GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

Nevtelen

2013.10.28

A Kötelező Ritkaságok sorozat új kötetét jelentette meg a Ráció Kiadó Justh Zsigmond válogatott művei címmel.

2013.10.25
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretein belül kerül sor Tóth Kinga Zsúr című más mondókakötetének és Kondor Tamás-Nromal Gergely Pszeudo-Apokalipszis című kiállításának zenével-performansszal és beszélgetéssel egybekötött bemutatóestjére.

index

2013.10.24

A budapesti Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozatában 2013 őszétől egy éven át Erdély szórvány-magyarságának és nyelvszigeteinek kultúrájából kínál ízelítőt. Október 25-én Magyarlapád – Küküllő mente kerül górcső alá.

ujbodocs

2013.10.22

Legújabb önálló estjével lép a Corvin Dumaszínház közönsége elé Bödőcs Tibor, november 25-én. A Karinthy-gyűrűs humorista a beszédes Böllérbalett című műsorában veszi górcső alá az „ezer sebből vérző magyar közéletet”. Egyfajta folytatása lesz ez a nagy sikerű Az élet értelme és kertészeti tippek című produkciójának, melyet eddig több száz alkalommal láthatott országszerte a publikum.

2013.10.21

Móricz Simon Munkácsy Mihály-díjas fotóművész Sárvidék című kiállítása október 24-én 17 órakor nyílik meg az Örkény István Könyvesboltban.

matine

2013.10.21

A BonBon Matiné ismét bérletet indít óvodásoknak, kisiskolásoknak az IBS Színpadon! A BonBon Matiné egy olyan 15 éve létező kulturális programsorozat, melynek célja a kortárs és klasszikus kultúra megismertetése és megkedveltetése a gyerekekkel, elsősorban zenei produkciókon keresztül.

racio

2013.10.21

A Kötelező Ritkaságok sorozat a 19. századba invitálja érdeklődő olvasóit. Olyan köteteket ajánlunk, melyek részben kötelező egyetemi olvasmányok, részben olyan kuriózumok, amelyek most válhatnak először ismertté a szélesebb hazai olvasóközönség előtt. Kötetünk az idén százötven éves Justh Zsigmond (1863–1894) kevésbé ismert és alig hozzáférhető műveiből válogat kötelezőt (Művészszerelem), hiánypótlót (novellaciklusai), és kuriózumot (Műkedvelők, Justhról szóló francia kulcsregény fordítása).

index

2013.10.17

Süss fel nap! - együttműködés egy remek programmal, sikerlistás olvasmányok és egy különleges új könyvesbolt. Címszavakban ez jellemzi a Libri Könyvkereskedelmi Kft. idei őszi szezonját.

IMG_9912

2013.10.14

Zenetörténeti pillanatnak nevezhető Magyarország első magán-hangversenytermének, a „Varnus Xaver koncertterem” létrejötte a Tapolca melletti Csigó műemlék-kastélyban. A világhírű orgonavirtuózról elnevezett teremben építették fel Varnus Xaver hatalmas koncertorgonáját, és az elkötelezetten Balaton-felvidéki családi kúriájában élő muzsikus nem csak előadóművészként, de művészeti igazgatóként is személyesen vesz részt a 2013 szeptemberében indult hangversenysorozat programjában.

Palya_Bea-060825-02

2013.10.14

Két csodálatos énekesnő, két trió és valódi mesés, zenei különlegességekkel teli este a Fonó18 ünnepi sorozat részeként október 18-án pénteken.

14. alkalommal rendezték meg Prágában március 21-24. között a Young Bohemia Kórusfesztivált, amelyen 16 ország 24 együttese vett részt. Egyetlen magyar kórusként a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara képviselte hazánkat, nagy sikerrel.

A remek állapotban fennmaradt, 518 millió éves ősmaradványok – köztük több mint 50, eddig ismeretlen faj, medúzák, ízeltlábúak és moszatok – segíthetnek jobban megismerni az állatok korai evolúciójának folyamatát. A Földön nagyjából 542 millió évvel ezelőtt következett be az úgynevezett kambriumi robbanás, a ma élő állatok őseinek és komplex ökorendszereknek felbukkanása.

24 darab, felbecsülhetetlen értékű, reneszánsz kori falfestményt talált a délnyugat-lengyelországi Wroclaw közelében egy lengyel férfi. Az építési vállalkozó egy Struga nevű faluban lévő palota helyreállításakor fedezte fel az 500 éves portrékat: a palota hajdani báltermét fedő barokk kupola maradványait akarta leemelni, amikor megakadt a szeme a régi vakolat alól kilátszódó festményeken. A nagyjából 50 négyzetméteren elterülő, 24-28 portré közül eddig csupán tízet sikerült feltárni, és azonosítani a rajta szereplő alakot. A bálterem egyik oldalán Szilézia középkori uralkodóinak, a másikon négy római császárnak a képe látható.

A válogatásban a nagy filmfesztiválok versenyprogramjában szereplő művek mellett a közelmúlt fontos alkotásai és könnyedebb, szórakoztató filmek is helyet kaptak. Részletek itt.

Magyar Örökség díjjal ismerték el a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum munkáját. Az oklevelet szombaton Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adták át.

Februárban színházi szabadegyetem indult útjára a Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében. A programokon elismert esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével igyekeznek feltérképezni a kortárs színházi jelenségeket, illetve a szakma egészét érintő problémákat. A következő, április 1-jén alkalmon a színházi intézményrendszeren belüli konfliktusok a téma.

kerekasztal_aprilis_1

Április 12. és 14. között harmadik alkalommal rendezik meg a Pont Fesztivált a Várkert Bazárban koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, filmvetítéssel, kiállításokkal és számos ingyenes programmal.

A zenekar friss dalait mutatja be június 9-én az Akvárium Klubban.

Április 10-13. között 11. alkalommal rendezik meg Marosvásárhelyen a Nemzetközi Ifjúsági Jazz Verseny és Fesztivált.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma