2017.11.22

Előfordulhat, hogy a Magyar Nemzeti Galéria Kupolacsarnokában vidáman csacsacsázó párokra bukkansz, fél emelettel feljebb pedig a felszűrődő hatvanas évek zenéjére önfeledten festegető embereket találsz? Útközben esetleg belefutsz még egy előadásba vagy tárlatvezetésbe is? A novemberi Múzeum+-on e különleges élményeket élhettük át.

A Magyar Nemzeti Galéria havonta egyszer a szokásosnál hosszabb nyitvatartással és egy-egy téma köré szervezett rendhagyó programokkal várja látogatóit. Ezúttal a retró jegyében telt az este, mely nosztalgiát kínált mindazoknak, akiknek személyes tapasztalatuk van a múlt század közepéről, a többiek számára pedig eseménydús múzeumlátogatást, egy kor művészettörténetének széles körű áttekintését nyújtotta. „A retróérzés vidám és bensőséges viszony az elmúlt évtizedek tárgyaival, jelenségeivel, divatjaival” – olvasható a rendezvény ismertetőjében. Habár a középpontban valóban a múlt állt, a közönség számára számos újdonsággal is kecsegtetett az este.


Lenin-KatonaIII.


Ilyennel találkozhattunk már rögtön a kiállítás megnyitóján, ahol az Élő Gyűjtemény-programsorozat harmadik alkalmán egy újabb gyűjteményi darab és egy kortárs mű párosa került párhuzamba. Név szerint Nemes Attila 1943-as Lenin, illetve Gaál József Katona III. című, 2014-ben készült kortárs reflexiójáról van szó. Utóbbi alkotója elmondta: a gyűjtőnevet viselő szobor az első világháború centenáriumára készült sorozatának része. A kiállítotthoz hasonló szétégett, gázállarcos negatív hős figurájával már 1995 óta foglalkozott, és habár az évek folyamán ugyanazt a technikát alkalmazta, a kezdeti alkotások még inkább mumifikált fejekre hasonlítottak. Gaál József a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében őrzött csaknem ötezer 19–20. századi szobor közül Nemes Attila művét választotta, melyben a természeti forma jellegét megőrző kődarabból Lenin portréja bontakozik ki. Szerinte egy abszurd diskurzus alakul ki az akaratlanul hérosszá vált névtelen katona, illetve a forradalom ikonikus alakjának deformált, groteszk figurája között, amely deheroizálttá, esendővé válik a hősi halált halt tiszttel szemben. Szeifert Judit művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria kurátora elárulta: soha nem gondolta volna, hogy a Lenin fejét eltorzítva ábrázoló szobrot valaha kiállítják. Azt, hogy mégis itt lehet, új összefüggéseket teremtve az állandó kiállítás múzeumi közegében, az Élő Gyűjtemény-projekt egyik legnagyszerűbb hozományának tekinti.


d_noe20171019007_600x414
Fotó: Bruzák Noémi/MTI


„A teremtő lángész” – Egy kultuszkép története című kiállításon retro/spektív tárlatvezetést tartott a kurátor, Krasznai Réka. Egy kisebb tömeg gyűlt össze, hogy meghallgathassa a magyar történelmi festészet egyik vezéralakjáról, Madarász Viktorról újonnan – párizsi levéltárakban végzett kutatások alapján – feltárt publikálatlan információkat. A kiállításon végigkalauzolva mindent megtudhattunk az elismert művész Párizsban tartózkodásáról, az ottani munkásságáról, így elsősorban a Hunyadi László siratása című festményének keletkezéséről, valamint arról is, milyen lehetőségek voltak a 19. században festészet tanulására. Krasznai Réka elmondta: „a párizsi Szalon zsűrije a művészt három képéért aranyéremmel jutalmazta, mely most először meg is tekinthető a Magyar Nemzeti Galériában, akárcsak Madarász Zsidó menyegző Marokkóban című Delacroix-másolata”. Megbizonyosodhattunk tehát arról, hogy kiérdemelten használta rá a Napkelet című újság kritikusa a „teremtő lángész” kifejezést. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria kamarakiállítása – melyet 2018. február 18-ig tekinthetnek meg az érdeklődők – a festő halálának százéves évfordulójáról emlékezik meg.


_D0A4254_Copy
Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon (1958–1968)
Fotó: Csákvári Zsigmond


Szintén február 18-ig látogatható a Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon (1958–1968) című, mintegy 350 műből álló tárlat is, melyet hasonlóképp a Múzeum+-est közönsége láthatott először. Rengetegen voltak kíváncsiak a kiállításhoz kapcsolódó Élő MúzeumCafé-beszélgetésre, melyen szó volt a korról, a kor művészetéről és annak máig tartó hatásairól. Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori gyűjteményének vezetője, a kiállítás kurátora beszélgetett Rieder Gábor művészettörténésszel, a kiállítás katalógusának egyik szerzőjével és Gyémánt László festőművésszel Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztőjének moderálásával. A nézői lelkesedés akkor vált igazán láthatóvá, amikor György Péter esztéta tárlatvezetésén a kisebb kiállítótermek falait a nagy érdeklődésre való tekintettel kijjebb kellett volna tolni – azok szó szerint keretek közé szorították a közönséget. A tárlatot megtekintve mindent megtudhattunk a 3T-ről, a tabukról, a kor magyar művészeiről, a programok által pedig még alaposabban áttekintést kaphattunk az 1958–1968-ig tartó időszakról.


Muzeum_RETRO
Múzeum+ RETRO-plakát


Mindemellett a látogatók részt vehettek Mácsay Krisztina tárlatvezetésén a Remekművek a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből című kiállításon, míg a Modern idők – Magyar művészet a millenium és a második világháború között című állandó kiállításon Albrecht Zsófia kalauzolt végig angol nyelven.

Habár nem retró kazettás magnóról, de DJ Suefo jóvoltából már hat órától az 1950–1960-as évek tánczenéje szólt, a hangulat pedig Dalotti Tibor koreográfus táncórájával hágott igazán a tetőfokára. Valóban nem mindennapi élmény volt látni a műremekeket rejtő múzeumban latin táncot lejtő párokat, borozgató társaságokat. Ki tudja, ötven év múlva nem éppen erről az estéről tart-e majd Múzeum+ programot a Magyar Nemzeti Galéria a retró jegyében.Fotó:

Nemes Attila: Lenin–Gaál József: Katona III.: mng.hu

Múzeum+ RETRO-plakát: Magyar Nemzeti Galéria Facebook-oldala

dorka

2018.06.19

Őseink bűneiért mi is bűnhődünk? Sorsuk ránk is hatással van? Többek között erről kérdeztük Péntek Orsolya képzőművész-írót, aki regénytrilógiájában egy soknemzetiségű család történetét beszéli el egy ikerpár, Theodóra és Eszter sorsán keresztül. Második kötetében: a Dorka könyvében egy fiatal matematikus lány a főszereplő, de számtalan nő sorsát ismerhetjük meg az Osztrák–Magyar Monarchiától a jelenkorunkig.

24900199_1539606166123076_6140405359001037300_n

2018.06.19

A Zempléni Fesztivál idén hatvan programmal és 37 helyszínnel várja a közönséget számos zempléni településen augusztus 10. és 19. között. A tíznapos rendezvénysorozaton a komolyzene és a jazz mellett nagy hangsúlyt kapnak a társművészetek is, így a tánc és a képzőművészet is szerepel a fesztivál 2018-as repertoárjában.

030_jatek_a_kastelyban_17_12_22-1024x720

2018.06.19

A most befejeződő színházi évadban 363 előadáson több mint 78 ezer nézője volt a Csokonai Nemzeti Színháznak. Az előadásokra 12 és fél ezren váltottak bérletet – hangzott el a teátrum június 18-ai évadzáró társulati ülésén Debrecenben. Az ülésen kiosztották a művészeti elismeréseket: Nívódíjat kapott Ráckevei Anna, Szakács Hajnalka, Bakota Árpád, Rózsa László színművész és Szabó K. István rendező.

Az Eurovíziós Dalfesztiválról készül film Will Ferrell amerikai komikus színész főszereplésével a Netflix megrendelésére. A forgatókönyvet is ő fogja írni Andrew Steele-lel, a Saturday Night Live műsor egy korábbi vezető munkatársával. Az Eurovíziós Dalverseny nem olyan népszerű Amerikában, mint Európában, az új produkcióval a Netflix az Amerikán kívüli előfizetők kegyeit keresi.

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a múzeumok éjszakáján a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: június 23-án nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, és a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit az Őfelsége hadihajója, SMS Szent István – 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

A Budapest Bábszínház 2017/2018-as évadának kulcsszava a megújulás volt, ezért friss arculattal, átalakult előcsarnokkal várták a nézőket, új játszóhelyet avattak, és tovább szélesedett a korosztályi kínálat is, a 443 előadást több mint 111 ezer néző látta. A 2018/2019-es évadban a színház repertoárja a #abábnemkorosztály jegyében bővül, mindhárom játszóhelyen kortárs formavilágú új produkciókkal készülnek.

Családi és gyermekprogramokkal, tárlatvezetéssel és koncerttel várják az érdeklődőket a veszprémi kulturális intézmények, valamint a város néhány utcája és tere is a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. A Laczkó Dezső Múzeumban a Kabóca Bábszínház Ágacska története című előadása látható, Sipos Anna művészettörténész és Veszeli Lajos festőművész tárlatvezetését hallgathatják meg az érdeklődők, a Kis-Bakony Néptáncegyüttes műsorát fáklyás felvonulás, tűzugrás és táncház követi.

Neves zenekarok fellépésével jazzfesztivált, tehetséges diákok részvételével pedig improvizációs tábort rendeznek június 24. és 30. között Szombathelyen. A jazzfesztiválon többek közt fellép a The Coquette Jazz Band, a Kéknyúl, Tóth Vera és Budapest Jazz Orchestra, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Ferenc és Markus Stockhausen, valamint a Németh Ferenc Trió, amelynek vendége Eli Degibri és Joe Sanders lesz.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma