15_eves

2018.08.14

Varázslatos környezetben, a Margitsziget fáit díszletként használva adták elő Verdi klasszikusát, a Rigolettót augusztus 3-án és 5-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A neves külföldi vendégművészeket és kiemelkedően tehetséges hazai énekeseket felvonultató előadás elsöprő sikert aratott. A bemutató kapcsán Gábor Gézával, a Sparafucilét alakító énekessel beszélgettünk.

_BNO4953_


Milyen a kapcsolata a Rigolettóval, mikor énekelte először Sparafucilét?

Sparafucile olyan szerep, amelyet az eddigi pályám során talán a legtöbbször énekeltem. Először 2000-ben, a Pécsi Nemzeti Színházban alakítottam a bérgyilkost, ez már a negyedik, vagy ötödik rendezés, amelyben játszom. Minden alkalommal sok impulzust kapok a kollégáktól, a rendezőtől, de az alapgondolataim ugyanazok maradtak a szerepről.


Mennyire aktuális a darab?

A Rigoletto mindig aktuális, mert mindig vannak és lesznek olyan emberek, mint Rigoletto. A címszereplő meghasonlott állapotban van. Azt gondolja magáról, hogy ő a világ utolsó becsületes embere, miközben lányát, Gildát bezárva tartja, teljesen elvágva őt a külvilágtól. Sparafucile karaktere viszonylag egyértelmű, mindig is voltak olyan emberek, akik pénzért elvégzik a piszkos munkát. Neki nincsenek különösebb érzelmei, ő profi. Saját maga által felállított szabályok szerint dolgozik, ami az én értelmezésemben azt jelenti, hogy nőt és gyereket nem gyilkol. Ezért fordulat a darabban az ő számára is, hogy végül Gildát öli meg.


_BNO4587_


Énekelt a Don Giovanni modern átdolgozásában Miskolcon. Inkább a modern vagy a klasszikus előadásokat kedveli? Milyen volt a közönség visszajelzése?

Ezzel az előadással Kesselyák Gergely tizenöt éves álma valósult meg. Már akkor beszéltünk róla, amikor ő rendezte A kékszakállú herceg várát a miskolci fesztiválon. A Don Giovanni a másik opera, amelyben nagyon sokszor énekeltem. A Kormányzót tizenegyféle rendezésben játszottam, Leporellót négy, Masettót pedig három változatban alakítottam. Kedvelem a darabot és jól ismerem.

Az opera műfajában jobban szeretem a hagyományos előadásokat. Kormányzóként az én feladatom nem sokban változott, nem voltak zavaró tényezők. A többieknek viszont, főleg Leporellónak, sok mindenre oda kellett figyelnie. Inkább azoknál volt pozitív fogadtatása az átdolgozásnak, akik előtte nem ismerték a Don Giovannit. Akik viszont régóta ismerik és szeretik a darabot, egy kicsit megütköztek rajta.


Mit gondol, rétegműfaj az opera vagy szólhat mindenkinek?

Az opera nehéz műfaj. Úgy gondolom, hogy szervezeti szinten segítenünk kell a nézőknek a befogadásban. Az operaértő közönséget úgymond „ki kell nevelni”. Nem tartom rétegműfajnak, de nagyon sok energiát bele kell fektetni, hogy megszerettessük a közönséggel és felhívjuk a figyelmet a műfaj szépségeire.


_BNO4535_

 

Milyen szerepben láthatjuk legközelebb?

Rendhagyó módon legközelebb egy musicalben lépek majd fel, a Sakkban fogom Molokovot alakítani Siófokon. A darabnak épp itt, a Margitszigeten volt a bemutatója nyolc évvel ezelőtt. Utána turnén fogok részt venni az Operaház társulatával: Varsóban, Prágában és Pozsonyban adjuk elő Janáček Jenůfa című darabját cseh nyelven. Mindenképpen kihívást jelent anyanyelvi közönség előtt külföldiként fellépni. Az operákat legtöbbször olasz, német, esetleg francia nyelven énekeljük. Egy új, számunkra addig ismeretlen nyelv esetében az is jelentős időbe telik, amíg megtanuljuk, hogyan kell kiolvasni, kiejteni a szavakat.


A hangfajában már szinte minden jelentős szerepet eljátszott. Maradt még szerepálma?

Inkább újraénekelném a régi szerepeimet. A nagy Verdi-operákból például Fülöpöt vagy Zakariást. A Wagnerekkel is szívesen kísérleteznék, de nyitott vagyok mindenre.


Liska Enikő
Fotók: Szabad Tér Színház

KAD_Kultura_596x90_002

tanc_dijatado_2

2019.08.19

Augusztus 20-a alkalmából Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és díjakat adott át augusztus 16-án a Pesti Vigadóban. A díjazottak közül dr. Jánosi Zoltán irodalomtörténészt, szerkesztőt, ifj. Zsuráfszky Zoltán táncost és Bolvári Andrásné pingáló művészt többek között pályájukról, a néphagyomány fontosságáról is kérdeztük.

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma