GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2018.09.05

A magyar protestáns múlt értékeinek megismerése segíti a saját identitásunk megerősítését. Ezért új pályázatot írt ki az állam a pályakezdő kutatók, valamint a korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgiatörténeti és egyházművészeti kutatások támogatására. A Szegedi Kis István kutatói ösztöndíjra október 1-ig lehet jelentkezni!

Ki is volt Szegedi Kis István? A magyar kultúrtörténet kiemelkedő személyisége, kinek neve a kontinens minden világi és egyházi egyetemén ismert volt – fogalmazta meg az ösztöndíjat beharangozó sajtótájékoztatón szeptember 5-én dr. Hoppál Péter egyházzenész, karnagy, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusa, országgyűlési képviselő, a pályázatokról döntő kuratórium tagja. Mint kiemelte: Szegedi Kis István, a 16. századi magyar reformáció emblematikus tudósa Európa-szerte ismert volt tankönyveiről, mára mégis feledésbe merült neve hazánkban. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy róla nevezik el a pályázatot, melynek célja a magyar kultúrtörténet és egyháztörténet korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti, valamint egyházművészeti kutatásának ösztönzése.

 

_D0A9569_Copy


Gér András, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa hangsúlyozta: a reformáció emlékévének rendkívül gazdag programkínálata és kutatási eredményei számos kincset hoztak felszínre. Ezek kibontását, további kutatását segíti és támogatja az új ösztöndíj. A Szegedi Kis István kutatói ösztöndíj kifejezetten egy szűk tudományterületre fókuszál – tette hozzá Gér András, arra is kitérve, hogy sok olyan fiatal kutató van a Kárpát-medencében, akik már bizonyították: méltók a támogatásra.

 

Az egy évre szóló, havi bruttó 200 ezer forintos ösztöndíjra az 1978. január 1. után született kutatók pályázhatnak, akik nem részesülnek más állami ösztöndíjban, alkotói támogatásban. Az ösztöndíjat egyszerre legfeljebb 10 kutató nyerheti el, és a kiírók magyarországi, valamint határon túli fiatal kutatók jelentkezését is várják. Gér András hangsúlyozta: ha valaki kiváló pályaművel indul, második évre is elnyerheti az ösztöndíjat, így tovább tudja folytatni kutatását.

 

_D0A9683_Copy


A pályázatokat szakértőkből álló kuratórium bírálja el. A kuratórium tagjai: dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke; dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke; dr. Hoppál Péter egyházzenész, karnagy, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusa, országgyűlési képviselő; dr. Kránitz Mihály teológus, egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja; dr. Lévai Attila református lelkész, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (MANK Nonprofit Kft.) hirdette meg a pályázatot. „A protestáns örökség és egyházi művészet hangsúlyos szegmense a magyar kulturális életnek, azt szeretnénk, hogy több figyelmet és megbecsülést kapjon” – olvashattuk a háttéranyagban Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatójának szavait. Az általa vezetett MANK már eddig is 13 művészeti pályázattal, alkotóházakkal és megjelenési lehetőségekkel igyekezett az összes művészeti ágat lefedve támogatni a fiatal alkotók pályakezdését.

 

Az érdeklődők ITT érhetik el a pályázati kiírás részleteit és a pályázati adatlapot!Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

plakat003

Ido_Kep_Palyazati_felhivas_003

2019.03.20

Fiatal alkotóművészek számára igazi kihívást jelentenek a szakmai élet első lépései. Sokszor már a kezdeti érvényesülés szakasza is feltételekhez kötött. De hogyan érhetőek el az első sikerek pályakezdő művészek számára, és milyen lehetőségek segíthetik tehetségük kibontakoztatását? Bemutatunk néhány aktuális lehetőséget, melyek inspirációs forrást jelenthetnek számukra.

nureyev-6
2019.03.20

Orosz balett – e szókapcsolat patinás „brand”, márkanév, mely mögött több mint kétszázhetven éves, páratlanul gazdag történelem ragyog, olyan nevekkel, mint Vaclav Nizsinszkij, Anna Pavlova vagy Rudolf Nurejev. A tánctörténet kulisszái mögé a Táncarchívum vezetője, Halász Tamás kalauzol el.

hasz

2019.03.19

Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja című regénye megjelenését követően olvasók keresték meg azzal, hogy írja meg a folytatást – meséli a József Attila-díjjal frissen kitüntetett Hász Róbert író, a Tiszatáj című folyóirat főszerkesztője. A magyar krimiről, a visszajelzés fontosságáról és a szülőföld örökségéről is beszélgettünk vele.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismerte el a Guinness Világrekordok az asztrolábiumot, amelyet egy 1503-ban az ománi partoknál elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak 2014-ben. A bronzkorongot 2014-ben hozta fel David Mearns Nagy-Britanniában élő amerikai roncsvadász. A tárgyat a középkori hajósok használták navigációs eszközként. A szakértők szerint a csillagóra 1496 és 1501 között készülhetett, vagyis körülbelül három évtizeddel korábbi az eddig ismert legrégebbi tengeri asztrolábiumnál.

A Verdi-művet Kesselyák Gergely állítja színpadra. A karmester kivételes alkalmakkor vállalkozik rendezésre, látásmódjának egyedisége már a fesztiválon nagy sikerrel játszott Turandoton és Nabuccón is látszott. A címszerepet a fiatal szoprán, Ádám Zsuzsanna énekli, darabbeli partnere a Radamest játszó László Boldizsár. Kálmándy Mihály bariton Amonasro, Etiópia királyának szerepét fogja énekelni, a fiatal basszus, Kiss András pedig Ramfis főpapot kelti életre. A szólisták mellett a több száz szereplőt igénylő grandiózus operához, melyben csak a kórus létszáma meghaladja a százhuszat, Zeke Edit álmodott sokoldalú, LED-falat is igénylő díszletet.

Kőszegi Tamás film- és animációs rendező új animációs filmmel készül, és stábjával – a világon egyedülálló módon – minden egyes szereplőt és tárgyat olyan bankjegyekre rajzoltak, melyek valaha forgalomban voltak. A csapat kutatómunkájával több ezer papírpénzt gyűjtött össze és scannelt be, együttműködtek több tucat gyűjtővel, könyvkiadóval és aukciós házzal. Az ábrákat digitálisan bontják rétegekre, és az elemeket virtuális térben animálják jelenetekké.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

344

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

Hamvas Béla író és kortársa, Weöres Sándor költő emlékét idézik fel Balatonfüreden március 23-án és 24-én. A Hamvas-napokon egyebek mellett kötetbemutatóval, borkóstolóval várják az érdeklődőket.

A Rákosi-korszak szórakoztatóiparát és a szocialista revük világát idézi meg az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Vörös Csillagok címmel március 20-tól látható kamaratárlata.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma