2018.03.24

Károly Judit műfordító kapta a Cédrus Művészeti Alapítvány Napút Hetedhét-díját. Károly Judit 1951-ben született Kaposvárott, majd Szegeden francia-orosz szakon folytatott tanulmányokat. Rövidebb lélegzetű műfordításai különböző irodalmi folyóiratokban (Műhely, kolozsvári Helikon, Napút) és antológiákban jelentek meg, nyolcadik fordításkötetét az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra adja ki a Napkút Kiadó. A nyolcadik alkalommal odaítélt elismerést minden évben egy, a könyves műhelyhez kötődő alkotó kapja műfordítói életművének elismeréseként.

2018.03.24
Ingyenes hangversenyt ad március 25-én a Svábhegyi Református Templomban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Bach Mindenkinek Fesztivál programjaihoz csatlakozva. A koncerten Johann Sebastian Bach d-moll partitája, részletek A fúga művészetéből, valamint a h-moll szvit hangzanak el. Közreműködik Papp Dániel és Miczki Rita (hegedű), Balogh Enikő (brácsa), Deák György (cselló), Sztankov Iván (nagybőgő), valamint Duleba Lívia (fuvola). A Bach Mindenkinek programsorozatot negyedik alkalommal, fesztiválként másodszor rendezik meg idén március 21. és 25. között országszerte.
2018.03.24
Catherine Deneuve francia színésznő március 22-én este Prágában a 25. Febiofest nemzetközi filmfesztivál záróünnepségén átvette a Kristián-díjat rendkívüli filmművészeti pályafutásának elismeréseképpen. A prágai Vigadóban megtartott záróünnepségen az elismerést Fero Fenic, a Febiofest igazgatója adta át Deneuve-nek. Az idei Febiofesten, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hozott létre, mintegy 170 filmet mutattak be, köztük Mundruczó Kornél filmrendező Jupiter holdja című filmdrámáját is.
2018.03.24
Hosszan tartó súlyos betegség után március 22-én Dunaszerdahelyen életének 69. évében elhunyt Kulcsár Ferenc felvidéki magyar költő. Kulcsár Ferenc 1949. október 9-én Bodrogszentesen született. A költő első verseskötete, a Napkitörések 1972-ben, utolsó jelentős műve, az Ezeregyéjszaka 2015-ben jelent meg. Költészetében szociális érzékenysége, reális szemlélete kísérletezéssel társult, műveiben a montázslíra felé mozdult. Az elhunyttól március 26-án vesznek végső búcsút Dunaszerdahelyen.
2018.03.23

Elkészültek az V. Bábos Drámaíró Versenyen részt vevő írók az egyfelvonásos, gyerekeknek szóló bábjátékokkal; a munkát március 23-án délelőtt kezdték meg a rendezők és a csapatok. A húzás eredményeként Lázár Helga Berg Judit Őrangyalok című drámáját; Somogyi Tamás Szabó Borbála Mit vegyek fel? című egyfelvonásosát, Rumi László pedig Tasnádi-Sáhy Péter VIVIKEKE című darabját viszi majd színre. A témát az 1958-as Békés Megyei Népújság Divat Sári tanácsadója című cikke alapján kellett megírniuk egyetlen éjszaka alatt az íróknak. A rekordgyorsasággal, három nap alatt elkészülő előadásokat március 25-én délután mutatják be a békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban.

2018.03.23

Magyarországi és határon túli gyerekek részére rendezik meg a 3. Zenevarázslat négykezes zongoraversenyt és kurzust május 22. és 25. között Egerben – mondta el Várnagy Andrea zongoraművész március 21-én Budapesten. Hozzáfűzte: a négykezes műfaja az összetartozásról, a közös célért való együttes munkáról szól. A versenyen minden résztvevő arany, ezüst vagy bronz minősítést kap, hiszen a szervezők szerint a legfontosabb pozitív visszajelzéssel bátorítani a gyerekeket.

2018.03.23

Kezdetét veszi március 24-én a Táncpedagógusok Országos Szövetsége rendezésében a különböző korosztályokat megszólító fesztiválsorozat a budapesti Erzsébetligeti Színházban: márciusban ifjúsági és felnőtt, április 21-én junior, május 12-én pedig gyermekkategóriában. A 27. Országos Táncművészeti Fesztivál egyben szakmai fórum is, hiszen a produkciókat szakmai zsűri értékeli. Az érdeklődők a szólók és a duók mellett csoportok bemutatkozását is láthatják klasszikus balett-, karakter-, társas-, modern-, kortárs- és dzsessztánc, valamint hip-hop kategóriákban.

2018.03.23

A kormányzat 465 millió forintos támogatásából felújítják a szentendrei Szerb Egyházi Múzeumot, melyből a múzeum épülete és az állandó kiállítás is megújul. A felújítással egy múzeumi előtér is létesül, a fejlesztés részeként ideiglenes kiállító- és rendezvényteret is kialakítanak. Komplex program valósul meg, amely érinti a múzeum több terét, de a leglátványosabb a kiállítótér megújulása lesz, amely egy klasszikus egyházművészeti kiállítást foglal magában beépített interaktív elemekkel és modern kiállítástechnikai eszközökkel.

2018.03.23

Az AranyCORE zenebajnokságon A Fák Alatt Zenekar Toldi-parafrázisa lett a zsűri díjazottja, a hőst egy 21. századi Andrássy úti környezetbe ültette át a zenekar. A közmédia szervezte bajnokságra Arany János verseinek megzenésített változatával pályázhattak a jelentkezők. Az Ákos, a Margaret Island és Wolfie (Punnany Massif) által alkotott zsűri leginkább azt tartotta mérvadónak, hogy a versenyzők miként ültetik át posztmodern zenei környezetbe a mintegy 200 éves szövegeket.

2018.03.23
Magyarország lesz a díszvendége a kolumbiai 24. Eurocine filmfesztiválnak; az április 11-én kezdődő vetítéssorozat keretében 12 magyar alkotást láthat a közönség a dél-amerikai ország Bogotá, Medellín, Cali, Bucaramanga, Pereira, Barranquilla és Barrancabermeja városokban. A vetítéseken Antal Nimród A Viszkis, Edelényi János Jutalomjáték, Fazekas Csaba Swing, Gárdos Péter Hajnali láz, Herendi Gábor Kincsem, Horváth Lili Szerdai gyerek, Mészáros Márta Aurora Borealis, Sopsits Árpád A martfűi rém, Till Attila Tiszta szívvel, Török Ferenc 1945 és Zomborácz Virág Utóélet című filmjét láthatja a kolumbiai közönség.
2018.03.23

Elvarázsolt sziget címmel nyílik interaktív kiállítás március 24-én a Vajdahunyadvárban, ahova ez alkalommal a „varázslótanoncnak” készülő gyerekeket várják a szervezők május 13-áig. Az új, tavaszi kiállításban az elvarázsolt sziget ura, a találékony Varázslómester különféle próbatételeket eszel ki, hogy megbizonyosodjon róla, ki alkalmas varázslótanoncnak. A több mint 1000 négyzetméteren megrendezett kiállítás és játék rengeteg felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat.

2018.03.23

Fazekasmesterek munkáiból rendeznek vásárt és bemutatót a hétvégén Naszályon a 11. Országos Fazekasmester Találkozón. A Tata és Komárom között fekvő település művelődési házában március 24-én, szombaton a mesterek négykezes, páros korongozóversenyén negyven centiméternél nagyobb céhkancsót készítenek, március 25-én, vasárnap pedig az inasok vetélkednek a megyei kereskedelmi és iparkamara támogatásával. A szervezők a résztvevőknek pályázatot hirdettek, melyre korunk háziasszonyának használati kerámiaedényeit kellett elkészíteni. Egy-egy mestertől három művet fogadtak be a találkozón rendezett kiállításra, a munkákat a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának munkatársaiból alakult zsűri értékeli.

2018.03.23

Nincs kontroll címmel új, négyszámos lemezt jelentet meg az Európa Kiadó. A Menyhárt Jenő által vezetett kultikus zenekar március 23-án és 24-én a hamarosan bezáró fővárosi Gödör Klubban dupla koncerten mutatja be az új dalokat. A világ dolgait és életünk legszemélyesebb ügyeit egyszerre felvillantó dalokban jéghegyek, csokor vörös rózsák, Budapest és New York váltogatja egymást. A Nincs kontroll című EP az Európa Kiadó első megjelenése a 2016 végén megjelent ...Valahol lenni... című stúdióalbum óta.

2018.03.22
Nem hivatalos versmondók számára már harmadik alkalommal hirdeti meg a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete a Nemzeti VERSeny elnevezésű versmondó- és versklipversenyt, amelyre május 1-jéig várják a jelentkezéseket. A minden korosztály számára meghirdetett megméretés idei tematikája az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából a Nagy Háborúval kapcsolatos költészetre épül, amellett, hogy a klasszikus és kortárs irodalom szabadon választott verseinek is teret ad. A verseny döntőjét november 10-én és 11-én rendezik meg.
2018.03.22
Két előadással vendégszerepel a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Budapesten: március 23-én az O. márkiné című Kleist-adaptációt, egy fiatal özvegy állapot-drámáját, március 25-én két alkalommal Tuncer Cücenoğlu Lavina című művét mutatják be a Szkéné Színházban. Előbbi darab a Trojka Színházi Társulással koprodukcióban született és Soós Attila rendezte, utóbbit pedig Kedves Emőke álmodta színpadra.
2018.03.22

Különleges adásnappal, élő műsorfolyammal és zenei vetélkedővel ünnepli március 24-én a Bartók Rádió a csatorna névadója, Bartók Béla születésnapját. A Bartók Rádió napján 14 órától 19:30-ig a Magyar Rádió Márványtermében és 6-os stúdiójában négy eseményt látogathatnak az érdeklődők, a hallgatók pedig élő adásban követhetik a koncerteket és a vetélkedőt. A programok ingyenesek, a látogatók pedig a műsorkészítőkkel is találkozhatnak a helyszíneken.

2018.03.22

A csíksomlyói hegynyeregben, a hagyományos pünkösdi zarándoklat helyszínén mutatja be augusztus 18-án a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Csíksomlyói passiót. A Nemzeti Színház műsorán egy éve szereplő, kétfelvonásos, több mint háromórás előadás a csíksomlyói hegynyeregben más, rövidebb, egyfelvonásos produkcióként mutatkozik be – mondta Vidnyánszky Attila rendező, színházigazgató.

2018.03.22

Hosszan tartó, súlyos betegség után március 21-én 73 éves korában elhunyt Szöllősi Zoltán József Attila-díjas költő, műfordító. Szöllősi Zoltán 1945-ben Jánoshalmán született. A kecskeméti piaristáknál kezdett verset írni, ott figyelt fel költeményeire Jelenits István piarista szerzetes, irodalomtudós. Kilenc kötete jelent meg: az első 1974-ben Csontkorall címmel Kormos István szerkesztésében, az utolsó pedig a Fölöttem a tenger (2014) címmel, mely az összegyűjtött verseket, a teljes költői életművet tartalmazza. Műfordítói munkájáért Kölcsey-díjat kapott.

2018.03.22

Jótékonysági gálaműsort ad a Duna Palota dísztermében március 22-én este a Bánffy Szalon az V. kerületi önkormányzattal és több szervezettel összefogva – mondta el Molnár Adrienn, a szalon vezetője az M1 aktuális csatorna március 21-ei műsorában, hozzátéve, hogy 17 művész lép fel a gálaesten. A fellépők közül kiemelte Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművészt, aki saját zongorakísérete mellett mond verset és Kiss B. Atilla Kossuth- és Liszt-díjas operaénekest, aki kalotaszegi népdalokkal készül a gálaestre.

2018.03.22

A Medgyaszay István tervei alapján épült, később átalakított épület a tervező eredeti elképzelései szerint épül újjá a tervek szerint 2021-re. Megújul a színház homlokzata és újabb bejáratok is épülnek. A bővülő belső terekben újabb díszlet- és kelléktárat, irodákat alakítanak ki. A nézőtéri széksorok elhelyezése megváltozik, valamint színészkávézót is létrehoznak. Megújulnak a színházat övező zöldfelületek, a nézőtéren erkély épül, a ruhatár pedig átköltözik a jelenlegi büfé helyére. A Modern Városok Program által biztosított 75 milliárd forintból 10 milliárdot a színházra fordítanak.

Károly Judit műfordító kapta a Cédrus Művészeti Alapítvány Napút Hetedhét-díját. Károly Judit 1951-ben született Kaposvárott, majd Szegeden francia-orosz szakon folytatott tanulmányokat. Rövidebb lélegzetű műfordításai különböző irodalmi folyóiratokban (Műhely, kolozsvári Helikon, Napút) és antológiákban jelentek meg, nyolcadik fordításkötetét az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra adja ki a Napkút Kiadó. A nyolcadik alkalommal odaítélt elismerést minden évben egy, a könyves műhelyhez kötődő alkotó kapja műfordítói életművének elismeréseként.

Ingyenes hangversenyt ad március 25-én a Svábhegyi Református Templomban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Bach Mindenkinek Fesztivál programjaihoz csatlakozva. A koncerten Johann Sebastian Bach d-moll partitája, részletek A fúga művészetéből, valamint a h-moll szvit hangzanak el. Közreműködik Papp Dániel és Miczki Rita (hegedű), Balogh Enikő (brácsa), Deák György (cselló), Sztankov Iván (nagybőgő), valamint Duleba Lívia (fuvola). A Bach Mindenkinek programsorozatot negyedik alkalommal, fesztiválként másodszor rendezik meg idén március 21. és 25. között országszerte.
Catherine Deneuve francia színésznő március 22-én este Prágában a 25. Febiofest nemzetközi filmfesztivál záróünnepségén átvette a Kristián-díjat rendkívüli filmművészeti pályafutásának elismeréseképpen. A prágai Vigadóban megtartott záróünnepségen az elismerést Fero Fenic, a Febiofest igazgatója adta át Deneuve-nek. Az idei Febiofesten, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hozott létre, mintegy 170 filmet mutattak be, köztük Mundruczó Kornél filmrendező Jupiter holdja című filmdrámáját is.
Hosszan tartó súlyos betegség után március 22-én Dunaszerdahelyen életének 69. évében elhunyt Kulcsár Ferenc felvidéki magyar költő. Kulcsár Ferenc 1949. október 9-én Bodrogszentesen született. A költő első verseskötete, a Napkitörések 1972-ben, utolsó jelentős műve, az Ezeregyéjszaka 2015-ben jelent meg. Költészetében szociális érzékenysége, reális szemlélete kísérletezéssel társult, műveiben a montázslíra felé mozdult. Az elhunyttól március 26-án vesznek végső búcsút Dunaszerdahelyen.

Elkészültek az V. Bábos Drámaíró Versenyen részt vevő írók az egyfelvonásos, gyerekeknek szóló bábjátékokkal; a munkát március 23-án délelőtt kezdték meg a rendezők és a csapatok. A húzás eredményeként Lázár Helga Berg Judit Őrangyalok című drámáját; Somogyi Tamás Szabó Borbála Mit vegyek fel? című egyfelvonásosát, Rumi László pedig Tasnádi-Sáhy Péter VIVIKEKE című darabját viszi majd színre. A témát az 1958-as Békés Megyei Népújság Divat Sári tanácsadója című cikke alapján kellett megírniuk egyetlen éjszaka alatt az íróknak. A rekordgyorsasággal, három nap alatt elkészülő előadásokat március 25-én délután mutatják be a békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma