2017. szeptember 21.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2017.09.17

Életének 104. évében, szeptember 14-én elhunyt Ata Kandó, a legidősebb magyar fotóművész. Ata Kandó 1935-ben Budapesten tanulta ki a fényképezést és Pécsi Józsefnél tett iparosvizsgát. Fotós karrierje Amszterdamban kezdődött, holland divatcégeknek dolgozott, majd az 1956-os magyar forradalom leverése után a menekülőket fotografálta Ausztriában. Ata Kandó 1991-ben megkapta a Pro Cultura Hungarica kitüntetést, 1999-ben a Magyar Fotóművészek Szövetsége Életműdíjjal ismerte el munkásságát.

2017.09.17

A Proton Színház Látszatélet című előadásában végzett kiemelkedő rendezői munkájáért a Német Színházi Szövetség Faust-díjra jelölte Mundruczó Kornélt. A díj történetében most először került a jelöltek közé nem német színház, jelen esetben egy független magyar társulat, a Proton Színház produkciója. A legjelentősebb német színházi díj minden esetben az előző év legjobb színházi teljesítményeit jutalmazza, azokat a művészeket tüntetik ki vele, akiknek a munkája irányadó a német színház számára. A Faust-díjat idén tizenegyedik alkalommal adják át november 3-án Lipcsében.

2017.09.17

Julie Delpynek ítélte oda idén életműdíját az Európai Filmakadémia (EFA), az Európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez nevű díjat a francia-amerikai színésznő személyesen veszi át az Európai Filmdíjak december 9-ei átadóján, Berlinben. A párizsi születésű Julie Delpyt Jean-Luc Godard fedezte fel, amikor szerepet adott az akkor mindössze 14 éves lánynak a Detective című 1985-ös filmjében. Eddig több mint harminc film rendezője, írója vagy szereplője volt. Legemlékezetesebb alakítását Ethan Hawke oldalán nyújtotta Richard Linklater filmjeiben: Mielőtt felkel a nap, Mielőtt lemegy a nap és Mielőtt éjfélt üt az óra.

2017.09.17

Elindult a jelentkezés az idei Kaleidoszkóp VersFesztiválra, amelyet november 23. és 26. között a Váci Dunakanyar Színházban rendeznek meg. Versmondók, versfilmek, versszínházi előadások és verszenei koncertek versenyeznek Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjén. Az idei évben Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve Arany-emlékestekkel, pódiumi előadásokkal, színpadi produkciókkal és vetítésekkel bővítik a szervezők a VersFesztivál programját. A részleteket az érdeklődők a www.versfesztival.hu oldalon olvashatják.

2017.09.16

Az idei Varasdi Barokk Esték nemzetközi horvát komolyzenei fesztiválnak idén Magyarország a díszvendége. A fesztivált a magyar Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar nyitja meg a varasdi székesegyházban, majd a Marqiuise Együttes ad hangversenyt a Trakostyán várkastélyban. A csaknem másfél hétig tartó rendezvényen többek között fellép Varnus Xavér, aki Bach zenéjét ötvözi Pilinszky János költészetével, valamint Kónya István lantművész és a Savaria Barokk Zenekar, amely Caldara Szent István, Magyarország első királya című oratóriumát adja elő. Az eseményt szeptember 22. és október 2. között tartják meg.

2017.09.16

A Cannes-i, a Velencei és a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál programjából öt filmet, valamint további tizenkét alkotást lehet újra megtekinteni a Mozinet Filmnapokon, közülük a Porto 35mm című szerelmesfilmet, amely valóban 35 milliméteres kópiáról pereg majd. Budapesten október 20. és 23. között a Puskin moziban és országosan további 13 város art mozijában hetedik alkalommal tekintheti meg a közönség a világ művészfilmtermésének legjavát, jóval a hivatalos magyar bemutatók előtt.

2017.09.16

Tizenhét társulat huszonkét előadása lesz látható október 2. és 7. között a harmadik alkalommal megrendezendő Fux Feszten, Nagyváradon, az erdélyi magyar hivatásos bábszínházak fesztiválján. Az eseményt Fux Pálról, a szervező nagyváradi bábszínház egykori vezető személyiségéről nevezték el. Az idei fesztiválon a hagyományos magyarországi meghívottak mellett a Vajdaságból és a Felvidékről is fogadnak egy-egy társulatot. Fellépnek ezenkívül a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábos, illetve a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem színész szakos hallgatói, és hat erdélyi magyar hivatásos bábszínház is jelen lesz.

2017.09.16

Több mint harminc év után újult meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár állandó kiállítása, amely szeptember 17-én nyílik meg az intézmény Dohány utcai otthonában. A múzeum előző állandó tárlatát 1984-ben még az akkori Állami Egyházügyi Hivatal vezetője nyitotta meg. A jelenleg 421 műtárgyat bemutató tárlatot inkább egyfajta, állandó narratívát nyújtó törzskiállításnak szánják, amely a jövőben még jelentősen bővül és részben folyamatosan meg is újul majd.

2017.09.16

Magyar, román és francia darabokat mutatnak be a kilencedik alkalommal megszervezett székelyudvarhelyi dráMa kortárs színházi találkozón. A szeptember 17. és 23. között zajló seregszemlén többnyire kortárs magyar és román darabokat láthat a közönség. A fesztivál nulladik napján, szeptember 17-én a francia Joël Pommerat-nak Az én kis hűtőkamrám című műve látható, amelyet Theodor-Cristian Popescu román rendező irányításával a nagyváradi Szigligeti Színház mutat be. Ugyanez a társulat adja elő a Kapufa és öngól című darabot, amellyel Körmöczi-Kriván Péter szerző első helyezést kapott a tavalyi dráMÁzat pályázaton.

2017.09.15

A Budapesti Operettszínházban szeptember 22-től látható A Notre Dame-i toronyőr című musical Kerényi Miklós Gábor rendezésében. A rendező a darabot bemutató sajtóeseményen elmondta: nem volt könnyű a darabhoz díszleteket készíteni és nem volt könnyű a zenéjét megfogalmazni, hiszen Alan Menken egészen különleges zenét írt, és maga a színpadi, drámai megvalósítás is különleges volt. Kerényi Miklós Gábor emlékeztetett arra is: a musical nem a filmhez hasonlító Walt Disney-mese, hanem a regény világát idéző, komoly darab.

2017.09.15

Három olasz miniopera, esténként pedig operavetítések szerepelnek a Magyar Állami Operaház ingyenes programjai között szeptember 16-án és szeptember 17-én, az autómentes hétvégén Budapesten, az Andrássy úton. Donizetti A csengő és a Bolondokháza, valamint Menotti A telefon című egyfelvonásos vígoperája a Dalszínház utcai Szfinx-teraszon 14 és 19 óra között lesz látható. Az előadásokat követően 19 órától mindkét nap OperaMozi zárja a programot az Andrássy úton, az Opera előtt felállított kivetítőn.

2017.09.15

Különféle anyagokból, bőrből, régi szőnyegből, nyúlszőrből, medúzából vagy kőből késszült cipő és 3D-vel nyomtatott koncepciócipő is látható a hágai Virtuális Cipő Múzeum (Virtual Shoe Museum) kiállításán, amely Cipőmágia – Experimentális cipődizájn címmel szeptember 14-től látható a Műcsarnokban. A tárlaton 24, többek között holland, cseh, lengyel, japán, görög, brit, osztrák, norvég és három magyar művész alkotásait mutatják be október 22-ig.

2017.09.15

Így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. Casey Bloys, az HBO műsoraiért felelős elnök felfedte, hogy még a sorozatban szereplők sem fogják tudni, hogyan végződik a történet. Erre az elővigyázatosságra azért van szükség, mert a sorozat legutóbbi évadát számos kiszivárogtatás kísérte. Hackerek közreadtak forgatókönyveket, HBO-dokumentumokat és más tévésorozatok nem sugárzott epizódjait.

2017.09.15

Break, néptánc és a Pécsi Balett A makrancos hölgy című táncjátéka nyitja a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót szeptember 15-én, pénteken. A Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház szeptember 15. és 21. között rendezi meg a XI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót. Az előadásokat a Pécsi Nemzeti Színházban, a Kodály Központban, a Zsolnay Negyedben, az E78-ban, a Cella Septichorában, valamint a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában tartják. Lesz breakbemutató a Cella Septichora előtt és táncházak a Színház téren. Részletes program a www.tanctalalkozo.hu oldalon található.

2017.09.14

A 2017. évi Isztambuli Biennálé társrendezvényeként szeptember 14-én a Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Intézet – Isztambuli Magyar Kulturális Központban nyílik meg a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának kiállítása Személyes tér címmel. A tárlat átfogó körképet nyújt a hazai és határon túli magyar képzőművészeti élet meghatározó művészeinek alkotásaiból.

2017.09.14

Forgatási költségekre összesen 2,4 millió forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. Klacsán Gábor a Fekete Lyuk elnevezésű, egykori szórakozóhelyről tervez filmet, a természetfilmes Molnár Attila Dávid pedig a Franciaországban élő Anton Molnar (Molnár Antal) festőművész jótékonysági aukcióját rögzítheti október elején Berlinben.

2017.09.14

A szalonkultúra meghonosítására családias légkörű kulturális találkozóhely nyílik Budapesten. A Lánchíd Szalonban színházi előadásokkal, koncertekkel és különböző stílusú tematikus estekkel várják a közönséget szeptember 18-ától. Berendi Péter, a Roland Divatház alapítója, Léner András rendező és Rudas László, a szalon tulajdonosa közösen döntöttek arról, hogy különböző művészeti ágaknak teremtenek otthont a budai játszóhelyen.

2017.09.14

Háy János A halottember című műve nyerte el az évad legjobb magyar drámájának járó díjat, amelyet a Színházi Dramaturgok Céhe ítél oda évente. Az elismerést a magyar dráma napján, szeptember 21-én, a Színikritikusok Díja gálaestjének keretében, a Budapest Bábszínházban adja át Szokolai Brigitta, a dramaturg céh elnökségének tagja.

2017.09.14

Az idén 40 éves erdélyi táncházmozgalom évfordulója alkalmából széleskörű összefogással rendezik meg újra szeptember 22. és 24. között az Erdélyi Táncháztalálkozót. A Hagyományok Háza erdélyi hálózata által Székelyudvarhelyen szervezett eseményre több mint száz zenész, adatközlő és több mint ezer táncos érkezik a városba. Az Erdélyi Táncháztalálkozó szeptember 22-én látványos felvonulással kezdődik, ez a nap a találkozás öröméről szól majd.

2017.09.14

Kezdetét veszi szeptember 14-én a Bartók és a hegedű című szimpózium, a Bartók Világverseny és Fesztivál tudományos programja a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont (MTA BTK) Zenetudományi Intézetben Budapesten. A bevezető előadást David Cooper (Leedsi Egyetem) tartja Bartók, életrajz és a hegedű címmel.

Épp a mai napon, szeptember 21-én van a magyar dráma napja, ebből az alkalomból a színházak országszerte és a határon túl is magyar szerzők műveivel, nyílt próbával, díjátadóval és rendhagyó programokkal várják a közönséget. A budapesti Nemzeti Színházban Katona József Bánk bán című darabját mutatják be. Másnap, 22-én a teátrum nyílt nappal várja a látogatókat, gyermek- és ifjúsági programokat szerveznek, nyílt próbákat tartanak, kiállítással, kulisszajárással és ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket.

Deák Kristóf új, A legjobb játék című rövidfilmje már a vágóasztalon van. „Ez egy elég komplex vágói feladat. Talán már az írásnál is a vágói agyam volt az előtérben, hiszen a filmben emberek néznek kamerákon és képernyőkön keresztül más embereket. A történet egyébként a gépi intelligencia és az emberi játékosság találkozásáról szól” – mondta a rendező. Deák Kristóf emellett a Foglyok című alkotást készíti elő, mely egy 1951-ben játszódó szatirikus történet.

Napjaink egyik aktuális témáját dolgozza fel fotókon, tárgyakon, táblázatokon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten címmel szeptember 19-én megnyílt kiállítása. Ez a rendhagyó kiállítás kilép a történelem és a művészettörténet keretei közül, és egy napjainkban zajló eseménysorral foglalkozik – hangsúlyozta a megnyitón Varga Benedek, az MNM főigazgatója.

A budapesti Kempinski Hotel Corvinus szálloda képzőművészeti gyűjteményéből mutat be válogatást a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (Kogart) tihanyi galériája november 12-éig. A Corvinus Gyűjtemény gyöngyszemei címmel a kollekció legszebb darabjait, csaknem negyven magyar festményt, grafikát és szobrot állítottak ki, ezeknek mintegy fele kortárs alkotás.

A Zeneakadémián Az ősök ritmusa című bérlet koncertjeivel, a Budapest Music Centerben Kodály-sorozattal várja a közönséget az Óbudai Danubia Zenekar ősszel. Az ősök ritmusa című, négy koncertből álló bérlet Haydn A Teremtés című oratóriumával kezdődik október 1-jén a Nemzeti Énekkar, Rab Gyula tenor, Kolonits Klára szoprán és Bakonyi Marcell basszus közreműködésével, Vásáry Tamás vezényletével.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma