mnnm

2013.05.06

A Magyar Nemzeti Múzeum a Múzeumok Majálisát május 11-12-én rendezi meg a múzeum kertjében. Idén nagykorú lett, megújult a külleme, kiszínesedett, bővültek a programjai, és szélesebbre tárja a világot a látogatóinak. Közel 100 múzeum mutatkozik be a Múzeumkertben, fellép a Jamie Winchester zenekar, az Akkezdet Phiai és a Szekeres & Barbaró Wurlitzer Band. Ezen a hétvégén adják át a múzeumi szakma rangos elismeréseit, „Az Év Múzeuma” és „Az Év Kiállítása”-díjakat is.

cimbaliband

2013.05.06

Mától ingyenesen letölthető a kelet-európai cimbalom rock'n'roll zászlóshajójaként emlegetett Cimbaliband hivatalos Soundcloud oldaláról az Ungerground, a zenekar legújabb kislemeze. Az Ungerground-ban a bandavezér Unger Balázs, akit a szaklapok már csak nemes egyszerűséggel a cimbalom Chuck Berryének titulálnak, saját szerzeményei szólalnak meg, a szokásostól kicsit eltérő populárisabb stílusban. S az már csak hab a tortán, hogy egy szám erejéig a kislemezen a rádió tavaly felfedezett hipp-hopp rappere, Halott Pénz is csatlakozik a bandához!

nigun_lebedik

2013.05.06

A Nigun zenekar hónapok óta készül új lemezének kiadására, a „Lebedik at Budapest Jazz Club”

az együttes negyedik kiadott hanganyaga lesz.

MAY_B_2__Claude_Bricage_kicsi

2013.05.03

Maguy Marin May B című legendás, a modern tánctörténetet megalapozó előadását május 10-11-én 20:30-kor tekinthet i meg a magyar közönség a TRAFÓ-ban. A darabot Beckett írásai ihlették, s áthatja a legnyomorultabbak és kiszolgáltatottak (szegények, betegek, elesettek, öregek) küzdelmeinek megjelenítése. Maguy Marin ahhoz a koreográfus nemzedékhez tartozik, amelynek tagjai az 1980-as évek elején új értelmet adtak a kortárs táncnak Franciaországban. Európaszerte nagy botrányt kavart 1981-ben készített előadásával közel harminc év után ismét visszatér Magyarországra. Ez a May B csak a szereposztásban és abban különbözik a 86-os budapesti előadástól, hogy ez alkalommal Maguy Marin nem a Fővárosi Operettszínházba, hanem a TRAFÓ-ba hozza el a darabot.

illatszertar

2013.05.03

Május 11-én huszonötödik alkalommal játssza László Miklós Illatszertár című darabját a Centrál Színház. A januárban bemutatott előadás alig öt hónap alatt érte el a jubileuminak számító előadásszámot, amire a Centrál Színház ötéves történetében még nem volt példa.

Lajko_Mezo

2013.05.03

Lajkó Félix ugyanolyan lélegzetelállító virtuozitással, elmélyült művészi érzékenységgel és zsenialitással kezeli a citerát mint a hegedűt. Az évekig formálódó zenei anyag a most megjelent Mező című lemezen öltött testet.

Zalai-punkosd-cimlapRGB
2013.05.02

Zalai pünkösdi sokadalommal várja a látogatókat május 11-én a Polgárok Háza. Néptánc, népzene, népművészeti kiállítás, valamint játszóház és borkóstolás is gondoskodik a jókedvről.

lukacs_miklos_foto_vancso_zoltan

2013.04.30

Lukács Miklós cimbalmos új formációja a Cimbiózis márciusban adta első koncertjét; most a Fonóban is debütálnak május 4-én. Dobol Baló István, bőgőn játszik Orbán György.

barakonyi

2013.04.29

A Hotel Nemzeti Budapest újabb kortárs festőművészt fogad be időszakosan. A 117 éves, patinás épület modern enteriőrjét Barakonyi Zsombor alkotásai teszik még korszerűbbé.

odon_von_horvath_

2013.04.29

A Korunk gyermeke Ödön von Horváth (1901–1938) utolsó befejezett regénye. A népszerű színpadi szerző harmadik regénye mostantól magyarul is olvasható. A regényt Borbély Szilárd költő, irodalomtörténész és Kornya István műfordító mutatja be. A műből Trill Zsolt és Olt Tamás olvas fel a debreceni Csokonai Színház stúdiószínházában május 6-án este 18 órakor.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Február 21-22-én Értékeld a látogatót! címmel szakmai fórumra várja a természeti és kulturális területen dolgozókat a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete. A fórum a közönségmérés aktuális kérdéseivel és a látogatókutatás módszereivel foglalkozik.

csm_18_Boczen_

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma