MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2018.08.10

Demjén Ferenc koncertje zárja a 17. Partiumi Magyar Napokat – a rendezvénysorozat augusztus 20. és 26. között zajlik Szatmárnémetiben. Az egyhetes fesztivál programjában kiemelt helyet foglal el a zene. A Partiumi Magyar Napokon koncertet fog adni többek között Herczku Ágnes és a Banda, a Parno Graszt zenekar, a Budapest Bár, az Atilla Fiai Társulat, amely a magyar nemzeti rockoperák legnagyobb slágereit fogja előadni, valamint Király Viktor.

2018.08.10

Hobo (Földes László) koncertjével folytatódik augusztus 11-én a Volt egyszer egy Ifipark című koncertsorozat a budai Várkert Bazárban. A Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapító tagja és énekese ifiparkos koncertjén találkozik a múlt és a jelen, Hobo a régi és új dalaiból válogat.

2018.08.10

Utcai meglepetés-koncertekkel, majd a nagyerdei szabadtéri színpadon megtartott hivatalos megnyitóval augusztus 9-én megkezdődött Debrecenben a huszadik nemzetközi katonazenekari fesztivál. A huszadik debreceni nemzetközi katonazenekari fesztiválon a Magyar Honvédség Központi Zenekara, a debreceni és a szolnoki helyőrségi zenekarok mellett horvát, osztrák, olasz, lengyel és szlovén katonazenészek vesznek részt.

2018.08.09

A Fővárosi Nagycirkuszban augusztus 10-én tartják azt a jótékonysági előadást, amelynek bevételéből a nyugdíjas artistákat segíti a Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének közreműködésével. A Fővárosi Nagycirkusz az augusztus 10-ei esti Atlantic Flight – Nagy cirkuszi utazás című előadás teljes bevételét a művészek támogatására fordítják.

2018.08.09

A populáris filmek irányába való nyitás jegyében új kategóriát vezet be az Oscar-díjakról döntő filmakadémia, amely lendületes, háromórás gálával és egy jóval korábbi dátummal készül a 2020-as díjátadóra. A közönségsikereknek szentelt új kategória révén nagyobb eséllyel nyerhetnek majd Oscar-díjat azok a filmalkotások, amelyek óriási népszerűségnek örvendenek a közönség körében, ám a kritikusokat nem igazán sikerült megnyerniük.

2018.08.09

Régi-új, a bluesos-rockos gyökerekhez visszanyúló arcát mutatta meg Pély Barna a Sziget fesztivál augusztus 8-ai nyitónapján, a tavaly életre kelt előadó-dalszerző színpadon, a Music Boxban. A pályáját éppen húsz évvel ezelőtt elkezdett, a United és a B the First zenekarral számos sikert elért Pély Barna régi és újabb dalokat, sztenderdeket és friss szerzeményeket egyaránt tartalmazó műsorral, egy szál gitárral, loopozással és beatboxozással varázsolta el a nemzetközi közönséget.

2018.08.09

A hagyományos programok mellett újítások sora jellemzi az idei debreceni virágkarnevált. A virágkarnevál 1900-as évek elejére visszanyúló kezdeteit megidéző kerékpáros felvonulás augusztus 17-én új programmal, az I. Light Ride elnevezésű, esti kivilágított kerékpáros felvonulással gazdagodik. A Fények éjszakája keretében fényfestéssel „mozdítják meg” a Nagytemplomot, a régi városházát és a Déri Múzeum épületét.

2018.08.09

Elővetítéseken mutatkozik be augusztusban és szeptemberben Milorad Krstic rendező Ruben Brandt, a gyűjtő című egészestés animációs akció-thrillere. A locarnói világpremier után augusztus 11-én és 12-én a Rooftop Cinema, 24-én a szentendrei P’ART Mozi, 31-én pedig a Várkert Bazár várja a nézőket, akik mind a négy vetítés során találkozhatnak az alkotókkal is. Mindezek mellett szeptemberben országosan több elővetítés is várható!

2018.08.09

A Játékszín nyári szabadtéri sorozatának egyik kiemelt vendégelőadása Hernádi Judit önálló estje, a Hernádi Pont lesz augusztus 11-én a siófoki Színparton. A déli part legnagyobb befogadóképességű nézőterére a Hernádi Pont után még két szombaton várja a közönséget a Játékszín. A Színpart-sorozatban augusztus 18-án a Sakk című nagyszabású musical érkezik Siófokra vendégprodukcióként, a záróelőadás pedig egy Cseh Tamás-est lesz 25-én olyan előadókkal, mint Udvaros Dorottya, Für Anikó, Nagy-Kálózy Eszter és Kálloy Molnár Péter.

2018.08.09

Egy „faros” Ikarus 66-ost és egy Trabant 601-est is kiállít a Sziget fesztiválon augusztus 8-án megnyílt sátra mellett a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. Az intézmény célja, hogy a közlekedéstörténet emlékein, a régi járműveken keresztül a korábbi Magyarországról is meséljen a látogatóknak, akiket múzeumpedagógusok, kreatív alkotótér, pihenőzóna, dizájn fal, kvízek és ajándékok is várnak.

2018.08.09

Kezdetét veszi augusztus 10-én Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés Bugacon, ahova világhírű hadi hagyományőrzők, zenészek, sportolók és tudósok érkeznek 12 országból 26 nemzet képviseletében. Idén is megrendezik a Kurultáj leglátványosabb eseményét, a nagy seregszemlét, amelyen több száz Kárpát-medencei magyar és a rokon népek hagyományőrzői vonulnak fel együtt. A programokról ebben a cikkünkben olvashattok.

2018.08.08

Több mint huszonöt koncertet kínál az érdeklődőknek augusztus 10. és 12. között a Nemzetközi Bluegrass és Akusztikus Zenei Fesztivál és Workshop, amelynek az idén tizenhatodik alkalommal ad otthont a Baranya megyei Abaliget. A Magyar Bluegrass Zenei Egyesület (HuBMA) 16 éve hagyományosan megrendezett nemzetközi fesztiválján fellép többek között a Nagy-Britanniából érkező Hot Fingers, Gyánó Huba, az Along the Creek, Berta Zsolt, valamint a Hungarikum Együttes.

2018.08.08

Sok más mellett forradalmi szerencsekerékkel, női sorsok bemutatásával és kokárdakészítéssel emlékeznek meg az 1848-as európai forradalmi hullám eseményeiről a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) sátrában a Sziget Fesztiválon. A Múzeumi Negyedbe ellátogató fesztiválozók az MNM sátrában közösen emlékezhetnek az 1848-as európai forradalmi hullám eseményeire. A látogatók nemzetőrnek öltözve saját nyelvükön elszavalhatják a Nemzeti dalt, egy óriás társasjátékban pedig megismerkedhetnek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emigránsainak kalandos életével.

2018.08.08

Hét magyar film versenyez a balkáni térség legfontosabb seregszemléjén, az augusztus 10-én kezdődő szarajevói filmfesztiválon. A játékfilmek versenyében indul Szilágyi Zsófia Cannes-ban már díjazott Egy nap című alkotása. A dokumentumfilm versenyben három magyar alkotó indul: Bogdán Árpád Gettó Balboa címmel készült munkájával, Csuja László Kilenc hónap háború című filmjével, valamint Zurbó Dorottya Könnyű leckék című első önálló rendezésével. A rövidfilmek versenyében lesz Láng Orsolya a Szezon után című alkotásának nemzetközi premierje, a diákfilmek között pedig Kiss Hajni Last Call és Kovács István Ostrom című alkotása is versenyez.

2018.08.08

Negyedszázados jubileumát ünnepli az egyik legnagyobb nemzetközi folklór fesztivál, a Summerfest, amelyet idén 20 ország részvételével rendeznek meg augusztus 12. és 22. között Százhalombattán. A programsorozat díszvendége ebben az évben Kárpátalja lesz. A fesztiválon többek között fellép Boban Markovic és zenekara, Pál István Szalonna és Bandája, Ferenczi György és a Rackajam zenekar, az Eszencia és a Tarsoly zenekar, valamint a Pál család.

2018.08.08

Újraválasztotta elnökének John Bailey operatőr-filmrendezőt az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS). Az Oscar-díjakról döntő filmakadémia kormányzótanácsának vezetői augusztus 7-én éjszaka választották meg az új vezetőt. Bailey, aki már 15. éve tagja az akadémiának, tavaly kapott először megbízást az intézmény vezetésére, egy évre. Mostani megbízatása három évre szól.

2018.08.08

Kiállítás rendeztek az utolsó német császárné véletlenül megtalált leveleiből a Berlin melletti Potsdam uralkodói kastélyokból álló negyedében. Auguszta Viktória német császárné és porosz királyné levelezéséből A császárság alkonya (Kaiserdämmerung) című tárlat részeként nyílt kiállítás a Potsdam-Sanssouciban lévő Új Palotában (Neues Palais).

2018.08.08

ArTúr néven összművészeti fesztivál kezdődött augusztus 7-én Mezőtúron, ahol öt napon át várják a sokoldalú kulturális kínálattal a város különböző pontjain az érdeklődőket. A rendezvénysorozat zárásaként augusztus 12-én a több ezer embert vonzó Túri Vásárt tartják a településen. A fesztiválon fellép többek között a Kalungu Ütőegyüttes, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Dolhai Attila és a Péterfy Bori & Love Band is.

2018.08.08

Bemutatták Zurbó Dorottya Könnyű leckék című alkotását augusztus 7-én a 71. Locarnói Filmfesztiválon. A fiatal rendező Ugron Julianna producerrel együtt vett részt a film augusztus 7-ei világpremierjén. „Nagyon jó élmény volt, mert rögtön le tudtam tesztelni a közönségreakciókat, értették a filmet, értették a film finom humorát és a végén pedig kaptunk egy nagy tapsot” – fogalmazott Zurbó Dorottya.

2018.08.07

A nagy primadonna-show címmel, új, a Sziget fesztiválra hangolt előadást láthat a közönség a Magyar Állami Operaház fiatal művészeinek előadásában augusztus 10. és 14. között minden nap a Magyar Zene Háza Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon. A nagy primadonna-show a helyszínből merítve ihletet egy színházi társulat történetét meséli el, amely hajótörést szenved egy sziget partjainál.

A nagyváradi magyar színjátszás 220 éves évfordulóját ünnepli augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház, amely két bemutatóval, beszélgetésekkel, megemlékezésekkel eleveníti fel a partiumi város magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit. A rendezvénysorozat augusztus 21-én az Utcakölykök című előadás díszbemutatójával kezdődik.

A kenyérrel kapcsolatos hagyományokat bemutató rendezvénnyel és látványos katonai programokkal köszöntik Szent István napját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A program keretében augusztus 19-én és 20-án a park látogatói megismerhetik, és akár ki is próbálhatják azokat a régen elfeledett tevékenységeket, amelyeknek köszönhetően az aratást követően elkészült az első kenyér.

Elindult a Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes programja, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehet jelentkezni szeptember 15-ig. Olyan terveket várnak, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait. A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség. A teljes pályázati kiírás a Filmalap honlapján érhető el.

Megállapodás született az Eurovíziós Dalfesztivál finanszírozásáról Izraelben. Az utolsó pillanatban jutott egyezségre egymással a jövőre Izraelben esedékes Eurovíziós Dalfesztivál költségeiről az izraeli pénzügyminisztérium és a helyi közmédia vezetése. A megállapodás szerint a Tagíd nevű közmédiaszervezet felvett ötvenmillió sékel (négymilliárd forintot) bankkölcsönt, amelyet a határidő lejártáig letétbe helyezett az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által megnevezett svájci bankban.

Az ötvenedik évfordulón világszerte újra látható a mozikban Elvis Presley Comeback Special című legendás, 1968-as televíziós koncertfilmje. A digitálisan felújított és újrakevert filmet Magyarországon a Pannonia Entertainment mutatja be: augusztus 24-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, augusztus 26-án a szegedi Belvárosi Moziban vetítik, emellett Szentendrén és Szigetszentmiklóson is látható lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma