2019.01.15

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben ingyenes vetítésen mutatják be csütörtök este Gerebics Sándor A régi fény ragyogjon – Szigetvár 1566 című 50 perces dokumentumdrámáját. Az alkotás a végvári játékon és a szakértői megszólalásokon keresztül rekonstruálja az akkori történelmi eseményeket. A neves szakértők – köztük Hóvári János, Fodor Pál, Négyesi Lajos hadtörténész és Varga Szabolcs történész – mellett a filmben mintegy ötszáz szigetvári hagyományőrző is szerepel. A film ősbemutatóját tavaly októberben tartották Nagykanizsán, Szigetváron decemberben tűzték műsorra.

2019.01.15

A népszerű svéd rockzenekar, valamint a Deep Purple egykori tagja is fellép az idei Harley-Davidson Open Road Festen. Az alsóörsi fesztivált immár huszadik alkalommal rendezik meg, ezúttal június 5. és 9. között.

2019.01.15

A Critics' Choice Awards gálát 24. alkalommal rendezték meg. A legnagyobb nyertes a mexikói Alfonso Cuarón Roma című önéletrajzi ihletésű, fekete-fehér alkotása let: a legjobb film és a legjobb idegen nyelvű film díján kívül a legjobb operatőr és legjobb rendező díját is megkapta. A legjobb színésznő díját megosztva a The Wife főszerepét alakító Glenn Close és a Csillag születik sztárja, Lady Gaga kapta. Close egy hete a Golden Globe-díjátadón is elnyerte a legjobb színésznő elismerését. A Fekete párduc és az Alelnök három-három trófeát kapott, a Dick Chaney volt alelnököt játszó Christian Bale a legjobb színész díját vette át. A Mission: Impossible – Utóhatás a legjobb akciófilm, a Crazy Rich Asians a legjobb vígjáték, a Hang nélkül a legjobb sci-fi-horror díját kapta. Az Eighth Grade című kamaszfilm főszereplője, Elise Fisher a legjobb elsőfilmes színésznő díját vehette át.

2019.01.15

Missy Elliott az első női rapper, aki a Dalszerző Hírességek Csarnokába kerül, ahová 2019-ben Cat Stevens legendás brit énekest is beiktatják. Az idén beiktatandók között lesz Tom T. Hall, akit Johnny Cash kedvenc dalszerzőjének nevezett, Jack Tempchin, aki az Eagles és Glenn Frey szólóalbumaira írt számokat, valamint Dallas Austin, aki többek közt Pinknek és Madonnának írt slágereket.

2019.01.15

Dr. Issekutz Sarolta: Az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület és örmény önkormányzatai 20 éve – 1001 mosolygós örmény arc emlékalbumát Alexa Károly irodalomtörténész, A Gyertyánffy család története a 19. században című DVD kiadványt a szerző, Gyertyánfy András mutatja be 2019. január 17-én 17 órától a Fővárosi Örmény Klubban. Fellép Vikol Kálmán és kórusa. További információ itt.

2019.01.14

A legendás cigány dzsesszgitáros, Django Reinhardt unokája, Dotschy Reinhardt énekes is fellép az Európai Roma Fesztiválzenekarral február 10-én a Müpában. Az Európai Roma Fesztiválzenekar vezetője Kathy Horváth Lajos, a Müpában színpadra lép Sárközi Lajos, Emilio, Ifj. Kathy Horváth Lajos, Patai Anna, Orbán György, Csík Gyula, Szakcsi Lakatos Róbert, a külföldi sztárfellépő a Dotschy Reinhardt Quartet. A budapesti koncert rendezője Káel Csaba. Szakcsi Lakatos Béla elmondta: s zenekar missziója nemcsak az anyaország nélküli romák, hanem az európai őshonos kisebbségek zenéjének hiteles bemutatását is felvállalni.Az együttes európai turnéján a fellépők között mindig ott lesz az adott ország nemzeti kisebbségének képviselője.

2019.01.14

A világhírű brit múzeum az elmúlt csaknem száz évben mindössze kétszer engedte Londonon kívül bemutatni gyűjteményének egyik legértékesebb darabját, amelyet most a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok alkalmából ad kölcsön, hatvan másik alkotással együtt. Az olimpiai játékokat 2020 július 24. és augusztus 9. között rendezik. A japán fővárosban látható Vincent van Gogh egy másik napraforgós képe is, azt a Seiji Togo Memorial Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art őrzi.

2019.01.14

A legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös, a Rolling Thunder Revue című koncertkörútjáról szóló filmben új interjúk is lesznek. A turnén számos neves előadó kötetlen csapata járta be az országot 1975 októbere és 1976 májusa között. A film témájául szolgáló őszi koncerteken többek között Joni Mitchell, Joan Baez, Bette Midler, Emmylou Harris és Allen Ginsberg is fellépett Dylan mellett. Scorsese nem az egyetlen, aki Dylanről forgat, a Szólíts a neveden rendezője, Luca Guadagnino a zenész 1975-ös Blood on the Track című albuma alapján készít filmet.

2019.01.14

Mojca Erdmann, az egyik legsikeresebb, világhírű német szoprán betegsége miatt Schnöller Szabina operaénekesnőt kérte fel beugrásra szoprán szólistaként a Brémai Filharmonikusok. A brémai Glocke Nagytermében január 15-én megrendezendő koncertet Marko Letonja, a Brémai Filharmonikusok zeneigazgatója vezényli.

2019.01.14

Szokolay Sándor valamennyi, köztük eddig kiadatlan rézfúvós kamarazenei műve hallható az In Medias Brass kvintett legújabb albumán a trombitaduótól a rézfúvós kvartetteken, kvintetteken és szextetteken át a tizenkét harsonára írt darabokig. A felvételeken a kvintett tagjai, Kresz Richárd, Pálfalvi Tamás, Benyus János, Sztán Attila, ifj. Bazsinka József mellett közreműködik Angyal János, Brindás Barnabás, Kovács Balázs, Lukács Gergely, Tóth Márk és Ujj Tibor.

 

A szerzői album az együttes magánkiadásában és Czövek Béla hangmérnök gondozásában jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően.

2019.01.14

A Kolozs megyei önkormányzati múzeumok közül a leglátogatottabb a Néprajzi Múzeum volt közel 68 ezer látogatóval, a második a főtéri Bánffy-palotában lévő Művészeti Múzeum, ahol 64 ezer látogató fordult meg 2018-ban, 3700-zal több, mint 2017-ben. A csucsai Goga Emlékmúzeumot (az egykori Boncza-kastélyt, ahol Ady is élt, és amelyet Octavian Goga román költő és miniszter vásárolt meg) 17 ezren keresték fel.

2019.01.13

 A 2. magyar hadsereget német követelésre, kormányközi egyezmény alapján küldték ki a keleti frontra, megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül. A szovjet Vörös Hadsereg 1943. január 12-én a mínusz 30-35 fokos fagyban indította meg a támadását a Don-kanyarban, melynek következtében a 207 ezer fős magyar katonaságból mintegy százezren vesztették életüket. Emléküket az 1990-es években Pákozdon épült kápolna őrzi, ahol végső nyughelyet talált az orosz földről, Rudkino falu mellől hazaszállított ismeretlen katona földi maradványa is. A kápolnában minden évben megemlékezést szerveznek az esemény évfordulóján.

2019.01.13

Az ünnepélyes átadáson 2019. január 12-én részt vett Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament képviselője és Hidi László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nagydobronyi alapszervezetének elnöke,

2019.01.13

A január 12-én nyílt tárlaton hazai kiállítók mellett szlovák, belga, német, szerb, román tenyésztők több száz postagalambját lehet megtekinteni. A bírálók által győztesnek kiválasztott postagalambok indulhatnak a 36. Postagalamb Olimpián, a lengyelországi Poznanban.

2019.01.13

A Liszt-díjas operaénekes első szólólemezén dolgozik, amelyen zömében bariton áriákat hallhat majd a közönség. Az albumon a MÁV Szimfonikus Zenekar kíséri, amelyet egy olasz származású karmester, Claudio Morbo vezényel.

2019.01.13

A Vasi Múzeumbarát Egylet január 16-án 17:00 órakor A földabrosztól a MapSource-ig címmel a régi térképek digitálisan hozzáférhető változatairól és a számítógépes túratervező programokról tart fórumot a Savaria Múzeumban. Vendég Karáth László, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázum nyugalmazott igazgatója.

2019.01.12

A 232 éves, felújított református templomot, valamint az új gyülekezeti házat és parókiát pénteken adták át a Bács-Kiskun megyei Solton. A beruházás több mint 100 millió forintból valósult meg.

2019.01.12

Január 25-én a Müpában a Könnyed elegancia című koncerten Erik Satie két műve mellett César Franck d-moll szimfóniája hangzik el, Szymanowski I. hegedűversenyét Benjamin Beilman adja elő a Pannon-bérletsorozat harmadik előadásán. A magyar gyökerekkel rendelkező Gilbert Varga január 1-jétől tölti be posztját a Pannon Filharmonikusoknál. A kinevezéssel hazánkban a pécsi zenekarnál valósul meg elsőként, hogy két vezető karmester áll egy zenekar élén. Gilbert Varga az évadban még további három koncerten vezényli a zenekart a pécsi Kodály Központban.

2019.01.12

Születésének 190., halálának 150. évfordulóján került először nyilvánosság elé Szendrey Júlia összes verse kritikai igényű kiadásban. A 2019. január 17-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban tarandó könyvbemutatón elhangzik Szendrey Júlia több verse, valamint korabeli dallamra írt népies műdala Tallián Mariann színművész és Csörsz Rumen István régizenész, irodalomtörténész előadásában. A költeményeket sajtó alá rendező Gyimesi Emesével Margócsy István és Szilágyi Márton irodalomtörténész beszélget. Részletek itt.

2019.01.12

Évszázadok óta foglalkoztatja a kutatókat a Húsvét-szigeteki kőszobrok rejtélye. A zömmel 13. és 17. század között készült több száz kisebb-nagyobb szobor jellegzetessége, hogy az emberalakok feje aránytalanul nagy a testhez képest. Az alkotások általában az őslakosok törzsfőnökeit vagy az isteni hősöket ábrázolták.
Amerikai kutatók megállapították, hogy a szobrok jellemzően mind friss vízforrások közelében vannak. Elméletük szerint a szobrok jellegzetességei, például a méretük a vízforrás bőségére és minőségére utalhat. A szobrokat eszerint nem rituális helyszíneken állították fel, a rituálét a szobrok szimbolikus jelentése reprezentálja, de egyébként a közösség életének részei voltak. A Húsvét-szigeteken több mint háromszáz megalitikus platform található, mindet különálló közösség készíthette.

A Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival). Az alkotás tavaly októberben a világfesztivál előválogatóján már megkapta a legjobb film díját, a január 16-17-én rendezett gálán Kolkatában egy angol és egy japán film társaságában indult a fődíjért, az Arany Róka szoborért, amelyet megnyert. A négy hónapig tartó versengésen 86 ország filmjei vettek részt különböző kategóriákban. A Megszállottak a reformáció emlékéve alkalmából készült 2018-ban, a hitújító Kálvin és a később katolikus szent, Loyolai Ignác szenvedélyes találkozásáról szól. A két főszereplő Szabó Máté és Lux Ádám, az operatőr Kovács Claudia volt. A film az elmúlt hónapokban több nemzetközi fesztiválon bizonyult a legjobbnak, köztük Monacóban, Zürichben és Argentínában.

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal az 1979/1980-as évad végén adta át a Színikritikusok díját. A 40. évforduló kapcsán induló beszélgetéssorozatban meghívott kritikusokkal és díjazott alkotókkal járják körül, mit jelentett a díj egykor, mit ma. A havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozat állandó helyszíne a Három Holló. Az első beszélgetésre 2019. január 29-én 17 órai kezdettel kerül sor.

Több mint 30 koncert várja az érdeklődőket február 9-én a kórusok téli éjszakáján a MagNet Közösségi Házban Budapesten. A közönség belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek és felnőtt kamarakórusok műsorába, fellép többek között az Amagnus Énekegyüttes, a Contrapunto kamarakórus, a Dalinda, a Voice drops, a kecskeméti Kodály Nemzetközi Kamarakórus, a Pax et Bonum Kamarakórus és a Csicsergők gyermekkar.

A vezetőváltásra azért került sor, mert a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara pénzügyi botrányba keveredett. A vizsgálat még folyik. A férfikórust mostantól Ferenc pápa ceremóniamestere, Guido Marini vezeti, a pénzügyeiért Guido Pozzo, a Sixtus-kápolna pénzügyi szuperintendánsa felel. A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Január 22-én Szentendre Fő terén ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot. Budakeszin Pápai Erika színművész önálló estjével lép fel, Szigethalmon Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a Városi Szabadidőközpontban az érdeklődőket. Szombaton Isaszegen hagyományőrző néptáncbemutatót tartanak, Szigethalon Jótékonysági Városi Bált, Vácon folkpartit és táncházat. Lesz bál Vecsésen és Budakalászon is, ahol a XXII. Svábbállal kezdődik a báli szezon.

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) január 31. és február 3. között; a harmadik alkalommal megvalósuló FACT-en (Festival Arts Cinema Theatre) négy külföldi és két magyarországi egyetem hallgatói mutatkoznak be 12 produkcióval.

fact

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

Egész éves programsorozattal emlékezik 1989-re idén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol jelentősen bővül a Seuso-kincset bemutató kiálltás, és többek között az antik Perzsiát és a 19. századi kaliforniai aranyláz magyar szereplőit vizsgáló tárlatok is várhatók.

A magyar kultúra napja alkalmából Madách Imréről és Nyírő Józsefről is megemlékeznek Nógrád megyében, a programok sorában lesz színházi előadás, jubileumi fotókiállítás és versmondó verseny.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma