NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2018.09.17

A The Bluebay Foxes négyfős, indie-rockot játszó együttes, amely fontosnak tartja, hogy a pályakezdő előadók egymásra támaszkodva és ne egymás ellen dolgozzanak. Jó kapcsolatot ápolnak a Hangfoglaló Program többi támogatott zenekarával és mentoruk, Vitáris Iván együttesével, az Ivan & The Parazollal is. Juhász Bálint énekes-gitárossal és Lőrincz Balázs basszusgitárossal beszélgettünk.

Mikor alakult meg a zenekar, mi volt az, ami összehozott benneteket?

L. B.: A teljesen megegyező zenei ízlés volt az, ami 2015-ben összehozta a bandát. Mindannyian Székesfehérvárról és környékéről kerültünk a fővárosba, a középiskolai évek alatt sokszor találkoztunk az ottani koncerteken, így látásból régóta ismertük egymást. Végül a budapesti környezetben alakult ki a barátság, és vele együtt a zenekar.

J. B.: Az első próbát 2015 végén tartottuk, az első koncertre és a My Hands single megjelenésére viszont csak 2016 áprilisában került sor. Szándékosan késleltettük a közönség elé lépést. Szerettünk volna időt hagyni a zenekarnak, hogy kiforrjon a zenénk, és olyan programmal mutatkozzunk be, amire valóban büszkék lehetünk.


the_bluebay_foxes


Mi volt az első nagyobb sikeretek?

L. B.: Már azt nagy sikernek éltük meg, hogy az első két single dalait sikerült első próbálkozásra feljátszani a stúdióban. A bemutatkozó koncertünk az A38 Hajón volt, ami hatalmas lehetőség és megtiszteltetés egy kezdő zenekar számára.

J. B.: Az első koncertek után nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Biztattak bennünket, várták a következő koncertet, az új felvételeket. Szerencsések vagyunk, az első megjelenés óta egyre jobb és jobb lehetőségek jönnek velünk szembe.


Miért jelentkeztetek az NKA Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramra?

L. B.: A kezdetektől figyelemmel kísértük az NKA-s pályázatokat, és a zenekarokat, akik támogatást nyertek. A saját szemünkkel láttuk, mekkorát tud lendíteni a program egy együttesen, ha ügyesen kihasználják az itt felkínált lehetőségeket. Számunkra magától értetődő volt, hogy jelentkezünk az Induló Előadói Alprogramra, amint megértünk rá.


the_bluebay_foxes_2
Fotó: The Bluebay Foxes Facebook-oldala


Milyen zenei irányvonalat képviseltek, kiknek szól a zenétek?

L. B: A fő irány az a brit és amerikai gitárzene, amit a 2000-es évek elején klasszikus indie-ként jellemeztek. Mindannyiunknak ez a stílus határozta meg a kamaszkorát, így zeneileg is ebből táplálkozunk a legtöbbet.

J. B: A dalaink bárkinek szólhatnak, aki szereti a modern gitárzenét, és szívesen jár ütős koncertekre. Indie-rockot játszunk, de ma már nehéz megfogalmazni, hogy ez mit jelent. Úgy látjuk, hogy Pesten és az ország más részein is egyre több olyan fiatal van, akik nyitottak erre a típusú zenére.


Milyen érzésekkel zártátok az idei fesztiválszezont?

J. B: Ez volt az első „rendes” szezonunk, sok jelentős fesztiválon felléptünk. Ott voltunk a Feszt!Egeren, a VOLT-on, a budapesti Belvárosi Fesztiválon, a Campus Fesztiválon, a Művészetek Völgyében és a Szegedi Ifjúsági Napok nagyszínpadán zártuk a nyarat. Most tapasztaltuk meg először, hogy milyen a nagy melegben beülni a buszba, és fesztiválról fesztiválra járni. Nagyon jó élmény volt.


the_bluebay_foxes_3
Fotó: The Bluebay Foxes Facebook-oldala


Nemsokára elkészül az együttes első nagylemeze.

L. B: A dalokat szeptember végén fogjuk felvenni. A számok többsége megvan, játszottuk is őket élőben. Már csak ki kell választani, hogy melyik kerüljön rá az albumra és melyik ne. Sok új ötlet van bennünk, próbáljuk szétosztani a srácokkal a munkafolyamatokat, és párhuzamosan haladni. Most az a legsürgetőbb feladat, hogy találjunk helyszínt és időpontot a lemezbemutató koncertnek. Onnan már vissza tudjuk számolni, hogy melyik részfeladattal mikorra kell elkészülnünk.


Milyen a kapcsolatotok az Induló Előadói Alprogram többi támogatott zenekarával?

J. B: Ott voltunk az összes mentortalálkozón, szinte mindenkit ismerünk. A Meg Egy Cukorka zenekarral például itt találkoztunk, és azóta közeli barátságba kerültünk, közös koncertet is tervezünk.

L. B: Igen, velük aznap ismerkedtünk meg, amikor az A38 Hajón 2017-ben kihirdették az Induló Előadói Alprogramban támogatott formációkat. De sok más együttes is van, akikkel egyébként nem találkoztunk volna, a Hangfoglaló Programnak köszönhetően viszont már játszottunk is együtt. Sok új barátság született, másokkal pedig szorosabbra fűztük az eddigi ismeretséget.


the_bluebay_foxes_4
Fotó: The Bluebay Foxes Facebook-oldala/Emil Chalhoub


Vitáris Iván, az Ivan & The Parazol frontembere a mentorotok. Milyen vele együtt dolgozni, miben tud a leginkább segíteni nektek?

L. B: Szerencsések vagyunk, hogy őt kaptuk mentornak, nagyon jó vele együtt dolgozni. Már előtte is volt szó közös koncertről, de ez tette fel az i-re a pontot. Iván nagyon koncepciózus, precíz, és bármiben segít, amiben szükséges. A pályázathoz kapcsolódó kérdésekben is sok hasznos tanácsot kaptunk tőle, segített megírni a nagylemez koncepcióját, a saját tapasztalatai alapján javasolt egy költség- és időtervet, de legutóbb például a szülinapi koncertünkhöz küldött plakátötletet.

J. B: Az is ennek az együttműködésnek köszönhető, hogy elkísérhettük Ivánékat Erdélybe, ami mérföldkő volt a The Bluebay Foxes életében. Nagyon jó klubokban játszhattunk, egy jó stáb jött velünk, és ott tapasztaltuk meg, hogy milyen öt nap alatt öt koncertet lenyomni. Hatalmas élmény volt, és a közönség is hihetetlenül nyitott volt.


Mik a terveitek a közeljövőre?

J.B.: Most az a legfontosabb, hogy a nagylemez és a lemezbemutató koncert tényleg úgy sikerüljön, ahogy szeretnénk. Viszont nincs vesztegetni való időnk, azt tervezzük, hogy más feltörekvő zenekarokkal közösen járjuk a vidéki klubokat, próbálunk eljutni az ottani közönséghez.Liska Enikő

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

gyori-mark-R

2019.09.18

Győri Márk apja hippilelkész volt, az első keresztény rockbandát ő alapíotta. Ő tehénpásztornak készült, de operatőr lett, nem is akármilyen: az első magyar, aki netflixes filmet fényképezett, a Calibre című „skót Gyilkos túrát”, amely még Stephen Kingre is a frászt hozta. Dolgozott mások mellett Peter Stricklanddal (Varga Katalin balladája), Sopsits Árpáddal (A hetedik kör), a Mátyássy Áron rendezte Víkend című film fényképezéséért pedig Aranyszem-díjat kapott. Soós Tamás interjúja.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma