2017. szeptember 21.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.09.09

Mások mellett Jake és Dinos Chapman, Oleg Kulik, Bakos Tamás és Francois Fiedler munkái is láthatók a szentendrei Art Capital képzőművészeti fesztiválon, amely 18 kiállítással és 66 programmal várja a közönséget szeptember 8-tól szeptember 24-ig. Magyarország első képzőművészeti fesztiválja a tavalyi „nulladik év” után idén indul el teljes gazdagságában, ezúttal az otthon–otthontalanság témára felfűzve.

2017.09.09

Tizennégy új kötettel, köztük Wass Albert, Nyirő József, Jókai Anna, Csoóri Sándor és Bayer Zsolt műveivel bővül a Nemzeti Könyvtár – jelentette be Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott szeptember 8-án a Parlamentben. „A Nemzeti Könyvtár hitvallása, hogy aki író, azt íróként ítéljük meg és ne politikusként” – hangsúlyozta Kerényi Imre, Nyirő József Isten igájában című regényéről szólva.

2017.09.09

A pécsi közgyűlés szeptember 7-ei döntésének értelmében októbertől Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművészt irányítja ügyvezetőként az idén önállóvá vált Pécsi Balettet fenntartó nonprofit társaságot. A képviselő-testületi ülésen, a szavazás előtt Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere jelezte: a Pécsi Balett korábbi ügyvezetője, Vincze Balázs Harangozó-díjas táncművész művészeti vezetőként folytatja munkáját a társulatnál.

2017.09.09

Már láthatók az ARC plakátpályázatra érkezett és a zsűri által legjobbnak ítélt alkotások a budapesti 56-osok terén. Az idei téma a civil szervezeteket, azok munkáját és helyzetét emelte a középpontba, de szabadon választott ötlettel is lehetett nevezni. Ebben az évben 850 pályamunka érkezett, ebből 85-öt állítottak ki óriásplakát formájában szeptember 8-án.

2017.09.09

Népi építészeti program indul csaknem kétmilliárd forintból – mondta el Latorcai Csaba az M1 aktuális csatorna szeptember 8-ai reggeli adásában. A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára jelezte: a kormányzat a népi épített örökség több száz emlékének megújulását várja a programtól.

2017.09.08

Erzsébet királynőre emlékezve Verdi Requiem című gyászmiséje csendül fel a harmadik GödöllŐsz Fesztivál nyitóünnepségén szeptember 8-án; a több mint hetven programot felvonultató eseménysorozat három hónapon át tart és számtalan színi előadást, koncertet, kiállítást láthat a közönség – mondta el L. Péterfi Csaba, a város kommunikációs vezetője az MTI-nek.

2017.09.08

A Ferenczy Múzeum Centrum kortárs művészeti fesztiválja, az Art Capital idei fókuszában az otthon és az otthontalanság témája áll. A programban látható lesz Fajcsák Dénes és Fábián Gábor æktivátorok című kiállítása is, amely az egri Gárdonyi-kertben található lerobbant ingatlan újrahasznosításán keresztül azt mutatja be, hogyan lehet a helyi együttműködésekre alapozva létrehozni egy élő közösségi színteret.

2017.09.08

Fabényi Julia nemzeti biztos idén minden eddiginél korábban, június 8-án meghirdette a 2018. évi Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kurátori pályázatát. Az idei évben szeptember 15-én éjfélig lehet postára adni a kurátori pályázatokat, melynek eredményhirdetése a hónap végén várható. A részletes pályázati kiírás ITT érhető el.

2017.09.08

Erdély és Partium kultúrája, gasztronómiája, épített és természeti öröksége, kézműves mesterei mutatkoznak be szeptember 8. és 10. között a Transylvanicum Fesztiválon a Bálna Budapest előtt, a Nehru parton. A népzenei programok és táncházak mellett koncertek, gasztronómiai bemutatók és népmesék is várják az érdeklődőket!

2017.09.08

Tárlatvezetéssel, könyvbemutatókkal, műhelybeszélgetésekkel várják a kortárs művészetek iránt érdeklődő közönséget a kiállítóhelyek a Gallery Weekenden szeptember 9-én és 10-én Budapesten. Ebben az évben 12 kortárs művészeti galéria összefogásával rendezik meg a fesztivált, átfogó betekintést nyújtva a hazai kortárs művészeti életbe.

2017.09.07

Még szeptember végéig látogatható a Terror Háza Múzeum Egy akaraton 1956–2016 című időszaki kiállítása, amely a virtuálisvalóság-filmtechnika révén teszi átélhetővé a forradalom napjait. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléket állító kiállítás rövidfilmjeivel a látogatók átélhetik, milyen lehetett az ’56-os utcai harc, a szovjet katonai erődemonstráció, a barikádok mögött szövődő szerelem, a vörös csillag leverése vagy a vallatás.

2017.09.07

Elhunyt 90 éves korában New Yorkban Murray Lerner Oscar-díjas dokumentumfilm-rendező, aki Bob Dylanről, Jimi Hendrixről és a The Doors együttesről is készített kultúrtörténeti jelentőségű felvételeket az 1960-as, 1970-es években. „Igazi filmes volt. Elsősorban operatőr, de írt, vágott, rendezett és producerként is dolgozott munkáin” – mondta róla fia, Noah Lerner.

2017.09.07

Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a nemzet művésze temetése szeptember 9-én 11 órakor lesz Budapesten, a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely 41-es parcellájában, ahol a gyászolók a család kérésére egy szál vörös rózsával róják le kegyeletüket. Makk Károlyt az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Budapest Főváros Önkormányzata saját halottjának tekinti.

2017.09.07

Nagy Kata költőt választották a József Attila Kör (JAK) új elnökének a szervezet tisztújító közgyűlésén Szigligeten. A nagy hagyománnyal bíró, több évtizedes múltra visszatekintő, fiatal írókat tömörítő irodalmi szervezetnek 12 év után van újra női elnöke, akinek mandátuma január elsejétől három évre szól.

2017.09.07

Az indiai savtámadások áldozatairól magyar-indiai gyártásban készült Rupa butikja című dokumentumfilm Ausztráliában elnyerte a WOMEN Media Arts and Film Festival fődíját, amelyet szeptember elején rendeztek meg a Sydney Fringe Festival keretében. A filmet a Barcelona Planet Film Festivalon is elismerték a legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó díjjal.

2017.09.06

Kubinyi Júlia lett a Fonó Budai Zeneház népzenei művészeti vezetője. A népdalénekes az intézmény most kezdődött új évadáról beszélt az M1 aktuális csatorna szeptember 5-ei délelőtti műsorában. „A Fonó küldetése a mai világban megtalálni a népi kultúrát, és hozzájárulni ahhoz, miként tud ez bekapcsolódni az életünkbe” – fogalmazott a 27 éves énekes.

2017.09.06

Az Amerikában nemrégiben bemutatott New York-i afférok című romantikus vígjátékot szeptember 28-ától a Cinetel forgalmazásában, szinkronizáltan a hazai mozik is játsszák. A filmben Hollywood két nagy sármőrje, az ex-James Bond Pierce Brosnan és Jeff Bridges mellett Callum Turner, Cynthia Nixon, valamint a vámpír-horrorokban és romantikus filmekben egyaránt otthonosan mozgó Kate Beckinsale látható.

2017.09.06

Idén október 25-én a Papp László Budapest Sportarénában mutatják be a Robin Hood című musicalt Szomor György rendezésében. A darabban feldolgozott legenda méltán a világ egyik leghíresebb története, hiszen olyan örök emberi értékekről szól, mint a hazaszeretet, hűség, az igazság keresése, szabadságvágy, melyek mindenkor, minden időben érvényesek. A Robin Hood című előadást ősszel Pécsett, Győrben, Veszprémben és Szegeden is bemutatják!

2017.09.06

A cirkuszművészet népszerűsítésére összefogott a zene, a humor és a modern technika. A Fővárosi Nagycirkusz meglepetéssel állt elő, méghozzá Moving Orchestra – „Show must go on” nevű zenés guruló cirkuszi kavalkáddal. Ez egy különleges, egyedi felépítésű motoros jármű, melynek „fedélzetén” a karneváli hangulatot hat lelkes és merész fiatal zenész és néhány profi artista biztosítja.

2017.09.06

Hétszázötven millió forintot nyert pályázaton a közösségi művelődés fejlesztésére Tatabánya. A támogatásból 250 millió forint fordítható Tatabánya öt városrészi művelődési intézménye – közülük három nemzetiségi hagyományokat ápol – közösségi tereinek felújítására, 170 millió forint pedig az eltervezett programokhoz szükséges tárgyi eszközök beszerzésére.

Épp a mai napon, szeptember 21-én van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból a színházak országszerte és a határon túl is magyar szerzők műveivel, nyílt próbával, díjátadóval és rendhagyó programokkal várják a közönséget. A budapesti Nemzeti Színházban Katona József Bánk bán című darabját mutatják be. Másnap, 22-én a teátrum nyílt nappal várja a látogatókat, gyermek- és ifjúsági programokat szerveznek, nyílt próbákat tartanak, kiállítással, kulisszajárással és ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket.

Deák Kristóf új, A legjobb játék című rövidfilmje már a vágóasztalon van. „Ez egy elég komplex vágói feladat. Talán már az írásnál is a vágói agyam volt az előtérben, hiszen a filmben emberek néznek kamerákon és képernyőkön keresztül más embereket. A történet egyébként a gépi intelligencia és az emberi játékosság találkozásáról szól” – mondta a rendező. Deák Kristóf emellett a Foglyok című alkotást készíti elő, mely egy 1951-ben játszódó szatirikus történet.

Napjaink egyik aktuális témáját dolgozza fel fotókon, tárgyakon, táblázatokon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten címmel szeptember 19-én megnyílt kiállítása. Ez a rendhagyó kiállítás kilép a történelem és a művészettörténet keretei közül, és egy napjainkban zajló eseménysorral foglalkozik – hangsúlyozta a megnyitón Varga Benedek, az MNM főigazgatója.

A budapesti Kempinski Hotel Corvinus szálloda képzőművészeti gyűjteményéből mutat be válogatást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) tihanyi galériája november 12-éig. A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei címmel a kollekció legszebb darabjait, csaknem negyven magyar festményt, grafikát és szobrot állítottak ki, ezeknek mintegy fele kortárs alkotás.

A Zeneakadémián Az ősök ritmusa című bérlet koncertjeivel, a Budapest Music Centerben Kodály-sorozattal várja a közönséget az Óbudai Danubia Zenekar ősszel. Az ősök ritmusa című, négy koncertből álló bérlet Haydn A Teremtés című oratóriumával kezdődik október 1-jén a Nemzeti Énekkar, Rab Gyula tenor, Kolonits Klára szoprán és Bakonyi Marcell basszus közreműködésével, Vásáry Tamás vezényletével.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma