GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

lenin_sztalin_es_hitler
2013.11.07

Robert Gellately: Lenin, Sztálin és Hitler – A tömeggyilkos diktatúrák eredete Alexandra Kiadó 2013.

untitled-7829

2013.11.07

A Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá.

oroszjanos

2013.11.07

A nosztalgia és elegancia jegyében rendezik meg a BMC-ben december hónapban a Bárzongorista Gálestet, amelynek keretében Orosz János egykori barátai, valamint a tavalyi Bárzongorista Verseny I. és II. helyezettje idézi fel az elmúlt századok zeneszerzőinek mesterműveit.

deep

2013.11.07

A BudapestArénában lép fel a hard rock történetének egyik legnagyobb zenekara, a Deep Purple 2014. február 17-én.

Nevtelen

2013.11.06

Mo Yan Szeszföld című könyvét mutatják be novemner 12-én este hat órakor az ELTE konfuciusz Intézetében. A porgramon Kalmár Éva fordítóval Spiró György író beszélget. Házigazda Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője.

olah_kalman

2013.11.05

Oláh Kálmán szólóesttel jelentkezik november 7-én a Nyitott Műhelyben.

17630

2013.10.31

Tom Waits zseniális számai, zenéje, őrülete a világ egyik legkitűnőbb soul-blues énekesével, Ian Siegal-lal, Ripoff Raskolnikovval, Kiss Tiborral, Varga Líviusszal, Frenkkel, Nagy Szabolccsal és a többiekkel. A38, 2013. december 5.

DSC_3861_kicsi

2013.10.31

Sharon Eyal és Gai Behar – a két izraeli sztár – már egy évtizede dolgoznak együtt, tavaly pedig megalapították közös társulatukat is, mely House névre hallgató táncos előadás november 8-9-én a Trafóban debütál.

Nevtelen

2013.10.28

A Kötelező Ritkaságok sorozat új kötetét jelentette meg a Ráció Kiadó Justh Zsigmond válogatott művei címmel.

2013.10.25
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretein belül kerül sor Tóth Kinga Zsúr című más mondókakötetének és Kondor Tamás-Nromal Gergely Pszeudo-Apokalipszis című kiállításának zenével-performansszal és beszélgetéssel egybekötött bemutatóestjére.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma