Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

1366x600_fill_kastely5

2016.06.16

A legkülönbözőbb kulturális eseményeknek helyet adó, fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban rendezik meg Fülei Balázs zongoraművész ötlete nyomán és művészeti vezetésével július 3. és 8. között első alkalommal az Echo Nyári Akadémiát.

Amphitryon_-plakat

2016.06.16

Amphytrion, a thébai hadvezér és felesége, Alkméné fülig szerelmesek egymásba. Ám mi történik, ha a háborúból hazatérő férjet azzal fogadja párás tekintetű asszonya, hogy az elmúlt éjszaka volt élete legcsodálatosabb együttléte – Amphytrionnal.

13411838_1223756494313701_50371736787994137_o_masolata

2016.06.13

Lovaggá ütés, apródválasztás, de talán még asszonyrablás is lesz a közkedvelt nagyvázsonyi várjátékokon, a Kinizsi várban. A kosztümös előadás a család minden tagja számára élvezhető módon mutatja be Kinizsi történetét és a kor jellegzetességeit. A várjátékot követően toronylátogatás, várnyomda, néprajzi múzeum és a Történelmünk nagyjai című kiállítás is várja az érdeklődőket.

anna_karenina_10._600x400

2016.06.13

A világhírű Szentpétervári Eifman Balett-társulat hatalmas sikerrel mutatta be az Anna Kareninát a budapesti Operaházban. A Tolsztoj legendás műve alapján készült és Csajkovszkij által megkomponált darabot mindössze két alkalommal: június 5-én és 6-án láthatta a nagyérdemű.

1

2016.06.09

Stacey Kent ad jazz-koncertet június 12-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az énekesnő világhírnévig vezető útja akár egy hollywoodi film forgatókönyve is lehetne.

KhalidCEU

2016.06.02
Ai Wei Weitől kezdve Banksyig azt láthatjuk, hogy a művészet kapcsolatba kerül a politikával és a politikai szférával. A mai világban azonban, amikor minden egyre inkább összekapcsolódik mindennel, és a kulturális produktumok egyre könnyebben terjeszthetők, hogyan válhat ez a kapcsolatkeresés igazán hatékonnyá és jelentőségteljessé?

index

2016.06.02

A Spirit Színházban Lanford Wilson, a neves amerikai drámaíró finom humorral átszőtt Kéretik elégetni című darabját június 9-től láthatja a közönség. Minden bizonnyal furcsa, kettős élményt nyújt ez az előadás, hiszen egyszerre felemelő és kiábrándító is.

Bogar4k

2016.05.31

Mese a picike szentjánosbogárról címmel jelent meg a Bogár Muzsika második albuma. A zenekar dalainak egyedi, igényes hangzásvilága világzenei alapjainak köszönhető, amellyel új műfajt teremtettek a gyermekzenében. Lemezbemutató koncertjük június 4-én 11 órakor lesz a Gyerekszigeten.

halaszjudit_a3_web

2016.05.30

Balatonfüred izgalmas és változatos programokkal várja a legkisebbeket. A programok között szerepelnek különböző foglalkozások, játszóházak, kirándulások és babaszínházak is.

nyarnyito

2016.05.23

Indítsuk együtt a nyarat a Citadellán egy fergeteges hangulatú Charlie-koncerttel! Horváth Károly, ismertebb nevén Charlie Liszt-díjas magyar énekes, könnyűzenész, a rock, a jazz, a blues és a funky egyik legismertebb alakja. Velünk tart még a Jerry Lee's Rock and Roll Service is.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma