Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2019.05.31

Divatkövető férfiak, mesélő szárnyas oltárok, múzeumbogarak – váratlan kérdések és válaszok egy régi, de napjainkra megújult képzőművészeti gyűjteményben. A Szépművészeti Múzeum+ programján május 16-án különleges tematikájú pop-up vezetésekkel hozták közelebb a látogatókhoz a műalkotásokat.

m2
A szerző felvétele

A gyönyörűen felújított épület, az újonnan megnyitott Román Csarnok, a lépcsőházak különleges falfestései, a régről ismert, de most újrarendezett és gondosan megvilágított műtárgyak, a tágas közösségi terek már önmagukban is élményt jelentettek a látogatóknak. Ezt még csak fokozták az este folyamán többször, több helyen indított különleges tematikájú pop-up vezetések.

m3
A szerző felvétele

Nekünk a divat mondja meg, hogy ki vagy! címmel Záray Szilvia csábította a látogatókat a 16. századi flamand festészet termébe. Itt először Nicolas Neufchâtel belga származású, vallása miatt Nürnbergbe menekült festőművész két nagy méretű, egész alakos portréjáról beszélt.

Megtudhattuk, hogy Hans Heinrich Pilgram holland kereskedő rendelte meg a művésztől saját maga és felesége képmását. Mindketten teljesen feketébe öltözve álltak modellt, hiszen ekkoriban V. Károly és II. Fülöp spanyol királyok öltözködését követték a magukra valamit is adó, jómódú polgárok.
m4
Nicolas Neufchâtel: Hans Heinrich Pilgram és Margarethe Merthen képmása
Forrás: Wga.hu

 

A festmény születésekor 28 éves kereskedő rövid fekete zekéje, fekete barett sapkája, harisnyája, cipője mind dísztelen, csak kilógó fehér inggallérja töri meg az egyhangúságot. Rövid nadrágja szalagokból állt, amelyet egyesével kötöttek a szolgálói a derékrészhez, gazdagságát díszes tőre, hímzett fehér kesztyűje és zsebkendője emeli ki.


Felesége, a nála több mint 10 évvel fiatalabb Margerethe szintén a kor divatjának megfelelően feketébe öltözött. Egyhangú viseletét csupán a kilógó fehér inggallér és az arany nyaklánc töri meg. Darázsderekát vasból(!) készült fűző, szoknyája harang alakját vesszőből font abroncs biztosította, ami nem csupán a tökéletes alakot, hanem a hölgy fizikai megközelíthetetlenségét is garantálta.


A jómódú kereskedőházaspár portréitól élesen elüt a köznép, a piacozó kofák és árusok ábrázolásmódja, főképp a divat szempontjából. Igaz, hogy ők nem megrendelésre, reprezentációs célból álltak modellt.


m5
Jan van Horst: Piaci jelenet
Forrás: Wikimedia.org

A tárlaton Jan van Horst, Pieter Aertsen és Joachim Beuckelaer három, azonos címet – Piaci jelenet – viselő zsánerképe a köznép mindennapjait mutatja be. A modellek ruháin a föld színei jelennek meg, mivel olyan természetes festőanyagokat használtak, amelyekhez a legegyszerűbben és legolcsóbban hozzá tudtak jutni.


A gomb, amely a mai kor számára a legegyszerűbb ruhaalkatrész, még egyáltalán nem volt elterjedt. Sőt, rendkívül drága dolognak számított, mert csak szabók használták, akiknek munkáját csak az előkelő megrendelők tudták megfizetni. Így csak övekkel és a zsinórokkal tudták összetartani a ruhákat.


m6
Joachim Beuckelaer: Piaci jelenet
Forrás: Wikipédia

A három képen szereplő alakok főkötői nem divatos feketék, mint Margarethe Pilgramé, hanem fehérek, és jóval méretesebbek, cipő pedig nincs is rajtuk, legfeljebb egy egyszerű fapapucs. A festmények tanulmányozása után megállapíthatjuk: az öltözetről egész pontosan kiderült viselőjének társadalmi rangja, a divat valóban megmondta, hogy ki vagy!

A Régi Szobor Gyűjteményben Még egy szú foga is beletörne csodálatos szobrászati technikák megfejtése címmel tartottak tárlatvezetést. A szoborkiállítások talán nem a képzőművészeti gyűjtemények legnépszerűbb elemei, de Kovács Vera interpretálása révén a látogató rögtön értőbb szemmel fordulhatott a kissé mostoha helyzetű műtárgyakhoz.


Jörg Lederer 1515-ből származó alkotása a Szépművészeti Múzeum egyetlen egyben fennmaradt szárnyas oltára. Mai szemmel talán nem veszünk észre rajta a szépen faragott alakokon kívül más érdemlegeset, idegenvezetőnk azonban a középkori emberek szempontjából megközelítetve sok érdekességet mesélt a műalkotásról.


m7
Jörg Lederer: Szárnyas oltár
Forrás: Szépművészeti.hu

Az oltárképeket a szegények bibliájának is nevezik, a középkori ember ugyanis nem tudott olvasni, ismeretei szűkek voltak, ráadásul akkoriban az egyházi szertartások is latinul zajlottak, a betegségek, háborúk közepette a kor embere templomban, a művészeti alkotásokban találhatott vigaszt.


A mívesen megmunkált alakok, a kis Jézust karjaiban tartó Mária az anyai szeretet megtestesítője. Szent Miklós az ablakon kukucskálva érkezik a gyermekekhez, jelképesen pedig minden szegény emberhez. Az aranyozás a jeleneteket a mennyei szférába emeli. Mária Magdolna meztelen alakja pedig az emberi esendőség megtestesítője, példa rá, hogy a bűnből is ki lehet emelkedni, és el lehet nyerni a megbocsátást.

 

A vezetésen szóba kerültek a műtárgyak kártevői is. A szárnyas oltár hátsó falát vizsgálva az egyik legjelentősebb veszélyforrást csíphettük fülön: az embert. Az oltár hátoldalára ugyanis egy dátumot és egy név kezdőbetűit vésték be – egy MKIP monogramú ember 1586-ban érzett késztetést arra, hogy örök nyomot hagyjon maga után.


m8
Leonard Astl: Krisztus siratása (szárnyas oltár, részlet)

A faszobrok legnagyobb ellensége a szú, amely nehezen irtható. Régen csak tűzzel tudtak küzdeni ellene, de az tönkretette volna a műtárgyat is. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak vegyszeres megoldások is. Furcsa neve ellenére a múzeumbogár is létező állat, amelynek elsősorban a lárvái pusztítóak, és leginkább a textíliákban okoznak jóvátehetetlen károkat.


A tárlatvezetés újabb meglepetése volt, hogy létezik a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében egy olyan műtárgy, amely szinte a csodával határos módon maradt ránk. Jacopo Sansovino Madonna gyermekével című, 1511-ből származó remekműve első pillantásra szépségén kívül nem szolgál más meglepetéssel. Közelebbről megfigyelve azonban apró repedéseket vehetünk észre az aranyozott figurán. Mint megtudtuk, a viaszból készült szoborral a művész a firenzei Mercato Nuovo homlokzatára szánt márványszobor elkészítésére pályázott, és vászonréteggel, valamint festékkel óvta meg a pusztulástól.

 
m9
Jacopo Sansovino: Madonna gyermekkel

Végezetül eljutottunk a bronz szobrokig, amelyeknek gyártási titkaira is fény derült. Az 1500-as évek elejéről származó Európa elrablása című bronzszobor tárolójának kihúzható fiókjában szobrászati mesterfogásokat ismertető tablót találhatnak a látogatók.


Az estét DJ Gandhava zenéje színesítette, a tárlatvezetések mellett pedig különböző workshopokon, társművészeti előadásokon is részt lehetett venni.

Biztos, hogy minden látogató új élményekkel és ismeretekkel távozott erről a tartalmas eseményről.


Budai Kriszta

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma