Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2018.03.22

Tizenhat bemutató és 60 repertoárdarab szerepel a Magyar Állami Operaház 2018/2019-es új évadának kínálatában, amely ezúttal Puccini Itáliáját helyezi középpontba. A következő évad egyben misszió is, ugyanis Budapesttel együtt összesen 90 városban játszik majd az Opera társulata – mondta el Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója a március 22-ei évadismertető sajtótájékoztatón.

„Kivételes évad a mostani. Akár lehorgasztott fejjel is állhatnánk itt, hontalanul. Bezárt az Operaház, így a bevétel nagy részét elveszítettük, majd huszonegy különböző helyre kellett beköltöznünk, amelyek szintén nincsenek ingyen” – mondta Ókovács Szilveszter, majd hozzátette: ez az évad pontosan ezért lehetne rendkívül sötét és szomorú, az Opera társulata azonban nem „húzza meg magát”, hanem előre tekint. Ez az egész évad az utazásról, a költözésről szól – fűzte hozzá, majd elmondta: ez egyben misszió is, hiszen ha már nincs fix helye a társulatnak, igyekeznek vidéken és külföldön népszerűsíteni az operát és a balettet, így Budapesttel együtt összesen 90 helyen játszanak majd.


29512606_10155427577973181_6073454420811579392_n
Ókovács Szilveszter


A 2018/2019-es évadban a 16 bemutató mellett az Eiffel Műhelyház és a korszerűsített Andrássy úti dalszínház megnyitása is szerepel a tervek között. Az Eiffel Műhelyházat 2019. január 27-én, Mozart születésnapján avatják fel, míg jövő év májusában újra kinyithat a korszerűsített Andrássy úti dalszínház is – fűzte hozzá az intézmény igazgatója. Majd elmondta: a megyeszékhelyek és a külhoni magyarlakta települések mellett az Opera társulata többek közt New Yorkban, Berlinben, a V4-ek fővárosaiban és Puccini életének több fontos olaszországi helyszínén is fellép majd. A Puccini Itáliája címet viselő új évadban egyedülálló módon az olasz szerző mind a tizenkét művét játszani fogják az Operaház újranyitásával egybeeső tematikus fesztiválon. Az évad azonban nem Pucciniről, hanem az ő Itáliájáról szól, így számos kortárs szerző is feltűnik a repertoárban, így például Verdi. A társulat négy ősbemutatóval, négy balettbemutatóval és nyolc operával készül a 2018/2019-es évadra. Először lesz látható az Opera műsorán Mozart A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény című műve, amelyet az Eiffel Műhelyházban szeretnének bemutatni. Ezenkívül látható lesz majd Tóth Péter Tóték; Szálinger Balázs Krizantémok, avagy Liú halála, valamint Puccini A fecske című műve is, amely eddig még soha sem szerepelt az Opera repertoárjában. Az évadot az Énekkari Művészek Minifesztiválja színesíti, amelynek zárásaként napjaink vezető olasz tenorja, Vittorio Grigolo ad áriaestet Magyarországon első alkalommal.


29244221_10155407055808181_7747666822077349888_n


Az Operaház és a Magyar Nemzeti Balett egyik legnagyobb eseményeként október 30. és november 11. között New Yorkban mutatkoznak be. A Lincoln Center részét képező David H. Koch Theaterben hat opera- és balettest is vendégszerepel, köztük több, az Egyesült Államokban először látható nagyszabású produkció, például a Vidnyánszky Attila rendezte Bánk bán-átdolgozás és Vajda János Mario és varázsló című műve is. Emellett az intézmény zenekara a Carnegie Hallban ad önálló hangversenyt. „Ilyen koncentrált szereplésre nem volt még példa” – mondta a New York-i fellépés kapcsán az intézmény vezetője. Majd hozzáfűzte: a társulat arra törekszik, hogy külföldön is bemutassa, hogy az intézmény büszke a saját nemzeti művészi ambícióira, ugyanakkor nyitott a világra és az újításokra, ezt a kettőt pedig egyensúlyban tartja. „Igyekszünk ezt New Yorkban is megmutatni és ennek hitelt adni” – tette hozzá. A Bánk bán 2019. január 7. és 20. között a dél-koreai Teguba is ellátogat, míg augusztusban a Salome az opera cselekményének eredeti helyszínén, Jordániában, a Machaerus hegyén, Heródes Antipász egykori palotájának romjai között elevenedhet meg újra – fűzte hozzá az igazgató. Majd elmondta: július 25. és 28. között az Észtországban megrendezendő patinás Saaremaai Operafesztivál egyik díszvendége lesz a társulat, ahol a Figaro házassága, a Traviata és A cigánybáró bemutatása mellett egy ünnepi gálaest szerepel a programban. A Gördülő Opera elnevezésű kezdeményezés rendkívül sikeres volt, így annak folytatásaként augusztus 31. és szeptember 9. között nyolc székelyföldi városban mutatkozik be Donizetti Szerelemi bájital című vígoperája magyar nyelven, az előadás a tervek szerint 2019 augusztusában visszatér Erdélybe, de eljut a Partium és Bánát szórványmagyarságához is – tette hozzá. Operát az Operából címmel pedig új, országjáró turnésorozatot indít az intézmény 2018 szeptembere és 2019 áprilisa között a Puccini Itáliája-évad tematikájához kapcsolódóan, melynek részeként egy opera- és egy balettgála, egy szimfonikus hangverseny, valamint a Bohémélet, a Tosca és a Turandot koncertszerű előadásai tekinthetőek meg az operajátszási hagyományokkal nem rendelkező városok és külhoni magyarlakta települések színház- vagy hangversenytermeiben. A sorozat négy előadására tíz megyeszékhelyen (Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Szekszárd, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg) bérletben válthatják meg jegyeiket az érdeklődők.


opera_2018_19_evadkampany_1920x1080px


Bár az idei évad a felújítások miatt kissé csonka képest fest – a 2018/2019-es szezon első szeptemberi premierjét, Carl Orff Carmina Buranáját követően az Erkel Színházban csak decemberben láthatóak új előadások –, az intézmény továbbra is együttműködik a Filharmónia Magyarországgal és a Müpával is, amellyel három nagyszabású produkciót is előad.

Bérletmegújításra az Erkel Színházban március 26. és 29. között van lehetőség, míg az interneten március 26. és április 2. között válthatnak bérletet az érdeklődők.


További információkat ITT olvashatnak az új bemutatókról és a bérletmegújításról.

 


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Operaház Facebook-oldala

Roma_nok_kultura_banner_002

_D0A2911_Copy

2019.06.24

A Fausttól a Szívlapátig című irodalmi segédkönyv azoknak a középiskolai tanároknak készült, akik szeretnének kicsit kiszakadni a kerettanterv merevségéből és friss, élő irodalmi szövegeken keresztül akarják közel hozni a nagy klasszikusokat a diákjaik számára. A kötet elemzései az irodalom jelenvalósága, életszerűsége mellett teszik le a voksukat.

Dobokay_werk_2

2019.06.24

Az előző századokban sokat kísérleteztek a látható világ fotografikus leképezésével. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységének felismerése vezetett idővel a fényképezés létrejöttéhez. Ag, az ezüst vegyjele a címe Dobokay Máté Capa Központban látható kiállításának, amely a művész vegyészi és filozófusi kísérletezését mutatja be.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma