Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.08.14

Varázslatos környezetben, a Margitsziget fáit díszletként használva adták elő Verdi klasszikusát, a Rigolettót augusztus 3-án és 5-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A neves külföldi vendégművészeket és kiemelkedően tehetséges hazai énekeseket felvonultató előadás elsöprő sikert aratott. A bemutató kapcsán Gábor Gézával, a Sparafucilét alakító énekessel beszélgettünk.

_BNO4953_


Milyen a kapcsolata a Rigolettóval, mikor énekelte először Sparafucilét?

Sparafucile olyan szerep, amelyet az eddigi pályám során talán a legtöbbször énekeltem. Először 2000-ben, a Pécsi Nemzeti Színházban alakítottam a bérgyilkost, ez már a negyedik, vagy ötödik rendezés, amelyben játszom. Minden alkalommal sok impulzust kapok a kollégáktól, a rendezőtől, de az alapgondolataim ugyanazok maradtak a szerepről.


Mennyire aktuális a darab?

A Rigoletto mindig aktuális, mert mindig vannak és lesznek olyan emberek, mint Rigoletto. A címszereplő meghasonlott állapotban van. Azt gondolja magáról, hogy ő a világ utolsó becsületes embere, miközben lányát, Gildát bezárva tartja, teljesen elvágva őt a külvilágtól. Sparafucile karaktere viszonylag egyértelmű, mindig is voltak olyan emberek, akik pénzért elvégzik a piszkos munkát. Neki nincsenek különösebb érzelmei, ő profi. Saját maga által felállított szabályok szerint dolgozik, ami az én értelmezésemben azt jelenti, hogy nőt és gyereket nem gyilkol. Ezért fordulat a darabban az ő számára is, hogy végül Gildát öli meg.


_BNO4587_


Énekelt a Don Giovanni modern átdolgozásában Miskolcon. Inkább a modern vagy a klasszikus előadásokat kedveli? Milyen volt a közönség visszajelzése?

Ezzel az előadással Kesselyák Gergely tizenöt éves álma valósult meg. Már akkor beszéltünk róla, amikor ő rendezte A kékszakállú herceg várát a miskolci fesztiválon. A Don Giovanni a másik opera, amelyben nagyon sokszor énekeltem. A Kormányzót tizenegyféle rendezésben játszottam, Leporellót négy, Masettót pedig három változatban alakítottam. Kedvelem a darabot és jól ismerem.

Az opera műfajában jobban szeretem a hagyományos előadásokat. Kormányzóként az én feladatom nem sokban változott, nem voltak zavaró tényezők. A többieknek viszont, főleg Leporellónak, sok mindenre oda kellett figyelnie. Inkább azoknál volt pozitív fogadtatása az átdolgozásnak, akik előtte nem ismerték a Don Giovannit. Akik viszont régóta ismerik és szeretik a darabot, egy kicsit megütköztek rajta.


Mit gondol, rétegműfaj az opera vagy szólhat mindenkinek?

Az opera nehéz műfaj. Úgy gondolom, hogy szervezeti szinten segítenünk kell a nézőknek a befogadásban. Az operaértő közönséget úgymond „ki kell nevelni”. Nem tartom rétegműfajnak, de nagyon sok energiát bele kell fektetni, hogy megszerettessük a közönséggel és felhívjuk a figyelmet a műfaj szépségeire.


_BNO4535_

 

Milyen szerepben láthatjuk legközelebb?

Rendhagyó módon legközelebb egy musicalben lépek majd fel, a Sakkban fogom Molokovot alakítani Siófokon. A darabnak épp itt, a Margitszigeten volt a bemutatója nyolc évvel ezelőtt. Utána turnén fogok részt venni az Operaház társulatával: Varsóban, Prágában és Pozsonyban adjuk elő Janáček Jenůfa című darabját cseh nyelven. Mindenképpen kihívást jelent anyanyelvi közönség előtt külföldiként fellépni. Az operákat legtöbbször olasz, német, esetleg francia nyelven énekeljük. Egy új, számunkra addig ismeretlen nyelv esetében az is jelentős időbe telik, amíg megtanuljuk, hogyan kell kiolvasni, kiejteni a szavakat.


A hangfajában már szinte minden jelentős szerepet eljátszott. Maradt még szerepálma?

Inkább újraénekelném a régi szerepeimet. A nagy Verdi-operákból például Fülöpöt vagy Zakariást. A Wagnerekkel is szívesen kísérleteznék, de nyitott vagyok mindenre.


Liska Enikő
Fotók: Szabad Tér Színház

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma