hangf_spotify_banner_728x90

stylewalker1

2015.05.14

Május 16-án újra hosszabbított nyitvatartással vár mindenkit tizenöt V. kerületi design üzlet. Az éjszakai design séta egy ideje már egész napos eseménnyé nőtte ki magát, amelynek ideje alatt a résztvevő V. kerületi magyar vonatkozású design üzletek nemcsak kedvezményekkel várják a látogatókat, hanem művészeti programokkal és sok-sok meglepetéssel is készülnek. A Belváros-Lipótváros Önkormányzata által támogatott design túra fő célja a kezdetektől, hogy szélesebb körben is megismertesse a hazai tervezők nevét és munkáit, laza, baráti hangulatú atmoszférában.

aszuhaz3_latvany

2015.05.13

A Tokaji borvidék és az aszú elválaszthatatlan fogalmak - e köteléket Mád legújabb beruházása, az Aszúház erősíti tovább. A júniusban nyitó borarchívum és interaktív kiállítótér az egész régiót tekintve egyedi szolgáltatóközpont lesz, amelynek fő célja, hogy az aszúkészítés komplex folyamatát ismertesse meg a látogatókkal. Mindezt szórakoztató, interaktív, edukáló alkalmazásokkal; játékos, minden korosztály számára élvezhető technológiai bemutatókkal.

hegedus1

2015.05.12

Hegedűs Endre és Katalin házasságuk 36 éve alatt sokszor léptek fel együtt négykezes művek tolmácsolóiként, két zongorára és négy kézre írott darabokból összeállított programmal azonban az utóbbi időben csak nagyon ritkán álltak közönség elé. Ezért is ígérkezik kivételesnek ez a koncert. Az est folyamán a romantikus irodalom néhány gyöngyszeme csendül fel, mely művek nagy részét eredetileg is két zongorára írták a szerzők.

stanna_es_panna_01-1

2015.05.12

Stan és Pan női másai, Tárnok Marica és Sz. Nagy Mari egy különleges éjszakai kalandra invitálják a játszani is szerető nézőket. A Manna és a Marica Produkció közös előadásának bemutatója május 13-án 19:30-kor kezdődik a Bethlen Téri Színház kávézójában.

microphobia

2015.05.12

Folytatódik a Stand-Up Tragedy és Pápai Zsanett közös produkciója. A legközelebbi előadás május 15-én lesz, a Pesti Oldal bárban.

marge1

2015.05.11

Marge Maradj Még című klipje a budapesti éjszaka melankóliáját és derűs nappali magányát jeleníti meg. A klip a modern nagyváros kortárs szellemét két fiatal – Batta Zsuzsanna és Issiaga Camara - párhuzamos érzései által mutatja meg.

Fotokreditbe_Sarosi_Zoltan

2015.05.09

Május 14-én a BARBA NEGRA TRACK-ben a kor szellemének megfelelő örült rockabilly buli vár mindenkit, aki egy kicsit kicsavargatná végtagjait a Mystery Gang muzsikájára! A koncerten a készülő új album dalai is felcsendülnek…

hegedusendre

2015.05.08

Május 10-én vasárnap folytatódik a Balatonfüredi Komolyzenei Esték koncertsorozat. Hegedűs Endre Kossuth- díjas zongoraművész Bach, Beethoven, Chopin és Liszt műveiből játszik az az Anna Grand Hotel színháztermében.

stasi

2015.05.08

Jobst Ágnes kötete elsőként vállalkozik az egykori Német Demokratikus Köztársaság és a Magyar Népköztársaság állambiztonsági együttműködésének átfogó bemutatására - mindenekelőtt az elsődleges források, vagyis a levéltári dokumentumok felhasználásával tesz kísérletet a téma feldolgozására.

sena

2015.05.07

Idén is lesz Budafok-Tétény, Nagytétényben tavaszi művészeti fesztivál. A rendezvénysorozat szervezője a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ. Mint minden évben, idén is lesznek gyerek- és felnőtt programok. Népzene (Muzsikás együttes, Berecz András), igényes könnyűzene (Sena, Gájer Bálint), színház (Fekete szárú cseresznye), Mesefesztivál, gitár zene, bárzongorista est (Ökrös Ottónak, a bárzongorista verseny győztesének fellépésével), képző művészeti kiállítások a kerület legszebb galériáiban, és a többi.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Jean-Michel Othoniel francia képzőművész gondosan megfestett, fekete gyöngysorokból kialakított rózsát ábrázoló hat képe díszíti a párizsi Louvre múzeum Puget-termét. A botanika lelkes híveként ismert művész kiállításával az üvegpiramis megépítése 30. évfordulóját ünnepli. Othoniel, a Palais-Royal metróállomásnál található Éjszakai madarak kioszkja című installáció és a versailles-i park modern szökőkútjának alkotója képeinek ötletét a múzeum egyik gyöngyszemének számító, Medici Mária és IV. Henrik esküvőjét ábrázoló Rubens-kép részletéből merítette, amelyen a francia királyi pár előtt a legalsó lépcsőfokra leesett kis rózsa látható. A kiállítás 2020. február 24-ig látható.

Kovács Vilmos ezredes szükségszerűnek nevezte a jó kapcsolatokat az érintett országok között, hiszen a magyar hősök jelentős része más államban nyugszik, és Magyarországon is temettek el külföldieket a háborúk alatt. A parancsnok közölte, hogy az első világháborús hadisírok rendbetételére elkülönített 2 milliárd forintos keret 70-80 százalékát már lekötötték. A pályázati összegből 30 ezer katonai sír újulhat meg országszerte, függetlenül az ott nyugvók nemzetiségétől. Magyarország Európában elsőként, 1917-ben gondoskodott törvényi szintű szabályozással a hősi halottak emlékének ápolásáról, 1924-ben pedig minden év májusának utolsó vasárnapját jelölték ki a magyar hősök emlékünnepévé.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

csacsifogat

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma