15_eves

2014.04.23

A József Attila Kör számos programmal várja az érdeklődőket a Könyvfesztivál ideje alatt.

2014. 04. 23., szerda, 18.00, FKSE Stúdió Galéria


A harmadik generáció - „Zsidó” identitásképek a huszadik századi magyar irodalomban

 

A kötetet bemutatja K. Horváth Zsolt, Lengyel Imre Zsolt, Schein Gábor, Szűcs Teri, Vári György és további vendégek.

 

2014. 04. 24., csütörtök, Írók Boltja, 17:00

 

A Frissítő beszélgetéssorozat keretében a fiatal magyar irodalom képviselőit látja vendégül az Írók Boltja. A könyvfesztivál első napján, április 24-én csütörtökön Gaborják Ádám beszélgetőpartnerei az elsőkötetes Szőcs Petra és Nagy Márta Júlia lesznek. Szőcs Petra kapta idén a Makói Medáliák-díjat Kétvízköz című kötetéért, míg Nagy Márta Júlia könyvét Ophelia a kádban címmel mutatták be nemrég, április 14-én.

 

2014. 04. 25., péntek, 19.00, Székesfehérvár - Tinta


Tempevölgy – lapbemutató: Tóth Kingával kabai lóránttal

Költészet és képzőművészet két részben a Tintában

Moderátor: Czinki Ferenc

 

TEMPEVÖLGY – Balatonfüred irodalmi folyóirata

 

Balatonfüred mindig is a magyar kultúra egyik központja volt, s nemcsak nyáron, hanem most már egész évben is. Közvetett és közvetlen szellemi kisugárzása és befogadó képessége adja a lehetőséget egy lap életben tartására. Így indul el a Tempevölgy, nevét és szellemiségét Jókai Mórtól kölcsönözve. Támogatja a város, annak képviselőtestülete. Mellette állnak a városban élő alkotók, a városhoz kötődő személyiségek, az e tájon élő művészek, a Kárpát-medencei magyarság

új értéket létrehozói. Részesei akarunk lenni a magyar szellemi közéletnek, érzékeltetve, hogy a sokszínű magyar folyóirat kiadásban jelentkezik egy szép kék színű is (Babits nevezte így a Dunántúlt), a Balatonfüreden negyedévente megjelenő Tempevölgy. Jó olvasást kívánunk!


 frissito


TÓTH KINGA: Zsúr

 

A Zsúr című kötet szövegei a dalok, mondókák világát idézik fel. A szerző magyar és angol mondókákkal, azok vizuális és költészeti világával, formai megoldásaival foglalkozik. A műfaj sajátossága a tömörség, az egyszerű szavak használata, a közérthetőség, amelyek egy más

kontextusba helyezve viszont inverz rendszerként funkcionálnak és keltenek hangulatokat az olvasóban.

A Zsúr mondókáihoz illusztrációk, versrajzok is készültek.

 

Kabai Lóránt: Avasi keserű

 

„Az Avas egy hegy, az Avasi Keserű egy ital” — ahogy azt Ficsku Páltól (is) tudjuk; s hogy megmásszuk a hegyet, hogy érezzük az Avasi ízét, nem kevés (nem) mellékes dolgot kell végeznünk, óhatatlanul balgaságokba bocsátkozva, elkerülhetetlenül belesétálva bizonyos

tévedésekbe; miközben az Avasi a sírva vigadást, a felhorzsolt bőrt is jelenti, mindenesetre mondhatjuk, hogy igazi miskolcikum.

 

 

Dunapest séta

 

2014. 04. 26., szombat, 11:00

 

Ma már könnyen elfelejtjük, hogy Budapest egykor virágzó kikötőváros volt, a Duna pedig az egyik legfontosabb közlekedési útvonala a városnak. Sétánk során ezt az elveszett kikötővárost próbáljuk meg újra felfedezni a pesti korzó mentén.

 

A sétát Dunajcsik Mátyás író, szerkesztő vezeti.

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

Zoltan_Maga

2019.08.20

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

magyar_mise

2019.08.20

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

karpat-medence_kenyere

2019.08.20

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma