IDO_KEP_banner_728x90_2_002

parhuzamosok_a_vegtelenben

2014.04.04
A tavalyi corvintetős Költészet napi slam poetry-est minden előzetes várakozást felülmúlt, amelyet még hónapokkal később is nemcsak minden vers- és slamrajongó emlegetett, hanem vélhetőleg sok-sok új hívet is szerzett. Az idei eseményt ezúttal a Költészet napja előestéjére, április 10-ére időzítették a szervezők, amely ismét igazán rendhagyónak ígérkezik.
2014.04.03

„Valaki jár a fák hegyén” – a Kaláka a Nemzeti Színházban köszönti a 85 éves Kányádi Sándort a költészet napján.

2014.04.02

Április 8-án a Müpában újra látható a Nagyváradi Táncegyüttes különleges táncjátéka, a Nagyvárosi bujdosók. Az előadás emlékek szövete a bujdosásáról, szeretteinkről, no meg azokról, akiket soha nem lehet szeretni.

2014.03.28

Kis Endre, Ritz Géza, Soltis Miklós, Utcai Dávid és Varga Valentin kiállítása április 2-án nyílik meg a Magyar Műhely Galériában.

2014.03.28

Április 5-én a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó keretében PÁL ISTVÁN SZALONNA és BANDÁJA ad koncertet. A program ingyenes, a közönség a Nemzeti Színház előtt, a Hajóorrban hallgathatja meg őket.

marczi

2014.03.27

Janikovszky Éva A lemez két oldala című művéből készült előadást láthat a közönség az írónő születésnapján, 2014. április 23-án 19 órakor a Marczibányi Téri Művelődési Központ színháztermében. A felnőtteknek szóló képzeletszínházat Tollár Mónika álmodta meg.

budapest_bar_cover_nagy

2014.03.26

Új fejezet kezdődik a Budapest Bár életében, Mező Misi is csatlakozott a sztárcsapathoz. Április végén Húszezer éjszakás kaland címmel jelenik meg a zenekar új nagylemeze, amelyen a feldolgozások mellett saját, szerzői dalok is hallhatóak. 2014-ben még több meglepetés várható a produkciótól: ősszel jön az album második fele.

2014.03.26

Az MTA-DE Klasszikus Magyar Irodalmi Textológiai Kutatócsoport által gondozott Kazinczy-kiadás megjelent két levelezéskötete az 1890-ben Váczy János által indított sorozat pótkötetei. A Levelezés XXIV. az 1960 (az előző pótkötet megjelenése) óta előkerült 303 magánlevelet tartalmazza, a Levelezés XXV. pedig Kazinczy 1786–1791 közötti hivatali levelezését (283 levelet és 93 kapcsolódó iratot).

sebestyen-marta-mozaikok_jpg_368x800

2014.03.25

Ezen a különlegesnek ígérkező koncerten az énekek hívják elő a képeket. Pontosabban egy énekes: Sebestyén Márta, aki a Művészetek Palotájában 2014. március 27-én lép színpadra a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül.

csik

2014.03.25

A Kossuth-díjas, legendás zenekar szám szerint hetedik studiólemezén dolgozik. Ez az időszak most az alkotásé. A lemezbemutatóra a minden évben ünnepszámba menő, tavaszi nagykoncerten kerül sor a Művészetek Palotájában április 23-án 19.30-kor a Budapest Folk Fest keretében. Az új albumon autentikus hangvételű és autonóm feldolgozású népzenék, illetve újabb popzenei feldolgozások egyaránt helyet kapnak; a különleges zenei anyagot – talán a következő évek slágereit – először a Müpában hallhatja a közönség.

A fosszíliák a dicynodonták legkevesebb hét-nyolc egyedéhez tartoznak, az emlősök ezen ősei ökörméretűek voltak. Vannak közöttük archosaurus- és más őshüllő-maradványok is, utóbbi a krokodilok őséé lehetett. A tudósok úgy vélik, hogy az 1x2 méter kiterjedésű és ugyanilyen mély terület ivóhely volt abban az időben, amikor nagy szárazság pusztított a térségben, és az állatok legyengült állapotuk miatt pusztultak el. Argentína gazdag a triász, a jura és a kréta földtörténeti korból származó fosszíliák lelőhelyeiben, olyan ősállat-kövületekre bukkantak a dél-amerikai országban, amelyek a bolygó északi részén nem fordulnak elő.

Egy antarktiszi expedíció a Viktória-föld északi részén bukkantank a kéznagyságú nyomra, mely az archosaurus nemhez tartozó állattól származik. Emellett a kutatók a Déli-sarktól mintegy 1700 kilométerre erdők megkövesedett maradványait fedezték fel. Ez arra utal, hogy 200 millió évvel ezelőtt az Antarktisz nem az a jeges kontinens volt, mint ahogyan azt ma ismerjük.

Az aranyozott, ezüst gótikus kehely, mely a talpába vésett felirat szerint egykor a diósgyőri eklézsia tulajdona volt, Luxemburgi Zsigmond idejéből származik, aki Nagy Lajos király vejeként lépett a trónra, majd német-római császárként a nemzetközi politika egyik irányítója lett. A kehely a 15. századból maradt fenn, és a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a királynék várába szeptember végéig. Az ötvöstechnika, mellyel díszítették, Velencében alakult ki, magyarországi elterjedése a szoros magyar-olasz kapcsolatokkal, különösképpen Zsigmond velencei háborújával és gyakori itáliai tartózkodásával magyarázható.

Az egyelőre ismeretlen szövegek tartalmazhatják Kafka több, az író halála után befejezetlenül megjelent művének végét is, és fényt deríthetnek a világirodalom egyik legrejtélyesebb alakjára, akinek kulturális örökségére Németország és Izrael is igényt tart. A szövegekkel kapcsolatos hercehurcát akár maga Kafka is írhatta volna, annyira abszurd, hiszen egy olyan gyűjteményért folyt a harc, amelynek senki nem ismerte a tartalmát.

Csaknem 13 500 éves sírt tártak fel a dél-kínai Kuangtung tartományban, melyben egy guggoló pózban elhelyezett női holttestre bukkantak a régészek. A holttest egy 13 és 18 év közötti lányé, akinek azonban hiányzik a feje. Ez a Kínában valaha talált legrégebbi sírhely, amelyben a halottat szándékosan egy bizonyos pozícióban helyezték örök nyugalomra. A holttest különleges testhelyzetéből primitív vallásos hiedelmek megjelenésére lehet következtetni.

Az eredeti bemutató után ötven évvel újra a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban is vetítenek.

EgriCsillagok_-586x340

Koncertek, tojásfestés, interaktív gyermekelőadás és néptáncbemutató is várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn az Ibolyanap elnevezésű családi rendezvényen a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn.

A Fővárosi Nagycirkuszban húsvéti programokkal, az artistaképzősök produkciójával és új műsorral várják az érdeklődőket a húsvéti hétvégén és a cirkuszi világnapon.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma