MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2018.08.13

A fiatal alkotók összesen száztíz filmmel neveztek a 25. Országos Diákfilmszemlére, amelyet augusztus 22. és 26. között rendeznek a budapesti Aranytíz Művelődési Központban. Az idei esemény díjait augusztus 26-án adják át. A kategóriák első helyezettje 100-100 ezer forint jutalomba részesül, míg a szemle fődíja 200 ezer forintos jutalommal jár. Mindezek mellett több különdíjat is kiosztanak.

2018.08.13

A partiumi Nagyszalontán, Arany János szülővárosában már 950 személynek állított ki emléklapot a helyi Arany János Művelődési Egyesület és a város polgármesteri hivatala arról, hogy az illető Arany János vér szerinti rokona. Az Arany-családfát Balogh László nyugalmazott nagyszalontai tanár állította össze a helyi református egyházközség anyakönyve alapján.

2018.08.13

A sárközi és a barcasági fazekasság kiváló művelőjének, Bíró Annamáriának életét és munkásságát bemutató emlékszoba nyílik a Tolna megyei Decs faluházában augusztus 19-én. Családi hagyatékból válogatták ki a mintegy 180 népi és modern kerámiát, amelyek mellett személyes dokumentumok, oklevelek, újságcikkek, levelek mutatják be a népművész pályáját.

2018.08.12

Megnyitották a Balatonfüredi borheteket! A tóparti városban zajló rendezvényen bőséges gasztronómiai kínálat és kulturális programok várják az érdeklődőket szeptember 2-áig. A rendezvény három hete alatt mások mellett fellép a népzenét játszó Csángálló zenekar, a Cimbaliband, a világzene képviselője és a The Bits nevű Betales emlékzenekar.

2018.08.12

Hetvenkilenc évesen elhunyt Ferenczy Erika Alice író, kritikus, történész, forgatókönyvíró augusztus 8-án. Ferenczy Erika Alice a rendszerváltáskor kezdett bele haláláig tartó történészi munkájába: 1989-től a Történelmi Igazságtétel Bizottság mellett működő Oral History Archívum, majd a Történelmi Tényfeltáró Bizottság számára készített életútinterjúkat. Főbb művei közé tartozik többek között a Gr. Széchenyi Zsigmond – Pályarajz egy vadász-íróról, a Rácsos egyetem és a Kegyelem című filmballada.

2018.08.12

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumának nevében augusztus 11-én személyesen kereste fel otthonában és köszöntötte Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművészt és karmestert 85. születésnapja alkalmából. A hazatérő 85 éves művészt lakása előtt operaénekes, zenész és artista művészek várták, a flashmob után az államtitkár elmondta: Vásáry Tamás méltó példát ad a következő generációknak is.

2018.08.12

Egészen augusztus 20-áig tartanak a Királyi Napok Székesfehérváron, melyek középpontjában II. András király és kora áll. A Királyi Napok keretében augusztus 12-én Gioachino Rossini egyik egyházzenei művét, a Petite messe solennelle-t (Kis ünnepi mise) mutatják be az ingyenes Musica Sacra keretében a Nemzeti Emlékhely fölé emelt színpadon. Ezt követően augusztus 16-án rendezik meg a hatodik Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivált. A részletes program ITT található.

2018.08.12

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyet augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal rendeznek meg a somogyi megyeszékhelyen. Az idei műsorban Bach zongoraversenyeitől Schubert Pisztrángötösén át Bartók Béla zongoraötöséig egy-egy szerző életművének csúcspontjait hallhatja a közönség. A fesztiválról részletes információk ITT olvashatók.

2018.08.12

A Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlés keretében az Országgyűlés elnöke augusztus 11-én tartott beszédet Bugacon. Kövér László elmondta: 2008 óta a Kurultáj minden rendezvénye egy jelképes üzenet arról, hogy a magyarok nemcsak a „lélek” szót hozták a honfoglalás előtti időkből és tájakról, hanem maga a magyar néplélek is Keleten sarjadt, a magyarok a legnyugatibb keleti népként soha nem feledkezhetnek meg keleti testvéreikről. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye számos programmal és csaknem négyszáz hagyományőrző csoport bemutatkozásával várja a látogatókat augusztus 12-ig Bugacon.

2018.08.12

Huszonkét kórus vesz részt az augusztus 15-én kezdődő 12. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzuson Nyíregyházán. A rendezvényre tizenegy országból érkeznek kórusok. A hazai vonalat a péceli Rutafa Kórus és a budapesti Kispesti Vegyeskar képviseli, de természetesen a Cantemus hét kórusa is koncertet ad. A résztvevők száma megközelíti az ezret – mondta Szabó Dénes, a Cantemus Kórus Kossuth-díjas igazgató karnagya augusztus 10-én.

2018.08.11

Elkészült az augusztus 20-ai Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje; az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható. Szarka Tamás az MTI-nek elmondta: a 30 perces zenedarab Magyarországról és Szent Istvánról szól, valamint a mai viszonyunkról hozzá és az országhoz. Az alkotásban Szent István két intelme jelenik meg: az irgalmasság a témája, valamint az, hogy az alázat felemel, a gőg letaszít. A mű felvétele Balogh Sándor karmester vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Szarka Tamás zenekara és a Honvéd Férfikar közreműködésével készült a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. A zeneművet az augusztus 20-ai ünnepségen adják elő délelőtt a Kossuth téren, este pedig a tűzijáték alatt hallható.

2018.08.11

A Győri Filharmonikus Zenekar nevével fémjelzett 8. Európai Klarinétfesztivál Győr városának, pezsgő kulturális életének üde színfoltja. A négynapos zeneünnep repertoárja bővelkedik ősbemutatókban, európai premierekben, nemzetközi hírű művészekben, fiatal tehetségekben. Az augusztus 28. és 31. között megrendezendő fesztivál helyszínei a Richter Terem és az Egyetem Hangversenyterem (volt Zsinagóga). A fesztiválnapokat gálakoncertek zárják, a kísérő zenét a Győr Symphonic Band és a Győri Filharmonikus Zenekar szolgáltatja.

2018.08.11

A 12. kerületi Önkormányzat és a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. pályázatot írt ki a Városmajori Szabadtéri Színpad teljes felújítására. A fővárosi tulajdonba tartozó Városmajori Szabadtéri Színpad több mint 60 előadást, koncertet és bemutatót kínál nyaranta. Korszerű technikai megújítására építészek, tervezők pályázhatnak.

2018.08.11

A Húsvét-sziget őslakos közösségei visszakérnek a londoni British Museumtól egy egyedülálló moai szobrot, amelyet a britek 150 éve vittek el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák. A 2,3 méteres szobrot a történelmi emlékezet szerint Richard Powell, a Topaze nevű brit hajó kapitánya vitte el a szigetről 1868-ban. Viktória királynő később a múzeumnak ajándékozta a Hoa Hakananai’a nevű ritkaságot.

2018.08.11

Megőrizte vezető helyét a British Museum a leglátogatottabb ingyenes angliai nevezetességek listáján. Az intézményt, amely tizedik éve áll az összesítés élén, csaknem hatmillióan keresték fel 2017-ben frissen ismertetett adatok szerint. A hivatalos brit turistaügynökség, a Visit England által közölt listán a második helyet a londoni Tate Modern múzeum szerezte meg valamivel több mint 5,5 millió látogatóval.

2018.08.10

Irakból Szaddám Huszein diktátor bukása után elrabolt ötezer éves műtárgyak egy kisebb gyűjteményét szolgáltatja vissza Nagy-Britannia, miután a British Museum szakembereinek aprólékos munka után sikerült meghatározniuk a műkincsek származási helyét. A British Museum régóta közreműködik az iraki régészeti kincsek megóvásában, 2015-ben pedig képzési programot indított az iraki szakembereknek a legújabb technológiák alkalmazására, hogy jobban tudják dokumentálni az Irakban fellelhető kincseket.

2018.08.10

A Kolozs megyei Kalotaszentkirályon találkoznak az augusztus 10-ei hétvégén a Szent Istvánról elnevezett magyarországi, felvidéki és erdélyi települések vezetői és hagyományőrzői. Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a Szent Király Szövetségbe tömörült települések 22. találkozóját tartják: Kalotaszentkirály másodszor látja vendégül 21 kárpát-medencei település küldöttségét.

2018.08.10

Több mint százan vesznek részt az idén 30 éves Magyar Origami Kör huszonkilencedik alkalommal összehívott éves közgyűlésén, az Országos és Nemzetközi Origami Találkozón Kecskeméten. Az augusztus 10. és 12. között zajló találkozón a hazai origamisták mellett holland, francia és lengyel egyesületek alapítói is részt vesznek, de érkeznek az erdélyi Zetelakáról és Kínából is papírhajtogatók.

2018.08.10

Öt nagyszínpadi és négy stúdiótermi bemutatót tervez a nagyváradi Szigligeti Társulat a 2018/2019-es évadban. A nagytermi bemutatók sorát William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátéka nyitja Tarnóczi Jakab rendezésében. Charles Dickens Twist Olivér című világhírű regényének zenés színpadi adaptációját, az Olivér!-t októberben mutatják be. A teljes repertoár ITT található.

2018.08.10

Az eddigi legnagyobb szabású és legnagyobb költségvetésű Vásárhelyi Forgatagot szervezik meg augusztus 27. és szeptember 2. között Marosvásárhelyen. A Budapesti Operettszínház a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közreműködésével mutatja be Kálmán Imre darabját, A chicagói hercegnőt. A Vásárhelyi Forgatag keretében többek között olyan kedvelt előadók koncerteznek, mint Rúzsa Magdi, a Quimby, a Csík Zenekar és Szalóky Ági.

A nagyváradi magyar színjátszás 220 éves évfordulóját ünnepli augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház, amely két bemutatóval, beszélgetésekkel, megemlékezésekkel eleveníti fel a partiumi város magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit. A rendezvénysorozat augusztus 21-én az Utcakölykök című előadás díszbemutatójával kezdődik.

A kenyérrel kapcsolatos hagyományokat bemutató rendezvénnyel és látványos katonai programokkal köszöntik Szent István napját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A program keretében augusztus 19-én és 20-án a park látogatói megismerhetik, és akár ki is próbálhatják azokat a régen elfeledett tevékenységeket, amelyeknek köszönhetően az aratást követően elkészült az első kenyér.

Elindult a Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes programja, amelyre történelmi témájú játékfilmtervekkel lehet jelentkezni szeptember 15-ig. Olyan terveket várnak, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait. A részvételnek nem feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség. A teljes pályázati kiírás a Filmalap honlapján érhető el.

Megállapodás született az Eurovíziós Dalfesztivál finanszírozásáról Izraelben. Az utolsó pillanatban jutott egyezségre egymással a jövőre Izraelben esedékes Eurovíziós Dalfesztivál költségeiről az izraeli pénzügyminisztérium és a helyi közmédia vezetése. A megállapodás szerint a Tagíd nevű közmédiaszervezet felvett ötvenmillió sékel (négymilliárd forintot) bankkölcsönt, amelyet a határidő lejártáig letétbe helyezett az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által megnevezett svájci bankban.

Az ötvenedik évfordulón világszerte újra látható a mozikban Elvis Presley Comeback Special című legendás, 1968-as televíziós koncertfilmje. A digitálisan felújított és újrakevert filmet Magyarországon a Pannonia Entertainment mutatja be: augusztus 24-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, augusztus 26-án a szegedi Belvárosi Moziban vetítik, emellett Szentendrén és Szigetszentmiklóson is látható lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma