2018.02.14

Idén David Grossman író kapja Izrael legrangosabb szépirodalmi kitüntetését, az irodalmi Izrael-díjat. Natfali Benet kulturális miniszter jelentette be a díjat odaítélő bizottság döntését, amely szerint az izraeli irodalom egyik „legérzékenyebb, legmélyebb és legmeghatározóbb” hangú írója kapja az idei elismerést. Az indoklás szerint „mélyszívű bölcsesség, emberi érzékenység” és sajátos nyelvezet tette nemzetközileg is elismert íróvá David Grossmant, akinek műveit negyvenkét nyelvre, köztük magyarra fordították le. David Grossman tavaly első izraeliként elnyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat az Egy ló besétál a bárba című, magyarul is megjelent regényéért. Az író 2003-ban a budapesti könyvfesztivál vendége volt.

2018.02.14

Guillermo del Toro lesz a 75. velencei filmfesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke. A víz érintése és A faun labirintusa című filmek rendezője a fesztivált szervező Velencei Biennale igazgatói testületének döntése nyomán kapta a felkérést. Paolo Baratta, a testület elnöke február 12-én elmondta, hogy Alberto Barbera, a velencei filmfesztivál igazgatójának javaslatára választották del Torót.

2018.02.14

Több mint harminc évvel Michel Foucault halála után – és határozott akarata ellenére – megjelent Franciaországban a francia filozófus egy befejezetlen könyve, A szexualitás története című sorozatának negyedik és egyben utolsó kötete. Az egyik legjelentősebb francia szépirodalmi kiadó, a Gallimard gondozásában megjelent Les aveux de la chair (A test vallomásai) című írásában Foucault a korai kereszténység gondolatvilágában és gyakorlatában vizsgálja a szexualitás fogalmát.

2018.02.14

A hollywoodi írócéh, a Writers Guild of America (WGA) a Tűnj el! című horrornak ítélte oda a legjobb eredeti forgatókönyv és a Szólíts a neveden! című románcnak a legjobb adaptált forgatókönyv díját. A Tűnj el! forgatókönyvét Jordan Peele, a film rendezője jegyezte, a Szólíts a neveden! forgatókönyvét André Aciman regénye nyomán James Ivory írta. A filmes és televíziós kategóriák díjait február 11-én párhuzamosan New Yorkban és Los Angelesben adták át. A WGA-trófeákat megbízható Oscar-előrejelzéseknek tekintik.

2018.02.14

Brahms és Puccini remekműveit szólaltatják meg a Nemzeti Filharmonikusok Hamar Zsolt vezényletével február 17-én a Müpában. A hangversenyen Brahms Rinaldo kantátája és Puccini Messa di Gloria miséje hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Peter Sonn tenor és Benjamin Russel bariton, a Honvéd Férfikar (karigazgató Strausz Kálmán) és a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) előadásában.

2018.02.14

Magyarországi turnéra indul márciusban ifj. Richter József és csapata, aki feleségével együtt január 21-én Arany Bohóc-díjat nyert el Monte Carlóban. Legújabb produkciójukat március 15-én Budapesten, a Magyar Nemzeti Cirkuszban mutatják be, melyet az Aranybohóc a porondon címmel láthat majd a közönség országszerte. A Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójaként is tevékenykedő artista ismertetése szerint a fővárosi premier után egyebek mellett Miskolcon, Nyíregyházán, Debrecenben mutatják be a produkciót, júliusban és augusztusban pedig Balatonlellén lépnek fel.

2018.02.14

Két holland zenekar, a VUUR és a VanderLinde is koncertet ad a hétvégén Budapesten. A VUUR (énekesnője Anneke van Giersbergen) február 18-án az A38 Hajón, a VanderLinde február 17-én a Budavári Művelődési Házban (Bem6) lép fel. A VUUR friss heavy metál formáció, amelyet két éve hozott tető alá a műfaj csalogánya, Anneke van Giersbergen, a Gathering egykori énekesnője. A VanderLinde dallamos rockzenét játszik és turnézott már Fish (ex-Marillion) és Bobby Kimball (ex-Toto) mellett is.

2018.02.13
Elhunyt Zalaváry Lajos Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. A hatvanas évek végétől a közelmúltig több városképileg is jelentős létesítményt tervezett: a Hotel Atrium-Hyatt (ma Sofitel) szálloda a pesti Duna-korzó meghatározó eleme, és ez mondható el a kiskörút és Rákóczi út sarkán épült East-West Center épületéről is. A magyarországi posztmodern törekvések példája a veszprémi ifjúsági ház (1983) és a gödöllői Biotechnológiai Kutatóközpont épülete (1990). A 95. életévében elhunyt Zalaváry Lajost a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.
2018.02.13

Író-olvasó találkozókra várják az érdeklődőket a magyar széppróza napja alkalmából február 14. és 16. között Szolnokon, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben. Tóth Krisztina Márai Sándor-díjas író lesz a vendég február 14-én délután a Hild Viktor Könyvtárban, 15-én délután pedig a Verseghy Ferenc-könyvtárban Darvasi László irodalmi estjén beszélget az íróval Jenei Gyula. Az est szervezője az Eső című irodalmi lap. Az utolsó napon, február 16-án kora délután szintén a Verseghy-könyvtárban Karafiáth Orsolya író tart felolvasást és beszélget a jelenlevőkkel.

2018.02.13

A Balázs Béla Stúdió emlékére hirdetik meg a XVIII. Lakiteleki Filmszemlét, amelyre október 1-jéig lehet nevezni. A Filmszemlét november 14. és 16. között rendezi meg a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. és a Dunaversitas Egyesület. A versenyen falvak, városok, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek és magánszemélyek vehetnek részt határon innen és túlról olyan 2010 után készített magyar nyelvű alkotással, amely a korábbi filmszemléken még nem szerepelt. A nevezési lap ITT található.

2018.02.13

Szergej Prokofjev, Samuel Barber és John Adams műveit tűzi műsorra február 22-én a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ). A koncert szólistája Baráti Kristóf hegedűművész, az együttest Gilbert Varga vezényli. A Kontinenseken át című koncerten a PFZ képzeletbeli utazásra invitálja a hallgatóságot: „nemcsak a kontinensek között, de az időben is útra kellhet a közönség”.

2018.02.13

Száz előadáson át fogja Shakespeare Lear király című tragédiájának címszereplőjét játszani Ian McKellen a londoni Duke of York Színházban júliustól. A darabot Jonathan Munby rendezésében tavaly mutatták be Chichesterben, a kritikusok méltatták az előadást és a 78 éves brit színész „csodálatos részletességgel kidolgozott alakítását”.

2018.02.13

Megújul a Zeneszöveg.hu. Az oldal a bővülő tartalmak mellett nemzetközi vizekre is evez: a visegrádi országok és később más régiók felé nyit, létrehozza az adott ország specifikus dalszöveg adatbázisát. A 2004 óta működő és napjainkra Magyarország egyik leglátogatottabb zenei, és legnagyobb dalszöveg-adatbázisává vált Zeneszöveg.hu mintegy 130 ezer magyar dalszöveget és hozzá tartozó adatot gondoz, együttműködésben a hazai szakmai szervezetekkel.

2018.02.13

Hivatalosan február 15-től játsszák a hazai mozik, de már 14-étől, Valentin-naptól vetítik a Valami Amerika 3-at. Herendi Gábor alkotása akcióvígjáték, az előző részek főszereplőivel. A Valami Amerika 3-ban is látható a főszereplő három fivér, Pindroch Csaba, Szabó Győző és Hujber Ferenc, illetve az előző két filmben szintén fontos szerepet alakított Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja és Szervét Tibor is. A rendező elmondta: a három részt egymás után (összesen mintegy 5,5 órában) levetítik február 13-án 17 órától a fővárosi Cinema City Arénában a Valami Amerika Maraton keretében.

2018.02.13

Kiválósági díjat kapott a Székelyföldi Legendárium legújabb rajzfilmje egy kaliforniai online filmfesztiválon, a székelyudvarhelyi csapat Kelet-Európából és animációs kategóriában is egyedüliként került a díjazottak közé. A Tejút és a varázspatkó című rajzfilm kapta az elismerést, amelyet hamarosan vetít a közszolgálati televízió.

2018.02.13

Először ad koncertet Magyarországon Angela Hewitt kanadai zongoraművész, aki február 18-án a Concerto Budapesttel lép a Müpa színpadára. A zongoraművész Budapestre egy Sosztakovics-versenyművel és egy spanyol remekművel érkezik. A Sosztakovics-kompozíciók mellett Manuel de Falla Éjszakák a spanyol kertekben című alkotása hangzik el Keller András vezényletével.

2018.02.13
Kilencvennégy éves korában meghalt Réti Zoltán festőművész, a balassagyarmati zeneiskola alapítója, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje. Réti Zoltán igazi polihisztor volt, aki a képzőművészetnek és a zenének szentelte az életét: festőművész, a balassagyarmati zeneiskola alapítója és 20 éven át igazgatója, karnagy, a magyar zenetörténet meghatározó verbunkos korszakának kutatója. A február 12-én elhunyt Réti Zoltán temetése február 17-én, szombaton 11 órakor lesz a balassagyarmati temetőben.
2018.02.13

Több éves szünet után idén ismét megrendezik Tolna megyében a Cinegemadár népdaléneklési és népi hangszeres versenyt, amelyre több mint nyolcvan szólista és csoport jelentkezett. A nagy múltú versenyt az 1990-es években Szabadi Mihály koreográfus indította útjára, és sok éven keresztül lehetőséget adott az ifjúsági és a felnőtt korosztálynak a népzene énekes és hangszeres bemutatására.

2018.02.13

Balsai Mónival és Stohl Andrással a főszerepben Molnár Ferenc Delila című művét mutatja be a Centrál Színház március 9-én. A darabot Puskás Tamás rendezésében láthatja a közönség. A Delila ősbemutatója éppen 80 éve, ugyanebben az épületben, az akkori Pesti Színházban volt. Akkor Somlay Artúrt, Darvas Lilit, Muráti Lilit, Básti Lajost és Mály Gerőt láthatta a közönség, ma Stohl András és Balsai Móni mellett Trokán Nóra, Ódor Kristóf és Magyar Attila játsszák a főbb szerepeket.

2018.02.12

Életének 78. évében február 11-én elhunyt Bojtár Endre Széchenyi- és József Attila-díjas irodalomtörténész, műfordító és kritikus – közölte Facebook oldalán a Magvető Kiadó. Bojtár Endre a cseh és lengyel neostrukturalizmus ösztönzésére főként az irodalmi mű jelentésének és értékének kérdésével és az irodalomtörténet elméleti és módszertani problémáival foglalkozott. Munkásságának elismeréseként 2001-ben a litván köztársasági elnök Gediminas Érdemrenddel tüntette ki, 2006-ban József Attila-díjat kapott, 2010-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki.

A zenekar mesterei sorozatban hangzik el Magyarországon először Bella Máté Tabula Smaragdina című műve, valamint Louis Andriessen De Tijd (Az idő) című darabja március 6-án a budapesti Zeneakadémián Arie van Beek vezényletével. Bella Máté Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a rotterdami de Doelen koncertközpont megrendelésére írta kompozícióját, amelyben egy ókori ezoterikus iratot zenésített meg Hamvas Béla filológiai értelmezésének felhasználásával.

Rosamund Pike játssza a kétszeres Nobel-díjas tudóst a Marie Curie életéről szóló, Radioactive című filmben, amelyet Budapesten forgatnak. A produkció rendezője az iráni Marjane Satrapi (Persepolis), a forgatókönyvet Jack Torne írta Lauren Redniss Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout című életrajzi könyve nyomán.

Huszonnégy koncert, népzene, klasszikus és kortárs zene is várja a közönséget február 24-én a kórusok téli éjszakáján a budapesti Andrássy úton álló MagNet Közösségi Házban. A 12 meghívott kamarakórus között két gyermekkar is szerepel. A kórusok a capella, azaz kíséret nélküli zenével készülnek, öt különböző stílusban. A nemzetközi és magyar klasszikusok mellett népdalok, régi, modernebb és populáris darabok is felcsendülnek.

Elkezdődött február 21-én a Magyar Teátrumi Társaság fesztiválja a Zentai Magyar Kamaraszínházban: a II. Teátrum Neked! Zentai Teátrumi Napok keretében a vajdasági közönség egyaránt találkozhat gyermekeket és felnőtteket megszólító színházi programokkal. A program keretében február 22-én a Jövőre veled, ugyanitt! című romantikus vígjáték látható a Veszprémi Petőfi Színház és székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciójában, február 23-án este pedig Kövek a zsebben címmel a kaposvári Csiky Gergely Színház előadását tekintheti meg a közönség.

Pablo Picasso műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban: a tárlat látogatói több mint száz grafikát, valamint könyvillusztrációt láthatnak Picasso életművének eddig kevéssé ismert szeletéből. A kiállításon látható alkotások tulajdonosa, Thomas Emmerling nürnbergi műgyűjtő a művekről úgy fogalmaz: Picasso művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak, de mindegyikről visszaköszön a rá oly jellemző cinizmus. A Que viva Picasso, azaz Éljen Picasso című tárlat március 11-től október 31-éig tekinthető meg az Esterházy-kastélyban.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma