2016.01.12

A modern dramaturgia, a tánc és a zene kitűnő ötvözeteként debütált január 9-én este Szolnokon a „Tűzmadár”, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar újévi, jubileumi tánckoncertje. A csaknem kétezer fős, teltházas sportcsarnokban győzedelmeskedett a zene és a tánc összhatása.

kicis_tuzmadar


A címadó Sztravinszkij-darabra beszédes jelmezekben a Pécsi Balett művészei mutatták be Molnár Zsolt koreográfiáját, melynek ezen az estén volt a premierje. Verdi Naboccójának titokzatosságát nemcsak a Nemzeti Tánckar táncosainak varázslatos mozgása, hanem a közreműködőkön lévő álarc is jelképezte. Az est zenei rendezője Izaki Maszahiro maga is álarcban vezényelte a záróakkordokat. A meglepetés, ráadás zene pedig a Star Wars filmzenéje volt a világűrt és a filmet idéző univerzális jelenetek kivetítésével. A közönség a több mint kétórás nemzetközi produkciót szűnni nem akaró tapssal fogadta.


P1040780


Az est rendezője, Izaki Maszahiro mester koncepciójában a zenében megrajzolt monda- és mesevilág, a hagyományok tisztelete, az egyetemes emberi értékek megfogalmazása kapott főszerepet. Az újévi tánckoncertben nemcsak az életet jelképező Tűzmadár győzedelmeskedett, hanem az igényes művészi koncepció, a gondosan összeállított, a zenét képpé varázsoló színpadi tablók is. A Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese másodszorra lépett fel az újévi tánckoncerten, akik a tervek szerint még tavasszal egy igen nagyszabású darabbal térnek vissza Szolnokra a szimfonikusok meghívására. A Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei a klasszikus balett élményével örvendeztették meg a nagyérdeműt. A nagyszabású koncert fontos szereplői voltak még a kórusok, a Nemzeti Énekkar és a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus.

 

lanyok_tanckoncert


A közreműködő mintegy háromszáz művész egyszeri, megismételhetetlen élményt nyújtott a közönség számára, és feledhetetlen produkciót varázsolt ismét a szolnoki sportcsarnokba, hogy ezzel köszöntse az újévet, és tegye fel a méltó ünnepi díszt az idén 50 éves Szolnoki Szimfonikus Zenekar jubileumi esztendejére.

 

Az est zenei rendezője és karmestere Izaki Maszahiro.

 

Tűzmadár – tánckoncert

 

Közreműködők:

Szolnoki Szimfonikus Zenekar – fő-zeneigazgató: Izaki Maszahiro

Magyar Nemzeti Balett – koreográfus: Rujsz Edit

Pécsi Balett – koreográfus: Molnár Zsolt

Magyar Táncművészeti Főiskola – koreográfus: Szitt Melinda

Szigligeti Színház - Nagyvárad Táncegyüttes – koreográfus: Kun Attila

Nemzeti Énekkar – karigazgató: Antal Mátyás

Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus – karigazgató: Molnár Éva

 

Szoprán: Fodor Beatrix

Alt: Megyesi Schwartz Lúcia

Tenor: Boros Sándor

Basszus: Jekl László

 

www.szolnokiszimfonikusok.hu

corvina_muhely
2019.01.16

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

cirkusz1

2019.01.15

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

paradoxonometria
2019.01.15

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

Az üzletember, aki gyárak felépítésével és eladásával kereste vagyonát, 225 millió dollárt (64 milliárd forintot) adományozott a Pennsylvaniai Egyetem orvosi iskolájának, 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatta a Philadelphiai Művészeti Múzeumot, hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) adományozott a Drexel Egyetem Zsidó Élet Központjának, ötmilliót (1,4 milliárd forintot) a Raymond G. Perelman Plazának és a Kimmel Előadóművészeti Központ Perelman Színházának. Perelman írástudatlan litván emigránsok fiaként jött világra 1917-ben. Friss diplomásként apja vállalatánál kezdett dolgozni. A második világháborúban repülős tisztként szolgált. A háború után gyárak építésébe fogott, és apja cégében is üzlettárs lett. 101 évesen hunyt el.

A Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra mapja alkalmából 2019. január 21-én 11 órakor tartja könnyűzenei ünnepségét a Budapest Music Centerben. Köszöntőt mond Katona Klári énekes-dalszerző, Szeder-Szabó Szilvia énekes-dalszerző és Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Fellép a Platon Karataev, a Massza és a Lynd, illetve az OHNODY zenekar.

Két római kori sírhelyet tártak fel a régészek az egyiptomi Nyugati-sivatag egyik oázisánál. Az egyik sírt homokkőből építették, és négy sírkamra található benne, amelyek emberi maradványokat, agyaglámpásokat és -edényeket őriznek. A másik sírhely vályogtéglából készült, és falait a mumifikálási eljárást megörökítő színes ábrák borítják. Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

Rembrandt van Rijn a vastagon felvitt festékes technikájával forradalmasította a festészetet. Egy nemzetközi kutatócsoport most kiderítette, hogyan is érte el ezt a hatást. Az impasto olyan festészeti technika, amikor a művész vastagon viszi fel a festéket a vászonra. Rembrandt a 17. századi németalföldi festékpiacon hagyományosan elérhető alapanyagokkal érte el az impasto-hatást. Azt már korábban tudták a kutatók, hogy a vastag festékréteg eléréséhez elsősorban egy fehér színezőanyagot, valamint organikus kötőanyagot, főleg lenolajat használt. Most sikerült kideríteni, hogy az impasto-hatást keltő festéknek volt még egy titokzatos komponense: a plumbonakrit. Ez az ásvány rendkívül ritka a történelmi festékrétegekben. Az elemzés kiderítette, hogy Rembrandt a festék anyagát szándékosan módosította. A felfedezés segíthet Rembrandt műveinek hosszú távú megőrzésében és restaurálásában is.

Története legsikeresebb kiállítását zárta a bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM): 408 ezer látogató volt kíváncsi a hétfőn zárult Bruegel-kiállításra. Idősebb Pieter Bruegel (1525-1569) műveiből a flamand festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából rendezték meg a 2018. október 2-án nyílt tárlatot, amelyen látható volt egy újonnan felfedezett Bruegel is. A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett, vitatott eredetű festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként sikerült megállapítani, hogy idősebb Pieter Bruegel munkája. A KHM, amely 12 Bruegel-képpel a világ legnagyobb festménygyűjteménnyel rendelkezik a 16. századi művésztől, számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy csaknem 30 festménnyel, az összes fennmaradt Bruegel-olajkép háromnegyedével és grafikáinak, rajzainak felével az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz sajátos változatát létrehozó festő munkásságát.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

corvina_muhely

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

A kórust a szolnoki városi tanács 1969 januárjában alapította, azóta is hivatásos együttesként működik. Fenntartója alapítás óta az önkormányzat, működéséhez támogatást nyújt az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Molnár Éva, a kamarakórus igazgatója maga is kerek évfordulót ünnepel, épp 30 éve karnagya az együttesnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma