NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.02.19

Andy Warhol, a modern kor egyik legjelentősebb alkotójának műveiből és személyes tárgyaiból nyílik február 20-án kiállítás Békéscsabán. Kelet-európai gyökereiről, a tömegtermelés és a magas művészet viszonyáról, a művész rejtőzködő személyiségéről is beszélgettünk Gyarmati Gabriella művészettörténésszel, a nagy nemzetközi érdeklődést is kiváltó tárlat intézményi társkurátorával.

marylin
Andy Warhol: Marilyn (1967)
Fotó forrása: quellodiarte.com


Óriási meglepetés, hogy Békéscsabán Andy Warhol kiállítás lehet – mondta Szarvas Péter polgármester a tárlatról tartott sajtótájékoztatón. Miért tűnt ezt lehetetlennek?

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum már 10 éve szervezi ezt a tárlatot, munkánk mostanra ért be. Az anyagot nagyon ritkán mozdítják ki a mezőlaborci Andy Warhol Modern Művészeti Múzeumból, ahonnan gazdag gyűjteményt kaptunk, akárcsak az Andy Warhol Alapítványtól.


A kiállítás híre nemcsak magyar, hanem hatalmas nemzetközi sajtóvisszhangot kapott, amire nem is számítottunk. Külön érdekesség, hogy február 20-án nyílik a kiállítás, ami a múzeum névadójának, Munkácsy Mihály születésnapjának 175. évfordulója. Olyan, mintha egyik világhírű művész vendégül látna egy másikat. Mindketten a saját korszakukban rendkívül ismertek voltak. Egyformán izgalomban tartották a közönséget, a műgyűjtőket, a kritikusokat.


Mezolaborc_Warhol_Muzeum
Az Andy Warhol Múzeum a felvidéki Mezőlaborcon
Fotó forrása: kirandulastippek.hu

Van-e olyan szempontból jelentősége a békéscsabai helyszínnek, hogy a városban jelentős számú szlovák kisebbség él? Andy Warhol ruszin szülei még az Osztrák-Magyar Monarchiában születtek, és egy jelenleg Kelet-Szlovákiában található kis faluból vándoroltak ki Amerikába.

Valóban egy hazába tartoztunk valaha Andy Warhol felmenőivel. A Mezőlaborc melletti Mikove nevű faluból származik a család, amely csupán pár házból áll, ezért létesült a Warhol Modern Művészeti Múzeum a népesebb szomszéd településen. A tárlaton láthatóak majd olyan fotók, melyek a mikove-i temetőben készültek. Olyan szlovák vezetéknevek is olvashatóak a sírköveken, melyeket itt, Békéscsabán is ismerünk. Közös büszkeségünk, hogy egy ilyen jelentékeny művész erről a településről származik.


andy-warhol-26-raw
Mikovában tábla hirdeti, hogy ott született Warhol
Fotó forrása: biography.com


Számontartotta Andy Warhol a ruszin gyökereit?

Bár a szülei Amerikában éltek, édesanyja nem tanult meg angolul, otthon ruszin nyelven beszéltek. A családban nagyon szigorúan tartották a hagyományokat. Görögkatolikusok voltak, és a hagyatékban találtunk egy különleges, régi imakönyvet, amelyet Andy Warhol egész életében használt.


Különös személyiség lehetett – egyszerre őrizte múltjának ezt a szeletét, miközben a modern amerikai művészi és társadalmi élet egyik kihagyhatatlan személyisége volt. Népszerűsége ellenére amolyan kívülállónak tűnik.

Ez nagyon fontos, hogy különböző témákat kívülállóként igyekezett bemutatni, és sokszor úgy is viselkedett. Rejtőzködő személyiség volt. Sok mindent titkolt magáról, gyakran olyasmit is, amit egy átlagember nem rejt el.


Ezüst úton a bölcsőtől a …-ig a tárlat címe. Mit jelent az ezüst út?

Factory nevű műterme egy hatalmas csarnok volt, amelyre az óriási szitanyomatok készítéséhez szüksége is volt. A folyosókat alufóliával borította be, emiatt nevezték el Ezüstgyárnak, amely a New York-i társadalmi élet fókuszpontja lett. Andy Warholt amúgy az ezüst szín egész életében végigkísérte, ezért neveztük az életútját ezüstnek.


Andy-Warhol-Silk-Screening
Az Ezüstgyár
Fotó: hamiltonselway.com


A kiállítást több tematika mentén rendezhettük volna meg, de a mezőlaborci múzeum munkatársa, a tárlat kurátora úgy gondolta: mivel Magyarországon ritkán látni Andy Warhol-kiállítást, mutassuk be a teljes életművet. A szó szoros értelmében a bölcsőtől. Ugyanis egy nagyon különleges darabot is kölcsönkaptunk a múzeumtól: a művész keresztelési ingecskéjét. A helyi múzeumból ritkán kölcsönzik, nagyon féltik, fontos ereklye számukra. Láttam, ahogy összeszorult szívvel tették az műtárgyszállító ládába. Ez tárlatunk egyik különlegessége.


De vannak egyéb kuriózumok is. Andy Warhol korai művei és egy rajz az édesanyjától. Ezt az angyalokat ábrázoló képet készítette fiának, aki ezt a motívumot később továbbgondolta.


A főiskola előtt készült alkotásai mellett bemutatjuk azokat a műveit, amelyek világhírűvé tették, és szinte mindenkinek ismerősek. A legtöbb ember biztosan látta már ezeket, de azt nem feltétlenül tudja, ki az alkotó. Ilyen például a Marilyn Monroe-sorozat, melyből hat színvariációt állít ki a múzeum, akárcsak a szintén ismert, Lenint ábrázoló képet, valamint egy nagyon szellemes portrét a nagy meseíróról, Andersenről.


Warhol_Andresen_1987
Andy Warhol: Hans Christian Andersen (1987)
Forrás: mutualart.com


Miért pont ezek a személyek inspirálták őt?

Warhol soha nem tagadta, hogy híres és gazdag akart lenni. Ezért ragadott meg műveiben olyan témákat, amelyek mindenki számára ismertek. Ilyen a pénz, a leveskonzerv vagy ikonikusnak mondható személyek: híres politikusok, színészek, sportolók.


Arra törekedett, hogy termékké váljanak a művei? Ez különös művészi hozzáállásnak tűnik.

Pontosan ez volt a szándéka. Azt vallotta, hogy a művészi alkotómunka nem különbözik más tevékenységtől. Arra törekedett, hogy „gyártsa” a műalkotásokat, ahogy más egy hétköznapi terméket. Témaként bevonta műveibe a fogyasztói társadalom jellemzőit. A 60 évvel ezelőtti Amerika ebben a tekintetben nem különbözik a maitól, most is ugyanilyen szabályok szerint zajlik az élet, ezért nekünk sem idegen ez a világ. Nem törekedett egyediségre, sorozatai mégsem egyformák. Szitanyomatai nem olyanok, mint a nyomdai sokszorosítás.


Campbells_Soup
Warhol: Campbell's Soup
Forrás: MoMa

Hogyan válnak ezek egyedivé, a tömegtermelésből kiemelkedővé?

Sokszor úgy gondoljuk, hogy egy festmény vagy egy szobor értékesebb, mint egy sokszorosított grafikai eljárással készült alkotás. Ezek a szitanyomat-sorozatok mások, mert számozottak. Andy Warhol ugyanis kínosan ügyelt arra, hogy pontosan nyomon követhetőek legyenek a művei. Törekedett a tömegtermelésre, de figyelt arra, hogy a szignójával ellátott képeket egyedi alkotásként tudja kezelni és értékesíteni. A világon nyilvántartják azt is, hogy mely sorozat hányas számú darabja hol van. Ezért kizárt, hogy felbukkan egyszer egy új sorozat vagy egy ismeretlen mű.


Andy-Warhol-2000x1000
Anfy Warhol
Forrás: munkacsy.hu


Talányos a kiállítás címének lezárása is. Ezüst út a bölcsőtől a ...-ig. A tárlat megtekintése után kiegészíthetővé válik a mondat?

Talán nem baj, ha a cím nem annyira konkrét és didaktikus. Hagyjuk meg a látogatóknak a lehetőséget, hogy továbbgondolják. Persze, eljutunk a sírig is, láthatunk egy fotót, amint Andy Warhol testvére a temetőben térdel. De a közönségre bízom a mondat befejezését.


A kiállítás február 20. és május 26. között tekinthető meg.


Pál Amanda


Nyitókép: Andy Warhol Önarckép (1986)

Kulcsszavak:

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma