GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

Nevtelen

2013.09.30

Közös alkotásra csábít a Múzeumok Őszi Fesztiválja Nagy Alkotás elnevezésű rendezvénye, amelyhez országszerte számos város csatlakozik.

kalozzene_cd

2013.09.27
Az Alexandra Records gondozásában a minap megjelent, Vámos Miklós író és Bornai Tibor billentyűs dalszerző, a KFT zenekar alapítótagja által jegyzett Kalózzene – Dunamenti dalok két gitárra és két emberi hangra című lemezt mutatják be október 3-án, csütörtökön a Nyugati téri Alexandra Pódiumon.

index

2013.09.26

A két világháborút is átvészelt hajdani színes Vurstli – mutatványosok, bűvészek és szemfényvesztők szórakoztató központja -  a 19. század eleje óta, míg a patinásabb Angol Park mintegy száz éve létezik. A kettő összevonásából született meg a mai Vidámpark, ahol a műemlék játékok – az Europa-Nostra díjas lovas Körhinta, Európa leghosszabb favázas Hullámvasútja – a Lizsé ékességeiként vonultak be a történelembe. A fővárosiak kedvelt szórakozóhelye, a mai Vidámpark 2013. szeptember 30-án végleg bezárja kapuit a nagyközönség előtt.

2013.09.23

Különleges koncertet hallhat a zeneszerető közönség október 3-án a MOM Kulturális Központban: a Budapest Sound Collective szimfonikus zenekar alapítója-vezetője, Dubóczky Gergely karmester igazi zenei csemegét állított össze. Haydn: Sinfonia Concertante című műve ugyanis rendkívül ritkán hallható, főleg ilyen, neves szólistákkal, mint az október 3-i hangversenyen.

index

2013.09.23

Design Hét Budapest a kortárs olasz design egyik meghatározó alakját, Michele De Lucchi építész, formatervezőt látja vendégül szeptember 27. és október 6. között.

DSC_7709

2013.09.20

Móricz Zsigmond híres, Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művének színpadi adaptációjával indult az Újszínház 2013/2014-es évada szeptember 20-án. A főbb szerepekben Jánosi Dávid, Nemes Wanda és Esztergályos Cecília látható. A darab folyamatosan szerepel az Újszínház repertoárján.

Foto_Bogyi_Zsolt_2

2013.09.18

Alig csengtek le a PARTI-TÚRA fesztivál záró akkordjai, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar már a 2013–14-es évad nyitóhangversenyére készül. Az idei évad koncertprogramjai az „Új romantika” jegyében születtek, így ismét rendkívül színes palettáról válogathat a közönség.

image.ashx

2013.09.18

Négy év után új lemezzel jelentkezik a Balázs Elemér Group (BEG), ennyi idő telt el azóta, hogy megjelent a népszerű együttes legutóbbi, Memories című albuma. A lemezbemutató koncert október 9-én 19 órakor kezdődik a MOM Kulturális Központban. Már a cím (The New BEGinning) is az újjászületésre utal.

Aulea_Felhotunder

2013.09.18

Az újbudai Tesz-Vesz Óvodában 2013. szeptember 26-án (csütörtök) 16.30-kor mutatja be a vendégművészekkel kiegészült Aulea Alkotóműhely Felhőtündér című rendhagyó, óvodásoknak szóló performanszát.

Nevtelen

2013.09.16

A legendás rock banda legújabb turnéja hazánkat is érinti, 2014. február 17-én adnak koncertet a Budapest Arénában

14. alkalommal rendezték meg Prágában március 21-24. között a Young Bohemia Kórusfesztivált, amelyen 16 ország 24 együttese vett részt. Egyetlen magyar kórusként a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara képviselte hazánkat, nagy sikerrel.

A remek állapotban fennmaradt, 518 millió éves ősmaradványok – köztük több mint 50, eddig ismeretlen faj, medúzák, ízeltlábúak és moszatok – segíthetnek jobban megismerni az állatok korai evolúciójának folyamatát. A Földön nagyjából 542 millió évvel ezelőtt következett be az úgynevezett kambriumi robbanás, a ma élő állatok őseinek és komplex ökorendszereknek felbukkanása.

24 darab, felbecsülhetetlen értékű, reneszánsz kori falfestményt talált a délnyugat-lengyelországi Wroclaw közelében egy lengyel férfi. Az építési vállalkozó egy Struga nevű faluban lévő palota helyreállításakor fedezte fel az 500 éves portrékat: a palota hajdani báltermét fedő barokk kupola maradványait akarta leemelni, amikor megakadt a szeme a régi vakolat alól kilátszódó festményeken. A nagyjából 50 négyzetméteren elterülő, 24-28 portré közül eddig csupán tízet sikerült feltárni, és azonosítani a rajta szereplő alakot. A bálterem egyik oldalán Szilézia középkori uralkodóinak, a másikon négy római császárnak a képe látható.

A válogatásban a nagy filmfesztiválok versenyprogramjában szereplő művek mellett a közelmúlt fontos alkotásai és könnyedebb, szórakoztató filmek is helyet kaptak. Részletek itt.

Magyar Örökség díjjal ismerték el a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum munkáját. Az oklevelet szombaton Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adták át.

Februárban színházi szabadegyetem indult útjára a Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében. A programokon elismert esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével igyekeznek feltérképezni a kortárs színházi jelenségeket, illetve a szakma egészét érintő problémákat. A következő, április 1-jén alkalmon a színházi intézményrendszeren belüli konfliktusok a téma.

kerekasztal_aprilis_1

Április 12. és 14. között harmadik alkalommal rendezik meg a Pont Fesztivált a Várkert Bazárban koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, filmvetítéssel, kiállításokkal és számos ingyenes programmal.

A zenekar friss dalait mutatja be június 9-én az Akvárium Klubban.

Április 10-13. között 11. alkalommal rendezik meg Marosvásárhelyen a Nemzetközi Ifjúsági Jazz Verseny és Fesztivált.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma