GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

aseb

2013.07.24

Flautner Lajos legújabb, érdekfeszítő regényében egy fiatal sebészorvos, dr. Ferenczy László kalandos életének kiemelkedő pillanatait, sikereit és bukásait kísérhetjük figyelemmel.

buena_plakat

2013.07.19

Havanna legforróbb hangulatú zenés klubja, a BUENA VISTA SOCIAL CLUB a kilencvenes évek közepén vált világhírűvé. Ry Cooder producer és Wim Wenders rendező nagy sikerű dokumentumfilmje ekkor ismertette meg e nagyszerű muzsikusokat és a zenéjük által képviselt életérzést a nagyvilággal.

 

Bevezetes-komm-cimlap

2013.07.19

Megjelent Hollós János Bevezetés a kommunikációelméletbe című könyvének második kiadása a TINTA Könyvkiadónál az Ékesszólás Kiskönyvtára sorozatban. Ebből az alkalomból Cserháthalápy Ferenc, a kiadó külső munkatársa kérdezte a szerzőt.

mesekotyvaszto

2013.07.18

Az Ördögkatlan nevezetű összművészeti fesztivál szervezői komolyan gondolják, mikor azt mondják: „az egész családnak”, és a legkisebbekre is figyelnek a négy baranyai faluban (Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán és Beremenden).

annabalokuj

2013.07.17
Százhetven év hagyományát őrző táncprogram, mulatság Vörösmarty, Jókai és Blaha Lujza örökében. Az Anna-bál hagyományosan az Anna Grand Hotel patinás termeiben és kertjében, tizenöt első bálozó füredi lánnyal zajlik. A díszvendégekkel együtt ötszázan vesznek részt a július 20-án rendezendő esten, melynek díszvendége ezúttal a város kulturális partnere, Szolnok lesz.

Orszagjaro_Matyas_kiraly_plakat

2013.07.15

Ha nem is kerek, de mindenképp mágikus sorszámú az a mostani évforduló, amelyikben az Újszínház Mátyás királyra emlékszik, hiszen hollós uralkodónkat éppen 555 esztendeje választották királlyá a Duna jegé. Az Országjáró Mátyás király című zenés játéknak stílszerűen Hunyadi Mátyás vitéz fegyverhordozójának, a malomkővel is megbirkózó Kinizsi Pálnak várában lesz a szabadtéri ősbemutatója.

Nevtelen

2013.07.15

Különleges építő hétvégére hívja a szentendrei Skanzen látogatóit július 20-21-én. A két nap során tetőtől padlóig bemutatják a hagyományos építési eljárásokat, így lesz szalmafedés, zsindelykészítés, de még vályogvetés is. Az építésen és karbantartáson túl energetikai ötleteket is adnak, így például a nap sugarait csapdába ejtve gyümölcsaszalót készítenek.

1

2013.07.15

A magyar kolbász és pálinka ötvözése a legjelentősebb gasztronómiai párosítások közé tartozik és mindig garancia a két hungarikum tökéletes szinergiájára. Nem történt ez másként a Shakespeare Fesztivál 9. napján sem, ahol a látogatók a Gyulai Vár Lovagtermében egyszerre élvezhették a Hagyományőrző Gyulai Kolbász paprikás, egyedien fűszeres ízét valamint a Kisüsti Sarkadi pálinka karakteres, zamatos eszenciáját.

szemes_fesztival2013

2013.07.12

A hagyományos fesztivál idén is több izgalmas zenei csemegével (kiállítással, gasztronómiai varázslattal kedveskedik látogatóinak.

orszagjaro5

2013.07.09

Mátyás király álruhában. Számtalan legenda, mese született már ebben a témában. Az Újszínház ősbemutatója a legérdekesebb találkozásokat gyűjti össze, a neves költő – Szőke István Atilla – első színpadi művének segítségével.

A kétoldalú együttműködés számos formájában állapodtak meg a Magyar és a Szlovák Írószövetség vezetői. Megegyeztek például a kortárs szlovák és magyar irodalom kölcsönös és rendszeres fordításában először folyóiratok és antológiák, később egyéni kötetek formájában.

Az underground dj-világnak idén is több helyszínt szentel a Balaton Sound. Ismét jelentkezik az Elrow, és új helyszín nyílik The Club néven. A világ egyik legkedveltebb show-sorozata, az Elrow felhozatalában fellép például Paul Kalkbrenner, Jamie Jones, a CamelPhat és Wade is. A modern elektronikus zenei klub arculatát és hangulatát idéző, részben a Balaton vizére épített The Club nevű új helyszínen ad műsort többek között Marco Carola, Martinez Brothers dj-duó, Dubfire és az Alle Farben is. A fesztivál idén július 3. és 7. között lesz Zamárdiban.

Christian Silvain belga művész munkáinak plagizálásával vádolta meg az ismert kínai festőt, Je Jong-csingot. A 69 éves Silvain a belga sajtónak panaszkodott arról, hogy Je mintegy 30 évvel korábban több festményét lemásolta, és ezek közül egy százszor annyiért kelt el, mint az eredeti mű. A kínai művész azt állítja, hogy több alkalommal sikertelenül próbált meg kapcsolatba lépni az őt plágiummal vádoló Silvainnel, hogy személyesen tisztázhassák az ügyet, így nem maradt más választása, mint hogy jogi úton mossa tisztára a nevét.

Április 11-én mutatják be a magyar mozikban a Virágvölgy rendezőjének új filmjét, a Kilenc hónap háborút. Az alkotás egy kárpátaljai magyar fiú történetét meséli el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A 24 éves Jani bevonul a katonaságba, és az életét is kockára teszi, hogy megtapasztalja a függetlenséget. Hamarosan az első vonalban találja magát, miközben anyja számolja a napokat hazatérésééig. A film világpremierjét a Szarajevói Filmfesztiválon tartották, ahol a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.

Április 5-én bemutatják a világ leghíresebb balett táncosáról, Rudolf Nureyevről szóló filmet a Vígszínházban. A White Crow-t előbb vetítik hazánkban, mint New Yorkban, ugyanis akkora az érdeklődés a hamarosan kezdődő Nureyev Nemzetközi Balettverseny iránt, hogy a film forgalmazói nem akarták kihagyni ezt a lehetőséget. Ráadásul a film főszereplője is éppen most érkezik Magyarországra: Oleg Ivenko a verseny díjkiosztó gálaestjének egyik sztárja lesz.

A Magyarság Háza különleges lelki élményeket ígérő nagyböjti programként rendezi meg Sebestyén István bukovinai székely népdalénekes, mesemondó lemezbemutató koncertjét március 22-én 18.00-kor. Sebestyén István ma már tudatosan vállalja a hagyomány őrzését, népdal, népmese, népi színjáték, viselet megismertetését és továbbadását.

Sebestyen_Istvan

Már hagyomány, hogy a fesztiválévadot a Feszt!Eger nyitja, idén május 30-án. Három nap a hazai pop, rock és hip-hop jegyében, festői környezetben, a löszfalba vájt pincéiről híres egri Bolyki-völgyben. Egyedi koncerthelyszíneken, a több mint negyven éve használaton kívüli bányaudvarok és borospincék közvetlen szomszédságában a hazai könnyűzenei élet legnagyobbjai lépnek fel.

Az élet házai | Halhatatlan zsidó temetők címmel nyílik kiállítás Klein Rudolf fotóiból a Műcsarnokban március 22-én.

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából premier előtt országosan több moziban is vetítik a legendás mesét. Azok a gyerekek, akik életükben most először mennek moziba, „Első mozim” csomagot kapnak ajándékba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma