782x90_karacsony_banner_2_ok
2017.11.14

Hallgatag évtized, az 1970-es évek címmel rendez kétnapos konferenciát november 15-én és 16-án a Szegedi Tudományegyetem Magyar Irodalmi Tanszéke és a Szépírók Társasága. A tanácskozás előadói a Kádár-kor „hallgatag évtizedét”, az 1960-as évek viszonylagos enyhülésére következő reformellenesség, az ideológiai keményvonalasság megerősödésének időszakát járják körül.

2017.11.14

Iskolai vándorkiállításon mutatják be a közmédia archívumának médiatörténeti fotóit, hogy a diákok megismerkedhessenek a televíziózás és a rádiózás történetével. A Hogy volt?! – Pillanatképek a magyar közmédia történetéből című kiállítás az egykori Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda múltjából mutat be számos emblematikus mozzanatot és médiatörténeti kuriózumot. A képeket először a fennállásának 111. évfordulóját ünneplő Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai tekinthetik meg november 15-től, utána januártól több budapesti oktatási intézményben kiállítják majd az anyagot.

2017.11.14

A Pesti Vigadóban tartott díjátadóval egybekötött ünnepséget a magyar nyelv napja alkalmából november 13-án az Anyanyelvápolók Szövetsége. Az eseményen Juhász Judit, a szövetség elnöke, Kováts Dániel nyelvész, főiskolai tanár, valamint Wacha Imre nyelvész, beszédtanár Arany Kazinczy-díjat vehetett át. A Lőrincze-díjat 2017-ben H. Varga Gyula kommunikációkutató nyerte el. A Maróti István-emlékérem idei kitüntetettje Gömöri Árpád beszédművelő, középiskolai tanár lett. Az idén először átadott, fiatal nyelvészek számára megalapított Deme László-ösztöndíjat Schirm Anita és Pölcz Ádám vehették át.

2017.11.14

Két finn dzsesszzenekarral találkozhat a magyar közönség december 1-jén és 2-án a fővárosi Opus Jazz Clubban a FinnAgora és a Budapest Music Center szervezésében. Jukka Eskola trombitás új zenekari felállásával soul jazzt játszik Budapesten december 1-jén, másnap az idén húszéves Gourmet zenekar ad koncertet friss anyagával.

2017.11.14

Az utóbbi évtizedekben talán halványulni kezdtek a hagyományos lengyel-magyar kapcsolatok, de ezeknek a lengyelországi magyar kulturális évad új lökést adott és újra közel vitte a lengyelekhez a magyar kultúra értékeit – mondta az MTI-nek Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár november 10-én, a Magyarország díszvendégségével zajló katowicei könyvvásár nyitó napján.

2017.11.14

Ezer alkotó 725 pályamunkája látható azon a debreceni tárlaton, amelyet a 12. országos ifjúsági népi kézműves pályázat díjazott alkotásaiból rendeztek a Debreceni Művelődési Központban. A népi szőtteseket, ruhákat, faragásokat, kerámiákat, textileket, bőrmunkákat bemutató kiállítás november 10-ei megnyitóján húsz alkotó vehetett át Kiválóság díjat, illetve díszoklevelet.

2017.11.13

A Pécsi Harmadik Színház (PHSZ) százszázalékos önkormányzati tulajdonrészének megvásárlására tett vételi ajánlatot a Moravetz Produkció – jelentette be a baranyai megyeszékhely alpolgármestere november 10-én. Őri László pécsi sajtótájékoztatóján közölte: a tervek szerint január elsején életbe lépő tulajdonosváltást jóváhagyó előterjesztést november 16-án terjeszti a város közgyűlése elé.

2017.11.13

Pályázatot írnak ki a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezetői posztjára – döntött november 10-ei ülésén a Csongrád megyeszékhely közgyűlése. A Szegedi Nemzeti Színház jelenlegi főigazgatója Gyüdi Sándor és a Szegedi Szimfonikus Zenekart irányító Lukácsházi Győző megbízatása jövő június 30-án jár le. A pályázatot mindkét intézmény esetében ötéves, 2018. július 1-jétől 2023. június 30-áig tartó időszakra írták ki.

2017.11.13

Tizenkilenc produkció jutott tovább a hajdúböszörményi és az erdélyi mikházai területi válogatókból a Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutatóban november 10-én, ezzel teljessé vált az elődöntő mezőnye. A területi válogatót felvételről láthatták az érdeklődők a Duna Televízióban.

2017.11.13

A hétvégén átlépte a magyar filmek idei nézettsége az egymillió főt. A magyar alkotások 2008 óta nem látott magas nézőszámát nyereményjátékkal ünnepelte a Magyar Nemzeti Filmalap és a Cinema City Magyarország. A magyar filmek „tiszteletbeli egymilliomodik nézője”, Iszak Júlia 2018 végéig a Filmalap támogatásával készült összes magyar film – köztük A Viszkis, a Sunset és a Valami Amerika 3. – premier előtti díszbemutatójára szóló páros belépőt nyert. A 20 éves Cinema City Magyarország 20 darab mozijegyet ajánlott fel a győztesnek – közölte a Filmalap.

2017.11.13

Agnes Varda francia filmrendező, Donald Sutherland színész, Charles Burnett forgatókönyvíró-rendező és Owen Roizman operatőr Oscar-díjat kapott életművéért a november 11-én este Hollywoodban megrendezett Kormányzók bálján, amelyen tiszteletbeli Oscarral jutalmazta az amerikai filmakadémia Alejandro González Iñárritu bevándorlókról szóló virtuálisvalóság-filmjét is. Az idei Oscar-szezon életműdíjainak átadása után az amerikai filmakadémia 2018. január 23-án hozza nyilvánosságra az Oscar-jelöltek listáját, a díjátadó ceremóniát pedig március 4-én tartják.

2017.11.13

A szentpétervári Juszupov-palota Háziszínházában mutatják be Szőcs Géza Raszputyin című történelmi drámáját november 16-án, a Szentpétervári Nemzetközi Kulturális Fórum keretében. Szőcs Géza elmondása szerint a darab ezúttal a szentpétervári Masztyerszkaja Színház művészeinek előadásában, különleges helyszínen, a Juszupov-palota Háziszínházában lesz látható.

2017.11.13

Újra megnyílt az évekig nagy sikerrel működő Belvárosi Táncház a Gödörben, ahová minden hónapban kétszer, csütörtökönként várják a bulizni vágyó közönséget. A Gödör Klubban két zenekar muzsikál majd minden második csütörtökön: az egyik teremben a moldvai csángó talpalávalót a PásztorHóra zenekar húzza, Bergics András és Szlama László vezetésével, a másik teremben pedig a Fonó zenekar muzsikál, Agócs Gergellyel és Pál István „Szalonnával” az élen.

2017.11.12

Ötven millió forintot biztosít a kormány a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Budapesti Planetárium felújításának előkészítésére a központi költségvetésből. A november 8-ai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint az előkészítéssel kapcsolatos feladatokat 2018. augusztus 31-éig kell elvégezni. A forrást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felügyelt Beruházás Előkészítési Alap terhére csoportosítják át a planetárium felújításának céljaira. A kormány 2017 júniusában döntött arról, hogy a TIT Budapesti Planetárium életveszélyes állapotának elhárítására 86 millió forintot biztosít. A kormány újabb döntésével támogatja az épület átfogó felújítását, műszaki-szakmai fejlesztését és biztosítja az előkészítéshez szükséges fedezetet.

2017.11.12

A Farkasréti temetőben helyezik végső nyugalomra november 21-én 14.30-kor Balla Demeter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfust, a nemzet művészét, aki életének 87. évében hunyt el. A barátok és pályatársak nevében Donáth László evangélikus lelkész és Kincses Károly fotómuzeológus búcsúzik a ravatalozó Makovecz-termében. A megjelentek egy szál rózsával róhatják le kegyeletüket.

2017.11.12

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház teljes körű felújításáról döntött a kormány a Modern Városok Program keretében. A határozat szerint a kormány 2017 és 2019 között 6,35 milliárd forinttal támogatja a színház felújítását a központi költségvetésből. A keretből idén legfeljebb 452,8 millió, 2018-ban 5,28 milliárd, 2019-ben 609,9 millió forintot használhat fel Debrecen önkormányzata a beruházás céljaira, amelynek szakpolitikai felelőse az emberi erőforrások minisztere.

2017.11.12

A reformáció hatása a magyar nyelvre és Arany János munkássága a magyar nyelv napja (november 13.) idei központi témái, amelynek kiemelkedő debreceni és nagyszalontai eseménye lesz, amikor a Református Kollégium Oratóriumában, illetve a nagyszalontai Csonkatorony mellett több száz diák együtt szavalja el Arany János A legszebb virág című versét.

2017.11.12

A Magyar Közlöny november 8-ai számában megjelent határozat módosítja az MMA tagjainak életjáradékáról, valamint életjáradékban részesített tagjának elhalálozása esetén megállapítható hozzátartozói ellátásokról szóló kormányrendeletet. Az új rendelkezés szerint az életjáradék havi összege rendes tag esetében 2018. január 1-jétől 320 ezer forint, levelező tag esetében pedig 250 ezer forint lesz.

2017.11.11

A zsűri a székelyudvarhelyi rendező, Szabó Attila Méregzöld mesék című filmjének ítélte a XVII. Lakiteleki Filmszemle fődíját. Az erdélyi rendező alkotásáért az emberi erőforrások minisztere a Nemzeti Kulturális Alap keretéből felajánlott egymillió forint összegű díját vehette át. Lezsák Sándor a díjátadón bejelentette: a XVIII. Lakiteleki Filmszemlét 2018 őszén rendezik meg.

2017.11.11

A kormány szükségesnek látja a Fonó Budai Zeneház felújítását, ezért a felújítás előkészítése érdekében 50 millió forint átcsoportosítását rendeli el – olvasható november 8-ai Magyar Közlönyben. A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy a Fonó Budai Zeneház kiemelkedő szerepet játszik Budapest kulturális és turisztikai életében, ezért a kormány felújítás előkészítésére 50 millió forint átcsoportosítását rendeli el.

„Messziről jöttél, sokat láttál és a fényképeiddel sok mindent megmutatsz, talán még a mindennél is többet” – búcsúzott személyes hangú beszédében Kincses Károly fotótörténész a november elején elhunyt Balla Demeter fotográfustól, akit november 21-én temettek el a Farkasréti Temetőben. Mint mondta, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus gigantikus életművet hagyott hátra.

Őrfi József saját maga tervezte és építette piliscsabai családi háza nyerte épület kategóriában a Média Építészeti Díját, amelyet november 18-án este adtak át Budapesten. A tervek között Takács Gyula finnországi skanzenépülete lett a nyertes. Őrfi József saját családi házát bővítette ki, a tervezést és a kivitelezést is ő végezte.

Hontalanítás című, a kirekesztés témáját feszegető, több elismeréssel is díjazott produkciójával egyhetes erdélyi turnéra indul a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház. A Hontalanítás című produkció mellett délelőttönként a Felföld tánchagyományai című ismeretterjesztő darabot láthatja a közönség. Az erdélyi turné alkalmával november 26-áig Gyergyószentmiklósra, Székelyudvarhelyre, Csíkszeredába és Kolozsvárra is ellátogat a társulat.

Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban mutatják be november 28. és december 17. között a Seuso-kincset, a késő római ötvösművészet legjelentősebb, ismert leletegyüttesét. Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója arról számolt be, hogy az intézmény belső tereit átalakították, külön honlap készült, amely a múzeumpedagógia munkát is segíti. A múzeum a kiállítás ideje alatt 12 órás nyitvatartással működik.

A cigányság egyik eredettörténetét feldolgozó, nagyszabású oratóriumot mutatnak be december 19-én a pécsi Kodály Központban a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. A koncerten 14 országból származó autentikus cigányzene szólal meg népi-világzenei hangszerelésben. A Valaha madarak voltunk című produkcióban csaknem kétszázan működnek közre. Az előadás fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma