15_eves

2019.08.06

A szentendrei Skanzenben a gasztronómia, a konyha bemutatása ma már több mint enteriőrök sokasága vagy éppen kenyérlángos árusítása a fesztiválokon. Sokrétegű interpretációs megoldások idézik fel a régi korok, hétköznapok történeteit, a sparherdek, vádlik, mászókémények világát.

skanzen3
A bagladi lakóházban futó programon régi korok ételeit lehet elkészíteni.
Forrás: MúzeumCafé

A konyha olyan hely, ahol a nyersanyagok étellé válnak, olyan tér, amely összeköti a magánéletet a külvilággal. A magyar népi építészetben a konyha mint önálló helyiség térben és időben is nagy változatosságot mutat. A különbségeket leginkább a tüzelőberendezés típusai, valamint a házfejlődési tradíciók határozták meg. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ennek a konyhafejlődésnek számos eleme megtalálható, enteriőrös bemutatásban.


A nyugat-dunántúli füstösházak egyik utolsó hírmondója a Skanzenben látható. A három oldalról kerített boronaház igen tágas, legfontosabb része az agyagföldből épített kemence, amely miatt a füst a konyhában terjengett, majd a nyitott ajtón keresztül távozott.


skanzen_felsotiszavidek_uszka
Felső-Tisza-vidéki lakóház a Skanzenben
Forrás: skanzen.hu


A Felső-Tisza-vidék tájegység kisméretű lakóházaiban a középső helyiség a konyha bejárati része, innen nyílt a szoba, amelyet kandallóval fűtöttek. Füstjét a konyhába, azon keresztül a padlásra vezették, hiszen télen nemcsak fűtöttek vele, de a főzés is itt zajlott. Ekkor a pitvar, azaz a konyha csak tároló funkcióval bírt.


A füsttelenített konyha kényelmes, szinte otthonos helyiséggé vált, ezt mutatja be a múzeum bagladi konyhája. A helyiségben felépített modern tűzhelykombinát megkönnyítette a háziasszonyok napi munkáját. A díszes lakatosmunkával és rézveretekkel gazdagított, összetett tüzelőberendezésben egyszerre több munkafolyamatot lehetett elvégezni. A sparherden főztek, a mellette lévő rédliben vizet és ételt melegítettek, a vele összeépült kemencében kenyeret sütöttek. Külön részt alkotott a vízmelegítő katlan és a mászókémény.


skanzen1
Forrás: MúzeumCafé


A mádi kereskedőház kisméretű, de modernizált, sparherdes konyhája a zsidó táplálkozási kultúra múzeumi lenyomata, ahol a kóser étkezési és főzési szabályok alakították a rendet. Színek alapján is megkülönböztetett tejes és húsos edények és eszközök sorakoznak egymás mellett.


Ezek az önálló enteriőrök azonban, bármennyire is teljesek, gyakran nem mondanak el semmit arról az életformáról, amelynek lenyomatai. Ezért a szabadtéri múzeumok különböző interpretációs módszerekkel segítik a tájékozódást. A kiállításőr mesél az épület- és családtörténetről. Az aktív helyszíneken a látogatók bekapcsolódhatnak a különböző tevékenységekbe.


felfoldi_mezovaros
Felföldi mezővárosi konyha
Forrás: skanzen.hu


A bagladi lakóházban fut a Dédanyáink konyhatitkai című program, amelyen a helyben termesztett növényekből készülnek a lekvárok, savanyúságok, szörpök és befőttek. Bemutatják a mézeskalács-készítést, az erdőhorváti perec sütését vagy éppen a gyógynövények felhasználását.


Ez a fajta múzeumi szerepjáték lehetővé teszi a látogatók számára, hogy bepillantást nyerhessenek a hétköznapi emberek egykori életébe.


skanzen_recepttar
Forrás: skanzen.hu


Az elmúlt évtizedben megjelentek a termes múzeumok kiállítási megoldásai is a Skanzenben, például a novaji lakodalmi kalács bemutatása állandó kamarakiállításban látható az észak-magyarországi falu tájegységben vagy a mádi borozóban van egy kocsmatörténeti kiállítás is.


A konyha világa a Skanzen múzeumpedagógiai foglalkozásaiban is megjelenik: a Mindennapi kenyerünk című foglalkozáson nemcsak kenyeret sütnek a gyerekek, de megismerkednek az egészséges táplálkozás alapjaival is.

Az elmúlt évek egyik legkomplexebb skanzenes programja a CANEPAL: Kultúra és természet – Az európai juhtartás és pásztorélet öröksége című nemzetközi projekt volt, amely az európai juhtenyésztés és pásztorkodás hagyományának megismerését és megőrzését igyekezett segíteni.


barany
Kiállítás a juhtartásról és pásztorkodásról a Skanzenben
Forrás: magyarmuzeumok.hu


A projektben több digitális és multimédiás tartalmat hoztak létre, kiegészítve ismeretátadási és kiállítási feladatokkal. Talán a legteljesebben a konyha és a gasztronómia bemutatása került a fókuszba. Időszaki kiállításban és kapcsolódó katalógusban mutatták be a bárány szerepét az európai gasztronómia történetében. A kiállításhoz kapcsolódott egy múzeumi szakácskönyv is, a benne lévő receptek alapján készített kisfilmsorozat pedig a programban részt vevő országok egy-egy jellegzetes bárányételét mutatta be.


A múzeumi konyhareprezentáció fontos elemei a múzeumi éttermek, vendéglátóhelyek: kocsmák, borozók, pékségek vagy fogadók, melyek nemcsak a látogatók étkezési igényeit szolgálják ki, de gyakran kötődnek a múzeumok üzenetéhez is.


A cikk forrása: MúzeumCafé, 71. szám

ArtKert_Kultura_596x90_002

_D0A7682_Copy

2019.08.21

A mese szerint Csipke Rózsika tizenhat évesen megszúrta magát, és százéves álomba zuhant: királyfik jöttek megszabadítani átkától, csókot leheltek ajkára, mindent elsöprő szerelem ébredt közöttük. A valóságban azonban csak peregtek az évek, eltelt a száz év, Csipke Rózsika felébredt, királyfi azonban nem érkezett. Rózsika pedig megértette, hogy nincs kiút, és nincs megmentő herceg sem...

cziffra_2

2019.08.21

Mit jelent cigánynak lenni? A kérdésre többféle választ is megismerhetett, aki augusztus 17-én ellátogatott a Budai várban a Mesterségek Ünnepén megrendezett A hagyományos roma mesterségek és a design című kerekasztal-beszélgetésre, ahol még a kosárfonás bűvös világáról is rengeteg érdekesség hangzott el.

agocs_2

2019.08.20

Agócs Gergely népzenész és néprajzkutató nemrég tért vissza legutóbbi, észak-kaukázusi gyűjtőútjáról. Az utazás eredményeiről, a magyar népzene sajátosságairól és a szeptember 24-i Atyai ág koncertről beszélgettünk vele.

Tyler Ivanoff akkor találta a kézzel írott orosz nyelvű levelet, amikor Shishmaref eszkimó falu közelében tűzifát gyűjtött. Ivanoff a levélről készített fotókat kitette a Facebook közösségi portálra, s az üzenetet oroszul beszélők fordították le. Kiderült, hogy az 1969-ből származó írás az orosz haditengerészet üdvözlete volt. Orosz újságírók megtalálták a levél eredeti szerzőjét, Anatolij Bocanyenko századost. A férfi nem is akarta elhinni, hogy ő írta a levelet, amíg meg nem látta az üzenet alatt az aláírását. Mint felidézte, 36 éves volt, amikor a levelet írta, és a Szulak nevű hajó fedélzetén szolgált.

A 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban vetítik. Szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével. Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.

A találkozó címe A szétszóródás előtt - Irodalom és művészet 1918-1920 volt. A Nagyhordó-díjat Alföldy Jenő irodalomtörténésznek ítélték oda, Hordó-díjjal pedig Cs. Varga István irodalomtörténészt, Kántor István és Vass Tibor költőt ismerték el.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

Augusztus 28-án a világ legmeghatározóbb fesztiválja, a Woodstock ünnepli 50. évfordulóját. Az emlékévet Budapesten is ünneplik, többek között a Barba Negra Track-ben is megidézik 1969 hangulatát.

janis20

Idén 12. alkalommal rendezik meg a Zorall Sörolimpiát. A rendezvénynek augusztus 21-24. között az alsóörsi Pelso Camping ad otthont.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma