kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.06.20

Országszerte mintegy négyszáz intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, amelynek „fővárosa" Szombathely lesz. Az óriási kínálatból ajánlunk néhány helyszínt, ahová érdemes egyedül, párban vagy családostól ellátogatni szombaton.

302363_muzeumok_ejszakaja_keptar_iseum
Múzeumok Éjszakája, Iseum, Képtár
Fotó: Nagy Zoli

A Múzeumok éjszakájának fővárosában

Az esemény fővárosában, Szombathelyen a Savaria Múzeumban a klasszikus tárlatvezetések mellett a díszteremben izgalmas előadások lesznek a digitalizáció témakörében, Hány bogár fér át a tű fokán? címmel pedig az állatvilág Góliátjairól és Dávidjairól hallhatunk előadást. A múzeum homlokzatát 22:30-kor fénnyel festik meg.


A Szombathelyi Képtárban többek között a hangzó textilekről és az az animációs szakmáról lesz szó, de kipróbálhatunk egy 3D-nyomtatót és közösségi kerítésszövésen vehetünk részt.


A városban a MÁV is különleges programokkal készül: a vasútállomáson megtekinthetünk régi gőzmozdonyokat, benézhetünk egy légópincébe és a MÁV-székházban található Római-kori magtárba is ellátogathatunk.


hir_szombahely_0
Fényfestés is lesz Szombathelyen
Fotó: muzej.hu


A fővárosban

Ha az egzotikus kultúrák iránt érdeklődünk, akkor érdemes ellátogatni a Yunus Emre Intézetbe az Andrássy úton, amelynek udvarán a török díszítőművészetet ismerhetjük meg, valamint e nép teakultúráját, és török édességeket kóstolhatunk. A kiállítóteremben a szultánok titokzatos hímzésű ingjeit csodálhatjuk meg.


Ha már úgyis az Andrássy úton vagyunk, akkor érdemes a Hopp Múzeumba is ellátogatni, ahol az új kiállítás megtekintését követően kínai hagyományos hangszer bemutatón, japán teaszertartáson, indonéz és indiai táncbemutatón vehetünk részt, valamint a kertben lesz kalligráfia, száriba öltözés, hanbok-próba és kézműves foglalkozás is.


muzeumokejszakaja_hoppmuzeum_bygordon110625_176
Múzeumok Éjszakája a Hopp Múzeumban 2011-ben
Fotó: kultura.hu


Az irodalmat kedvelőknek különleges programokat kínál az Ady és Csinszka egykori pesti lakásából kialakított Ady Emlékmúzeum, ahol mások mellett a Duruzsoló Együttes előadásában megzenésített Ady-verseket is hallgathatunk. A Magnet Közösségi Házban Spiró György beszél az irodalom változásairól a digitalizálódó világban.


A Petőfi Irodalmi Múzeum is változatos programokkal készül, amelyek közül kiemelkedik a Károlyi kertbe szervezett éjszakai barangolás vagy az írók hagyatékából származó bútorok megismerése.


fe_800_500_noname_2cim
Múzeumok Éjszakája a PIM-ben 2015-ben
Fotó: litera.hu


Ha inkább a zenei programokat céloznánk meg, akkor érdemes a Liszt Ferenc Emlékmúzeumba is benéznünk, ahol hangszerbemutatókkal, zongorakoncertekkel várják a látogatókat, a programokat pedig Somlai Valéria zongoraművész és Kékkovács Mara színművész előadása zárja. A legtöbb múzeum egyébként készül valamilyen koncerttel vagy zenei programmal.


A Természettudományi Múzeum többek között Földkerülő Expedícióra hív, amely során 360 perc alatt kontinensről kontinensre haladva bebarangolhatjuk az egész világot.


Óbudán több múzeumot is útba ejthetünk. Az Óbudai Múzeum állandó játéktörténeti, helytörténeti és középkori, valamint az időszaki porcelán kiállításában is lesz tárlatvezetés, játékos nyomozással várják a kisgyerekes családokat, de az óbudai zsidó emlékeket felfejtő séta, a mini porcelánfestő workshop és a kastélytörténeti séta is izgalmakat ígér


A Golberger Textilipari Gyűjteményben különleges vendégek vezetnek minket körbe a kiállításban, de nyomdázó workshopon és hagyományos török textilfestési bemutatón is részt vehetünk.


sergio_leitato
Sérgio Leitão: Beyond Paralell Park II. (2017)


Sérgio Leitão egyedi fényinstallációja, az „Atomok Kódexe” nappali fénnyel borítja be a Vasarely Múzeum kertjét és állandó gyűjteményét is, efemer jellegéből adódóan pedig mindenképpen megismételhetetlen látványt nyújt. A Holdmúzeum 1969 kiállításhoz kapcsolódva pedig lesz kerekasztal-beszélgetés, közös alkotás és Vasarely egy kollázsának elemzésén is részt vehetünk.


A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a tárlatvezetéseken túl bűvészbemutatóval, játékbarlanggal, filmvetítéssel is készül a Rodolfo-kiállításhoz kapcsolódva.


Vidéken

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum az ország egyik kiemelkedő intézménye, habár nincs igazán a köztudatban. A Múzeumok éjszakáján sem fognak csalódást okozni, lesz például tárlatvezetés az Üvegvárosban, az Öblösüveggyár történeti és üvegművészeti tanulmányi raktárban, ahol az est folyamán még egy üvegfestő workshopra is várják az érdeklődőket. Lesz múzeumi tudástúra, vetélkedő és látványkovácsolás is.


Uvegvaros
Üvegváros Salgótarjánban
Fotó: dornyaymuzeum.hu


A nagycenki Széchényi-örökség helyszíneinek programkínálatában művészettörténeti előadás, éremkiállítás, hagyományőrző lovasbemutató, a kastélyparkban sétakocsikázás, pónilovaglás egyaránt szerepel.


A barokk-rokokó pompázatos helyszínén, a fertődi Esterházy-kastélyban az idei Múzeumok éjszakáját a digitalizáció, az interaktivitás és az utazás témák köré szervezték. Lesz térzene, díszkivilágított rózsakerti séta és koncert, Haydn-kották, valamint különleges élményt kínáló kiállítások.


Debrecenben a Déri Múzeum főként zenei programokat kínál. Lesz jazz, középkori világzene, valamint bolgár és magyar népdalok is. Később tűzzsonglőrök szórakoztatják a közönséget, majd a halotti kultusz egyetemes kultúrateremtő erejéről szóló előadást hallgathatunk meg.


eszterhaza02_bj2_
Az Esterházy-kastélyban lesz térzene is
Forrás: sopronmedia.hu


Az esztergomi Babits Mihály Emlékházban a tárlatvezetéseket, versműsort és gitárkoncertet Szent Iván éji tűzgyújtás zárja.

A Balassa Bálint Múzeumban megtudhatjuk, hogyan készültek az ősnyomtatványok, vagy hogy mivel játszottak a középkori gyerekek, később pedig mi magunk is barkácsolhatunk egy-egy játékszert.


A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban a tárlatvezetés mellett előadást hallhatunk Tornyai és a nők kapcsolatáról, a sétálóutcán pedig festésre hívnak minket.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum szervezésében pedig éjszakai túrán vehetünk részt a Jakab-hegyre Gábor Olivér régésszel.


További programokról a muzej.hu honlapon tájékozódhatunk.

iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma