15_eves

2018.03.22

Tizenhat bemutató és 60 repertoárdarab szerepel a Magyar Állami Operaház 2018/2019-es új évadának kínálatában, amely ezúttal Puccini Itáliáját helyezi középpontba. A következő évad egyben misszió is, ugyanis Budapesttel együtt összesen 90 városban játszik majd az Opera társulata – mondta el Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója a március 22-ei évadismertető sajtótájékoztatón.

„Kivételes évad a mostani. Akár lehorgasztott fejjel is állhatnánk itt, hontalanul. Bezárt az Operaház, így a bevétel nagy részét elveszítettük, majd huszonegy különböző helyre kellett beköltöznünk, amelyek szintén nincsenek ingyen” – mondta Ókovács Szilveszter, majd hozzátette: ez az évad pontosan ezért lehetne rendkívül sötét és szomorú, az Opera társulata azonban nem „húzza meg magát”, hanem előre tekint. Ez az egész évad az utazásról, a költözésről szól – fűzte hozzá, majd elmondta: ez egyben misszió is, hiszen ha már nincs fix helye a társulatnak, igyekeznek vidéken és külföldön népszerűsíteni az operát és a balettet, így Budapesttel együtt összesen 90 helyen játszanak majd.


29512606_10155427577973181_6073454420811579392_n
Ókovács Szilveszter


A 2018/2019-es évadban a 16 bemutató mellett az Eiffel Műhelyház és a korszerűsített Andrássy úti dalszínház megnyitása is szerepel a tervek között. Az Eiffel Műhelyházat 2019. január 27-én, Mozart születésnapján avatják fel, míg jövő év májusában újra kinyithat a korszerűsített Andrássy úti dalszínház is – fűzte hozzá az intézmény igazgatója. Majd elmondta: a megyeszékhelyek és a külhoni magyarlakta települések mellett az Opera társulata többek közt New Yorkban, Berlinben, a V4-ek fővárosaiban és Puccini életének több fontos olaszországi helyszínén is fellép majd. A Puccini Itáliája címet viselő új évadban egyedülálló módon az olasz szerző mind a tizenkét művét játszani fogják az Operaház újranyitásával egybeeső tematikus fesztiválon. Az évad azonban nem Pucciniről, hanem az ő Itáliájáról szól, így számos kortárs szerző is feltűnik a repertoárban, így például Verdi. A társulat négy ősbemutatóval, négy balettbemutatóval és nyolc operával készül a 2018/2019-es évadra. Először lesz látható az Opera műsorán Mozart A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény című műve, amelyet az Eiffel Műhelyházban szeretnének bemutatni. Ezenkívül látható lesz majd Tóth Péter Tóték; Szálinger Balázs Krizantémok, avagy Liú halála, valamint Puccini A fecske című műve is, amely eddig még soha sem szerepelt az Opera repertoárjában. Az évadot az Énekkari Művészek Minifesztiválja színesíti, amelynek zárásaként napjaink vezető olasz tenorja, Vittorio Grigolo ad áriaestet Magyarországon első alkalommal.


29244221_10155407055808181_7747666822077349888_n


Az Operaház és a Magyar Nemzeti Balett egyik legnagyobb eseményeként október 30. és november 11. között New Yorkban mutatkoznak be. A Lincoln Center részét képező David H. Koch Theaterben hat opera- és balettest is vendégszerepel, köztük több, az Egyesült Államokban először látható nagyszabású produkció, például a Vidnyánszky Attila rendezte Bánk bán-átdolgozás és Vajda János Mario és varázsló című műve is. Emellett az intézmény zenekara a Carnegie Hallban ad önálló hangversenyt. „Ilyen koncentrált szereplésre nem volt még példa” – mondta a New York-i fellépés kapcsán az intézmény vezetője. Majd hozzáfűzte: a társulat arra törekszik, hogy külföldön is bemutassa, hogy az intézmény büszke a saját nemzeti művészi ambícióira, ugyanakkor nyitott a világra és az újításokra, ezt a kettőt pedig egyensúlyban tartja. „Igyekszünk ezt New Yorkban is megmutatni és ennek hitelt adni” – tette hozzá. A Bánk bán 2019. január 7. és 20. között a dél-koreai Teguba is ellátogat, míg augusztusban a Salome az opera cselekményének eredeti helyszínén, Jordániában, a Machaerus hegyén, Heródes Antipász egykori palotájának romjai között elevenedhet meg újra – fűzte hozzá az igazgató. Majd elmondta: július 25. és 28. között az Észtországban megrendezendő patinás Saaremaai Operafesztivál egyik díszvendége lesz a társulat, ahol a Figaro házassága, a Traviata és A cigánybáró bemutatása mellett egy ünnepi gálaest szerepel a programban. A Gördülő Opera elnevezésű kezdeményezés rendkívül sikeres volt, így annak folytatásaként augusztus 31. és szeptember 9. között nyolc székelyföldi városban mutatkozik be Donizetti Szerelemi bájital című vígoperája magyar nyelven, az előadás a tervek szerint 2019 augusztusában visszatér Erdélybe, de eljut a Partium és Bánát szórványmagyarságához is – tette hozzá. Operát az Operából címmel pedig új, országjáró turnésorozatot indít az intézmény 2018 szeptembere és 2019 áprilisa között a Puccini Itáliája-évad tematikájához kapcsolódóan, melynek részeként egy opera- és egy balettgála, egy szimfonikus hangverseny, valamint a Bohémélet, a Tosca és a Turandot koncertszerű előadásai tekinthetőek meg az operajátszási hagyományokkal nem rendelkező városok és külhoni magyarlakta települések színház- vagy hangversenytermeiben. A sorozat négy előadására tíz megyeszékhelyen (Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Szekszárd, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg) bérletben válthatják meg jegyeiket az érdeklődők.


opera_2018_19_evadkampany_1920x1080px


Bár az idei évad a felújítások miatt kissé csonka képest fest – a 2018/2019-es szezon első szeptemberi premierjét, Carl Orff Carmina Buranáját követően az Erkel Színházban csak decemberben láthatóak új előadások –, az intézmény továbbra is együttműködik a Filharmónia Magyarországgal és a Müpával is, amellyel három nagyszabású produkciót is előad.

Bérletmegújításra az Erkel Színházban március 26. és 29. között van lehetőség, míg az interneten március 26. és április 2. között válthatnak bérletet az érdeklődők.


További információkat ITT olvashatnak az új bemutatókról és a bérletmegújításról.

 


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Operaház Facebook-oldala

KAD_Kultura_596x90_002

orosz_akos_a_szokes_600x413

2019.08.18

Törekszik arra, hogy ne másokhoz mérje magát, és nem érdeklik a zajos sikerek; a lényeg, hogy azt csinálja, amit szeret. Orosz Ákos éppen ezért rengeteg dolgot csinál: játszik, rendez, forgat és a zenekara útját egyengeti. Idén Kaszás Attila-díjra jelölték; gyerekként már állt egy színpadon a tizenkét éve elhunyt művésszel, és most maga is a Vígszínház csapatát erősíti.

Korniss_szeki_asszony

2019.08.18

Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

szir_001

2019.08.17

Mivel hat legmélyebben egy háború, ha nem azzal, hogy a számok és adatok mellett arcot, arcokat kap? Hogy testközelbe kerül, megérint. Az augusztus 14-én a Párbeszéd Házában Aleppo. Háború. Újjászületés – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szíriában címmel nyílt páros fotókiállítás a szíriai háborúba visz el.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma