2016.01.05

Öt éve töretlen siker Szolnokon a január első napjaiban megrendezett új évi tánckoncert, mely mindig új és új programmal, szereplőgárdával lepi meg a több mint kétezer fős közönségét. Idén Sztravinszkij Tűzmadara lett a névadója a sokszínű, csaknem 300 fős produkciónak, melyet január 9-én este 19 órakor láthat a nagyközönség a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban. Az előadásra minden jegy elkelt, szerdától azonban a délutáni főpróbára is kaphatóak jegyek.

Nemzeti_balett
Magyar Nemzeti Balett


A megaprodukcióban kibővített, csaknem 80 fős házigazda Szolnoki Szimfonikus Zenekaron kívül a Pécsi Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói lépnek fel új szereplőként. Visszatérő vendég a Magyar Nemzeti Balett és a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese csakúgy, mint a Nemzeti Énekkar és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus. Az est házigazdája ismét a sajátos zenei humorral rendelkező, „közönségkedvenc” Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója lesz. A produkció fővédnöke dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár.


Egyszeri és megismételhetetlen élmény

A megaprodukció különlegességei közé nem csak a modern hang- és fénytechnikai szolgáltatások, a látványelemek tartoznak. A főszerep és a hangsúly az együttműködés harmóniáján van, melyet a ritmus, a zene fegyelme és a művészet iránti alázat ad meg azoknak a csoportoknak, amelyek szombaton próbálnak együtt először, „finomhangolnak”, hogy egymás rezdüléseit értelmezve felkérje a zene a táncot egy „örömzenére” – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, az esemény sajtófőnöke. A csoportok, a zenekar és a táncosok külön-külön próbáltak az elmúlt hónapokban és január 9-én egy nap alatt varázsolják össze a csodát Izaki Maszahiro zenei rendezésében, vezényletével. Komoly erőfeszítés és művészeti érték ez. A Tűzmadár először január 9-én születik meg így és mutatják be. Akik a délutáni főpróbára érkeznek, azok a szirmok bontakozását fogják látni – lesznek leállások, művészeti instrukciók –, akik estére, azok a reflektorfényben megszülető Tűzmadarat. Mindkettő szép lesz, mindkettő másért.


002Nagyvarad
Nagyvárad Táncegyüttes


A tánckoncert víziója

Az újévi koncertek tervezésekor Izaki Maszahiro, az esemény zenei rendezőjének elsődleges szempontja mindig az volt, hogy a komolyzene váljék élvezhetővé a nagyközönség számára. „… szólítsuk meg a zene nyelvén azokat az embereket is, akik nem járnak rendszeresen hangversenyekre, ezért kitágítjuk a zene határait. Nemcsak a hangokon keresztül adjuk át a közönségnek a zenét, hanem vizuálisan is megjelenítjük előttük a tánc segítségével. A hallgatóságot közvetlenül az érzelmeiken keresztül szólítjuk meg. Olyan atmoszférát szeretnénk teremteni, melyben a közönség a »látható« zene élményével találkozik.” Izaki mester koncepciójában idén a zenében megrajzolt monda- és mesevilág, a hagyományok tisztelete, az egyetemes emberi értékek megfogalmazása kap főszerepet. A produkcióban éppen ezért helyet kapnak klasszikus, XX. századi és kortárs komponisták művei is, mint például Delibes Coppéliája, Verdi Nabuccója, Edvard Grieg Peer Gyntje, Igor Sztravinszkij Tűzmadara, mely mű a koncert címadója is. A kortárs komponistákat ezen a koncerten Karl Jenkins képviseli.

 

Teltházas produkció – szerdától a főpróbára is kaphatóak jegyek

Az előadásra minden jegy elkelt, kedden délben lezárták a jegyértékesítést. Azonban ezzel párhuzamosan nyilvánossá teszik a főpróbát. Amely valóban főpróba lesz, tehát lehetnek leállások, ismétlések. A főpróbára szerdától (6-ától) lehet jegyet előjegyeztetni 1200 forintos áron a +36 20 3338619-es telefonszámon. Előadás előtt csak annak van esélye jegyhez jutni, ha valaki betegség miatt vagy bármi okból kifolyólag nem tud eljönni, és így nem veszi át a regisztrált jegyét. Ennek azonban nagyon kicsi az esélye a korábbi évek tapasztalatai alapján – fogalmaz Kádár Edit, a Zenekar munkatársa.


A kultúra és a wellness jegyében

Azoknak, akik messzebbről érkeznek és szeretnék az új évet egy méltó, testet és lelket is kényeztető ajándékkal kezdeni ajánljuk a Martfű SPA különleges kultúra- és wellnesscsomagját, mely kimondottan a Tűzmadár tánckoncert vendégeinek szól. A különleges termálvizes és wellnessszolgáltatásokban jeleskedő, Szolnokhoz közeli szállodában lehetőség nyílik kedvezményes csomag igénylésére, mely a megaprodukcióra szóló jegyet is magába foglalja.


zenekar01
Szolnoki Szimfonikus Zenekar


Az 50 éves jubileum jegyében a Szolnoki Szimfonikus Zenekar 2016 évi programjáról

Az ünnepi koncertsorozat része lesz május 2-án a nagyváradi Szigligeti Színház produkciója, a Juronics Tamás által rendezett és koreografált A világcirkusz című előadás, melynek zenei alapja Mozart Requiemje. Ebből láthattak egy kis részletet a tavalyi tánckoncerten, májusban viszont a teljes előadást megnézheti a szolnoki közönség. Nagyon izgalmas, expresszionista művet állítottak színre a nagyváradiak, mely mű reprezentálja, hogy milyen torzulásokat, változásokat okozott az egyes emberek lelkében, gondolkozásában, látásmódjában és viselkedésében, egymáshoz való viszonyulásában, a közösségekben, a tömegekben és az egész világban az első világháború – általánosságban a háború, melynek sajnos napjainkban is van aktualitása. A produkciót szimfonikus zenekari kísérettel mutatja be a társulat, és ily módon a zenekar az előadás szerves részévé válik.


Nyáron ismét tervezzük a Parti-Túra fesztivált, de ennek a programjáról egyelőre még nem tudunk részletekkel szolgálni – fogalmaz Kádár Edit, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar sajtó-marketing munkatársa.


Az előadásról a Szolnok Tv készít felvételt, videós beszámoló anyagot pedig a Kultúra.hu oldalon láthat a nagyközönség. Természetesen fotókkal, élménybeszámolóval a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közösségi oldalán is jelentkeznek.


Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1002419806481718/

Honlap: www.szolnokiszimfonikusok.hu

 

Sajtókapcsolat: Tibenszky Moni Lisa +36 205838852

Sajtó és jegyértékesítés: Kádár Edit +36 20 3338619

corvina_muhely
2019.01.16

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

cirkusz1

2019.01.15

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

paradoxonometria
2019.01.15

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

Az üzletember, aki gyárak felépítésével és eladásával kereste vagyonát, 225 millió dollárt (64 milliárd forintot) adományozott a Pennsylvaniai Egyetem orvosi iskolájának, 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatta a Philadelphiai Művészeti Múzeumot, hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) adományozott a Drexel Egyetem Zsidó Élet Központjának, ötmilliót (1,4 milliárd forintot) a Raymond G. Perelman Plazának és a Kimmel Előadóművészeti Központ Perelman Színházának. Perelman írástudatlan litván emigránsok fiaként jött világra 1917-ben. Friss diplomásként apja vállalatánál kezdett dolgozni. A második világháborúban repülős tisztként szolgált. A háború után gyárak építésébe fogott, és apja cégében is üzlettárs lett. 101 évesen hunyt el.

A Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra mapja alkalmából 2019. január 21-én 11 órakor tartja könnyűzenei ünnepségét a Budapest Music Centerben. Köszöntőt mond Katona Klári énekes-dalszerző, Szeder-Szabó Szilvia énekes-dalszerző és Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Fellép a Platon Karataev, a Massza és a Lynd, illetve az OHNODY zenekar.

Két római kori sírhelyet tártak fel a régészek az egyiptomi Nyugati-sivatag egyik oázisánál. Az egyik sírt homokkőből építették, és négy sírkamra található benne, amelyek emberi maradványokat, agyaglámpásokat és -edényeket őriznek. A másik sírhely vályogtéglából készült, és falait a mumifikálási eljárást megörökítő színes ábrák borítják. Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

Rembrandt van Rijn a vastagon felvitt festékes technikájával forradalmasította a festészetet. Egy nemzetközi kutatócsoport most kiderítette, hogyan is érte el ezt a hatást. Az impasto olyan festészeti technika, amikor a művész vastagon viszi fel a festéket a vászonra. Rembrandt a 17. századi németalföldi festékpiacon hagyományosan elérhető alapanyagokkal érte el az impasto-hatást. Azt már korábban tudták a kutatók, hogy a vastag festékréteg eléréséhez elsősorban egy fehér színezőanyagot, valamint organikus kötőanyagot, főleg lenolajat használt. Most sikerült kideríteni, hogy az impasto-hatást keltő festéknek volt még egy titokzatos komponense: a plumbonakrit. Ez az ásvány rendkívül ritka a történelmi festékrétegekben. Az elemzés kiderítette, hogy Rembrandt a festék anyagát szándékosan módosította. A felfedezés segíthet Rembrandt műveinek hosszú távú megőrzésében és restaurálásában is.

Története legsikeresebb kiállítását zárta a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM): 408 ezer látogató volt kíváncsi a hétfőn zárult Bruegel-kiállításra. Idősebb Pieter Bruegel (1525-1569) műveiből a flamand festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából rendezték meg a 2018. október 2-án nyílt tárlatot, amelyen látható volt egy újonnan felfedezett Bruegel is. A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett, vitatott eredetű festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként sikerült megállapítani, hogy idősebb Pieter Bruegel munkája. A KHM, amely 12 Bruegel-képpel a világ legnagyobb festménygyűjteménnyel rendelkezik a 16. századi művésztől, számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy csaknem 30 festménnyel, az összes fennmaradt Bruegel-olajkép háromnegyedével és grafikáinak, rajzainak felével az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz sajátos változatát létrehozó festő munkásságát.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

corvina_muhely

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

A kórust a szolnoki városi tanács 1969 januárjában alapította, azóta is hivatásos együttesként működik. Fenntartója alapítás óta az önkormányzat, működéséhez támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Molnár Éva, a kamarakórus igazgatója maga is kerek évfordulót ünnepel, épp 30 éve karnagya az együttesnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma