782x90_karacsony_banner_2_ok
2017.11.17

A férfiak nem sírnak (Muskarci ne placu) című bosnyák-szlovén-német-horvát koprodukció nyerte a 19. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál (BAIFF) fődíját. Alen Drljevic bemutatkozó filmje, amely a délszláv háború utójátékán keresztül a megbocsátás témáját járja körbe, erőteljes dráma. Arról szól, hogy miként próbál túllépni a háború traumáján a konfliktusban ellentétes oldalakon álló férfiak egy csoportja két évtizeddel a háború után egy csoportterápián.

2017.11.17

A magyar képregény műfaj múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik november 17-én ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárba, az előadások, kiállítások témái közül azonban nem hiányozhatnak a belga-francia, amerikai, jugoszláv sőt a lengyel albumok sem.

2017.11.16

Átadta a Liszt Ferenc-díjat Szalóki Ági énekesnőnek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere november 15-én este Budapesten. Ha Szalóki Ági énekel, az igazból szép lesz és a szépből igaz – méltatta az énekesnőt a miniszter, a művész Zeneakadémián tartott koncertje után. „Ha ez a hang megszólal, az tiszta és hiteles, ezt szeretném megköszönni” – mondta Balog Zoltán, mielőtt átadta az állami elismerést.

2017.11.16

Több mint 20 filmet és számos kísérőprogramot, köztük beszélgetést, városi sétákat és gasztronómiai programokat is kínál a 6. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál, amelyet november 29. és december 3. között rendeznek meg a Művész és a Puskin moziban, valamint idén először több vidéki helyszínen is. A vetítéssorozat A cukrász című izraeli-német filmmel veszi kezdetét november 29-én a Puskin moziban.

2017.11.16

Ájlávjú címmel mutat be musicalt a Centrál Színház november 17-én: a nő-férfi kapcsolatról szóló darabot Ágoston Katalin, Balogh Anna, Ódor Kristóf és Vári-Kovács Péter szereplésével tűzik műsorra. Az Ájlávjút először 1996-ban az Off-Broadwayn a Westside Theatre-ben állították színpadra, ahol 5003 alkalommal láthatták a nézők.

2017.11.16

Jövőre összesen 1,5 milliárd forintos pályázati keret áll rendelkezésre azoknak a magánszemélyeknek vagy közösségeknek, akik a saját tulajdonukban lévő népi építészeti műemlékeket szeretnék felújítani. A pályázat segítségével a tulajdonosok elvégezhetik az épületeken a rekonstrukciót és helyreállíthatják az ingatlan eredeti állapotát az örökségvédelmi szempontoknak megfelelően.

2017.11.16

Elkezdődik decemberben az Olof Palme Ház átfogó műemléki felújítása a Liget Budapest projekt keretében. Az épület kiállítóhelyként, kulturális közösségi térként nyílik meg Millenium Háza néven 2019-ben. A felújított ház egyik felében interaktív kiállítással idézik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest világát, többek között egy több mint 100 négyzetméteres, háromdimenziós városmakettel és AR (kiterjesztett valóság) technológiai megoldásokkal.

2017.11.16

A téli ünnep hangulatát idézi meg a Griff Bábszínház új produkciója: a Télen telelek – karácsonyi hangoló című koncert-színházi előadást november 21-én, Zalalövőn mutatják be Bartal Kiss Rita rendezésében. A zenés-verses műsorhoz Szabó Attila dramaturg kortárs magyar költők, próza- és meseírók műveiből írt forgatókönyvet. Az összeállításban Kiss Ottó, Kukorelly Endre, Máté Ágnes, Szabó Attila, Tóth Krisztina, Varró Dániel és Veres András megzenésített művei hangzanak el.

2017.11.16

Továbbra is Ókovács Szilveszter vezetheti a Magyar Állami Operaházat: főigazgatói megbízatása 2018. február 15-étől öt évre szól. Az operaház főigazgatói álláshelyének betöltésére a minisztérium 2017. augusztus 15-én írt ki pályázatot, amelynek elbírálását követően az eddigi főigazgató nyerte el ismét az intézmény vezetését.

2017.11.15

A Számi vér című svéd-dán-norvég koprodukcióban készült filmdráma nyerte a 11. Lux filmdíjat – jelentette be Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke november 14-én Strasbourgban. Az EP egyik különdíját kapta a Robin Campillo rendezte 120 dobbanás percenként című francia dráma, amelyben a társadalom közönyösségét látva aktivisták egy csoportja elhatározza, hogy felhívja a közvélemény figyelmét az AIDS-betegségre és a HIV-fertőzésre.

2017.11.15

Végső búcsút vesznek november 23-án Pápai Erzsitől. A Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt, a Nemzeti Színház örökös tagját 14 óra 30 perckor búcsúztatják a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában. Pápai Erzsi színművész november 4-én, 83 éves korában halt meg az Ódry Árpád Művészotthonban.

2017.11.15

Leonard Bernstein és a 20. századi amerikai zene legnagyobbjainak művei szólalnak meg a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa tizenegyedik közös zenei maratonján 2018. február 4-én. A maraton napján a Müpában tizenegy, egyenként háromnegyedórás koncertet hallhatnak az érdeklődők. A kamaradarabok a Fesztivál Színházban, a zenekari művek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hangzanak el.

2017.11.15

Tizedik születésnapját ünnepli a hazai dzsessz színtér egyik meghatározó formációja, a Sárik Péter Trió. A zenekarvezető zongorista a december 8-ai jubileumi MOMKultbeli koncertről és az elmúlt évtizedről is beszélt az MTI-nek. „Számomra a trió egy megvalósult álom: 2007-ben egy alkotóműhelyt szerettem volna létrehozni, amelyben a tagokkal emberileg és szakmailag is megértjük, sőt szeretjük egymást, megvan a bizalom közöttünk” – emelte ki Sárik Péter.

2017.11.15

Két világhírű rockzenekar, az Iron Maiden és a Depeche Mode is fellép a jövő évi Telekom VOLT Fesztiválon Sopronban. Mellettük a Hurts és a Hollywood Undead koncertjét is bejelentették november 13-án a szervezők, akik minden eddiginél nagyobb érdeklődésre számítanak. A soproni fesztivál 2018. június 26-án a nulladik napon a Depeche Mode koncertjével kezdődik majd.

2017.11.15

Tizedik alkalommal rendezik meg a Boogiefeszt – Győri Nemzetközi Boogie Woogie Fesztivált december 7. és 9. között. A jubileumi eseményre hét országból tizenkét fellépő érkezik, köztük Ray Dorset, művésznevén Mungo Jerry. A program december 7-én a győri Árkádban kezdődik Boogie Christmas címmel, ahol a Dániel Balázs Boogie Woogie Trió mellett fellép Christoph Steinbach osztrák boogie woogie zongorista, Albert Koch német szájharmonika-művész és Pleszkán Écska énekes. A ’30-as és a ’40-es évek Amerikájának zenei stílusát megelevenítő egész estés show nézői számára meglepetésprodukcióval készülnek.

2017.11.15

Újra látható lesz Budapesten az Itt élned, halnod kell című rockmusical december 15-én a Papp László Budapest Sportarénában. Az Esztrád Színház produkcióját 2016-ban mutatták be a Hősök terén, 2017 nyarán és őszén pedig hat előadásból álló országos turnén vett részt az előadás. A zenemű rockzenei alapokra épülő, folkzenei motívumokat is felhasználó, szimfonikus hangszerelésű alkotás, amely dalok, megzenésített klasszikus versek, instrumentális zenék, történelmi szövegek összefüggő kompozíciójának segítségével idézi fel a magyar történelem sorsfordító korszakait és eseményeit.

2017.11.15

Hét helyszínen várja az érdeklődőket a Müpa HD – Válogatás a Müpa koncertfelvételeiből című ingyenes vetítéssorozat, amelyen újcirkusz-produkciók, kortárs táncelőadások, klasszikus és könnyűzenei koncertek elevenednek meg. A Müpa 10. születésnapján forgatott felvételeket első alkalommal november 15-én tekinthetik meg az érdeklődők. A Müpa HD következő vetítései 2018. január 17-én lesznek, majd a Müpa születésnapján, március 14-én és a Múzeumok Éjszakáján folytatódik a programsorozat.

2017.11.14

A Pécsi Tudományegyetem Béke és Konfliktus a Balkánon és Közép-Európában Kiválósági Centrum munkatársai fontos kulturális és emlékezetpolitikai missziót teljesítettek, amikor a reformáció 500. évfordulójára publikálták a Reformátusok Baranyában című hiánypótló kötetet. A mintegy 184 oldalas, 75 képpel és ábrával gazdagon illusztrált kötet összeállítása során a szerzők igyekeztek a baranyai reformáció csaknem 500 éves történetét bemutatni. A kötetet november 17-én mutatják be a Pécsi Tudományegyetem Rektori Tanácstermében.

2017.11.14

Már negyedik alkalommal rendezik meg 2018 júliusában a China Children’s Book Expót a Pekingi Kiállító Csarnokban. A rendezvény szervezőinek legfontosabb célja, hogy egy életre megszerettessék az olvasást a gyermekekkel. A China Children’s Book Expo szervezői a hagyományokhoz híven idén is felkérik a szerzőket, az illusztrátorokat és az olvasás népszerűsítése iránt elkötelezett szakembereket, hogy vegyenek részt az eseményen. A tíznapos rendezvénysorozat nemcsak kiállításra, de konferenciákon és workshopokon való részvételre is lehetőséget kínál. Jelentkezni, illetve érdeklődni Harriet Petty szervezőnél lehet.

2017.11.14

Marko Topcsij ukrán gitárművész lett a november 12-én véget ért Budapesti Nemzetközi Gitárverseny győztese. A második helyezett a svájci Damiano Pisanello lett, a harmadik díjat pedig az olasz versenyző, Gian Marco Ciampa kapta. A döntőbe öt művész jutott be, egy magyar versenyző volt közöttük, Szalai Lotti, aki végül a közönségdíjat szerezte meg és megkapta a legjobb magyar női versenyző címet is.

„Messziről jöttél, sokat láttál és a fényképeiddel sok mindent megmutatsz, talán még a mindennél is többet” – búcsúzott személyes hangú beszédében Kincses Károly fotótörténész a november elején elhunyt Balla Demeter fotográfustól, akit november 21-én temettek el a Farkasréti Temetőben. Mint mondta, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus gigantikus életművet hagyott hátra.

Őrfi József saját maga tervezte és építette piliscsabai családi háza nyerte épület kategóriában a Média Építészeti Díját, amelyet november 18-án este adtak át Budapesten. A tervek között Takács Gyula finnországi skanzenépülete lett a nyertes. Őrfi József saját családi házát bővítette ki, a tervezést és a kivitelezést is ő végezte.

Hontalanítás című, a kirekesztés témáját feszegető, több elismeréssel is díjazott produkciójával egyhetes erdélyi turnéra indul a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház. A Hontalanítás című produkció mellett délelőttönként a Felföld tánchagyományai című ismeretterjesztő darabot láthatja a közönség. Az erdélyi turné alkalmával november 26-áig Gyergyószentmiklósra, Székelyudvarhelyre, Csíkszeredába és Kolozsvárra is ellátogat a társulat.

Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban mutatják be november 28. és december 17. között a Seuso-kincset, a késő római ötvösművészet legjelentősebb, ismert leletegyüttesét. Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója arról számolt be, hogy az intézmény belső tereit átalakították, külön honlap készült, amely a múzeumpedagógia munkát is segíti. A múzeum a kiállítás ideje alatt 12 órás nyitvatartással működik.

A cigányság egyik eredettörténetét feldolgozó, nagyszabású oratóriumot mutatnak be december 19-én a pécsi Kodály Központban a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében. A koncerten 14 országból származó autentikus cigányzene szólal meg népi-világzenei hangszerelésben. A Valaha madarak voltunk című produkcióban csaknem kétszázan működnek közre. Az előadás fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Ipari és háztartási hulladékokból épített hangszerek? Utánozhatatlanul bravúros kísérleti koncertek? Slagszaxofon, biciklidob, hangburgerek? Egy évtizede foglalkozik speciális hangkeltő eszközök építésével a Bélaműhely Sound Art. Csácsúcsicsó című lemezükön egyaránt szerepelnek egyedi hangszerelésű technoszámok és versfeldolgozások, születésnapi koncertjükön pedig fellép a Soharóza kórus is.

belamuhely

Folytatódik a Pannon Filharmonikusok E.ON-koncertsorozata a Müpában: a tánc négy arcát bemutató hangversenyen a közönség stíluson és korokon átívelő műsort hallgathat meg a Pannon Filharmonikusok előadásában november 17-én 19:30 órai kezdettel. A koncert négy zeneművén keresztül az élet, a halál, a csábító és a tenger hívja táncba a hallgatóságot. Az esten szólistaként Bogányi Gergely zongoraművész áll színpadra, míg a zenekart Cristian Mandeal dirigálja.

Kutyák és istenek, erőszak és bűn, elfogadás és kiszolgáltatottság: ismét látható Mundruczó Kornél és a Proton Színház Szégyen című előadása október 30-án, 31-én és november 1-jén a Trafóban. Az előadás most különösen aktuális, hiszen a nők elleni erőszak és a faji diszkrimináció egyszerre jelenik meg J. M. Coetzee azonos című regényének színpadi adaptációjában. Érdekesség, hogy a cannes-i filmfesztiválon fődíjat nyert Fehér Isten című film egyik előzménye a 2012-ben született előadás. A produkció 70. előadása november 1-jén lesz.

Az első Fair Play Napon, október 26-án zenei alkotók, előadóművészek hívják fel a közönség figyelmét arra, hogy digitalizálódó világunkban egyre fontosabb a fair play, a zenészek anyagi és erkölcsi megbecsülése. A zenei produkciók létrejöttéhez ugyanúgy anyagi erőforrások kellenek, mint bármely hétköznapi termék előállításához, melyekért a fogyasztók pénzt adnak. A ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért kezdeményezésére létrejövő Fair Play Nap a tudatos, fair zenefogyasztás szükségességére hívja fel a figyelmet.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma