2018.05.17

Megdőlt a magyarországi aukción valaha legdrágábban eladott ékszer rekordja, egy nagyméretű briliánsokkal ékített nyakéket és egy gyűrűt összesen 32,4 millió forintért adtak el a BÁV május 15-ei 72. Művészeti aukciójának első napján. Az aukción először egy fehérarany, úgynevezett csüngő fazonú, 4,24 karátos brillel és egy háromszög formára csiszolt, 0,74 karátos, illetve további 19 kisebb briliánssal ékített nyakéket árvereztek el.

2018.05.16

Meryl Streep is szerepel Steven Soderbergh Panama-iratokról szóló új filmjében. A The Laundromat (A mosoda) című film forgalmazása iránt a Netflix érdeklődik, korábban szó is volt róla, hogy a műsorszóró gyártásában készülne a produkció. Egyelőre titokban tartják, hogy Streep milyen szerepet kap a filmben.

2018.05.16

Kilencvenhat millió forintért vásárolták meg Kádár Béla Zenészek című festményét a Virág Judit Galéria tavaszi aukcióján. Kádár Béla festménye 40 millió forintos kikiáltási árról indult az aukción. A kép korábban a milliárdos olajmágnás J. Paul Getty családjának a tulajdonában volt. Az egyik legjelentősebb Kádár-mű – amelyet 1928-ban festett New Yorkban – több mint 90 év után került vissza Magyarországra.

2018.05.16

A Budapest Rooftop Cinema idén is premierfilmmel, időtlen klasszikusokkal, valamint a magyar és a francia filmtermés legjavával várja a közönséget május 18-tól. Az első premiervetítésre már a hivatalos megnyitó előestéjén, május 17-én sor kerül, akkor a Deadpool 2-t láthatja a közönség. Az újdonságok között a Solo: Egy Star Wars-történet is látható lesz majd a tetőmozi vetítésein. Az évad május 18-án hivatalosan David Fincher Harcosok klubja című filmjével indul, de a közönség kedvenc a klasszikus filmek blokkjának első vetítése is lesz egyben.

2018.05.16

Együttműködési megállapodásban intézményesítette eddigi, elsősorban közös rendezvények szervezésében megnyilvánuló kapcsolatát a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBMKIK) és a megyei népművészeti egyesület; a megállapodást a X. Nemzetközi Fazekas Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján írták alá. A X. Nemzetközi Fazekas Fesztivált május 17. és 19. között rendezik meg Debrecenben. A rendezvényhez kapcsolódó kiállításra 21 hazai és határon túli fazekas küldte el 3-5 darabból álló pályázati kollekcióját Debrecenbe, az alkotásokból május 17-én délután nyitnak meg kiállítást a Kölcsey Központban. A fesztivál május 19-én és május 20-án fazekas vásárral folytatódik, illetve fejeződik be a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren.

2018.05.16

Történelemi krimi, családi darab, vígjáték és görög stílusú komédia is szerepel az Újszínház jövő évadának műsortervében. Az Újszínházban a szezon vígjátékkal kezdődik, majd az egyik legnépszerűbb meséből írott zenés családi színdarabra invitálják a nézőket. Ezt követi egy történelmi merényletsorozatot feldolgozó dráma, végül egy komédiát mutatnak be, amely a klasszikus ókori görög színjátszásra épül. Tersánszky Józsi Jenő A kegyelmesasszony portréja című vígjátékát Csiszár Imre rendezésében mutatják be szeptember 28-án. Csukás István A Nagy Ho-ho-ho-horgász című zenés családi vígjátékát Kökényessy Ági állítja színpadra, decemberi bemutatóval. Pozsgai Zsolt A Vasgróf című, Tisza Istvánról szóló művét Kerényi Imre rendezésében láthatja a közönség, a darabot 2019 februárjában tűzik műsorra. Katona Imre Arisztophanész madarai című komédiáját a szerző állítja színpadra, a darab premierjét 2019 tavaszán tartják.

2018.05.16

Októberben 15 napon át várja az érdeklődőket a 15. évfordulóját ünneplő Design Hét Budapest, amelynek díszvendége idén Németország lesz. A Mission: Design szlogen köré épülő rendezvénysorozaton adják át a Magyar Formatervezési Díjat, valamint az idén 10 éves Design Management Díjat. A 15 napos esemény Nyitott Stúdiók programja lehetőséget ad a tervezői műhelyekbe való bepillantásra, lesznek sztárdizájner-előadások, termék- és divatbemutatók, kiállítások, dizájntúrák, workshopok és kerekasztal-beszélgetések. A korábbi évekhez hasonlóan több vidéki város is kapcsolódik a rendezvénysorozathoz, így országszerte mintegy 250 program közül válogathatnak majd az érdeklődők. A rendezvénysorozat védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.

2018.05.16

Négy premierrel készül az új évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház és négy kamaraszínpadi bemutatót is láthat majd a közönség. Elsőként, október elsején a Váci Dunakanyar Színházzal közös produkcióban viszik színre Molnár Ferenc Az ördög című Mefisztó-történetét a főbb szerepekben Fenyő Ivánnal és Mészáros Mátéval. Hunyady Sándor Lovagias ügy című vígjátéka lesz a második premier Vándor Évával és Koltai Róberttel a főszerepben. Márciusban láthatja a közönség az Erdő című előadást, Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij vígjátékát, majd májusban kerül színpadra Arthur Miller Pillantás a hídról című drámája.

2018.05.16

Mintegy 12 ezer négyzetméternyi vetített felületet keltenek életre Pécs belvárosában a 3. Zsolnay Fényfesztivál fényfestő csapatai június 28. és július 1. között. A szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közleménye szerint az idén négynaposra bővülő rendezvényen mintegy 100 programmal – köztük háromdimenziós fényfestéssel, újcirkuszi és utcaművészeti kavalkáddal – várják a látogatókat. A fényfesztiválra a karszalag, amellyel a zárt térben látható installációk is megtekinthetőek, 1500 forintba kerül. A programokról bővebben ITT olvashatnak.

2018.05.15

Megkezdődött Bukarestben a 14. Magyar Zene Fesztivál, amely Kodály Zoltán munkásságának magyar, valamint nemzetközi zene- és kultúrtörténeti jelentőségére fókuszál. A fiatal előadóművészek részvételével zajló, május 17-éig tartó fesztivál május 14-én este kezdődött, és magyar zeneműveket népszerűsít. A Balassi Intézet bukaresti központja által szervezett seregszemlén a fiatal zenészek zsűri előtt mérik össze tudásukat és kötelező módon magyar zeneműveket is előadnak.

2018.05.15

Tompa Gábor rendezőt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját választották meg az Európai Színházi Unió (UTE) elnökévé – adta hírül a kolozsvári színház. Az UTE hétvégén tartott közgyűlésének a budapesti Vígszínház adott otthont. Tompa Gábor Michal Dočekal csehországi rendezőt, a prágai Nemzeti Színház korábbi igazgatóját váltotta az UTE élén. Tompa Gábor elmondta: az Európa legkiemelkedőbb színházi társulatait és művészeit egyesítő ernyőszervezet elnökeként célja lesz a régi és új értékek közti kapcsolat megteremtése, a szervezet ismertségének és elismertségének megerősítése.

2018.05.15

Clevelandi, bostoni és New York-i katolikus plébániák bezárásáról szól Somogyi Viktória dokumentumfilmes A hit kiárusítása című alkotása, amelyet május elején a kanadai Thamesville-ben, a Keresztény Élet Nemzetközi Filmfesztiválon díjjal tüntettek ki. A rendező szerint a film a meglepetés erejével hatott, mivel egy teljesen feltáratlan témát dolgoztak fel.

2018.05.15
A május 12-én elhunyt Choli Daróczi József írót, költőt a magyarországi cigányság kultúrájának megismertetése terén és ezáltal a magyar kultúra érdekében végzett munkásságára tekintettel a családdal egyetértésben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) saját halottjának tekinti. Choli Daróczi József halálával a roma kultúra meghatározó alakja, a magyarországi cigányság ikonja távozott. Daróczi József 1939. május 26-án született Bedőn. Főiskolai tanulmányait a Budapesti Tanítóképző Főiskolán végezte 1972 és 1975 között, 1975-ben tagja lett a Magyar Írók Szövetségének és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. Cigány nyelvű bibliafordítása 1996-ban jelent meg: az Újszövetséget fordította le lovári nyelvre. Daróczi József 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetésben részesült.
2018.05.15

A Szivárvány Kultúrpalotában tartott díjkiosztó ünnepséggel zárult hétvégén a IX. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennále, amelyen egy héten át harmincöt előadás és számos kísérő program várta az érdeklődőket. „Magas színvonalú előadásokkal, inspiráló szakmai programokkal, nagy érdeklődés mellett zajlott az idei biennále, amelyen egy héten keresztül az elmúlt két év legjobb hazai produkcióit láthatta a közönség” – Novák Jánost, az ASSITEJ Magyar Központjának elnökének közleményében.

2018.05.15

Czigány Dezső és Galimberti Sándor alkotása kelt el a legmagasabb, 50, illetve 48 millió forintos áron május 13-án este a budapesti Kieselbach Galéria tavaszi árverésén, amelyen többek között Bernáth Aurél, Czóbel Béla, Kontuly Béla, Nagy István és Nagy Kriszta alkotásaira is licitálhattak az érdeklődők. A galéria 58. Tavaszi aukcióján 222 tételt árvereztek el, köztük Bálint Endre, Batthyány Gyula, Berény Róbert, Fényes Adolf, Gulácsy Lajos, Kádár Béla, Molnár C Pál, Scheiber Hugó, Schönberger Armand, Szőnyi István és Vaszary János alkotásait. A piac általános ereje megmutatkozott, sok mindent vittek el nagyon jó áron – mondta Kieselbach Tamás galériavezető az MTI-nek, hozzátéve, hogy kisebb életműrekordok is születtek az árverésen.

2018.05.15

Három magyar művet mutatnak be a Rostrum of Composers nemzetközi kortárszenei seregszemlén, amelyen több mint 30 ország rádiós szakembere vesz részt a május 14-ei héten Budapesten. Idén Argentínából, Ausztráliából, Európa több országából, Kínából és Angliából is érkeznek szakemberek a rádiós fesztiválra. Alkalmanként 60-70 művet hallgatnak meg három-négy napon át, majd két kategóriában pontozzák az alkotásokat. A fesztivál résztvevői kötelezik magukat arra, hogy a nekik legjobban tetsző művek mellett a kategóriák első helyezettjeit is bemutatják saját rádióállomásuk adásaiban. A 65 éves Rostrum of Composers rendezvényen három fiatal magyar zeneszerző, Brandenburg Ádám, Balogh Máté és Kutrik Bence műve hangzik el. A házigazda Bartók Rádió a nemzetközi kortárszenei seregszemlét társrendezvényekkel is színesíti.

2018.05.15

Országszerte 24 városban szerveznek programokat a régészet napja alkalmából. Múzeumok, egyetemek és kutatóintézetek nyitják meg raktáraikat az érdeklődők előtt, akiket számos helyszínen ismeretterjesztő előadások, filmvetítések, kézműves, gasztronómiai és zenei programok is várnak május 26-án szombaton. A Magyar Régész Szövetség közleménye szerint most először a fővárosi intézmények közös „régészeti fesztivállal” is készülnek az alkalomra, az egész napos rendezvénynek az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) új épülete, a Humán Tudományok Kutatóháza ad majd otthont. Az országos programsorozatot a Magyar Régész Szövetség hívta életre 2014-ben. Az idei rendezvény teljes programkínálata a regeszetnapja.hu oldalon érhető el.

2018.05.15

A 2017/2018-as évad utolsó nagyszínpadi darabját, a My Fair Ladyt május 18-án mutatják be a Békéscsabai Jókai Színházban. Seregi Zoltán teátrumigazgató az olvasópróbák kezdetén szuperprodukciónak nevezte a darabot, és felidézte, hogy Magyarországon az első My Fair Lady-rendezés édesapja, Seregi László nevéhez kötődik. A békéscsabai előadásban több gyerekszínész, jelenlegi és egykori színitanházas diák és vendégművész szerepel, hatalmas stábot, élő zenekart, táncosokat, kórust vonultatnak fel benne. Az előadást a békéscsabai születésű Radó Denise rendezi. A főbb szerepeket Szomor György, Bartus Gyula, Papp Barbara, Somfai Éva, Fodor Zsóka, Katkó Ferenc, Balázs Csongor és Nagy Erika játssza.

2018.05.14

Kilencvenmillió forintos kormányzati támogatással megújult a német nemzetiségi múzeum Budaörsön, a felújított épületet Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős ügyvezető államtitkára adta át. A most átadásra került budaörsi múzeum felújítása mellett a kormány 30 millió forinttal támogatta a magyarországi németek elűzetése emlékművének kialakításának elindítását is. A megnyitón köszöntőt mondott Ritter Imre, valamint Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Boros György, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke és Gajdos-Frank Katalin, a múzeum igazgatója. Az felújított intézmény új kiállítását Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese nyitotta meg.

2018.05.14

Révész Bálint kreatív dokumentumfilmje, a Nagyi projekt nyerte a tajvani nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál „Next Generation” díját – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel. Ázsia vezető dokumentumfilmes seregszemléje május 4. és 13. között több mint 130 alkotást vonultatott fel a tajpeji mozikban. Fiatal tajvani filmrajongókból álló zsűri ítélte oda a magyar alkotásnak az elismerést, amelyet Révész Bálint rendező személyesen vett át hétvégén a záróünnepségen. Révész Bálint első filmjével a DOK Leipzig fesztiválon különdíjat nyert ősszel. A Nagyi projekt magyar-brit koprodukcióban, az Új Budapest Film és a Gallivant Film gyártásában készült.

Életének 78. évében, hosszú betegség után május 22-én hajnalban meghalt Berkovits György író, szociológus, a Szépírók Társasága alapító tagja, a Budapestért-díj, a József Attila-díj és a 2018-as Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje.

Három versenyző: Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű) jutott a döntőbe a Kicsik korcsoportjából a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató adásában. A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán sugárzott elődöntőben kilenc tehetség állt újra a zsűri elé. Hegedűvel jutott tovább szintén a Kicsik korcsoportjának válogatójából Szabó Vencel (trombita), Kováts-Szőcs Benedek (zongora). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Zétényi Áron (gitár), Szilassi Bálint (zongora), Vanyó Karsa (trombita) és Szalovszky Viktória (furulya) jutott tovább. A Nagyok elődöntőjét május 25-én követhetik majd a Duna Televízió és az M5 csatorna nézői.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda döntése alapján az eredetileg betervezett 16 helyett 75 étterem kapta meg a lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson a Muzsikáló Magyarország program keretében. Nagy érdeklődés kísérte az éttermi cigányzene hagyományainak népszerűsítésére áprilisban Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázatot. A felhívásra 106 étterem adta be jelentkezését, a kiválasztott 75-tel a program szeptember 2-ig tart. Az indulás első szakaszában 32 helyszínen, június 1-től pedig további 43 étteremben játszanak a program támogatásával cigányzenekarok. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg. Több mint ötven előadó, köztük tíz külföldi játszik idén a Fekete Zajon, köztük lesz a VHK, az Alcest, Anna von Hausswolff, az Aesthetic Perfection és a Crippled Black Phoenix is. A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi motel mellett elkészült az új hotelépület, lesznek két- és négyszemélyes faházak és apartmanok, de sátorozni is lehet. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely szintén található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült. A programokról részletesen ITT olvashattok.

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a május 22-én kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A programokról részletesen ITT olvashat.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma