2019.01.04

„A Rovás nem kassai magyar képzőművészek vagy értelmiségiek egylete, nem tömörít, nem csoportosít, nem gyűjtemény, sem herbárium. Nem formanyelv, nem stílus, hanem szemlélet és magatartás” ­ – vallja magáról az 1994-ben létrejött, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett Rovás társulás. Azért dolgoznak, hogy Kassának élő, kortárs magyar művészete legyen.

KIallias_Rovas
Szabó Ottó képzőművész, a Rovás civil szervezet elnöke


Céljuk nem a megbotránkoztatás, a megdöbbentés, az értékek tagadása és kigúnyolása, nem a cinizmus piedesztálra emelése, hanem az esztétikumra és az átgondolt formavilágra támaszkodó, építő jellegű művészet. Az áldozathozatalra képes, a rossz ellen a szavát felemelő, az értékeket megvédő és folyton újabbakat teremtő kreativitás.


Háromnyelvű internetes újságjuk, a RovArt a felvidéki magyarok első kortárs művészeti lapja volt 2004-es indulásakor, és immár tizenöt éve működik sikeresen. A magyar nyelvű változat a felvidéki magyar művészetet és kultúrát mutatja be a Kárpát-medenncében élő magyaroknak; szlovák nyelvű oldala a szlovákságot tájékoztatja arról, hogy Szlovákiának élő magyar kultúrája és művészete van, amely nem azonos a „magyar nemzetiségű szlovák" terminológiával. Az angol oldal a világnak mutatja be törekvéseiket, programjaikat és megvalósult projektjeiket. A lap a Rovás szellemi manifesztuma is egyben: www.rovart.sk.


MaJel_Rovas_Kozpont
MaJel Rovás Alkotó Központ


Az önképzésre és az állandó szakmai továbbfejlődésre építenek. Tagjaik számára műtermeket, műhelyeket és stúdiókat biztosítanak, galériát, internetes klubkávézót, olvasótermet, művészeti rezidenciát működtetnek. Támogatják a pályakezdő, fiatal művészeket, értelmiségieket, kiállításokon ad lehetőséget a kortárs képzőművészeknek a megmérettetésre, önálló bemutatkozásral Képzőművészeti Esti Iskolát alapítottak Kassán, alkotótáborokat, ifjúsági tehetséggondozó kurzusokat, workshopokat szerveznek, előadásokat, szimpóziumokat, szemináriumokat, különböző találkozókat és fesztiválokat rendeznek. Nemzetközi pályázatokon vesznek részt, együttműködnek külföldi és hazai szervezetekkel, a RovásVoyage program keretében tanulmányi utakat szerveztek, befejező szakaszához ért művészeti, kézműves és iparművészeti e-shopjuk kialakítása.


Az évek során a Rovás polgári társulási formából meghatározó jelentőségű intézménnyé vált, amely immár két épületet tart fenn Kassán: a MaJel Rovás Központot és a Kmeť utcán a Löffler Művésztelepet. Sikeresen működik esti iskolájuk, ahol rajzot és festészetet, divatfotózást, szobrászatot és grafikát tanulhatnak az érdeklődők. Nyári Művészeti Szabadegyetemük minden éven három turnusban, három helyszínen zajlik: Erdélyben, Középajtán hatszor, Gyimesbükkön kétszer, Torockón négyszer, egyszer Székelyszentléleken, legutóbb pedig Csíkszentkirályban voltak. A felvidéki helyszín a kassai Rovás Központ, a magyarországi évek óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tihanyi Művésztelepe. Ez utóbbinak jelentős a szakmai visszhangja is.


kiallitasmegnyito
Kiállításmegnyitó

Azért dolgoznak, hogy élő és kortárs magyar művészete legyen Kassának, egyenértékű a többségi nemzettel. Nem amatőr színvonalú, nem is múltbarévedő, nem hagyományt ápoló, nem is őrző, hanem a jelenben biztosan megálló magyar kultúrája. Abban a városban, ahol ma már a 240 ezer lakosból a magyarok aránya 5 százaléknyira csökkent.


Az indítóképen Szabó Ottó Bessenyei Ferenc szobránál.

Forrás: rovart.com

alelnok

2019.01.17

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján.

hrisztov_res

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Saraasszony_3

2019.01.17

A Nemzeti Színháznak a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkciója, a Sára asszony a kortárs magyar szerző, Döbrentei Sarolta drámájára épül. Vidnyánszky Attila a szövegkönyvet Arany János balladáinak alakjaival népesíti be. Az ősbemutatót január 17-én tartják a Nemzetiben.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus művészeti és iparművészeti mozgalom előtt az irányzat nevét viselő tervezőiskola alapításának századik évfordulója alkalmából. A tegnap kezdődött összművészeti fesztiválon bábszínházi előadásoktól kezdve az ember és a gép viszonyát vizsgáló kísérleti hangversenyekig számos produkció lesz. A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 1921-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell formatervező, építész és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező, filmes, az egyik leghíresebb magyar képzőművész.

A Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből februárban nyíló kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az arab országba. A tárlaton Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett, Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is láthatók. A két kép háromszáz év után először szerepel egymás mellett az abu-dzabi tárlaton. A párizsi Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumát 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Tokió egy vasútállomásának kapuján feltűnt egy kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata. Az ajtót a bejelentés nyomán elszállították, és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A japán hatóságok most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről. Banksy nem fedi fel kilétét. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái. A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Bács-Kiskun megyében kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, Himnusz- és mesemondó versennyel, koncerttel és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját.

ki_tudja

A veszprémi és megyei középiskolák diákjai a költő szerelmes verseit és levélrészleteit tolmácsolják szombaton a Petőfi Színház színpadán. Az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma