2018.05.19

Véglegessé vált a július 16. és 22. között zajló Gombaszögi Nyári Tábor idei zenei programja, annak kínálatában több tucat – főként könnyű-, elektronikus és népzenei – koncert szerepel. A tábor nagyszínpadán lép fel az Edda, a Punnany Massif, a Kowalsky meg a Vega, Lovasi András Lovasi 18 nevet viselő produkciójával, a Ghymes, a Parno Graszt és az Anima Sound System is.

2018.05.19

A londoni Dizájnmúzeum nyerte el Az év európai múzeuma díjat, amelyért idén 22 ország 40 intézménye versengett. Az Európa Tanács égisze alatt 1977-ben alapított díj 41 éves történetében a londoni múzeum a hetedik brit intézmény, amely elnyerte a kitüntető címet. A zsűri döntése indoklásában méltatta a 2016-ban új helyszínre költözött londoni múzeum társadalmi felelősségvállalását: azt, hogy helyet teremtett a kultúrák közötti párbeszédhez.

2018.05.19

Páratlan kiállításra készülnek a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban: Imperessziók Monet-tól Van Gogh-ig, Matisse-tól Warholig címmel több mint egy évszázad művészetét bemutató mintegy hatvan alkotást láthatnak majd az érdeklődők június közepétől szeptember végéig. A kiállítást Debrecen után Genovában is bemutatják.

2018.05.19

Az Oscar-díjas Guillermo del Toro egy egész horror-antológiasorozatot készít a Netflix megbízásából. Az online műsorszóró a Guillermo del Toro Presents 10 After Midnight címet adta a projektnek. A del Toro gondozásában készülő filmek „egyaránt kifinomultak és horrorisztikusak lesznek”. A mexikói filmest a sorozat alkotójaként és executive producereként tüntetik fel, ugyanakkor a széria több forgatókönyvét is ő jegyzi és egyes darabokat meg is rendez majd.

2018.05.18

Két új darabot tűz műsorra a május 18-ai hétvégén a Katona József Színház: az Ürgék Pelsőczy Réka rendezésében május 18-ától látható a Kamrában, az Ithaka című produkciót pedig Székely Kriszta rendezésében május 19-én mutatják be a nagyszínpadon.

2018.05.18

Muzulmán szuperhős lesz egy készülő Marvel-produkció, a Ms Marvel főszereplője. A Ms Marvel nem az első Marvel-film, amelynek női főhőse lesz: Brie Larsonnal forgatják a Marvel kapitányt, amelyet 2019-ben láthatnak a mozinézők. A stúdió legutóbbi nagy kasszasikere, a Bosszúállók: Végtelen háború című film producere, Kevin Feige elmondta, hogy már folyik a Ms Marvel előkészítése.

2018.05.18

Nemzetközi roma színházi fesztivált rendez a Független Színház Magyarország május 24. és 27. között a Stúdió K Színházban. A Roma Hősök címmel megvalósuló fesztiválon hét ország nyolc produkcióját láthatja a közönség. A négynapos fesztivál programjában szereplő produkciók roma hősökről szólnak, akik képesek voltak változásokat elindítani saját és közösségük életében.

2018.05.18

A Várkert Bazár háromnapos programsorozattal várja a pünkösdi hosszú hétvégén a kikapcsolódni vágyókat. Az ingyenes szabadtéri családi programok az Ybl Miklós téren és a Neoreneszánsz Kertben lesznek május 19. és 21. között. Délelőttönként gyerekműsorokkal várják a legkisebbeket, fellép a Kaláka és a CzutorBorsók zenekar is. Este pedig többek között Radics Gigi, Herczku Ági, Bohemian Betyars, a Kelemen Kabátban és a Hiperkarma szórakoztatja a közönséget. Az Ybl Miklós téren különleges hintákat is felállítanak, amelyek közül a legnagyobbikon akár 30-40 ember is szórakozhat majd egyszerre.

2018.05.18

Miloš Forman térnek fogják hívni a prágai Óvárosban álló Intercontinental szálloda előtti teret. Az eddig csak piazetaként emlegetett, nem túl nagy terület elnevezéséről a városi tanács döntött május 15-ei ülésén. A cseh származású Oscar-díjas amerikai filmrendező 86 éves korában április 13-án hunyt el, Prága városa ezzel kíván tisztelegni emléke előtt.

2018.05.18

A hét évvel ezelőtt provokatív mondatai miatt kitiltott Lars von Trier dán rendező egy horrorisztikus és erőszakos, nagy botrányt kavaró filmmel tért vissza a 71. cannes-i filmfesztiválra. A versenyen kívül bemutatott The House That Jack Built a tökéletes mű megalkotására törekvő, elátkozott művészként bemutatott elmebeteg sorozatgyilkos portréját rajzolja fel erőszakos és kegyetlen jeleneteken keresztül, amelyekben elsősorban nőket és gyerekeket végez ki a Matt Dillon által alakított pszichopata főhős. A provokatív alkotás egyben a 62 éves rendező életműve összegzéseként is értelmezhető.

2018.05.18

Szabad.vagy címmel elkészítette új lemezét a Vad Fruttik, amely május 19-én, szombaton a Budapest Parkban mutatja be a dalokat. A nyolcszámos album a népszerű alternatív rockzenekar hatodik stúdióanyaga. „A lemez címében szereplő két szó közé került egy pont, ami számomra azt jelenti, amit a világról ma gondolok, illetve az országról, amelyben élek. A szójáték mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy kedve szerint értelmezze” – mondta Likó Marcell, a Vad Fruttik frontembere az MTI-nek. A Szabad.vagy kulcsdala az Ébren.

2018.05.18

Julian Rachlin hegedűművész szólistaként és karmesterként is színpadra lép a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Ferencsik-bérletének záróhangversenyén május 19-én a Müpában. Az orosz hegedűsiskolához kötődő, karmesterként is aktív litván muzsikus a romantika gyöngyszemeiből válogatott budapesti koncertjére, amelynek bevezetésként Csajkovszkij Polonéz az Anyegin című operából mű hangzik el.

2018.05.18

Ezüst díjjal jutalmazta a nemzetközi zsűri Komenda Zsófia légtornász-produkcióját az ukrajnai Kobzov Cirkuszfesztiválon – tájékoztatta a Fővárosi Nagycirkusz az MTI-t. Komenda Zsófia – művésznevén Sophia – volt a fesztivál egyetlen magyar indulója, ráadásul életében először felnőtt kategóriában – olvasható a közleményben. Mint írták, a 20 éves magyar artistának negyven produkció, közte húsz légtornász-szám között kellett helyt állnia. A hetedik alkalommal megrendezett ukrajnai Kobzov Cirkuszfesztivál szakmai körökben az artisták egyik legrangosabb versenyének számít. A zsűriben a szakma legjobbjai, egykori világhírű artisták foglalhatnak helyet.

2018.05.17

Több mint ötven program várja a gyerekeket a szekszárdi Háry János mesefesztiválon, amelyet május 26-án és 27-én harmadszor rendeznek meg a tolnai megyeszékhelyen, ezúttal Mátyás királyról szóló mesékre építve. A rendező Babits Mihály Kulturális Központ közleménye szerint a gyermeknap alkalmából Szekszárd a gyermekek városává alakul: ötvenöt program, köztük huszonhét színpadi produkció teszi tartalmassá a fesztivált. A Szent István téri meseszínpadon hivatásos és szekszárdi gyermekelőadók szórakoztatják reggeltől estig a közönséget, megépítik a Négyszögletű kerek erdőt, ahol középkori játszóházat, reneszánsz divatbemutatót, Mátyás korabeli fegyverek bemutatóját rendezik meg, és többek között olyan, már elfeledett népi játékokat próbálhatnak ki a gyerekek, mint a csülközés, a bothajítás, a teknőben ringatás és a vesszőkarika-dobálás.

2018.05.17

Lélek-Jelen-Lét címmel június 10-ig látható a Magyar Művészeti Akadémia gyűjteményes kiállítása a pekingi Today Art Museumban. A Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia (CNAA), az MMA és a Today Art Museum szervezésében május 14-én nyílt kiállítás. Barabás Márton és Sára Ernő kurátorpáros több mint száz alkotóművész munkájából állították össze a válogatást, hogy a köztestület méltó keresztmetszettel reprezentálhassa a kortárs magyar művészetet Kínában.

2018.05.17

A II. világháború füleki eseményeit, a gésák és a szamurájok mindennapi életét is megismerhetik a látogatók a Múzeumok és galériák éjszakáján a szlovákiai Füleken május 19-én. Ezen a napon új díszkaput kap a vár, és megnyitják a légoltalmi óvóhelyeket is. Este különleges ütőhangszeres (handpan) előadás, japán harcművészeti bemutató, és a Slovak Tango zenekar koncertje színesíti a műsort a Füleki Vármúzeumban.

2018.05.17

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE) hosszú távú együttműködési megállapodást írt alá május 16-án a Pesti Vigadóban, Budapesten. A két szervezet képviselői feladataik hatékonyabb ellátása érdekében fűzik szorosabbra együttműködésüket, amelynek legfőbb célja a különböző művészeti ágak megjelenési lehetőségeinek bővítése a médiában.

2018.05.17

A fiatalok munkáit is várták, diákfilmekkel is nevezhettek az alkotók az V. Savaria Nemzetközi Filmszemlére, amelyet május 23. és 25 között tartanak Szombathelyen. A versenyprogramba 205 filmet neveztek a készítők: 90 dokumentumfilm, 26 filmetűd, 31 kisjátékfilm és 58 diákfilm szerepel a versenyprogramban, amelyekből 22 órányit vetítenek majd le a filmszemlének otthont adó AGORA Savaria Filmszínház kamaratermében.

2018.05.17

A Leszállás Párizsban című vígjátékkal nyitja nyolcadik évadát június 15-én a Szarvasi Vízi Színház. Idén nyáron többek között olyan előadások lesznek láthatóak, mint a My Fair Lady, a Janika, A miniszter félrelép vagy a Bob herceg. A részletes program a www.viziszinhaz.hu oldalon tekinthető meg.

2018.05.17

Hosszas betegség után, 62 évesen elhunyt május 16-án Bréda Ferenc erdélyi esszéíró, költő, irodalomtörténész és műfordító. Számos könyve jelent meg magyarul, de franciául és románul is publikált, ez utóbbi két nyelvből fordított is. Bréda januárban kapta meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat.

Életének 78. évében, hosszú betegség után május 22-én hajnalban meghalt Berkovits György író, szociológus, a Szépírók Társasága alapító tagja, a Budapestért-díj, a József Attila-díj és a 2018-as Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje.

Három versenyző: Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű) jutott a döntőbe a Kicsik korcsoportjából a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató adásában. A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán sugárzott elődöntőben kilenc tehetség állt újra a zsűri elé. Hegedűvel jutott tovább szintén a Kicsik korcsoportjának válogatójából Szabó Vencel (trombita), Kováts-Szőcs Benedek (zongora). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Zétényi Áron (gitár), Szilassi Bálint (zongora), Vanyó Karsa (trombita) és Szalovszky Viktória (furulya) jutott tovább. A Nagyok elődöntőjét május 25-én követhetik majd a Duna Televízió és az M5 csatorna nézői.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda döntése alapján az eredetileg betervezett 16 helyett 75 étterem kapta meg a lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson a Muzsikáló Magyarország program keretében. Nagy érdeklődés kísérte az éttermi cigányzene hagyományainak népszerűsítésére áprilisban Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázatot. A felhívásra 106 étterem adta be jelentkezését, a kiválasztott 75-tel a program szeptember 2-ig tart. Az indulás első szakaszában 32 helyszínen, június 1-től pedig további 43 étteremben játszanak a program támogatásával cigányzenekarok. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg. Több mint ötven előadó, köztük tíz külföldi játszik idén a Fekete Zajon, köztük lesz a VHK, az Alcest, Anna von Hausswolff, az Aesthetic Perfection és a Crippled Black Phoenix is. A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi motel mellett elkészült az új hotelépület, lesznek két- és négyszemélyes faházak és apartmanok, de sátorozni is lehet. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely szintén található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült. A programokról részletesen ITT olvashattok.

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a május 22-én kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A programokról részletesen ITT olvashat.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma