NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.11

„A kiállítás szakmailag is nagyon magas minőséget képvisel, emellett a kortárs táncművészetből is megmutat egy szeletet” – mondja Borbély László, a MANK Galériában szeptember 25-ig látható, TáncKépek című kiállítás egyik kurátora. A galériák fontosságáról, a fotó mai helyzetéről és a kiállítás kulisszatitkairól is beszélgettünk vele.

tanckepek_2
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu

 

A szentendrei MANK Galériában megrendezett TáncKépek a kortárs mozgásművészetet hozza közel a befogadóhoz.

Nagyon érdekes megközelítés, hogy a kortárs fotográfia milyen módon dolgozza fel a kortárs táncot. Lőrinc Katalin és Eifert János állt az ügy mögé, utóbbi volt az, aki megszólította a kortárs fotográfusokat és anyagokat kért tőlük a témában. Több mint száz alkotó küldött ezernél is több képet, ezekből választottunk aztán ki 74-et a kiállításra. A kiállítás amellett, hogy szakmailag nagyon magas minőséget képvisel, a kortárs táncművészetből mutat meg egy szeletet. Érdekes, lendületes összeállítás született. Reményeink szerint máshol is bemutathatjuk majd.

 

05_Andrea_Paolini_Merlo_Holding
Andrea Paolini Merlo: Holding


Önnek mit árulnak el a kiállításon látható munkák?

Rendkívül izgalmasnak tartom a fotó és a mozgás kapcsolatát. Nem kérdés, hogy a kortárs tánc élő energiája, színpadi kifejezőereje fotón nem egyértelműen rögzíthető jelenség. Kell hozzá valamilyen látásmód, egyéni szemlélet. Ezt az izgalmat keresem ebben a kiállításban, és ez a legkülönbözőbb módokon meg is jelenik.

 

09_Bobal_Katalin_Esterhazy-Fanni
Bobál Katalin: Esterházy Fanni


Érdekessége még a tárlatnak, hogy az itt bemutatott képeket ebből az alkalomból nagyíttattuk fel egy meghatározott struktúra szerint különböző méretekre, nem az eltérő méretű és más-más technikával készült fotókat tettük egymás mellé. Ez még egységesebbé teszi az anyagot.

 

A kortárs táncművészet bemutatása szintén célja a mostani gyűjteménynek?

Nagyon fontos küldetése a kiállításnak, hogy egyfajta csalogató, figyelemfelkeltő feladatot is ellásson. Bízunk benne, hogy elnyeri a közönség tetszését és ráirányítja a figyelmet mind a kortárs fotográfia, mind a jelen táncművészetének sokszínűségére és jelentőségére.

13_Csillag_Pal_Juronics_Tamas
Csillag Pál: Juronics Tamás


Amellett, hogy a MANK operatív igazgatójaként segíti a kortárs képző- és iparművészet népszerűsítését, az Ön nevéhez kötődik a Bartók Béla úton több éve működő Artphoto Galéria megalapításának ötlete is. Könnyű volt a kezdet?

Az Artphoto Galéria ötlete meglehetősen régre nyúlik vissza. Kezdetben internetes platform volt, ezért önmagában nagy kihívást jelentett ennek az új, virtuális formának a közönséggel való megismertetése. Öt és fél évvel ezelőtt lett kiállítóterünk a Bartók Béla úton, ahol tárlatokat rendezünk. Büszke vagyok arra, hogy több fontos egyéni kiállítást tartottunk már. Fő célunk, hogy a fotó műtárgyértékére, értékesítésére is koncentráljunk, valamint küldetésnek tekintjük, hogy a kortárs fotográfiának minél több megjelenési helye legyen. Az egyik ilyen az Artphoto.


Borbely_Laszlo_5
Borbély László
Fotó: Csákvári Zsigmond/Kultúra.hu


A kis galériák jó szolgálatot tehetnek a művészeknek azzal, hogy kiállítási térhez juttatják őket.

A közeg működtetésében nagyon fontos szerepe van a galériáknak, ezek azok a mikroegységek, amelyeken keresztül a művészek meg tudják magukat mutatni. A nagy múzeumok főként összegző kiállítások lehetőségét nyújtják, kisebb tárlatokat kevésbé tartanak. Fontos, hogy ez a galériarendszer, legyen szó kortárs fotóról vagy képzőművészetről, jól működjön, és megfelelő háttértámogatást kapjon.

 

18_Csorogi_Dora_Mindenaron
Csörögi Dóra: Mindenáron


A tömegfotózás áradatával szemben amolyan értékmentő szigetként is működnek az Önökéhez hasonló galériák?

Elképzelhető. A mennyiségi termelés segíthet abban, hogy fejlődjön a hétköznapi emberek fotóról való gondolkodása. Nem hiszem, hogy a sok kép gondot okozna a művészi fotográfiák megítélésében, a könyvnyomtatás elterjedése óta a nagy mennyiség ellenére is különbséget tudunk tenni jó és rossz könyv között.

 

Ayhan Gökhan

Rocco_es_fiverei-9517_002

2019.09.19

Luchino Visconti 1960-ban bemutatott filmje, a Rocco és fivérei ihlette a Nemzeti Színház csütörtöki bemutatóját, amely torz ideológiákról, a nagyvárosi lét nehézségeiről mesél – több mint fél évszázaddal Visconti után, kevesebb jövőbe vetett bizakodással.

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma