2018.02.17

Megzenésítették Schiller Ármány és szerelem című drámáját. A rockzenés játékot február 24-én mutatják be a Soproni Petőfi Színházban. Az átdolgozás zenéjét Papp Gyula, dalszövegeit Demjén Ferenc írta. A történet egy színtársulatról szól, a tagok pedig éppen az Ármány és szerelem előadását próbálják.

2018.02.17

Hetvennyolc éves korában elhunyt Varsóban Antoni Krauze neves lengyel filmrendező és forgatókönyvíró. A nemzetközi filmdíjakkal is kitüntetett Antoni Krauze több tucat film rendezője volt, a legismertebbek közülük a Magyarországon is bemutatott Fekete csütörtök (2011) és a Szmolenszk (2016) című alkotások.

2018.02.17

Közös standdal jelennek meg a visegrádi országok, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia a Brüsszeli Könyvvásáron, amelyet február 22. és 25. között rendeznek meg. „Mindegyik V4-ország mintegy negyven kötetet és két írót hoz, nekünk két extra meghívottunk is lesz. A közös stand magyar kezdeményezésre jött létre, hiszen Magyarország az együttműködési forma soros elnöke ebben a félévben” – mondta Villegas-Vitézy Zsófia, a Balassi Intézet keretében működő brüsszeli magyar kulturális intézet igazgatója az M1 aktuális csatorna február 16-ai reggeli műsorában.

2018.02.16

Táncszínházat, koncertet, humorestet, filmvetítést, gasztronómiai programot, fotókiállítást és konferenciát is szervez február 16-án és 17-én a Magyarság Háza, amelynek minden programja Gyergyót mutatja be a két nap során. Az első napon mutatják be a Gyilkos-tó legendája című egyfelvonásos táncjátékot, február 17-én este pedig Baricz Gergő ad koncertet, amelyen saját dalok és szerzemények mellett Muszka Sándor és Szálinger Balázs verseinek feldolgozását is hallhatja a közönség.

2018.02.16

Az életének 92. évében február 14-én elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatót február 17-én helyezik örök nyugalomra a kolozsvári Házsongárdi temetőben. Kallós Zoltán végső búcsúztatása 13 órától lesz a református egyház szertartása szerint a válaszúti Kallós Kúrián, majd ezt követően a kolozsvári Házsongárdi temetőben helyezik örök nyugalomra. Pénteken virrasztást tartanak Válaszúton Budapesten február 16-án 21 órától a Fonóban tartanak virrasztást mindazokkal, akik tisztelték Kallós Zoltán munkásságát és szerették emberségét.

2018.02.16

Nem lehet felmérni és elmondani szavakban, mi mindent köszönhetünk neki, nélküle nem lenne a térképen Magyarország népzenéje – emlékezett a február 14-én elhunyt Kallós Zoltán néprajztudósra Sebestyén Márta. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész az MTI-nek február 15-én kiemelte: szükséges, hogy akik még itt maradtak, olyan méltón tudják folytatni, feldolgozni, valamint élni az ő örökségével, ahogyan várná. „Továbbra is rajtunk tartja azokat a jellegzetesen szúrós, de nagyon szeretetteljes nagy fekete szemeit” – fogalmazott.

2018.02.16

Nemzetünk szeretettel és megbecsüléssel őrzi meg Kallós Zoltán emlékét – írta Áder János államfő részvétnyilvánító levelében az erdélyi néprajzkutatóra emlékezve február 15-én. „Egy nemzet lelkiségét leginkább a népzene, a néptánc és a néprajz mutatja meg. Régi századok örökségét – az élet rendje szerint – sajátjaként éli meg és formálja minden szerencsés nemzedék” – írta az államfő, rámutatva: ehhez nyújtott pótolhatatlan segítséget a Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas népzenegyűjtő és iskolaalapító.

2018.02.16

Még egy hétig, február 21-ig szavazhat a közönség a fővárosi önkormányzat Staféta pályázatának versenyzőire, akiket a konzulensként felkért játszóhelyek és ernyőszervezetek, valamint a kuratórium tagjai kilencven pályázó közül választottak ki. A szavazók online kérdőív kitöltésével dönthetnek arról, hogy ki kapja a közönségdíjat. A közönségdíj mellett a fővárosi önkormányzat nevében Szalay-Bobrovniczky Alexandra adja majd át a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját, Zappe László kritikus pedig a Fidelio Fortissimo-díjat. Szavazni a http://www.kerdoivem.hu/kerdoiv/979976802/1/ oldalon lehet.

2018.02.16

Pontban 21.00 órakor nézhetjük meg a televízióban február 25-én az Örök tél című filmet. Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró új történelmi drámája, mely a szovjet GUPVI táborok elhallgatott világába vezeti be a nézőt, a Duna TV-n lesz először látható. A megrázó alkotás két legfontosabb szereplője Gera Marina és Csányi Sándor.

2018.02.16

Utoljára hangzott el február 13-án hajnalban a „felvétel” utasítás az Aranyélet szettjében, ezzel pedig véget ért a több mint három éve tartó különleges utazás. A sorozatot megálmodó Krigler Gábor, az HBO kreatív producere azt mondta: „Azon túl, hogy tükröt állítsunk a mai magyar társadalomnak, az egyik legfontosabb ambíciónk az Aranyélettel végig az volt, hogy évadról évadra, epizódról epizódra képesek legyünk valami újat, meglepőt nyújtani a nézőinknek. Úgy érzem, a befejező évaddal mindezt maximálisan sikerült elérnünk: a legjobbat a végére tartogattuk.”

2018.02.16

Az idei Tatabányai Tavaszi Fesztiválon múzeumi kiállításokat, modern táncszínházi produkciókat, operaáriákat, francia filmeket, valamint kortárs cirkuszi produkciókat láthat a közönség március 8-tól két héten át. A zsidó kultúra és vallásgyakorlás tárgyaiból összeállított kiállítás a Tatabányai Tavaszi Fesztivál első eseménye, a tárlat március 8-án nyílik a városi múzeumban.

2018.02.15

A Metallica amerikai rockzenekar és az afgán zenei intézet kapja idén a zenei Nobel-díjnak is nevezett svéd Polar zenei díjat – számolt be a BBC hírportálja. A klasszikus zenészeknek járó Polar-díjat az Afgán Nemzeti Zenei Intézetnek és alapítójának, Ahmad Szarmasztnak ítélték oda. Az intézet árvák, utcán dolgozó gyerekek és fiatal lányok zenei képzését támogatja, ami a tálibok idején tiltott volt. Az együttes és az intézet júniusban Stockholmban veszi át az elismerést és a vele járó egymillió koronás (31,5 millió forint) pénzjutalmat.

2018.02.15

Az Avenged Sevenfold, Steve Aoki, a Kills és az X Ambassadors is koncertet ad a Telekom VOLT Fesztiválon, amelyet június 26-tól 30-ig rendeznek Sopronban. Először áll magyarországi színpadra a dallamosabb rockot játszó X Ambassadors és a jövőre húszéves kaliforniai metálzenekar, az Avenged Sevenfold. A szervezők már korábban bejelentették, hogy az idei VOLT-on a Depeche Mode, az Iron Maiden, a Hurts, a Limp Bizkit és a Skillet is fellép.

2018.02.15

Színházi előadásokat, könnyű- és komolyzenei koncerteket, tematikus fesztiválokat kínál a csongrádi megyeszékhelyen élő és tanuló közönségnek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Az egyetem Kulturális Irodája április 11. és május 11. között rendezi meg a 15. Egyetemi Tavasz programsorozatot, melyen több száz tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató program közül választhatnak az érdeklődők. A 23. Őszi Kulturális Fesztivál programjai pedig október 1. és november 11. között várják az érdeklődőket. A Kulturális Iroda emellett a tehetséges hallgatók támogatására is kiemelt figyelmet fordít: a tavaszi félévben egyetemi vers- és prózamondó versenyt, fotó-, színikritika-, dráma- és verspályázatot hirdet.

2018.02.15

A Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) megerősítette pozícióját tavaly: 126 hangversenyt adott és 79 színházi előadásban működött közre, fellépésein több mint 100 ezer látogatót regisztráltak. Az együttes többek között olyan nemzetközi rangú magyar és külföldi művészekkel dolgozott együtt, mint Benjamin Schmid, Andrej Gavrilov, Balog József, Christian Schumann, Olari Elts.

2018.02.15

Ismét Die Antwoord-koncert lesz a fővárosban. A nemzetközi könnyűzenei színtér egyik legmeghökkentőbb, dél-afrikai formációja augusztus 18-án lép fel a Budapest Parkban. Az idén tízéves csapat a kezdetektől ugyanabban a felállásban létezik: az énekesnő az egzotikus hangú Yolandi Visser, mellette a különc megjelenésű rapper, Ninja, valamint egy dj, God (korábban DJ Hi-tek) szerepel, aki általában furcsa maszkban áll színpadra. A Die Antwoord stílusában a hiphop, a rave, a eurodance, a techno keveredik, mindez afrikaans nyelvű rapbetétekkel. Saját magukat a zef stílusába sorolják, amely nagyjából a trash-nek feleltethető meg.

2018.02.15

Tom Hanks játssza Falstaffot a Los Angeles-i Shakespeare Központ nyári IV. Henrik-előadásában – adta hírül a deadline.com. A kétszeres Oscar-díjas Hanks mellett felesége, Rita Wilson is játszik a drámában, de azt még nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen szerepben látható. A darabot a Tony-díjas Daniel Sullivan rendezi. A szabadtéri előadás premierje júniusban lesz, majd 24 alkalommal adják elő július 1-jéig a Los Angeles-i Egyetem (UCLA) mellett fekvő Japán kertben. Hanks és Wilson több mint 25 éve rendszeresen részt vesznek a Shakespeare Központ Simple Shakespeare című felolvasásain, de ez lesz az első alkalom, hogy egy Shakespeare-darabban játszanak is.

2018.02.15

Rendhagyó bemutató keretében két időpontban láthatják a nézők premier előtt Sándor Pál Vándorszínészek című filmjét március 6-án a Vígszínházban. A rendező új filmjében egy maroknyi vándorszínész játéka dühös verekedést robbant ki. A kavarodásban egy fiatal katona is beszáll a verekedésbe, majd miután emiatt bujdosni kényszerül, a társulat befogadja és együtt zötykölődnek faluról falura Pest felé. A történet azonban számos fordulatot tartogat még nemcsak az ifjú katona, hanem a színészgárda számára is. Bővebb információ ITT.

2018.02.15

Kallós Zoltán a teljes életét arra áldozta, hogy összegyűjtse a magyar népi kultúra értékeit – méltatta az MTI-nek a február 13-án elhunyt néprajzkutatót Szép Gyula kolozsvári népzenész, a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány egyik alapítója, jelenlegi alelnöke. Szép Gyula úgy vélte: Kallós Zoltán népzenei gyűjtései nyomán elölről kellene kezdeni a magyar népdaltípusok osztályozását. Szerinte ugyanis a Kodály Zoltán és Bartók Béla gyűjtései alapján Járdányi Pál által elkészített tipizálás Kallós Zoltán gyűjtései után meghaladottá vált. Kallós ugyanis megannyi olyan dallamtípust, dallamváltozatot gyűjtött, amelyekkel előtte a gyűjtők nem találkoztak. Szép Gyula szerint Kallós Zoltán időben érzett rá arra, hogy a társadalmi folyamatok az Erdélyben és Moldvában részben még megmaradt népi kultúra eltűnéséhez vezetnek, ezért megpróbálta összegyűjteni, ami még összegyűjthető. Kallós Zoltánban Bartók Béla és Kodály Zoltán mellett a 20. század legnagyobb magyar folklórgyűjtőjét tisztelhettük – emlékezett a néprajztudósra Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Népművészeti Tagozatának vezetője. Kallós Zoltán az MMA tagja volt, a köztestület 2015-ben életműdíjával tüntette ki az erdélyi néprajztudóst. Kallós Zoltánt az MMA saját halottjának tekinti.

2018.02.14

A második elődöntővel folytatódik A Dal 2018: február 17-én, 20 óra 30 perctől a Duna Televízióban és a Duna World csatornán kilenc produkciót láthatnak a nézők. Az adásban lép fel az AWS (Viszlát, nyár), a Ceasefire X (Satellites), Horváth Cintia & Balogh Tomi (Journey – Break Your Chains), Horváth Tamás (Meggyfa), Király Viktor (Budapest Girl), Odett (Aranyhal), Szőke Nikoletta, Kökény Attila és Szakcsi Lakatos Róbert (Életre kel), Vastag Tamás (Ne hagyj reményt), valamint a yesyes (I Let You Run Away). Négy előadó és dal, Dánielfy Gergely (Azt mondtad), Süle Zsolt (Zöld a május), Heincz Gábor BIGA (Good Vibez) és a Leander Kills (Nem szól harang) már bejutott A Dal döntőjébe, őket február 17-én újabb négy produkció követi a február 24-ei fináléba. Akkor dől el, melyik lesz Magyarország idei dala. A második elődöntőben az is kiderül, kinek ítéli a zsűri a 30 induló közül A Dal 2018 Legjobb dalszövege díjat.

A zenekar mesterei sorozatban hangzik el Magyarországon először Bella Máté Tabula Smaragdina című műve, valamint Louis Andriessen De Tijd (Az idő) című darabja március 6-án a budapesti Zeneakadémián Arie van Beek vezényletével. Bella Máté Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a rotterdami de Doelen koncertközpont megrendelésére írta kompozícióját, amelyben egy ókori ezoterikus iratot zenésített meg Hamvas Béla filológiai értelmezésének felhasználásával.

Rosamund Pike játssza a kétszeres Nobel-díjas tudóst a Marie Curie életéről szóló, Radioactive című filmben, amelyet Budapesten forgatnak. A produkció rendezője az iráni Marjane Satrapi (Persepolis), a forgatókönyvet Jack Torne írta Lauren Redniss Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout című életrajzi könyve nyomán.

Huszonnégy koncert, népzene, klasszikus és kortárs zene is várja a közönséget február 24-én a kórusok téli éjszakáján a budapesti Andrássy úton álló MagNet Közösségi Házban. A 12 meghívott kamarakórus között két gyermekkar is szerepel. A kórusok a capella, azaz kíséret nélküli zenével készülnek, öt különböző stílusban. A nemzetközi és magyar klasszikusok mellett népdalok, régi, modernebb és populáris darabok is felcsendülnek.

Elkezdődött február 21-én a Magyar Teátrumi Társaság fesztiválja a Zentai Magyar Kamaraszínházban: a II. Teátrum Neked! Zentai Teátrumi Napok keretében a vajdasági közönség egyaránt találkozhat gyermekeket és felnőtteket megszólító színházi programokkal. A program keretében február 22-én a Jövőre veled, ugyanitt! című romantikus vígjáték látható a Veszprémi Petőfi Színház és székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciójában, február 23-án este pedig Kövek a zsebben címmel a kaposvári Csiky Gergely Színház előadását tekintheti meg a közönség.

Pablo Picasso műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban: a tárlat látogatói több mint száz grafikát, valamint könyvillusztrációt láthatnak Picasso életművének eddig kevéssé ismert szeletéből. A kiállításon látható alkotások tulajdonosa, Thomas Emmerling nürnbergi műgyűjtő a művekről úgy fogalmaz: Picasso művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak, de mindegyikről visszaköszön a rá oly jellemző cinizmus. A Que viva Picasso, azaz Éljen Picasso című tárlat március 11-től október 31-éig tekinthető meg az Esterházy-kastélyban.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma