GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

Nevtelen

2013.06.24

A budapesti és környékbeli lakosok kedvelt nyáresti programja a Stúdió Liszt Kft. által szervezett koncertsorozat, melynek állandó színhelye a Pesti Vármegyeháza Díszudvara A belvárosi épület udvara különleges atmoszférát biztosít a klasszikus művek hallgatásához június 25. és augusztus 22. között.

preda-proba12_resize

2013.06.24

A szentendrei nyár gazdag kínálatában igazi színházi csemegének ígérkezik Lőrinczy Attila Könnyű préda című komédiájának bemutatója. Az előadásban olyan nagyszerű művészekkel találkozhat a közönség, mint Margitai Ági, Bezerédi Zoltán, Balikó Tamás vagy a címszerepet alakító Pikali Gerda.

tiger_mask_zelnik

2013.06.21

Eddigi talán legeredetibb és legegységesebb filmes kínálatát mutatja be a Werk Film Akadémia június 27-én 19 órakor a Toldi moziban. A 12 vizsgafilmnek nemcsak a tartalma, megvalósítása, hanem a szereplői is profi színvonalat ígérnek, hiszen olyan színészek vállalták bennük a közreműködést, mint többek között Csuja Imre, Pikali Gerda, Trill Zsolt.

Fotoszimpozium_10_eve_rendezes_20130620_02

2013.06.21

Vásárhely gazdag kulturális és épített öröksége, szellemi és emberi értékei jelennek meg egy évtized fotószimpóziumainak alkotásain, melyekből június 22-én, szombaton este hat órakor nyílik - egyben a Múzeumok Éjszakája nyitányaként - összegző kiállítás a Tornyai János Múzeumban. Az évről évre itt alkotó fotósok témák szerint járják a várost és olyan részleteket fedeztetnek fel képeik nézőivel, amelyet a hétköznapi szem nem feltétlenül vesz észre. A vernisszázson köszöntőt mond dr. Kószó Péter alpolgármester, a tárlatot Szenti Tibor író, néprajzkutató nyitja meg.

kecskemet

2013.06.21

Régi hagyományt elevenít fel a kecskeméti Katona József Színház a művész olimpia megszervezésével. A 2000-es években nagy sikerrel zajlott Budapesten a színészek közötti megmérettetés. A versenynek most Kecskemét ad otthont, a város számos sportlétesítményeiben zajlanak majd az események 2013. június 22-én és 23-án.

index

2013.06.21

A Múzeumok Éjszakáján nagy kanállal merít az Orfeum a nosztalgia zenei levesestáljából, csipetnyi XXI. századi hangzásvilággal fűszerezve azt. Reindl Ludovika alias Blaha Lujza, Csepregi Éva és Parov Stelar is jól megfér ezen az estén a pesti mulatóban. Egész éjszaka a zenéé a főszerep.

mng

2013.06.20

Idei programjaink tartalmi keretét a Klasszikus és Kortárs témája adja. A fotó, a komolyzene, a tánc, a jazz és természetesen a magyar művészet legkiválóbb alkotásai mind kiváló alkalmat kínálnak arra, hogy a klasszikus és kortárs művészet kapcsolatán gondolkodjunk. Programjaink, előadásaink, tárlatvezetéseink mind arról szólnak, hogy az igazán klasszikus alkotásoknak a jelenkorhoz is van üzenete, az olykor érthetetlennek tűnő kortárs művek pedig mind a klasszikus művészi hagyományokon alapulnak. A Magyar Nemzeti Galéria idén is tartalmas programokat ígér látogatóinak június 22-én délután 17 órától.

viragunnep_a5-1

2013.06.20

A Ráday utca Budapest egyik karakteres belvárosi utcája, ahol a vendéglők, kávézók, a hangulatos teraszok kínálatán túl a sok és sokféle kulturális-művészeti műhely, kiállítóhelyek, könyvesboltok programjai együttesen teremtik meg a Ráday utca-Kultucca hangulatot.

banana_revival_0019

2013.06.19

Június 21-én, pénteken 17.00 órakor a Széchenyi téren, 20.00 órakor pedig a Régi Zsinagógában lép fel a dániai The Jasonites, amely a neves Odin Színház/Nordisk Teaterlaboratorium rezidens társulata. A vendégjáték a „Karaván – Művészek úton” című projekt része, amely az EU Kultúra Programjának támogatásával valósul meg. A csapat turnéja Dániából indult, németországi, lengyelországi és csehországi fellépések után érkeznek Szegedre.

2013.06.18

A BTM Budapest Galéria és a MissionArt Galéria szeretettel meghívja Önt a Budapest Galéria Kiállítóházába – Budapest, III. Lajos utca 158. –a Múzeumok éjszakáján, június 22-én, szombaton 18.30 órakor rendezendő könyvbemutatóra és az azt követő koncertekre.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma