kultura.hu_banner_herend_002uj

2016.01.05

Öt éve töretlen siker Szolnokon a január első napjaiban megrendezett új évi tánckoncert, mely mindig új és új programmal, szereplőgárdával lepi meg a több mint kétezer fős közönségét. Idén Sztravinszkij Tűzmadara lett a névadója a sokszínű, csaknem 300 fős produkciónak, melyet január 9-én este 19 órakor láthat a nagyközönség a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban. Az előadásra minden jegy elkelt, szerdától azonban a délutáni főpróbára is kaphatóak jegyek.

Nemzeti_balett
Magyar Nemzeti Balett


A megaprodukcióban kibővített, csaknem 80 fős házigazda Szolnoki Szimfonikus Zenekaron kívül a Pécsi Balett és a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatói lépnek fel új szereplőként. Visszatérő vendég a Magyar Nemzeti Balett és a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese csakúgy, mint a Nemzeti Énekkar és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus. Az est házigazdája ismét a sajátos zenei humorral rendelkező, „közönségkedvenc” Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója lesz. A produkció fővédnöke dr. Lengyel Györgyi közigazgatási államtitkár.


Egyszeri és megismételhetetlen élmény

A megaprodukció különlegességei közé nem csak a modern hang- és fénytechnikai szolgáltatások, a látványelemek tartoznak. A főszerep és a hangsúly az együttműködés harmóniáján van, melyet a ritmus, a zene fegyelme és a művészet iránti alázat ad meg azoknak a csoportoknak, amelyek szombaton próbálnak együtt először, „finomhangolnak”, hogy egymás rezdüléseit értelmezve felkérje a zene a táncot egy „örömzenére” – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, az esemény sajtófőnöke. A csoportok, a zenekar és a táncosok külön-külön próbáltak az elmúlt hónapokban és január 9-én egy nap alatt varázsolják össze a csodát Izaki Maszahiro zenei rendezésében, vezényletével. Komoly erőfeszítés és művészeti érték ez. A Tűzmadár először január 9-én születik meg így és mutatják be. Akik a délutáni főpróbára érkeznek, azok a szirmok bontakozását fogják látni – lesznek leállások, művészeti instrukciók –, akik estére, azok a reflektorfényben megszülető Tűzmadarat. Mindkettő szép lesz, mindkettő másért.


002Nagyvarad
Nagyvárad Táncegyüttes


A tánckoncert víziója

Az újévi koncertek tervezésekor Izaki Maszahiro, az esemény zenei rendezőjének elsődleges szempontja mindig az volt, hogy a komolyzene váljék élvezhetővé a nagyközönség számára. „… szólítsuk meg a zene nyelvén azokat az embereket is, akik nem járnak rendszeresen hangversenyekre, ezért kitágítjuk a zene határait. Nemcsak a hangokon keresztül adjuk át a közönségnek a zenét, hanem vizuálisan is megjelenítjük előttük a tánc segítségével. A hallgatóságot közvetlenül az érzelmeiken keresztül szólítjuk meg. Olyan atmoszférát szeretnénk teremteni, melyben a közönség a »látható« zene élményével találkozik.” Izaki mester koncepciójában idén a zenében megrajzolt monda- és mesevilág, a hagyományok tisztelete, az egyetemes emberi értékek megfogalmazása kap főszerepet. A produkcióban éppen ezért helyet kapnak klasszikus, XX. századi és kortárs komponisták művei is, mint például Delibes Coppéliája, Verdi Nabuccója, Edvard Grieg Peer Gyntje, Igor Sztravinszkij Tűzmadara, mely mű a koncert címadója is. A kortárs komponistákat ezen a koncerten Karl Jenkins képviseli.

 

Teltházas produkció – szerdától a főpróbára is kaphatóak jegyek

Az előadásra minden jegy elkelt, kedden délben lezárták a jegyértékesítést. Azonban ezzel párhuzamosan nyilvánossá teszik a főpróbát. Amely valóban főpróba lesz, tehát lehetnek leállások, ismétlések. A főpróbára szerdától (6-ától) lehet jegyet előjegyeztetni 1200 forintos áron a +36 20 3338619-es telefonszámon. Előadás előtt csak annak van esélye jegyhez jutni, ha valaki betegség miatt vagy bármi okból kifolyólag nem tud eljönni, és így nem veszi át a regisztrált jegyét. Ennek azonban nagyon kicsi az esélye a korábbi évek tapasztalatai alapján – fogalmaz Kádár Edit, a Zenekar munkatársa.


A kultúra és a wellness jegyében

Azoknak, akik messzebbről érkeznek és szeretnék az új évet egy méltó, testet és lelket is kényeztető ajándékkal kezdeni ajánljuk a Martfű SPA különleges kultúra- és wellnesscsomagját, mely kimondottan a Tűzmadár tánckoncert vendégeinek szól. A különleges termálvizes és wellnessszolgáltatásokban jeleskedő, Szolnokhoz közeli szállodában lehetőség nyílik kedvezményes csomag igénylésére, mely a megaprodukcióra szóló jegyet is magába foglalja.


zenekar01
Szolnoki Szimfonikus Zenekar


Az 50 éves jubileum jegyében a Szolnoki Szimfonikus Zenekar 2016 évi programjáról

Az ünnepi koncertsorozat része lesz május 2-án a nagyváradi Szigligeti Színház produkciója, a Juronics Tamás által rendezett és koreografált A világcirkusz című előadás, melynek zenei alapja Mozart Requiemje. Ebből láthattak egy kis részletet a tavalyi tánckoncerten, májusban viszont a teljes előadást megnézheti a szolnoki közönség. Nagyon izgalmas, expresszionista művet állítottak színre a nagyváradiak, mely mű reprezentálja, hogy milyen torzulásokat, változásokat okozott az egyes emberek lelkében, gondolkozásában, látásmódjában és viselkedésében, egymáshoz való viszonyulásában, a közösségekben, a tömegekben és az egész világban az első világháború – általánosságban a háború, melynek sajnos napjainkban is van aktualitása. A produkciót szimfonikus zenekari kísérettel mutatja be a társulat, és ily módon a zenekar az előadás szerves részévé válik.


Nyáron ismét tervezzük a Parti-Túra fesztivált, de ennek a programjáról egyelőre még nem tudunk részletekkel szolgálni – fogalmaz Kádár Edit, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar sajtó-marketing munkatársa.


Az előadásról a Szolnok Tv készít felvételt, videós beszámoló anyagot pedig a Kultúra.hu oldalon láthat a nagyközönség. Természetesen fotókkal, élménybeszámolóval a Szolnoki Szimfonikus Zenekar közösségi oldalán is jelentkeznek.


Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1002419806481718/

Honlap: www.szolnokiszimfonikusok.hu

 

Sajtókapcsolat: Tibenszky Moni Lisa +36 205838852

Sajtó és jegyértékesítés: Kádár Edit +36 20 3338619

annabal-balatonfured-2015-2

2019.07.15

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

osrtomhetvege

2019.07.15

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

ragtime_rumours

2019.07.14

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A színész és fia egy befektetői csoporttal 400 millió dollárból (116 milliárd forintból) akarja létrehozni a Wildflower Stúdiót Queensben, ahol már négy nagy stúdió működik. Az elképzelések szerint nemcsak műtermeket építenek majd, hanem teljes produkciós apparátust biztosítanak, amely az utómunkákat is el tudja végezni.

Puskin Anyegin című regényének első kiadása 1825-ben a szentpétervári Közoktatási Hivatal nyomdájában készült. Ennek egyik példányát bocsátotta árverésre a Christie's Londonban. A kötet végül a becsült ár háromszorosáért kelt el az aukciósház portálja szerint. Az árverésen több mint 120 kötet szerepelt, Gogol Esték egy gyikanykai tanyán című novellagyűjteményének első kiadásáért 175 ezer fontot fizetett egy gyűjtő, Puskin Ruszlán és Ludmilla című elbeszélő költeménye első kiadásának egy példányát pedig 144 ezer fontért vásárolták meg.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma