IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2013.10.02

Rendhagyó tárlatvezetések és tárlatvezetők, izgalmas előadás, beszélgetés a magyar festészet bemutatkozásáról Rómában, táncelőadás és balatoni borászatok várják az érdeklődőket október 10-én csütörtök este a Magyar Nemzeti Galéria esti programján, amelynek témája a szüreti időszakhoz kapcsolódóan a Bor, Mámor.

Az este meghívott vendég tárlatvezetői Karafiáth Orsolya költő, író és Szabó Győző színész. Tárlatvezetéseink állandó gyűjteményeink köré szerveződnek, különleges időszaki kiállításunkon pedig látogatóinknak lehetőségük lesz eddig soha nem látott remekművekkel megismerkedniük: többek között Monet, Gauguin, Cézanne és magyar kortársaik, Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József és Ferenczy Károly műveivel.

Az érdeklődők a Bujdosó Pincészet (Balatonlelle), Borbély Pincészet (Badacsony) és a Garamvári Szőlőbirtok (Balatonlelle) borait kóstolhatják meg. A zenei hangulatról a Gereben Zita Jazz Trió gondoskodik.

 

Az este részletes programja:

 

vendég tárlatvezetőink:

18.00 Szabó Győző, színész

19.00 Karafiáth Orsolya költő, író

 

bor és festészet– séták a gyűjteményben:

18.00, 19.30 Mámoros pillanatok- tárlatvezetés a 19. századi gyűjteményben

18.30, 20.00 A bor szimbolikája- tárlatvezetés a gótikus gyűjteményben

20.30 Borászaink kedvenc magyar festményei - Bujdosó Orsolya borász tárlatvezetése

21.00 Wine and Art - guided tour in English

 

kurátori vezetés az impressziók papíron 1820-1920 című időszaki kiállításban:

19.30 Földi Eszter kurátor

 

előadás:

18.00 Spanyol enoturizmus

Nyáry Erika, Spanyolországban élő magyar építész és szaktudósító rövid beszámolójából megtudhatjuk, milyenek a kortárs Spanyol bormúzeumok

 

18.30 Bakkhánsnők mámora

Rusznák György történész (új Akropolisz Filozófiai Iskola )


Az ókori világ egyik legnépszerűbb képzőművészeti témája volt Dionüszosz isten kísérőinek, a bakkhánsnők mámoros tánca. Félelem, öröm, féktelenség, csodálat járt a nyomukban. De vajon mi lehetett a valódi értelme ennek a menetnek? Mit ébreszthetett a szemlélőben, és mit ébreszthet bennünk ma, amikor közvetlenül nem találkozhatunk velük, csak a képtárak, múzeumok kiállításain?

 

táncbemutató:

19.00 A vágy – Feledi Project (Nemzeti Táncszínház)

 

Élő MúzeumCafé:

20.00 Remekművek Rómában – Bemutatjuk a Galleria Nazionale d'Arte Modernában megrendezett
A modernitás ideje. Magyar festészet 1905–1925 című kiállítást

 

A 20. század elejei magyar festészet egyik legnagyobb szabású bemutatkozása zajlott idén június 25. és szeptember 15. között az olasz fővárosban. A Magyar Nemzeti Galéria szervezésében megrendezett kiállításon a legjelentősebb magyar múzeumi és magángyűjteményekből válogatott anyag reprezentálta festőink száz évvel ezelőtti modern törekvéseit. A Múzeum+ keretében megrendezendő Élő MúzeumCafén most a vetített képekkel kísért beszélgetésből azok is megismerhetik a kiállítást – és annak fogadtatását –, akiknek nem adatott meg, hogy élőben láthassák azt Rómában, illetve tágabb értelemben is szót ejtünk a magyar kultúra itáliai jelenlétéről.

 

A beszélgetés résztvevői:

Gergely Mariann művészettörténész, a kiállítás kurátora,

Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató-helyettese,

Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a Római Magyar Akadémia volt vezetője.

A beszélgetést Martos Gábor, a MúzeumCafé főszerkesztője moderálja.

 

 

18.00-21.30: workshop

Kreatívsarok: egy kortynyi művészet – festés borral

Restaurátor sarok: Tárgydoktor rendel!

Az októberi Múzeum+ keretében restaurátoraink este 6 és 8 óra között várják az érdeklődőket, akik elhozhatják festményeiket, grafikáikat, szakembereink pedig tanácsokat adnak, hogy miként lehet őket megőrizni. Szappanos vizes lemosás? Stoppolás? Itt az ideje, hogy eloszlassuk ezeket a festményekkel kapcsolatos tévhiteket!

 

 

20.00-21.45: jazz színpad: Gereben Zita Jazz Trió

 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Múzeum+ rendezvényen a Monet, Gauguin, Szinyei Merse, Rippl-Rónai kiállítás kizárólag a külön váltható kiegészítőjegy és a Múzeum+ karszalag együttes birtokában látogatható.

Kulcsszavak:

lukoviczky

palocnepviselet_500

2019.04.20

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

EgriCsillagok_-586x340

2019.04.19

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

ibolyanap

2019.04.19

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

A kutatók a neolitikus korszakból származó DNS-eket összevetve megállapították, hogy az őslakók Anatóliából (a mai Törökország területéről) Kr. e. 4000 táján értek a mai Nagy-Britanniába. A török ősök révén terjed el a földművelés Európa-szerte, így brit szigeten is. A neolitikus bevándorlók Britanniában a földművelésen kívül a nagy sziklákból készített építmények, megalitok hagyományát is elterjesztették. A Stonehenge is ennek a tradíciónak az egyik emléke.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

palocnepviselet_500

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma