Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2014.04.18

Mixtape from the Striped Room címmel jelenteti meg legújabb albumát a Hippikiller, amely azon túl, hogy április 19-étől a szokásos online felületeken (iTunes, Deezer, Spotify) is elérhető lesz, nem sokkal később limitált példányszámban kazettán is közreadja a lemezen hallható felvételeit.

hippikiller_mixtape_album_cover_1500_2014Lehet, hogy a külső szemlélő számára kissé anakronisztikus, másnak hipszter és trendi ez a formátum, nekem egész egyszerűen teljesen természetes: ha jól számolom, öt kazettás magnó is van a lakásomban, a Fostexemet pedig rendszeresen használom. Úgyhogy nem volt kérdés, hogy válogatáskazettát készítsek olyan új Hippikiller-felvételekből, amelyek bár meglehetősen eklektikusak, mégis egy jól követhető szálra felhúzhatók - mondja Bihari Balázs, a Hippikiller mindenese. - Másfelől a kazetta nekem a folyamatosság, arra a lassan huszonöt évvel ezelőtti fanzin-korszakos időre utal, amikor jómagam is kazettát adtam ki, magamét és másokét terjesztettem, fanzint, filmet, videót csináltam és számos olyan barátot szereztem, akik a mai napig itt vannak körülöttem. Nekik készül ez a kazetta elsősorban. Nyilván aranyszínű lesz.

Love Is Pain: meglepő és odasújtó elektro-rock szerzemény.
(Dömötör Endre/Recorder)

Ezt írta körülbelül egy évvel ezelőtt a Recorder a lemezen is hallható dalról, amely mellé most megérkezett további nyolc felvétel, rengeteg zenésszel, akik nem igazán azonosak a koncerteken jelenleg látható felállással - Bihari Balázs/gitár, ének, MC Fedora/ének, Mezei András/bass, Velkei Rudolf/dob -, kicsit másképp alakult.

- Alapvetően szerkesztő vagyok, biztos mégsem véletlen a soha nem használt könyvtárosi végzettség, rendezgetek, pakolgatok, gyűjtögetek, így van ez a hangsávokkal is és mindezek kezelésével. Egy végtelen tanulási folyamatban vagyok: átültem a pulthoz, köszönhetem ezt Philipp László és Schram Dávid hangmérnököknek, akiktől rengeteget tanultam és tanulok az elmúlt időszakban. Így csúsztak át a felvételek egy kvázi produceri munkába, és egyre több barátom kapcsolódott be az alaptagságon kívül, többek között a Hippikiller 1.0 dobosa, a Quimbyből közismert Gerdesits Ferkau, a szintén Quimby-tag Kárpáti Dódi trombitán a Jedo's First Bridge-ben, a singer-songwriter BoZaN a This Bridge-ben, de fontos szerepet kapott Szögi Zsuzsanna nagybőgője vagy a Akkezdet Phiai-menedzser Mogyi és szintije.

A korábbi évek rockos, poszt-punkos hangvételét most elektronikával és a nyolcvanas évek kisvilágaival kiszínező albumon talán nem is véletlen fedezhető fel a Spions-ihletettség, hiszen a szövegek jelentős részét Najmányi László Wordcitizen írta, sőt a lemez záró dalát, az Undergroundot ő maga énekli. Mindezt Bihari Balázs produceri munkája terelte egységbe Schram Dávid hangmérnök felügyelete mellett, míg a borító Jeli András, a fotósorozat Nagyillés Szilárd munkája.

Memo:
az art-rock, a poszt-punk és hard rock furcsa elegyében utazó zenekar első EP-je 2003-ban jelent meg, szerepelt a szintén ezekben az években kibontakozó BudapestRockandroll társulás első három válogatáslemezén. Ekkorra datálható a Hippikiller együttműködése a hiphopban utazó Ludditák-lányokkal, akikkel Ludditák Live néven állandó zenekarrá fuzionált. 2006-ban jelent meg a Hippikiller első nagylemeze, mely eljutott az éppen születésnapos Ted Nugenthez is, aki a következőket írta róla:

Now that’s a wonderful B-day present - yet more soulless hippies committing suicide. Carry on. I feel better again.

A nullás évek második felében az állandó koncertezés mellett két, az MTV-ben rengeteget játszott klip – Budapest Rockandroll (2008), Rockandroll Journalist In Midlife Crisis (2009), illetve a Buppa részére átdolgozott nagy sikerű Flaszter Maszter videója (2010) készült, majd az akkori basszusgitáros, Hó Márton önálló zenekar-alapítása után a Hippikiller egy időre standby funkcióba kapcsolt, hogy 2013-ban lépjen ismét a színpadra a fentebb már említett felállásban.

A Hippikiller április 19-én fellép a Record Store Dayen 11.00 órai kezdettel a Wave lemezboltban.

Kulcsszavak:

Peller-Szendy

2019.06.18

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

gasparazzo-banda-bastarda-gasp

2019.06.18

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

noemi

2019.06.17

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Peller-Szendy

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma