15_eves

2019.01.04

„A Rovás nem kassai magyar képzőművészek vagy értelmiségiek egylete, nem tömörít, nem csoportosít, nem gyűjtemény, sem herbárium. Nem formanyelv, nem stílus, hanem szemlélet és magatartás” ­ – vallja magáról az 1994-ben létrejött, Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett Rovás társulás. Azért dolgoznak, hogy Kassának élő, kortárs magyar művészete legyen.

KIallias_Rovas
Szabó Ottó képzőművész, a Rovás civil szervezet elnöke


Céljuk nem a megbotránkoztatás, a megdöbbentés, az értékek tagadása és kigúnyolása, nem a cinizmus piedesztálra emelése, hanem az esztétikumra és az átgondolt formavilágra támaszkodó, építő jellegű művészet. Az áldozathozatalra képes, a rossz ellen a szavát felemelő, az értékeket megvédő és folyton újabbakat teremtő kreativitás.


Háromnyelvű internetes újságjuk, a RovArt a felvidéki magyarok első kortárs művészeti lapja volt 2004-es indulásakor, és immár tizenöt éve működik sikeresen. A magyar nyelvű változat a felvidéki magyar művészetet és kultúrát mutatja be a Kárpát-medenncében élő magyaroknak; szlovák nyelvű oldala a szlovákságot tájékoztatja arról, hogy Szlovákiának élő magyar kultúrája és művészete van, amely nem azonos a „magyar nemzetiségű szlovák" terminológiával. Az angol oldal a világnak mutatja be törekvéseiket, programjaikat és megvalósult projektjeiket. A lap a Rovás szellemi manifesztuma is egyben: www.rovart.sk.


MaJel_Rovas_Kozpont
MaJel Rovás Alkotó Központ


Az önképzésre és az állandó szakmai továbbfejlődésre építenek. Tagjaik számára műtermeket, műhelyeket és stúdiókat biztosítanak, galériát, internetes klubkávézót, olvasótermet, művészeti rezidenciát működtetnek. Támogatják a pályakezdő, fiatal művészeket, értelmiségieket, kiállításokon ad lehetőséget a kortárs képzőművészeknek a megmérettetésre, önálló bemutatkozásral Képzőművészeti Esti Iskolát alapítottak Kassán, alkotótáborokat, ifjúsági tehetséggondozó kurzusokat, workshopokat szerveznek, előadásokat, szimpóziumokat, szemináriumokat, különböző találkozókat és fesztiválokat rendeznek. Nemzetközi pályázatokon vesznek részt, együttműködnek külföldi és hazai szervezetekkel, a RovásVoyage program keretében tanulmányi utakat szerveztek, befejező szakaszához ért művészeti, kézműves és iparművészeti e-shopjuk kialakítása.


Az évek során a Rovás polgári társulási formából meghatározó jelentőségű intézménnyé vált, amely immár két épületet tart fenn Kassán: a MaJel Rovás Központot és a Kmeť utcán a Löffler Művésztelepet. Sikeresen működik esti iskolájuk, ahol rajzot és festészetet, divatfotózást, szobrászatot és grafikát tanulhatnak az érdeklődők. Nyári Művészeti Szabadegyetemük minden éven három turnusban, három helyszínen zajlik: Erdélyben, Középajtán hatszor, Gyimesbükkön kétszer, Torockón négyszer, egyszer Székelyszentléleken, legutóbb pedig Csíkszentkirályban voltak. A felvidéki helyszín a kassai Rovás Központ, a magyarországi évek óta a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tihanyi Művésztelepe. Ez utóbbinak jelentős a szakmai visszhangja is.


kiallitasmegnyito
Kiállításmegnyitó

Azért dolgoznak, hogy élő és kortárs magyar művészete legyen Kassának, egyenértékű a többségi nemzettel. Nem amatőr színvonalú, nem is múltbarévedő, nem hagyományt ápoló, nem is őrző, hanem a jelenben biztosan megálló magyar kultúrája. Abban a városban, ahol ma már a 240 ezer lakosból a magyarok aránya 5 százaléknyira csökkent.


Az indítóképen Szabó Ottó Bessenyei Ferenc szobránál.

Forrás: rovart.com

KAD_Kultura_596x90_002

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

ART_LABEL

2019.08.17

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényeként vonzó célpont: tavaly több mint félmillió embert látott vendégül a Hajógyári. A számos külföldi országból érkező fesztiválozót elsősorban a világhírű előadók koncertjei csábítják hozzánk, ám nem érdemes elmenni a Sziget kínálta további programok és élmények mellett sem. Az Art Label Budapest sátrában töltöttem két és fél napot.

barokk_randevu_denes_viktor_res

2019.08.16

Bach ritkán felcsendülő világi kantátáját, a Phoebus és Pánt mutatják be augusztus 24-én a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Barokk randevú programjában felcsendülő előadás az emelkedett és hétköznapi művészet párharcáról szól. Dénes Viktor rendező úgy véli: a lényeg, hogy életre keljen a koncertterembe álmodott történet a színpadon.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma