15_eves

2014.04.18

Mixtape from the Striped Room címmel jelenteti meg legújabb albumát a Hippikiller, amely azon túl, hogy április 19-étől a szokásos online felületeken (iTunes, Deezer, Spotify) is elérhető lesz, nem sokkal később limitált példányszámban kazettán is közreadja a lemezen hallható felvételeit.

hippikiller_mixtape_album_cover_1500_2014Lehet, hogy a külső szemlélő számára kissé anakronisztikus, másnak hipszter és trendi ez a formátum, nekem egész egyszerűen teljesen természetes: ha jól számolom, öt kazettás magnó is van a lakásomban, a Fostexemet pedig rendszeresen használom. Úgyhogy nem volt kérdés, hogy válogatáskazettát készítsek olyan új Hippikiller-felvételekből, amelyek bár meglehetősen eklektikusak, mégis egy jól követhető szálra felhúzhatók - mondja Bihari Balázs, a Hippikiller mindenese. - Másfelől a kazetta nekem a folyamatosság, arra a lassan huszonöt évvel ezelőtti fanzin-korszakos időre utal, amikor jómagam is kazettát adtam ki, magamét és másokét terjesztettem, fanzint, filmet, videót csináltam és számos olyan barátot szereztem, akik a mai napig itt vannak körülöttem. Nekik készül ez a kazetta elsősorban. Nyilván aranyszínű lesz.

Love Is Pain: meglepő és odasújtó elektro-rock szerzemény.
(Dömötör Endre/Recorder)

Ezt írta körülbelül egy évvel ezelőtt a Recorder a lemezen is hallható dalról, amely mellé most megérkezett további nyolc felvétel, rengeteg zenésszel, akik nem igazán azonosak a koncerteken jelenleg látható felállással - Bihari Balázs/gitár, ének, MC Fedora/ének, Mezei András/bass, Velkei Rudolf/dob -, kicsit másképp alakult.

- Alapvetően szerkesztő vagyok, biztos mégsem véletlen a soha nem használt könyvtárosi végzettség, rendezgetek, pakolgatok, gyűjtögetek, így van ez a hangsávokkal is és mindezek kezelésével. Egy végtelen tanulási folyamatban vagyok: átültem a pulthoz, köszönhetem ezt Philipp László és Schram Dávid hangmérnököknek, akiktől rengeteget tanultam és tanulok az elmúlt időszakban. Így csúsztak át a felvételek egy kvázi produceri munkába, és egyre több barátom kapcsolódott be az alaptagságon kívül, többek között a Hippikiller 1.0 dobosa, a Quimbyből közismert Gerdesits Ferkau, a szintén Quimby-tag Kárpáti Dódi trombitán a Jedo's First Bridge-ben, a singer-songwriter BoZaN a This Bridge-ben, de fontos szerepet kapott Szögi Zsuzsanna nagybőgője vagy a Akkezdet Phiai-menedzser Mogyi és szintije.

A korábbi évek rockos, poszt-punkos hangvételét most elektronikával és a nyolcvanas évek kisvilágaival kiszínező albumon talán nem is véletlen fedezhető fel a Spions-ihletettség, hiszen a szövegek jelentős részét Najmányi László Wordcitizen írta, sőt a lemez záró dalát, az Undergroundot ő maga énekli. Mindezt Bihari Balázs produceri munkája terelte egységbe Schram Dávid hangmérnök felügyelete mellett, míg a borító Jeli András, a fotósorozat Nagyillés Szilárd munkája.

Memo:
az art-rock, a poszt-punk és hard rock furcsa elegyében utazó zenekar első EP-je 2003-ban jelent meg, szerepelt a szintén ezekben az években kibontakozó BudapestRockandroll társulás első három válogatáslemezén. Ekkorra datálható a Hippikiller együttműködése a hiphopban utazó Ludditák-lányokkal, akikkel Ludditák Live néven állandó zenekarrá fuzionált. 2006-ban jelent meg a Hippikiller első nagylemeze, mely eljutott az éppen születésnapos Ted Nugenthez is, aki a következőket írta róla:

Now that’s a wonderful B-day present - yet more soulless hippies committing suicide. Carry on. I feel better again.

A nullás évek második felében az állandó koncertezés mellett két, az MTV-ben rengeteget játszott klip – Budapest Rockandroll (2008), Rockandroll Journalist In Midlife Crisis (2009), illetve a Buppa részére átdolgozott nagy sikerű Flaszter Maszter videója (2010) készült, majd az akkori basszusgitáros, Hó Márton önálló zenekar-alapítása után a Hippikiller egy időre standby funkcióba kapcsolt, hogy 2013-ban lépjen ismét a színpadra a fentebb már említett felállásban.

A Hippikiller április 19-én fellép a Record Store Dayen 11.00 órai kezdettel a Wave lemezboltban.

Kulcsszavak:

KAD_Kultura_596x90_002

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

2019.08.19

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Csiksomlyoi_eorifoto-5455

2019.08.19

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

egy

2019.08.18

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma