2018.09.05

A magyar protestáns múlt értékeinek megismerése segíti a saját identitásunk megerősítését. Ezért új pályázatot írt ki az állam a pályakezdő kutatók, valamint a korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgiatörténeti és egyházművészeti kutatások támogatására. A Szegedi Kis István kutatói ösztöndíjra október 1-ig lehet jelentkezni!

Ki is volt Szegedi Kis István? A magyar kultúrtörténet kiemelkedő személyisége, kinek neve a kontinens minden világi és egyházi egyetemén ismert volt – fogalmazta meg az ösztöndíjat beharangozó sajtótájékoztatón szeptember 5-én dr. Hoppál Péter egyházzenész, karnagy, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusa, országgyűlési képviselő, a pályázatokról döntő kuratórium tagja. Mint kiemelte: Szegedi Kis István, a 16. századi magyar reformáció emblematikus tudósa Európa-szerte ismert volt tankönyveiről, mára mégis feledésbe merült neve hazánkban. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy róla nevezik el a pályázatot, melynek célja a magyar kultúrtörténet és egyháztörténet korai protestáns egyház-, irodalom-, liturgia- és társadalomtörténeti, valamint egyházművészeti kutatásának ösztönzése.

 

_D0A9569_Copy


Gér András, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa hangsúlyozta: a reformáció emlékévének rendkívül gazdag programkínálata és kutatási eredményei számos kincset hoztak felszínre. Ezek kibontását, további kutatását segíti és támogatja az új ösztöndíj. A Szegedi Kis István kutatói ösztöndíj kifejezetten egy szűk tudományterületre fókuszál – tette hozzá Gér András, arra is kitérve, hogy sok olyan fiatal kutató van a Kárpát-medencében, akik már bizonyították: méltók a támogatásra.

 

Az egy évre szóló, havi bruttó 200 ezer forintos ösztöndíjra az 1978. január 1. után született kutatók pályázhatnak, akik nem részesülnek más állami ösztöndíjban, alkotói támogatásban. Az ösztöndíjat egyszerre legfeljebb 10 kutató nyerheti el, és a kiírók magyarországi, valamint határon túli fiatal kutatók jelentkezését is várják. Gér András hangsúlyozta: ha valaki kiváló pályaművel indul, második évre is elnyerheti az ösztöndíjat, így tovább tudja folytatni kutatását.

 

_D0A9683_Copy


A pályázatokat szakértőkből álló kuratórium bírálja el. A kuratórium tagjai: dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke; dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke; dr. Hoppál Péter egyházzenész, karnagy, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának adjunktusa, országgyűlési képviselő; dr. Kránitz Mihály teológus, egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja; dr. Lévai Attila református lelkész, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának dékánja.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (MANK Nonprofit Kft.) hirdette meg a pályázatot. „A protestáns örökség és egyházi művészet hangsúlyos szegmense a magyar kulturális életnek, azt szeretnénk, hogy több figyelmet és megbecsülést kapjon” – olvashattuk a háttéranyagban Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatójának szavait. Az általa vezetett MANK már eddig is 13 művészeti pályázattal, alkotóházakkal és megjelenési lehetőségekkel igyekezett az összes művészeti ágat lefedve támogatni a fiatal alkotók pályakezdését.

 

Az érdeklődők ITT érhetik el a pályázati kiírás részleteit és a pályázati adatlapot!Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

46325571_10158053251704126_9207727146032693248_n

2018.11.16

Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) november 15-én tartották meg a 404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet? című szakmai napot. A programon ismertették a nemzeti könyvtárban folyó, kísérleti fázisában lévő webarchiválási projektet, amely hazai honlapok, blogok tartalmának megőrzését szolgálja kulturális, oktatási és közéleti témákban. A projektről Tüske László, az OSZK főigazgatója is mesélt.

ute_mahler_und_werner_mahlerostkreuz_kis

2018.11.16

Megnyíltak a Fotóhónap2018 fesztivál utolsó kiállításai! A tárlatok keretében történeti és kortárs képeken elevenedik meg két egykori kelet-európai nagyváros, Kelet-Berlin és Budapest. A csoportos kiállításon Sibylle Bergemann ’70-es, ’80-as években készült kelet-berlini városfotóit, életképeit láthatjuk, Ute és Werner Mahler Külvárosi Mona Lisák-portrésorozatában pedig fiatal lányokat klasszikus festményekről ismert pózokban.

csm_malerfuersten_0229_960x397_f4ec22eeff_2

2018.11.16

Az egyik legrangosabb németországi kiállítóhelyen, a bonni Bundeskunsthalle épületében 2019. január 27-éig látogatható a Malerfürsten (Festőfejedelmek) című kiállítás, amelyre 14 mű érkezett a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeiből. A tárlaton 11 Munkácsy által készített vagy hozzá kapcsolódó műalkotás látható.

A Graphisoft Park fogadóépülete és a kőbányai ügyfélszolgálati központ épülete kapta idén a Budapest Építészeti Nívódíjat. Ebben az évben a két nagydíj mellett kiemelt dicséretet kapott az Új Hegyvidék Galéria, a Palatinus Strandfürdő műemléki főépülete, egy kőbányai háziorvosi rendelő rekonstrukciója, valamint az őrmezői P+R parkoló és pavilon épülete.

Az UNICEF Magyarország és a Fővárosi Állat- és Növénykert Gyerekhang rendhagyó eseményt szervez november 16-án: a Holnemvolt Vár kapitányi posztját egy kisgyermek tölti be, valamint a Sünispotály állatmentőhelyen kisgyermek állatorvosok „gyógyítanak” majd.

Idén ismét hazánkban, Pécsett rendezik meg a Standard Táncok Formációs Világbajnokságát, amely a táncvilág legrangosabb összecsapásának számít. Az eseményre még a messzi Mongóliából is érkezik versenyző, a szervezők pedig kiemelkedően magas színvonalú bajnokságra számítanak. Mostanáig 16 formáció jelentkezett be a világ legkülönbözőbb pontjairól.

A zentai Városi Múzeumban november 14-étől látható a Benes József emlékére létrehozott, Az ember vívódásai a térben című kiállítás. A bajmoki születésű, Munkácsy Mihály-díjas festő és grafikus tavaly novemberben hunyt el. Neki állít emléket a tárlat, amelynek képanyaga bemutatja a festő egész életművét, az egyetemi években festett daraboktól egészen a későbbi korszakokig, a portrékon keresztül a tájképekig és az absztrakt, különös művekig.

Nézőpontok címmel nyílt közös kiállítása november 14-én este három magyar festőművésznek Ankarában, a Cagdas (Kortárs) Művészeti Központban. A három alkotó: Kondor Attila, Mátyási Péter és Kecskés András között az egyik összekötő kapocs az, hogy mindannyian Budapest XI. kerületéből, Újbudáról érkeztek.

Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, aki különleges, zongoraszerű kétkezes tapping technikájáról híres, november 17-én a Müpában ad koncertet. A zenész a Meeting Stanley Jordan című esten két hazai ütőhangszeres művésszel, a tHUNder Duóval kiegészülve kápráztat el sokoldalú tehetségével, virtuóz játékával.

stanley_jordan_masolata

„Mindannyiunk családjának életén végigsöpört a huszadik század. Az emlékeink mások, az emlékezés közös. Az a cél, hogy megértsük a másik fájdalmát is, ne csak a sajátunkat. Ahelyett, ami elválaszt, azt keressük, ami összeköt: a közös halmazt.” Ez a témája a Közös Halmaz Alapítvány első filmfesztiváljának, amelyet november 16. és 18. között tartanak a Premier Kultcaféban.

A bábjátszásnak nagy hagyománya van a magyar közösségi művelődési életben: a múlt század ’30-as éveiben az amatőr bábcsoportok száma az ezret is elérte. A mozgalom a 2000-es évektől hanyatlásnak indult. Népszerűsítése érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ november 23-án Szolnokon országos bábmódszertani konferenciát és bábos szemlét szervez.

Irodalmi esteket, számos könyvbemutatót, gyermekprogramokat, színházi és bábelőadásokat kínál a ma nyíló, 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában november 18-ig tartó esemény Erdély legnagyobb magyar könyves szakmai rendezvénye, Románia egyik legnagyobb könyvvására.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma