2019.01.21

A Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival). Az alkotás tavaly októberben a világfesztivál előválogatóján már megkapta a legjobb film díját, a január 16-17-én rendezett gálán Kolkatában egy angol és egy japán film társaságában indult a fődíjért, az Arany Róka szoborért, amelyet megnyert. A négy hónapig tartó versengésen 86 ország filmjei vettek részt különböző kategóriákban. A Megszállottak a reformáció emlékéve alkalmából készült 2018-ban, a hitújító Kálvin és a később katolikus szent, Loyolai Ignác szenvedélyes találkozásáról szól. A két főszereplő Szabó Máté és Lux Ádám, az operatőr Kovács Claudia volt. A film az elmúlt hónapokban több nemzetközi fesztiválon bizonyult a legjobbnak, köztük Monacóban, Zürichben és Argentínában.

2019.01.21

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal az 1979/1980-as évad végén adta át a Színikritikusok díját. A 40. évforduló kapcsán induló beszélgetéssorozatban meghívott kritikusokkal és díjazott alkotókkal járják körül, mit jelentett a díj egykor, mit ma. A havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozat állandó helyszíne a Három Holló. Az első beszélgetésre 2019. január 29-én 17 órai kezdettel kerül sor.

2019.01.21

Több mint 30 koncert várja az érdeklődőket február 9-én a kórusok téli éjszakáján a MagNet Közösségi Házban Budapesten. A közönség belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek és felnőtt kamarakórusok műsorába, fellép többek között az Amagnus Énekegyüttes, a Contrapunto kamarakórus, a Dalinda, a Voice drops, a kecskeméti Kodály Nemzetközi Kamarakórus, a Pax et Bonum Kamarakórus és a Csicsergők gyermekkar.

2019.01.21

A vezetőváltásra azért került sor, mert a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara pénzügyi botrányba keveredett. A vizsgálat még folyik. A férfikórust mostantól Ferenc pápa ceremóniamestere, Guido Marini vezeti, a pénzügyeiért Guido Pozzo, a Sixtus-kápolna pénzügyi szuperintendánsa felel. A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

2019.01.21

Január 22-én Szentendre Fő terén ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot. Budakeszin Pápai Erika színművész önálló estjével lép fel, Szigethalmon Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a Városi Szabadidőközpontban az érdeklődőket. Szombaton Isaszegen hagyományőrző néptáncbemutatót tartanak, Szigethalon Jótékonysági Városi Bált, Vácon folkpartit és táncházat. Lesz bál Vecsésen és Budakalászon is, ahol a XXII. Svábbállal kezdődik a báli szezon.

2019.01.20

2019. január 31. és február 3. között harmadik alkalommalkerül sor a Festival Arts Cinema Theatre (FACT) nemzetközi fesztiválra, amelyre meghívást kaptak a prágai, a belgrádi, a giesseni, a verscioi (Svájc) és a kaposvári színművészeti egyetem produkciói. A házigazda Színház- és Filmművészeti Egyetem három előadással képviselteti magát. A dokumentum- és kisjátékfilmek mellett a televíziós műsorkészítők munkáit külön programon mutatják be. Idén első alkalommal az off program keretében nemzetközi workshopok is lesznek az SZFE hallgatói szervezésében

2019.01.21

Kiderült: a szöveg, amelyért a színház 13 ezer eurót fizetett Boris Kobala írónak, egy olasz komédia szó szerinti fordítása, lerövidítve. A színház visszaköveteli a színdarab után kifizetett összeget, amelyet az író azon a pályázaton nyert el, amelyet eredeti darab megírására hirdettek. Büntetőjogi eljárást indítottak Kobala ellen, aki egyébként híres író és színész, számos díj tulajdonosa. Az esetet egy névtelen bejelentés alapján vizsgálták ki.

2019.01.20

A magyar állam támogatásával megvalósult rekonstrukciót követően újra látogatható Európa második legnagyobb zsidó imahelye, a magyar szecesszió stílusában épült szabadkai zsinagóga.

2019.01.20

Eger önkormányzata hétfőn rendezi meg a városi ünnepséget, a Szabó Sipos Máté vezényelte Egri Szimfonikus Zenekar és Fekete Bori népdalénekes lép fel. Közös programot tart kedden Hatvan önkormányzata és a város kulturális intézményei. A műsorban Sebő Ferenc és Jordán Tamás lép fel, közreműködik a Sebő együttes két tagja, Barvich Iván és Perger László. Gyöngyösön a Gyöngyök Mátra Művelődési Központban hétfőn a Kaláka együttes tart Kányádi-emlékestet, kedden Neil Simon Pletykafészek című bohózatát mutatják be.

2019.01.20

A megírandó mű címét – Nincs sor a halas bódénál – az újvidéki Magyar Szó című napilap aktuális számából véletlenszerűen húzták ki péntek reggel. Ez alapján kellett három szerzőnek, Kocsis Árpádnak, Fehér Miklósnak és Szalai Bencének délutánig drámát írnia. Ezután a rendezőknek 24 órájuk volt arra, hogy színpadra állítsák az új drámákat a vajdasági magyar színházak társulatainak segítségével. A drámaírók, a rendezők, az előadások és a színészek munkáját háromfős szakmai zsűri díjazta. A legjobb szereplő Banka Lívia, Horváth Blanka, Pongó Gábor és Huszta Dániel lett. A díjnyertes darabot Tara Manic állította színpadra. A legjobb rendezésért Ricz Ármin színészt tüntették ki Fehér Miklós drámájának rendezéséért. A nézők is szavazhattak, a közönségdíjat így a Szalai Bence-Deli Szófia szerző-rendező páros drámája érdemelte ki.

2019.01.20

Matera lakosai aktív szereplői voltak a város képviselte Európai Kulturális Főváros hétvégén kezdődött Open Future című programsorozatának: 60 ezer lakos történelmi jelmezben vonult fel, zenéltek, zászlókat lobogtattak a nyitóünnepségen, melynek Matera városa adott káprázatos díszletet. A kövek városaként ismert Matera tipikus, sziklába vájt lakóházai kivilágítva a csillagos eget idézték. A Basilicata tartományban található Matera az Európai Kulturális Főváros címet a bulgáriai Plovdivval osztja meg. Matera önmagában is az európai kultúra jelképének számít: a mintegy nyolcezer éves történelemmel bíró város 1993 óta az UNESCO világörökség része.

A több mint 300 program között szerepel Dante Isteni Színjátékának szabadtéri bemutatása Matera lakosainak előadásában, valamint az ókorban Itáliának ezen a részén is élt matematikus, Pitagorász életének és számmisztikájának felelevenítése is.

2019.01.20

Egy essexi galériatulajdonos több mint százezer fontért (36 millió forint) megvásárolta a nagy-britanniai Port Talbotban egy vakolatlan garázs falán karácsony előtt feltűnt Banksy-graffitit, és megígérte, hogy legalább 2-3 évig a dél-walesi iparvárosban hagyja a stencilművet. Közölte, hogy egyelőre nem szállítja el Port Talbotból a Karácsonyi üdvözlet című képet, sőt inkább a saját gyűjteményéből is odavisz öt vagy hat másik Banksy-művet, hogy kiállítást rendezzen belőlük a Swansea-öböl partján fekvő, a világ egyik legnagyobb acélművének otthont adó kisvárosban. A mű egy kisfiút ábrázol, aki kinyújtja a nyelvét és széttárja kezét, hogy elkapja a lehulló hópelyheket. Csak a kép többi részletéből derül ki, hogy a hó valójában egy égő ipari hulladéktárolóból származó hamu. Az értékes falfirka feltűnése óta legalább 20 ezer látogatót vonzott. A világ leghíresebb, de személyazonosságát sikeresen titkoló graffitiművész Instagram-oldalán erősítette meg, hogy a város ipari örökségére reflektáló stencilkép tőle származik. Port Talbotban található a világ egyik legnagyobb acélműve, amely egy ideje a túlélésért küzd.

2019.01.20

1519. január 20-án született Jagelló Izabella lengyel hercegnő, Szapolyai János király felesége, Erdély első kormányzója, János Zsigmond fejedelem anyja. Negyvenévesen halt meg, a gyulafehérvári templomban nyugszik.

2019.01.19

Holtversenyben nyerte A Dal 2019 első válogatóműsorát Szekér Gergő és Oláh Gergő szombaton. A zsűri döntésével még Antal Tímea feat. Demko Gergő, a Konyha és a Nomad, a tévénézők szavazataival Deniz jutott tovább az elődöntőbe a Duna Televízióban és a Duna Worldön sugárzott élő showműsorban. A második válogatót január 26-án, a harmadikat február 2-án rendezik, ezekből is hat-hat dal jut a két elődöntőbe, amelyeket február 9-én és 16-án tartanak. A Dal 2019 február 23-i döntőjébe nyolc produkció jut.

2019.01.19

Január 22-én 10.00 órakor induló Halhatatlan művészet – Szobrászok és szobrok című vezetésen a jelentkezők felfedezhetik a sírkertet mint szoborparkot, hiszen nemcsak a Fiumei úton nyugvó szobrászok sírjait keresik fel, hanem a sírkertben található szobrok történeteivel is megismerkedhetnek. A 14 órakor induló Ami bennem lélek című irodalmi séta kalandos életutakat, szövevényes szerelmeket, borospohár mellett elmondott történeteket mutat be. A január 22-én tartott sétákon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet.

2019.01.19

Egy Berlinben élő amerikai rapper is szerepel Tóth Viktor szaxofonos, zeneszerző új jazzlemezén. A LAMU című anyag egy nemzetközi sztárokból álló csapat több koncertfelvételéből állt össze. A lemezbemutató március 29-én lesz a Get Closer Jazz Fesztiválon. Tóth Viktornak ez a hetedik lemeze. Az estén fellép Kenny Garrett, a világ legnagyobb élő szaxofonosa is.

2019.01.19

A Magyarság Háza a magyar kultúra napja alkalmából szervezi meg január 20-án, vasárnap 19.00 órai kezdettel a Szerelmes költemények estjét, amelyen Radnóti Miklós versei hangzanak el Béres Márta és Mészáros Gábor, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészeinek előadásában. A belépés ingyenes.

2019.01.19

Az 1911 és 1913 között épült, szecessziós Sonnenfeld-palotát Magyar Házzá alakítják át. A magyar kormány Nagyváradon és Kolozsváron összesen 4,082 milliárd forinttal támogatta az Iskola Alapítvány ingatlanberuházásait.

2019.01.19

Az olaszországi Ravennában koncertezik a Miskolci Szimfonikus Zenekar január 22-én. Január 21-én a Teatro Alighieriben rendezendő hangversenyen elhangzik Kodály Zoltán Galántai táncok című zenekari kompozíciója, Haydn D-dúr zongoraversenye és Mendelssohn Szentivánéji álom című szvitje. A zenekar partnere a holland származású zongoraművésznő, Gile Bae, az est karmestere az együttes művészeti vezetője Antal Mátyás.

2019.01.19

A költőről egy vizsgálat megállapította, hogy idő előtt kiszivárogtatta irodalmi Nobel-díjasok nevét. Katarina Frostenson és férje, a decemberben szexuális erőszakért börtönbüntetésre ítélt Jean-Claude Arnault kulturális menedzser állt az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia botrányának középpontjában, amely annyira megtépázta a testület tekintélyét, hogy arra kényszerült, ne adja ki 2018-ban az irodalmi Nobel-díjat. Több tagja lemondott vagy visszavonult. Az akadémia a megújulás reményében megváltoztatta működési szabályzatát, és új tagokat is felvett. A 2018-as irodalmi Nobel-díjat az akadémia korábbi tájékoztatása szerint idén ítélik oda.

A Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival). Az alkotás tavaly októberben a világfesztivál előválogatóján már megkapta a legjobb film díját, a január 16-17-én rendezett gálán Kolkatában egy angol és egy japán film társaságában indult a fődíjért, az Arany Róka szoborért, amelyet megnyert. A négy hónapig tartó versengésen 86 ország filmjei vettek részt különböző kategóriákban. A Megszállottak a reformáció emlékéve alkalmából készült 2018-ban, a hitújító Kálvin és a később katolikus szent, Loyolai Ignác szenvedélyes találkozásáról szól. A két főszereplő Szabó Máté és Lux Ádám, az operatőr Kovács Claudia volt. A film az elmúlt hónapokban több nemzetközi fesztiválon bizonyult a legjobbnak, köztük Monacóban, Zürichben és Argentínában.

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal az 1979/1980-as évad végén adta át a Színikritikusok díját. A 40. évforduló kapcsán induló beszélgetéssorozatban meghívott kritikusokkal és díjazott alkotókkal járják körül, mit jelentett a díj egykor, mit ma. A havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozat állandó helyszíne a Három Holló. Az első beszélgetésre 2019. január 29-én 17 órai kezdettel kerül sor.

Több mint 30 koncert várja az érdeklődőket február 9-én a kórusok téli éjszakáján a MagNet Közösségi Házban Budapesten. A közönség belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek és felnőtt kamarakórusok műsorába, fellép többek között az Amagnus Énekegyüttes, a Contrapunto kamarakórus, a Dalinda, a Voice drops, a kecskeméti Kodály Nemzetközi Kamarakórus, a Pax et Bonum Kamarakórus és a Csicsergők gyermekkar.

A vezetőváltásra azért került sor, mert a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara pénzügyi botrányba keveredett. A vizsgálat még folyik. A férfikórust mostantól Ferenc pápa ceremóniamestere, Guido Marini vezeti, a pénzügyeiért Guido Pozzo, a Sixtus-kápolna pénzügyi szuperintendánsa felel. A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Január 22-én Szentendre Fő terén ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot. Budakeszin Pápai Erika színművész önálló estjével lép fel, Szigethalmon Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a Városi Szabadidőközpontban az érdeklődőket. Szombaton Isaszegen hagyományőrző néptáncbemutatót tartanak, Szigethalon Jótékonysági Városi Bált, Vácon folkpartit és táncházat. Lesz bál Vecsésen és Budakalászon is, ahol a XXII. Svábbállal kezdődik a báli szezon.

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) január 31. és február 3. között; a harmadik alkalommal megvalósuló FACT-en (Festival Arts Cinema Theatre) négy külföldi és két magyarországi egyetem hallgatói mutatkoznak be 12 produkcióval.

fact

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

Egész éves programsorozattal emlékezik 1989-re idén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol jelentősen bővül a Seuso-kincset bemutató kiálltás, és többek között az antik Perzsiát és a 19. századi kaliforniai aranyláz magyar szereplőit vizsgáló tárlatok is várhatók.

A magyar kultúra napja alkalmából Madách Imréről és Nyírő Józsefről is megemlékeznek Nógrád megyében, a programok sorában lesz színházi előadás, jubileumi fotókiállítás és versmondó verseny.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma