GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

index

2013.10.10

A Versünnep Alapítvánnyal együttműködve a Bánffy György Szalon újraindítja a Versünnep Fesztivált. Az idei évtől kezdve a Fesztiválhoz csatlakozhatnak iskolák és civil közösségek is, akik vállalják, hogy a megadott tematikában versmondó versenyt szerveznek diákjaiknak, tagjaiknak. Vers- és prózamondó fesztivált, a „2014 a Család Európai Éve” jegyében, valamint az I. világháború kitörésének 100. évfordulója apropóján zajlik: jelentkezni február 28-áig lehet.

60161130926120215_cafe_budapest_2013

2013.10.09

A Bárka Színház és a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. október 12–16. között közösen szervezik a Nemzetközi Monodráma Fesztivált, melynek helyszíne a budapesti Bárka Színház. A résztvevő színházak között megtaláljuk A ljubljanai Glej Színházat, moszkvai Praktyika Színházat, kijevi DAH Színházat. A hazai színészetet Spolarics Andrea és Varga Olga képviseli.

2013.10.08

Gerő András „Nemzeti történelemkönyv” című kötete ez év szeptemberében jelent meg a hazai könyvpiacon a Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány gondozásában, amely hat tanulmányt tartalmaz.

zeneakademia_koncert-1

2013.10.07

Hegedűs Endre Liszt-díjas zongoraművész a megújult Zeneakadémia Nagytermébe várja zenekedvelő barátait 2013. november 19-én, Erzsébet napon este 19.30 órára, mely eseményen a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével és Werner Gábor vezényletével három zongoraverseny fog felcsendülni.

 

debussy

2013.10.04

A Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Állami Operaház együttműködésének keretében az Operaház zenészeiből alakult formációk kamarakoncerteket adnak elő a múzeumok időszaki kiállításaihoz, tematikus rendezvényeihez kapcsolódóan.

Nevtelen

2013.10.03

Az Isteni műszak című film abszurd humorral meséli el egy mentőápoló alászállását az éjszakába, ahol beavatást nyer a halottasbizniszbe és az ahhoz kötődő kegyetlen elvbe: a halál nem válogat, az ember igen.Bemutató:október 24.

2013.10.02

Rendhagyó tárlatvezetések és tárlatvezetők, izgalmas előadás, beszélgetés a magyar festészet bemutatkozásáról Rómában, táncelőadás és balatoni borászatok várják az érdeklődőket október 10-én csütörtök este a Magyar Nemzeti Galéria esti programján, amelynek témája a szüreti időszakhoz kapcsolódóan a Bor, Mámor.

Nevtelen

2013.10.01

Afrika hangjai címmel tartja következő irodalmi előadását a Magyra Írószövetség október 3-án.

Nevtelen

2013.09.30

Közös alkotásra csábít a Múzeumok Őszi Fesztiválja Nagy Alkotás elnevezésű rendezvénye, amelyhez országszerte számos város csatlakozik.

kalozzene_cd

2013.09.27
Az Alexandra Records gondozásában a minap megjelent, Vámos Miklós író és Bornai Tibor billentyűs dalszerző, a KFT zenekar alapítótagja által jegyzett Kalózzene – Dunamenti dalok két gitárra és két emberi hangra című lemezt mutatják be október 3-án, csütörtökön a Nyugati téri Alexandra Pódiumon.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma