GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2016.01.05

Öt éve töretlen siker Szolnokon a január első napjaiban megrendezett új évi tánckoncert, mely mindig új és új programmal, szereplőgárdával lepi meg a több mint kétezer fős közönségét. Idén Sztravinszkij Tűzmadara lett a névadója a sokszínű, csaknem 300 fős produkciónak, melyet január 9-én este 19 órakor láthat a nagyközönség a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban. Az előadásra minden jegy elkelt, szerdától azonban a délutáni főpróbára is kaphatóak jegyek.

Nemzeti_balett
Magyar Nemzeti Balett


A megaprodukcióban kibővített, csaknem 80 fős házigazda Szolnoki Szimfonikus Zenekaron kívül a Pécsi Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói lépnek fel új szereplőként. Visszatérő vendég a Magyar Nemzeti Balett és a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese csakúgy, mint a Nemzeti Énekkar és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus. Az est házigazdája ismét a sajátos zenei humorral rendelkező, „közönségkedvenc” Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója lesz. A produkció fővédnöke dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár.


Egyszeri és megismételhetetlen élmény

A megaprodukció különlegességei közé nem csak a modern hang- és fénytechnikai szolgáltatások, a látványelemek tartoznak. A főszerep és a hangsúly az együttműködés harmóniáján van, melyet a ritmus, a zene fegyelme és a művészet iránti alázat ad meg azoknak a csoportoknak, amelyek szombaton próbálnak együtt először, „finomhangolnak”, hogy egymás rezdüléseit értelmezve felkérje a zene a táncot egy „örömzenére” – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, az esemény sajtófőnöke. A csoportok, a zenekar és a táncosok külön-külön próbáltak az elmúlt hónapokban és január 9-én egy nap alatt varázsolják össze a csodát Izaki Maszahiro zenei rendezésében, vezényletével. Komoly erőfeszítés és művészeti érték ez. A Tűzmadár először január 9-én születik meg így és mutatják be. Akik a délutáni főpróbára érkeznek, azok a szirmok bontakozását fogják látni – lesznek leállások, művészeti instrukciók –, akik estére, azok a reflektorfényben megszülető Tűzmadarat. Mindkettő szép lesz, mindkettő másért.


002Nagyvarad
Nagyvárad Táncegyüttes


A tánckoncert víziója

Az újévi koncertek tervezésekor Izaki Maszahiro, az esemény zenei rendezőjének elsődleges szempontja mindig az volt, hogy a komolyzene váljék élvezhetővé a nagyközönség számára. „… szólítsuk meg a zene nyelvén azokat az embereket is, akik nem járnak rendszeresen hangversenyekre, ezért kitágítjuk a zene határait. Nemcsak a hangokon keresztül adjuk át a közönségnek a zenét, hanem vizuálisan is megjelenítjük előttük a tánc segítségével. A hallgatóságot közvetlenül az érzelmeiken keresztül szólítjuk meg. Olyan atmoszférát szeretnénk teremteni, melyben a közönség a »látható« zene élményével találkozik.” Izaki mester koncepciójában idén a zenében megrajzolt monda- és mesevilág, a hagyományok tisztelete, az egyetemes emberi értékek megfogalmazása kap főszerepet. A produkcióban éppen ezért helyet kapnak klasszikus, XX. századi és kortárs komponisták művei is, mint például Delibes Coppéliája, Verdi Nabuccója, Edvard Grieg Peer Gyntje, Igor Sztravinszkij Tűzmadara, mely mű a koncert címadója is. A kortárs komponistákat ezen a koncerten Karl Jenkins képviseli.

 

Teltházas produkció – szerdától a főpróbára is kaphatóak jegyek

Az előadásra minden jegy elkelt, kedden délben lezárták a jegyértékesítést. Azonban ezzel párhuzamosan nyilvánossá teszik a főpróbát. Amely valóban főpróba lesz, tehát lehetnek leállások, ismétlések. A főpróbára szerdától (6-ától) lehet jegyet előjegyeztetni 1200 forintos áron a +36 20 3338619-es telefonszámon. Előadás előtt csak annak van esélye jegyhez jutni, ha valaki betegség miatt vagy bármi okból kifolyólag nem tud eljönni, és így nem veszi át a regisztrált jegyét. Ennek azonban nagyon kicsi az esélye a korábbi évek tapasztalatai alapján – fogalmaz Kádár Edit, a Zenekar munkatársa.


A kultúra és a wellness jegyében

Azoknak, akik messzebbről érkeznek és szeretnék az új évet egy méltó, testet és lelket is kényeztető ajándékkal kezdeni ajánljuk a Martfű SPA különleges kultúra- és wellnesscsomagját, mely kimondottan a Tűzmadár tánckoncert vendégeinek szól. A különleges termálvizes és wellnessszolgáltatásokban jeleskedő, Szolnokhoz közeli szállodában lehetőség nyílik kedvezményes csomag igénylésére, mely a megaprodukcióra szóló jegyet is magába foglalja.


zenekar01
Szolnoki Szimfonikus Zenekar


Az 50 éves jubileum jegyében a Szolnoki Szimfonikus Zenekar 2016 évi programjáról

Az ünnepi koncertsorozat része lesz május 2-án a nagyváradi Szigligeti Színház produkciója, a Juronics Tamás által rendezett és koreografált A világcirkusz című előadás, melynek zenei alapja Mozart Requiemje. Ebből láthattak egy kis részletet a tavalyi tánckoncerten, májusban viszont a teljes előadást megnézheti a szolnoki közönség. Nagyon izgalmas, expresszionista művet állítottak színre a nagyváradiak, mely mű reprezentálja, hogy milyen torzulásokat, változásokat okozott az egyes emberek lelkében, gondolkozásában, látásmódjában és viselkedésében, egymáshoz való viszonyulásában, a közösségekben, a tömegekben és az egész világban az első világháború – általánosságban a háború, melynek sajnos napjainkban is van aktualitása. A produkciót szimfonikus zenekari kísérettel mutatja be a társulat, és ily módon a zenekar az előadás szerves részévé válik.


Nyáron ismét tervezzük a Parti-Túra fesztivált, de ennek a programjáról egyelőre még nem tudunk részletekkel szolgálni – fogalmaz Kádár Edit, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar sajtó-marketing munkatársa.


Az előadásról a Szolnok Tv készít felvételt, videós beszámoló anyagot pedig a Kultúra.hu oldalon láthat a nagyközönség. Természetesen fotókkal, élménybeszámolóval a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közösségi oldalán is jelentkeznek.


Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1002419806481718/

Honlap: www.szolnokiszimfonikusok.hu

 

Sajtókapcsolat: Tibenszky Moni Lisa +36 205838852

Sajtó és jegyértékesítés: Kádár Edit +36 20 3338619

plakat003

The_Little_Comrade

2019.03.25

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

Bodor_Adam_plakat_1

2019.03.25

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

fiddler-88423_1280

2019.03.25

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma