IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2018.03.22

Tizenhat bemutató és 60 repertoárdarab szerepel a Magyar Állami Operaház 2018/2019-es új évadának kínálatában, amely ezúttal Puccini Itáliáját helyezi középpontba. A következő évad egyben misszió is, ugyanis Budapesttel együtt összesen 90 városban játszik majd az Opera társulata – mondta el Ókovács Szilveszter, az intézmény főigazgatója a március 22-ei évadismertető sajtótájékoztatón.

„Kivételes évad a mostani. Akár lehorgasztott fejjel is állhatnánk itt, hontalanul. Bezárt az Operaház, így a bevétel nagy részét elveszítettük, majd huszonegy különböző helyre kellett beköltöznünk, amelyek szintén nincsenek ingyen” – mondta Ókovács Szilveszter, majd hozzátette: ez az évad pontosan ezért lehetne rendkívül sötét és szomorú, az Opera társulata azonban nem „húzza meg magát”, hanem előre tekint. Ez az egész évad az utazásról, a költözésről szól – fűzte hozzá, majd elmondta: ez egyben misszió is, hiszen ha már nincs fix helye a társulatnak, igyekeznek vidéken és külföldön népszerűsíteni az operát és a balettet, így Budapesttel együtt összesen 90 helyen játszanak majd.


29512606_10155427577973181_6073454420811579392_n
Ókovács Szilveszter


A 2018/2019-es évadban a 16 bemutató mellett az Eiffel Műhelyház és a korszerűsített Andrássy úti dalszínház megnyitása is szerepel a tervek között. Az Eiffel Műhelyházat 2019. január 27-én, Mozart születésnapján avatják fel, míg jövő év májusában újra kinyithat a korszerűsített Andrássy úti dalszínház is – fűzte hozzá az intézmény igazgatója. Majd elmondta: a megyeszékhelyek és a külhoni magyarlakta települések mellett az Opera társulata többek közt New Yorkban, Berlinben, a V4-ek fővárosaiban és Puccini életének több fontos olaszországi helyszínén is fellép majd. A Puccini Itáliája címet viselő új évadban egyedülálló módon az olasz szerző mind a tizenkét művét játszani fogják az Operaház újranyitásával egybeeső tematikus fesztiválon. Az évad azonban nem Pucciniről, hanem az ő Itáliájáról szól, így számos kortárs szerző is feltűnik a repertoárban, így például Verdi. A társulat négy ősbemutatóval, négy balettbemutatóval és nyolc operával készül a 2018/2019-es évadra. Először lesz látható az Opera műsorán Mozart A kairói lúd, avagy a rászedett vőlegény című műve, amelyet az Eiffel Műhelyházban szeretnének bemutatni. Ezenkívül látható lesz majd Tóth Péter Tóték; Szálinger Balázs Krizantémok, avagy Liú halála, valamint Puccini A fecske című műve is, amely eddig még soha sem szerepelt az Opera repertoárjában. Az évadot az Énekkari Művészek Minifesztiválja színesíti, amelynek zárásaként napjaink vezető olasz tenorja, Vittorio Grigolo ad áriaestet Magyarországon első alkalommal.


29244221_10155407055808181_7747666822077349888_n


Az Operaház és a Magyar Nemzeti Balett egyik legnagyobb eseményeként október 30. és november 11. között New Yorkban mutatkoznak be. A Lincoln Center részét képező David H. Koch Theaterben hat opera- és balettest is vendégszerepel, köztük több, az Egyesült Államokban először látható nagyszabású produkció, például a Vidnyánszky Attila rendezte Bánk bán-átdolgozás és Vajda János Mario és varázsló című műve is. Emellett az intézmény zenekara a Carnegie Hallban ad önálló hangversenyt. „Ilyen koncentrált szereplésre nem volt még példa” – mondta a New York-i fellépés kapcsán az intézmény vezetője. Majd hozzáfűzte: a társulat arra törekszik, hogy külföldön is bemutassa, hogy az intézmény büszke a saját nemzeti művészi ambícióira, ugyanakkor nyitott a világra és az újításokra, ezt a kettőt pedig egyensúlyban tartja. „Igyekszünk ezt New Yorkban is megmutatni és ennek hitelt adni” – tette hozzá. A Bánk bán 2019. január 7. és 20. között a dél-koreai Teguba is ellátogat, míg augusztusban a Salome az opera cselekményének eredeti helyszínén, Jordániában, a Machaerus hegyén, Heródes Antipász egykori palotájának romjai között elevenedhet meg újra – fűzte hozzá az igazgató. Majd elmondta: július 25. és 28. között az Észtországban megrendezendő patinás Saaremaai Operafesztivál egyik díszvendége lesz a társulat, ahol a Figaro házassága, a Traviata és A cigánybáró bemutatása mellett egy ünnepi gálaest szerepel a programban. A Gördülő Opera elnevezésű kezdeményezés rendkívül sikeres volt, így annak folytatásaként augusztus 31. és szeptember 9. között nyolc székelyföldi városban mutatkozik be Donizetti Szerelemi bájital című vígoperája magyar nyelven, az előadás a tervek szerint 2019 augusztusában visszatér Erdélybe, de eljut a Partium és Bánát szórványmagyarságához is – tette hozzá. Operát az Operából címmel pedig új, országjáró turnésorozatot indít az intézmény 2018 szeptembere és 2019 áprilisa között a Puccini Itáliája-évad tematikájához kapcsolódóan, melynek részeként egy opera- és egy balettgála, egy szimfonikus hangverseny, valamint a Bohémélet, a Tosca és a Turandot koncertszerű előadásai tekinthetőek meg az operajátszási hagyományokkal nem rendelkező városok és külhoni magyarlakta települések színház- vagy hangversenytermeiben. A sorozat négy előadására tíz megyeszékhelyen (Békéscsaba, Eger, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Salgótarján, Szekszárd, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg) bérletben válthatják meg jegyeiket az érdeklődők.


opera_2018_19_evadkampany_1920x1080px


Bár az idei évad a felújítások miatt kissé csonka képest fest – a 2018/2019-es szezon első szeptemberi premierjét, Carl Orff Carmina Buranáját követően az Erkel Színházban csak decemberben láthatóak új előadások –, az intézmény továbbra is együttműködik a Filharmónia Magyarországgal és a Müpával is, amellyel három nagyszabású produkciót is előad.

Bérletmegújításra az Erkel Színházban március 26. és 29. között van lehetőség, míg az interneten március 26. és április 2. között válthatnak bérletet az érdeklődők.


További információkat ITT olvashatnak az új bemutatókról és a bérletmegújításról.

 


Kultúra.hu/MTI

Fotó: Operaház Facebook-oldala

lukoviczky

ahogy_eddig

2019.04.19

Egy magyar vizsgafilm, Moldovai Katalin Ahogy eddig című rendezői diplomafilmje is meghívást kapott a május 14-én kezdődő 72. cannes-i fesztiválra, a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba.

btf_190420_wigama_lekko_c_sin_oliver

2019.04.19

Nagy Dániel Viktor előbb vágyott zenei karrierre, mint színészi babérokra. A sors mégis másként keverte a kártyákat: már ismert színészként alapította meg tavaly a Wigama Lekko névre keresztelt együttest Hrutka Róberttel, első lemezüket pedig április 20-án a Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatják be az Urániában.

190412_sunny

2019.04.19

Teltház, érdeklődő tekintetek, a színpadon hangfal, mikrofon, szintetizátor, mellette hatalmas, púderszínű selyemvirággal fedett fejű nő ül egy nagy doboz tetején, az arcát nem látjuk. Szürreális törzsi jelmezben, a fején cserepes virággal egy férfi érkezik, őt követi a társulat további nyolc tagja, és kezdődik a show. Emanuel Gat, aki immár ötödször jár nálunk, az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon Sunny című művével arat tapsvihart.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

A Duna-korzón felállított színpadon koncerteket, iparművészeti bemutatókat, népzenei és néptáncműsorokat láthatnak az érdeklődők, szombattól húsvéthétfőig pedig a tojásfestők, tojáspatkolók munkáját is megtekinthetik. A Deák téren és a Fővám téren a minőségi kézműves termékeké és étkeké a főszerep, a Városháza parkban pedig a gyerekeknek kínálnak előadásokat, az ünnephez kapcsolódó játékokat és kézműves foglalkozásokat.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma