2017. szeptember 21.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.09.13

A Bartók Világverseny és Fesztivál középdöntőjét szeptember 12-én két fordulóban tartották, a szoros mezőnyből hét ifjú hegedűművész jutott tovább a döntőkbe, köztük két magyar, Langer Ágnes és Homoki Gábor. A továbbjutók szeptember 13-án pihennek és gyakorolnak, 14-én este viszont folytatódik a megmérettetés a Kamarazenekari Döntővel.

2017.09.13

Az oktatásé lesz a főszerep ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban: az általános iskolásoknak a Lúdas Matyi produkcióval, a középiskolásoknak pedig a Rómeó és Júlia cirkuszra adaptált változatával készülnek. Minden előadás után meghívott előadók, köztük egyetemi professzor, író, dramaturg tart előadást Shakespeare-ről, valamint a Rómeó és Júliáról rendhagyó irodalomóra keretében.

2017.09.13

Magyarországi ősbemutatót tartanak szeptember 15-én este fél nyolckor a Hungarikum Pódium színpadán, ahol Koltai Róbert és Szirtes Balázs szereplésével mutatják be Christian Gundlach Batang felé…! című darabját. A kihagyhatatlannak ígérkező tragikomédiát Gaál Ildikó rendezte, a látványért pedig Mucsi Balázs felelt.

2017.09.13

A néző címmel nyílik meg október 26-án László Zsuzsi, a Jurányi Inkubátorház grafikusának kiállítása. „A színház: közösség. Mindannyiunkkal megtörténik. Akkor és ott. A grafika, az alkotás ‒ nekem ‒ sokkal magányosabb dolog. Kevésbé tetten érhető az a pillanat, amikor »a pohár a levegőben marad«. A kiállítás grafikáival ezt a pillanatot keresem, a találkozásokat, a kapcsolódásokat, a helyzeteket” – mondta el tárlatáról a művész.

2017.09.13

Szent Mihály-nap alkalmából egésznapos műsorfolyammal, benne élő bejelentkezésekkel és stúdióbeszélgetésekkel várja a közönséget a közmédia október 1-jén. A nézők a közmédia szinte minden csatornáján, a Duna, a Duna World és az M1 televízióban, valamint a Kossuth és Petőfi Rádióban is nyomon követhetik majd a Szent Mihály-napi történéseket.

2017.09.13

Mintegy hatvan programmal, köztük a Vad Fruttik, a Szabó Balázs Bandája és a Magashegyi Underground koncertjével várja a közönséget a szeptember 14. és 24. között a Pécsi Napok a baranyai megyeszékhelyen. Pécs és a régió legnagyobb múltú összművészeti fesztiválján a résztvevők több mint 20 gasztronómiai kitelepülő bőséges étel-ital kínálatából válogathatnak, a Jókai téren pedig kézművesek kínálják majd portékáikat.

2017.09.12

Kategóriájának második legjobbja volt az Asztanai Világkiállítás magyar pavilonja, vagyis nemcsak a látogatóközönség, hanem a szakmai zsűri is kiválónak értékelte a magyar kiállítást. Az EXPO mintegy 140 kiállítóját egy kilenctagú, független nemzetközi szakmai zsűri kétfordulós szemléje alapján értékelték, Magyarország a Theme Development kategóriában Svájc után nyerte el a második helyet.

2017.09.12

Döntött a kormány a Seuso-kincs magyarországi vándorkiállításáról. A Magyar Közlöny szeptember 11-ei számában megjelent kormányhatározat szerint az úgynevezett Seuso-kincs, amely „az egykori Pannonia provincia területén fellelt, az egyetemes antik kultúra egyik legnagyobb értékű lelete” magyarországi bemutatására Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Zalaegerszeg megyei jogú városokban vándorkiállítást szerveznek.

2017.09.12

Szabó Magda születésének 100. és halálnak 10. évfordulója alkalmából interaktív Abigél kiállítás nyílik szeptember 12-én a budapesti Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen, ahol a látogatók beülhetnek Torma Gedeon igazgató irodájába vagy Vitay Georgina egyenruháját is felpróbálhatják. Az MTVA archívumának jóvoltából az írónővel készült riportokat és filmrészleteket láthat, valamint eddig nem ismert hanganyagokat is hallhat a közönség.

2017.09.12

Csaknem 900 millió forintot ad a kormány a Nemzeti Táncszínház új játszóhelye megvalósításának befejezéséhez és működőképessé tételéhez a Magyar Közlöny szeptember 11-ei számában megjelent kormányrendelet szerint. A kormányrendelet értelmében többletforrásként a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakításához mintegy 727 millió forintot, a játszóhely fény- és hangtechnikai, továbbá színpadtechnikai, illetve működéshez, és egyéb eszközök beszerzéséhez szükséges csaknem 158 millió forintot biztosítanak.

2017.09.12

Az idén 35 éves Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) ünnepi kiállítást rendez szeptember 13-ai megnyitóval a B32 Galéria és Kultúrtérben. A kiállítás ideje alatt izgalmas válogatást láthat a közönség 121 kortárs alkotó alkalmazott művészetéből. Az alkotók tíz szakosztály – textil, ruha, design, kerámiaművészet, üvegművészet, fotó, grafika, ötvös, belsőépítészet, művészetelmélet – képviseletében állítanak ki.

2017.09.11

Idén is ünnepnap lesz a magyar népdal napja: az eseményt a szeptember 15-ei hétvégén rendezik meg Martonvásáron. A kétnapos rendezvény a martonvásári Brunszvik-kastély mellett lesz. A fellépők között lesz a Csík Zenekar, amely szeptember 16-án este a gyerekekből álló, a közmédia Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutatóján döntőbe jutott Sarjú Bandával közösen lép színpadra.

2017.09.11

Hét különleges műtárggyal gyarapodott az immár 692 Zsolnay-porcelánritkaságból álló pécsi Gyugyi-gyűjtemény. A Gyugyi László műgyűjtő által a napokban adományozott új műtárgyak mindegyike úgynevezett aranybrokát technikával készült fali dísztál. A legújabb műtárgyak már megtekinthetőek a Zsolnay Kulturális Negyedben.

2017.09.11

Mintegy százharminc oldalon másfélszáz színes műtárgyfotóval gazdagon illusztrált kötet jelent meg a népi szecessziós kerámia hódmezővásárhelyi mestereiről. A könyvben három mester – Baán Imre, Csenki (Czvalinga) István és Lázi János – munkásságát tárja a kötetet kiadó Tornyai János Múzeum néprajzkutatója az olvasók elé.

2017.09.11

Meghalt Ljubiša Samardžić szerb színész, akit a magyar közönség leginkább a Forró szél című jugoszláv sorozat Surdájaként ismerhet. A jugoszláv és a szerb színjátszás egyik legismertebb alakját a magyar közönség a nyolcvanas években ismerte meg, akkor vetítette ugyanis a Magyar Televízió a Forró szél című tízrészes jugoszláv vígjátéksorozatot. Az alacsony vérnyomással küzdő, kalapos, komikus figurát tévénézők nemzedékei ismerték meg, a sorozat főcímzenéje, az Adio pedig azóta is népszerű.

2017.09.11

Ismét Kínában szerepelnek a KEDD Stúdió filmjei. A Bogyó és Babóca és a Kuflik című gyerekfilm-sorozat egy-egy epizódja is versenyben van a 6. Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíjáért, a Xingnang Díjért. Az egyik legősibb, agyaghadseregről és a piramisairól is híres, több mint 3000 éves kínai város fesztiváljának díszvendége lesz M. Tóth Géza, a Kedd Stúdió vezetője, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora.

2017.09.10

Kálnay Adél kapta Ami marad című verséért az idei Salvatore Quasimodo nemzetközi költőverseny fődíját, a különdíjat pedig Zsávolya Zoltánnak ítélték oda John Keats Rómába indul című művéért. Idén kétszáz pályázó négyszáz verssel nevezett a versenyre. A verseny fődíjának számító Salvatore Quasimodo-emlékdíj és a különdíj mellett kilenc költőt elismerő oklevéllel jutalmazott a zsűri.

2017.09.10

A tervek szerint az Iparművészeti Múzeum Nagytétényi Kastélymúzeumába kerül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében 225 ezer euróért megvásárolt, Tornai Gyula festő és iparművész által tervezett hat darabos art deco szalongarnitúra. A könyvszekrényből, íróasztalból, karosszékből, kerek szalonasztalból és két fotelből álló bútoregyüttest kiállításon fogják bemutatni a múzeumban.

2017.09.10

A Libri Kiadói Csoport szakmai befektetőként kisebbségi tulajdont szerzett a Kalligram Kiadóban – közölte Büchler András, a Libri Kiadói Csoport kommunikációs vezetője szeptember 8-án. A Libri Kiadói Csoport elsősorban a kereskedelmi és marketing szakterületeken fogja támogatni a Kalligram Kiadót. A Kalligram Kiadó megtartja profilját.

2017.09.10

Az új évadban egyebek mellett Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című komédiáját, az egri Harlekin Bábszínház A dzsungel könyve előadását és Alföldi Róbert rendezésében Lev Tolsztoj A sötétség hatalma című darabját láthatja a közönség a Budaörsi Latinovits Színházban. A gyerekeknek szól a Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt díjnyertes mesekönyvéből készült Cerka Tinka és a szürke Lord című darab a Városi Ifjúsági Klubban.

Épp a mai napon, szeptember 21-én van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból a színházak országszerte és a határon túl is magyar szerzők műveivel, nyílt próbával, díjátadóval és rendhagyó programokkal várják a közönséget. A budapesti Nemzeti Színházban Katona József Bánk bán című darabját mutatják be. Másnap, 22-én a teátrum nyílt nappal várja a látogatókat, gyermek- és ifjúsági programokat szerveznek, nyílt próbákat tartanak, kiállítással, kulisszajárással és ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket.

Deák Kristóf új, A legjobb játék című rövidfilmje már a vágóasztalon van. „Ez egy elég komplex vágói feladat. Talán már az írásnál is a vágói agyam volt az előtérben, hiszen a filmben emberek néznek kamerákon és képernyőkön keresztül más embereket. A történet egyébként a gépi intelligencia és az emberi játékosság találkozásáról szól” – mondta a rendező. Deák Kristóf emellett a Foglyok című alkotást készíti elő, mely egy 1951-ben játszódó szatirikus történet.

Napjaink egyik aktuális témáját dolgozza fel fotókon, tárgyakon, táblázatokon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten címmel szeptember 19-én megnyílt kiállítása. Ez a rendhagyó kiállítás kilép a történelem és a művészettörténet keretei közül, és egy napjainkban zajló eseménysorral foglalkozik – hangsúlyozta a megnyitón Varga Benedek, az MNM főigazgatója.

A budapesti Kempinski Hotel Corvinus szálloda képzőművészeti gyűjteményéből mutat be válogatást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) tihanyi galériája november 12-éig. A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei címmel a kollekció legszebb darabjait, csaknem negyven magyar festményt, grafikát és szobrot állítottak ki, ezeknek mintegy fele kortárs alkotás.

A Zeneakadémián Az ősök ritmusa című bérlet koncertjeivel, a Budapest Music Centerben Kodály-sorozattal várja a közönséget az Óbudai Danubia Zenekar ősszel. Az ősök ritmusa című, négy koncertből álló bérlet Haydn A Teremtés című oratóriumával kezdődik október 1-jén a Nemzeti Énekkar, Rab Gyula tenor, Kolonits Klára szoprán és Bakonyi Marcell basszus közreműködésével, Vásáry Tamás vezényletével.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma