2018.02.22

A zenekar mesterei sorozatban hangzik el Magyarországon először Bella Máté Tabula Smaragdina című műve, valamint Louis Andriessen De Tijd (Az idő) című darabja március 6-án a budapesti Zeneakadémián Arie van Beek vezényletével. Bella Máté Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a rotterdami de Doelen koncertközpont megrendelésére írta kompozícióját, amelyben egy ókori ezoterikus iratot zenésített meg Hamvas Béla filológiai értelmezésének felhasználásával.

2018.02.22

Rosamund Pike játssza a kétszeres Nobel-díjas tudóst a Marie Curie életéről szóló, Radioactive című filmben, amelyet Budapesten forgatnak. A produkció rendezője az iráni Marjane Satrapi (Persepolis), a forgatókönyvet Jack Torne írta Lauren Redniss Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout című életrajzi könyve nyomán.

2018.02.22

Huszonnégy koncert, népzene, klasszikus és kortárs zene is várja a közönséget február 24-én a kórusok téli éjszakáján a budapesti Andrássy úton álló MagNet Közösségi Házban. A 12 meghívott kamarakórus között két gyermekkar is szerepel. A kórusok a capella, azaz kíséret nélküli zenével készülnek, öt különböző stílusban. A nemzetközi és magyar klasszikusok mellett népdalok, régi, modernebb és populáris darabok is felcsendülnek.

2018.02.22

Elkezdődött február 21-én a Magyar Teátrumi Társaság fesztiválja a Zentai Magyar Kamaraszínházban: a II. Teátrum Neked! Zentai Teátrumi Napok keretében a vajdasági közönség egyaránt találkozhat gyermekeket és felnőtteket megszólító színházi programokkal. A program keretében február 22-én a Jövőre veled, ugyanitt! című romantikus vígjáték látható a Veszprémi Petőfi Színház és székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciójában, február 23-án este pedig Kövek a zsebben címmel a kaposvári Csiky Gergely Színház előadását tekintheti meg a közönség.

2018.02.22

Pablo Picasso műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban: a tárlat látogatói több mint száz grafikát, valamint könyvillusztrációt láthatnak Picasso életművének eddig kevéssé ismert szeletéből. A kiállításon látható alkotások tulajdonosa, Thomas Emmerling nürnbergi műgyűjtő a művekről úgy fogalmaz: Picasso művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak, de mindegyikről visszaköszön a rá oly jellemző cinizmus. A Que viva Picasso, azaz Éljen Picasso című tárlat március 11-től október 31-éig tekinthető meg az Esterházy-kastélyban.

2018.02.22

Hivatásos zenekarrá válásának 50. évfordulója alkalmából világsztárokkal lép fel a Győri Filharmonikus Zenekar Budapesten. A négyestés koncertsorozat március 9-én kezdődik, amikor Csajkovszkij, Verdi és Puccini remekművei csendülnek fel a Zeneakadémián. A Győri Filharmonikus Zenekar Operacsillagok című estjén Pasztircsák Polinát, a Magyar Állami Operaház művészét és Dovlet Nurgeldiyev türkmén tenort, a Hamburgi Operaház vezető énekesét várják vendégként.

2018.02.22

Tizenhárom előadást mutatnak be Balassagyarmaton a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon február 23-tól 25-ig; az amatőr színházi mozgalom seregszemléjét 36. alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei városban. Tíz hazai és három határon túli színjátszócsoport előadásai három helyszínen láthatók: a szobaszínházban, az épület játszóhellyé átalakuló aulájában és a csaknem kétszáz ember befogadására alkalmas színházteremben. A balassagyarmati irodalmi és színjátszó napokat 1964-ben rendezték meg először.

2018.02.22
Nagykoncertet ad március 3-án a Piramis együttes a Budapesti MOM Sportcsarnokban. A zenekar a tavaly októberben elhunyt alapító tagra, Som Lajosra is emlékezni fog az estén. A mai Piramisban több generáció játszik együtt, hiszen a ma is a csapatban zenélő három alapító – Závodi János gitáros, Gallai Péter billentyűs és Köves Miklós dobos – jóval elmúltak 60 évesek, náluk fiatalabb a csaknem tíz éve tag Nyemcsók János és Vörös Gábor basszusgitáros, de a koncerteken velük van a színpadon Vilmányi Gábor gitáros és az énekes fia, Nyemcsók Bence billentyűs is.
2018.02.21

Hoppál Mihály Lükő Gábor néprajzkutató munkásságáról szóló, valamint Bárdosi József művészettörténész realista festészettel foglalkozó új kötetét mutatja be a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) február 22-én a Pesti Vigadóban. Hoppál Mihály A kultúra mint emlékezet című könyve Lükő Gábor néprajzkutató életművéről ad értő és értékelő áttekintést. Az Évek és képek című munkában pedig arra vállalkozott Bárdosi József, hogy a magyar festészet 1960 és 2010 között született realista műalkotásait sorakoztassa fel.

2018.02.21

Görgei Artúr születésének 200. évfordulója alkalmából rendeznek kiállítást. A Görgei 200 Emlékkiállítás megrendezésére a kormány csaknem 126 millió forint támogatást biztosít. Bár Görgei Artúr az 1848–49-es szabadságharc ismert hadvezére volt, életéről mégis keveset tudunk. A majdnem száz évet élt Görgeit a közvélemény leginkább a világosi fegyverletételben játszott szerepéről ismeri. Születésének 200. évfordulója méltó alkalom arra, hogy – a Magyar Nemzeti Múzeum által megrendezendő emlékkiállítás és az ehhez kapcsolódó programok révén – az őt megillető helyre kerüljön.

2018.02.21

Több mint 24 ezren látták a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincset bemutató vándorkiállítását Kecskeméten, a Cifrapalotában, ahol korábban egyetlen tárlatot sem néztek meg ily sokan ilyen rövid idő alatt. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Kecskemét után Miskolcon, Nyíregyházán, majd 2018 nyarától Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz látható.

2018.02.21

Brassaï alkotásaiból nyílt vándorkiállítás február 20-án Barcelonában. A világhírű magyar származású fotóművész műveit utoljára 25 évvel ezelőtt lehetett látni spanyolországi tárlaton. A több mint 200 darabból álló kiállítási anyagot Peter Galassi, a New York-i Modern Művészetek Múzeumának (MoMA) egykori főkurátora állította össze tizenkét témakörbe rendezve úgy, hogy átfogó képet adjon a Halász Gyula néven az erdélyi Brassóban született alkotó munkáságáról, és meghatározó alkotásokat is bemutasson életművéből.

2018.02.21

A Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó nyolcadik alkalommal hirdeti meg a HangHordozók című pályázatot, amelyre Az év versei 2017 kötetben szereplő bármely vers megzenésítésével lehet jelentkezni március 18-áig. A magyar költészet napja alkalmából megrendezett Versmaraton kísérőrendezvényeként, a kortárs magyar költészet népszerűsítése érdekében meghirdetett kiírásra egy pályázó maximum három művel nevezhet.

2018.02.21

A Bartók Rádió négyórás műsorfolyammal, sok-sok muzsikával, interjúkkal, zenés játékokkal, valamint az esti koncert élő közvetítésével köszönti az 50. születésnapját ünneplő Győri Filharmonikus Zenekart február 23-án. A Bartók Rádió Muzsikáló délután című magazinműsora 15 órától Győrből jelentkezik élőben.

2018.02.21

Herczeg Ferenc Bizánc című színművét mutatja be az Újszínház. A történelmi drámát Nagy Viktor rendezésében február 23-án láthatja először a közönség. A több mint húsz szereplős produkció jelmezeit és díszletét Csík György tervezte: a rá jellemző meghökkentő megoldásokkal tette élővé a játékteret.

2018.02.21

Az identitást fogalmát járja körül az a három alkotó, akiknek műveiből Egy, senki és százezer címmel nyílt kiállítás február 20-án a Római Magyar Akadémián. Az akadémia galériájában nyílt tárlaton Milica Ćirović szerb, Lucia Crisci olasz és Nagy Kriszta x-T magyar képzőművészek alkotásait ismerheti meg a közönség.

2018.02.21

Herendi Gábor új filmjét, a Valami Amerika harmadik részét bemutatása első hétvégéjén 116 030 néző látta, ezzel a rendszerváltás óta a második legjobb magyar filmes nyitóhétvégét érte el, megelőzve az Üvegtigris 2 tizenkét évvel ezelőtti eredményét is. A rekord nézőszámmal a Valami Amerika 3 első helyen nyitott a top 10-es listában, megelőzve a Fekete párduc című képregény-adaptációt is.

2018.02.20

A tavalyi Tallinni Fotóhónap „Mondd el” – Portrék a kortárs fotográfiából című kiállítása nyitja február 21-én a FUGA-ban az önálló észt állam megszületésének 100. évfordulóját ünneplő programsorozatot. A 2017. december 6-án jubiláló Finnország és a 2018. február 16-án ünneplő Litvánia után Észtország február 24-én ünnepli megszületésének 100. évfordulóját. A nagyszabású jubileumi ünnepségek már 2017 áprilisában elkezdődtek és egészen 2020 februárjáig tartanak. Magyarországon a jubileumi sorozatot a FUGA tárlata nyitja. A Budapesti FotóFesztivál keretében látható csoportos kiállítás a fotográfia mint pszichoanalitikus módszer szerepét hangsúlyozza, miközben a fotóalanyok és a témák kiválasztása, valamint a portrék kontextusa révén Észtország közelmúltjáról és társadalmáról is mesél.

2018.02.20

Maria de Faykod Franciaországban élő magyar származású szobrász lourdes-i keresztútstációit bemutató, saját készítésű fotóiból nyílik kiállítás február 22-én Budapesten, a Vigadó Galériában. A Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig című tárlat alapja 17 nagyméretű, fekete-fehér kép, amelyek az egyes stációkat ábrázolják. A többi fotón a stációk egyes részletei láthatóak. Az arcokat és a kezeket 44 azonos méretű felvétel mutatja be, a fennmaradó fotók pedig nagyobb részleteket jelenítenek meg a 17 szoborból. A magyar származású szobrászművész legismertebb, világhírű munkája a 2008-ban Lourdes-ban felavatott, több mint száztonnányi carrarai márványból készült Keresztút, amelynek különlegessége, hogy nem a klasszikus 14 stációból áll, hanem kiegészült további három stációval.

2018.02.20

Műhelykoncertek nevű kezdeményezésével nyújt bepillantást a próbák mindennapjaiba a Müpa – mondta Völner Eszter szoprán az M1 aktuális csatorna február 19-ei műsorában. Az énekesnő Didót, a női főszereplőt játssza a március 4-én színpadra kerülő A szerelmes királynő (Purcell: Dido és Aeneas) című előadásban. Völner Eszter szerint az előadás mindössze egyórás, ezt megelőzi a félórás műhelykoncert, amelyen a nézők az elhangzó utasítások, magyarázatok, az egyes részletek többszöri eljátszása, gyakorlása által bepillantást nyerhetnek a zenei folyamatokba. Az énekesnő kiemelte: a koncert „nyitott közeg”, ahol nem okoz gondot, ha a nézők gyerekekkel érkeznek.

A zenekar mesterei sorozatban hangzik el Magyarországon először Bella Máté Tabula Smaragdina című műve, valamint Louis Andriessen De Tijd (Az idő) című darabja március 6-án a budapesti Zeneakadémián Arie van Beek vezényletével. Bella Máté Erkel Ferenc-díjas zeneszerző a rotterdami de Doelen koncertközpont megrendelésére írta kompozícióját, amelyben egy ókori ezoterikus iratot zenésített meg Hamvas Béla filológiai értelmezésének felhasználásával.

Rosamund Pike játssza a kétszeres Nobel-díjas tudóst a Marie Curie életéről szóló, Radioactive című filmben, amelyet Budapesten forgatnak. A produkció rendezője az iráni Marjane Satrapi (Persepolis), a forgatókönyvet Jack Torne írta Lauren Redniss Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout című életrajzi könyve nyomán.

Huszonnégy koncert, népzene, klasszikus és kortárs zene is várja a közönséget február 24-én a kórusok téli éjszakáján a budapesti Andrássy úton álló MagNet Közösségi Házban. A 12 meghívott kamarakórus között két gyermekkar is szerepel. A kórusok a capella, azaz kíséret nélküli zenével készülnek, öt különböző stílusban. A nemzetközi és magyar klasszikusok mellett népdalok, régi, modernebb és populáris darabok is felcsendülnek.

Elkezdődött február 21-én a Magyar Teátrumi Társaság fesztiválja a Zentai Magyar Kamaraszínházban: a II. Teátrum Neked! Zentai Teátrumi Napok keretében a vajdasági közönség egyaránt találkozhat gyermekeket és felnőtteket megszólító színházi programokkal. A program keretében február 22-én a Jövőre veled, ugyanitt! című romantikus vígjáték látható a Veszprémi Petőfi Színház és székesfehérvári Vörösmarty Színház közös produkciójában, február 23-án este pedig Kövek a zsebben címmel a kaposvári Csiky Gergely Színház előadását tekintheti meg a közönség.

Pablo Picasso műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban: a tárlat látogatói több mint száz grafikát, valamint könyvillusztrációt láthatnak Picasso életművének eddig kevéssé ismert szeletéből. A kiállításon látható alkotások tulajdonosa, Thomas Emmerling nürnbergi műgyűjtő a művekről úgy fogalmaz: Picasso művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak, de mindegyikről visszaköszön a rá oly jellemző cinizmus. A Que viva Picasso, azaz Éljen Picasso című tárlat március 11-től október 31-éig tekinthető meg az Esterházy-kastélyban.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma