé a Virtuózok című magyar klasszikus zenei tehetségkutatót – jelentette be május 11-én a Virtuózok alapítója és vezérigazgatója, Peller Mariann New Yorkban.

2018.05.14

Három versenyző: Beke Márk (harsona), Urbán Benjámin (zongora) és a visszatérő Bencze Máté (szaxofon) jutott a Tinik korcsoportjából a döntőjébe a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató május 11-ei adásában. Az elődöntősök ezúttal nem egyedül, hanem az idén 55. születésnapját ünneplő Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével adtak elő egy-egy művet.

2018.05.14

Audionarrációval akadálymentesített előadást tartottak vakok és gyengénlátók számára május 11-én Siófokon a Richter Flórián Cirkuszban. Az előadás előtt Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy mindenki egyenlő eséllyel juthasson hozzá a kultúrához. Az audionarrációs projekt részeként az előadás előtt megismertetik a közönséget a térrel, az eszközökkel, a fellépő emberekkel és állatokkal, hogy jobban érezhessék mi az, amit tapasztalnak majd az előadás során.

2018.05.13

Netta Barzilai izraeli énekesnő nyerte Toy című dalával a 63. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Lisszabonban. A 25 éves izraeli győztes 529 ponttal győzött a 26-os döntőben. A Magyarországot képviselő AWS 93 ponttal a 21. helyen végzett Viszlát nyár című dalával. Az AWS 28 pontot kapott a zsűriktől – a legmagasabbat, nyolc pontot az azeriektől –, 65-öt a közönségtől, így alakult ki a 93 pontja. Az AWS-sel Magyarország sorozatban nyolcadszor jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe.

2018.05.13

Vers és zene, hegedű és ének, folk és beatbox ötvözésével készül Szirtes Edina Mókus és Fekete János Jammal Csillagom címmel május 20-án koncertre a Kobuci Kertben. Szirtes Edina Mókus a beatbox kíséret mellett egy looper nevű effektpedál-rendszer színesíti majd a hangzást, amely zenei motívumokat vesz fel és ismétel. A régi kedvencei – József Attila, Radnóti Miklós, Szép Ernő, Pilinszky János – mellett két kortárs író, Müller Péter és Oláh-Horváth Sára műveinek megzenésítésével is készülnek a koncertre.

2018.05.13

Nagyszabású kiállítás nyílik Victor Vasarely (1906–1997) életművéből a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban. A Victor Vasarely. Az Op Art születése című tárlat június 7. és szeptember 9. között várja a látogatókat a spanyol fővárosban. A múzeum célja, hogy átfogó képet mutasson be az op-art, vagyis az optikai művészet mesterének életéről és munkásságáról, megismertetve kulcsszerepét a háború utáni, geometrikus, absztrakt festészet fejlődésében. A kiállításon a pécsi születésű festő minden főbb alkotói korszakából felvonultatnak műveket.

2018.05.13

Huszonöt éve adja elő Magyarpolány lakossága a Magyarpolányi passió című előadást a települést övező Kálváriadombon. Az évforduló alkalmából az előadások mellett családi és gyermekprogramok várják az érdeklődőket május második felében. Egész napos programra várják a családokat május 27-én, pünkösd vasárnapján: lesz bábszínház, pünkösdi bohóc, népi játszótér, fellép az Apacuka és a Holdviola zenekar. Magyarpolány 83 népi műemléki épületből álló falumúzeuma pedig helyi képzőművészek kiállításaival várja az érdeklődőket.

2018.05.12

Öt-hatezer darab, az első mérések szerint tizenegy kilogramm tizenhatodik századi ezüstpénzt talált egy helyi vállalkozó a kunmadarasi repülőtér melletti egy-másfél hektárnyi építési telken. Az eddig megvizsgált érmék mindegyike lengyel veretű. Az eddigi vizsgálatok szerint az időben utolsó érme 1578-as, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király verete. A leggyakoribb I. Zsigmond lengyel királyi verete, de Brandenburgi Albert első porosz herceg verete is szerepel az érmék között. A leletek feltehetőleg egy különleges történelmi eseményhez kötődnek, de ennél többet egyelőre nem lehet tudni. A vizsgált időszakban nagyon sok lengyel pénz volt Európában, mivel a legtöbb ezüstöt Erdélyben és a Felvidéken, tehát a Magyar Királyság területén bányászták. Az érméket közönség is megtekintheti május 26-án, a Régészet Napján a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

2018.05.12

Gyerekfesztivált rendeznek május 26-án a Magyar Színházban: az egész napos programsorozat keretében az előadásokon túl az érdeklődők játékos programokon vehetnek részt, és különleges produkciókat láthatnak a színházban és a színház körül. Az idei évadban a Gyerekfesztivál a Magyar Színház népszerű gyermekelőadásai, a Rumini, A békakirály és a Tótágas történetek, valamint a jövő évadban megvalósuló Tündér Lala köré szerveződik. Földi Andrea jelmeztervező segítségével a gyerekek tündérré vagy kalózzá változhatnak, és részt vehetnek tündérröptetésen is. A Magyar Színház épülete mellett egész nap a Bab Társulat ügyességi, kreativitást fejlesztő játékai várják a gyerekeket.

2018.05.12

A közönségszavatok alapján idén az Apey & the Pea nyerte a VOLT Produkció és a Petőfi Rádió közös tehetségkutató versenye, az ötödik Nagy-Szín-Pad! fődíját. Az együttes ezzel Sziget fesztivál, a Telekom VOLT fesztivál, a Strand fesztivál és a Campus fesztivál mellett a MOL Nagyon Balaton rendezvényeire és az Akvárium Klubba is meghívást kap, valamint fellép a Petőfi Zenei Díj showműsorában, és egy videoklip elkészítésére is lehetősége nyílik. Emellett az Apey & the Pea képviselheti Magyarországot a 2019-es Eurosonic Festivalon, valamint a Visegrádi Csoport 2017-2018. évi magyar elnöksége alkalmából egy lengyel és egy cseh fesztiválon mutatkozhat be.

2018.05.12

Ősbemutatót tart a Radnóti Színház május 13-án Egy piaci nap címmel; a Závada Pál regényéből készült előadást Mohácsi János rendezésében láthatja a közönség. Závada Pál, Kossuth-díjas író valós események és eredeti dokumentumok alapján írta legújabb regényét, melyhez a magyar történelem egy rendkívül megrázó, brutális eseménysorát vette alapul: a kunmadarasi zsidók elleni pogromokat. A 2017-ben Libri irodalmi díjra jelölt regényt Mohácsi István és Mohácsi János alkalmazta színpadra, így a Radnóti Színház egy magyar ősbemutatóval zárja 2017/2018-as évadát. Az előadásban Martinovics Dorina, Radnay Csilla, Pál András, Porogi Ádám, Lovas Rozi, Sodró Eliza, Gazsó György, Kelemen József, László Zsolt, Schneider Zoltán, Róbert Gábor, Némedi Árpád, Józsa Bettina és Konfár Erik játszik.

2018.05.12

A legnívósabb európai dokumentumfilm-fesztiválok által alapított Doc Alliance-díjra jelölték Révész Bálint Nagyi projekt című filmjét. A Nagyi projekt három fiatal fiú és nagymamáik anarchikus vállalkozásáról szól egy múltbéli utazásra. A hét év élményeit feldolgozó film képet rajzol a generációk közötti kapcsolatról és a 20. század történelmének szubjektivitásáról az egykori angol kémnő, a náci németországbeli táncosnő és a magyar kommunista holokauszttúlélő nagymama emlékei nyomán. A Filmalap támogatásával készült dokumentumfilm hét másik alkotással van versenyben, a győztest május 12-én jelentik be a cannes-i filmfesztiválon.

2018.05.11

Csaknem háromezer műtárggyal gyarapodott, és így már mintegy nyolcezer metszet érhető el a Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményének online katalógusában. A most elkészült újabb fejezet, a 17. századi itáliai grafikák szerzője Kárpáti Zoltán és Nagy Eszter: az olasz és francia metszeteket bemutató fejezet bővült a 17. századi olasz sokszorosított grafikákkal. A katalógus a művek lehető legteljesebb, szakirodalommal és rövid kommentárokkal kísért bemutatására törekszik. A digitális katalógus 2012 óta érhető el, a gyűjtemény most publikált, újabb részének feldolgozása 2016-ban kezdődött és 2018 elején vált hozzáférhetővé. A Szépművészeti Múzeum közleménye szerint a grafikai gyűjtemény csaknem kilencezer rajzot és 100 ezer grafikát tartalmaz a műfaj európai emlékeinek változatos képét adva a 15. század közepétől egészen napjainkig.

2018.05.11

Kele Juci festőművész legújabb munkáiból nyílt kiállítás Between címmel május 10-én a budapesti Ellátóházban. Az alkotó legutóbbi, Csukott szemmel című tárlatán arra kérte a közönséget, hogy a kiállítás egyik festményének adjanak címet. Az így Betweenre keresztelt festmény inspirálta a művészt legújabb sorozatának alkotására, amely egy hónapon keresztül látható lesz a belvárosi helyszínen – közölte az alkotó az MTI-vel. A névadó darab alcíme Luminárium vagy „Holdfénynapozó”, amely az ismert világtól eltérő, alternatív valóságban való lebegést ábrázolja. A tárlaton szereplő többi alkotás szintén különleges tudatállapotokat, világok közti létezési formákat jelenít meg. Az öt képből álló Between-sorozat mellett a festő korábbi képeiből is látható lesz egy válogatás a helyszínen.

2018.05.11

Többek között a nagybányai festőiskola jelentős alkotásai is szerepelnek a BÁV 72. művészeti aukciójának több mint 500 tétele között, amelyekre május 15-én és 16-án lehet licitálni a MOM Kulturális Központban. Az est egyik legizgalmasabb darabja Boromisza Tibor Út a nagybányai kispiacra című, 1909-ben keletkezett festménye, a tételek között feltűnik Patkó Károly 1925-ös Felsőbányai táj című alkotása is. Czimra Gyula életművének egyik főműve, a Csendélet nyitott ablak előtt című képe is szerepel az aukción, illetve Czigány Dezső Magyar táj című képe is. Az árverésen szerepelnek továbbá Zichy Mihály-, Vaszary János-, Csók István-, Fényes Adolf-, Kádár Béla-, Huszár Vilmos- és Gulácsy Lajos-művek is, a kortárs művészeket többek között Fehér László, Hencze Tamás, Kokas Ignác és Bukta Imre alkotásai képviselik.

2018.05.11

Deák Júlia Azonosítás című kisfilmje Awards of Merit-díjat nyert a független alkotásoknak szentelt IndieFest Film Awards fesztiválon. A film a 17 éves Meggie-ről szól, aki egy 1944-es halálmenet helyszínét próbálja megtalálni Budapesten. Az IndieFest Film Awards kilenc éve működő, negyedévenként megrendezett, online független filmes fesztivál, a független filmes tehetségek felkutatását és nyilvánossághoz juttatását tekinti a fő feladatának. A legmagasabb pontozást a Best of Show díjjal kitüntetett filmek kapják, az Awards of Merit-díj, amelyet Deák Júlia Azonosítás című filmje kapott, a kiemelkedő művészi és technikai megvalósításért jár. Az IndieFest Film Awards a nyolcadik külföldi fesztivál, amelyen a kisfilm a győztesek közé került.

2018.05.11

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 20 ezer forint címletű, nagy méretű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki május 10-én a Szózat megzenésítésének 175. évfordulója alkalmából, az ősbemutató évfordulóján. A Kereszthury Gábor iparművész által tervezett emlékérmék előoldalán nemzeti lobogóval a háttérben a Szózatot író Vörösmarty Mihály látható, melyet Barabás Miklós festménye ihletett. Bal oldalon Magyarország címere jelenik meg, jobb oldalon a Szózat eredeti kéziratából vett idézetet a költő kézjegye zárja. Az emlékérmék hátlapján a Szózat zeneszerzője, Egressy Béni jelenik meg, amelyet szintén Barabás Miklós festménye inspirált. A háttérben az egykori Nemzeti Színház épülete látható, ahol a darab ősbemutatóját is tartották. Látható továbbá a Szózat kottájának részlete, a későbbi művekben is gyakran idézett kezdő dallamsorok, alul pedig a zeneszerző kézjegye. Az ezüst emlékérmét három hónapig, a színesfém emlékérmét időkorlát nélkül névértéken lehet megvásárolni a Magyar Pénzverő Zrt. Érmeboltjában, illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.

2018.05.11

A Nemzeti Filharmonikusok koncertjével és a kert legnagyobb mauzóleumainak fényfestésével is várja a látogatókat a Fiuméei úti sírkert május 12-én, a Emlékhelyek Napja című egész napos programon. A Nemzeti Örökség Intézete által szervezett rendezvényen egész nap több séta indul a sírkertben, ahol szakképzett történészek és idegenvezetők különböző tematika mentén kalauzolják az érdeklődőket. Sötétedés után a különleges fényfestésre és a Nemzeti Filharmonikusok koncertjére várják a közönséget, majd zseblámpás sétát is szerveznek a temetőben. Az Emlékhelyek Napja sorozathoz országszerte 46 emlékhely kapcsolódott, a programok a legtöbb helyen ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Életének 78. évében, hosszú betegség után május 22-én hajnalban meghalt Berkovits György író, szociológus, a Szépírók Társasága alapító tagja, a Budapestért-díj, a József Attila-díj és a 2018-as Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje.

Három versenyző: Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű) jutott a döntőbe a Kicsik korcsoportjából a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató adásában. A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán sugárzott elődöntőben kilenc tehetség állt újra a zsűri elé. Hegedűvel jutott tovább szintén a Kicsik korcsoportjának válogatójából Szabó Vencel (trombita), Kováts-Szőcs Benedek (zongora). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Zétényi Áron (gitár), Szilassi Bálint (zongora), Vanyó Karsa (trombita) és Szalovszky Viktória (furulya) jutott tovább. A Nagyok elődöntőjét május 25-én követhetik majd a Duna Televízió és az M5 csatorna nézői.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda döntése alapján az eredetileg betervezett 16 helyett 75 étterem kapta meg a lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson a Muzsikáló Magyarország program keretében. Nagy érdeklődés kísérte az éttermi cigányzene hagyományainak népszerűsítésére áprilisban Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázatot. A felhívásra 106 étterem adta be jelentkezését, a kiválasztott 75-tel a program szeptember 2-ig tart. Az indulás első szakaszában 32 helyszínen, június 1-től pedig további 43 étteremben játszanak a program támogatásával cigányzenekarok. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg. Több mint ötven előadó, köztük tíz külföldi játszik idén a Fekete Zajon, köztük lesz a VHK, az Alcest, Anna von Hausswolff, az Aesthetic Perfection és a Crippled Black Phoenix is. A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi motel mellett elkészült az új hotelépület, lesznek két- és négyszemélyes faházak és apartmanok, de sátorozni is lehet. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely szintén található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült. A programokról részletesen ITT olvashattok.

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a május 22-én kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A programokról részletesen ITT olvashat.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma