NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2016.10.11

A magyar mozikban is bemutatják a Nézd, ki van itt című filmet, amely Timur Vermes azonos című, világsikerű könyve alapján készült. A társadalomnak görbe tükröt tartó szatírában Adolf Hitler a 21. században találja magát, ahol hamar megtalálja a helyét és új karrierbe kezd a televízióban. Timur Vermes szatírájának Hitlere nemcsak végtelenül komikus figura, de ijesztően valóságos is.

Vajon hogyan reagál a társadalom, a média és a német „utca embere” a menekültválság, az idegengyűlölet és a szélsőséges gondolatok térnyerése idején arra az abszurd szituációra, hogy Adolf Hitler újra köztünk jár, sőt médiahírességgé válik? Ilyen kérdéseket feszeget David Wnendt provokatív filmszatírája, amely a magyar származású Timur Vermes nagy vihart kavart, világszerte 41 országban – köztük hazánkban is – kiadott és több milliós példányszámban elkelt Nézd, ki van itt (Er ist wieder da) című bestsellere alapján készült.

 

7


A társadalomnak görbe tükröt tartó történetben Hitler Berlin közepén felébredve a 21. században találja magát, és elámul, mi lett imádott Németországából. Béke, demokrácia, mindenütt külföldiek, az Oktoberfestből erkölcsi fertő lett, ráadásul a kancellár egy nő! A diktátor gyorsan magára vonja a média figyelmét és a tőle elvárható fanatikus hittel új karrierbe kezd – a televízióban. Rövid idő alatt ráérez a korszellemre egy gátlástalan világban, megismerkedik az internettel, elkezdi járni a városokat, és hamar megtalálja a közös hangot az emberekkel. Nő a nézettség, gyűlnek a „lájkok” és Hitler meglátja ebben a lehetőségeket...

 

 

 

Timur Vermes szatírájának Hitlere nemcsak végtelenül komikus figura, de ijesztően valóságos is. Meghűl az ember ereiben a vér, hogy milyen könnyen megtalálja a helyét egy világban, ahol sokszor a demagógia és a nézettségi adatok vezérlik a közéleti cselekvést. A film egy képtelennek tűnő történet szarkasztikus humorán keresztül közelít meg olyan aktuális témákat, mint a fokozódó idegengyűlölet, a migráció kérdései, a politikai pártok megítélése és a szélsőséges eszmék terjedése. Emellett egy aggasztó üzenetet fogalmaz meg: Hitler váratlanul népszerűnek tűnik az emberek körében.

 

8


A százperces film igazán hátborzongató része ugyanis az a meglepő eredményeket mutató kísérlet, amikor az „életre kelt Hitler” a különböző városok utcáin szóba elegyedik a polgárokkal. A diktátorral ugyanis nemcsak szóba állnak és „szelfiznek” a járókelők, de sokan egyet is értenek, amit a rendező, David Wnendt így foglalt össze: „Számtalan meglátását ma is elfogadják, sokan osztják az általa képviselt értékeket. Úgy tűnik, az emberek egyszerű megoldásokra vágynak, hogy valaki világosan megmondja nekik, milyen irányba kell menni, ki az ellenség és kik a felelősök.”

 

11


Az Oliver Masucci főszereplésével készült Nézd ki van itt több mint kétmillió nézővel egyike volt a tavalyi év legnézettebb mozifilmjeinek Németországban, több nagy hollywoodi kasszasikert is megelőzve. Sőt 2016-ban elnyerte az Európai CIVIS Média Díjat, amelyet minden évben a migráció, az integráció, a rasszizmus és a diszkrimináció témaköreit leghatásosabban ábrázoló filmeknek ítélnek oda. Magyarországon limitált vetítéssorozatban, a Pannonia Entertainment forgalmazásában látható, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten a Művész és a Tabán Moziban, az ART+ Cinemában, valamint Debrecenben, Szolnokon, Szigetszentmiklóson, Szarvason, Balassagyarmaton, Nyergesújfalun és Balatonfüreden vetítik.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

IMG_8967

2019.09.17

Baksa-Soós János a magyar zene- és művészettörténet ikonikus alakja, a KEX együttes frontembereként vált ismertté. 1971-ben Németországba disszidált, ettől kezdve Január Herceg néven alkotott a legkülönfélébb médiumokban. A Paksi Képtár kiállítása a művész alternatív világát idézi meg. Majsai Rékával, a tárlat kurátorával beszélgettünk.

191004_dopenyourmove_jennajalonen

2019.09.17

A CAFe Budapest arra kérte a fesztivál fellépőit és alkotóit, hogy állítsanak össze egy különleges virtuális időkapszulát, és pakolják bele mindazt, amit szívesen megőriznének az utókor számára. Ezúttal Jenna Jalonen koreográfus-előadót kérdezték, aki október 4-én lép fel a fesztiválon.

Ötven fotón keresztül mutatja be a dél-amerikai Guyana természeti kincseit és kultúráját az a kiállítás, amely november 1-ig látható Budapesten a Zászlómúzeumban. A József körúton található időszaki tárlat képei Guyana gyönyörű tájaira, településeire és az ottani mindennapokba engednek bepillantást, de az ország népviseletével és jellegzetes guyanai termékekkel is megismerkedhetnek a látogatók. A fotók egy része Balogh László gyűjteményéből került a kiállításra, a vitrinben pedig az ország jellegzetes termékei láthatóak.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

foter-fesztival_R

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma