NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2014.10.01

Radnóti Miklós halálának 70. évfordulóján, november 9-én a Radnóti másképp című, rendhagyó eseménnyel emlékeznek meg a költőről fiatal kortárs művészek, kapcsolódva a Holokauszt Emlékévhez, reflektálva a történelem ezen sötét korszakára és felhívva a figyelmet a magyar háborúellenes líra kiemelkedő művelőjének munkásságára, illetve minden korban érvényes aktualitására.

Az Akvárium Klub aulájában képzőművészek kiállítása látható, a Kis Hallban pedig slam poetry-alkotók az alkalomra született munkái lesznek hallhatók, a nap programját pedig a Gór Nagy Mária Színitanoda műsora, valamint a BeatKOHO, a Words Are Melodies és A.K.K.E.Z.D.E.T. P.H.I.A.I. zenéje színesíti.


Az est házigazdája/műsorvezetője: Németh Péter MC Zeek.

A helyszín: Akvárium Klub (1051 Budapest, Erzsébet tér 12.)


A belépés díjtalan!


radnotimaskepp2PROGRAM

14:00 kiállítás
A téma inspirációjában Babos Zsili Bertalan legújabb festményeit, Lukács Andrea Radnóti élete és munkássága által ihletett képeit, Radnótit színesben és életigenlően Horváth Judit festőművész szemén keresztül, valamint Szalay Bence A szerelmes Radnóti című textilképének eredetijét lehet megtekinteni az aulában 14 órától.


14:00–18:00
Slam Poetry Workshop @ Volt Music Bár
Két avatott slammer, vagyis az úgynevezett Slam Coach vezetésével a workshop résztvevői team slamet írnak és hoznak létre, amely egyfajta rendhagyó kórusműként kerül bele az esti slam poetry-előadásba. A résztvevők személyes élményeiket fogják feldolgozni Radnóti művei által inspirált formában. A jelentkezés a részvételre előzetesen történik a programsorozat honlapján keresztül.


Coach-ok: Horváth Kristóf Színész Bob & Németh Péter MC Zeek

Résztvevők száma: 15 fő, előzetes regisztráció alapján.

A munkát az érdeklődő közönség is megtekintheti.


17:00

Gór Nagy Mária Színitanoda előadása

18:00

BeatKOHO-koncert


19:00–20:00
Slam Contest @ Kis Hall
Előzetes jelentkezéshez kötött, nyílt nevezéses, pénzdíjas slam verseny „Radnóti Miklós és művei” témában. A versenyen az esemény honlapján jelentkező, első 12 slammer lép fel, maximum 3 perces szövegekkel, a klasszikus slam szabályai szerint, időméréssel, a közönségből választott ötfős zsűrivel.


Összdíjazás: 60 ezer forint (I. helyezett: 30 ezer, II. helyezett: 20 ezer, III. helyezett: 10 ezer).


Jelentkezés: http://radnotimaskepp.hu/slam-verseny


20:00–21:30
Radnóti Slam! – Slam Poetry-előadás @ Kis Hall
Az est kiemelt, fő eseménye a Radnóti Slam!, mely előre felkért slammerek, költők, zenészek és egy vizuális videóművész-csapat közös produktuma.

Slammerek:
Kemény Zsófi
Mavrák Kata Hugee
Bárány Bence
Gábor Tamás Indiana
Mészáros Péter
Pion István
Tengler Gergely T.G.
és a Words Are Melodies zenekar

Rendező: Horváth Kristóf Színész Bob
Dramaturg: Miklós Melánia
Látvány: Kiégő Izzók

A slamelőadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott!


22:00–23:30
Akkezdet Phiai (DJ Set) @ Kis Hall


23:30

DJ Chi Korea

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma