Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.01.04

„A Rovás nem kassai magyar képzőművészek vagy értelmiségiek egylete, nem tömörít, nem csoportosít, nem gyűjtemény, sem herbárium. Nem formanyelv, nem stílus, hanem szemlélet és magatartás” ­ – vallja magáról az 1994-ben létrejött, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett Rovás társulás. Azért dolgoznak, hogy Kassának élő, kortárs magyar művészete legyen.

KIallias_Rovas
Szabó Ottó képzőművész, a Rovás civil szervezet elnöke


Céljuk nem a megbotránkoztatás, a megdöbbentés, az értékek tagadása és kigúnyolása, nem a cinizmus piedesztálra emelése, hanem az esztétikumra és az átgondolt formavilágra támaszkodó, építő jellegű művészet. Az áldozathozatalra képes, a rossz ellen a szavát felemelő, az értékeket megvédő és folyton újabbakat teremtő kreativitás.


Háromnyelvű internetes újságjuk, a RovArt a felvidéki magyarok első kortárs művészeti lapja volt 2004-es indulásakor, és immár tizenöt éve működik sikeresen. A magyar nyelvű változat a felvidéki magyar művészetet és kultúrát mutatja be a Kárpát-medenncében élő magyaroknak; szlovák nyelvű oldala a szlovákságot tájékoztatja arról, hogy Szlovákiának élő magyar kultúrája és művészete van, amely nem azonos a „magyar nemzetiségű szlovák" terminológiával. Az angol oldal a világnak mutatja be törekvéseiket, programjaikat és megvalósult projektjeiket. A lap a Rovás szellemi manifesztuma is egyben: www.rovart.sk.


MaJel_Rovas_Kozpont
MaJel Rovás Alkotó Központ


Az önképzésre és az állandó szakmai továbbfejlődésre építenek. Tagjaik számára műtermeket, műhelyeket és stúdiókat biztosítanak, galériát, internetes klubkávézót, olvasótermet, művészeti rezidenciát működtetnek. Támogatják a pályakezdő, fiatal művészeket, értelmiségieket, kiállításokon ad lehetőséget a kortárs képzőművészeknek a megmérettetésre, önálló bemutatkozásral Képzőművészeti Esti Iskolát alapítottak Kassán, alkotótáborokat, ifjúsági tehetséggondozó kurzusokat, workshopokat szerveznek, előadásokat, szimpóziumokat, szemináriumokat, különböző találkozókat és fesztiválokat rendeznek. Nemzetközi pályázatokon vesznek részt, együttműködnek külföldi és hazai szervezetekkel, a RovásVoyage program keretében tanulmányi utakat szerveztek, befejező szakaszához ért művészeti, kézműves és iparművészeti e-shopjuk kialakítása.


Az évek során a Rovás polgári társulási formából meghatározó jelentőségű intézménnyé vált, amely immár két épületet tart fenn Kassán: a MaJel Rovás Központot és a Kmeť utcán a Löffler Művésztelepet. Sikeresen működik esti iskolájuk, ahol rajzot és festészetet, divatfotózást, szobrászatot és grafikát tanulhatnak az érdeklődők. Nyári Művészeti Szabadegyetemük minden éven három turnusban, három helyszínen zajlik: Erdélyben, Középajtán hatszor, Gyimesbükkön kétszer, Torockón négyszer, egyszer Székelyszentléleken, legutóbb pedig Csíkszentkirályban voltak. A felvidéki helyszín a kassai Rovás Központ, a magyarországi évek óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tihanyi Művésztelepe. Ez utóbbinak jelentős a szakmai visszhangja is.


kiallitasmegnyito
Kiállításmegnyitó

Azért dolgoznak, hogy élő és kortárs magyar művészete legyen Kassának, egyenértékű a többségi nemzettel. Nem amatőr színvonalú, nem is múltbarévedő, nem hagyományt ápoló, nem is őrző, hanem a jelenben biztosan megálló magyar kultúrája. Abban a városban, ahol ma már a 240 ezer lakosból a magyarok aránya 5 százaléknyira csökkent.


Az indítóképen Szabó Ottó Bessenyei Ferenc szobránál.

Forrás: rovart.com

Roma_nok_kultura_banner_002

Harsanyi_Attila_es_Kiraly_Attila_

2019.06.25

A tizenegy éve elhunyt Kaszás Attiláról elnevezett kitüntetés a színházi szakma egyik legrangosabbjának számít. Három kiváló színészt, Harsányi Attilát, Orosz Ákost és Király Attilát jelölték idén a díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést augusztus 30-án a Pesti Magyar Színházban, az országos színházi évadnyitón.

Bori6

2019.06.25

A Péterfy Bori és a Love Band lemezei mindig olyanok, mint egy film, amelyen egy adott női karakter vonul végig: a Szédülés egy szerelmi dráma volt, az új lemez, a BoriX szereplője pedig őrülten bulizik egy Dark Discóban. Az énekesnő azt mondja, szereti ezt a fajta változatosságot, a zenekar művészi halálát jelentené, ha mindig ugyanazt kellene csinálniuk.

cegled_R

2019.06.25

„Igen szép és érdekes levelezőlapok készültek el és kaphatók Sebők Béka papírkereskedésében. A levelezőlapokon városunk legszebb pontjai közül az Árpád tér, takarékpénztár, református templom, római katolikus templom és a városháza vannak reprodukálva igen szép kivitelben. Úgy hisszük, hogy eme csinos levelezőlapok nagy kelendőségnek fognak örvendeni” – olvasható a Czegléd hetilap 1898. március 20-ai számában az első ceglédi képeslapról.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma